Ο καιρός της εβδομάδας

Στου Κίσσαβου τα μέρη, 28-3-2021. Φωτ. Βασίλης Καραλής

Υψηλές πιέσεις καλύπτουν τη δυτική και την κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα την επικράτηση ηλιοφάνειας και υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Αντίθετα, στις Α-ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας η ατμοσφαιρική κυκλοφορία γίνεται μεσημβρινή, με συνέπεια την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από το βορρά προς το νότο και τη δημιουργία σχεδόν χειμωνιάτικων καιρικών συνθηκών. 


Στη χώρα μας, ειδικότερα, από την Τρίτη ως την Πέμπτη (30/3-1/4) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυροί Β-ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ, και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες ιδιαίτερα στα ανατολικά. Κατά τα άλλα, τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά και κεντρικά ημιορεινά) θα σημειωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το Αιγαίο και την Κρήτη. Επισημαίνεται ότι στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες.

Την Παρασκευή (2/4), δεν προβλέπονται βροχές, οι άνεμοι θα πέσουν στα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. 

Το Σάββατο (3/4), παροδικές βροχές αναμένονται κυρίως στις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας.

13 σχόλια:

  1. Αχ αυτά τα χιόνια που αγνοφαίνονται από τα μοντέλα.Δεν αποκλείεται να μας επισκεφτούν για μια ακόμα φορά και στα πεδινά.Αλλωστε τον Απρίλιο έχουμε ξαναδεί ανάλογα παράδοξα όπως για παράδειγμα το 1997 και το 2003.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το καλό να έρθουν και το Πάσχα. Η λευκή μαγεία θα ταίριαζε απόλυτα με τα κόκκινα αυγά. Άντε, και στον Δεκαπενταύγουστο να χαρούμε!

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα χάχα καλό.
      Αχ... Ο ονειροπόλος χιόνια ονειρεύεται.

      Διαγραφή
    3. Τέλος τα χιόνια στα πεδινά!

      Διαγραφή
    4. Για πηγαίνετε παρακαλώ όλοι σας να ρίξετε μια ματιά στο μετεοσιέλ που οι χάρτες για συνεχόμενα τρεξίματα δείχνουν στην Γαλλία η οποία παρεπιπτώντως που ώς ωκεάνιο κλίμα που διαθέτει χιονίζει σπανιότερα από την Ελλάδα(και ας βρίσκεται νοτιότερα)τα -8 στο επίπεδο των 850hpa που αν γίνει συνδυασμός με τον υετό θα το ρίξει σε ΧΙΟΝΙ και ύστερα κρίνετε.Αν στα επόμενα τρεξίματα λόγου χάριτος αλλάξουν τα δεδομένα και όλος αυτός ο ψυχρός σωρός καταφτάσει στην χώρα μας από την σκανδιναβία μέσω βαλκανιών στην χώρα μας,θα χιονίσει στα πεδινά και θα πει και ένα τραγούδι ειδικά αν έρθει με φάτσα φόρα δύναμη αντι με αργή κίνηση.
      Δεν ξεχνώ πως τέλη απριλίου του 2017 έφτασε το -6(850hpa)στην βουλγαρία και τα σκόπια μέχρι τα βόρεια ελληνικά σύνορα με σχετικά αργή ταχύτητα ενώ τα -8αρια στρογγυλοκάθηκαν για δυο γεμάτα 24ωρα και παραπάνω σε σερβία-βοσνία.Αν έρχονταν με δύναμη ο αυλώνας ναι βεβαίως δεν αποκλείονταν τα -8αρια να έρχονταν μέχρι και την πελοππόνησο όσο και αν σας φαίνεται παράξενο.Απαξ και γίνει κυκλογέννηση και τα φαινόμενα έχουν έντονο χαρακτήρα δεν είναι απίθανα τα χιόνια ακόμα και με -5 βαθμούς(εννοώντας στα 850hpa)χωρίς να είναι απαραιτήτως προαπαιτούμενο οι -8 βαθμοι.
      Υπάρχει ακόμα ελπίδα όσο υπάσρχει η πιθανότητα να δούμε ξανά άσπρη μέρα.
      Ναι ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται,συμφωνώ,όμως εδώ μιλάμε με στοιχεία.

      Διαγραφή
  2. Μεγάλο στοίχημα έιναι ο σχηματισμός η όχι οργανωμένου χαμηλού στην Κεντρική Μεσόγειο μετά τις 6 του μηνός..και η κίνηση του ανατολικά...χωρίς εκπτώσεις στην Πίνδο.Αν συμβεί αυτό τότε ισως δουν λίγο νεράκι και η ανατολική "άνομβρη" χώρα..αλλιώς με τις αστάθειες ....δεν έχει πολύ τύχη."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε η φωτό σας πιστεύω τα λέει όλα η άνοιξη προσπαθεί να έρθει αλλά ο χειμώνας αντιστέκεται, χιονακια πάλι στα ανατολικά διαφενονται στα βουνά.χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα Δευτέρα 29/3 φάνηκε για πρώτη φορά φέτος ανοιξιάτικος γόνος στα ρηχά. Τα μικροσκοπικά ψαράκια, μόλις μερικών ημερών μετρημένων στα δάχτυλα, είναι ακόμα διάφανα σε αυτό το αρχικό στάδιο της ζωής τους. Δεν αποτελούν, πάντως, ένδειξη ότι ήρθε οριστικά η άνοιξη. Άλλωστε, τα ψάρια και όλα τα πλάσματα της θάλασσας δεν επηρεάζονται από τις ψυχρές εισβολές, πάνε απλά πιο βαθιά, όπου η θερμοκρασία είναι σταθερή. Δεν κινδυνεύουν επίσης από τους κεραυνούς που διαχέονται μόνο στην επιφάνεια της θάλασσας. Μετά από κάποιο βάθος ούτε τα κύματα γίνονται αντιληπτά από τους κατοίκους του βυθού.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καθαρά ανοιξιάτικο μουντ σήμερα σε όλη τη χώρα.
    20ρια γεμάτα όχι μόνο στην περιοχή μού αλλά στις περισσότερες περιοχές από βορά προς νότο.
    Αύριο αν κ αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά,τα λίγα φαινόμενα δεν θα είναι ικανά για να αποτρέψουν άλλη μία ανοιξιάτικη ημέρα πανελλαδικά πλην τού Αιγαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα το πρόσεξα. Ο ανώνυμος χιονολάτρης φίλος,εκών ή άκων,"έγραψε".Το ρήμα "αγνοφαίνονται" μπορεί να σταθεί ως δόκιμο,καθόσον το λευκό συμβολίζει την αγνότητα!!. Νάμαστε καλά και καλά...... ξεμπερδέματα σε όλα.-------------Π.Α.

    --- Υ.Γ. Τίς μοι δώσει ύδωρ??. Μάλλον ο αγαπητός "Θωμάς" με εκείνο το οργανωμένο μετά τις 6 του Απρίλη .Αρχίζω να μετράω.......--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά την 6η Απριλίου Πέτρο θα μείνεις με το μέτρημα στα δάκτυλα των χεριών κ θα αγναντεύεις τις νεαρές κ τούς νεαρούς που θα κάνουν το μπανάκι τούς στις παραλίες της Κορινθίας😂😜.
      Εγώ παιδιά δε μπορώ να βγάλω άκρη με αυτά που ακούω εδώ μέσα καθώς εξήγησα τους λόγους που από δω κ πέρα ο χειμώνας έχει τελειώσει οριστικά!
      Ακόμη κ το επόμενο διήμερο όπως είχα πει μέρες πριν ο υετός κουτσουρεύτηκε σημαντικά.
      Μάλλον κάποιοι θέλουν να κάνουν πλάκα με ότι τούς κατέβει σε αυτό το σοβαρό μπλογκ.
      Εγώ δε θα συμμετάσχω άλλο σε αυτή την καιρική αντιπαράθεση ως προς την εκτίμηση τού καιρού διότι αυτά που ακούω είναι απλά αστεία.
      Η άνοιξη για να μη πω καλοκαίρι σε κάποια ανατολικά κ νότια έρχεται καλπάζουσα στο πρώτο 12ημερο τού Απρίλη.
      Από εκεί κ έπειτα μόνο ο καλός θεούλης ξέρει τι θα συμβεί.
      Τελειώνω κ δε ξανά ανεβάζω κάποια άλλη άποψη μού καιρική γιατί νομίζω έχει κουράσει.
      Οι θέσεις μού είναι από μέρες απόλυτες για τον καιρό τού πρώτου μισού τού Απριλίου.

      Διαγραφή
  7. Πού είναι οι καταιονήσεις, ρε παιδιά; Μαραθήκαμε πάλι στην Κ. Μακεδονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε Φώτη μετρημένα και ζυγισμένα τα λες,όπως πάντα.Ξέρεις,πολλές φορές οι άνθρωποι,εν απογνώσει και όχι εν επιγνώσει τελούντες,πιστεύουμε αυτά που θέλουμε.Μαραθήκαμε,που λέει και ο αγαπητός Χρήστος.Χρήστο ο ωραίος όρος που χρησιμοποίησες για το νερό αποτελεί απόδοση του Γαλλικού douche (ντους),οπότε ο συνειρμός παραπέμπει σε.....παραλίες!!."Όλα του γάμου δύσκολα......".--------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή