Μετά τρεις ημέρες οι βοριάδες γίνονται ενοχλητικοί, όπως οι μουσαφίρηδες!

Αγναντεύοντας τη Β. Ήπειρο από την Καστάνιανη Πωγωνίου, του Μιχάλη Στούκα

Ο ισχυρός συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο εξακολουθεί να προκαλεί στη χώρα μας ενισχυμένους Β-ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), λίγες βροχές θα σημειωθούν στην Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Ν-ΝΑ περιοχές των Δωδεκανήσων και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 27 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). Επισημαίνεται ότι οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στην ηπειρωτική Ελλάδα θα παραμείνουν χαμηλές κι έτσι τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ψύχρα, για να μην πω το κρύο, θα γίνει και πάλι ιδιαίτερα αισθητή. 


Το Σάββατο (8/10), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και στη Β. Κρήτη ίσως σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι ισχυροί βοριάδες θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση και στο τέλος της ημέρας μόνο στο Α-ΝΑ Αιγαίο κα τα Δωδεκάνησα θα φθάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Κυριακή (9/10), δεν προβλέπονται βροχές και μάλιστα στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι βόρειοι άνεμοι μόνο στα ανατολικά και τα νότια πελάγη θα φθάνουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Τη Δευτέρα (10/10), προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες κατά τόπους στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη βόρεια χώρα θα είναι πιο πυκνές. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. 

Την Τρίτη (11/10), προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες  στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πυκνώσουν και θα βρέξει. Στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη Μακεδονία οι βροχές θα είναι πιο ισχυρές και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Ν-ΝΑ και στα ανατολικά Α-ΒΑ με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.  

62 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από την ανεμοδαρμένη σήμερα Στοκχόλμη με σχετικά υψηλή μέγιστη στους 15-16c.Τα χιονια έκαναν την εμφάνιση τους στον αρκτικό κύκλο.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά και στην Αττική δεν έχουμε πολλούς βαθμούς περισσότερους από τη Στοκχόλμη. Μετά βίας ξεπέρασε η θερμοκρασία τους 20 βαθμούς στις προσήνεμες στον βοριά περιοχές, ενώ στα βόρεια του νομού ήταν 17-18β. Καταλαβαίνεις ότι έχει ψύχρα και από τις γάτες που σου έρχονται νιαουρίζοντας και ζητώντας κάτι να φάνε, καθώς τα ζώα πεινούν περισσότερο όταν έχει κρύο καιρό.

      Διαγραφή
  2. Σήμερα Πέμπτη 6/10,ο βοριάς ήταν πολύ ισχυρός και έπιανε μέχρι και τις ανατολικές ακτές του Κορινθιακού, δηλαδή, όχι μόνο τον Νότιο Ευβοϊκό και τον Σαρωνικό, ως συνήθως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι πράγμα είναι αυτό με τους βοριάδες και τους αέρηδες. Συγνώμη για τον χαρακτηρισμό αλλά είναι σπαστικός ο βοριάς αυτή την εποχή. Αντί να θαυμάζουμε τους σωρειτομελανίες τέτοια εποχή με συνοδεία των νοτιάδων, καθόμαστε και κλαίμε την μοίρα μας από την ανομβρία. Πιο πολύ νερό έριξε μέσα στο καλοκαίρι στις περισσότερες περιοχές, και τον Σεπτέμβρη- Οκτώβρη τρία πουλάκια κάθονταν. Τουλάχιστον να ξεκινήσει από την δυτική Ελλάδα το κλασικό εναρκτήριο λάκτισμα των βροχοπτώσεων. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υγεία είναι ο βοριάς όχι η σκόνη

      Διαγραφή
    2. Έχεις πλάκα ανώνυμε, όλο πετάγεσαι και λες την εξυπνάδα σού.
      Νομίζεις πως ότι και να γράψεις πίσω από την ανωνυμία σού σε παίρνει κάποιος στα σοβαρά?
      Προχωράμε...

      Διαγραφή
    3. Τώρα εγώ θα κάνω το δικηγόρο του διαβόλου και θα το πω: από την αφρικανική σκόνη που έχουμε την άνοιξη συνήθως, καλύτερα τα μαιστραλια και οι βοριάδες που χαρίζουν διαύγεια στην ατμόσφαιρα και - ναι- υγεία. Όντας παιδιοθεν ασθματικος, έχω μάθει να εκτιμώ τον ευεργετικό άνεμο, και την χαμηλή σχετική υγρασία.

      Διαγραφή
    4. Αυτό ακριβώς θάνο.Δεν κατάλαβα την επίθεση.Ως προς το ότι πετάγομαι συνέχεια είναι πολλοί οι ανώνυμοι.

      Διαγραφή
    5. Παν μέτρον άριστον, φίλτατοι. Ασφαλώς και ο βοριάς καθαρίζει την ατμόσφαιρα και είναι ευεργετικός από αυτή την άποψη, αλλά όταν κρατάει για μέρες και είναι και πολύ ισχυρός, πέρα από το ότι μπορεί να προκαλέσει ζημιές και ναυάγια στη θάλασσα - παρεμπιπτόντως, είχαμε και τα δύο τραγικά περιστατικά με τους πρόσφυγες σε Λέσβο και Κύθηρα - καταντάει ενοχλητικός και αυτό είναι, νομίζω, το νόημα του τίτλου που έβαλε ο κ. Ζιακόπουλος.

      Από την άλλη, χρειάζεται και ο νοτιάς, που πέρα από το ότι φέρνει συνήθως βροχές, μαλακώνει τον καιρό τον χειμώνα, εμπλουτίζει και τη θάλασσα με μικροοργανισμούς, συνεισφέροντας έτσι στην ανάπτυξη της ιχθυοπανίδας, αλλά και των υποβρύχιων φυτών, όπως η ποσειδωνία που παράγουν οξυγόνο και δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα.

      Γενικά, το καλό είναι να αλλάζει ο καιρός, απλά με την κλιματική αλλαγή γίνονται πιο αργά οι μεταβολές του και για αυτό έχουμε για παράδειγμα σερί βοριάδες για αρκετό διάστημα τώρα.

      Διαγραφή
    6. Λατρεύουμε τους βοριάδες μην μας σταυρωνεται!

      Διαγραφή
  4. Παρεμπιπτόντως εξαίσιος και αληθής ο τίτλος δάσκαλε😀.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν δεν θελουμε τους βοριαδες κανενα προβλημα.
    τις επομενες μερες θα αλλαξουν οι ανεμοι και θα στραφουν σε δυτικους και στο βαθος διαφαινεται θερμη εισβολη με τα 30αρια να επιστρεφουν για τα καλα που μαλιστα αυτην την φορα φαινεται να επηρεαζουν και μεγαλο μερος των βαλκανιων εν μεσω οκτωβριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω 'οτι είναι σε όλους γνωστό αυτό με τη γκαμήλα. "Υπάρχει και το ίσωμα........".============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. No southerly winds, no rain!
    No rain, no life!
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Δασκαλε απο την Ανεμοδαρμένη Μυτιλήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ορφικός ύμνος του Νοτιά:
    «Ω, ευκίνητο πήδημα υγροπέραστο μέσα απ’ τον αέρα,
    δονούμενο με γοργοκίνητα φτερά εδώ κι εκεί,
    έλα με νοτερές νεφέλες, γενάρχη όμβρου•
    γιατί από το Δία σου δόθηκε τούτο το αεροπλάνητο δώρο,
    να στέλνεις νεφέλες ομβροτόκες απ’ τον αέρα στη γη.
    γι΄ αυτό και σε ικετεύουμε, μακάριε, αφού χαρείς με τις θυσίες
    στέλνε βροχές καρποτρόφες στη γαία μητέρα».
    (Μετάφραση: Δ. Π. Παπαδίτσας - Ελένη Λαδιά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου φαίνεται ότι πυροδότησα σωρεία σε διχογνωμίες όσον αφορά τους βοριάδες και τούς νοτιάδες. Νερό εκ δυσμάς χρειαζόμαστε αυτήν την περίοδο όπως αρμόζει. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το πρώτο που μαθαίνει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τον καιρό είναι ότι το ψύχος απομακρύνει τα φαινόμενα και η ζέστη τα αυξάνει. Ο βόρειος άνεμος καθαρίζει την ατμόσφαιρα από ρύπους αλλά και από υγρασία ενώ ο νότιος άνεμος είναι αυτός που θα φέρνει τις βροχές και κατά περίπτωση και τα χιόνια.

    Την καλημέρα μου στο δάσκαλο αλλά και σε όλους τους φίλους του blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. χιχιχ πως καταφέραμε μέσα σε 16 ωρες να παραταχθούμε απένταντι με αντικείμενο δύο διευθύνσεις...?"θωμάς"
    υ.γ.προς επίρρωση .
    ...κανένας ανεμος από τους δύο δεν υπάρχει από μόνος του..όταν φυσά νοτιάς..κάπου αλλου φυσσα βοριάς που τον γεννά.....
    Κρήτη ,Ευβοια και λοιπές δυνάμεις μια χαρά βρέχονται με βοριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και με βοριάδες βρέχει.Δεν το λέω για να πάω κόντρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τασσόμενος υπέρ των φθινοπωρινών νοτιάδων, δεν παραγνωρίζω ούτε τη μεταφορά σκόνης ούτε την παραγωγή των ανεπιθύμητων θετικών ιόντων. Όμως, φθινοπωρινές βροχές γενικού χαρακτήρα και αξιόλογης έντασης, που έχει ανάγκη ο τόπος αυτή την εποχή, χωρίς αυτούς δεν υφίστανται.
    Τάσσομαι ακόμα και υπέρ των χειμερινών νοτιάδων, όχι μόνο γιατί χωρίς τη συμμετοχή τους (σύγκλιση) δεν χιονίζει πολύ στη ΒΔ Ελλάδα και τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, αλλά και γιατί ακόμα και όταν έρχονται μόνοι τους, χιονίζει πολύ στα βουνά μας.
    Όσο για τις προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, πράγματι το Αιγαίο τους χαρίζει αρκετά χιλιοστά υετού, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο. Όμως, υπάρχουν και τα υπήνεμα των παραπάνω περιοχών και σε κάθε περίπτωση η έκταση της χώρας που ευνοείται από το συγκεκριμένο υετό είναι μικρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά τα λέτε κύριε ζιακόπουλε αλλά δεν νομίζω ότι προς το παρόν τίθετε θέμα ξηρασίας.Στην αρχή του φθινοπώρου ήμαστε και επίσης ο άυγουστος ήταν ο πιο βροχερός (για την αθήνα τουλάχιστον) εδώ και πόσα χρόνια? εσείς ξέρετε καλύτερα

      Διαγραφή
    2. δεν καταλαβα το εξης σημειο:τι εννοειτε αν ερχονται μονοι τους οι νοτιαδες;
      οι νοτιαδες παντα θα συνοδευονται απο καποιο συστημα,διαταραχη βαρομετρικο χαμηλο.

      Διαγραφή
  15. Εδώ στον πειραιά, οι βοριάδες το καλοκαίρι ανεβάζουν τη θερμοκρασία κατακόρυφα (είναι άνεμοι Foehn; ) και το χειμώνα φέρνουν όλο το κρύο. Βέβαια σε ασθενές βόρειο ρεύμα έχουμε καθαρό και ξηρό καιρό, όμως σε ισχυρό ρεύμα, ειδικά όταν υπάρχει μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά, οι νεφώσεις και ο υετός είναι κανόνας τους χειμερινούς μήνες. Σε αντίθεση με τους νοτιάδες που παρά την υγρασία, τείνουν να εξισορροπούν τις θερμοκρασίες και το καλοκαίρι και τον χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. για να χαλαρώσουμε πάντως τα γραψα εγώ...και για να χαλαρώσουμε ακόμη περισσότερο ο νοτιάς στα μέρη μου...Ανω Βόιο....είναι αυτός που με την βροχή του αρωματίζει τα πεσμένα φύλλα, γεμίζει με κοντό χορτο τα πάντα ,ιδιαίτερα παχυντικό για τις κότες....και ρίχνει τα ωριμα καρύδια....για να τα μαζέψουμε.
    Ο νοτιάς τον χειμώνα και πιο ειδικά ο νοτιατολικός που ειναι και ο ανεμος των συγκλίσεων για εμας, μας φορτώνει χιόνι,ετσι για να θυμίσω η μπαμπο εβαζε τον πιτσιρικα να κοιτάξει την καμινάδα(ανεμοδείκτης σπέσιαλ),ο πιτσιρικάς ελεγε τα δικά του η μπαμπο εστίαζε "από τον ήλιο τραβάει γιόκα μου?" σε περίπτωση που ο ανεμος..ειχε ανατολική συνιστώσα...τοτε το φτιάρι...εμπαινε πισω απο την πόρτα..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εμείς εδώ στις Δυτικές εσχατιές της Κορινθίας διαθέτουμε ισχυρή προσηνεμία στο ΒΑ ρεύμα .Σήμερα βουνά τα κύματα στη θάλασσα,αλλά και στη στεριά εντονος "δενδροκυματισμός".Ατμόσφαιρα διαυγής,ευχάριστη,κατάλληλη για τηλεσκοπικές παρατηρήσεις.Γενικά όλοι εδώ είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.Τί τους θέλουμε τους Νοτιάδες και τις βροχές?. Έχει άφθονο νερό η θάλασσα δίπλα μας."No life" σου λέει ο δάσκαλος. "Νο problem" του λέμε μεις.Θα κάνουμε εκτεταμένη αφαλάτωση. Με το καλό να έρθει και η θερμή εισβολή .Πάνω στην ώρα!. "Όλα καλά,όλα ανθηρά"......=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν έχουν όλες οι χώρες του κόσμου τέσσερεις διακριτές εποχές. Ζούμε σε μια ευλογημένη χώρα όπου αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές των εποχών που ταιριάζουν με τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου. Ας μην χρησιμοποιούμε αφορισμούς για τις προσωπικές μας προτιμήσεις, που μας υπενθυμίζουν την ποικιλία των εναλλαγών του καιρού. Έχουμε όλοι να συνεισφέρουμε σε κάτι που αγαπάμε, ακόμη κι ένα κόκκο άμμου! Επικροτώ την όμορφη ποιητική διάθεση του οικοδεσπότη, αλλά και το πολύ εύστοχο σκωπτικό του χιούμορ! Ανδρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το θετικο στοιχειο που εχει το κλιμα μας ειναι οι εναλλαγες των εποχων.
      Αν ειχαμε μονιμως καλοκαιρι η χειμωνα θα ηταν ανιαρο και πληκτικο.

      Διαγραφή
  19. Συμπληρώνω για τον Βοριά (ύμνος ορφικός): "Συ ο δονών με τας χειμερινάς αύρας τον αέριον βαθύ χώρον του κόσμου, παγετώδη Βορέα, ελθέ εκ της χιονώδους Θράκης και λύε την πανέφελον κατάστασιν του καθύγρου αέρος, αναρριπίζων δια υγρών πνοών το ομβρογενές ύδωρ, τα πάντα αίθρια καθιστών, δημιουργών συνεχώς αναθάλλουσαν αιθερικήν όρασιν, ως αι ακτίνες του ηλίου λάμπουν επί της χθονός"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια τα τελευταία πολλά χρόνια η Θράκη μόνο Χιονωδης δεν είναι αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία... Νομίζω πως λέγεται κλιματική αλλαγή όσο και αν διαφωνούν κάποιοι.

      Διαγραφή
  20. Μερικοί συνεχίζετε να εκτίθεστε αλλά λόγω ανωνυμίας δεν σας νοιάζει.
    Γιά να το τελειώσουμε θα προσθέσω:
    1ον Με βοριά βρέχει μόνο σε ανατολικά ηπειρωτικά κ Κρήτη νότιο Αιγαίο αξιόλογα όταν υπάρχει δυναμικό αίτιο.
    Γιά παράδειγμα αυτές τις μέρες ο αχρείαστος και πάλι βοριάς για την εποχή δεν κατάφερε να δώσει αξιόλογη βροχή ούτε καν στην Κρήτη! (ενώ βάση μοντέλων εκεί θα έπρεπε)
    Άρα βοριάδες ίσον ευστάθεια, ψύχρα στη σκιά(αυτή την εποχή) χαμηλή υγρασία καθαρή ατμόσφαιρα και τίποτα άλλο!
    2ον Ο συνεχόμενος βοριάς είναι ο λόγος πού φέτος πλην κάποιων περιοχών Εύβοιας και Κρήτης όλη η υπόλοιπη χώρα(δεν με ενδιαφέρουν οι αστάθειες τού καλοκαιριού) είναι σε χαμηλά υετικά επίπεδα.
    Ακόμη και η Αθήνα πού λέτε ότι είχε καταιγίδες πολλές τον Αύγουστο (όντως είχε)με το ζόρι οι σταθμοί της στα πεδινά φτάνουν ετήσιο 200 και κάτι χιλιοστά.
    3ον Είναι φθινόπωρο και ως είθισται πρέπει να έρθουν απανωτοί νοτιάδες γιά να βραχεί καλά όλη η χώρα.
    Αν θυμάστε και από πέρσι τέτοια εποχή ξεκίνησε μία μεγάλη περίοδο νοτιάδων πού εκτός από τα δυτικά έδωσε αξιόλογα φαινόμενα στη χώρα μας απ'άκρη σ'άκρη.
    Ας μην το κουράζουμε λοιπόν άλλο.
    Οι βοριάδες δεν φέρνουν γενικευμένες βροχές και αυτό το ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού.
    Εύχομαι το επόμενο διάστημα να αλλάξει άρδην η κυκλοφορία, αν και αντιστέκεται ακόμη σθεναρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσω κι εγώ κάτι, Φώτη: οι παρατεταμένοι βοριάδες διατηρούν υψηλό το ρυθμό εξάτμισης για μέρες, με αποτέλεσμα το "στέγνωμα" των πάντων...

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστό δάσκαλε μού διέφυγε.
      Βασικό συστατικό τού παρατεταμένου βοριά πού οι περισσότεροι ξεχνάμε.

      Διαγραφή
    3. Ας ρίξει νερά μέχρι τέλη Οκτώβρη να μαζέψουμε και καμιά ελιά για λάδι το Νοέμβρη!

      Διαγραφή
    4. Φίλε Φώτη απλά εμείς είπαμε ότι μας αρέσει ο βοριάς.Και εσύ το καλοκαίρι θυμάμαι ότι ήθελες αστάθεια που κανονικά δεν έχει το καλοκαίρι (σε γενικές γραμμές)

      Διαγραφή
    5. Επίσης δείτε λίγο τον φετινό υετό της πεντέλης

      Διαγραφή
    6. Εννοείτε ότι το καλοκαίρι και να μην έχουμε αστάθεια θεωρείτε φυσιολογικό.
      Καλοκαίρι είναι και δικαιολογείται η όποια ανομβρία.
      Δεν ήθελα αστάθειες προσωπικά, απλά αφού μας έκατσαν τις απήλαυσα, αυτό είναι όλο.

      Όσο γιά τον σταθμό της Πεντέλης επειδή μού αρέσουν τα στατιστικά θα σού απαντήσω αμέσως.
      Έχει μέχρι στιγμής δυόμιση μήνες πριν φύγει η χρονιά 317mm στα 500μ υψόμετρο στα βόρεια προάστια της Αττικής σε μία χρονιά με κατά το πλείστον βοριάδες εκεί.
      Την προηγούμενη χρονιά ο ετήσιος υετός της Πεντέλης ήταν 506mm με πολύ λιγότερους βοριάδες.
      Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι φέτος η χρονιά είναι καλύτερη???
      Αυτά τα ολίγα.

      Διαγραφή
    7. Δεν είπα ότι είναι καλύτερη αλλά έχουμε περάσει άνομβρες χρονιές και φέτος δεν είναι μία απο αυτές

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα σε όλους! Εκεί που λέγαμε για καλά νερά από την ερχόμενη Τρίτη, τα τελευταία τρεξίματα "μαζεύουν" τον υετό... Μήπως να χορεύαμε το...χορό της βροχής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλό! Οι Σαμάνοι κάπως έτσι τα καταφέρνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο Οκτώβριος του 1995 στη Καλαμάτα ήταν πολύ κρύος με συνεχόμενους βοριάδες και μόλις μία μέρα ασθενούς βροχής. Τον ακολούθησαν οι πολύ βροχεροί Νοέμβριος και Δεκέμβριος αλλά κυρίως οι τρεις πρώτοι μήνες του 1996 που ήταν από τους βροχερότερους των τελευταίων δεκαετιών. Δεν νομίζω όμως ότι θα κυλήσει έτσι ο φετινός Οκτώβριος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπέρα σας,η επίμονη ανομβρία συνεχίζεται και στην Αιγιάλεια όπως και σε όλη την ΒΑ Πελοπόννησο.οι ελπίδες μας πλέον για το 2ο μισό του Οκτώβρη και στους πολυποθητους νοτιαδες.κατα τα άλλα ισχυρό το ξεροβορι τις τελευταίες μέρες και εδώ!. Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θα μου επιτρέψετε να πω και εγώ την γνώμη μου ,νότιας για μένα άρρωστος καιρός ,βόρειας καθαρή δυαγεια της ατμόσφαιρας ,όσο για τα νερά ,τα πολλά παιφτουν στην περιοχή μου με Βορειοανατολικό άνεμο η και με νοτιοανατολικό ,οπότε θετικά ούτε νότιας ούτε βοριάς, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δε λέω,καλός είναι ο χορός της βροχής που προτείνει ο Αχιλλέας,αλλά για καλύτερα αποτελέσματα λέω να καταφύγουμε στον "βροχοποιό".Ο νεφεληγερέτης Αστρολέων ίσως μπορέσει να μας στείλει κάποιες "ομβροτόκες νεφέλες "!.=======Π.Α.

    Υ.γ. Διαφωτιστική η ανάρτηση του αγαπητού Φώτη.Δάσκαλε πράγματι αυτό το ''στεγνωτήριο" μας έχει τρελάνει.Φτάνει πιά...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Παίδες, ούτε ο κ. Ζιακόπουλος, ούτε ο Φώτης τα έβαλαν με τους βοριάδες. Αλλά με την εμμονή των βοριάδων. Και ανέφερε, μάλιστα, ο κ. Ζιακόπουλος ότι αν επικρατούν για μέρες, "στεγνώνουν" τα πάντα. Ακόμα και τη βλεννογόνο των ανθρώπων, στην οποία ο ξηρός και ψυχρός αέρας, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μικροτραυματισμούς - λόγω συστολής των αιμοφόρων αγγείων, που αυτή έχει και σπάνε - και σε κάθε περίπτωση την ωθεί να παράγει περισσότερη βλέννα, με συνέπεια να τρέχει η μύτη μας κ.λ.π.

    Να προσθέσω ότι παίζει ρόλο και η ένταση του ανέμου. Στα 4-5 beaufort φρεσκάρει την ατμόσφαιρα και είναι όντως αναζωογονητικός. Αλλά στα 7-8 beaufort - όπως τις προηγούμενες μέρες - είναι προβληματικός. Αν όχι επικίνδυνος, τόσο στη θάλασσα, όσο και στη στεριά, για όσους οδηγούν για παράδειγμα στην εθνική οδό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ειρήνη υμίν τέκνα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Και δυστυχώς βοριαδόφιλοι το θέλημά σας βγαίνει.
    Οι βοριάδες συνεχίζονται γιά μεγάλο διάστημα ακόμη ενώ λόγω αυτού, κανένα μα κανένα χαμηλό δεν μπορεί να μπει αυτούσιο από την κεντρική μεσόγειο.
    Οι αξιόλογες βροχές αγνοούνται γιά αρκετό διάστημα ακόμη. Σιγά σιγά όλα αρχίζουν και ξεραίνονται και οι ελιές μαραζώνουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει πρόβλημα πλέον με την ελαιοπαραγωγή λόγω ανομβρίας, σε μια χρονιά που έδειχνε ότι θα ήταν εξαιρετική. Κρίμα για τους αγρότες.

      Διαγραφή
  30. Αν και δεν μπορώ να προβλέψω, εκ πείρας μόνον θα ελεγα ότι μετά από έναν άνομβρο Οκτώβρη ακολουθεί βροχερός καιρός. Δεν θυμάμαι δύο συνεχόμενους φθινοπωρινούς μήνες ανομβρους. Βέβαια θα δούμε μέρα με την μέρα πώς θα εξελιχθει.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δυστυχως φαινεται να σχηματιζεται ωμεγα μπλοκ στην μεσογειο απο τις 15 του μηνα και μετα. Αν αυτο το σεναριο επαληθευτει τοτε παει στραφι σχεδον ολος ο οκτωβριος. Δεν σπανε ευκολα αυτοι οι αντικυκλωνες.
    Οσον αφορα την συζητηση περι προτιμησεων βοριαδων και νοτιαδων, και εμενα μου αρεσουν οι βοριαδες αλλα καθε τι στην εποχη του. Χρειαζομαστε συστηματα απο τα δυτικα που θα διασχιζουν την χωρα για να εχουμε πανελλαδικα νερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πολύ ωραία Αλέξανδρε .Θα είναι ασορτί με τα f 16 block 50.Eτσι, να στεγνώσουμε εντελώς. .Το νεο υδρολογικό έτος δεν ξεκίνησε καλά.=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η όλη κατάσταση αρχίζει και μου θυμίζει τη σειρά Βόρειοι και Νότιοι που έδειχνε η ΕΡΤ στα μέσα της δεκαετίας του 80... Πρέπει ορισμένα πράγματα να τα παίρνουμε χαλαρά και όχι σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μεγάλη μάχη μεταξύ τού αντικυκλώνα των Βαλκανίων και τού σχετικά ισχυρού αποκομμένου χαμηλού ανοιχτά τού Ιονίου γιά τις 14 με 15 τού μήνα και το ποιός τελικά θα επικρατήσει.
    Τα βραδινά στοιχεία από Βρετανό Καναδό και Ευρωπαίο συντάσσονται με τα τρεξίματα τού "τζίφου" δείχνοντας αξιόλογα φαινόμενα στα δυτικά κεντρικά αλλά και κάποια νότια τμήματα της χώρας μας.
    Ελπίζω ο αντικυκλώνας επιτέλους να πάρει το ανούσιο ξεροβόρι τού και να πάει στον αγύριστο έστω και γιά δύο μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημέρα σας. Λησμονήσαμε να καλωσορίσουμε τον νεοϊδρυθέντα Μ. Σ. Οχυρού Δράμας του ΕΑΑ, με τις δυνατές του ελάχιστες, ίσως δυνατότερες κι απ' αυτές του Κ. Νευροκοπίου. Έχω επισκεφθεί το χωριό, είναι πανέμορφο, με αξιοθέατο το οχυρό Λίσσε και οι κάτοικοι έχουν αντιναζιστική συνείδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σίγουρα σε καλύτερη θέση από εκείνον του Νευροκοπίου (πιο χαμηλά στο οροπέδιο) και λογικά το αντίπαλο δέος του Νέου Καύκασου. Ίσως οι μοναδικές κατοικημένες περιοχές στον ελληνικό χώρο (οροπέδια Φλώρινας - Κάτω Νευροκοπίου) που σε ακραία ψυχρή εισβολή μπορούν να δουν θερμοκρασίες ακόμα και -30+.
      Καλημέρα!

      Αντώνης

      Διαγραφή
    2. Εύγε Χρήστο που το μνημονεύεις.Τιμή και δόξα στο οχυρό Λίσσε.Γιατί,υπάρχουν και φιλοναζιστές εκεί πάνω?======Π.Α.

      Διαγραφή
  36. Πολύ φοβάμαι ότι θα πνιγούν πάλι,η Σικελία,η νότια Ιταλία και το Λυβικο.Αντε και κάτι από Επτάνησα.
    Εμείς εδώ ας χαιρόμαστε τον αντικυκλωνα με το ξεροβορι του.
    Εμπειρικά φυσικά το λέω, γιατί το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια.
    Καλό υπόλοιπο Κυριακής σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Όπως σας είχα υποσχεθεί αντικυκλώνα τουλάχιστον το 1ο 10ημερο τού Οκτωβρίου(έτσι ακριβώς έγινε), μετά από τις κάποιες βροχές της νέας εβδομάδας στα πιό δυτικά ΒΔυτικα και νότια, από τις 16 τού μήνα και μετέπειτα κλειδώνει νέος αντικυκλώνας(γιά μένα είναι σίγουρο πιά)γιά περίπου μία εβδομάδα.
    Μάλιστα η θερμοκρασία από το επόμενο Σάββατο και μετά θα κυμανθεί σε υψηλά γιά την εποχή επίπεδα και οι ώρες ηλιοφάνειας θα είναι αμέτρητες!
    Πιθανή αλλαγή τού καιρού διαφαίνεται προς τις τελευταίες ημέρες τού μήνα αλλά αυτό μάλλον θα αφορά τα δυτικά διαμερίσματα της χώρας αν και βρισκόμαστε αρκετά μακριά.
    Το τίμημα τού φετινού καλοκαιριού είναι βαρύ τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Την Καστάνιανη Πωγωνίου την επισκέφτηκα τον 15αύγουστο του 2016, όπου φιλοξενηθήκαμε και περάσαμε φανταστικά. Οι άνθρωποι είναι πολύ γλεντζέδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή