Δυο - τρεις κουβέντες

Τοπίο στην ομίχλη, του Λευτέρη Σταθόπουλου

Φαγώθηκαν όλοι να μας πουν από τώρα τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα, ξεπερνώντας τις δυνατότητες των μοντέλων. Καθένας με τις εκτιμήσεις και τις επιλογές του. Περίεργο; Όχι! Συνέβαινε και παλιά,  όπως φαίνεται σ’ ένα Παράπηγμα του 2ου π. Χ. αιώνα που βρέθηκε στη Μίλητο: «Ο Ήλιος περνά από τον υδροχόο σε 30 ημέρες. Και τότε, τη 2η, σύμφωνα με τον Κάλλιππο, ο Λέων αρχίζει να δύει. Βροχή. Και την 3η , σύμφωνα με τον Ευκτήμονα, η Λύρα δύει το βράδυ. Βροχή. Σύμφωνα με τον Δημόκριτο, καταιγίδα».



Επειδή η θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa δεν επηρεάζεται σημαντικά από το έδαφος, χρησιμοποιείται ευρέως για την έρευνα αναφορικά με τη συχνότητα ή/και την ένταση της μεταφοράς των ψυχρών ή των θερμών αερίων μαζών σε μια περιοχή. Όμως, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις προαναφερθείσες μεταφορές από τη θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια του εδάφους (ύψος 2 μέτρων), η οποία εξαρτάται από την ύπαρξη νεφώσεων, την υγρασία του στρώματος επιφάνεια - στάθμη των 850 hPa, τους επικρατούντες επιφανειακούς ανέμους κ.ά. Έτσι, οι υψηλές τιμές της θερμοκρασίας στα 850 hPa δεν συνδέονται κατ’ ανάγκη με θερμοκρασιακά ρεκόρ στην επιφάνεια. Τις ημέρες που έρχονται (Πέμπτη - Κυριακή) τα νέφη και το πεδίο των ανέμων θα είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν αν θα είναι σπάνιες οι θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Η προσεκτική μελέτη των κλιματολογικών στοιχείων των χειμώνων στη χώρα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τις παλιότερες εποχές συχνά δύο από τους μήνες του ήταν πραγματικά χειμωνιάτικοι, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες συνήθως έναν από τους μήνες του κάνει πραγματικό χειμώνα και τους άλλους δύο απλά παρατηρούνται ολιγάριθμες χειμωνιάτικες εξάρσεις μικρής σχετικά διάρκειας. Πιο ξεκάθαρα είναι τα στατιστικά για την περίοδο των Χριστουγέννων, στη διάρκεια της οποίας οι χιονοπτώσεις, τουλάχιστον στα κεντρονότια πεδινά, είναι σπάνιες. 

Μια παροιμία λέει: «Άστρα το χειμώνα, σύννεφα το καλοκαίρι», υπονοώντας το εφήμερο των άστρων του χειμώνα και των νεφών του καλοκαιριού. Στα μαθητικά μου χρόνια, ορισμένες φορές έπεφτες να κοιμηθείς με ξαστεριά και ξυπνούσες με χιόνι. Εξαιρετικά ευχάριστες εκπλήξεις που μας στέρησαν τα «αναθεματισμένα μοντέλα»! 

20 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακοπουλε ο παππούς μου (91ετων σήμερα)μου έχει πει ότι ο πατέρας τού, τού έλεγε ότι στα μέρη μας (Αρκαδία) στα παιδικά τού χρόνια έριχνε πολλά χιόνια Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Σταύρος 🙂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Ζιακοπουλε να προσθέσω κάτι ακόμα, άν εκείνα τα χρόνια στην περιοχή της Αρκαδίας έριχνε πολλά χιόνια, όπως άλλωστε και ο παππούς μου θυμάται πολλά χιόνια, αναρωτιέμαι στην Εύβοια πού ακόμη και σήμερα ρίχνει αρκετά χιόνια τότε τί θα έριχνε πραγματικά απορώ 🙂 Σταύρος

      Διαγραφή
    2. Τα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας ήταν κάτασπρα ολο το χειμωνα δεκαετίες 40 και 50.

      Διαγραφή
    3. Φίλε μου με καλυψες, νά είσαι καλά 🙂 Σταύρος

      Διαγραφή
    4. Φίλε μου στην Αρκαδία (Τρίπολη) μέχρι την δεκαετία του 90 έριχνε πολύ χιόνι γιατί είχαμε τον 1ον τύπο καιρού με τον Σιβηρικό Αντικυκλώνα με θερμά και υγρά μέτωπα ΝΔ-Ν της Πελοποννήσου με οργανωμένα χαμηλά και συγκλίσεις ανέμων και όλος ο υετός έπεφτε Μαίναλο/οροπέδιο Τρίπολης και τον 2ον τύπο καιρού με εγκλωβισμού ψύχους (οροπέδιο Τρίπολης) και χαμηλό απο τα δυτικά πριν κάνει δράση ο νοτιάς. Στην Εύβοια όσο χιόνι έριχνε παλιά περίπου ρίχνει και τώρα γιατι ο τύπος καιρού που την πιάνει (Β-ΒΑ) με το Aegean Snow Effect είναι ο ποιος συχνός τύπος χιονοκαιρού που υπάρχει πλεόν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
      Γιάννης, Τρίπολη

      Διαγραφή
  2. Kύριε Ζιακόπουλε...νομίζω η παροιμία....εννοεί ότι καλοκαιρία τον χειμώνα...αστάθειες το καλοκαίρι....όσον αφορά...τα Χριστούγεννα που έχουν χαθεί...νομίζω...τουλάχιστον για τα βόρεια...εχουμε την "κοπάνα" του Σιβηρικού εδώ και πολλά χρόνια...,σε κάθε περίπτωση..νομίζω..ότι σε ανύποπτο χρόνο τονίσατε ότι το καυτό καλοκαίρι του 22 στην Δυτική Ευρώπη...θα το χρεωνόμασταν σίγουρα.
    Ας κρατήσουμε όμως ότι έχουμε 2 μήνες μπροστά μας...μία Σιβηρία..με κέφια αλλά και ένα ισλανδικό χαμηλό με κέφια....ας ελπίσουμε...το δεύτερο να ηρεμήσει...και να φιλοξενήσουμε επιτέλους τα ντερέκια του Μπουράν"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα, πάντως, να... χρεωθούμε το καυτό καλοκαίρι της δυτικής Ευρώπης με έναν ήπιο χειμώνα, παρά με ένα ανάλογα καυτό καλοκαίρι του 2023 στη χώρα μας, αυτή τη φορά. Δροσερά καλοκαίρια και ήπιοι χειμώνες είναι ο ιδανικός, αλλά και για αυτό και σπάνιος, συνδυασμός.

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλά τα είπατε δάσκαλε,και θα σταθώ στο τελευταίο,κοιμόσουν με ξαστεριά και ξυπνούσες με χιόνι το πρόλαβα και εγώ αυτό αν και πολύ μικρότερος, δυστυχώς οι εποχές αλλάξανε ,τα τελευταία χρόνια ο χειμώνας μας επισκέπτεται εκεί γύρω στην Πρωτοχρονιά και οι μέρες του πραγματικού χειμώνα είναι μετρημένες ,σήμερα πάντως στην περιοχή μου μετά την καλή βροχή καθόλη την διάρκεια της νύχτας,η συννεφιά και το σχετικό κρύο τα χαρακτηριστικά της ημέρας, Χρήστος Όθρυς περιμένοντας μπας και δούμε χειμώνα στην ώρα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πουλαει πολυ ο καιρος των χριστουγεννων. Οσο πιο νωρις τοσο πιο πολλα τα κλικ!! Τρομερη μετεωρολογια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπανίζουν πλέον και οι εκπλήξεις και οι συγκινήσεις. Σημεία των καιρών και όχι μόνο του καιρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σχόλιο περί ξαστεριάς τη νύχτα και χιονιού το πρωί,νομίζω ότι τα λέει όλα στα των προηγούμενων "καιρών".
    Στα μελλούμενα τώρα,δεν ξέρω εάν η υπέρ-ψηλή Τ850 θα καταφέρει να δημιουργήσει ρεκόρ υψηλών μεγίστων καθώς αυτή η εποχή μαζί με τις υγρασίες και τις νεφώσεις ιδιαίτερα στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα, δημιουργούν εμποδισμό.
    Ταυτόχρονα όμως, ως προς τις ελάχιστες ίσως δούμε ρεκόρ για μέσα Δεκέμβρη ειδικά εκεί όπου θα υπάρξει νεφοκάλυψη και τη νύχτα.
    Αυτό θα πρέπει να σημειωθεί.

    Ανεξάρτητα από τις κάποιες βροχές πού συνεχίζουμε και παίρνουμε κατά τόπους εδώ στα δυτικά και σε κάποια ανατολικά νησιώτικα τμήματα, η συνέχεια τού Δεκέμβρη τείνει να εξελιχθεί σε "φαρσοκωμωδία" αν αναλογιστούμε τα περίφημα μερομήνια από πολλούς.
    Είχα πει να μη βιαζόμαστε και ότι όλα τα ανοιχτά.
    Ακόμη είναι ανοιχτά αλλά γιά την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα η βαρετοκαιρία μάλλον κλειδώνει.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία η κατακλείς του άρθρου .Τί να σου κάνουν και τα μοντέλα . "Κυάμους εσθίοντα,κυαμίζουσιν "!!. Κουκιά τρώνε...........========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μια εικονα βγαλμενη απο θριλερ....
    σκιαχτηκαμε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βλέπω την επόμενη δεκαετία, καλά να' μαστε, να κανει 2 μερες σερί κρύο τον Δεκέμβριο και να λέμε παλιακός Δεκέμβριος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ σωστή η επισήμανση ότι μία υψηλή θερμοκρασία στα 850hPa δεν συνεπάγεται απαραίτητα και ζέστη, ειδικά τον χειμώνα. Μάλιστα, είχε μάλλον ψύχρα στις 22 Δεκεμβρίου 2019, παρά τις διψήφιες τιμές της θερμοκρασίας στα 850hPa, λόγω του ψιλόβροχου και του ισχυρού νοτιά. Και τότε έλεγαν αρκετοί ότι θα γίνει ρεκόρ ζέστης, αλλά η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 17 βαθμούς, με την αισθητή να είναι ακόμα πιο χαμηλή, ειδικά στα παραθαλάσσια.

    Τα Χριστούγεννα, πάντως, είναι τα τελευταία χρόνια και με εξαίρεση το 2018, σχεδόν καλοκαιρινά. Ακόμα και τότε, την παραμονή Χριστουγέννων είχε σχεδόν 20 βαθμούς, αλλά ακολούθησε μία παρατεταμένη ψυχρή περίοδος από τις 26/12 ως τις 8/1, με χιόνια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, κατά τις κακοκαιρίες Ραφαήλ, Σοφία και Τηλέμαχος. Μάλιστα, στα βόρεια προάστια της Αθήνας χιόνισε ασθενώς και στις 15/1, αλλά στη συνέχεια ο χειμώνας εξαφανίστηκε, τραγουδώντας απλά το κύκνειο άσμα του με την Ωκεανίδα στις 23-25/2.

    Σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά ήταν συνήθως κρύα την περασμένη δεκαετία, με εξαίρεση εκείνη του 2018, που είχε λιακάδα και μπονάτσα. Το 2020-21 και το 2021-22 επικράτησε, επίσης, καλοκαιρία σε όλη την εορταστική περίοδο, από τα Χριστούγεννα μέχρι και μετά τα Φώτα, με παντελή απουσία βροχών και θερμοκρασίες αρκετά υψηλές. Όμως, ο χειμώνας παραμόνευε στις επόμενες στροφές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα θερμόμετρα σε κάποιες περιοχές χτύπησαν ήδη κόκκινο, 25 βαθμοί ήδη στην Κρήτη γενικά άνοδος παντού, χειμώνας χθες αλλά σήμερα με 25 βαθμοί και ήλιο στην Κρήτη το λες και ελληνικό καλοκαίρι. Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη (εδώ παλεύει να βγει ο ήλιος καθαρός, έχουμε 16 βαθμούς τώρα)
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eνδιαφέρουσες θερμοκρασίες και στην Αττική για μέσα Δεκεμβρίου:

      Πατήσια 22.5c https://penteli.meteo.gr/stations/patissia/
      Γκάζι 21.3c http://penteli.meteo.gr/stations/athens/

      Χανιά έφτασε 26.2c. https://penteli.meteo.gr/stations/chaniacenter/

      Διαγραφή
  12. Με τέτοιες καιρικές συνθήκες μέσα στο χειμώνα, οργιάζουν και οι ιώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Αποστόλη, με αφορμή το σχόλιο σου ήθελα να θυμίσω ξανά
      το ότι «το κρύο σκοτώνει τα μικρόβια, τους ιούς κλπ» είναι άλλος ένας από τους τεράστιους μύθους που επικρατούν αλλά η επιστήμη δεν το δέχεται ούτε κατ ελάχιστο. Ίσα ίσα πχ η γρίπη περνάει την οξεία της φάση συνήθως ΙΑΝ και ΦΕΒ για τον απλούστατο λόγο ότι τότε κλεινόμαστε πολύ μέσα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών έξω και επίσης έχει προηγηθεί η εορταστική περίοδος και μεγάλος συγχρωτισμός μεταξύ οικογενειών και φίλων.
      Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ ιώσεων και θερμοκρασίας. Μέτρο πρόληψης είναι ο καλός αερισμός σε κάθε εποχή.
      Επίσης σίγουρο ειναι ότι οι επικρατούσες συνθήκες απάδουν του χειμώνα ολοφάνερα…
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα στους φίλους της σελίδας.
    Νιώθετε κι εσείς μια μελαγχολία; Πιστεύω πώς οφείλεται στο ότι ο οργανισμός μας καταλαβαίνει πώς έχουμε χειμώνα και χειμώνα δεν βλέπει και αυτό επηρεάζει την ψυχολογία μας...
    Καλό σκ σε όλους τους φίλους από την ζέστη και με μπόλικες μύγες Κόνιτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή