Ούτε ο χειμώνας βιάζεται να φύγει ούτε η άνοιξη ανυπομονεί να έρθει!

Ελικώνας, 24-3-2021
Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), η χώρα θα επηρεάζεται από τον ασθενή συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στην Κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση ΒΔ ανέμων εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ (ΝΑ Ελλάδα). Κατά τα άλλα, στις περισσότερες περιοχές αναμένεται ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Πάντως, ο παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα συνεχιστεί, αλλά όχι με τη σημερινή ένταση. 
Την Κυριακή (28/3), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και το πρωί στα ηπειρωτικά ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. 
Τη Δευτέρα (29/3), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να βρέξει πρόσκαιρα στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι βαθμιαία θα γίνουν παντού βόρειοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία στη ΒΑ Ελλάδα θα σημειώσει μικρή πτώση. 


Την Τρίτη και την Τετάρτη (30 & 31/3), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η σταδιακή ενίσχυση των βοριάδων ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά. Τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν κυρίως την Τετάρτη στην Α. Ελλάδα.


32 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Ο δασκαλος μίλησε με γρίφο γιατί αναφέρεται στην ψυχρή λίμνη που θα πλησιάσει τη χώρα μας από την περιοχή της Τουρκίας την επόμενη εβδομάδα η οποία όμως θα αφορά μόνο την ανατολική Ελλαδα οπότε πιστεύω στη δυτική θα έχουμε άνοιξη πραγματική. Τώρα για Απρίλη δεν ξέρουμε τι θα γίνει! Γιατί στα μοντέλα φαίνεται να επικρατεί μεσημβρινη κυκλοφορία στη Δυτική Ευρώπη με ψύχος και αυτό δεν ξέρουμε ακόμα πως θα επηρεάσει τη χώρα μας. Ίσως έχουμε για αρχή σκάψιμο υποτροπικου και υψηλές θερμοκρασιες στην Ελλάδα με την άνοιξη να μπαίνει φουριοζα! Εδώ θα είμαστε να το παρακολουθούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα γράφει το meteo.gr για θερμοκρασία -26,7 στο Βαθύσταλο Παρνασσού σήμερα πρωί, όπως κατά καιρούς γράφει αντίστοιχα για τη Δολίνη Ταυγέτου. Είναι εφικτές τέτοιες θερμοκρασίες έστω και σε τέτοια σούπερ αναστροφικά μέρη? Μήπως είναι αναξιόπιστα στοιχεία? Ευχαριστώ
    ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συντοπίτη Στέλιο, -16,9 έδωσε σήμερα το Βαθύσταλο. Η Δολίνη είναι στο Μαίναλο. Είναι εφικτές και διαπιστωμένες οι θ. αυτές.

      Διαγραφή
  3. Αρκετή ζέστη φενεται από αρχές Απριλίου δάσκαλε ! Μένει να δούμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρκετή ζέστη από αρχές Απριλίου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για άλλη μία φορά είχαν υποχωρήσει σήμερα - όχι τόσο, όσο την προηγούμενη - προς τα μέσα τα νερά του Σαρωνικού, μετά τους βοριάδες των προηγούμενων ημερών. Παρεμπιπτόντως, αν οι βοριάδες κρυώσουν και πάλι τον καιρό στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας, θα έχουμε την τέταρτη σερί ψυχρή Πέμπτη. Πιο αναλυτικά, στις 11/3 είχαμε κρύο με ξεροβόρι, στις 18/3 ψύχρα με βορειοδυτικό, ανήμερα της εθνικής μας εορτής χθες 25/3 ακόμα και χιόνια στη βόρεια Αττική και μένει να αποδειχτεί η - σε εκνευριστικό βαθμό συνεπής - περιοδικότητα του καιρού την Πρωταπριλιά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επανήλθες διακριτικά και μετριοπαθως.. Για να δούμε πόσο θα αντέξεις σε αυτό το ύφος και πόσο θα σε αντέξουμε και εμεις😄

      Διαγραφή
    2. Όπως κ πέρσι έτσι κ φέτος το πάει για ψυχρή πρωταπριλιά κυρίως στα ανατολικά.
      Βέβαια για άλλη μία φορά ανάξιο λόγου αλλαγή τού καιρού.
      Για μένα αυτά είναι πίτουρα.
      Είχαμε σήμερα στους κάμπους της Στερεάς -1 με -4 κατά μέσο όρο τέλη Μάρτη! Ε και??
      Εγώ αυτό που θέλω,σαν σωστός καιρόφιλος πάντα μιλάω,είναι κανονικές θερμοκρασίες Απριλίου κ μέσα μέσα καμία καλή αστάθεια η βαρομετρικό με βροχές πού τις χρειαζόμαστε εν όψη θέρους.
      Υετός σημαντικός δε φαίνεται σε καμία περίπτωση έως τις αρχές Απριλίου σε καμία περιοχή της χώρας!
      Ίσως μετά τις 6 7 τού μήνα ο πολύ άστατος καιρός(αλλά όχι κρύος) επιστρέψει μπας κ δώσει κάποια καλά νερά εκεί όπου το έχουν ανάγκη.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα, αυτή είναι η καιρική πραγματικότητα,την Τετάρτη το βράδυ,ο χιονιάς μας θύμισε τον Μάρτη του 87, ευτυχώς τα φαινόμενα δεν είχαν διάρκεια, όμως το χιόνι έπεσε ακόμη κ στα 100 μέτρα υψόμετρο.Το ξημέρωμα της Πέμπτης, από τα 250 μέτρα κ πάνω , ήταν όλα χιονισμένα. Αναφορικά με ζημιές,στα άνθη κ μπουμπούκια ,θα φανεί αυτές τις ημέρες. Κλείνοντας να πω ότι,ο κύριος ζιακοπουλος,είχε κάνει αναφορές για όψιμο χειμώνα,πριν πολύ καιρό, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οπως έλεγε ο Κολοκοτρώνης" αυτός ο τόπος ούτε χαλνιέται ουτε φτιάχνεται"....(μου έχει μείνει από χθες).Αφήστε λίγο να ξεπαγώσουμε εμείς εδω πάνω (-6.5 τα αναστροφικά γρεβενά σήμερα και περίπου -5 το άνω βόιο)...πιο χρηστική βρίσκω παντως μια σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας..ωστε η επόμενη ψυχρή εισβολή να βρεί ζέστη να "σκάψει" και να δώσει νερά τον Απρίλη."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όπως τα λέγατε δάσκαλε και έλεγα για τον παγετό που εδω στη νοτιοδυτική Μαγνησία ήταν αρκετά ισχυρός.Τωρα για το μετέπειτα πιστεύω ότι ήταν ο τελευταίος και σιγά σιγά αν εξαιρέσουμε μια διαταραχή με μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας που διαφενεται για τέλος Μαρτίου, από αρχές Απρίλη και μετά η άνοιξη δεν κρατιέται έρχεται, το θέμα είναι να συνδυαστεί και με βροχές που τις χρειάζεται ο τόπος και όχι με απότομες υψηλές θερμοκρασίες.χρηστος από την Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κ.Ζιακόπουλε, με 15oC στο Κεντρο Βορειο Αιγαίο και -2οC στα 850hpa, ενισχυμένο Β-ΒΑ ρευμα (30-31/3) θα εχουμε κατι αξιολογο σε αττικη απο ενεργοποίηση aegean lake rain effect?

    Iωαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι ενώ στην ανατολική Ελλάδα αναμένεται η τελευταία(;) ψυχρή εισβολή, στην Αγγλία μπορεί να καταρριφθεί και το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας για τον Μάρτιο που είναι 25,6 βαθμοί από το 1968. Τα 20άρια είναι σίγουρα, λόγω της μεταφοράς θερμών αερίων μαζών από τη νότια Ευρώπη στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας και ακόμα και στη Σκωτία που ο καιρός θα είναι βροχερός η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς. Στην Ουαλία και την Αγγλία θα κυμαίνεται μεταξύ 18 και 24 βαθμών, πολύ πάνω από τους μέσους όρους που είναι 11 με 12, ενώ στα βόρεια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 8 βαθμοί.

    Και απ' ό,τι λένε οι προγνώσεις του Met Office στα νότια της Βρετανίας τουλάχιστον ο καιρός θα διατηρηθεί ζεστός και ηλιόλουστος μέχρι και το Πάσχα των Καθολικών. Μάλιστα το Σάββατο θα έχει ήλιο σχεδόν παντού στα βρετανικά νησιά και απλά θα συννεφιάσει λίγο την Κυριακή. Την ίδια στιγμή που εμείς θα έχουμε μεσοβδόμαδα τους μέσους όρους (11-12 βαθμοί) της Αγγλίας στην Αττική, στο Ηνωμένο Βασίλειο θα απολαμβάνουν τα 25άρια που δεν είδαμε ούτε μία φορά τον Μάρτη. Και πώς να τα δούμε, όταν οι αντικυκλώνες είναι μόνιμα εγκαταστημένοι στη δυτική Ευρώπη κι εδώ έχουμε έναν αυλώνα τη βδομάδα από τα μέσα Γενάρη μέχρι τις αρχές Απρίλη, κάτι που γίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ο tempora, o mores.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Please... Επεστρεψες αλλά μην αρχίζεις πάλι τη γκρίνια. Μην ανησυχείς για την Αγγλία, από αρχές του Απριλη αλλάζει η κυκλοφορία και θα έχουν χαμηλες πιέσεις και κρύο και εμείς μάλλον παμε για θερμή εισβολή και υψηλές θερμοκρασίες. Άστους να δούνε και αυτοί λίγο ζέστη και ήλιο!!

      Διαγραφή
    2. Έλα, κι εγώ βρήκα ενδιαφέροντα του φετινό χειμώνα (με τις 3 ψυχρές εισβολές και φυσικά τη Μήδεια), αλλά μέχρι εκεί. Δε θέλω να σε σοκάρω, αλλά και παλι διανύσαμε θερμότερο των μ.ο. χειμώνα. Μακάρι ο επόμενος χειμώνας να έχει ένα αυλωνα σε εβδομαδιαία βάση, δε θα μιλάμε για χειμώνα αλλά για την ονείρωξη κάθε χιονοφιλου. Όμως, φοβάμαι ότι αυτό που περιεγραψες ουδεμία σχέση έχει με το χειμώνα που μόλις μας αποχαιρετά.

      Διαγραφή
    3. Οι θερμοκρασίες με βάση τις οποίες βγαίνουν οι μέσοι όροι είναι συχνά πλασματικές. Για παράδειγμα αν έχεις 7-8 beaufort νοτιά κάτι που έγινε πολλές φορές φέτος τον χειμώνα και είσαι στη θάλασσα - ακόμα και να μην βουτήξεις - η αίσθηση της ψύχρας είναι έντονη, παρά το γεγονός ότι η ονομαστική τιμή της θερμοκρασίας μπορεί να ξεπερνάει τους 15 βαθμούς. Ο νοτιάς στα πολλά beaufort είναι ψυχρός, ενώ με ανάλογης έντασης βοριά η αίσθηση είναι πιο κρύα για το ανθρώπινο σώμα ακόμα και από χιονόπτωση με άπνοια. Για αυτό πολλές φορές που είχαμε "κανονικές" θερμοκρασίες των 12 βαθμών τον Γενάρη, η αίσθηση με τους δυνατούς βοριάδες ήταν για παράδειγμα 5-6 βαθμοί.

      Οι μέσοι όροι είναι για τους επιστήμονες, το πώς βιώνει ο μέσος άνθρωπος τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του. Στην ύπαιθρο και τη θάλασσα, λοιπόν, άντε να ήταν καμιά 20αριά οι πραγματικά καλές μέρες του φετινού χειμώνα. Αν περνάει κάποιος τον περισσότερο χρόνο του σε κλειστούς χώρους - λόγω δουλειάς κ.λ.π. - δεν καταλαβαίνει πραγματικά πόσο κρύος είναι ο καιρός τον χειμώνα.

      Επίσης, ο χειμώνας δεν κρίνεται μόνο από την Ελλάδα, που είναι μία μικρή γωνιά στην Ευρώπη. Είχαμε ιστορικές χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες σχεδόν σε όλες τις χώρες στα βόρεια και κεντρικά της ηπείρου και ακόμα και στην Ισπανία μία επική ψυχρή εισβολή.

      Τέλος, ακόμα και με βάση τους αριθμούς, ο Ιανουάριος βγήκε ψυχρότερος σχεδόν σε όλη τη δυτική Ευρώπη, όπως είχε βγει ψυχρότερος στη νοτιοανατολική πέρσι και πρόπερσι. Αλλά ανεξάρτητα και από αυτό περνάμε πλέον σε μία φάση που έχουμε κυρίως εναλλαγή ακραίων καιρικών φαινομένων (βλέπε χιονιά Τέξας κ.λ.π., ακόμα και ο δικός μας τον Φλεβάρη) και όχι εποχών στον πλανήτη. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιστορικών χιονοπτώσεων στην Ελλάδα είναι από το 2000 και μετά - τις δεκαετίες '80 και '90 ήταν ελάχιστες - δείχνει ότι πολλές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. «Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμην άλλαξε μήτε την κεφαλήν του!»

      Διαγραφή
    5. Ακόμα δεν άσπρισε το μαλλί κ. Ζιακόπουλε, αλλά το Π. Φάληρο το θυμάμαι 5-6 φορές πάλλευκο από το 2001 μέχρι σήμερα και μόνο μία από τα μέσα/τέλη της δεκαετίας του 80 μέχρι το 2000. Συγκεκριμένα, το 1991-92. Τότε με το ηφαίστειο που έχετε γράψει και εσείς. Και τώρα με την κλιματική αλλαγή;
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    6. Το Παλαιό Φάληρο μάλλον ήταν πολύ άτυχο τη δεκαετία του '80 σε σχέση με την υπόλοιπη Αθήνα γιατί θυμάμαι εκείνη τη δεκαετία πολύ όμορφες χιονοκαταστάσεις πολύ λίγα χλμ βορείοδυτικότερα του κέντρου, στους Αγίους Αναργύρους. Ξεκίνησε το 1981, συνέχισε το 1983, τις απόκριες του 1985 και έκλεισε τον ιστορικό Μάρτιο του 1987. Το δε '83 ήταν πολύ δυνατό. Και αναφέρομαι σε χιονοστρώσεις. Επίσης αν πας πιο πίσω θα βρεις χιονοστρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και τη δεκαετία του 60. Υπάρχουν και ντοκουμέντα τηλεοπτικά της εποχής. Αν άστρωνε στην παραλία βέβαια εκείνα τα χρόνια δε το ξέρω, αναφέρομαι στο κέντρο της Αθήνας και πέριξ.

      Διαγραφή
  11. Χειμώνας τέλος παιδιά,ας μη λέμε τα ίδια.
    Όντως μεταξύ 30 31 έως 1 Απριλίου η ανατολική κυρίως χώρα θα έχει άλλη μία(τελευταία) ψυχρή μεταφορά από τα βορειοανατολικά με μέσο όρο -1 -2 στα 850hPa.
    Υετός αξιόλογος εννοείτε πως δε φαίνεται ούτε πληρούνται οι προϋποθέσεις γιά Aegean lake effect.
    Κάποια τοπικά φαινόμενα στα ανατολικά κ κυρίως κοντά σε ορεινούς όγκους με χιόνια στα βουνά άνω των 1300 με 1400μ κ μέχρι εκεί.
    Δε λέω,για τέλη Μάρτη αρχές Απρίλη θεωρείτε αρκετά ψυχρό αυτό το διάλειμμα αλλά όχι σε βαθμό που να δημιουργηθούν προβλήματα από χιονοπτώσεις η σε καλλιέργειες λόγω παγετού.
    Εκεί που θα ξεμυτίζει ο ήλιος μάλιστα θα προλαβαίνει η θερμοκρασία να ανεβαίνει κ στους 16β.
    Κάποια από αυτά τα φαινόμενα θα περπατούν τις θερμές ώρες της ημέρας δυτικότερα επηρεάζοντας κ περιοχές γύρω από την Πίνδο κ κυρίως τα δυτικά της Πελοποννήσου,ενώ κάποιες βροχές που της έχει ανάγκη θα έχει κ η Κρήτη.
    Πάντως τελειώνοντας,θέλω να υπενθυμίσω ότι η άνοιξη δε κρατιέται καθώς από τις 2 Απριλίου η πρώτη θερμή εισβολή για φέτος θα είναι γεγονός επηρεάζοντας όλη τη χώρα από νότο προς βορά με θερμοκρασίες αρκετά πάνω από τους 20β.
    Κάποιες περιοχές μάλιστα της βόρειας Κρήτης,της ΑΝΑ ηπειρωτικής χώρας κ τής νότιας Πελοπονήσσου ίσως πλησιάσουν για πρώτη φορά φέτος τους 28 με 30β!
    Γιά μετά τις 6 Απριλίου η όποια εκτίμηση είναι αρκετά επισφαλής αλλά μεγαλώνει η πιθανότητα όπως ξανά είπα να μεταφερθεί σε εμάς σταδιακά(ελέω ζωνικής) ο άστατος καιρός της δυτικής κ κεντρικής Ευρώπης με βροχές κυρίως στα δυτικά κεντρικά κ βόρεια ηπειρωτικά κ θερμοκρασίες νορμάλ για την εποχή.
    Έχουμε να λέμε λοιπόν αλλά θα συνιστούσα οι χιονόφιλοι πιά να μην ονειροπολούν κ να απολαύσουν το υπόλοιπο της άνοιξης με τα όποια φαινόμενα.
    Βασίλη Σπάνε είναι συνηθισμένο γεγονός πιά η συρρίκνωση της άνοιξης όπως κ τού φθινοπώρου τα τελευταία χρόνια.
    Το παρατηρούμε κ δε πρέπει να μας προξενεί τόσο εντύπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα Φώτη μαζί σου ο χειμώνας τέλος για φέτος από εδώ και πέρα ανοιξιάτικος καιρός,θα μας τα πει και ο δάσκαλος βέβαια στη πορεία αλλά όπως ανέφαιρες φενεται να κοιλανε οι πρώτες μέρες του Απρίλη.Χρηστος από την ανοιξιάτικη Όθρυ σήμερα.

      Διαγραφή
    2. Φωτη,γνωρίζεις ποια πρεπει να ειναι η σχετική υγρασία για ενεργοποίηση lake effect?εχουμε θερμοκρασιες (17βαθμους διαφορα),ισχυρο ρευμα αρα μας λειπει η επαρκης υγρασια.

      Ιωαννης

      Διαγραφή
    3. Γιάννη κατ'αρχήν μιλάμε για aegean rain lake effect η cloud lake effect καθώς Οι θερμοκρασίες με -2 το πολύ στα 850 δεν αφήνουν περιθώρια για χιόνι πάρα μόνο σε μεγάλα υψόμετρα.
      Στη συνέχεια εάν κρίνουμε τις εντάσεις κ τις διευθύνσεις των ανέμων μαζί με τη διαφορά θερμοκρασίας της αέριας μάζας κ της θάλασσας τού Αιγαίου είναι αληθές ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για αυτόν το μηχανισμό.
      Στη συνέχεια θα δούμε στη μέση τροπόσφαιρα στα 500hPa ο ψυχρός αυτός μικρό αυλώνας περνά διά μέσω της Τουρκίας στο Αιγαίο γρήγορα καταλήγοντας στα ΝΑ(κοντά στη Ρόδο το κέντρο τού) πού επίσης θα λέγαμε ότι με αυτό το μοτίβο ευνοούνται κ οι ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές έστω κ γιά μικρή χρονική διάρκεια.
      Το μεγάλο θέμα όμως είναι η ευστάθεια της ατμόσφαιρας κ η υγρασία τού ανέμου σε όλο το μήκος της τροπόσφαιρας(για παράδειγμα στην Αττική)όπου θα είναι αρκετά χαμηλή περιορίζοντας τα περισσότερα φαινόμενα πέριξ κιθαιρώνα κ Πάρνηθας.
      Την άνοιξη πρέπει να κοιτάζουμε πάντα χάρτες υγρασίας τροπόσφαιρας κ τεφιγράματα ανά περιοχή ενδιαφέροντος για να δούμε αν κ πόσο αξιόλογο υετό θα έχουμε καθώς τον κύριο λόγο στον υετό τον παίρνει ο ηπειρωτικός παράγοντας.
      Συμπερασματικά λοιπόν κ με τη βοήθεια των ensemble gfs κ ecmwf για την εξέλιξη τού επόμενου τριημέρου θα πρέπει να έχουμε κάποια τοπικά φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά από την τρίτη κ κυρίως μεταξύ 31 Μαρτίου προς 1 Απριλίου όπου ίσως αποκτήσουν κ πιό σταθερό χαρακτήρα με βελτίωση αργότερα,κ μιλάμε για μέσο όρο 7 με 8mm στο λεκανοπέδιο πλην των ορεινών όγκων πού προείπα όπου τα φαινόμενα θα έχουν περισσότερη δυναμική λόγω εποχής.
      Αξιόλογες βροχές θα έχει το Αιγαίο κ κυρίως η Εύβοια κ η Βόρεια Κρήτη όπου θα πέσουν αρκετά χιλιοστά για ένα 24ωρο περίπου.
      Άρα λοιπόν μιλάμε για μία απλή διαταραχή με λίγα γενικά φαινόμενα που από αύριο κιόλας θα πυροδοτούν μερική αστάθεια κ σε ορεινές ημιορεινές περιοχές της Πίνδου κ δυτικότερα κ όχι κάτι άξιο λόγου(μιλάω πάντα για τα ηπειρωτικά).
      Παρακάτω σας μεταφέρω κ ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο τού δασκάλου ΚΑΙΡΟΣ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ Κ ΤΟΥ ΉΛΙΟΥ ΤΟΜΟΣ 2 για τον μηχανισμό τού Αιγαίου κ τις προϋποθέσεις.


      "" Όταν οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες διασχίζουν το Αιγαίο, τα κατώτερα στρώματά τους εμπλουτίζονται με υγρασία και θερμότητα από τα νερά της θάλασσας και ο αέρας, καθώς γίνεται ελαφρύτερος, ανέρχεται και ψύχεται με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση των υδρατμών που απέκτησε, δηλαδή τη δημιουργία νεφών κατά μήκος της πορείας του.

      Ανάλογα με τις ειδικότερες συνθήκες και κυρίως το βαθμό αστάθειας της αέριας μάζας (πόσο μεγάλη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ θάλασσας και αέρα), δημιουργούνται πάνω από τα νερά στρώματα, στρωματοσωρείτες ή ογκώδεις σωρείτες που ταξιδεύουν με τον άνεμο προς τις ακτές. Όταν υπάρχουν κατάλληλες θερμοκρασίες και επαρκής υγρασία, χιονοπτώσεις παρατηρούνται πάνω από τα νερά και κυρίως στις προσήνεμες περιοχές των νησιών και της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας.

      Οι μετεωρολογικές παράμετροι που επηρεάζουν το φαινόμενο είναι:

      η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ θάλασσας και αέρα που προαναφέρθηκε
      η ταχύτητα του ανέμου, η διεύθυνση του ανέμου και η διάρκειά του
      η ευστάθεια της ατμόσφαιρας
      η λανθάνουσα θερμότητα
      και η σχετική υγρασία του ανερχόμενου αέρα
      Στις λοιπές φυσικές παραμέτρους περιλαμβάνονται το μήκος της διαδρομής του ανέμου πάνω από τη θάλασσα και τα χαρακτηριστικά των ακτών στις οποίες προσκρούει ο αέρας
      Σημειώνεται ότι όταν οι θερμοκρασίες είναι σχετικά υψηλές και παρατηρούνται μόνο βροχές ή όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για υετό και παρατηρούνται μόνο σύννεφα, μιλάμε αντίστοιχα για Aegean-effect rain ή Aegean-effect cloud.""

      Διαγραφή
    4. Ξέχασα να συμπληρώσω Γιάννη ότι ακόμη κ αυτά τα 7 με 8mm συνολικά για το νομό Αττικής αφορούν τις βορειότερες περιοχές τού νόμου καθώς ειδικά οι νότιες πολύ πιθανό να μη καταγράψουν καθόλου υετό!

      Διαγραφή
    5. Φωτη , σε ευχαριστώ πολυ!

      Ιωαννης

      Διαγραφή
  12. Φωτη εχεις απολυτο δικιο περιμενοντας κσι τη γνωμη του χριστοδουλου κανω και εγω καποιες παρατηρησεις Πρωτη ειναι οτι απο 29 εως 31 του μηνα καποια δροσερη κατεβασια με φαινομενα κυριως στα ανατολικα θα μας επισκεφθει Δυο γεγονοτα ομως μετα ειναι οι κυριες εκφανσεις του καιρου Απο 3 εως και 9 του Απριλη εχουμε σιγουρα θερμη εισβολη που θα αρχισει με 12 βαθμους στα 850HP και θαφθασει στην κορυωση της στις 8 και 9 του μηνα με θερμοκρασιες στα 850Hp στα κεντρικα και νοτια 20 βαθμους και σε ορισμενες περιοχες οπως Κρητη , Αργολιδα Βοιωτια σχεδον 24 βαθμους και αυτες οι θερμοκρασιες συνεπαγωνται επιφανειακες θερμοκρασιες στις ευαισθητες στη ζεστη περιοχες πανω απο 32 βαθμους σιγουρα ενω ολη η κεντρικη και νοτια ΕΛΛΑΔΑ σιγουρα πανω απο 27 βαθμους Μαλιστα η θερμη εισβολη φαινεται να αναπτυσεται τις βραδυνες ωρες τις 8 του μηνα και θα καλυπτει ολη την ανατολικη ΜΕΣΟΓΕΙΟ Υποχωρει ομως γρηγορα απο τις 9 του μηνα το απογευμα Ειμστε τυχεροι γιατι η θερμη μαζα δεν κινειται εστω μιση μοιρα πιο βορεια γιατι τοτε θα ειχαμε πιο εντονη ζεστη Βροχες ελαχιστες μεχρι τοτε κυριως απο θερμικη ασταθεια Η αλλη παρατηρηση που δειχνει ειναι οτι τα προγνωστικα μοντελλα δινουν ψυχρη εισβολη σε ολη τη χωρα μετα τις10 του μηνα και μαζι αρκετα φαινομενα Αυτη η εξελιξη δενμπορω να προδικασω τι πιθανοτητες εχει ομως αρχισε να ανεβαζει τα ποσοστα της Οι ψυχρες εισβολες τον Απριλη δεν ειναι σπανιες ομως δημιουργουν πολλα προβληματα στις καλλιεργειες γιατι εχουν εντονα φαινομενα με ισχυρους ανεμους και πολλες φορες χαλαζοπτωσεις Ευχομε να μην ελθουν ετσι τα πραγματα Ομως και η εντονη ξαφνικη ανοδος της θερμοκρασιας με αφυγραντικα αποτελεσματα και αυτη μπορει να δημιουργησει προβληματα κυριως στους τρυφερους βλαστους Αρα ας ελθουν ηρεμα φαινομενα και οχι ακραια Φιλε ανωνυμε που ανεφερες στο σχολιο σου για ζεστη στη ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ μην ξεχνας οτι εφετος αυτη η χωρα ειχε ψυχρο χειμωνα και σφοδρες κακοκαιριες και θυελλες ε ας ανεβει και εκει λιγο η θερμοκρασια αλλωστε μετα τις 3 του μηνα επικειται εντονη και με διαρκεια ψυχρη εισβολη με χιονοπτωσεις και θυελλες και θα σβυσει καθε αναμνηση της ζεστης Εμεις ομως θα βρισκομαστε στην ζεστη αγκαλια της ΣΑΧΑΡΑΣ η οποια δειχνει σιγα σιγα να περνει το πανω χερι Η ανοιξη δειλα δειλα πλησιαζει και ο γεροχειμωνας οσο και αν μας απειλει καπου καπου εχει παρει τον δρομο της αποχωρησης και ασθμαινοντας γυριζει στο κονακι του εκει στα βορεια οπου θα αναγεννηθει απο τις σταχτες και θα παρει μετα απο 6 μηνες τον δρομο της επιστροφης Ελπιζω να μην σας κουρασα και ολα αυτα που προανεφερα κυριως για μετα τις 10 του μηνα δεν αποτελουν προβλεψεις και πολυ περισσοτερο προγνωσεις αλλα ενδειξεις και τασεις του καιρου βασει προσωπικων κριτηριωνΦΙΛΕ ΔΡΥΙΔΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΦΩΤΗ ΕΣΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ? Ευγενεστετε δασκαλε σε ευχαριστουμε για τα εκπληκτικα αρθρα σου που μας προσφερουν πολυτιμες αλλα στους περισσοτερους αγνωστες αληθειες , γνωσεις και ιστοριες ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Αργύρη θα δούμε.
      Η άνοιξη δε κρατιέται πιά αλλά ο Απρίλης μπορεί κ γίνεται αρκετές φορές πολύ άστατος κ σε κάποιες περιπτώσεις κ επικίνδυνος.

      Διαγραφή
  13. Υπάρχει ένα ωραίο άρθρο του κ. Θοδωρή Κολυδά μετά το φετινό χιόνι του Φλεβάρη με τίτλο "Ο χιονιάς του Φεβρουαρίου 2021 και άλλοι ιστορικοί χιονιάδες". Αναφέρει πολλά στοιχεία των παλιών χιονιάδων στην Αθήνα με στοιχεία, χάρτες κτλ.

    Αποσπασματικά αναφέρει ότι “από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα πρωταθλητής στις ημέρες χιονόπτωσης είναι το έτος 1929 με 15 ημέρες κι ακολουθούν με 12 ημέρες, τα 1992, 1983 και 1911. Τα τελευταία χρόνια μετά το 1992 (όπου και καταγράφηκαν πάνω από 10 ημέρες συνεχούς χιονόπτωσης) η χιονόπτωση στην Αθήνα έχει μειωθεί αισθητά, ενώ τα τελευταία 35 χρόνια (1985-2020) έχουν υπάρξει 5 τελείως αχιόνιστα χρόνια. Τον χειμώνα 1991-1992 είχαμε 19 μέρες χιονόπτωσης ενώ ακολουθεί ο χειμώνας 1948-49 με 17 ημέρες και ο χειμώνας 1982-83 με 15 ημέρες.”

    “Από τις αρχές του αιώνα το 1911 ήταν μια χρονιά με ένα δύσκολο Φεβρουάριο όπου ο χιονιάς το πρώτο δεκαήμερο ήταν ιδιαίτερα έντονος. Η μέγιστη θερμοκρασία στο Θησείο στις 10/2 ήταν -0,3 βαθμοί Κελσίου και το χιόνι έμεινε στην Αθήνα για τέσσερις ημέρες. Το 1929 - 7 Ιανουαρίου η βαρυχειμωνιά που είχε ενσκήψει στην Αθήνα συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα και οι εφημερίδες της εποχής αναφέρονταν σε "ένα σπάνιο φαινόμενο", μιλώντας για χιόνι και δριμύ ψύχος στην πρωτεύουσα, όπως και σε ολόκληρη την ανατολική Ελλάδα, όπου επικρατούσαν χιόνια και παγετός. Στη γειτονική Τουρκία ο Βόσπορος είχε παγώσει φαινόμενο το οποίο είχε παρατηρήσει στην αρχαιότητα ο Ηρόδοτος.”

    “Το 1934 - 15 Φεβρουαρίου η Αθήνα βίωσε έναν από τους μεγαλύτερους χιονιάδες που έχουν καταγραφεί. Σε εκείνον τον χιονιά καταγράφηκε η μικρότερη ελάχιστη θερμοκρασία όλων των ετών. Στις 16 Φεβρουαρίου 1934, στη Γεωπονική Σχολή, το θερμόμετρο έδειξε -10,4 βαθμούς Κελσίου.”

    “Τον Ιανουάριο του 1942 μέσα στην Κατοχή, ήρθε να προστεθεί και ένας από τους πιο άγριους χειμώνες, με το θερμόμετρο να πέφτει στους έξι βαθμούς κάτω από το μηδέν, ενώ το 1963 - 25 Ιανουαρίου το θερμόμετρο στην Αθήνα κατέβηκε στους -1,4 βαθμούς Κελσίου. Με τη θερμοκρασία στο κέντρο στους -3 βαθμοί Κελσίου την επομένη χιόνιζε ξανά στα βόρεια προάστια. Το 1964 - 17 Ιανουαρίου χιόνιζε στην Αθήνα και η πλατεία Συντάγματος σκεπάστηκε με ένα λεπτό στρώμα χιονιού.”

    Πέρα από το 1964 που αναφέρει ο κ. Κολυδάς παραπάνω, χιόνισε και το έστρωσε στο κέντρο της Αθήνας το 1962 (ρετρό βίντεο της Δημόσιας Τηλεόρασης εδώ https://www.youtube.com/watch?v=zXyFA2bz-AI ), το 1968 (ρετρό βίντεο της εποχής εδώ https://www.youtube.com/watch?v=drvtN9FMqIc ) και το 1967 πολύ ηπιότερα όμως (βίντεο της εποχής εδώ https://www.youtube.com/watch?v=x0mYsEkzJos ). Πολύ όμορφα βίντεο, αν έχετε χρόνο και δε τα έχετε δει αξίζει καθώς μεταφέρουν τη ζωή μιας άλλης εποχής.

    “Το 1983 ξεκίνησε με κρύο και ανήμερα Πρωτοχρονιάς χιόνισε στην Αθήνα (έκτοτε αυτό ξανασυνέβη μόνο μια φορά – το 1992). Κατά τη διάρκεια του χειμώνα 1982-83 χιόνισε 15 φορές στην Αθήνα. Μάλιστα στις 17/2, ξεκίνησε να χιονίζει το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα είχε ήδη 10 πόντους χιόνι στα προάστια της Αθήνας. Διακρίνουμε παραπάνω το κυρίως κύμα στις 18 με 19/2/1983, όταν το ύψος χιονιού στο κέντρο της Αθήνας έφτασε τα 10-15 cm και είχαμε μεγάλη ένταση χιονοπτώσεων με διάρκεια 12 ώρες. Ο χιονιάς συνεχίστηκε κατά περιόδους μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς οι χιονοπτώσεις να είναι ιδιαίτερα ισχυρές αλλά καθημερινές, με παρατεταμένη χαμηλή θερμοκρασία η οποία έπεσε ακόμα και χαμηλότερα από τους -5 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας. Στον Τύπο της εποχής η επέλαση του χιονιά χαρακτηρίστηκε “εισβολή εκ Σιβηρίας”, σε συνδυασμό με την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού της ΕΣΣΔ, Βιατσεσλάβ Τιχόνοφ στην Αθήνα.»

    Το άρθρο αναφέρει και τους χιονιάδες από τη δεκαετία του '90 και μετά αλλά κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί ότι «το 1992-18 Μαρτίου, ο χιονιάς αυτός είχε χιονόπτωση μεγάλης έντασης με διάρκεια όμως μόλις μιας ώρας και ύψος χιονιού τα 5-8 εκατοστά.» Αυτή την ημέρα τη θυμάμαι ως μαθητής ζωντανά ακόμα και σήμερα να βγαίνουμε μαζί με τους καθηγητές μας στο προαύλιο εντυπωσιασμένοι από την ένταση της χιονόπτωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να συμπληρώσω ότι το άρθρο του κ. Κολυδά αναφέρει τα πιο δυνατά γεγονότα χωρίς να σημαίνει ότι χιόνι δεν έπεφτε και όλες τις υπόλοιπες χρονιές. Από όσο γνωρίζω η δεκαετία του 1970 ήταν ο φτωχός συγγενής παρά το γεγονός ότι έστρωσε χιόνι στο κέντρο της Αθήνας την 1η Μαρτίου του του ’77. Αυτό λοιπόν που λέει ο φτωχός μου νους και αυτό που νιώθω είναι ότι χιονίζει πλέον λιγότερο συχνά με λιγότερες χιονοστρώσεις και δυστυχώς με συχνότερες φωτοβολίδες που δίνουν περισσότερα εκατοστά, ίσως παραπάνω από αυτά που συνήθιζε και μπορεί να αντέξει ο αστικός ιστός αυτής της πόλης. Καλό βράδυ σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ακριβώς όπως τα λέτε, έχει αυξηθεί η ένταση των καιρικών φαινομένων με την κλιματική αλλαγή και αυτό ισχύει κυρίως για τις βροχές και τις καταιγίδες και για αυτό έχουμε περισσότερες πλημμύρες από ό,τι παλιότερα, αλλά και για τις χιονοπτώσεις. Δεν έχει μειωθεί, όμως, η συχνότητα τους. Αν θυμάμαι καλά ο κ. Ζιακόπουλος έχει γράψει ότι στην Αθήνα (κέντρο) χιονίζει 1 φορά κάθε 2,5 χρόνια. Και τις τελευταίες δύο δεκαετίες αυτό συνέβη το 2021, το 2019, το 2020 (ασθενώς και πρόσκαιρα), το 2017, το 2015, το 2013, το 2011, το 2008, το 2006, το 2004 το 2002, ενώ τη δεκαετία του 1990 έγινε μόνο το 1991-92.

    Τον χιονιά του 1983 ήμουν πολύ μικρός για να τον θυμάμαι, ενώ καμία ανάμνηση δεν έχω και από τον Μάρτη του 1987, παρόλο που πήγαινα σχολείο πια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητώ όσα λένε για τότε οι παλιότεροι. Το συμπέρασμα, όμως, νομίζω ότι είναι πως ο καιρός γίνεται πιο βίαιος όσο περνούν τα χρόνια και αυτό αφορά όλα τα φαινόμενα. Μάλιστα, το meteo.gr είχε αναφέρει παλιότερα ότι τα περισσότερα θύματα από πλημμύρες έχουν καταγραφεί από το 2000 και μετά. Αυτή είναι η κλιματική αλλαγή, δυστυχώς.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγελη, απο τον χιονια του Μαρτιου του 1987 υπαρχει βιντεο στο youtube απο Τζιτζιφιες Καλλιθεα. Ψαξε και θα το βρεις. Οσο για τη μειωση της συχνοτητας των χιονοπτωσεων, οσο κι αν εμεις προσπαθουμε να τις αμφισβητησουμε η να τις στηριξουμε σε δικες μας μονο αναμνησεις, υπαρχουν μεσοι οροι, υπαρχουν καταγεγραμμενα στοιχεια, υπαρχουν μελετες μεγαλων Ελληνων επιστημονων και οχι απλων καιροφιλων που κανουν το χομπι τους. Οταν αναφερει ο κ. Κολυδας οτι τα στοιχεια δειχνουν αισθητη μειωση στις χιονοπτωσεις τις τελευταιες δεκαετιες στην Αθηνα και οτι τα τελευταια 35 χρονια υπηρξαν 5 αχιονιστα ετη, στηριζεται στη μελετη πραγματικων στοιχειων μιας μεγαλης χρονικης περιοδου, απο της αρχες του προηγουμενου αιωνα. Δεν εχει κανενα λογο ο ανθρωπος να υποστηριξει το αντιθετο εαν αυτο δεν συνεβαινε. Επισης οταν ο αξιοτιμος κ. Ζιακοπουλος αναφερει οτι στην Αθηνα τον Μαρτιο χιονιζει μια φορα καθε 2 με 2,5 χρονια στηριζεται σε στατιστικα της 30τιας 1961-1991 - ας με διορθωσει ο κ. Ζιακοπουλος αν κανω λαθος - και οχι σε οτι θυμαται ο ιδιος. Νομιζω τα στοιχεια εκεινης της 30τιας χρησιμοποιει η ΕΜΥ στα κλιματικα δεδομενα των πολεων στην ιστοσελιδα της. Αρα μιλαμε για μεσους ορους πριν το 1990. Και καθως αναφερω αυτο εχω πραγματικα μεγαλη περιεργεια να δω τι θα εβγαζαν οι μεσοι οροι της τελευταιας 30τιας (1991-2021) οταν ανανεωθουν στην ΕΜΥ. Καλημερα σε ολη την παρεα. Υστ: Συγγνωμη για την απουσια τονων, γραφω απο κινητο με διαφορα θεματα

      Διαγραφή
  16. Στην Αθήνα χιονίζει μία φορά κάθε 2 με 2,5 χρόνια τον Μάρτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή