Άχρηστα μοντέλα ή κάτι άλλο δεν πάει καλά;

Μεγάλη ξέσπασε αναταραχή για την ανεπάρκεια των μοντέλων της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού, τα οποία προβλέπουν από τώρα και με μεγάλη ακρίβεια τον καιρό των Χριστουγέννων, αλλά αδυνατούν να προβλέψουν τον καιρό της Πρωτοχρονιάς ή το πότε θα χιονίσει!

Οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι της παλιάς κοπής καθημερινά κάναμε πρόγνωση καιρού με δύο χάρτες από το Met Office (24 ωρών επιφάνεια και 36 ωρών 500 hPa), τρεις χάρτες (24, 48 και 72 ωρών 500 hPa) από την Ουάσινγκτον που στέλνονταν με mufax και από τα παράσιτα σπανίως διέκρινες την Ελλάδα και περιστασιακά κάποιους χάρτες από το Παρίσι και τη Μόσχα που δεν τους εμπιστευόμασταν (ήμασταν αγγλόφιλοι σαν τον Μαυροκορδάτο). Αν μας έλεγες για τα σημερινά μέσα - βοηθήματα, δεν θα το πιστεύαμε. 


Στους σημερινούς μετεωρολόγους το «γεύμα» σερβίρεται έτοιμο στο τραπέζι και αποστολή τους είναι να διορθώνουν τον «σεφ» και να εκτιμούν σε κάθε τρέξιμο των μοντέλων το βαθμό αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων τους με τη βοήθεια του Συστήματος Πολλαπλών Προγνώσεων (EPS). Έχω εμπιστοσύνη στους νέους συναδέλφους, αλλά πρέπει να προσπαθούν πολύ γιατί αν δεν τα καταφέρουν στα προαναφερθέντα καθήκοντά τους, θα περάσουν στο περιθώριο (οι προγνώσεις θα στέλνονται από τον υπολογιστή στους αποδέκτες τους ερήμην τους).

Οι παρουσιαστές του καιρού στα ΜΜΕ πρέπει να λειτουργούν κατά 70% ως επιστήμονες και κατά 30% ως δημοσιογράφοι. Οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό με σοβαρότητα και ψυχραιμία και όχι με όρους εντυπωσιασμού. Οφείλουν ακόμα να ενημερώνουν το κοινό για τις πραγματικές δυνατότητες της μετεωρολογίας και όχι να την εκθέτουν σπεύδοντας να κάνουν χαμηλής αξιοπιστίας προγνώσεις και, το χειρότερο, να ρίχνουν το βάρος στα ανίκανα μοντέλα όταν αυτές δεν επαληθεύονται. Είμαστε πλέον κοντά στο να ακουστούν και πάλι τα ανέκδοτα με τους Ινδιάνους κ. λπ., όχι για αποτυχημένες 24 ή 48 ωρών προγνώσεις αλλά για αποτυχημένες προγνώσεις 8 και 10 ημερών!

Με την πληθώρα των προγνώσεων που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι έπαψαν πλέον να ασχολούνται μόνο με τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις και επεκτάθηκαν στον τομέα της πρόγνωσης του καιρού. Ασφαλώς είναι ελεύθεροι να το κάνουν και μπράβο τους, αλλά καλό είναι να γνωρίζουν ότι επηρεάζουν μέρος της κοινής γνώμης και συχνά αυξάνουν τη σύγχυση των πολιτών. Προσωπικά, αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι πολλοί από αυτούς κάνουν αναλύσεις ως ειδικοί και η ημιμάθεια που χαρακτηρίζει αυτές τις αναλύσεις κάνει μεγάλη ζημιά στα νέα παιδιά που διψούν να μάθουν τα μυστικά της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και γενικότερα του καιρού.

Αν με έναν φανταστικό τρόπο οι μετεωρολόγοι με τα σημερινά μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού και τις δυνατότητές τους μεταφερόμασταν στον Μεσαίωνα, θα μας έστελναν στην πυρά. Είναι λοιπόν κρίμα εμείς που αγαπάμε και ασχολούμαστε με τη μετεωρολογία να την απαξιώνουμε και να την εκθέτουμε. Η αριθμητική πρόγνωση του καιρού είναι ένα μαγικό επίτευγμα της επιστήμης και της τεχνολογίας που οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε. 

44 σχόλια:

  1. Μιας και έγινε αναφορά στο MetOffice, η εκτίμηση του για το 2023 είναι ότι η μέση θερμοκρασία θα υπερβεί κατά 1,2 βαθμούς τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής (1850 - 1900). Μέχρι στιγμής, το θερμότερο έτος, από το 1850, οπότε και τηρείται αρχείο, ήταν το 2016, όταν και επικράτησε το φαινόμενο Ελ Νίνιο, κατά το οποίο τα νερά του Ειρηνικού είναι πιο ζεστά απ' ό,τι συνήθως, αυξάνοντας έτσι την παγκόσμια θερμοκρασία.

    Το Ελ Νίνιο αναμένεται να επικρατήσει και το 2023, ανεβάζοντας έτσι τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία, ανεξάρτητα από το αν θα σημειωθεί νέο ρεκόρ. "Μία παγκόσμια θερμοκρασία που τα τρία προηγούμενα χρόνια επηρεάστηκε από το Λα Νίνια, κατά το οποίο τα νερά του Ειρηνικού είναι ψυχρότερα απ' ό,τι συνήθως, κι έτσι πρόκειται για ένα φαινόμενο, που κατεβάζει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία", όπως επισήμανε ο μετεωρολόγος του MetOffice Nick Dunstone, μιλώντας στον Guardian. Ωστόσο, από τη στιγμή που θα επικρατήσει πάλι το Ελ Νίνιο, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του MetOffice, το 2023 θα είναι θερμότερο από το 2022.

    Ο Doug Smith, ειδικός του MetOffice στις κλιματικές προγνώσεις, επισημαίνει και το ότι η μέση θερμοκρασία είναι κατά 1 βαθμό υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή, αλλά στην Αρκτική η θετική απόκλιση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Γενικά, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 1,08 ως 1,32 βαθμούς πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

    Για το 2022, η πρόβλεψη του MetOffice ήταν ότι οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονταν από 0,97 ως 1,21 βαθμούς πάνω από τις τιμές της περιόδου 1850-1900, ενώ τον Οκτώβριο η θετική απόκλιση μετρήθηκε στους 1,16 βαθμούς.
    https://www.theguardian.com/uk-news/2022/dec/20/global-temperatures-in-2023-set-to-be-among-hottest-on-record

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως να μην είμαστε αγανακτισμενοι με τα μοντέλα δάσκαλε όταν αλλάζουν σενάρια κάθε 6 ώρες? Πως να μην είμαστε αγανακτισμενοι όταν αλλά λέει το Ευρωπαϊκό και άλλα το Αμερικανικό που υποτίθεται το αναβάθμισαν τελευταία. Επίσης πως να μην είμαστε αγανακτισμενοι όταν πιάνουν τις θερμές εισβολες από μέρες και τις πάνε τρένο ως το τέλος ενώ στις ψυχρες μας βγάζουν την ψυχή?Επίσης κάτι άλλο που πρέπει να μας προβληματισει είναι το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή εκφράζεται στις ΗΠΑ συνεχώς με ψυχρα ρεκόρ ενώ στην Ευρώπη αυτή εκφράζεται συνέχεια με θερμά ρεκόρ και ιδίως στη Μεσόγειο. Καημό το έχω να ακούσω ότι στη Μόσχα, στο Βερολίνο και στη Στοκχόλμη θα έχουμε ισχυρές χιονοθυελλες και θερμοκρασίες στους - 20 και - 30 βαθμους. Εκτός αν η κλιματική αλλαγή αφορά μόνο την Ευρώπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την τελευταία πρότασή σου έθιξες ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, κοντοχωριανέ.
      Πράγματι, η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι ομοιόμορφη και μάλιστα υπάρχουν και κάποιες (λίγες) περιοχές στις οποίες παρατηρήθηκε μικρή ψύξη.
      Η αισθητή αύξηση της θερμοκρασίας ξεκίνησε αρχικά γύρω από τις περιοχές που περιβάλλουν την Αρκτική και τις υποτροπικές περιοχές και στα δύο ημισφαίρια. Αλλά η μεγαλύτερη συσσωρευμένη υπερθέρμανση παρατηρήθηκε στις προς τους πόλους περιοχές των μέσων γεωγραφικών πλατών.
      Κάπου διάβασα ότι στη Μ. Βρετανία η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1 βαθμό από τα μέσα του 20ού αιώνα, αύξηση μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρήθηκε στη ΝΑ Ευρώπη.

      Διαγραφή
    2. Στη Στοκχόλμη ο φίλος που στέλνει άλλα λέει δεν τον πρόσεξες.

      Διαγραφή
    3. Οι χιονοπτώσεις στα Γιάννενα ήταν και είναι ο μόνιμος καημός μου από τα παιδικά χρόνια.

      Διαγραφή
    4. Τρία μέρη τρεις καημοί, συνονόματε!
      Χιονοκουρτίνες με γλυκαπαντοχή σε:
      α) Γκαμήλα - Νεμέρτζικα, Σουσνίτσα και Αϊ-Λιά.
      β) Μιτσικέλι και
      γ) Υμηττό!
      Τα παραπάνω είναι ακατάλληλα για τον Βαγγέλη!
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    5. Ο Μάκης από την Σουηδία,απλά γράφει ότι φέτος έχει κάνει κάποιες μέρες χειμώνα αντάξιο της εκεί περιοχής.
      Πέρσι ο χειμώνας ήταν άθλιος ενώ και το καλοκαίρι θερμό και το φθινόπωρο ανούσιο.
      Δεν τα παρακολουθείς όλα μου φαίνεται φίλε ανώνυμε.

      Διαγραφή
    6. και ο Αλέξης από το Brighton (UK) τα ίδια περίπου λέει με τον Μάκη από Σουηδία. Είχαμε 2 βδομάδες τρελό πολικό ψύχος, αλλά πριν από αυτό για ένα μήνα τρελές βροχές με ζεστό καιρό, και πέρσι, πρόπερσι κλπ μαλακό χειμώνα. Επίσης, το καλοκαίρι για πρώτη φορά μετά από χρόνια λέγαμε με τους φίλους ότι είμαστε στην Los Angeles για 2-3 βδομάδες και όχι στην Αγγλία. Βρισκόμασταν στην παραλία για μπάνιο στις 8 το πρωί (και λίγο μπάλα στα γρασίδια για ζέσταμα), και μετά πηγαίναμε δουλειά. Έχει να χιονίσει χρόνια πλέον (εκτός από 2 ώρες την προ-προηγούμενη Κυριακή - είχε τόσο κρύο που το χιόνι κράτησε μέχρι την Παρασκευή!!).

      Διαγραφή
    7. Μας μαθαίνετε και νέες λέξεις κ. Ζιακόπουλε, όπως η γλυκαπαντοχή, που προσωπικά δεν την ήξερα. Και μπορεί να μην έχω αυτή τη γλυκιά προσμονή, όπως η συντριπτική πλειοψηφία του παρόντος blog, αλλά για αυτόν ακριβώς τον λόγο βλέπω την κατάσταση πιο ψύχραιμα και κρίνοντας και από την... προϊστορία περιμένω 2-3 ψυχρές εισβολές κάθε χειμώνα στην Ελλάδα.

      Αντίθετα, ένας καιρόφιλος περιμένει από την 1η Δεκέμβρη ως την 31η Μάρτη συνέχεια χιόνια και από την 1η Σεπτέμβρη ως την 31η Μάη συνέχεια βροχές. Παίζει και αυτό ρόλο στο ότι οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι, που εκφωνούν και δελτία, βιάζονται να φέρουν τις ψυχρές εισβολές. Παίζει ρόλο και το συναίσθημα, δηλαδή, δεν νομίζω ότι το κάνουν μόνο για την τηλεθέαση ή τα κλικ.

      Ένας προπονητής μου έλεγε παλιά ότι δεν νοείται επαγγελματισμός χωρίς συναίσθημα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να βρίσκεις και το σημείο ισορροπίας. Όσο για την ταμπακιέρα, απλά ο χειμώνας είναι ακόμα άγουρος στην Ελλάδα. Προσωπικά, δεν θυμάμαι ποτέ χιονισμένα Χριστούγεννα στην Αθήνα. Ακόμα κι αν συνέβη κάποιες φορές, θα ήταν εξαίρεση. Όπως έγραψε κι ένας φίλος στο blog του... "δεν νομίζω να είχε χιόνια στην Βηθλεέμ, όταν γεννήθηκε ο Χριστός. Λογικά, στην Βηθλεέμ δεν θα χιονίζει και πολύ συχνά. Δεν ξέρω γιατί κάποιοι έχουν ταυτίσει τα Χριστούγεννα με τα χιόνια και το κρύο".

      Διαγραφή
    8. Ωστόσο, στο παραθαλάσσιο Μπράιτον - όπως και στο Λονδίνο - χιονίζει από σπάνια ως καθόλου, αν δεν κάνω λάθος, λόγω γεωγραφικής θέσης και μικροκλίματος. Αλλά φέτος χιόνισε ήδη από την αρχή του χειμώνα, όπως συνέβη και σε πολύ μεγάλο κομμάτι της βόρειας Ευρώπης. Γενικά, η Αγγλία είναι δύσκολη στα χιόνια, λόγω του ωκεάνιου κλίματος που έχει.

      Διαγραφή
    9. ------- "......μα ήταν λιμάνι κι αγκαλιά και γλυκαπαντοχή. Αχ το σπιτάκι μας,κι αυτό είχε ψυχή". "Δραπετσώνα", Λειβαδιτης-Μίκης-Μπιθικώτσης.

      ------- Ο Χριστός δεν γεννήθηκε χειμώνα.........==========Π.Α.

      Διαγραφή
    10. Eσείς απλά μιλάτε μόνο όταν έχει ζέστη και η θερμοκρασία είναι πάνω απτα κανονικά.Δεν άκουσα να λέτε τα ίδια όταν ο χειμώνας έκανε δυνατή εμφάνιση φέτος.Μήπως σας χάλασε κιόλας?

      Διαγραφή
  3. 450 mm υετού στην πόλη της Ξάνθης σύμφωνα με το σταθμό του meteo... Που σημαίνει γύρω στα 400 mm υετού στον κάμπο και στην περιοχή μου καθώς για περίεργο λόγο βρέχει περισσότερο μέσα στην πόλη από ότι στα περισσότερα χωριά του Νομού. Όπως και να έχει μιλάμε για αρνητικό ρεκόρ υετού εδώ και πολλά χρόνια. Πλέον κάνει μόνο κρύο αραιά και που . Ακόμα και οι ισχυροί και παγεροι βορειοανατολικοί άνεμοι έχουν περιοριστεί πολύ. Τι μένει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1). Παρατήρηση-υπόμνηση : Μη πυροβολείτε τα μοντέλα.

    2). Ο Μαυροκορδάτος είναι από τους παρεξηγημένους-αδικημένους του Αγώνα.......=================Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Ζιακόπουλε,αφού γνωρίζουμε το αίτιο των σφαλμάτων των αριθμητικών μοντέλων(π.χ. απόκλιση δεκαδικών) ,έχει επιχειρηθεί ποτέ το αντίστροφο τρέξιμο?δλδ...να πηγαίνουμε στην 10η μέρα της πρόγνωσης να εισάγουμε την πιθανή κατάσταση του καιρού με δεδομένα τα σφάλματα,το τρέξιμο που θα μας οδηγήσει πιο κοντά στις συνθήκες της αφετηρίας(σημερινές πραγματικές) είναι κ το σωστό.Δλδ υπόθεση και επαλήθευση."θωμάς"
    υγ.1 -3 τώρα στο Ανω Βόιο και βλέπω την κόκκινη μπίλια στην Αφρική με λαγνεία για ένα διάλειμα.
    υ.γ 2 Ο Doug Smith να σκέφτεται και τα inguana της Φλόριδα που θα ξαναγνωρίσουν τον παγετό για τρίτη φορά μέσα σε μία δεκαετία.
    υ.γ. 3 Πότε θα έχουμε μεσηβρινή κυκλοφορία?(αυτό δεν το γλυτώνετε ως ερώτημα βγαίνει ασυνείδητα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα από τη φθινοπωρινή Στοκχόλμη μιας και η μέγιστη χτες και σήμερα ήταν 4c.Λίγο βροχή λίγο χιονόνερο πολλή υγρασία συνθέτουν το σκηνικό .Η συνέχεια πιο κρύα αλλά όλα ανοιχτά όπως λένε και οι μετεωρολόγοι εδώ .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χάθηκαν και οι τελευταίες ελπίδες για κάτι Χειμωνιάτικο τουλάχιστον για την πρωτοχρονιά με τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων! Απ' ότι φαίνεται νικητής είναι ο τζίφος... Τι να κάνουμε..? Κάτι θα ξέρει καλύτερα ο μεγαλοδύναμος παραπάνω και θα έχει τον λόγο του... Ας μας λυπηθεί και ας μας Ελεήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα κε. Ζιακόπουλε, είστε εξαιρετικά εύστοχος με το κείμενό σας αυτό. Ειλικρινά με λυπεί που από χθες είδα δελτία καιρού, τα οποία, για λόγους τηλεθέασης ή εντυπωσιασμού ή δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο, έδειξαν χάρτες για την "αισθητή και σημαντικότατη" αλλαγή που θα ξεκινήσει στην Ευρώπη από τις 26 με 27 του Δεκέμβρη (;) και μετά. Με χάρτες υετού της Ευρώπης με λευκές αποχρώσεις έως τη γειτονιά μας (!) και για μεγάλες πιθανότητες να επηρεαστούμε από τις 27 με 28 κι εμείς με χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα!! Την ίδια ώρα τα μοντέλα δεν έδειχναν επ' ουδενί τέτοιο σενάριο ή κι αν έδειξαν, ήταν για ένα τρέξιμο και όλα τα υπόλοιπα έδειχναν αντικυκλώνες και ζωνική κυκλοφορία στη Μεσόγειο. Ειλικρινά θλίβομαι, είναι ο πόθος που έχουν κάποιοι για το χειμώνα (όλοι έχουμε, αλλά δεν έχουμε δημόσιο βήμα), είναι προσπάθειες αύξησης της τηλεθέασης, είναι για να έχουμε να το λέμε αν μία στις 100 πιάσουμε το "λαχείο"; Ό,τι και να είναι, το πλήγμα στην έγκυρη πληροφόρηση είναι μεγάλο από τέτοιες μεθόδους.
    Σκεπτικός για τα παραπάνω, αλλά και για τον χειρότερο Δεκέμβρη των τελευταίων 15 χρόνων, σας καληνυχτίζω από την Άρτα.
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Παύλο μου το είδα και εγώ,ειλικρινά θλίβομαι γιατί είμαι λάτρεις του χειμώνα και περιμένω με ανυπομονησία για κατι καλό,και θλίβομαι γιατί εχθές ποιο πάνω σε ανάρτηση μου έκανα μια ερώτηση στον δασκαλο να μιλήσει ξεκάθαρα χωρίς να μας έχει τάξει λαγούς με πετραχήλια και ήθελα να βγάλει το φίδι από την τρύπα ο δάσκαλος.ειλικρεινα δάσκαλε χίλια συγνώμη για την ερώτηση μου εχθές έπρεπε την ερώτηση κάπου αλλού να την κάνω από σήμερα μόνο δάσκαλο και τίποτα άλλο.καλο βράδυ στην ομάδα δάσκαλε αναμένουμε για τα σκιτσα σας.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς αρκετοί φίλοι και σελίδες ενημέρωσης πίστεψαν σε αυτές τις προβλέψεις γιά μετά τις 27 τού μηνός και το παρατήρησα και στα sosial media.
      Δεν γίνεται να ποντάρουμε σε ένα και μοναδικό θετικό τρέξιμο τού ευρωπαϊκου μοντέλου επειδή έχουμε λαχτάρα γιά χειμώνα και να το λέμε δημόσια στην τηλεόραση όταν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι αρνητικά.
      Η όλη κυκλοφορία με τον αντικυκλώνα πού αρχίζει σιγά σιγά και χτίζεται πάνω από την κεντρονότια Ευρώπη και τη χώρα μας θέλει συνεχή παρακολούθηση,προσοχή και υπομονή στο χρόνο.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε. Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια αργά αλλά σταθερά έχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων στην τηλεόραση και κατά επέκταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πάντα υπήρχε η τάση της υπερβολής και της κατευθυνόμενης είδησης. Όμως επικρατούσε η επαγγελματική ευσυνειδησία στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον. Όσο αφορά τα δελτία καιρού ένας τελείως διαφορετικός κόσμος. Σαν μαζί με εσάς και άλλους συναδέλφους σας να έφυγε μια τελευταία όαση ήπιας και καθαρής από αυτοπροβολή ενημέρωσης. Τώρα πια δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για ενημέρωση μόνο αλλά για περισσότερη προβολή του εαυτού τους. Ο θρίαμβος του ατομικισμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σε όλους και καλό χειμώνα. Καθαρά επιστημονικά θα μπορούσατε κ.Ζιακόπουλε να μας παραθέσετε μία ανάλυση σύντομη, περιεκτική και κατανοητή για το παρόν καιρικό μοτίβο.Ευχαριστω προκαταβολικά Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό χειμώνα ελπιζω να αλλάξουν τα πράγματα κ να δούμε χειμώνα κ στην χωρα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κι, όμως, το πρωινό τρέξιμο του τζίφου φέρνει και πάλι χιόνια την Πρωτοχρονιά. Αν δεν χιονίσει παντού, μην πυροβολείτε τον... πιανίστα. Στην Ελλάδα ζούμε και τα χιόνια είναι έτσι κι αλλιώς ακριβοθώρητα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Επίσης, συνολικά ο Δεκέμβριος μια χαρά χειμωνιάτικος είναι για το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, μην κρίνουμε μόνο από την Ελλάδα, που είναι μία... ανάσα από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έρθει κάτι, το τονίζω αν, θα είναι όμως μετά την πρωτοχρονιά.
      Άλλο μετά τις 27 και άλλο μετά την πρωτοχρονιά.
      Άλλωστε έχουμε δρόμο μέχρι τότε ακόμη...
      Θα το δούμε με την πορεία τού πολλαπλού δείγματος και τα σενάριά τούς καθημερινά.

      Διαγραφή
  13. Νέα αλλαγή δεδομένων; Χρόνια πολλά, χιόνια καλά, χαρούμενη η λευκή Πρωτοχρονιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μην βιάζεστε να ξεγράψετε την Πρωτοχρονιά, παίδες. Σαν τον Άγιο Βασίλη κατηφορίζει την παραμονή ο χιονιάς στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τον κόσμο της όπερας: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία» (It ain't over 'til the fat lady sings).
      Η παραπάνω φράση προσαρμοσμένη στο δικό μας κόσμο: Η χοντρή κυρία μόλις τελείωσε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Βρε ανώνυμοι ποιός βιάζεται επιτέλους?
      Εσείς βιάζεστε πού κατακλύζεται με σχόλια το μπλογκ με κάθε τρέξιμο τού gfs.
      Εμείς απλά προχωράμε προσεκτικά μέρα τη μέρα.

      Διαγραφή
    3. Τώρα πού το gfs τα μείωσε όλα,ξανά ξεκινήστε πάλι τα ίδια 😂

      Διαγραφή
    4. Χα! τέτοια θέλω!λοιπόν η χοντρή κυρία...είναι η ψυχρόμπαλα της Β Αμερικής και ο αμφίβολος στροβιλισμός της!...Μόνο αυτήν είναι ικανή να διαρήξει την συνέχεια του πολικού στροβίλου και αυτός να ξεχυθεί προς τα μέρη μας,ήδη έχει διακριθεί η κίνηση της την Πρωτοχρονιά."Θωμάς"
      υ.γ. 1 από την άγρια Δύση στις όπερες κυριε Ζιακόπουλε ...είναι λίγο βαρύ..!
      υ.γ. 2 Τα χαιρετίσματα στον Π.Α. εχω καψει από το καλοκαίρι 4 τόνους ξύλα είχα τον Ιούλιο 7.5 και τον Σεπτέμβριο 0 ....πάω στις πόλεις να ζεσταθώ!

      Διαγραφή
  15. Χρήσιμα είναι τα (πολλά) μοντέλα. Πιο επιτυχημένα στις προβλέψεις έως 5 μέρες ερχόμενης καλοκαιρίας και λιγότερο ακριβή στις προβλέψεις κακοκαιρίας ή βροχων. Το "κάτι άλλο" μπορεί να οφείλεται σε λάθος προσωπικές προσεγγίσεις π.χ για εντυπωσιασμό ή λόγω ανάγνωσης πρόωρων και μακροπρόθεσμων προβλέψεων, συνήθως από δημοσιογράφους και πιο σπάνια από μετεωρολόγους.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Διάβασα σε ένα Ιταλικό ιστότοπο ότι η παρούσα φθινοπωρινή κατάσταση οφείλεται σε ένα εξαιρετικά συμπαγή πολικό στρόβιλο (Polar Vortex) που δεν φαίνεται να μετακινείται ούτε να διασπάται πριν τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε οι ψυχρές εισβολές πάνε για το δεύτερο μισό του χειμώνα. Θεός φυλάξοι. Γ.Στυλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kάθε χρόνο, τέτοια εποχή, τα ίδια γράφουν για τον πολικό στρόβιλο. Ότι είναι παγωμένος και συμπαγής και για αυτό δεν σημειώνονται ψυχρές εισβολές, οι οποίες θα έρθουν, όταν συμβεί η Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση. Δηλαδή, όταν ο πολικός στρόβιλος θερμανθεί και ψυχρές μάζες κινηθούν νοτιότερα, περίπου σαν ένα παγωτό που λιώνει. Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία, αφού νομίζω ότι έχουν και το ίδιο κείμενο και απλά αλλάζουν τις ημερομηνίες.

      Πάντως, σε έναν λοβό του πολικού στροβίλου που κινήθηκε νοτιότερα προς τις ΗΠΑ, οφείλονται τα παγωμένα Χριστούγεννα, που θα έχουν εκεί, άρα η παραπάνω θεωρία ήδη ανατρέπεται. Άλλωστε, έχουν ήδη συμβεί αρκετές ψυχρές εισβολές και στην Αγγλία και στη Γαλλία και στη Γερμανία (Σκανδιναβία και Ρωσία δεν τις βάζω καν), οπότε μην κρίνουμε μόνο από την Ελλάδα, τη νοτιότερη γωνιά της Ευρώπης. Και μην πιστεύετε τους Ιταλούς. Πιο τερατολόγοι και από εμάς είναι. Ούνα φάτσα, που λένε...

      Διαγραφή
    2. Mακάρι να έμενε εκεί ο πολικός στρόβιλος μπας και ανακτούσε καθόλου από τον χαμένο της πάγο η Αρκτική.

      Οσο για το κρύο σε Αμερική τώρα τις επόμενες μέρες φαίνεται ότι η θερμοκρασία θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα κλιματικά όπως έγινε και στην δυτική και κεντρική Ευρώπη. Από -10 στο Βερολίνο και τα -5 σε Παρίσι και Λονδίνο οι νοτιάδες έκαναν εμφάνιση και έφεραν βροχές. Στις 2 τελευταίες περιοχές η θερμοκρασία κινήθηκε σε διψήφια νούμερα.

      Στα δικά μας τώρα δεν φαίνεται κάτι για τις υπόλοιπες μέρες. Ανατολική Ελλάδα τα έχουμε ξεχάσει. Τουλάχιστον η δυτική Ελλάδα είχε τις βροχές και το φθινόπωρο τους πήγες πολύ καλά.

      Γιάννης
      Νέα Φιλαδέλφεια

      Διαγραφή
  17. -5,4 στο Ανω Βόιο...με μέγιστη χθες 5,ενώ πριν την πτώση είχαμε πιάσει τους 20(!) ήρθε η ώρα για τους κάμπούς...γιατί βαριέμαι να κόβω ξύλα..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Των φρονίμων τα παιδιά........" Χαιρετώ σε.===========Π.Α.

      Διαγραφή
  18. Καλημέρα , πρώτη φορά για τον φετινό χειμώνα η θερμοκρασία έφτασε στο μηδέν σήμερα νωρίς το πρωί, είδαμε τον πρώτο ελαφρύ πάγο στα νερά και πολλή πάχνη. Γιάννης από Κασσάνδρεια Χαλκιδικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλό χειμώνα σε όλους. Σίγουρα δεν ευθύνονται τα μοντέλα όταν κάποιος επιλέγει να δώσει πρόγνωση 10 ημερών βασιζόμενος μόνο σε κάποια τρεξίματα τους, αγνοώντας πλήρως τις εγγενείς αδυναμίες τους για τόσο μακριά χρονικά! Όπως στο χαλασμένο τηλέφωνο, όπου το αρχικό μήνυμα διαστρεβλώνεται όσο προχωράει, ο 5ος ή ο 6ος μπορεί να πει κάτι που θα είναι κοντά στο αρχικό. Ο 10ος όμως θα πει κάτι που μπορεί να απέχει πάρα πολύ. Τώρα αν βγαίνει και φωνάζει με σιγουριά οτι αυτό ήταν το αρχικό, τι να πω. Ή δεν έχει καταλάβει το παιχνίδι, ή κάνει τον έξυπνο ποντάροντας στην τύχη του! Σπύρος, Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, Σπύρο. Επίσης, θέλω να προσθέσω κάτι ακόμα στην ανάρτηση του Δασκάλου για αυτούς που ασχολούνται ερασιτεχνικά και επηρεάζουν κόσμο μέσω των social media. Ο κόσμος, ρίχνει το ανάθεμα εκ των υστέρων, προς πάσα κατεύθυνση. Δε ξέρουν τι τους γίνεται κλπ κλπ. Και αυτό είναι πολύ άσχημο και άδικο

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα σε όλους και καλό χειμώνα και επίσημα πλέον. Εγώ αυτό που έχω παρατηρήσει πλέον με τις αναβαθμίσεις των μοντέλων, είναι ό,τι όσο κατεβαίνουν σε ανάλυση (πιο πυκνό πλέγμα) μεν μπορούν να σου εντοπίσουν κάποιους τοπικούς παράγοντες πχ τους καναλισμούς των ανέμων, την επίδραση των βουνών στον υετό κλπ, αλλά έχω την εντύπωση ότι όσο προχωράμε στις ώρες χάνονται τα μεγάλα κύματα Rossby

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μιας και όντως τραγούδησε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα η χοντρή κυρία, βλέπουμε προς τα Φώτα... https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2552

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κάτι που μου έχει προκαλέσει εντύπωση γενικά, είναι το γεγονός ότι το Δεκέμβριο έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο αλλά ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, με μικρότερη διάρκεια νύχτας, είναι συνήθως ψυχρότεροι μήνες. Το ίδιο ισχύει αλλά από την ανάποδη και με το θερινό ηλιοστάσιο. Ο Ιούλιος, είθισται να είναι θερμότερος από τον Ιούνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εγώ πάλι βλέπω οτι οσο υπάρχουν αφελείς άνθρωποι που δεν αρκούνται σε μία δυο τρεις καλές πηγές ενημερώσης θα υπάρχουν και οι τσαρλατάνοι που ποδοπατούν την επιστήμη της μετεωρολογίας και φτάνουν να την συγκρίνουν με μερομήνια και άλλες παραδοσιακές μεθόδους. Μέχρι και καριέρα στην τηλεόραση και στα ραδιόφωνα προσπαθούν μερικοί να κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή