Βροχές: στα δυτικά αξιόλογες και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες περιοχές «μάζευε κι ας είναι και ψιχάλες!»

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), αβαθές βαρομετρικό χαμηλό,  κινούμενο από τη Ν. Ιταλία προς την περιοχή μας, θα προκαλέσει τοπικές βροχές στη Δ. Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις κεντρικές περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου και ίσως στην Εύβοια. Από πλευράς διάρκειας, έκτασης και έντασης οι βροχές θα είναι ποιο σημαντικές στις Δ-ΒΔ περιοχές της χώρας, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι, Ν-ΝΑ στα δυτικά και Β-ΒΑ στα ανατολικά, μόνο στο ΒΑ Αιγαίο θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Σημειώνεται ότι στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα σημειώσουν πτώση κυρίως λόγω της συννεφιάς και των βροχών. 


Την Τετάρτη (12/10), τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, αναμένονται κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, την κεντροδυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (13/10), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα και τη Μακεδονία. Αναφορικά με τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. 

56 σχόλια:

  1. Μάλιστα. Κάτι θα πάρουμε εδώ στην Ήπειρο από βροχές. Το θέμα δάσκαλε είναι να έβγαινε το χαμηλό της Παρασκευής που πριν μέρες φαινόταν ότι θα σάρωνε όλη τη χώρα αλλά στα τελευταία τρεξίματα αυτό "στρίβειν δια του αρραβωνος" και προτιμάει να κι νηθει προς Αφρικη! Για το μετά αφήστε το καλύτερα, θα μας φάει ο αντικυκλώνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή :"Πιάσε το αυγό και κούρεψε το!!" Το ανησυχητικό είναι ότι καλές βροχές για όλη τη χώρα δε φαίνεται να έρχονται ούτε ως την 28η Οκτωβρίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με προλάβατε κυριε Ζιακόπουλε για την απάντηση μου σε προηγούμενο σχόλιο.και προχωρήσατε σε νεο post...ας σημειωθεί...οτι πρέπει να δικαιολογήσω τον τίτλο μου...και οτι γράφω δεν αποτελεί αντεπειχήρημα....(αυτο θα ηταν γραφικό οταν εχω να αντιμετωπίσω εναν επιστήμονα)...αλλά καταγραφή...κάποιων λογικών θεσεων..παμε λοιπον
    α)Η κλιματολογία σε σχεση με την μετεωρολογία ..για την περίπτωση της κλιματικής αλλαγής θεωρώ οτι είναι κάτι σαν τον στρατηγό σε σχέση με τον λοχαγό(μετεωρολογία)..δλδ ο μετεορολόγος μπορεί να διαχειριστεί το τακτικό πεδίο μιας μαχης , ενω ενας κλιματολόγος τον πόλεμο.Το πρόβλημα είναι οτι οι κλιματολόγοι δεν εμφανίζονται...σε αυτήν την συζήτηση.
    β)Το να καθίσουμε να περιγράψουμε την κλιματική αλλαγή χωρίς να ξέρουμε..πως θα ηταν το κλιμα μας σήμερα.συμφωνα με την φυσική μεταβλητότητα του ..ειναι σαν να προσπαθούμε να βρουμε το μεγεθος της διαρροής σε ενα δοχείο χωρίς να ξερουμε πόσο ηταν η προηγούμενη στάθμη του.
    γ)Τελος και εδώ ξερω οτι θα τα ακούσω να πω οτι ο Ευρωπαικός Οργανισμός περιβάλλοτντος ειναι κατ αρχήν ενας πολιτικός οργανισμός...και το τί θα γράψει η θα προβλέψει...ειναι πανω κατω δεδομένα....( θυμίζει συνηθως εκθεση ιδεών) τα ιδια και ο Ο.Η.Ε. ενδιαφέρον ειναι αν στην Ευρώπη υπάρχει και αντίστοιχα ελεγκτικός μηχανισμός και η αντίδραση του στην διαπίστωση οτι οι αναγκες της Γερμανίας καλύπτοταν κατα 50 τοις εκατό από φυσικό αέριο στο οποιο μαλιστα ειχαν και προνομικαή πρόσβαση στις τιμές..από τους Ρώσσους.Με άλλα λογια με συγχωρείτε για την εκφραση..μου θυμίζει μια χοντρή κυρία που με μάλωνε συνέχεια...στο σχολειο..οτι και να κανα...απλά αυτο νομιζε οτι επρεπε να κανει."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τώρα που είδα προηγούμενο σχόλιο συντρόφου εδώ να πώ οτι οι χιονοπτωσεις σαφέστατα εχουν μειωθεί στην Κεντρική Ευρωπη αλλα και στα Βαλκάνια κατα τροπο δραματικό κιόλας,οι χιονοπτώσεις των προσήνεμων ειναι τελειως διαφορετικό πράγμα...."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν θα κάτσω να αναλωθώ στα ίδια χιλιοειπωμένα πράγματα γιά το αν έχουν μειωθεί η αυξηθεί οι χιονοπτώσεις η οι βροχοπτώσεις στην Ευρώπη κ τα νότια Βαλκάνια Ελλάδα.
    Κάποιοι συνεχίζετε να κρύβεστε πίσω από "Μήδειες" και "Σοφίες" γιά να αποδείξετε ότι όλα πάνε καλά.
    Είναι πλήρως αποδεδειγμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι μέρες εκδήλωσης βροχών και χιονοπτώσεων μειώνονται δραματικά χρόνο με το χρόνο ενώ τα ακραία φαινόμενα πολλαπλασιάζονται κάνοντάς μας κοιτώντας μονόπλευρα τα γεγονότα να νομίζουμε ότι όλα βαίνουν καλώς.
    Θεωρώ ότι όποιος έχει αντίθετη άποψη σε αυτό τουλάχιστον, δεν έχει καμία δουλειά σε ένα καιρικό μπλογκ σαν αυτό.

    Στα τού καιρού τελικά κάτι θα "φάμε" εμείς οι δυτικοί από αύριο έως την Παρασκευή, όπως κ κάποιες άλλες περιοχές της Πελοποννήσου κ της Κρήτης έως την Παρασκευή το βράδυ περίπου.
    Από εκεί και μετά δεν πρέπει να εκπλήσσεστε γιά τα μελλούμενα.
    Δυστυχώς από προχτές σας υποσχέθηκα νέο αντικυκλώνα.
    Υπομονή γαϊδουρινή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια ερώτηση μονο εφόσον τα ακραία καιρικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται γιατι είχαμε περισσότερα medicanes τη δεκαετία του 2000 απ τη δεκαετία του 2010?

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω γιά ποιά περιοχή αναφέρεσαι φίλε ανώνυμε.
      Στη ΝΑνατολική Μεσόγειο πάντως την τελευταία 5ετία έχουν περάσει τρεις Μεσογειακοί κυκλώνες(Ζήνων Ζορμπάς Ιανός) όπου ο τελευταίος βάση μελετών ήταν και ο ισχυρότερος πού έχει καταγραφεί ποτέ στη Μεσόγειο με τεράστιες ζημιές στο Ιόνιο και την δυτική και κεντρική ηπειρωτική χώρα(200 με 400mm βροχής σε κάποιες περιοχές και μέγιστοι άνεμοι 150 με 160 χιλιόμετρα στο Ιόνιο).
      Ήταν ο μοναδικός νομίζω πού άγγιξε γιά λίγο την κατηγορία 2 των κυκλώνων!
      Επίσης τα medicane δεν μού λένε κάτι σε αυτό πού αναφέρεις καθώς καταγράφονται από το μακρινό 1969 με την ορολογία medicane.
      Το βασικά πού προαπαιτούνται γιά την δημιουργία τούς είναι η χαμηλή διάτμηση ανέμου και η μεγάλη ατμοσφαιρική αστάθεια σε μία περιοχή πού παράλληλα κατέρχοντας μία οποιασδήποτε ψυχρή μάζα μπορεί να δώσει το έναυσμα.
      Επίσης αυτά τα εξωτροπικά χαμηλά δημιουργούνται στην "άκρη" ενός αντικυκλώνα.
      Με λίγα λόγια όπως καταλαβαίνεις ανέκαθεν μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοιες καταστάσεις στη Μεσόγειο.
      Το θέμα είναι ότι τα τελευταία χρόνια αυτοί παρουσιάζουν πολύ υψηλές εντάσεις σε σχέση με το παρελθόν.
      Τέλος μην "κολλάς" στα medicane.
      Υπάρχουν άλλα ισχυρά χαμηλά με τροπικά η υποτροπικά χαρακτηριστικά πού τα τελευταία χρόνια έχουν ισοπεδώσει περιοχές της Μεσογείου.
      Τρανό παράδειγμα το περσινό όταν η "Αθηνά" και ο "Μπάλλος" τέτοια εποχή δημιούργησαν εκτεταμένες ζημιές και πλημμύρες σε Ιταλία και Ελλάδα.
      Μετά το 2000 και ιδιαίτερα μετά το 2010 τα φαινόμενα έχουν αυξηθεί σε ένταση και βιαιότητα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολύ μεγάλα διαστήματα με ανομβρία η και ξηρασία σε σχέση πάντα με τον προηγούμενο αιώνα.
      Τα επίσημα στοιχεία είναι αμείλικτα και οι πιό παλιοί θυμούνται.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    3. Γνωρίζεις ότι στο μακρινό επίσης 1924 δεν έβρεξε καθόλου στο Θησείο τους μήνες απρίλιο οκτώβριο νοέμβριο και δεκέμβριο?

      Διαγραφή
    4. Συνυπογράφω με τον Φώτη. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε και πάλι αυτό πού λες δε μού λέει κάτι.
      Είπαμε η συχνότητα αυτών των φαινομένων είναι πού προβληματίζει στο σήμερα.
      Εάν δεν πείθεσαι τότε κράτα τη γνώμη σου αλλά καλό είναι να λήξει αυτό το θέμα.
      Προσωπικά κουράστηκα.

      Διαγραφή
    6. Εύγε που έχεις στοιχεία και από το 1924, αποδεικνύοντας ότι ανέκαθεν υπήρχαν περίοδοι με ανομβρία.

      Διαγραφή
  6. Αν βρέξει στα νοτιοδυτικά έως και το Σάββατο που κάτι μας δίνει το GFS, έχει καλώς. Μετά...αφήστε το! Ο αντικυκλώνας έχει "ζωή" από μια έως και τρεις εβδομάδες! Και αν κάνει κέφι η κλιματική κρίση μπορεί να γίνει και τέσσερις εβδομάδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εχουμε κλιματικη αλλαγη λογω grand solar minimum (2020-2053). ο πλανητης σταδιακα ψυχραινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εδώ και αρκετά χρόνια διατυπωμένη υπόθεση της Βαλεντίνα Ζάρκοβα ότι η Γη βρίσκεται προ των πυλών μιας νέας εποχής παγετώνων στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Στηρίζεται σε μια μόνο μελέτη η οποία έχει δεχτεί κριτική λόγω ελλιπούς ανάλυσης.

      Διαγραφή
    2. Δεκτό, κ. Ζιακόπουλε, αλλά και οι μελέτες που αναφέρουν ότι η θερμοκρασία της γης θα αυξηθεί κατά +3 βαθμούς ως το 2100 πόση ακρίβεια και τελικά πόση αξιοπιστία μπορούν να έχουν;

      Διαγραφή
  8. Απατος θα πάει και αυτός ο Οκτώβριος στην ανατολική χώρα. Και άμα ρίξει 100μμ σε μια μέρα δεν αλλάζει κάτι.

    Μετά από 4 μέρες στη Βενετία, με παρόμοιο καιρό Aθήνας, οι φίλοι μου εκεί μου λέγανε πόσο τυχερός είμαι που δεν έχει συννεφιά και ομίχλη. Η αλήθεια είναι ότι όταν έκλεισα τα εισιτήρια μου πριν 2 μήνες θεωρούσα ότι θα βίωνα το πρώτο μου φθινόπωρο. Ο καιρός αντιθέτως ήταν ζεστός και με ήλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από σήμερα Τρίτη 11/10 και ως την Παρασκευή θα έχει κατά διαστήματα αρκετές βροχές σε όλη τη χώρα. Ας μην είμαστε συνεχώς μεμψίμοιροι, βρε παιδιά. Ειδικά για κάτι όπως ο καιρός που δεν εξαρτάται από εμάς. Θετική ενέργεια. Θετική σκέψη. Θετική ψυχολογία, μιας και ήταν η παγκόσμια μέρα ψυχικής υγείας, χθες. Και αν έχεις καλή ψυχολογία, την οποία αποκτάς κάνονας πράγματα που σε γεμίζουν και σε ευχαριστούν, τότε όλα σου φαίνονται πιο όμορφα.

      Διαγραφή
    2. Στη ζωή όπως αποδεχόμαστε τα θετικά πρέπει να αποδεχόμαστε και τα αρνητικά. Δεν υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο. Η πραγματικότητα είναι ότι οι βροχές από την ανατολική χώρα θα λείψουν, 2 χρονιές το κέντρο της Αθήνας έκλεισε με κάτω από το μέσο όρο βροχές. Δεν είναι κακό να βλέπουμε την πραγματικότητα .

      Διαγραφή
    3. δεν πειραζει υγεια πρωτα απόλα και τα λοιπα....ερχονται

      Διαγραφή
    4. Εννοείται ότι πρέπει να επισημαίνουμε και τα αρνητικά και να βλέπουμε την πραγματικότητα. Το νόημα του σχολίου μου, Jeank, ήταν ότι δεν αξίζει να στενοχωριόμαστε για κάτι που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε ή να αλλάξουμε, όπως το αν και πόσο θα βρέξει κ.λ.π.

      Διαγραφή
    5. Προσωπικά δεν στεναχωριέμαι για τον καιρό.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα παιδιά.
    Μπορεί κάποιοι να τα βλέπουν όλα φυσιολογικά, κρίνοτας τα πολύ πρόσφατα ελληνικά καιρικά δρώμενα.
    Θα σταθώ όμως σε επίσης πρόσφατο σχόλιο του κου Ζιακόπουλου. Η συγκεκριμένη ατμοσφαιρική κυκλοφορία που βιώνουμε τους τελευταίους πολλούς μήνες, δεν έχει υπογράψει σύμβαση αποκλειστικότητας με τη Δυτική Ευρώπη.
    Θα πρότεινα, όταν διαβάζουμε σχόλια άρνησης της πραγματικότητας, να μην απαντάμε.
    Πραγματικά, εμένα προσωπικά, με κουράζουν οι ίδιες συζητήσεις που επαναλαμβάνονται συνεχώς. Μια μικρή αφορμή να εμφανιστεί, ξεκινούν ατέλειωτοι διάλογοι περί κλιματικής αλλαγής. Ήμαρτον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δίνει ρέστα το χαμηλό ως τώρα στα Βδυτικα.. 80αρια και 100αρια χιλιοστά σε σταθμούς στην Κέρκυρα. Επίσης εφτιαξε και το χαμηλό της Παρασκευής και για άλλες περιοχές της χώρας πλην των δυτικών. Καλημέρα, σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερα σε ολους. Ο δασκαλος αφησε εκτος προγνωσης την παρασκευη και φυσικα κατι ηξερε και το εκανε! Τα σημερινα στοιχεια δινουν χαμηλο με πυλη εισοδου το βδκο ιονιο ( το gfs δειχνει να μπαινει πιο νοτια) με πορεια προς νοτιοδυτικη πελ. Σχεδον σιγουρο οτι θα υπαρξουν πολλες αλλαγες ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εφόσον αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα πως μειώνονται οι βροχές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μειώνεται ο αριθμός των ημερών που βρέχει, ενώ αυξάνεται η ποσότητα του νερού που πέφτει.

      Διαγραφή
    2. Άρα έχουμε νερά

      Διαγραφή
    3. Όχι απαραίτητα, διότι με τα ακραία φαινόμενα ο περισσότερος υετός πάει χαμένος, αν δεν καταστρέφει κιόλας - ειδικά όταν έχουμε χαλαζοπτώσεις - τις καλλιέργειες. Η χρήσιμη βροχή είναι η ποτιστική, αυτή που ξεδιψά πραγματικά τη γη. Δηλαδή, είναι προτιμότερο να βρέξει πολλές φορές από λίγο, παρά ελάχιστες φορές και να πέσει πάρα πολύ νερό.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ σε όλα παρόλαυτα οι δεξαμενές γεμίζουν.

      Διαγραφή
  13. Βρετανός(oukmo) και Καναδός(gem) δικάσαν τα δύο μεγάλα μοντέλα γιά το χαμηλό της Παρασκευής.
    Αξιόλογα τελικά φαινόμενα διαφαίνονται εκτός από τα δυτικά και την δυτικό νότια Πελοπόννησο και στο μεγαλύτερο κομμάτι της κεντρικής και νότιας χώρας.
    Ο δάσκαλος κάτι ήξερε και σταμάτησε στην Πέμπτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. https://www.thespro.gr/2022/10/blog-post_8.html?fbclid=IwAR1hPaK_SGk9vSyjHyr9RsS9iEWLKfObRq64-f8XGiToSIyy6Xup6uQJ9hE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πιο εκτεταμένη χιονοκάλυψη από τον μέσο όρο του Οκτωβρίου έχει η Σιβηρία, σύμφωνα με το severe-weather και αυτό μπορεί να φέρει περισσότερες ψυχρές εισβολές και χιονοπτώσεις τον χειμώνα, όπως αναφέρει σχετικά. Κι αυτό διότι σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν (το severe-weather παραθέτει αναλυτικά τις χρονιές), εξασθενεί ο πολικός στρόβιλος, με την προοπτική να καταρρεύσει κιόλας στη συνέχεια του χειμώνα. Κάτι που θα έχει ως συνέπεια πιο ψυχρές θερμοκρασίες και πιο πολλές χιονοπτώσεις από τον μέσο όρο στις ανατολικές ΗΠΑ και τη δυτική (και όχι μόνο) Ευρώπη.

    Η χιονοκάλυψη που εκτείνεται αυτή τη στιγμή σε 7 εκ. τετρ. χιλιόμετρα στη Σιβηρία, αναμένεται να επεκταθεί στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου και στις βόρειες ΗΠΑ. Αιτία είναι μία περιοχή υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στον αρκτικό κύκλο και χαμηλές πιέσεις νοτιότερα.

    Όποιος θέλει και έχει το κουράγιο να διαβάσει όλη την ανάλυση, ιδού και το link.
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar-vortex-winter-weather-snow-cover-influence-forecast-united-states-canada-europe-fa/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσω ότι από τις πέντε χρονιές με τη μεγαλύτερη χιονοκάλυψη τον Οκτώβριο στη Σιβηρία, οι τρεις ήταν στον αιώνα μας (2002, 2014, 2016). Αντίθετα, οι πέντε χρονιές με τη μικρότερη, ήταν τις δεκαετίες του '80 και του '90.

      Όσο για το πώς εξασθενεί η φθινοπωρινή χιονοκάλυψη στη Σιβηρία τον πολικό στρόβιλο, το severe-weather γράφει ότι εξαιτίας του χιονιού δημιουργείται μία περιοχή υψηλών πιέσεων, η οποία επηρεάζει στη συνέχεια τον πολικό στρόβιλο, καθώς στέλνει περισσότερη ενέργεια (κατακόρυφα) στη στρατόσφαιρα. Κάτι που εξασθενεί τον πολικό στρόβιλο, δηλαδή, τον κάνει λιγότερο συμπαγή, με συνέπεια το ψύχος να διαχέεται σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

      Διαγραφή
    2. αν διαβάζεις το severe-weather καθε χρόνο την ιδια θεωρία κανει και την αναπαράγει...,πάντως για να είμαστε δίκαιοι ο υπερσιβιρικός αντικυκλωνας των 1091 mp του 2021 ηταν ενας απο τους "συνεργούς " για την ΑΣΘ εκείνου του χειμώνα."θωμάς΄¨

      Διαγραφή
  16. Το νόμισμα έχει δύο όψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Από 50 μέχρι 150 τόνοι νερό ανά στρέμμα έχουν πέσει σήμερα στο βόρειο Ιόνιο κ την παράκτια Ηπειρο.
    Φθινοπωρινή κακοκαιρία σε αυτό το κομμάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλά νερά σήμερα στην Κέρκυρα με περιορισμένα πλημμυρικά φαινόμενα το βράδυ που πέρασε! Περιμένουμε με ενδιαφέρον το σύστημα της Παρασκευής. Όσο για τη συνέχεια...Θα περιμένουμε να σκάσει η "φούσκα" (=αντικυκλώνας!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αν και αβαθές το χαμηλο έδωσε 29,2 χιλιοστά στα Γιάννενα περιμένουμε και την Παρασκευή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πέρασμα καταιγίδας περίπου 40 λεπτών αργά το απόγευμα-βράδυ και από την κεντροδυτική Ελλάδα.
    Στην Αιτωλοακαρνία έπεσαν από 7 μεχρι 12mm στους επίσημους σταθμούς,ενώ στην Αχαΐα και το Ρίο είχαμε 10 με 20mm.
    Η ψύχρα επανήλθε.
    Πάμε γιά τα επόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. αξιολογη μεταβολη του καιρου κυριως στην δυτικη ελλαδα την παρασκευη 14/10/2022.
    χρειαζεται προσοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σχετική ζέστη το μεσημέρι της Τετάρτης 12/10 στην Αττική, αν και αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά με την επικράτηση του βοριά. Με τον νοτιά που φυσούσε, πάντως, από το μεσημέρι της Τρίτης ανέβηκε και σε υψηλά επίπεδα η υγρασία, φτάνοντας το 75% με 80% τη νύχτα, αλλά σταδιακά περιορίστηκε στο 50% περίπου.

    Σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου 1944 απελευθερώθηκε, εξάλλου, η Αθήνα από τους Γερμανούς, ενώ με τη μάχη της Ηλεκτρικής αποτράπηκε, τότε, σαμποτάζ, που θα βύθιζε στο σκοτάδι για μήνες την πρωτεύουσα. Δυστυχώς, όμως, δεν αποφύγαμε τα "σκοτάδια" μας τους μήνες που ακολούθησαν την απελευθέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και εδώ, Φώτη,έπεσαν τη νύχτα τρία(03) χιλιοστά ."Σταλαματιά-σταλαματιά γεμίζει η στάμνα η πλατιά ",που λέει και η παροιμία,αν και εν προκειμένω δεν έχει ουδεμία ισχύ.===========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Παιδιά εγώ με τη δική μού ματιά βλέπω σίγουρα μία αξιόλογη κακοκαιρία για τα δυτικά και νότια κυρίως τμήματα(θα βρέξει και στα ανατολικά αλλά εκεί λόγω βοριάδων τα φαινόμενα θα έχουν πιό ποτιστικό χαρακτήρα), αλλά κάτι πολύ δυνατό η επικίνδυνο δεν βλέπω πουθενά.
    Τα χιλιοστά πού θα πέσουν δεν τρομάζουν σύμφωνα με όλα τα τελευταία στοιχεία ενώ θα εκδηλώνονται κατά κύματα στην διάρκεια τού 24ωρου(υφέσεις εξάρσεις).
    Τις μόνες περιοχές πού εξαιρώ και χρήζει κάποιας προσοχής είναι αυτή τού Ιονίου(πιθανόν και παραλία της δυτικής ηπειρωτικής χώρας) και της νότιας παράκτιας Πελοποννήσου όπου το σύστημα φαίνεται να αδειάζει ότι έχει και δεν έχει γιά προφανείς λόγους.
    Περιμένω και τα βραδινά στοιχεία να δω μήπως αλλάξει κάτι τελευταίο και στις περιοχές συγκλίσεων των ανέμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήδη βλέπω βρέχει δυνατά στη Λακωνία κ τη Μεσσηνία

      Διαγραφή
    2. Πολύ τοπικά τα φαινόμενα Θάνο εκεί και με τη μορφή αστάθειας.
      Για παράδειγμα μέσα στην Καλαμάτα και στην Σπάρτη δεν πέρασε τίποτα!
      Σε κάποια σημεία μόνο έριξε "παπάδες".
      Δεν έχει να κάνει με το σύστημα πού θα μας επηρεάσει από αύριο το βράδυ.

      Διαγραφή
  25. Φαίνεται ότι θα έχουμε αξιόλογες βροχές με βοριάδες.Αυτο σχετικά με τη διαφωνία ότι δεν βρέχει αξιόλογα με βοριάδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ισχύει ούτε για Παρασκευή εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων.

      Διαγραφή
    2. Πιο πάνω μιλάς για αξιόλογη κακοκαιρία

      Διαγραφή
    3. Μάλλον κάποιοι δεν διαβάζετε σωστά η διαβάζεται αυτά πού θέλετε.
      Στη δυτική Ελλάδα οι άνεμοι θα είναι νότιοι έως ανατολικοί.
      Στην ανατολική πού θα είναι ΒΑ θα σημειωθούν ποτιστικά φαινόμενα και αυτό στα ηπειρωτικά κυρίως των περιοχών τους.
      Ανατολική Μακεδονία Θράκη ανατολικό Αιγαίο σχεδόν τίποτα πού θα έχει βοριάδες.
      Πού είναι λοιπόν ότι βρέχει έντονα με βοριάδες?
      Αυτό ανέφερα.
      Εννοείτε ότι μιλάμε σε γενικό επίπεδο γιά μία αξιόλογη κακοκαιρία.
      Επιπρόσθετα να πω ότι μιλάμε για δυναμική Τραφ και όχι για οργανωμένο χαμηλό όπως λανθασμένα ακούγεται από πολλούς αυτό πού θα επηρεάσει την περιοχή μας.
      Λείπουν στοιχεία.

      Διαγραφή
    4. Προφανώς και άλλαξαν τα στοιχεία

      Διαγραφή
  26. Χαμός χθες το βράδυ στην Ξάνθη! Έπεσε 1,5 mm βροχής και με το 0,5 mm που είχε ως χθες για τον Οκτώβριο φτάσαμε τα 2mm! To τελευταίο τρίμηνο από 15 Ιουλίου και μετά μετά βίας φτάσαμε τα 40mm. Και όσο και αν δε μου αρέσει η βροχή ειδικά το καλοκαίρι αυτή την εποχή είναι επιτακτικά αναγκαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πλημμυρικά φαινόμενα γιά άλλη μία φορά αυτή την ώρα σε νότια Ιταλία όπως με ενημερώνουν.
    Το σύστημα πού θα μας επηρεάσει σαρώνει πάλι τις εκεί περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή