Όταν οι προσδοκίες μας ξεπερνούν τις δυνατότητες της επιστήμης…


Στους παραπάνω χάρτες απεικονίζεται ο προβλεπόμενος υετός από 08:00 ως 14:00 τοπ. ώρα του Σαββάτου (15/10) στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα των δύο καλύτερων μοντέλων πλανητικής κλίμακας: του ευρωπαϊκού ECMWF (A) και του αμερικανικού GFS (Β). Όπως βλέπετε, η αποτυχία των μοντέλων για την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης (Η) είναι εμφανής, αν κρίνουμε με βάση τη διακριτική ικανότητα των μοντέλων (πυκνότητα πλέγματος) η οποία στο ECMWF είναι μόλις 9 χιλιόμετρα!


Η αριθμητική πρόγνωση του καιρού, που έβγαλε από την ανυποληψία την επιχειρησιακή μετεωρολογία, καλπάζει, αλλά χωρίς να έχει ξεπεράσει τις αντικειμενικές αδυναμίες της, τις οποίες συχνά ξεχνούμε και δίνουμε την εντύπωση στον κόσμο που μας βλέπει, μας ακούει ή μας διαβάζει ότι λύθηκε το πρόβλημα της πρόγνωσης του καιρού σε τοπικό επίπεδο. Τρία είναι τα μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης πρόγνωσης του καιρού που δεν μας επιτρέπουν να γίνουμε περισσότερο ακριβείς στο πού, το πότε και το πόσο θα βρέξει. Η έλλειψη λεπτομερών αρχικών συνθηκών, η χονδροειδής παραμετροποίηση του οριακού στρώματος στο οποίο βασικό χαρακτηριστικό είναι το ανάγλυφο και η αδυναμία να προσομοιώσουμε με ακρίβεια στον υπολογιστή μας τον υετό από τα νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης. 

34 σχόλια:

  1. Aς πει κάποιος στον Δήμαρχο Σητείας ότι οι καταγραφές του ομώνυμου σταθμού μετεό είναι λανθασμένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν του το λες εσύ επώνυμα αλλά αναρτάς ανώνυμη δημοσίευση;
      Εξυπνούλη.

      Διαγραφή
  2. Και περιμέναμε εμείς στα Χανιά τις καταρρακτώδεις βροχές που δεν ήρθαν ποτέ.
    Μαγαζιά έκλεισαν, δουλειές ακυρώθηκαν, μετακινήσεις ματαιώθηκαν, και τελικά εκεί που πήγε η κακοκαιρία ο κόσμος δεν ήξερε τίποτα.
    Πάλι φόλα φάγαμε.
    Για πολλοστή φορά όλη η Κρήτη πνίγεται και εμείς τίποτα. Κριμα και για τον άνθρωπο που χάθηκε. Μάλλον εάν είχε ειδοποιηθεί για το τι έρχεται, να μην βρισκόταν στον δρόμο εκείνη την ώρα.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενας λογος που εχω σταματησει να βλεπω ειτε ιντερνετικα ειτε τηλεοραση, την προβλεψη του καιρου, ειναι γιατι αυτοι που μας λενε τον καιρο, εχουν ως μπουσουλα μαλλον κυριως ΕΝΑ αριθμητικο μοντελο, κατα βαση η GFS η ECMWF... βγαζω τον καιρο μονος μου μεσα απο εναν μεσον ορο για 48 ωρες πριν απο τα ECMWF - GFS - ICOΝ.EU - HIRLAM.FMI - ARPEGE.EU - NEMS4-12 οσον αφορα τον ΥΕΤΟ πρωτα απο ολα... οσον αφορα τους ανεμους, θερμοκρασιες και υγρασια, μεσω ICON.EU και NEMS4-12 μεσω meteoblue, ειναι free... μιας και το καθε ενα αριθμητικο μοντελο εχει τα υπερ και τα κατα στην περιοχη μας οσον αφορα τις διαφορες συνθηκες, πχ υετο, ανεμους, θερμοκρασιες κλπ, καθως και σε σχεση με το αναγλυφο της στεριας, στις τελευταιες 18 ωρες παρακολουθω πια αριθμητικα μοντελα ειναι πιο κοντα σε οτι συμβαινει real time απο καιρο μεσω σταθμων πχ meteo gr και αλλους, και αυτα παιρνω πιο πολυ της μετρητης για τα τελευταια δεδομενα και προβλεψη των επομενων ωρων.... και δοξα τον Ποσειδωνα δεν εχω πεσει εξω ακομα !!!
    εαν πηγαινα με τις προβλεψεις πχ της ΤιΒι, θα ειχα "πνιγει" τωρα... !!! :-P :-)

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το GFS και το ECMWF είναι μοντέλα που δίνουν από την κατασκευή τους αποτελέσματα για ολόκληρο τον πλανήτη. Τα άλλα π.χ. HIRLAM (που οι Φινλανδοί θα το αλλάξουν σύντομα σε HARMONIE) ARPEGE, ICON κλπ. είναι σκόπιμα περιοχικά, δηλαδή διαθέτουν υψηλή ανάλυση πάνω από μια συγκεκριμένη περιοχή: άρα όσο απομακρύνεσαι από αυτήν τα αποτελέσματα υπολείπονται σε ποιότητα (χαμηλότερη ανάλυση, μέτρια αποτελέσματα ή και καθόλου σωστά κλπ.) Και συνήθως αυτά επίσης τροφοδοτούνται με "αρχικές συνθήκες" από τα πλανητικά ECMWF ή GFS, δηλαδή δεν ξεφεύγουν από την "γραμμή". Επειδή τα τρέχουν ξένες μετεωρολογικές υπηρεσίες (π.χ. το HIRLAM.FMI η Φινλανδία, το ARPEGE η Meteo-France) η "καλή" τους περιοχή είναι πάνω στη χώρα τους, όσο φεύγεις από αυτήν τόσο το χειρότερο. Ακόμη και αν η Ελλάδα βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση, τα αποτελέσματα των ξένων περιοχικών μοντέλων υστερούν ποιοτικά.
      Η ΕΜΥ τρέχει μέχρι τώρα δικό της περιοχικό για την Ελλάδα, το COSMO, με αρκετά υψηλή ανάλυση, αλλά δημοσιεύει σχετικά "λίγα και καλά" στοιχεία. Δεν πρόλαβα να δω τι έδινε για Κρήτη, αλλά κι αυτό τροφοδοτείται από το ECMWF οπότε δεν θα του έδωσε καλές "αρχικές συνθήκες".
      Συμπερασματικά λοιπόν και με δεδομένη την εξάρτηση από τα "πλανητικά" μοντέλα, δεν θα έδινα και τόση εμπιστοσύνη στα ξένα περιοχικά (όσο σε ένα ελληνικό περιοχικό) για να τα εισαγάγω σε ένα "μέσο όρο" ή ό,τι άλλο.

      Διαγραφή
    2. Παντως το ICON.EU ηταν πολυ περισσοτερο μεσα απο το GFS και ECMWF, και δεν ειναι η πρωτη φορα, αλλα οι περισσοτερες, εαν βαλουμε μεσα και αλλες παραμετρους οπως ανεμους, θερμοκρασιες, υγρασιες κλπ ειναι αρκετα καλυτερο και οχι μονο αυτο...

      συνδεσμος προβλεψης για Κρητη
      https://ibb.co/F8v37S0

      Διαγραφή
  4. Ξεχασα να ανεβασω και ενα παραδειγμα για υποψια....
    συνδεσμος απο κατω...
    https://ibb.co/zn2GsvM

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν η πρόγνωση ένος μοντέλου με πλέγμα ανάλυσης 9 χλμ. έχει τελικά απόκλιση από την πραγματικότητα σχεδόν 150 χλμ. σε ευθεία γραμμή, μπορούμε να μιλάμε απλώς για "εμφανή αποτυχία" ή για παντελώς απαράδεκτο σφάλμα, δεδομένων των δυνατοτήτων που έχουν πια οι υπολογιστές για προσομοίωση; Δεν "στέκει" ένα τόσο χονδροειδές λάθος. Μια απόκλιση κάποιων λίγων χλμ. είναι λογική ή πιθανή. Αλλά τόσο πολύ; Νομίζω ότι θα πρέπει να ξαναδούν σοβαρά οι οργανισμοί που εκδίδουν αυτούς τους χάρτες το ζήτημα της δημοσίευσης τους ελεύθερα στο διαδίκτυο, διότι πραγματικά εκτίθενται - για να μην πω ρεζιλεύονται. Back to basics, διαγράμματα και τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ECMWF και GFS για μενα και κατα την προσωπικη μου εμπειρικη αποψη ειναι για μεσοπροθεσμες προβλεψεις της εβδομαδας πανω των 2 ημερων, την ταση δηλαδη του καιρου.... για το τελευταιο 48ωρο και 36ωρο και κατω, ειναι καλυτερα κατ εμε, σε συνδιασμο με τα παραπανω μεσοπροθεσμα.... τα βραχυπροθεσμα υψηλοτερης αναλυσης αριθμητικα μοντελα, οπως... ICON.EU - NEMS4-12km για ολες τις συνθηκες, παιζει ρολο πως τα παρουσιαζει γραφικα η καθε σελιδα, εχουν σημαντικες αποκλισεις σε γραφικο περιβαλον, και κυριως για θερμοκρασιες, ανεμους κλπ... συμπληρωματικα, κυριως για τον υετο τα HIRLAM.FMI και ARPEGE.EU... τα παγκοσμια μοντελα οπως GFS-ECMWF ειναι κατ εμε παντα για την ταση του καιρου.... αλλα για local δεν ειναι και σουπερμαντολινι που ελεγε καποιος σε μια παλια Ελληνικη ταινια... προσωπικη αποψη βαση εμπειριας, μιας και ποντοπορος ναυτικος και μια ενασχοληση με τον καιρο αναγκαστικα λογο δουλειας την εχουμε, αν και τιποτις δεν ειναι τελειο, απλα για να μας υποψιασει για τα δυσμενεστερα.... το εγραψα και παραπανω, καλο υπολοιπο σε ολους.

      The Sailor.

      Διαγραφή
    2. Οι υπολογιστές από μόνοι τους δεν έχουν καμία δυνατότητα να προσωμοιώσουν μία διαδικασία, εξαρτώνται απόλυτα από τις οδηγίες και τα δεδομένα που θα τους εισάγει ο άνθρωπος. Οπως λένε και στον προγαμματισμό, garbage in, garbage out (σκουπίδια μέσα, σκουπίδια έξω), δηλαδή εάν τα δεδομένα και οι οδηγίες δεν είναι κατάλληλες και το αποτέλεσμα θα είναι φτωχό.

      Το θίγει παραπάνω και ο κύριος Ζιακόπουλος με την αναφορά στις αρχικές συνθήκες, αλλά προφανώς και η φυσική των μοντέλων δεν προσωμοιώνει με απόλυτη ακρίβεια τις διεργασίες στην ατμόσφαιρα. Προφανώς υπάρχουν διεργασίες που συντελούνται που η επιστήμη δεν έχει καταφέρει ακόμα να εντοπίσει και να αποκρυπτογραφήσει ικανοποιητικά.

      Να πούμε βέβαια ότι χώρα μέλος της Ε.Ε. εδώ και 40 χρόνια δεν έχει ραντάρ καιρού που να καλύπτουν ικανοποιητικά μεγάλο μέρος της επικράτειας το 2022. Οποιος παρακολουθεί καιρικές αναφορές στο εξωτερικό ξέρει τις δυνατότητες που έχουν τα ραντάρ καιρού με τη χρήση των κατάλληλων εφαρμογών σήμερα.

      Διαγραφή
    3. Για τους μερακλήδες, ή μάλλον έχοντες άγνοια κινδύνου, υπάρχει τεκμηρίωση του μοντέλου του ECMWF, στις διάφορες φάσεις εξέλιξής του μάλιστα, σε αυτό το σύνδεσμο: https://www.ecmwf.int/en/publications/ifs-documentation

      Διαγραφή
  6. Δεν έγινε ακόμα αντιληπτο αυτό που έγραψε ο κ.Ζιακοπουλος...ειδικα οι τελευταίες γραμμές του κειμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι ειδικά το ευρωπαϊκό μοντέλο παρόλη την δυνατή διακριτική ικανότητα πού έχει στα 9 μόλις χιλιόμετρα σε σχέση με το gfs για παράδειγμα(22km),τώρα τελευταία τα κάνει "μαντάρα" ακόμη και λίγες ώρες πριν.
    Δεν είναι μόνο η Κρήτη με τα Χανιά και το Ηράκλειο.
    Άλλο παράδειγμα πού αφού το έφερε η κουβέντα θα το γράψω, είναι χθες το μεσημέρι όπου το ecmwf έδινε δυνατή σύγκλιση σε κέντρο νότια Αιτωλοακαρνία με τεράστια ύψη βροχής(όλα αυτά στο προ ολίγου ωρών τρέξιμό τού) ενώ στην πραγματικότητα εκείνες τις ώρες δε συνέβη το παραμικρό.
    Δεν ξέρω εάν ευθύνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό η μεταβατική περίοδο προς στο φθινόπωρο όπου παρατηρούνται συχνά λάθη στα μοντέλα αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν εκ νέου διορθώσεις γιά την βοήθεια όλων μας.
    Ευτυχώς πού υπάρχει πληθώρα μοντέλων(μαζί με τα περιοχικά) και με συνεχή ψάξιμο βγαίνει αρκετές φορές ένα σωστό αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To GFS μεσω Meteociel και Wingguru ειναι FV3 στα 13km...!!! :-)

      https://www.meteociel.fr/modeles/gfs/grece/precipitations-hd/3h.htm

      https://www.windguru.cz/map/?lat=38.08701320402204&lon=23.4448242187475&zoom=6

      Διαγραφή
    2. Ναι το γνωρίζω.
      Απλά στα αποθηκευμένα μού κ στις εφαρμογές μού τρέχω το πιό "παγκόσμιο" gfs στα 22.

      Διαγραφή
  8. Επιπλέον, επισημαίνω εκ νέου ότι σταθμός μετεό δεν υπάρχει σε μία παραλιακή απόσταση 80 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο έως το Ηράκλειο, η δε τοπογραφία της περιοχής διαφέρει έντονα, αφού όταν τελειώσει ο κάμπος Ρεθύμνου, ξεκινούν τα Ταλαία Όρη, μία οροσειρά περίπου 40 χιλιομέτρων κείμενη έμπροσθεν του Ψηλορείτη με κωνικές κορυφές από τη θάλασσα έως και τα 1000 μέτρα, (ο ΒΟΑΚ περνάει στη βόρεια πλευρά της, στη ρίζα της) στις βορειοανατολικές παρυφές της οποίας, βρίσκεται η Αγία Πελαγία και αμέσως ανατολικά της, η βόρεια ακτή της Κρήτης, στρέφει το μέτωπό της για περίπου έξι χιλιόμετρα κάθετα προς τα ανατολικά. Λόγω έλλειψης σταθμού μετεό η βροχόπτωσή της δεν έχει καταμετρηθεί και σαφώς διαφέρει από αυτή του Ηρακλείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο ο κάθε ερασιτέχνης ή και επαγγελματίας μετεωρολόγος,να κάνει πρόγνωση απλά περιγράφοντας με λόγια τις εικόνες των μοντέλων.
    Τα μοντέλα είναι χρησιμοτατα εργαλεία στα χέρια και τα μυαλά ανθρώπων με το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο και με πληροφορίες και από άλλες πηγές.
    Αν τύχει και έχουν και ταλέντο καλοδεχουμενο.
    Η πρόβλεψη εξέλιξης ενος μη γραμμικού φαινομένου, έχει νόημα μόνο ως πιθανότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αβεβαιότητα . Απλά σοβαρότητα από αυτούς που μιλάνε και κατανόηση απο αυτούς που ακούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έγινε και αυτό.
    Για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα βγήκε ο δήμαρχος στην Σητεία και είπε ότι έπεσε η βροχή 5 ετών σε μία μέρα!
    Ότι να ναι.
    Και όλα αυτά επειδή ο σταθμός της Σητείας(έχει κολλήσει) έχει καταγράψει 2000mm μόνο σήμερα.
    Και το πίστεψαν...
    Και δεν ρώτησαν...
    Ημιμάθεια και απάθεια μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κύριος Αρνιακός δήλωσε στο δελτίο ότι όταν χάλασε ο σταθμός στη Σητεία, είχε ήδη καταγράψει 120 χιλιοστά και ο ίδιος υπολογίζει ότι τελικά θα έπεσαν γύρω στα 200mm. Και στον σταθμό της Μονής Τοπλού, ανατολικά από αυτόν της Σητείας καταγράφηκαν 105 χιλιοστά. Aνεξάρτητα από το λάθος του δημάρχου, λοιπόν, τα φαινόμενα ήταν ακραία. Το ίδιο και στον νομό Χανίων, όπου στον σταθμό Σέμπρωνα καταγράφηκαν 129 χιλιοστά, ενώ στο Ηράκλειο 89mm.

      Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος του Οκτωβρίου είναι 70 χιλιοστά στα Χανιά και 60mm στο Ηράκλειο, οπότε το συμπέρασμα είναι ότι η Κρήτη επλήγη για άλλη μία φορά σε δραματικό βαθμό από μία κακοκαιρία. Μην ξεχνάμε και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ με πάνω από 500 χιλιοστά σε μία κακοκαιρία πριν από μερικά χρόνια, όταν είχαν γκρεμιστεί πέτρινα γεφύρια, μετά από αιώνες, ενώ αυτή τη φορά είδαμε αμάξια να έχουν παρασυρθεί, βαθιά μέσα στη θάλασσα.

      Η φονική κακοκαιρία στην Κρήτη μου θύμισε πολύ ό,τι είχε συμβεί στη Μάνδρα, πριν από μερικά χρόνια, με ευτυχώς πολύ λιγότερα θύματα. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί η Κρήτη πλήττεται τόσο σφοδρά από ακραία καιρικά φαινόμενα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Μία απλοϊκή απάντηση που θα μπορούσα να δώσω είναι η γεωγραφική της θέση, καθώς είναι εκτεθειμένη στη μέση του πελάγους, αλλά σίγουρα χρειάζεται και μία επιστημονική εξήγηση

      Διαγραφή
    2. Κάποιος να του πει για τα.......ποτιστήρια ,Φώτη.Κατά τα άλλα μελετάμε και βελτιώνουμε τα μοντέλα ,όπως λες και συ,αλλά δεν τα.......πυροβολούμε.Εκτός και αν θεωρούμε ότι η επιστροφή στους "βαρβάρους" ειναι "μια κάποια λύσις" .Την εκτίμησή σου για τον αρξάμενο αντικυκλώνα την έχω καταγράψει.==========Π.Α.

      Διαγραφή
    3. To θέμα δεν είναι το λάθος, λάθη κάνουμε όλοι, αρκεί να μην είναι δομικά λάθη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι έριξε 1700 χιλιοστά σε κάποιες ώρες στη Σητεία, διότι αυτό σημαίνει ότι αγνοείς βασικούς κανόνες, εν προκειμένω της φύσης. Μπορεί να μην επηρέασε αλλά επειδή το ισχυρίσθηκε χθες αρκετές φορές, δημιούργησε μία ψευδή είδηση. Πάντως ως κρητικός που κινείται στην Κρήτη, θέλω να επισημάνω επιπλέον, ότι τα τελευταία χρόνια όλοι οι ποταμοί στη βόρεια πλευρά της Κρήτης έχοντας παρασύρει τα παλαιά πρανή τους δημιούργησαν νέα αυξάνοντας τις διατομές τους και ρύακες εξαφανισμένοι επανεμφανίσθηκαν.

      Διαγραφή
  11. Κατά τις 20.00 χτύπησε και εδώ στη Ρόδο στα κινητά μας μήνυμα από το 112 για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Μέχρι εκείνη την ώρα εδώ στην πόλη έκανε ένα "μπάσιμο" ισχυρό καταιγιδατο κατά τις 18.00 με 19.00 που άφησε 20 χιλιοστά περίπου. Από εκεί και πέρα ψιχάλες. Κοινώς το 112 ήρθε ολίγον εκ των υστέρων. Γενικά το πολύ νερό έπεσε στη θαλασσια περιοχή ανατολικά του νησιού. Ίσως πάντως να έχουμε φαινόμενα και αύριο εδώ. Να αναφέρω επίσης ότι πολύ νερό έπεσε σε Κάσο και Καρπαθο (υπήρξαν κ τοπικές πλημμύρες εκεί). Κρίμα για αυτά που συνέβησαν στην Κρήτη. Ήταν πάντως θεομηνία σπάνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό που συνέβη στην Κρήτη (στην εκάστοτε περιοχή) έπαιξε σημαντικό ρόλο και το γεωμορφολογίκο ανάγλυφο της περιοχής. Ευελπιστώ τα ρέματα να είχαν καθαριστεί γιατί τα φερτά υλικά που κατέβαζαν οι όγκοι νερού, ήταν πολλά. Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εμεις πιστεύουμε σήμερα,οτι το σύμπαν,οι ψυχές όλων των εμβιων όντων κλπ,το ίδιο και ο καιρός,λειτουργούν αλλοπρόσαλλα αφού είναι σε χαοτική κατάσταση.οπότε στερούνται κάθε λογικής.
    Σε αντίθεση όμως με μας ,όλα τα προαναφερομενα,λειτουργούν με απόλυτη αρμονία,τάξη και μαθηματική ακρίβεια.
    Όλα είναι πλήρως αποσαφηνισμενα,συγκροτημενα από έναν μαθηματικό νόμο,τον "νόμο της συμμετρίας "που φυσικά εμείς δεν είμαστε σε θέση να τον κατανοήσουμε λόγω της περιορισμεννης λογικής που διαθέτουμε και της κατάλληλης εκπαίδευσης που στερουμαστε.
    Μήπως όμως κάτι το χαοτικό(καιρος)έστω και στο αρχικό του σταδιο,χρειάζεται αλλα μαθηματικα και όχι αυτά που εμείς χρησιμοποιούμε σημερα;
    Ο αγαπημένος μου Έντουαρντ Λορεντζ,σαφώς έχει άποψη περί αυτών και με τις θεωρίες που ανέπτυξε, άνοιξε πολλούς"δρομους"στην επιστήμη της μετεωρολογιας και όχι μόνο.
    Στην υπόσχεση που έχω δώσει για να αναφέρω ορισμένα πράγματα και τις απαντήσεις που χρωστάω σε όσα ερωτήματα έβαλα,πιστεύω ότι θα λύσω πολλές απορίες που δημιούργησα(δυστυχώς όμως λόγω γεγονότων ,των περισσότερων δυσάρεστων, δεν είχα τον κατάλληλο χρονο).
    Ελπίζω σύντομα να κάνω πράξη τις υποσχέσεις μου.
    Καλημέρα σε όλους σας μετά από πολύ καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε καλησπέρα.
      Η δική σού οπτική είναι διαφορετική από τα κοινά διαθέτοντας υπόβαθρο μεγάλο.
      Ξεκινά να μας μυείς σε όλα αυτά πού βλέπεις και να γράφεις συχνότερα γιά καιρικά η και άλλα θέματα.

      Διαγραφή
  14. Δυστυχώς, βρέθηκε νεκρή και η γυναίκα που αγνοείτο στην Κρήτη. Τραγική φιγούρα ο σύζυγος της, που βούτηξε στη θάλασσα να τη φτάσει, μόλις την εντόπισαν. Και παραμένει το ερώτημα γιατί η Κρήτη πλήττεται τόσο σφοδρά τα τελευταία χρόνια από κακοκαιρίες και υπάρχει εμμονή τόσο της έντασης, όσο και της διάρκειας των φαινομένων εκεί. Δεν ήταν η πρώτη φορά και φοβάμαι ότι δεν θα είναι και η τελευταία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με πολλή χαρά διαβάζω σήμερα Κυριακή το σχόλιό σου αγαπητέ Χριστόδουλε.Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον για τη θεωρία του χάους.Ολόψυχα εύχομαι την προσπέλαση των όποιων προβλημάτων σε απασχολούν.Να είσαι πάντα καλά.======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στο meteo ειπαν ότι είχε προβλεφθεί ακόμα και εκεί διαφωνία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δε μας τα λένε καλά τα τρεξίματα για το υπόλοιπο του Οκτώβρη.. Το καλοκαίρι δε λέει να φύγει... Καλησπέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εξακολουθεί να βρέχει εμμονικα σε όλο το βόρειο άξονα της Κρήτης. Καταιγίδες επίσης σημειώνονται στη νότια Ρόδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ετήσιος υετός. Ασή Γωνιά Χανίων 1830,6 mm ,κάτι σαν....Elon Musk!. Δερβένι Κορινθίας 124,8 mm,κάτι σαν .......Γιάννης Αγιάννης!.========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ταμείο είναι πολύ μείων γείτονα, ανατ. Αχαΐα δυτική Κορινθία. μακάρι να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος τους επόμενους μήνες αν και το βλέπω δύσκολο.. Χρήστος

      Διαγραφή
  20. Και Ανάβυσσος 129 και κάτι, αυτές οι περιοχές θα βραχούν μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια αγαπητοί φίλοι Πέτρο και Φώτη.
    Ελπίζω πως δεν προκύψουν αλλά προβλήματα και θα κάνω πράξη όλα όσα έχω υποσχεθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή