Στον αστερισμό των νοτιάδων


Το μέτωπο κακοκαιρίας που προκαλεί βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας κινείται προς το Αιγαίο. Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), με την απομάκρυνση του συστήματος αυτού από την περιοχή μας, τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν σχεδόν παντού και οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΝΔ και θα εξασθενήσουν. Οι θερμοκρασίες θα είναι σχετικά υψηλές. Την Τετάρτη (6/11), τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, προβλέπονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Θράκη και το Α. Αιγαίο. Το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Την Πέμπτη (7/11), ο καιρός θα είναι ζεστός και υγρός με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 5 με 6 και αργότερα στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Παρασκευή (8/11), προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε Δ-ΝΔ ως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 5-11-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 23 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα βροχών στα ΒΔ. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το πρωί στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Ν 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 22 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Τα μεγάλα κύματα του νοτιά κυρίως - αφού στην Αττική είχαμε μόνο δύο 10λεπτες δυνατές βροχές τώρα και το πρωί - έβαψαν τη θάλασσα καφέ. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα νερά εκτός από επικίνδυνα είναι και ανθυγιεινά (λόγω βλαβερών ουσιών που καταλήγουν με το χώμα και τα σκουπίδια στη θάλασσα), οπότε αποφεύγουμε τη βουτιά. Πολύ πιο σοβαρή ήταν, εξάλλου, η κακοκαιρία που έπληξε τη Γαλλία και τουλάχιστον της έδωσαν ωραίο όνομα - Amelia. Δυστυχώς, μία 70χρονη γυναίκα στη Νίκαια έχασε τη ζωή της, μετά από καθίζηση του εδάφους, που παρέσυρε και το σπίτι της, όπως αναφέρει η Le Monde.

    H υποχώρηση του εδάφους οφείλεται στις σφοδρές βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν και διακοπές ρεύματος σε συνολικά 140 χιλιάδες νοικοκυριά. Η Amelia συνοδεύεται και από ισχυρούς ανέμους ταχύτητας 163, 148 και 146 χιλιομέτρων την ώρα στα παράλια του Ατλαντικού, αλλά και 121 χιλιομέτρων την ώρα και στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα στο Μπορντώ. Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από δέντρα που έπεσαν και κλαδιά που έσπασαν και ένας ποδηλάτης από στύλο ενώ επιστρατεύτηκαν 700 τεχνικοί και επανέφεραν το ρεύμα σε 110 χιλιάδες σπίτια.

    Η πυροσβεστική χρειάστηκε να παρέμβει 2.141 φορές στα παράλια του Ατλαντικού, όπου εκκενώθηκε κάμπινγκ από 47 ανθρώπους και κατέρρευσε στέγη καζίνο, ενώ έπεσαν 128 δέντρα στο οδικό δίκτυο. Άλλες 180 φορές επενέβη η πυροσβεστική στα νότια από τη Μασσαλία ως τη Νίκαια, όπου ισχυρές βροχές σημειώθηκαν σε αρκετές πόλεις. Κοντά στη Μασσαλία καταγράφηκαν 50 χιλιοστά βροχής σε τρεις ώρες και οι πυροσβέστες διέσωσαν 30 οδηγούς από τα πλημμυρισμένα αυτοκίνητά τους. Πλημμύρισαν επίσης και μαγαζιά.

    Πιο βόρεια προς την περιφέρεια των Άλπεων χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής σε 30 περιπτώσεις, εκ των οποίων 13 αφορούσαν παγίδες στους δρόμους από τα νερά της βροχής. Η κακοκαιρία Amelia έπληξε ακόμα και το νησί της Κορσικής, με συνέπεια να ακυρωθούν δύο πτήσεις προς την πρωτεύουσά του Αζαξιό (ή Αιάκειο) και άλλες δύο να κατευθυνθούν προς την Μπαστιά.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/11/03/un-dimanche-de-fortes-pluies-et-de-vents-violents-dus-a-la-tempete-amelie_6017850_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα 60 χιλιοστά σταμάτησε η βροχή στα Γιάννενα σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ κοντά κ στο Αγρίνιο Δημήτρη,57mm.
      Πολλά ήταν εδώ μάλιστα τα εκκωφαντικά αστραπόβροντα!
      Αύριο κ μεθαύριο θα μας "καλμάρει" λίγο(Αν κ δε θα λείψουν κάποια τοπικά φαινόμενα ελέω νδυτικού ρεύματος)κ από Πέμπτη κ μετά Η παρέλαση χαμηλών συνεχίζετε!

      Διαγραφή
  3. Τα ραντάρ καιρού της ΕΜΥ ως γνωστόν δεν "πιάνουν" καθόλου το ανατολικό Αιγαίο, όπου (και) αυτή τη στιγμή έχουν καταιγίδες. Κάτι πρέπει να γίνει! Το θέμα δεν αφορά εμάς τους καιρόφιλους αλλά όλο τον κόσμο, είναι θέμα προστασίας. Στις ΗΠΑ (και όχι μόνο) η εικόνα ραντάρ είναι βασικό κομμάτι των δελτίων καιρού. Οι δε πολίτες έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση από τα κινητά τους, είναι εξοικειωμένοι με αυτό που βλέπουν και ρυθμίζουν ανάλογα τις δραστηριότητές τους.
    Προς το παρόν, όσοι θέλουν να βλέπουν εικόνα ραντάρ ας πάνε στο εξαιρετικό διαδραστικό site που δίνω στο τέλος. Προφανώς παίρνει τα δεδομένα από τα ραντάρ της Τουρκίας και έτσι καλύπτει και το ανατολικό Αιγαίο. Και μετά μας φταίει ο Ερντογάν, που μιλάει για .."γαλάζια πατρίδα"!

    https://www.windy.com/el/-%CE%95%CE%BC%CF%86---%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B8-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%AD%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%84%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/overlays?radar,37.984,23.735,5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή τη στιγμή καταιγιδα με ηλεκτρικα σε εξέλιξη εδώ στην πόλη της Ρόδου, ενώ οι περισσότεροι σταθμοί του νησιού κατέγραψαν σήμερα 25-40 χιλιοστά. Και εννοείται Γιώργο έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες για τα ραντάρ
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    2. Ετσι κι αλλιώς Γιώργο, άχρηστο είναι.. Χθες, μέρα καταιγίδων, με έκτακτα δελτία σε ισχύ και το μεσημέρι τα ραντάρ έδειχναν τις εικόνες απ το πρωί..

      Διαγραφή
    3. Γιώργο, αν μπεις στη σελίδα της ΕΜΥ με τα ραντάρ, πράγματι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην παρουσίαση-ανανέωση των εικόνων. Αν μπεις στη σελίδα του Windy, στο λινκ που έδωσα παραπάνω, που προφανώς παίρνει τα δεδομένα άμεσα από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, η καθυστέρηση είναι της τάξεως των 3 - 7 λεπτών. Το τσεκάρισα και χτες. Δοκίμασέ το και εσύ και θα το δεις.

      Διαγραφή
  4. Κατι που πρόσεξα...Βουργαρελι Άρτας 00mm,Καταρράκτης Άρτας 0,4mm.Τι έγινε σ'αυτά τα χωριά δεν έβρεξε καθόλου πεσαν σε τρύπες ή χάλασαν οι σταθμοι;
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ.Ζιακόπουλε μήπως γνωρίζετε πως εξηγείται το 36άρι που έπιασε χθες ως μέγιστη τιμή ο σταθμός του Ελληνικού;
    Ιωάννου Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαντάω συνδυαστικά στον Γιώργο από Νομή κ στον Σταύρο Ιωάννου.
    Εννοείτε ότι οι σταθμοί έχουν πρόβλημα σε βουργαρέλι κ καταρράκτη Άρτας καθώς μόνο στην Άρτα εριξε πάνω από 40mm.
    Δε γίνετε στα ορεινά τούς να μην έριξε το ίδιο η ακόμα κ το διπλάσιο(το βουργαρέλι είναι βροχοφάγος!)
    Όσο για την μέγιστη τιμή θερμοκρασίας στο Ελληνικό χωρίς να ξέρω κ εκεί τι συνέβη είναι σίγουρο ότι κάποια βλάβη σημειώθηκε κ αυτό πολύ απλά γιατί σταθμοί κοντά στο Ελληνικό είχαν έως κ 12β λιγότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Φώτη, ευχαριστώ για την απάντηση σε προηγούμενη ανάρτηση (σχετικά με το εάν θα χιόνιζε Όλυμπο, Σμόλικα, στα βουνά της Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας κλπ.). Στα του καιρού αυτό που βλέπω προς το παρόν είναι ότι στις κατά κανόνα πεδινές περιοχές και στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη κλπ.) επικρατούν θερμοκρασίες, που λίγο - πολύ συναντάμε στα 800-1000μ. υψόμετρο της Ηπείρου μέσα στο καλοκαίρι (Ιούλιο - Αύγουστο). Για να μπούμε σε τροχιά πιο χειμερινή χρειάζεται ένα ΄΄ντου΄΄ της τάξης τουλάχιστον των 7-8 βαθμών κάτω σε σχέση με τις σημερινές τιμές. Από παρατήρηση και μόνο ένα χιονοεπεισόδιο στα ορεινά πάνω από τα 1.200 μ. προς το τέλος Νοεμβρίου συνήθως το έχουμε πάντα. Πολύ καλές οι βροχές και να μη ξεχνάμε βέβαια ότι συνήθως ο σταθερός χειμωνιάτικος καιρός (θερμοκρασιακά κυρίως) αρχίζει κατά μέσο όρο μετά τα μέσα Δεκέμβρη. Η μικρή πτώση της θερμοκρασίας που έχουμε τελευταία πιστεύω ότι οφείλεται κυρίως στο ότι η μέρα έχει μειωθεί σε χρόνο, ενώ δεν αποκλείεται η μετάβαση στο χειμώνα να γίνει για άλλη μία φορά απότομα.

      Διαγραφή
    2. Έτσι όπως τα λες πρέπει να είναι Φώτη.
      Ι.Σ.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα σε όλους και όλες,
    Η καλοκαιρία επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, Μακεδονία και λογικά στο σύνολο της χώρας.. θα έλεγα ότι το φθινόπωρο δεν θέλει να έρθει και να μείνει. Πάντως είμαστε 5 Νοεμβρίου και θέρμανση δεν χρειάζεται, μένω στο κέντρο της πόλης. Προσωπικά μου αρέσει πολύ ο γλυκός καιρός. Μένει να δούμε αν θα έρθει ξαφνικά τέλη του μήνα ο χειμώνας δηλ.οι χαμηλές θερμοκρασίες ή θα έχουμε ήπιο χειμώνα χωρίς κρύα όπως είναι ήπιο το φθινόπωρο μέχρι τώρα. Βεβαια μπορεί να έχουμε και όψιμο χειμώνα. Είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις
    Ο καιρός έχει τον τελευταίο λόγο.
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή