Σαφής βελτίωση του καιρού


Η ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρέασε τη χώρα το τελευταίο 48ωρο απομακρύνεται από την περιοχή μας, με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) ο καιρός να παρουσιάσει βελτίωση σχεδόν παντου. Παράλληλα, νέα εισβολή ψυχρών αερίων μαζών στη ΝΔ Ευρώπη θα σηματοδοτήσει την έναρξη νέου κύκλου νοτιάδων στην Ιταλία, την κεντρική Μεσόγειο, την Αδριατική και το Ιόνιο. Πάντως, οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που θα φέρει η καινούργια διαταραχή, προς το παρόν, θα περιοριστούν στην κεντρική και την πολύπαθη βόρεια Ιταλία. Στα αξιοσημείωτα φαινόμενα που αναμένονται στη χώρα μας το Σάββατο (16/11) συγκαταλέγεται η επικράτηση ασθενούς έως μέτριας έντασης ΒΑ ρεύματος στις ανατολικές περιοχές της και κυρίως στο Αιγαίο, αποτέλεσμα της επέκτασης του νεοσύστατου σιβηρικού αντικυκλώνα προς τα ΒΑ Βαλκάνια. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, οι μέγιστες τιμές της θα κυμανθούν και πάλι σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά (μέσα) αυτής της εποχής. Την Κυριακή (17/11), στη διάρκεια της ημέρας ο καιρός θα είναι ήπιος με λίγες βροχές στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βράδυ στις ΝΑ νησιωτικές περιοχές. Όμως, τη νύχτα στη ΒΔ Ελλάδα οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Τη Δευτέρα (18/11), τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές και κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα, πάντως, δεν θα κρατήσουν πολύ. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ, αλλά σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-11-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 21 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 21 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 23 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες το πρωί στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 23 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 22 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 20 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Κίτρινος συναγερμός για πλημμύρες εκδόθηκε για περιοχές των ανατολικών Μίντλαντς και του Γιορκσάιρ, όπως αναφέρει το Skynews. Αν και δεν πρόκειται να πέσουν πάνω από 35 με 45 χιλιοστά βροχής, τα εδάφη είναι κορεσμένα από τις πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας και χρειάζεται προσοχή στο Νότιγχαμ, το Σέφιλντ και το Ντονκάστερ. Εκφράζονται επίσης φόβοι για υπερχείλιση ποταμών ακόμα και μετά από μέτριες βροχοπτώσεις.

    Κριτική δέχεται, εξάλλου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson για την αδράνειά του στις προηγούμενες πλημμύρες και δέχτηκε και φραστική επίθεση από μία γυναίκα και έναν άνδρα στο νότιο Γιορκσάιρ, όπου επιστρατεύτηκαν πάνω από 100 στρατιώτες για να βοηθήσουν τους κατοίκους στην αποκατάσταση. "Θα τους βοηθήσουμε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους" υποσχέθηκε ο Johnson.

    Την ίδια στιγμή σε μέρη της Αγγλίας και της Ουαλίας αναμένονται και χιόνια και τα πρώτα έπεσαν στο Dartmoor. Από τις χιονοπτώσεις μπορεί να επηρεαστούν οι συγκοινωνίες σε δρόμους και σιδηρόδρομους στην Ουαλία και δυτικά των Μίντλαντς και ήδη κάποιοι άνθρωποι καθηλώθηκαν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, ενώ πάγος προβλέπεται για την ανατολική Σκωτία.
    https://news.sky.com/story/uk-weather-flooded-parts-of-england-prepare-for-danger-to-life-rain-11860683

    Παρεμπιπτόντως, καμιά δεκαριά τουρίστες από τη Βρετανία είχαν κατέβει για ηλιοθεραπεία και βουτιά την Πέμπτη στη δαντελένια ακρογιαλιά, όπου ήταν 15 άτομα συνολικά. Κάθισαν στις ξαπλώστρες της δεύτερης καντίνας, που μάλλον θα μείνει κι αυτή ανοιχτή φέτος τον χειμώνα (τα ΣΚ), αφού έκανε πέρσι η πρώτη καντίνα την αρχή. Η θερμοκρασία πρέπει να είχε ανέβει μέσα σε μία μέρα 5-6 βαθμούς (από 16-17 σε 22-23) με τον ήλιο, από ό,τι είδα στα θερμόμετρα της Π. Φώκαιας. Μόνο τα σκουπίδια που είχαν παρασυρθεί και μάζεψα αρκετά από την αγαπημένη μου ακτή και κάποιοι σωρειτομελανίες (cumulonimbus) που υψώνονταν εντυπωσιακά από τα βορειοδυτικά θύμιζαν πια τη χθεσινή νεροποντή.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κακοκαιρία: Η εξήγηση για τον αφρό στους Οθωνούς

    https://www.news247.gr/perivallon/o-afros-stoys-othonoys-schetizetai-me-to-fytoplagkton.7532455.html?fbclid=IwAR3wH8f4_woFYiV4n23vMAAD8DJV_S5-DKu-Xh3unGmGvjhhE-kLjw5sR0U

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρωτοειχα δει αυτό το φαινόμενο πριν μερικά χρόνια σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ από κακοκαιρία στο Κουηνσλαντ της Αυστραλίας. Δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να παρατηρηθεί κ στη Μεσόγειο. Πρέπει να είναι απίστευτη η αίσθησή του. Επίσης οι Οθωνοι πρεπει να είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  3. Από την περιοχή μου φαίνονται τα αστραποβροντα που δίνουν και παίρνουν στην περιοχή των Μεγάρων και πέριξ αυτών.
    Εδώ και λίγη ώρα λαμπαδιαζει ο ουρανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βδ Αθήνα βροχή και αστραπή τώρα
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι απρόσμενη καταιγίδα αυτή τη στιγμή έχει εισέλθει στο λεκανοπέδιο Αττικής!!! Βρέχει σε όλα τα δυτικά και Νότια με επέκταση και στα υπόλοιπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην ανησυχείτε, παιδιά. Η Βικτώρια είναι που ξέχασε τα φώτα ανοιχτά και γύρισε να τα σβήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαμός από την μπόρα αυτή τη στιγμή στα Άνω Ιλίσια. Ανοίξανε οι ουρανοί!

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με αφορμή την καταιγίδα που εκδηλώθηκε σήμερα στην Αττική τις απογευματινές ώρες και επίσης προϊδέαζε ο καιρός το μεσημέρι με σωρειτόμορφα νέφη, θυμήθηκα την παροιμία που είχε πει ο δάσκαλος κάποτε......>>(τα κουρέλια του χαμηλού τραγουδάνε ακόμα) << καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια τοπική καταιγίδα και μια πρόβλεψη της στιγμής (NowCasting)

    "...Εκείνο που πρέπει να μας μείνει σαν ουσία από το άρθρο είναι οτι θα πρέπει να έχουμε ένα πυκνό μετρητικό δίκτυο σταθμών επιφανείας αλλά και ανώτερης ατμόσφαιρας. Δηλαδή περισσότερους σταθμούς και οι ραδιοβολίσεις να γίνονται καθημερινά από όλους τους σταθμούς του Ελληνικού χώρου, ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε ακόμη και την κάθε μικροδιαταραχή. Πάνω από όλα να αναπτύξουμε κάλυψη όλου του Ελληνικού χώρου με Radar καιρού τα οποία θα τα συνδυάζουμε με τα δορυφορικά προιόντα."

    Πολύ καλή ανάλυση της σημερινής αθηναϊκής καταιγίδας και των τεχνικών nowcasting που χρησιμοποιούνται σε ανάλογες περιπτώσεις, από τον Θ.Κολυδά:

    https://kolydas.eu/category/%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "...Η επιστημονική γνώση στον τομέα της μετεωρολογίας και η ανάπτυξη εργαλείων παρατήρησης και πρόγνωσης βελτιώνονται καθημερινά. Δυστυχώς όμως μόνο μέρος αυτής της εξέλιξης βρίσκει ανταπόκριση στην καλύτερη προετοιμασία των Αρχών, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ενός δυνητικά επικίνδυνου καιρικού φαινομένου. Επομένως τονίζεται για ακόμα μία φορά η ανάγκη λειτουργίας πυκνών μετρητικών δικτύων και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Τα συστήματα αυτά πρέπει, πρώτον, να είναι αξιόπιστα μεν αλλά σχετικά χαμηλού κόστους, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους και, δεύτερον, να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, η πληροφόρηση να φθάνει εύκολα, όχι μόνο στις Αρχές αλλά και στους πολίτες...."

    https://www.kathimerini.gr/1051679/article/epikairothta/ellada/k-lagoyvardos-h-venetia-kai-h-viktwria?fbclid=IwAR19W8N4VtmF0SBpIu68goZw9QQp-VvrCKIWk1pNQbzzqvPSvjwv8IaZFO0

    ΑπάντησηΔιαγραφή