Καλό μήνα, φίλοι μου!

Φωτ. Νίκος Ζιακόπουλος

Το φθινόπωρο το φυσικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή τη Κόνιτσας είναι εκπληκτικής ομορφιάς. Μια πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και ήχων που σε μαγεύει. Το πράσινο χορτάρι της δεύτερης ελληνικής άνοιξης, τα κιτρινοκόκκινα φύλλα των δένδρων και τα σκούρα χρώματα των φρεσκοοργωμένων χωραφιών συνθέτουν έναν εξαίσιο πίνακα άπιαστης ζωγραφικής που όμοιό του δεν βρίσκεις εύκολα στον κόσμο. Το τραγούδι των κοκκινολαίμηδων, οι ήχοι από τα κουδούνια των κοπαδιών που πορεύονται προς τα χειμαδιά τους (στις μέρες μας αυτά σχεδόν έχουν εκλείψει) και οι θόρυβοι από τις τελευταίες εξωτερικές δουλειές των ανθρώπων ενόψει του χειμώνα συνθέτουν τη μπαλάντα του φθινοπώρου, της πιο μυστηριώδους και για πολλούς της πιο γοητευτικής εποχής του χρόνου. Τα παραπάνω δεν αποτελούν απλώς εξωραϊσμένες αναμνήσεις από τα αξέχαστα παιδικά μου χρόνια, από τον απολεσθέντα παράδεισο της νιότης και της ανεμελιάς. Η αρμονία των αντιθέσεων και η γλυκύτητα του φυσικού περιβάλλοντος της εποχής αυτής όχι μόνο στην Κόνιτσα αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας δεν είναι δεδομένη. Ελάχιστοι κάτοικοι αυτού του πλανήτη έχουν το προνόμιο να βιώνουν, όπως εμείς, ένα φθινοπωρινό τοπίο που δεν καταπιέζει την ανθρώπινη ψυχή, αλλά την ωθεί προς τον ήρεμο στοχασμό, τη γαλήνη και τη χαρά.

54 σχόλια:

  1. Καλο μηνα και υγεια πανω απο ολα, σε ολους

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα εύχομαι σε όλους
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλό μήνα, καλό υδρολογικό έτος. 22,6 η μέση θερμοκρασία Τρικάλων (ΕΑΑ) Σεπτεμβρίου, ίση με τη μέση θερμοκρασία της τελευταίας μέρας του, ίση με τη μέση θερμοκρασία Σεπτεμβρίου του κλιματικού αρχείου της ΕΜΥ, προηγούμενου αιώνος (αμήν). όντως υπερβολική φαίνεται η σημερινή πρόβλεψη για 36,5 °C (35 δίνει η ΕΜΥ). θα ξέρουμε σε λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα και καλό... καλοκαίρι! (35 βαθμοί γαρ)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι μόνο τα χειμαδιά αλλά και οι χειμώνες όπως είναι κανονικά θα εκλείψουν κ.Ζιακοπουλε..Μάκης από σχεδόν καθημερινά βροχερή Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οκτώβριος από τα παλιά! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οκτωβριος απο τα παλιά με ενα συν εξτρα bonus δωρακι την πρωτη του μερα τα 30αρια+σε διαφορα σημεια της χωρας.....

      Διαγραφή
  7. Οκτώβρης. Ο μήνας που οι μισοί φοράνε κοντομάνικο και οι άλλοι μισοί μπουφάν και οι μεν κοιτάνε του δε και σταυροκοπιουνται😆καλο μήνα σε όλους με υγεία και καιρικό ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κυπαρισσία 37,9 https://penteli.meteo.gr/stations/kyparissia/
    Πύλος 35, 2 http://pylos.meteoclub.gr/ (σταθμός Davis pro 24ωρες fan aspirated)

    Μέγιστες μέχρι στιγμής για σήμερα, οι οποίες αποτελούν και μέγιστες για το 2022!!!
    Καλό μήνα!

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο Ρέθυμνο ξεπέρασε τοπικά και τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία, ενώ πάνω από 37 βαθμοί καταγράφηκαν, εκτός από την Κυπαρισσία και στη Ζαχάρω Ηλείας, στη Λίνδο, στη Ρόδο, αλλά και σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου Κρήτης.

      Διαγραφή
  9. Καλό μήνα, ο οποίος αναμένεται να κυλήσει με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και αρκετά φαινόμενα μετά τα μέσα του, σύμφωνα με την εκτίμηση του Βασίλη Πανάκογλου, που αφήνει ανοιχτό και ένα ενδεχόμενο για ψυχρή εισβολή προς το τέλος Οκτώβρη και ίσως και κάποια χιόνια στα ορεινά της ανατολικής Ελλάδας.

    https://weathergroup.gr/2022/10/01/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%bf%ce%ba%cf%84%cf%89%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%85-2022-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%b1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια όμορφη εποχή του χρόνου είναι το φθινόπωρο.Εχει ευχάριστες θερμοκρασίες,απαλό ηλιακό φως,καθόλου έντομα και προηγείται της ακόμη πιο ομορφης εποχής,κατά την άποψη μου,του χειμώνα.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό μήνα σε όλους τούς φίλους τού μπλογκ και τον δάσκαλο.
    Καλή υδρολογική σεζόν να έχουμε(από σήμερα ξεκινάει γιά τη χώρα μας) και καλή συνέχεια φθινοπώρου.
    Δωδεκάνησα και Κρήτη έπιασαν 38β σήμερα(όχι ρεκόρ παρόλα αυτά).
    Θερμοκρασίες πού ήμουν σίγουρος ότι θα έρθουν μετά το φετινό καλοκαίρι σε αυτές τις περιοχές όπως και στα ανατολικά ηπειρωτικά.
    Γενικά μία άκρως καλοκαιρινή μέρα απ' άκρη σ' άκρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ότι διαθέτεις συγγραφική δεινότητα το έχω διαπιστώσει παλαιόθεν και πολλαχόθεν.Από τη σημερινή ανάρτηση καταδεικνύεται ότι έχεις ιδιαίτερες επιδόσεις και στις......ερωτικές εξομολογήσεις,πράγμα που συντείνει στον πλουτισμό ενός λίαν ενδιαφέροντος και ολοκληρωμένου πορτρέτου.Να είσαι καλά δάσκαλε.=======Π.Α.

    Υ.γ. Αχ,αυτή η δεύτερη ελληνική 'Ανοιξη.Στα μέρη μου απουσιάζει παντελώς.Πού είναι το θαύμα της αναγέννησης?. "Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γής......".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό και ευλογημένο μήνα με υγεία , δάσκαλε όπως τα λέτε έτσι ακριβώς είναι τα ίδια έχουμε και εμείς εδώ στα μέρη μου με την Ιερά Μονή Άνω Ξένιας που είναι χωμένη μέσα στο δρυοδασος αυτή η εποχή μαγεύει,ένα παράδειγμα έφερα,αλλά με την κλιματική αλλαγή να μας χτυπάει την πόρτα ως πότε θα έχουμε τέτοιες ωραίες όμορφες εικόνες της φύσης.χρηστος από την άκρως καλοκαιρινή Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ιωάννης από Μυτιλήνη1 Οκτωβρίου 2022 στις 4:29 μ.μ.

    Καλό μήνα κύριε Ζιακόπουλε! Καλό μήνα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλό μήνα με υγεία! Νάταλι θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. https://www.enikos.gr/society/merominia-ti-kairo-tha-kanei-eos-to-telos-tou-2022/1863961/ Κάτι πρέπει να γίνει με τα παπατζιλίκια των μερομηνίων που τα προβάλλουν και τα πιο γνωστά ειδησεογραφικά sites...Δεν πρέπει να προβάλλεται ο ανορθολογισμός έτσι απροκάλυπτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλό μήνα στον Δάσκαλο μας κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και τελικά μεγάλος νικητής GFS!
    Στροφή 180 μοιρών και από Γερμανό και Ευρωπαίο πού μέχρι χθες έδιναν πολλά φαινόμενα και σε αρκετές περιοχές.
    Τώρα πιά οι 3 αρχηγοί των μοντέλων(ECMWF UKMO GFS)έχουν πιά συγκλίνει στον υετό της νύχτας.
    Δυτικά ΒΔυτικα, Θεσσαλία(δυτική και βόρεια)Μακεδονία Θράκη ένα σύντομο πέρασμα από μπόρες και καταιγίδες μικρής γενικά έκτασης και διάρκειας.
    Στην υπόλοιπη χώρα μηδέν.
    Μπράβο στον δάσκαλο και σε όλους όσους εδώ και 3 μέρες τάχθηκαν με τον Αμερικανό.

    Υ.Γ. Πάρα ταύτα σε περιοχές κυρίως της ΒΔ χώρας καθώς και στα βόρεια σύνορά μας, τα φαινόμενα έστω και για λίγο, λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών πού τα μοντέλα δεν ανιχνεύουν επακριβώς, ίσως δούμε πολύ δυνατούς ανέμους η τοπικά και χαλάζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλό μήνα στον Δάσκαλο μας και σε όλους με Υγεία! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kαλο μήνα σε όλη την παρέα!! Τελευταία μέρα του αισχους από αύριο σιγά σιγά μπαίνουμε σε πιο δροσερά μονοπάτια. 33 βαθμοί στη Λάρισα και πέριξ χωριά και 31.5 στο δροσερό αεροδρόμιο και τα χωριά ανατολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο.
    Ας ελπίσουμε το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου να περάσει το πρώτο 10ημερο του Οκτώβρη και μετά να πάμε σε βαθύ φθινόπωρο πανελλαδικά.
    Έχουμε άμεση ανάγκη από νερά.Ο τόπος διψάει.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε και σε όλη την παρέα του όμορφου αυτού μπλογκ. Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ρέθυμνο, υετός υδρολογικού έτους, άνω των 920 mm. Μιά χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πάντως το NOAA το παρακολουθούν οι μετεωρολόγοι στην Αμερική.Στις μακροπρόθεσμες προγνώσεις αναφέρομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Επιβεβαιώνεται λοιπον η μεγάλη νίκη του τζίφου και μάλιστα με το σενάριο που φαινόταν πριν μέρες. Δηλαδή τα φαινόμενα να είναι πολύ βόρεια προς Αλβανία και Σκόπια. Πράγματι στο βόρειο Ιονιο και στην Ήπειρο δεν έκανε τίποτα. Αντίθετα οι καταιγίδες κινήθηκαν προς δυτική και Κεντρικη Μακεδονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τρομακτικά γρήγορη περασια καταιγίδας διάρκειας 20 λεπτών στην Ξάνθη στις 5 τα ξημερώματα. Αστραπές πολλές και νερό ελάχιστο δυστυχώς.Οπως ακριβώς πρόβλεψαν οι ειδικοί μας εδώ στο μπλογκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Θωμά χάσαμε! Ποντάραμε στον άσσο διότι το ECMWF φημίζεται για την δυνατή έδρα αλλά υπέστη βαριά ήττα...Καλημέρα από την Κοζάνη όπου και εδώ λίγα πράγματα έκανε χθες τα μεσάνυχτα για περίπου 20 λεπτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει πατριώτη...περιμένουμε τον τζίφο με τους αρκτικούς Αυλώνες..του χειμώνα ..που μας κανει Καναδά στις 8 μερες..και θα τους κλωτσάει το ευρωπαικό....στις 5...."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς!Ο λόγος που με εκνευρίζει το GFS είναι ότι μας υπόσχεται πολλά και όταν πλησιάζουν οι μέρες το γυρίζει σε ξεροβορι.

      Διαγραφή
  27. Πολλές πόλεις της Ευρώπης το βιώνουν αυτό το φθινόπωρο. 4 χρόνια έμενα στο Βερολίνο, ο πρώτος Οκτώβριος που έζησα ήταν από τους πιο εκπληκτικούς, δε νομίζω είχα ζήσει ποτέ τέτοιο φθινόπωρο με τόσα χρώματα, κρύο και ομίχλη.

    Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε του αυτοκινήτου μόνο. Κάνουμε τα πάντα για το αυτοκίνητο και τίποτα για ελεύθερους χώρους και πράσινο, μέχρι και τα πάρκα τα τσιμεντώνουμε που θα ήταν αδιανόητο να μην αφήσεις το χώμα σε άλλες χώρες. Δεν είναι μετά και τόσο δύσκολο να καταλάβεις γιατί η αστική νησίδα κάνει πάρτι.

    Τρανό παράδειγμα ο σταθμός των Πατησίων του ΕΑΑ που 2 χιλιόμετρα να απέχει από τη Φιλαδέλφεια και μπορεί να έχει 1 και 2c πιο πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κε. Ζιακόπουλε. Πολλοί κεραυνοί και φοβερό θέαμα κατά τη 01.00 και λίγο αργότερα ξεκίνησε βροχή, όχι όμως τέτοιας έντασης όσο "έδειχναν" οι συνεχείς κεραυνοί. Εκεί που ελεγες ότι τελείωσε, νέα καταιγίδα με περισσότερη βροχή κατά τις 02.30 για ένα 40λεπτο περίπου.
      Παύλος, Άρτα

      Διαγραφή
    2. Στη Θεσσαλονίκη όλα αυτά εννοούσα ότι συνέβησαν! Το σημειώνω μήπως υπάρξει μπέρδεμα με το "Άρτα" στην υπογραφή μου.
      Παύλος

      Διαγραφή
  29. 130μ.μ ξεκίνησε Θεσσαλονίκη κύριε ζιακοπουλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχε και β΄ δόση με μεγαλύτερη διάρκεια κατά τις 03:15. Ποιος ξέρει, ο Παύλος τι απέγινε, χρειάστηκε πόντσο;
      Τελικά η κακοκαιρία έκανε το ενδιάμεσο των αρχικών προβλέψεων των δύο βασικών μοντέλων, όπως ψευτοπροέβλεψα στις 29/9 το πρωί.

      Διαγραφή
  30. Καθολική,σχεδόν,επικράτηση τζίφου.Διέλευση από ταμείο δάσκαλου,Φώτη και λοιπών ακολούθων.Ενα σύντομο πέρασμα από κάποιες περιοχές της Μακεδονίας ,που άφησε κάποια xiλιοστά υετού.Το σημαντικό είναι ότι έβρεξε Σαλονίκη και μάλιστα Καλαμαριά!.Κάποιοι το είχαν προβλέψει επακριβώς και εύγε.Για τη συνέχεια.εδώ τουλάχιστον,δεν φαίνεται τίποτα.Να δούμε αργότερα.========Π.Α.

    Υ.Γ. Τζίφος . Μάλλον από το Αραβικό zife =μηδενική ψήφος.Κάποιοι το αποδίδουν στο αρκτικόλεξο gfs!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα σε όλους και καλό μήνα! Το φθινόπωρο είναι για μένα η πιό γλυκειά εποχή του χρόνου, με το πιό όμορφο φως του χρόνου, αταραξία της φύσης και ανθρώπινη περισυλλογή για τη θέση των ποθούμενων στόχων και την σπορά νέων ιδεών προς καρποφορία. Αυτή η γλυκύτητα αποτελεί χαρακτηριστικό του υπέροχου τόπου στον πλανήτη που έχουμε το προνόμιο να κατοικούμε! Ας ευγνωμονούμε για την ομορφιά γύρω μας που εμπνέει και μας γεμίζει δύναμη ακόμη κι όταν απλά την παρατηρούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ακριβώς όπως τα λέγαμε.
    Ένα γρήγορα πέρασμα από Ηπειρο δυτική βόρεια Θεσσαλία Μακεδονία Θράκη,όπου στα βορειότερα τμήματα αυτών είχαν τοπικά ξεσπάσματα από δυνατό άνεμο ηλεκτρικά η και χαλάζι αλλά πενιχρό γενικά υετό.
    Ο νομός Θεσσαλονίκης είχε δύο περασματάκια.
    Στα υπόλοιπα δεν καταλάβαμε τίποτα.
    Εδώ στην Αιτωλοακαρνία έπεσαν κάτι ψιλόβροχα χθες απόγευμα βράδυ και τέλος.
    Μας έμεινε όμως η φοβερή διαύγεια, η έντονη πιά δροσιά και ο δυνατός μαΐστρος.
    Τελικά δάσκαλε ήταν Τραφ συρροής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γιάννης από Μυτιλήνη3 Οκτωβρίου 2022 στις 12:09 π.μ.

    Ένα πέρασμα περίπου 15 λεπτά έκανε και στην Άγρα Λέσβου περίπου στης 05:00 τα ξημερώματα της Κυριακής..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη πάντως μιλάμε για θρίαμβο του ECMWF που έβλεπε τις καταιγίδες από τα μέσα της εβδομάδας όταν οι άλλοι έβλεπαν όνειρα θερινής νυχτός. Επιασε και την έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα που τις συνόδευε.

    Στην Καλαμαριά, που αναφέρθηκε παραπάνω, επαληθεύτηκε η μέγιστη τιμή των ensemble του Ευρωπαίου (00z του Σαββάτου), η ακραία τιμή δηλαδή, που έδινε 11,3 χιλιοστά, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των ensemble που ήταν μόλις 0,4.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις: πέρασμα τοπικών βροχών και καταιγίδων μικρής διάρκειας στη Β-ΒΑ Ελλάδα έδιναν όλα τα μοντέλα, μηδέ του GFS εξαιρουμένου.
      Η ηλεκτρική δραστηριότητα, που έγινε πολύ της μόδας τελευταία, είναι εξ ορισμού συστατικό στοιχείο των καταιγίδων (καταιγίδα = αστραπόβροντο) και ως εκ τούτου όταν αναφέρονται καταιγίδες, εννοείται ότι θα παρατηρηθούν αστραπές και κεραυνοί. Ωστόσο, όπως έγραψα και παλιότερα, δεν έχω δει κάπου επισήμως γραμμένο ότι μια καταιγίδα θεωρείται ισχυρή όταν συνοδεύεται από μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Οι καταιγίδες εκ των πραγμάτων ήταν ισχυρές καθώς συνοδευονταν από ισχυρές χαλαζοπτωσεις τοπικά και με μεγάλο μέγεθος χαλαζιού (μεγάλες καταστροφές σε Πρεσπες και δευτερευόντως στην Καστοριά). Επιπλέον οι καταιγίδες ήταν πολυκυτταρικές (για την ακριβεία multicell line storm ή squall line) που εξ ορισμού είναι πιο ισχυρές από τις pulse storm. Ήταν ένα σύντομο αλλά ισχυρό πέρασμα καταιγίδων το οποίο δημιούργησε τοπικά προβλήματα.

      Διαγραφή
    3. Θα μας πείτε τη γνώμη σας περί της διαμόρφωσης του καιρού τον χειμώνα απ' την εκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα;

      Διαγραφή
    4. Να 'ταν η θάλασσα μελάνι
      Να 'ταν κι ο ουρανός χαρτί
      Πάλι δε χώραγε να γράψω
      σε τρεις μήνες τι θα συμβεί!

      Διαγραφή
    5. Φίλε υπερβολικό σε βρίσκω.
      Το ότι έριξε χαλάζι η πολλά ηλεκτρικά κυρίως σε περιοχές κοντά στα βόρεια σύνορά μας τονίστηκε επακριβώς σε αυτό το μπλογκ.
      Τώρα αν αυτά τα χιλιοστά πού έπεσαν σε βόρεια Ελλάδα και Ηπειρο τα βρίσκεις άξιο λόγου τι να πω.
      Τα 8/10 της χώρας πάντως δεν κατάλαβαν τίποτα!
      Ας είμαστε ρεαλιστές.

      Διαγραφή
    6. Μια καταιγίδα για να θεωρείται ισχυρή δε χρειάζεται να ρίξει πολλά χιλιοστά. Δυστυχώς υπάρχει αυτή η προκατάληψη και όχι μόνο από μετεωρολόγους αλλά και από τη μετεωρολογική υπηρεσία ή όποια για να βγάλει έκτακτο πρέπει να δει πρόβλεψη για πολλά χιλιοστά. Το χαλάζι που έριξε σε Πρεσπες Καστοριά και Λαγκαδά δημιούργησε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από ότι οι βροχές της προηγούμενης βδομάδας τουλάχιστον στις αγροτικές παραγωγές.

      Διαγραφή
    7. Όχι, φίλε μου. Δεν είναι έτσι. Μια καταιγίδα θεωρείται ισχυρή αν συνοδεύεται από μεγάλης έντασης βροχόπτωση, από πολύ ισχυρούς ανέμους, από μεγάλης διαμέτρου χαλαζοκόκκους ή από σίφωνες. Προσοχή, και μόνο ένα από τα 4 στοιχεία να ισχύει, η καταιγίδα χαρακτηρίζεται ισχυρή. Εννοείται ότι για τα τρία πρώτα στοιχεία υπάρχουν κριτήρια (κατώφλια) που μπορεί από χώρα σε χώρα να παρουσιάζουν μικροδιαφορές.

      Διαγραφή
    8. Το ίδιο πράγμα λέμε κύριε Ζιακόπουλε. Άρα οι καταιγίδες του Σαββάτου ήταν ισχυρές αφού τουλάχιστον σε 3 περιοχές σημειώθηκαν ισχυρές χαλαζοπτωσεις με μεγάλο μέγεθος χαλαζιού. Εγώ εννοούσα αν δεν το διατύπωσα καλά ότι μια καταιγίδα που έχει λίγα χιλιοστά δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι και ισχυρή.

      Διαγραφή
  35. Καλημέρα και καλή εβδομάδα, ΝΑΙ σας ζηλεύω ! Γιαμια ακόμα ημέρα χτες μας έφαγε, τρέλανε, στέγνωσε, κατέστρεψε στην Βόρεια Κορινθία ο Βορειοδυτικός. Και από όσο βλέπω ξεκινά μια ακόμα στεγνή εβδομάδα. Όσο ζω ελπίζω.... Dum spiro spero: όσο αναπνέω (ζω) ελπίζω. Αποτελεί παραφθορά των φράσεων δύο αρχαίων συγγραφέων: του Θεόκριτου, που στο έργο του Ειδύλλια έγραψε την φράση «ἐλπίδες ἐν ζωοῖσιν, ἀνέλπιστοι δὲ θανόντες» και του Ρωμαίου ρήτορα Κικέρωνα, που είπε την φράση «dum anima est, spes esse dicitur», δηλαδή « όσο υπάρχει ψυχή, λέγεται ότι υπάρχει ελπίδα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή