Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου (4-9/10)

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ενισχυμένου συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ισχυρών ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια και οι βροχές που θα σημειωθούν στις περιοχές της Καβάλας, της Χαλκιδικής των Β. Σποράδων, της Εύβοιας και της Ν-ΝΔ Πελοποννήσου θα είναι τοπικές και σύντομες. 


Το τριήμερο Τετάρτη - Παρασκευή (5-7/10), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στην περιοχή μας θα είναι οι πολύ ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι οι οποίοι κατά τόπους στα ανατολικά και νότια πελάγη θα φθάσουν τα 8 μποφόρ και η μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Επισημαίνεται ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι μονοψήφιες. Κατά τα άλλα, βροχές τοπικού χαρακτήρα και κατά κανόνα ασθενείς αναμένονται στην ανατολική και τη νότια χώρα και κυρίως στην Κρήτη. 

Το Σαββατοκύριακο (8-9/10), οι βοριάδες θα εξασθενήσουν σημαντικά και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

43 σχόλια:

  1. Τελικά, σήμερα Δευτέρα 3/10 επικράτησαν ασθενείς νοτιάδες από το μεσημέρι και μετά, ανεβάζοντας και πάλι τη θερμοκρασία αισθητά. Σχεδόν σε επίπεδα καλοκαιρινά. Αν δεν απατώμαι, τα περισσότερα δελτία έκαναν λόγο για βορειοδυτικούς ανέμους, κάτι που ίσχυσε, όμως, μέχρι το πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία. ΒΑ άνεμοι σου λέει.Τι περίμενες,Νοτιάδες και βροχές Οκτώβρη μήνα!.Τα μπάνια συνεχίζονται, η ζωή συνεχίζεται.Πού ξέρεις.Τίποτα δεν αποκλείεται.Κάποια στιγμή μπορεί να βρέξει και εδώ!=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα από την φθινόπωρινη Στοκχόλμη με τις πολλές εναλλαγές ηλίου χαμηλής νέφωσης και ασθενών τοπικών βροχοπτώσεων.Χιονοπτώσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες στις περιοχές του αρκτικού κύκλου .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον αρκτικό κύκλο...Σιμά κοντά είναι τα Γιάννενα.

      Διαγραφή
  4. Tελικά...ενα μετωπάκι που εδωσε τρίωρα φαινόμενα....στο 20 τοις εκατό της επικράτειας συγκέντρωσε 52 σχόλια...!!μόνο συμπέρασμα.....ολοι...είμαστε έτοιμοι και αγωνιούμε να χορέψουμε εναν "μπάλο"....τον "μαέστρο" περιμένουμε..."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O Οκτώβριος είναι παράξενος μήνας για την Αττική. Οι εναλλαγές είναι γρήγορες. Οι μόνες χρονιές που θυμάμαι κρύο στην Αθήνα ήταν ο Οκτώβριος του 2007 και του 2011. Υπερβολικά βροχερός δεν θυμάμαι.

    Είμαι πέρα από καιρόφιλος και κρυόφιλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 2015 ήταν πολύ βροχερός

      Διαγραφή
    2. Λογικό είναι να μην κάνει κρύο τον Οκτώβριο στην Ελλάδα, όπου παραμένουν πάρα πολλοί τουρίστες στα νησιά μας και τα καλοκαιρινά θέρετρα έχουν ακόμα πολλή κίνηση.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους. Η ανομβρία δυστυχώς έχει χτυπήσει κόκκινο στην Μυτιλήνη. Οι ελιές έχουν διψασει όμως φως στον ορίζοντα δεν υπάρχει. .......Ελπίζω την επόμενη εβδομάδα να αλλάξει η κυκλοφορία. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εδώ στη Ρόδο είχαμε ισχυροτατους ΒΔ ανέμους απο το πρωί, που κατεβασαν αισθητά τη μεγιστη θερμοκρασία. Έτσι από το άκρως καλοκαιρινό προηγούμενο τριήμερο, σήμερα η μέγιστη ήταν 27 βαθμοί. Παντως από το μεσημέρι και μετά επεσε λίγο η ένταση των ανέμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: προχθές την Κυριακή (2 Οκτωβρίου) η θερμοκρασία το μεσημέρι στη Λευκωσία έφτασε τους 41 βαθμούς. Απίστευτο για μήνα Οκτώβριο, ακόμα και για τα κυπριακά δεδομένα. Και εδώ στη Λίνδο είχαμε σχεδόν 37 βαθμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τη στιγμή που είχε 37 βαθμούς στη Ρόδο, Θάνο, εξηγούνται οι 41β. της Λευκωσίας, που μην ξεχνάμε ότι γεωγραφικά είναι πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

      Μιας και ζεις στη Ρόδο, Θάνο, το κλειστό γυμναστήριο της Καλλιθέας, όπου έγινε το σούπερ καπ του μπάσκετ, είναι το Βενετόκλειο ή πρόκειται για άλλο γήπεδο; Είμαι και μπασκετόφιλος, βλέπεις.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα φίλε μου, το κλειστο της Καλλιθεας είναι καινούργιο και συγχρονων προδιαγραφών και έτσι ήταν μια καλή αφορμή να γίνει εκει το super cup. Το χρησιμοποιεί πια ο Κολοσσός ως γηπεδούχος. Επίσης χρησιμοποιείται και για αγώνες βόλεϋ. Βρίσκεται έξω από την πόλη στη λεωφόρο Καλλιθεας. Αντίθετα το Βενετοκλειο, είναι δημοτικο γυμναστήριο και βρισκεται στην πόλη της Ρόδου- αρκετά κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Διαγόρα. Χρησιμοποιείται ακόμα

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  9. σημερα το απογευμα περασε το ψυχρο μετωπο πανω απο την βορεια και κεντρικη ελλαδα και δεν δημιουργηθηκε θερμικη ασταθεια λογω του οτι εχει μικρυνει σημαντικα η μερα και ετσι ο ηλιος δεν προλαβαινει να ζεστανει το εδαφος για να δημιουργηθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με εξαίρεση την τρέχουσα εβδομάδα, η θερμοκρασία τον Οκτώβριο αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα, ειδικά μέχρι τις 23/10, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόγνωση / εκτίμηση του effis (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Πυρκαγιές). Αυτή η βδομάδα θα είναι και η πιο άνομβρη του μήνα, με τις βροχές να πιάνουν τους μέσους όρους τους προς το τρίτο δεκαήμερο.

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εκτίμηση του ECMWF για τις χιονοπτώσεις του χειμώνα 2022-23 θα είναι λιγότερες από τον μέσο όρο στη βόρεια - βορειοανατολική και κεντρική Ευρώπη και στα κανονικά επίπεδα στα υπόλοιπα τμήματα της γηραιάς ηπείρου. Η βορειοδυτική - κυρίως Ελλάδα - θα έχει επίσης λιγότερες χιονοπτώσεις από τον μέσο όρο της, αλλά θα είναι και η μόνη με χιονοκάλυψη στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Συμπερασματικά, τα συγκεκριμένα στοιχεία - και εφόσον, βέβαια, επαληθευτούν - παραπέμπουν σε μία κυκλοφορία παρόμοια με τον περσινό χειμώνα.

    https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-2022-2023-seasonal-snowfall-predictions-update-united-states-canada-europe-fa/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πρόπερσι αυτήν την κυκλοφορία ειχαμε και ο καιρός ήταν διαφορετικός.

      Διαγραφή
    2. Δεν ήταν διαφορετικός. Από το 2020 τη μερίδα του λέοντος στις ψυχρές εισβολές παίρνουν τα ανατολικά προσήνεμα. Μάλιστα, η Μήδεια (15-16/2/21) και η Ελπίδα (24-25/1/22) είχαν πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά, τόσο ως προς την ένταση, όσο και ως προς τις περιοχές των χιονοπτώσεων.

      Διαγραφή
    3. Ο χειμώνας του 2021 με εξαίρεση τη Μήδεια ήταν ζεστός.Mε ρεκόρ ζέστης δεκέμβρη ιανουάριο.Του 2022 σε γενικές γραμμές ήταν ένας κρύος χειμώνας.

      Διαγραφή
    4. Πολύ σωστά τα λες γιά τον χειμώνα τού 21 με επίσης LA Nina.

      Διαγραφή
    5. Xάλια ηταν ο χειμώνας του 21 για Αθηνα. Μονίμως ζέστη έκανε. Επειδή χιόνισε με τη Μήδεια δεν άλλαξε κάτι.

      Διαγραφή
    6. Και του 2022 θερμός ήταν με εξαίρεση τον Μαρτ

      Διαγραφή
  12. Έχω την αίσθηση ότι το χάνουμε το πρώτο 15νθημερο του Οκτώβρη..... Συνηθισμενοι βέβαια τα τελευταία χρόνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάνομαι χωρίς ελπίδα
      μέρα νύχτα ανομβρία
      η απελπισία με τυλίγει
      κι οι νοτιάδες έχουν φύγει!

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε τι έπαθες με τα ποιήματα;

      Διαγραφή
    3. Γιάννη μού καμία εντύπωση δε μού κάνει.
      Είχε αρχίσει ο τζίφος να το εμφανίζει εδώ και 10 μέρες περίπου και το είχα αναφέρει ουκ ολίγες φορές ότι μάλλον θα πέσει μέσα.
      Όχι μόνο σχηματίστηκε ο σκληρός αντικυκλώνας, αλλά δε δείχνει διάθεση να φύγει εύκολα ειδικά από την ανατολική μεσόγειο.
      Βαρέθηκα και συνάμα συνήθισα αυτή την κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια.
      Παρόλα αυτά όμως η διαίσθησή μού κοιτώντας μεσοπρόθεσμα μοντέλα και χάρτες είναι ότι το 2ο μισό ιδιαίτερα γιά τη δυτική Ελλάδα(σε πρώτη τουλάχιστον φάση) θα βγει πολύ βροχερό και ο μήνας θα ισορροπίσει.

      Τέλος δεν συμφωνώ με τον Βαγγέλη(μάλλον) ότι η κυκλοφορία θα είναι πανομοιότυπη με την περσινή.
      Έχουμε δει χρονιές με LA Nina και χαλαρό σχετικά πολικό στρόβιλο να έχουν δώσει φοβερούς χειμώνες πανελλαδικά,άλλες χρονιές ανατολικό προσήνεμους, άλλες κατά το πλείστον νοτιάδες και πολλά νερά κυρίως δυτικά και ήπιο χειμώνα με έναν το πολύ δύο χιονιάδες στα ανατολικά(χειμώνας 20-21), πού έτσι και αλλιώς και σε άσχημες χρονιές μπορεί να κάνει στο συγκεκριμένο διαμέρισμα της χώρας.
      Αυτές οι γενικολογίες λοιπόν από τα μακροπρόθεσμα,προσωπικά δε μού λένε τίποτα.

      Διαγραφή
    4. Toν Αι δημήτρη η πόρτα όμως ανοιγει.....!
      "θωμάς"

      ελευθερη μετάφραση ο Αζορικός επιτέλους κάθεται στα αυγά του(Ιβηρική)...και αρχίζουν να κατεβαίνουν σκυλια και γάτες...

      Διαγραφή
    5. Και μην χαθεί και το δεύτερο 15ήμερο, αν επαληθευτούν τα τελευταία τρεξίματα του τζίφου.

      Διαγραφή
    6. Μπα,ίσα ίσα γιά τα δυτικά τουλάχιστον δεν χάνεται όπως έχω γράψει.

      Διαγραφή
    7. Η δυτική Ελλάδα παίζει να έχει και περισσότερη ζέστη τον Οκτώβριο, καθώς αναμένεται να επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι για αρκετά μεγάλο διάστημα.

      Διαγραφή
    8. Ναι σίγουρα,έτσι θα συνεχίσει και τελειώσει ο Οκτώβριος στα δυτικά με ζέστη ανομβρία και ΒΑ ανέμους.
      Ότι πεις ανώνυμε.

      Διαγραφή
  13. Γιάννη, την αίσθηση σου κάνε την βεβαιότητα. Εξάλλου τα είπαμε...το GFS δεν χάνει ποτέ στα κοντινά. Παρεμπιπτόντως αυτή τη στιγμή στη Καλαμάτα πέφτουν της βροχής οι στάλες...είναι τόσες πολλές που προλαβαίνω να τις μετρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πέρσι στην Ξάνθη ο Οκτώβριος στην Ξάνθη μέσα στην πόλη είχε περί τα 200 mm υετού σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεο. Φέτος δε το βλέπω καθόλου... Μεγάλη ανομβρία από Ιούνιο και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και πάλι ο Σεπτέμβριος έφυγε στεγνός και θερμός. Θα πρέπει επισήμως να καταταγεί στο καλοκαίρι! Από ότι φαίνεται ο Οκτώβριος δεν έχει όρεξη για βροχές! Ο πιο βροχερός μήνας του έτους τα περασμένα χρόνια,ακολουθεί τα χνάρια του Σεπτέμβρη. Να δούμε αν θα τις ρίξει μαζεμένες τις βροχές στο τέλος του... τουλάχιστον δε θα χρειαζόμαστε θέρμανση εδώ στα Βόρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πιο βροχερός μήνας του έτους, είναι ο Νοέμβριος

      Διαγραφή
    2. Επίσης, κατά τα 2/3 ο Σεπτέμβριος συμπεριλαμβάνεται στο θερινό ηλιοστάσιο

      Διαγραφή
  16. Άστα δάσκαλε να πάνε. ....Θέλουμε νοτιαδες κ βροχές. Παιζουν κρυφτούλι. ...κάποια στιγμή θα εμφανιστούν ...Καλό βράδυ από Μυτιλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ροδόπη. Ανομβρία εδώ και καιρό σε σύγκριση με άλλες χρονιές , όμως ο Οκτώβρης έχει αρκετό δρόμο και πιστεύω ότι θα φέρει βροχές. Η θερμοκρασία λίγο πάνω απο τα γνωστά επίπεδα αρχικά, επανέρχεται μέρα με την μέρα.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντύπωση μου κάνει αυτό που λέτε για τη Ροδόπη (όπως αντίστοιχα και ο φίλος από Ξάνθη). Είχα την αίσθηση ότι γενικά στη Θράκη έβρεξε αρκετά αυτό το καλοκαίρι (και ειδικά τον Αύγουστο). Βέβαια καταλαβαίνω πως δεν συγκρίνονται οι αστάθειες με τα φθινοπωρινά χαμηλά

      Διαγραφή
    2. Και εγώ την ίδια εντύπωση είχα Θάνο Κ.
      Νόμιζα ότι η Μακεδονία και η Θράκη πως είχαν βροχερό καλοκαίρι με τις τόσες αστάθειες.
      Καλό μεσημέρι σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

      Διαγραφή
    3. Δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο στην Ξάνθη. Για την ακρίβεια έβρεξε ελάχιστα.Εβρεξε πολύ τον Ιούνιο με καθημερινή σχεδόν αστάθεια και μάλιστα έκανε μεγάλες ζημιές με χαλάζι και ανεμοστρόβιλο στον κάμπο της Ξάνθης .

      Διαγραφή
  18. Επιτέλους την επόμενη εβδομάδα διαφενονται κάποιες βροχές ,για να δούμε Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή