Αξιολόγηση έντασης - επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων

ΠΕΜΠΤΗ

Από αργά το βράδυ και κυρίως στη διάρκεια της νύχτας στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).

ΑΥΡΙΟ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ)

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά και την Πελοπόννησο καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).

Στην κεντροδυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Α. Στερεά - Εύβοια βροχές και στις κεντρικές περιοχές τοπικές καταιγίδες (επίπεδο συναγερμού 1 – κίτρινη προειδοποίηση).


ΣΑΒΒΑΤΟ (15/10)

Στη Ν-ΝΑ Πελοπόννησο (πρωινές ώρες), την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στις νοτιότερες των Κυκλάδων καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).

Επικράτηση ισχυρών ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο).

ΚΥΡΙΑΚΗ (16/10)

Εξασθένηση των φαινομένων και στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας. Διατήρηση των ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων.

60 σχόλια:

  1. Βασίλης Πουρσαλιδης13 Οκτωβρίου 2022 στις 4:44 μ.μ.

    Δεν νομίζω να κάνει κάτι στην ήπειρο.
    Τα φαινόμενα θα πάνε Πελοποννήσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με λίγα λόγια ο δάσκαλος τα είπε όλα με πρόγνωση αναλυτική.
    Πως εγώ δεν τα καταφέρνω ποτέ ο πολυλογάς? 😀
    Πάντως με τα τελευταία στοιχεία ιδιαίτερα περιοχές τού Ιονίου της παράκτιας Ηπείρου Αιτωλοακαρνανίας και δυτικό νότιας Πελοποννήσου χρήζουν μεγάλης επαγρύπνησης!
    Δείξτε προσοχή.
    Θα βρέξει αξιόλογα και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα(και Αττικοβοιωτία Εύβοια εννοείτε ποτιστικά και με διάρκεια) πλην της ΒΑ Ελλάδας.
    Καλά φαινόμενα να έχουμε και χωρίς προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τα τελευταια τρεξιματα των μοντελων δινουν αρκετο νερο στην δυτικη στερεα και δυτικη πελ. Το χαμηλο μικρης κλιμακας φαινεται να δινει στις παρακτιες περιοχες που θα περασει πολυ νερο. Θελει προσοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Αλέξανδρε έτσι είναι.
      Μάλιστα στο τελευταίο τρέξιμό τού ο Αμερικανός ενισχύει και άλλο τα φαινόμενα σε δυτική Στερεά κέντρο δυτική Πελοπόννησο και κέντρο νότιο Ιόνιο.
      Θέλει προσοχή εκεί.
      Καλό είναι νομίζω μόνο σε αυτές τις περιοχές ένα μήνυμα να αποστέλλονταν από το 112.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Φώτη μακάρι τό χειμώνα να κάνει κάτι

      Διαγραφή
    3. Φίλε Φώτη, σκέψου σέ αυτές τίς περιοχές που αναφέρεις ότι θα έχουν αρκετές βροχές, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησο, νότιο Ιόνιο, τό χειμώνα με κρύο να έχουν χιόνια, ένα πραγματικό θαύμα 🙂(Σταύρος)

      Διαγραφή
  4. Εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα, δηλαδή, ο καιρός το ΠΣΚ σε σύγκριση με την Πέμπτη 13/10, που ήταν σχεδόν καλοκαιρινή, τουλάχιστον στην Αττική. Παρά το βοριαδάκι, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 26 βαθμούς τοπικά, ενώ απ' ό,τι καταλαβαίνω από την πρόγνωση του κ. Ζιακόπουλου, αλλά και αναρτήσεις του Φώτη στο προηγούμενο ποστ, κυρίως ποτιστικές βροχές θα έχουμε στα ανατολικά ηπειρωτικά, οπότε μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα η πρώτη για φέτος γνήσια φθινοπωρινή διαταραχή είναι γεγονός . καλή απόλαυση των φαινομένων και όσο γίνεται χωρίς προβλήματα . Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα από τη νεφελώδη Στοκχόλμη.Ήπιος καιρός για τα δεδομένα της εποχής και της περιοχής για τις επόμενες 3-4 μέρες με τη μέγιστη 12-13c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για όσους παραπονιούνται ότι δεν βρέχει συχνά, το Accuweather εκτιμά ότι όλη η νότια Ευρώπη, από την Ισπανία ως τα Βαλκάνια θα δεχτεί φέτος τον χειμώνα περισσότερες βροχοπτώσεις από τον μέσο όρο, οι οποίες θα συνοδεύονται και από ισχυρούς ανέμους. Η νοτιοανατολική Γαλλία, η βόρεια και κεντρική Ιταλία και τα δυτικά Βαλκάνια θα κινδυνεύσουν και με πλημμύρες (π.χ. η Βενετία). Αυτή η νότια ροή στην Ευρώπη θα δώσει και περισσότερα χιόνια στις Άλπεις, ειδικά στα νοτιότερα τμήματα τους, αλλά και τα Πυρηναία. Οι θερμοκρασίες θα είναι στα κανονικά επίπεδα ή ελαφρώς υψηλότερες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και περίοδοι με ψυχρό καιρό.

    Περισσότερες θα είναι, πάντως, οι ψυχρές εισβολές στα βρετανικά νησιά και θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα θα έχει η κεντρική και βόρεια Ευρώπη (Γαλλία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Πολωνία κ.λ.π.), αλλά θα συνδυάζονται με ξηρές συνθήκες και λίγα χιόνια. Υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν στη Σκανδιναβία και τις χώρες της Βαλτικής, όπου επίσης οι χιονοπτώσεις θα είναι λιγότερες απ' ό,τι συνήθως τον χειμώνα.

    Αντίθετα, η ορεινή Ελλάδα συγκαταλέγεται στις περιοχές της Ευρώπης, που οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικές για σκι (ειδικά σε Πίνδο, Παρνασσό κ.λ.π.) δικαιώνοντας και το σποτάκι, που θέλει να διαφημίσει τη χώρα μας ως τουριστικό προορισμό για 12 μήνες και αρχίζει με τη φράση: "Κι, όμως, η Ελλάδα έχει και χειμώνα".

    https://www.accuweather.com/en/weather-forecasts/accuweather-2022-2023-europe-winter-forecast/1259417

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν παρακολουθείς κάθε χρόνο τις προγνώσεις του accuweather έχει πέσει πολλές φορές έξω.

      Διαγραφή
    2. Και μία λεπτομέρεια που μου είχε διαφύγει με την πρώτη ανάγνωση, είναι ότι περισσότερα χιόνια από τον μέσο όρο μπορεί να πέσουν και σε χαμηλά υψόμετρα στη νότια Ευρώπη.

      Διαγραφή
  8. Επιτέλους οι πολυπόθητες βροχές ,έχει να βρέξει από τις 20 Αυγούστου εδώ ,ίσως έχουμε και συνέχεια από εβδομάδα θα δείξει , Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κανονικά πρωτοβροχια διαφαίνονται και για εμάς εδώ στα ΝΑ. Και το ecmwf και άλλα μοντέλα μας έχουν γερά στο παιχνίδι το Σάββατο και την Κυριακή. Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Θάνο και Κρήτη Δωδεκάνησα θα πάρουν αξιόλογες βροχές.
      Το Σάββατο όμως εκεί.

      Διαγραφή
    2. Φώτη απ'ότι κατάλαβα εμείς στην Θράκη (Ξάνθη) δε θα πάρουμε ούτε ψίχουλα. Υπάρχει μεγάλη ανομβρία από Ιούλιο και μετά εδώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεο και τον σταθμό που έχουν στην Ξάνθη τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο Σεπτέμβριο και μέχρι μέσα Οκτωβρίου έχουν πέσει κάτω από 50mm βροχής. Πολύ λίγο για την περιοχή μου.

      Διαγραφή
  10. Τις περισσότερες, θα τις κάνει στην Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λες;αν και δεν νομιζω να πεσουν τοσες ποσοτητες νερου οσο στην δυτικη ελλαδα

      Διαγραφή
    2. Tις περισσότερες, τις έκανε στην Κρήτη.

      Διαγραφή
  11. Ας ελπίσουμε ότι και η Βορειοανατολική Πελοπόννησο θα δεχθεί καλό νερό.
    Θα είναι ότι καλύτερο για την φθινοπωρινή σπορά.
    Να ποτιστουν και οι ελιές που έχουν το μαύρο χάλι από την ξηρασία, ώστε να μπορέσουμε να τις μαζέψουμε με το καλό τον άλλο μήνα.

    Φώτη δε λες πολλά λόγια.Μια χαρά τα γράφεις σε κάθε σου ανάρτηση.Τετοιους ανθρώπους χρειάζεται η ιστοσελίδα αυτή του κυρίου Ζιακοπουλου.
    Καλό βράδυ σε όλη την όμορφη παρέα, και προσοχή όπου προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
    Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. συμφωνα με τα τελευταια προγνωστικα στοιχεια αναμενεται να πειασει η κακοκαιρια μεγαλυτερο μερος της χωρας χωρις να αλλαζει η ιδαιτερη εμφαση των φαινομενων κατα μηκος της δυτικης ελλαδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυστυχώς Βόρειο Ανατολικό Αιγαίο μένει έξω από το παιχνίδι. Τι να πει κάποιος με τον καιρό δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Η ανομβρία συνεχίζεται Μυτιλήνη. ....Καλό ξημέρωμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επιτέλους, έχουμε την πρώτη οργανωμένη κακοκαιρία για φέτος το φθινόπωρο και αλλαγή του καιρού με βροχές και καταιγίδες. Να προσαρμοστεί λίγο ο καιρός όπως αρμόζει στην εποχή να πάρουμε λίγο την δόση μας! Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας και να απολαύσουμε τα καιρικά φαινόμενα. Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάποιος ζήλεψε που γράψατε για επίπεδα συναγερμού και αντίστοιχες χρωματικές προειδοποιήσεις, για αυτό αποκάλυψε τις δικές του "κατηγορίες βροχόπτωσης" και συγκεκριμένα δημοσιεύεται πώς αναβαθμίστηκε σε κατηγορία 4 η η βροχόπτωση της συγκεκριμένης κακοκαιρίας. Και 1 και 2 και 3 και 4 παιδιά, που λέει και το τραγούδι για τον Πειραιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O συγκεκριμένος δεν τα πάει άσχημα με τις προγνώσεις του, αντιθέτως θα έλεγα.

      Διαγραφή
  16. Θεωρώ η ατμομηχανή πήρε μπρος και σιγά σιγά ξεκινά το ταξίδι....Για να δούμε, ελπίζω μέχρι το τέλος του μήνα να περάσουν και άλλες οργανωμένες διαταραχές.
    Καλημέρα στην παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τρένο φεύγει στις οχτώ
      ταξίδι για την Κατερίνη.
      Νοέμβρης μήνας δε θα μείνει
      να μη θυμάσαι στις οχτώ...

      Διαγραφή
    2. Εκπληκτικός όπως πάντα και με τα λογοπαίγνιά του ο κύριος Ζιακόπουλος!

      Διαγραφή
    3. Ας ελπίσουμε ότι θα βρουν τις ράγες που έχουν εγκαταληφθεί τα τελευταία χρόνια...

      Διαγραφή
  17. Η σημερινή (14/10) βροχερή μέρα είναι τελικά και θλιμμένη, αφού έφυγε από τη ζωή ο ολυμπιονίκης μας στο τάε κβο ντο Αλέξανδρος Νικολαϊδης στα 43 του χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πήραμε και μεις οι πτωχοί τω υετώ 8 ολόκληρα mm αρχικά.Προσδοκούμε σε κάτι καλύτερο στην.....οπισθέλκουσα. Φώτη η Ήπειρος ...δική σου .Μόνο εκεί στην Κλειδωνια Κόνιτσας στο βροχόμετρο.....έφτιαξαν τα πουλιά φωλιά.Ηλεκτρικά δεν βλέπω και δεν ακούω.Νομίζω ότι είναι στο πλαίσιο οικονομίας στο ηλεκτρικό ρεύμα. Δάσκαλε το μήνυμα ελήφθη......δυστυχώς !.=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νύχτα 01:00 η ώρα χάζευα τους κεραυνούς και τις αστραπές στην Κέρκυρα από τις κάμερες. Θεός με θεό έριχνε, αστροπελέκια και ισχυρές βροχοπτώσεις. Πανέμορφο το θέαμα έστω και από τις κάμερες. Χάρηκε η ψυχή μου με τις καταιγίδες. Καλησπέρα σε όλους και στον Δασκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Επιτέλους έβρεξε καλά , ποτιστικου τύπου βροχές όλη την ημέρα σήμερα ,50 χιλιοστα
    εκτιμώ ότι έπεσαν σίγουρα στην Όθρυ, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νομίζω ότι πλην των περιοχών πού αναφέραμε ότι δε θα έχουν φαινόμενα όλη η υπόλοιπη χώρα πήρε από λίγα έως αρκετά περισσότερα.
    Ποτιστικού χαρακτήρα ήταν και είναι οι βροχές για τα ηπειρωτικά(είχα πει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας γιά το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας) ενώ στα Επτάνησα και τα δυτικό νότια παράλια της χώρας μας τα φαινόμενα ήταν αρκετά ισχυρά με μεγάλες εντάσεις βροχής και δυνατά αστραπόβροντα(ένα από αυτά με ξύπνησε απότομα το πρωί).
    Οι βροχές συνεχίζονται πιό εξασθενημένες τις επόμενες ώρες εκ νέου στα δυτικά κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας από την δεύτερη φάση τού συστήματος.
    Η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ας ετοιμαστούν αύριο γιά πολύ νερό.
    Υ.Γ. Αγαπητέ Πέτρο είδα ότι και η Κορινθία κάτι πήρε σήμερα και κάτι ακόμη θα πάρει από την "ουρά".

    Κατά τα άλλα από αύριο πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία(ήδη έχει ψυχράνει αρκετά) αλλά η συνέχεια έως και τις 24 περίπου τού μήνα δεν είναι καλή(τα έχουμε πει με τον αντικυκλώνα).
    Πρώτες ενδείξεις γιά μεταβολή φθινοπωρινού τύπου και λήξη των υψηλών πιέσεων στις τελευταίες μέρες τού μήνα.
    Δυστυχώς όμως είναι πολύ νωρίς ακόμη γιά το τι τύπου και ποιάς διάρκειας θα είναι αυτή η αλλαγή.
    Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Φώτη τα ηπειρωτικά λόγω ευσταθούς ατμόσφαιρας και χαμηλού cape δέχτηκαν ποτιστικες βροχές. Οι σταθμοί της Ηπειρου κατέγραψαν 30αρια και 40αρια χιλιοστά, σε βροχή. Όχι κάτι ακραίο δηλαδή.

      Διαγραφή
    2. Δεν πρόκειται να γίνει μόνιμα ψυχρός ο καιρός, ειδικά στα μέσα Οκτώβρη, που είμαστε ακόμα. Εναλλαγές κρύου - ζέστης, βροχών - λιακάδας θα είναι το σκηνικό, ανεξαρτήτως εποχής, όπως είδαμε και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Μην ξεχνάμε ότι την Πέμπτη 13/10 ήταν σαν καλοκαίρι με πάνω από 26 βαθμούς και ηλιοφάνεια στην Αττική και την Παρασκευή η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 20β. συν την ψυχρή αίσθηση με το βοριαδάκι, τη νεφοκάλυψη και τη βροχή.

      Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να βραδιάσει δεν είχε καταγραφεί πάνω από 1 χιλιοστό υετού. Αλλά τη νύχτα και μέχρι το πρωί έβρεξε ικανοποιητικά και σχεδόν παντού.

      Διαγραφή
    3. Προσωπικά δεν με νοιάζουν τα κρύα κ τα "μουφοξεροβόρια" πού θα κάνει πάλι μέχρι την Τρίτη.
      Άσε και τα κόστη θέρμανσης.
      Όλα στην ώρα τούς.
      Βροχές καταιγίδες και θύελλες με νοτιάδες περιμένω όπως αρμόζει στο φθινόπωρο.
      Αυτό προσδοκώ και εκτιμώ ότι έστω και αργά θα έρθει στη χώρα μας φέτος.
      Η υφή τού καιρού χθες και σήμερα πιό πολύ χειμερινού τύπου ήταν παρά φθινοπωρινή.
      Υ.Γ. Δεν θέλω να ξανά ακούσω από τούς φίλους κρητικούς παράπονα γιά τις βροχές.
      Βρίσκονται στο τέρμα νότιο άκρο της χώρας μας και φέτος έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ υετού γιά τις περιοχές τούς.

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα Δάσκαλε! Από 8 Νοεμβρίου, Ταξιαρχων ,να περιμένουμε κάποια σημαντική αλλαγή στην κυκλοφορία των συστημάτων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Βροχή επιτέλους από το πρωί και για όλη την ημέρα, κατά διαστήματα.Ποτιστικη βροχή.Χρυσαφι για τον τόπο.Απο το απόγευμα που το γύρισε σε ΒΑ άνεμο(όχι πολύ δυνατό μέχρι στιγμής),η ποτιστική βροχή είναι συνεχόμενη.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε.Καλο βράδυ σε όλους τους φίλους του μπλογκ.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σε μας εδώ φαίνεται ότι την καλή δουλειά θα την κάνει το ουραίο στροφείο του συστήματος. 11 και 15 βράδυ και η ....οπισθέλκουσα καλά κρατεί. Φίλοι Χρήστο και Φώτη είστε μέσα,ως συνήθως.Υπ όψιν ότι τώρα ο σταθμός Δερβενίου υποκαταγράφει τον υετό.Αύριο ταμείο........Καληνύχτα σε όλους.====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλή βροχή είχαμε και στα Γιάννενα σήμερα με 32,6 χιλιοστά. Απο αύριο ας απολαύσουμε τον αντικυκλωνα διαρκείας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η "ουρά" τελικά τού συστήματος(δάσκαλος speaking) μού φαίνεται ότι θα δώσει ρέστα.
    Βρέχει δυνατά ποτιστικά και συνεχόμενα εδώ και ώρες στην Αιτωλοακαρνία ενώ όπως βλέπω και στα υπόλοιπα δυτικά νότια παράλια κυρίως αλλά και σε όλη την ηπειρωτική χώρα(Θεσσαλία μέχρι Πελοπόννησο) βρέχει αξιολογότατα εκ νέου.
    Πολύ καλή η διαταραχή τελικά και με χειμερινού σταθερού τύπου ρυθμό πού είναι και το καλύτερο γιά το έδαφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς Φώτη, γιατί δεν φτάνει που δεν υπάρχουν χέρια να μαζευτούν οι ελιές στην Ηλεία, η ανομβρία δεν βοηθά να έχουμε καλή αναλογία καρπού και λαδιού...

      Διαγραφή
  27. Ψιχαλα χθες το βράδυ στην Ξάνθη. Πήραμε ψίχουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Έδωσε ρέστα εχθές το βράδυ η βροχή στην Αθήνα. Αξιόλογη ένταση και πολύωρη. Η δορυφορική φούντωνε και έδειχνε ότι έρχεται πολύ νερό. Από τον ήχο της βροχής, που καιρό είχα να ακούσω, κοιμήθηκα με ανοιχτά παράθυρα. Ο κύριος Ζιακόπουλος τα είχε προβλέψει. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δυτική Κορινθία,σημερινό ταμείο περίπου 40mm.Πολύ καλά.Η "ουρά " δούλευε όλη νύχτα.Ακόμα και τώρα έχει ένα ψιλόβροχο . Ας είναι καλά η " καθ ημας Ανατολή" .Στό βάθος ο Φώτης βλέπω έχει ήλιο.Η συνέχεια στα νότια.Για τη συνέχεια εκτενής ανάπαυλα.Καλημέρα σε όλους .=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι κύριε καθηγητά γιά τα φαινόμενά σας και την επιβεβαίωση.
      Από το πρωί εμείς έχουμε ήλιο και ξεροβόρι.
      Ταμείο εδώ 32mm.
      Μας περάσατε!

      Διαγραφή
  30. Τραγική αποτυχία των προγνωστικών μοντέλων για την Κρήτη σήμερα.
    Όλοι περίμεναν καταρρακτώδεις βροχές στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Μαγαζιά δεν άνοιξαν, κόσμος ακύρωσε μετακινήσεις και τελικά φάγαμε για ακόμα μια φορά μεγάλη φόλα. Έριξε ελάχιστο νερό.
    Όλα τα φαινομενα πήγαν ανατολικά προς Ηράκλειο εκεί που ο κόσμος δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένος και έγιναν όσα έγιναν. Δυστυχως και με ανθρώπινες απώλειες αυτή τη φορά…
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συντοπίτη καιρόφιλε Γιάννη, χρειαζόμαστε ευχέλαιο και αγιασμό ταυτοχρόνως εδώ στα Χανιά. Απίστευτη γκίνια. Έχει ανατραπεί όλη η κλιματική τάξη της Κρήτης! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και είμαι εξίσου απογοητευμένος με το γεγονός ότι δυσκολεύεται τόσο πολύ να βρέξει αξιοπρεπώς έστω. Δεν θέλουμε καταστροφές φυσικά, αλλά όχι και να μένουμε στα 11 χιλιοστά όταν παντού γύρω-γύρω γίνεται χαμός! Ε είπαμε...

      Παναγιώτης
      Χανιά

      Διαγραφή
  31. Καλησπέρα. Ύστερα από το τεράστιο (ένα ακόμη ανάμεσα σε πολλά...) σημερινό φιάσκο των προγνωστικών χαρτών όλων των μοντέλων, που έδιναν πλημμύρες στα Χανιά αλλά τελικά πλημμύρισε το Ηράκλειο και η Σητεία, θα μπορούσατε κ. Ζιακόπουλε να δώσετε μια λογική εξήγηση στο εξής παράδοξο που αφορά τις προγνώσεις για την Κρήτη; Είναι παρατηρημένο πολλές φορές, δεν υπάρχει δόση υπερβολής. Πώς γίνεται οι προγνώσεις για τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου να πέφτουν πάντα έξω αλλά προς τα πάνω (δηλαδή να βρέχει περισσότερο από το προβλεπόμενο), ενώ αντίστροφα οι προγνώσεις για τη Δυτική Κρήτη (Χανιά-Ρέθυμνο) να πέφτουν πάντα έξω προς τα κάτω; Και το ακόμη πιο παράξενο: όταν οι προγνώσεις "βλέπουν" κυρίως Δυτική Κρήτη τελικά βρέχει πολύ και στην Ανατολική. Αντίστροφα όμως, όταν οι προγνώσεις "βλέπουν" κυρίως Ανατολική Κρήτη, τελικά βρέχει μόνο εκεί πολύ, όχι και στη Δυτική. Πώς εξηγούνται άραγε όλα αυτά;

    Παναγιώτης
    Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα φιλε Παναγιώτη!
      Είναι απελπιστική και απογοητευτική η κατάσταση φέτος!
      Να βρέχει παντου καταρρακτωδώς και στα Χανιά καθόλου. Ασύλληπτη αυτή η εμμονή φέτος ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο.
      Εγώ προσωπικά απογοητευμένος δεν ασχολούμαι ξανά άλλο.
      Ευχομαι να γυρίσει ο τροχός και να μας θυμηθεί καμμία φορά ο καιρός και εδω.
      Γιάννης Χανιά.

      Διαγραφή
    2. Όλες οι προσήνεμες παρυφές των Λευκών Ορέων, έχουν πάνω από 40 χιλ, για φιάσκο δεν μπορεί να γίνει λόγος, τα μοντέλα όμως δεν πιάνουν τη σύγκλιση όταν το χαμηλό περνάει στα νότια παράλια της Κρήτης συνεχίζοντας να στέλνει υγρασία στα ανώτερα στρώματα και στα βόρεια παράλια και ταυτόχρονα στα κατώτερα στρώματα των τελευταίων αρχίζει και πνέει ασθενής ανατολικός - βορειοανατολικός άνεμος. Το σχήμα αυτό αφορά μόνο τα παράλια της Κρήτης και τις καταιγίδες που εκδηλώνονται κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες. Τώρα επειδή πολύς λόγος γίνεται στο μπλογκ για τους βοριάδες, ισχύει το δόγμα του κ. Ζιακόπουλου, ότι χωρίς νότιο ρεύμα πολύ υετό δεν έχεις. Και στην Κρήτη πάντα όταν υπάρχει πολύς υετός έχει λειτουργήσει υγρασία από το Λιβυκό. Κατά τα λοιπά έχει μήκος περίπου τριακόσια χιλιόμετρα, και δεν βρέχει ποτέ παντού το ίδιο και την ίδια στιγμή, αλλά εξαρτάται από τη θέση του βαρομετρικού.

      Διαγραφή
    3. Παναγιώτη ο δάσκαλος λογικά θα γνωρίζει κάποια πράγματα αλλά αυτό πού εγώ θα σού πω βάση της χρόνιας ενασχόλησής μού με τα προγνωστικά μοντέλα είναι ότι ακριβώς το ίδιο συμβαίνει ουκ ολίγες φορές και στην δυτική Ελλάδα.
      Τα μοντέλα και τα ensemble υπερεκτιμούν τον υετό δυτικά της Πίνδου και υποεκτιμούν στα πιό ανατολικά.
      Πολλές φορές το έχω δει ακόμη και φέτος.
      Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με την δυτική και ανατολική Κρήτη.
      Ένα πού μπορώ να φανταστώ είναι ότι οι αρχικές συνθήκες πού λαμβάνουν οι υπερ-υπολογιστές είναι ότι τα έντονα φαινόμενα τού Ιονίου με το πού "πιάσουν" στεριά θα αδειάδουν τόνους νερού στα δυτικότερα και θα εξασθενησουν στο μετέπειτα, χωρίς όμως τελικά να λογαριάσουν άλλες παραμέτρους.
      Πολύ θα ήθελα και εγώ να μάθω γιατί γίνεται συχνά αυτή η αστοχία τού υετού μεταξύ δύσης και ανατολής(όχι πάντα βέβαια).

      Διαγραφή
  32. στην κρητη ακουσα οτι εγιναν πλημμυρες.ομως πρεπει να σημειωθει οτι δεν ειναι πρωτογνωρο φαινομενο καθως εχει συμβει και αλλες φορες συγκεκριμενα στο νησι.οποτε δεν συντρεχει λογος να πανικοβαλλεται ο κοσμος,απλως μονο να εφισταται η προσοχη στους κατοικους σε πλημμυροπαθεις περιοχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δυστυχώς έχουμε έναν νεκρό και μία αγνοούμενη από την κακοκαιρία στην Κρήτη, όπου σε μερικές περιοχές της οι καταστροφές είναι βιβλικών διαστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλό απόγευμα από το Ηράκλειο, είμαστε από χτες το απόγευμα εδώ και σήμερα το πρωί φύγαμε για Άγιο Νικόλαο με αυτοκίνητο και με σχετικά καλό καιρό, η αλλαγή που βιωσαμε από τις 11:00 και μετά ήταν κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ και πουθενά. Αυτή την στιγμή σχετικά ήρεμα στο κέντρο του Ηρακλείου αλλά δυστυχώς έχει αφήσει θύματα και ζημιές. Στα εν οίκο και στο Κιάτο πήραμε μια δόση ποτίσματος μς καλούς ρυθμούς και ποσότητα. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλη την παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή