Έντονη κακοκαιρία θα φέρει το χαμηλό της Αγίας Αικατερίνης




1 σχόλιο:

  1. Ένα από τα ελάχιστα καλά της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της ταχύτητας των ανέμων, η οποία σύμφωνα με τον Guardian θα βοηθήσει στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος τροφοδοτώντας τα όλο και περισσότερα αιολικά πάρκα. Οι επιστήμονες μελετώντας στοιχεία από 9.000 μετεωρολογικούς σταθμούς διαπίστωσαν ότι την τελευταία δεκαετία η ταχύτητα των ανέμων αυξήθηκε, χάρη σε μία αλλαγή στην κυκλοφορία των ωκεανών. Αυτό συνέβη μετά από 30 χρόνια επιβράδυνσης και πλέον οι ταχύτεροι από ό,τι αναμενόταν άνεμοι μπορούν να αυξήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες κατά 3,3 εκ. κιλοβατώρες μέχρι το 2024.

    Η απροσδόκητη επιτάχυνση πιθανότατα θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην αποδοτικότητα των αιολικών πάρκων από ό,τι οι τεχνολογικές καινοτομίες. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες ταχύτητες των ανέμων μπορεί να συνεχιστούν για άλλη μία δεκαετία. Αυτό είναι θετικό και γιατί η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί κομβικό παράγοντα στη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Τα ευρήματα συνιστούν και μία ανατροπή της τάσης επιβράδυνσης της ταχύτητας των ανέμων, που μπορούσε να μειώσει την παραγόμενη αιολική ενέργεια κατά 50% ως το τέλος του αιώνα.

    Τα νέα κτίρια και η αστικοποίηση είχαν οδηγήσει σε μείωση της ταχύτητας των ανέμων κατά 2,3% ετησίως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Αλλά η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, όπως και αυτή των ωκεανών, οδηγούν και πάλι σε αύξηση της ταχύτητας των ανέμων. Κυρίως, η δεκαετής ταλάντωση του Ειρηνικού, η ταλάντωση του βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΟ) και ο τροπικός δείκτης του βόρειου Ατλαντικού. Πάντως, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις ταχύτητες των ανέμων, καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες μπορεί να έχουν ποικίλες επιπτώσεις. Επίσης η μελέτη των ανέμων μπορεί να ρίξει φως στους δυναμικούς μηχανισμούς της κλιματικής αλλαγής.
    https://www.theguardian.com/environment/2019/nov/18/climate-crisis-striking-a-blow-for-windfarms-new-research-suggests
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή