Στα ανατολικά τα ισχυρά φαινόμενα


Βαρομετρικό χαμηλό ΝΔ της Πελοποννήσου κινείται βορειοανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, το Αιγαίο και τη Δ. Κρήτη τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΝΔ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά Ν 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Την Παρασκευή (22/11), στα ανατολικά η μέρα θα αρχίσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε όλες τις περιοχές σε Δ-ΒΔ με βασική ένταση 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Το Σάββατο (23/11), σποραδικές βροχές αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, την κεντρική Μακεδονία και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Για το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα (24-25/11) τα προγνωστικά μοντέλα εξακολουθούν να προβλέπουν νέο κύκλο ισχυρών βροχών και καταιγίδων που ουσιαστικά θα αρχίσουν από τις βραδινές ώρες της Κυριακής στη Δ. Ελλάδα και στη συνέχεια θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Το άλλο χαρακτηριστικό αυτής της πανελλαδικής κακοκαιρίας θα είναι οι πολύ ισχυροί ΝΑ άνεμοι     

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21-11-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και πρόσκαιρα στις περιοχές Σερρών και Χαλκιδικής. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Παροδικές βροχές και καταιγίδες στη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις ανατολικότερες περιοχές. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 22 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Β. Αιγαίο και αργότερα στις υπόλοιπες περιοχές, εξαιρουμένων κατά πάσα πιθανότητα των Δωδεκανήσων και της Α. Κρήτης. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 21 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 18 βαθμούς.

14 σχόλια:

  1. Για όσους θέλουν να μάθουν τα βασικά για τα θερμοδυναμικά διαγράμματα (τεφιγράμματα) και πώς αποτυπώνεται σ΄αυτά η στατική ευστάθεια ή αστάθεια της ατμόσφαιρας, βρήκα μιά σύντομη και καλή παρουσίαση-βίντεο. Μόνο που είναι σε αγγλική γλώσσα. Δυστυχώς (το έχω επισημάνει κατ΄επανάληψη) τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν στο ελληνόγλωσσο διαδίκτυο. Φαίνεται πως στην Ελλάδα δε μας απασχολεί ιδιαίτερα η εκλαϊκευση-μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, κι ας είναι ένα από τα βασικά αιτήματα του διαφωτισμού (ή μήπως ακριβώς γι αυτό;). Μία από τις λαμπρές εξαιρέσεις (που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα) είναι η "τριλογία" του κ.Ζιακόπουλου.

    Όποιος ενοχλείται από τη ..ρομποτική φωνή (και εμένα με εκνευρίζει) μπορεί να κλείσει τον ήχο.

    https://slideplayer.com/slide/4971377/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχετικό με την ανάρτησή μου, γι αυτό το βάζω εδώ:

      "Καλώ όλους τους επιστήμονες μετεωρολόγους , κλιματολόγους και περιβαλλοντολόγους , μέσω αυτής της ομάδας, να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στον κάθε πολίτη, με τρόπο απλό και λαϊκό. Καλώ επίσης και όλους τους πολίτες και δημοσιογράφους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια η οποία αποσκοπεί στην αναβάθμιση της εξειδικευμένης επιστημονικής πληροφόρησης αλλά και γενικότερα του τύπου και του ρόλου που έχει ο καθένας μας στην κοινωνία και στο δημόσιο λόγο.."

      Είναι η "έκκληση" του κ.Κολυδά, στην ομάδα "Μετεωρολογία για όλους" που έφτιαξε στο Facebook. Νομίζω ότι έχει δίκιο και πρέπει να στηριχτεί αυτή η πρωτοβουλία. Το διαδίκτυο είναι (πρέπει να είναι) πάνω απ΄όλα υπεύθυνη διάχυση της γνώσης στον κόσμο.

      Διαγραφή
  2. Το τονίζετε μέρες τώρα για τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου! Βλέπετε κάτι ιδιαίτερο; Και ναι οι προβλέψεις για το που και πόσο θα βρέξει είναι πολύ αβέβαιες αυτές τις μέρες όπως είπατε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να θέλω βέβαια να υποκαταστήσω τον κ.Ζιακόπουλο, αυτό που φαίνεται για την ώρα στους χάρτες για τη Δευτέρα προκαλεί κάποιο δέος.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο, συμφωνώ κι εγώ (με τις ταπεινές μου γνώσεις σε σχέση με τις δικές σου) για το "δέος" που λες. Εδώ και 3-4 μέρες τα μοντέλα έχουν λυσσάξει για το 40ωρο από
      Κυριακή απόγευμα εως Τρίτη πρωί. Και πριν 2 μέρες είχα γράψει για την εικόνα των ensembles, στα οποία είχα χρόνια να δω τέτοιο... βουνό στο γράφημα βροχής. Για να δούμε.

      Καλό βράδυ,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    3. Για τη Θεσσαλονίκη Χρηστάρα, πάλι μαύρα κι άνομβρα τα βλέπω. Προσοχή όμως στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

      Διαγραφή
  3. Βροχερή Ελλάδα και βίοι αντίθετοι με ξηρασία στην Αυστραλία, όπου τα τα 5 εκ. κατοίκων του Σίδνεϊ ξύπνησαν και είδαν την πόλη τους καλυμμένη από καπνό, εξαιτίας των πυρκαγιών, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε έξι ανθρώπους από τον Οκτώβριο, όπως μεταδίδει το BBC. Με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 37 βαθμούς Κελσίου υπάρχουν νέες προειδοποιήσεις για κίνδυνο πυρκαγιάς και ενώ τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα του Σίδνεϊ είναι 8 φορές περισσότερα απ' ό,τι συνήθως. Έτσι, γίνονται συστάσεις στον κόσμο να αποφεύγει τις εξωτερικές δραστηριότητες, ενώ δίνονται και ιατρικές συμβουλές σε όσους πάσχουν από άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού.

    Το νέφος αναμένεται να παραμείνει πάνω από την πόλη για λίγες μέρες ακόμα και μπορεί να το μυρίσει κανείς. Ο κόσμος βήχει, κάποιοι χρειάστηκε να αγοράσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους μάσκες. Και όλος αυτός ο καπνός έρχεται 150 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σίδνεϊ από μία πυρκαγιά σε εθνικό πάρκο, από τις 50 που παραμένουν ενεργές και έχουν καταστρέψει 468 σπίτια. Και υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθούν καθώς αναμένεται κύμα ζέστης τόσο στο Κουίνσλαντ, όσο και στην Αδελαϊδα, όπου η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου.
    https://www.bbc.com/news/world-australia-50468450
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι γίνεται εκεί κάτω! Τι κόλαση! Δηλαδή εμείς εδώ, πάλι καλά να λέμε. Αν και πολύ φοβάμαι ότι βλέπουμε ήδη σκηνές από τα δικά μας "προσεχώς".

      Διαγραφή
  4. Εμμονή του συστήματος κ επιτυχία των
    περιοχικών μοντέλων για την περιοχή μου καθώς αρκετοί σταθμοί στην Αιτωλοακαρνανία έχουν σημειώσει τρέχουσα κακοκαιρία από εχθές το απόγευμα μέχρι κ τώρα πάνω από 80 λίτρα νερό στο τετραγωνικό μέτρο!
    Από εκεί που μέχρι τον Οκτώβριο λέγαμε ότι ξεράθηκε ο τόπος,τώρα από παντού βλέπεις να ξεπετάγονται ρυάκια στους δρόμους κ οι ποταμοί να είναι γεμάτοι όσο πάει κ όπως δείχνει έχουμε κ συνέχεια πανελλαδικά με τις βροχές κ τους νοτιάδες.Θα είναι για καλό αυτό για τη συνέχεια?Θα δείξει.
    Υ.Γ. Δάσκαλε με όλο το σεβασμό νομίζω ότι για αύριο ήσασταν λίγο απόλυτος με τον καιρό της δυτικής Ελλάδος.Εγώ θα έβαζα έστω στις πιθανότητες για τοπικές βροχές κ την ΒΔυτική Πελοπόννησο κ τη δυτική Στερεά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη μου, ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου Πάπα.
      Επί της ουσίας, καμιά πρόγνωση του καιρού δεν είναι απόλυτη. Προφανώς, μικρή πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές στις περιοχές που αναφέρεις υπάρχει, αλλά συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν κάνω σχετικές αναφορές, γιατί συχνά αυτές παρερμηνεύονται από τους χρήστες. Πέρα από αυτό, τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους ερασιτέχνες μετεωρολόγους διάχυτη είναι η άποψη ότι το να δώσεις πιθανότητα βροχής και να μην βρέξει είναι στη χειρότερη περίπτωση πταίσμα, ενώ το να βρέξει και να μην έχεις πει τίποτε είναι κακούργημα. Το λάθος αυτής της άποψης ξεκινά από το γεγονός ότι πολλοί αγνοούν ότι όταν δίνεις κάποιες πιθανότητες βροχής σε μια περιοχή, εννοείς ότι αυτές ισχύουν για κάθε "σημείο" της περιοχής. Έτσι όταν βρέξει σε ένα σημείο, δίνονται συγχαρητήρια στον προγνώστη, αν και αυτός απέτυχε σε όλα τα αλλα "σημεία" της περιοχής. Είναι μια αιρετική άποψή μου που πηγάζει από τη θέση μου ότι μια πρόγνωση έχει αξία όταν βοηθάει πραγματικά τους πολίτες.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα δάσκαλε κ ευχαριστώ για την απάντηση.
      Από αυτή την άποψη έχετε απόλυτο δίκιο,όντως τις περισσότερες φορές οι προγνώσεις από τον κόσμο παρερμηνεύονται κ δημιουργούνται ερωτηματικά.
      Σημερινή απόδειξη τελικά όπου μέχρι τις πρωινές ώρες είχαμε αλλού βροχές δυνατές(παράδειγμα Ναύπακτος κ Γαβαλού)κ αλλού μικροπράγματα στο νομό,ενώ μέσα στην ημέρα κυριαρχεί ο πολύ μουντός καιρός χωρίς όμως φαινόμενα η αν αυτά εκδηλώνονται είναι με τη μορφή ψεκάδας.
      Οπότε το ερώτημα που γεννάται είναι πια πρόγνωση για το νομό ήταν σήμερα σωστή?
      Εγώ θα έλεγα ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η πρόγνωση είναι καθαρά υποκειμενική κ για έναν που "σκαμπάζει" έστω κ λίγο απο μετεωρολογία θα καταλάβει ότι κ στις δύο περιπτώσεις είναι σωστές.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα, βοήθησε ο καιρός στο μάζεμα της ελιάς, όχι όμως και στην ποιότητα τους.
    Τρέχουν να προλάβουν και αυτοί που άφηναν την συλλογή για αργότερα, αφού με την παρατεταμένη «καλοκαιρία» και ζέστη εμφανίστηκε «φρέσκος» δάκος τον Οκτώβριο και ξεκίνησε την ζημιά.
    Το Σεπτέμβριο οι ελιές ήταν πεντακάθαρες, όμως την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή, που μάζεψα κι εγώ, είχαν προσβληθεί σε ποσοστό πάνω από 30%.
    Όσο αφορά τα εσπεριδοειδή, αυτά που δεν ραντίστηκαν, έχουν σκουληκιάσει από μύγα.
    Όλα καλά λοιπόν με το παρατεταμένο καλοκαίρι και μη χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ πάντως, ως ταπετσαρία στο κινητό μου έβαλα τη φωτογραφία της γειτονιάς μου στη χιονισμένη Καλαμαριά κατά την Αριάδνη και περιμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως από το πρωί τα πουλιά πετούσαν χαμηλά, δίπλα στο σπίτι μου
    Έχω κολόνα της ΔΕΗ, αυτές που παίρνουν ρεύμα, το τι πουλί κάθεται πάνω δεν περιγράφεται..
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή