2015: το θερμότερο έτος του πλανήτη από το 1880

Σύμφωνα με τις ανεξάρτητες αναλύσεις του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA (βλέπε εικόνα) και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ, το 2015 ήταν το  θερμότερο έτος στην κλιματική ιστορία του πλανήτη από τότε που τηρούνται αρχεία (1880). Αυτό το ρεκόρ έτους συνεχίζει τη μακροχρόνια τάση αύξησης της θερμοκρασίας, καθώς τα 15 από τα 16 θερμότερα έτη της περιόδου 1880-2015 έχουν παρατηρηθεί από το 2001 και μετά.


Επειδή οι θέσεις των μετεωρολογικών σταθμών και οι μετρήσεις αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σε ότι αφορά επιμέρους τιμές της θερμοκρασίας. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η ανάλυση της NASA υπολογίζει ότι το 2015 ήταν η θερμότερη χρονιά με βεβαιότητα 94%. 

Σημειώνεται ότι η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη έχει αυξηθεί περίπου κατά 1,0 βαθμό Κελσίου από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η άνοδος αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων ανθρωπογενών εκπομπών στην ατμόσφαιρα. 

7 σχόλια:

  1. Σε όλους τους σχετικούς χάρτες κλιματικών αποκλίσεων βλέπουμε οτι η Ανταρκτική "αντιστέκεται" στην υπερθέρμανση. Υπάρχει άραγε κάποια εξήγηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την απομονωμένη τουλάχιστον από πλευράς θαλασσίων ρευμάτων Ανταρκτική και τα όσα "περίεργα" συμβαίνουν εκεί έχω ασχοληθεί στα άρθρα με τίτλους: Η αινιγματική Ανταρκτική (Επιλογή ΚΛΙΜΑΤΙΚΉ ΑΛΛΑΓΗ, 16 Αυγούστου 1914) και Η απόγνωση των πολικών αρκούδων και η χαρά (;) των πιγκουίνων (Επιλογή ΚΛΙΜΑΤΙΚΉ ΑΛΛΑΓΗ, Νοέμβριος 2012). Στο θέμα αυτό είναι αφιερωμένες και οι σελίδες 146-152 του τρίτου τόμου το βιβλίου ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ.

      Καλή Κυριακή, σε όλους

      Διαγραφή
  2. Κύριε Ζιακόπουλε καλημέρα,
    παρατηρώ στους χάρτες και στα διαγράμματα ότι από το βράδυ υπάρχουν αρκετές παράμετροι που ευνοούν την δημιουτγία υετού στα Βορειοανατολικά του νομού Αττικής εως και το μεσημέρι της Δευτέαρας.Ενδεικτικά φαίνεται ένα -31 στα 500 , υγρασια στα 850 , στα 500 και στα 700 αυξημένη. Τι να περιμενουμε απο αυτο το τραφακι εμεις οι Αττικαριοι.Παλι η Ευβοια θα πάρει την μερίδα του λέοντος? Ευχαριστω πολυ Τσακαλακης Σωτηρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να το κάνουμε φίλε μου το τραφάκι-τρουφάκι; Εμείς, για να έρθουμε στα ίσια μας, θέλουμε από Snowgilla και πάνω!!

      Διαγραφή
  3. Εαν δεν θελετε να μου απαντησετε δημοσιως σας στελνω το e-mail μου,εαν και εφοσον προτιθεστε να μου απαντησετε: s_tsakalakis@yahoo.com Ασχολουμε ερασιτεχνικα με τον καιρο 15 χρονια (απο hellasweather εποχη και εχω μαθει πολλα απο εσας ). Σας ευχαριστω προκαταβολικα,ειτε απαντησετε, ειτε οχι.Ο σεβασμος μου προς το προσωπο σας ειναι αδιαπραγματευτος.Καλο μεσημερι Τσακαλακης Σωτηρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τραφάκι είναι μικρό το δέμας, αλλά καλό. Delivery στροβιλισμού για Αττικοβοιωτία-Εύβοια. Κάτι θα κάνει.

      Διαγραφή
  4. Παρατηρω οτι ανασταλτικος παραγοντας ειναι η απουσια του ΒΑ ρευματος στην επιφανεια στα 850 και πιο ψηλα, με το Β ρευμα να κυριαρχει.Ποια η γνωμη σας για αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή