Ο καιρός της εβδομάδας

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ψυχρές αέριες μάζες που μεταφέρονται από τη ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας θα δημιουργήσουν χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Πέρα από τους ισχυρούς βοριάδες εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και την πτώση της θερμοκρασίας, αξιόλογες βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά προβλέπονται κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές. 


Την Τετάρτη (24/3), τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, και παροδικές χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) αναμένονται κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα, την Εύβοια, το Αιγαίο και την Κρήτη. Σημειώνεται ότι στη ΒΑ Ελλάδα θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στις Β-ΒΑ περιοχές θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Την Πέμπτη (25η Μαρτίου), στην Α. Θεσσαλία - Β. Σποράδες, την Α. Στερεά - Εύβοια, την Πελοπόννησο πλην των ΒΔ περιοχών της, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται πρόσκαιρες βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (ανατολική ηπειρωτική χώρα). Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με βασική ένταση τα 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο (26-27/3), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όμως, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές και στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα σημειωθεί παγετός. Επισημαίνεται ότι για την αγροτική παραγωγή ο κίνδυνος από τον παγετό θα είναι μεγαλύτερος το πρωί της Παρασκευής.

9 σχόλια:

  1. Άντε να φυσήξει δυνατός ΒΔ άνεμος, να φύγει αυτή η απίστευτη Ζαχαράκη σκόνη που έχουμε από χθες ειδικά εδώ στη Ρόδο, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της δυτικής και νότιας Ελλάδας από ότι μαθαίνω. Από τα σκονοσυννεφα έχουμε περιορισμένη ορατότητα, ο ήλιος σχεδόν δεν έχει εμφανιστεί και γενικά έχει μια πολύ αρρωστημένη ατμόσφαιρα έξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να αναφέρω επίσης ότι η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 20 βαθμούς Κελσίου και κάποιοι κάνουν και μπάνιο σήμερα εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα! Οι αξιόλογες βροχές και τα χιόνια στα 800μετρα που τάζανε τα μοντέλα για σήμερα στην Ήπειρο δεν ήρθανε ποτε. Προτίμησαν τη νοτιοδυτική Ελλάδα και τη Δυτικη Μακεδονία. Γενικά τα μοντέλα αλλάζουν τα σενάρια κάθε μέρα σαν τα πουκάμισα. Τώρα όσον αφορά την επικείμενη ψυχρη εισβολη δεν βλέπω κάτι αξιόλογο τουλάχιστον για τον υετο. Βακοκαιρο θα έχουμε και ξεροκρυο με τα φαινόμενα να περιοριζονται στα ανατολικά προσηνεμα. Ας με συγχωρήσει ο δάσκαλος αλλά δεν βλέπω κάτι σημαντικό για να θεωρηθεί η ψυχρή εισβολή σαν απο τις κορυφαίες των τελευταίων χρόνων για το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Σίγουρα περιμέναμε καλύτερα πράγματα και σίγουρα δε συγκρίνεται με το Μάρτη του 98'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι όπως τα λες είναι φίλε Γιάννη, όσον αφορά τις παλινωδίες των μοντέλων. Όλα έδιναν χθες το βράδυ βροχές στο σύνολο του νομού Αττικής και προς το παρόν έχουμε λαμπρό ήλιο με ελάχιστα σύννεφα στα βόρεια και τα δυτικά.

      Διαγραφή
  4. Mετά την πρόγνωση σας ,εστίασα στην πρόγνωση του Ευρωπικού για την Μακεδονία την Παρασκευή το πρωί....δίνει -10 φλώρινα,-6 τσοτύλι,-3 εδεσσα και 3 στην "ζεσή " θεσσαλονίκη....αν έχουμε τέτοιες θερμοκρασίες ίσως καταριφθούν κάποια ρεκόρ για το 2 δεκαπενθήμερο Μαρτίου...εννοείτε ότι θα ξεπαγώσουμε το Πάσχα..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. για Βόρεια Αττική θα μπορούσατε να δώσετε λεπτομέρειες (ενταση/υψομετρα) αν σας ειναι ευκολο?
    ευχαριστω
    Ιωαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γιάννη, "Τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του!"

      Διαγραφή
    2. http://www.simeteo.gr/wrf-model ...για τους αναγνωστες απο Αττικη επιλογη "eastern sterea"...

      Iωαννης

      Διαγραφή