Φθινοπωρινές εικόνες

Σαρωνικός. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός 


Λυκόβρυση Αττικής. Φωτ. Ιπποκράτης Παππάς

Ζερίκι Βοιωτίας. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

8 σχόλια:

  1. Και έρχονται κι άλλες φθινοπωρινές εικόνες, καθώς δύο ισχυρά medicane (μεσογειακοί κυκλώνες) θα σχηματιστούν στη Μεσόγειο την προσεχή εβδομάδα, όπως προειδοποιεί το severe-weather.eu. Tο πρώτο ήταν μία σκάφη χαμηλών υψών (trough), που από την Παρασκευή 8/11 άρχισε να εξελίσσεται σε μεγάλο χαμηλό, που ο θερμός πυρήνας του όλο θα βαθαίνει μέχρι τη Δευτέρα 11/11.

    Τότε θα κινηθεί από τη δυτική Μεσόγειο προς την Αλγερία και την Τυνησία, πριν κατευθυνθεί και πάλι προς τη Μεσόγειο την Τρίτη 12/11 το απόγευμα βαθαίνοντας περαιτέρω. Η ατμοσφαιρική πίεση θα φτάσει και τα 974 mb και αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη Σαρδηνία, τη Σικελία και γενικά τη νοτιοδυτική Ιταλία με ριπαίους ανέμους ταχύτητας 150 χλμ./ώρα. Ουσιαστικά το δεύτερο σύστημα θα είναι η συνέχεια του πρώτου και θα επηρεάσει έστω και ξώφαλτσα με πολλές βροχές μεσοβδόμαδα και την Ελλάδα. Medicane είχαμε πρόσφατα και στην Κύπρο, αν και το meteo.gr τελικά το υποβάθμισε από μεσογειακό κυκλώνα, που είχαμε και πέρσι στην Ελλάδα.
    https://www.severe-weather.eu/mcd/potential-medicanes-next-week-mk/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι δορυφορικές δεν "πείθουν" προς το παρόν ότι πρόκειται για medicane. Για τη συνέχεια , οι προγνωστικοί χάρτες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις προτιμάμε τα περιοχικά μοντέλα, γιατί οι Μ.Κ. είναι υποσυνοπτικής κλίμακας χαμηλά και τα πλανητικά μοντέλα δεν διαθέτουν την απαραίτητη ανάλυση και τα "εργαλεία" για να προσομοιώσουν επαρκώς διαδικασίες όπως οι ροές αισθητής και λανθάνουσας θερμότητας, η κατακόρυφη μεταφορά, το πεδίο των ανέμων σε τόσο μικρή κλίμακα, που συμβάλλουν καθοριστικά στην εξέλιξη αυτών των συστημάτων. Ακόμα και τα περιοχικά όμως αστοχούν σε πολλές περιπτώσεις. Μερικά από τα περιοχικά που κοιτάζω εγώ:

      http://www.modellzentrale.de/WRF-medrange/index.php#0

      http://hnms.gr/emy/el/forecast/prognostikos_xartis_cosmo_epifaneia

      http://forecast.uoa.gr/greek/forecastnew.php

      https://www.meteo.gr/meteomaps/med_wrf_slp.cfm

      Διαγραφή
    2. Γιώργο ευχαριστούμε πολύ για τα περιοχικά που μας έδωσες.
      Το τρίτο το ήξερα, το πρώτο κ το δεύτερο τώρα το ανακάλυψα από εσένα.

      Διαγραφή
    3. Έχω και αυτό Φώτη: Μετεωγράμματα του ΣΚΙΡΩΝΑ, με επιλογή όποιας θέσης στο χάρτη θέλεις. Το δουλεύω πολύ το χειμώνα, όταν πάμε για χιονιάδες. Τα δείχνει καλά τα χιόνια στην Αττική ...όταν πέφτουν. Μπορείς να επιλέξεις πχ το Αγρίνιο, να προβάλλεις την εικόνα σε άλλη καρτέλα και να έχεις στους σελιδοδείκτες σου το βασικό σου μετεώγραμμα. Να, στο δίνω "έτοιμο" στο δεύτερο λινκ.

      http://forecast.uoa.gr/gmap/

      http://forecast.uoa.gr/gmap/index.php?lat=38.692370098454546&lon=21.409057583659887



      Διαγραφή
  2. ποιές είναι οι διαφορές μεταξυ ενός κανονικού κυκλώνα με έναν μεσογειακό?
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία απλοϊκή απάντηση είναι ότι στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου οι κυκλώνες δεν προλαβαίνουν να ενισχυθούν σημαντικά πάνω από τα θερμά νερά της, διότι θα φτάσουν γρήγορα σε κάποια στεριά και θα εξασθενήσουν. Άρα οι μεσογειακοί κυκλώνες πρέπει να είναι (οι) πιο ήπιοι.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. θα προτιμούσα ο κύριος ζιακόπουλος να μου απαντούσε.
      κατα τ'αλλα ευχαριστώ για την απάντηση.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    3. Η απάντηση του δασκάλου για τα medicane και τους τροπικούς κυκλώνες βρίσκετε εδώ.

      http://ziakopoulos.blogspot.com/2016/11/hurricanes-medicanes.html?m=1

      Διαγραφή