Κατά πόσο συνέβαλε η υπερθέρμανση του πλανήτη στη δημιουργία της μετεωρολογικής βόμβας στη ΒΑ Αμερική και την επικράτηση εξαιρετικά επίμονων αντικυκλώνων στη Ν. Ευρώπη;

Τις παλαιότερες εποχές συνέβαιναν στη ΒΑ Αμερική εισβολές αρκτικών αερίων μαζών σαν αυτή που συνέβη τις παραμονές των φετινών Χριστουγέννων;  Συνέβαιναν!  Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι την τελευταία τριακονταετία έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στην ένταση ή τη συχνότητα εμφάνισής τους; Όχι, γιατί το δείγμα είναι μικρό και κυρίως γιατί οι βρυχηθμοί της φυσικής μεταβλητότητας του καιρού δεν αφήνουν να ακουστεί το σήμα των αλλαγών που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα ίδια ισχύουν για την επίμονη αντικυκλωνική κυκλοφορία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στη Ν. Ευρώπη, η οποία (αντικυκλωνική κυκλοφορία), όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί και τις επόμενες -άγνωστο πόσες- ημέρες.


Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μας είναι μια μακρά τάση που οδηγεί σε συντομότερες, μικρότερης συχνότητας αλλά όχι κατ’ ανάγκη μικρότερης έντασης ψυχρές εισβολές που σημαίνει θερμότερους στο σύνολό τους χειμώνες με λιγότερους παγετούς και μικρότερης συχνότητας χιονοπτώσεις. Σε έναν κόσμο που στο σύνολό του γίνεται θερμότερος, κάθε έτος θα είναι θερμότερο από το προηγούμενο; Ασφαλώς, όχι.

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν είναι ομοιόμορφη. Μπορεί στην περιοχή της Αρκτικής ο ρυθμός ανόδου να είναι εκπληκτικά μεγάλος (σχεδόν τετραπλάσιας από το μέσο όρο), αλλά υπάρχουν περιοχές του πλανήτη που η υπερθέρμανση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Διαφορές υπάρχουν και μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στην ίδια ήπειρο. Για παράδειγμα, στην Αγγλία η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά ένα βαθμό από τα μέσα του 20ού αιώνα, αλλά στη ΝΑ Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, η αύξηση είναι σαφώς μικρότερη. Πέρα από αυτά, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι σε περιοχές που βρίσκονται στο εσωτερικό της Β. Αμερικής και της Ασίας η μέση θερμοκρασία του χειμώνα παρουσιάζει πτωτική τάση.

Αναμφίβολα, η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Αν, όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο, η υπερθέρμανση δεν είναι ομοιόμορφή, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι και οι αλλαγές της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (και κατ’ επέκταση του καιρού) που προκαλεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της Γης δεν είναι ίδιες στις διάφορες περιοχές του πλανήτη. Με άλλα λόγια, σε άλλες περιοχές η νέα κανονικότητα του καιρού και του κλίματος είναι σαφής και σε άλλες όχι.

Για τον τρόπο που η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδρά στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία διατυπώνονται διάφορες απόψεις, οι οποίες είναι αντικείμενο έρευνας και συζήτησης μεταξύ των ανά τον κόσμο μετεωρολόγων και κλιματολόγων. Από την πλευρά των μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικών κινήσεων, δύο είναι οι κυρίαρχες θεωρίες: (α) η τάση συχνότερης εξασθένησης του πολικού αεροχειμάρρου λόγω της ελάττωσης της θερμοκρασιακής διαφοράς μεταξύ της αρκτικής και των μέσων πλατών που οδηγεί σε συχνότερες εκροές πολικών αερίων μαζών προς τα μέσα πλάτη και (β) η τάση μετατόπισης προς τους πόλους της ζώνης των υψηλών υποτροπικών πιέσεων (επέκταση του κυττάρου κυκλοφορίας Hadley). Πάντως, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που είναι επιφυλακτικοί με τις παραπάνω απόψεις, θεωρώντας ότι σε ένα σχεδόν χαοτικό κλιματικό σύστημα τα αίτια των αλλαγών είναι πιο σύνθετα. 

Αν οι θεωρίες του εξασθενημένου πολικού αεροχειμάρρου και της μετατόπισης της υποτροπικής ζώνης των υψηλών πιέσεων δεν βρίσκουν σύμφωνα όλα τα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, πλήρης συμφωνία υπάρχει στο ότι: (α) κάθε διαταραχή γεννιέται και αναπτύσσεται σε έναν ατμοσφαιρικό αέρα αρκετά θερμότερο από όσο ήταν πριν από έναν αιώνα και (β) οι ωκεανοί είναι θερμότεροι από όσο παλαιότερα, έχοντας απορροφήσει σχεδόν το 90% της θέρμανσης που προκαλείται από το εντεινόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με αυτά τα δεδομένα, η υπόθεση ότι σε έναν κόσμο ψυχρότερο στη στεριά και τους ωκεανούς (εν προκειμένω στο Β. Ατλαντικό) ίσως το χαμηλό της ΒΑ Αμερικής να μην εξελισσόταν σε μετεωρολογική βόμβα δεν είναι αβάσιμη, αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί.

Τα επόμενα χρόνια η έρευνα θα μας επιτρέψει να γίνουμε πιο σοφοί για τον τρόπο με τον οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Όπως προαναφέρθηκε, η επίδραση αυτή δεν θα είναι ομοιόμορφη και σε κάποιες περιοχές οι αποκλίσεις του καιρού και του κλίματος από τις παλιές κανονικότητές τους θα είναι μεγάλες. Και κάτι ακόμα. Αν η εισαγωγή θερμότητας στο κλιματικό σύστημα σταθεροποιείτο, θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε τις νέες κανονικότητες και να πορευτούμε, προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα. Αν όμως δεν υπάρξει σταθεροποίηση, που είναι και το πιθανότερο, το σύστημα θα γίνεται όλο και πιο ασταθές και ως εκ τούτου απρόβλεπτο. 

68 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακοπουλε χρόνια πολλά με υγεία και με το καλό να υποδεχθούμε τό νέο έτο! Κύριε Ζιακοπουλε μία ερώτηση μόνο, αυτή η αντικυκλωνικη κυκλοφορία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τό τέλος του χειμώνα; Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ότι αφορά τα δικά μας - ο χειμώνας μέχρι στιγμής συγκρίνεται με αυτόν του 2006 (αν θυμάμαι καλά), κατά τον οποίο είχε μπει Γενάρης και τα βουνά μας ήταν άδεια από χιόνια κι επικρατούσε παρατεταμένη καλοκαιρία που δεν έσπαγε με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 2007 και μετά το καλοκαίρι είχε τρεις καύσωνες.Αλλα δεν σημαίνει κάτι αυτό για το τώρα.

      Διαγραφή
    2. Ο Οκτώβριος τότε ήταν αρκετά ψυχρός και βροχερός στην Αττική και είχε χιονίσει και 4 Νοεμβρίου. Φέτος δεν είχαμε κάτι από τα 2 στην ανατολική χώρα. Επίσης τότε είχε θέμα ολόκληρη η Ευρώπη από τη ζέστη και τον αντικυκλώνα. Προς το παρόν τα έχει πάει αρκετά καλά και η Δυτική και Βόρεια Ευρώπη μαζί με την δυτική Ελλάδα.

      Διαγραφή
    3. Τη θυμάμαι την ψυχρή εισβολή αρχές Νοέμβρη - με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Θυμάμαι να λέω στον εαυτό ότι έκανε καλό σεφτέ ο χειμώνας. Η συνέχεια ήταν απελπισία. Παίζει να ήταν το μοναδικό κρύο εκείνου του χειμώνα;; Πάντως δεν ψάχνω να βρω μοτίβο για να πω ότι έτσι θα πάει ο καιρός. Απλά βλέποντας τον Ταΰγετο χωρίς χιόνια, προσπαθώ να θυμηθώ αντίστοιχο χειμώνα και ο πρώτος που έρχεται είναι αυτός που ανέφερα.

      Διαγραφή
    4. Θυμάμαι και ένα κρύο αρχές Φεβρουαρίου με χιόνια στα ημιορείνα της Αττικής και με καλό χιόνι σε περιοχές όπως τη Δροσιά. Μετά ήρθε το χάος το καλοκαίρι με 46άρια και μετά ακολούθησε το 2008.

      Διαγραφή
  3. Ανοιγεις το meteociel και σε πιανει μια καταθλιψη. Βλεπεις τους αντικυκλωνες να σκεπαζουν την χωρα και σε πιανει μια αηδια. Πας στις 240 ωρες και σε πιανουν τα νευρα σου...
    Υπομονη σε ολους τους καιροφιλους-χιονοφιλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους επίσης χρόνια πολλά σε σας κύριε Ζιακοπουλε με ένα μεγάλο ευχαριστώ για την νηφάλια και ουσιαστική ενημέρωση. Επειδή η φύση έχει την τάση να εξισορροπεί δεν σημαίνει πιστεύω ότι θα ακολουθήσει υποχρεωτικά τους άλλους μήνες βαρύς χειμώνας Η φύση μετράει διαφορετικα από εμάς τον χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Ζιακοπουλε καλησπέρα σας. Εγώ προσωπικά βλέπω και έχω μια αίσθηση ότι μετά τις 10 το κλίμα γίνεται ευνοϊκότερο για μια καλή ψυχρή κατάβαση στα λημέρια μας. Ειναι καθαρά μια αίσθηση που έχω εγώ και κάτι ψυθιροι απ τα μοντέλα. Αυτό που διαβάζω σε μετεομαδες κλπ που δεν ξέρω κατά ποσό ισχύει είναι ότι όλη αυτή η καιρικά ανωμαλία (;) θα ξεσπάσει με μια χειμωνιάτικη βόμβα. Αυτό κατά ποσό ευσταθεί; Γιατί εμένα μου ακούγεται λίγο λόγια αέρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά σου ακούγεται. Πήρα πρωτοβουλία κύριε Ζιακόπουλε

      Διαγραφή
    2. Και ο κ.Καλλιανος μαλιστα εχει αναφερει στις ειδησεις του mega οτι κατα τις 10 γεναρη θα ερθει ψυχρη εισβολη στην ελλαδα ομως παρα ταυτα ειναι εξαιρετικα μακρια για τα καιρικα δεδομενα των προβλεψεων να υπολογιστει για το τι θα γινει εκεινο το διαστημα με αποτελεσμα να το κανει να μην εχει καμμια απολυτως σημασια και βαση τα λογια σαν αυτα.Επισης λογικο ειναι καποια στιγμη να ερθει ψυχρη εισβολη στην χωρα μας μετα απο ενα παρατεταμενο διαστημα με ηλιοφανεια,δεν χρειαζεται να εισαι ειδικος η να το παιζεις χιονοπροφητης για να πεις τα συγκεκριμενα και να πεσεις μεσα σε εκεινα.
      Τελος το "χειμωνιατικη βομβα" δεν ισχυει απαραιτητα καθως μπορει να μπουμε σε παρατεταμενη περιοδο ψυχους χωρις ομως ακροτητες.

      ΛΙΦΤΙΝΓΚ

      Διαγραφή
    3. Εχουμε μάθει σε αυτό το μπλοκ ότι πρωταγωνιστής είναι ο καιρός όχι ο μετεωρολόγος.

      Διαγραφή
  6. Kύριε Ζιακόπουλε τις απόψεις μου τις έχω πεί και είναι κουραστικό έως προσβλητικό να τις εκθέσω πάλι σε εναν επιστήμονα σαν και εσάς,όμως
    α)Αν εστιάσουμε στο φετινό χειμώνα εύκολα κ με την βοήθεια σας διακρίνουμε τους δύο εμποδιστές αντικυκλώνες (του Καναδά και της Μεσογείου) που με την σειρά τους έχουν μπλοκάρει/απορυθμίσει τα κύματα ρόσμπυ στα μέσα πλατη,επομένως πως μπορούμε να συνδέσουμε αυτό το μπλοκάρισμα με το θερμόμετρο περιβάλλον είδικα με τον αντικυκλωνα του Καναδά .
    β)Όμοιο "μπουκωμα" της ατμόσφαιρας είχαμε και την δεκαετία του 30 με ζεστούς χειμώνες στην Ευρώπη και κρύα Αμερική....η συνέχεια ήταν η επική δεκαετία του 40.
    Καταληκτικά...θα ήθελα αν μπορείτε να εστιάσετε στην εμφάνιση τόσο συχνά τέτοιων εμποδισμών και φυσικά αν μπορείτε να μας πειτε την συνήθη διάρκεια ζωής τους..(αγ. Αντωνίου κλπ).."θωμάς΄"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστός Ετέχθη! Χρόνια πολλά και Ευλογημένα σε όλους! Ευχαριστούμε για την ενημέρωση της κλιματικής αλλαγής κύριε Ζιακόπουλε! Πράγματι.. Όπως τα Λέει ο Αλέξανδρος πιο πάνω.. Ανοίγεις το meteociel και βλέπεις πορτοκαλί χάρτες όσο πάει το μάτι.. Εκεί που πάει να δείξει κάτι χειμερινό ξανά πορτοκαλίζουν.. Το ξανά λέω.. Ο Θεός να μας λυπηθεί.. Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρέπει να πορευτουμε και να προσαρμόστουμε με αυτές τις συνθήκες .
    δεν μπορούμε να κάνουμε τπτ..πρέπει να μάθουμε να κάνουνε εξοικονόμηση νερού και σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων..έρχονται δύσκολα χρόνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με το νερό, άνοιξες θέμα συζήτησης, Βασίλη. Στην Ελλάδα, συντελείται ένα μέγα οικολογικό έγκλημα. Με το πόσιμο νερό, κάνουμε μπάνιο, πλένουμε αυτοκίνητα, ποτίζουμε κήπους και αυλές. Γενικά όλες μας τις δραστηριότητες, τις υλοποιούμε με το διυλισμένο νερό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το κλίμα θα γίνει αφιλόξενο για ολόκληρη την βιόσφαιρα, αργά η γρήγορα. Αργά εννοούμε σε κάμποσες δεκαετίες και γρήγορα εννοούμε σε λίγες δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διαφωτιστικό ,με τη δέουσα επιφυλακτικότητα της "καθαρής" επιστήμης.Ως προς το" δέον γενέσθαι",δύσκολη ,νομ'ιζω , η απάντηση ,μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.Σχετικά με τα μελλοντικά καιρικά ημέτερα,εξαρτάται από τη .......ζαριά!.=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα και χρόνια πολλά και από εμένα από τα εκνευριστικά και μονίμως ηλιόλουστα Χανιά.
    Πραγματικά ο χειρότερος Δεκέμβριος όλων των εποχών με επίμονα υψηλές θερμοκρασίες, ηλιοφάνεια και ανύπαρκτες βροχές, μόλις 5-20 χιλιοστά γενικά όλο το μήνα σε όλη τη βόρεια Κρήτη. Χιόνια εννοειται ούτε για δείγμα. Πραγματικά ευχομαι να αλλάξει η κυκλοφορία. Δεν ζητάμε ούτε ακραία πράγματα ούτε πολλά κρύα ούτε χιονοθύελλες. Να βρέξει ζητάμε γιατί η γη διψάει και το νησί μας βασίζεται εξ ολοκλήρου στις χειμερινές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις για την επάρκεια του σε νερό.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για τους χιονόφιλους του blog, ένα θα πω. Υπομονή. Υποθέτω πως και φέτος όπως πρόπερσι και πέρυσι θα δούμε χιόνι στις αυλές μας. Που το στηρίζω αυτό. Χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα. Με καθαρό ουρανό στο σταθμό Αμπελοκήπων και Πετρούπολης max 450 w/τ.μ αντί για 850 που θα έπρεπε για 26/12. Το φαινόμενο το παρατηρώ σχολαστικά ( λόγω κατοχής φωτοβολταϊκών) από το 2021. Χειμώνας -60% καλοκαίρι -30%. Δείκτες uv χειμώνας περίπου 1,8 / καλοκαίρι max 6 αντί για 3-3,5 και 7-9. Με αυτά τα ηλιακά δεδομένα πιθανόν να σιχαθούμε τους χιονιάδες τα επόμενα χρόνια. Είδομεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aνώνυμε των 10.39μ,μ, πολύ ενδιαφέρον το post σου...γνωρίζεις η γνωρίζει κάποιος αν εχει ανακοινωθεί επίσημα από κάποιον φορέα η εξέλιξη της ηλιακής δραστηριότητας ?γιατί έχω ελάχιστες πληροφορίες γι αυτήν.."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα. Δεν γνωρίζω τίποτε. Και πραγματικά μου κάνει εντύπωση.

      Διαγραφή
    3. Τα δεδομένα https://penteli.meteo.gr/stations/ampelokipoi/
      Και η νόρμα (βάζουμε latitude 39 για Αττική)
      https://www.pveducation.org/pvcdrom/properties-of-sunlight/calculation-of-solar-insolation

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ ανώνυμε...των 10.17 το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτά τα στοιχεία δεν αξιολογούνται...ούτε ανακοινώνονται...με συμπεράσματα...καιρό έχω να διαβάσω άρθρο για την ηλιακή δραστηριότητα,αντίθετα υπάρχει πλυμήρα άρθρων για την κλιματική αλλαγή...κλπ."θωμάς¨"

      Διαγραφή
  14. Χρόνια Πολλά με υγεία σε όλο το blog και πρωτίστως στον οικοδεσπότη.Εγω με την σειρά μου θέτω το ερώτημα στον δάσκαλο αν θυμάται σε όλα χρόνια της σταδιοδρομίας του να θυμάται χειμώνα στην Ελλάδα που να είχε κύριο χαρακτηριστικό τις λίγες έως καθόλου χιονοπτώσεις..και δεν εννοώ για πόλεις αλλά κυρίως ορεινούς όγκους(βουνά) κ.τ.λ.Επειδη δουλεύω Βοιωτία έχω ορίζοντα με καθαρή ατμόσφαιρα όπως αυτές τις μέρες Δίρφυ και Παρνασσό..με μια λέξη απογοήτευση κοιτάζοντας τα σημερα.Φιλε Χριστόδουλε χρωστάς τα σημάδια της φύσης και τα φώτα σου!Γιαννης-Χαλκιδα.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εκ του προχείρου, θα έλεγα τους χειμώνες '17-'18 και '19 - '20, Γιάννη. Στον πρώτο είχαμε στα Τρίκαλα συνολικά 4 πρωινά με αρνητική θερμοκρασία, όλα στην εβδομάδα 23 - 29.1.2018. Ακραίο νούμερο, για εσωτερικό ηπειρωτικής Ελλάδας. Παράλληλα, σημειώθηκε ρεκόρ βροχής τον Φεβρουάριο και εκτεταμένες πλημμύρες στον κάμπο. Στον δεύτερο, αρχές Φλεβάρη στα Περτουλιώτικα λιβάδια δεν έβλεπες σταγόνα χιόνι, ούτε στις κορυφές.

      Διαγραφή
    2. τον 2006-2007 θα έλεγα εγώ- που το έγραψα και πιο πάνω. Δεν θυμάμαι εάν έσωσε καθόλου στο τέλος τα προσχήματα.

      Διαγραφή
    3. Και το 2014 και το 2016 ήταν ήπιοι χειμώνες. Και το 2018 επίσης, όπως ανέφερε ο Νίκος. Ωστόσο, το 2019-20 είχε δύο ισχυρές ψυχρές εισβολές στην ανατολική Ελλάδα, τη Ζηνοβία 29-30/12/2019 και τον Ηφαιστίωνα 6-7/1/2020. Μέσα στο λεκανοπέδιο δεν χιόνισε (κάτι σκόρπιες νιφάδες έπεσαν στη Ζηνοβία), αλλά η Πάρνηθα και η Πεντέλη είχαν τόσο χιόνι, που σε διάφορα blog τις αποκαλούσαν Αττικές Άλπεις.

      Διαγραφή
    4. στην πεδινή Θεσσαλία μονά-ζυγά έχει πάει τα τελευταία χρόνια. Από τον Φλεβάρη του 2012 τέσσερις χιονοστρώσεις μετράμε: 2017, 2019 (2) και 2021. πέρυσι, στον χιονιά της Αθήνα δεν πήραμε χαμπάρι (μια πασπάλα όσο τα παιδιά ήταν σχολείο). επομένως, το περιμένουμε φέτος, ειδικά μετά από αυτή τη θερμή υπερβολή. από την άλλη και όλοι αυτοί οι ψόφιοι χειμώνες που αναφέραμε, κάπως έτσι άρχισαν.

      Διαγραφή
  15. Νικόλαος Παντελικίζης26 Δεκεμβρίου 2022 στις 11:12 μ.μ.

    Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
    Δυστυχώς η επανάληψη του χειμώνα του 2007 αρχίζει να παίρνει... σάρκα και οστά μέχρι στιγμής και μέχρι τουλάχιστον το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου φοβάμαι!
    Θυμάμαι ακριβώς όπως τώρα,τα προγνωστικά μοντέλα και ειδικά το GFS που μια ημέρα έβγαζαν ψυχρές εισβολές στις...300 ώρες,τα μάζευαν την επόμενη, εμφάνιζαν μετά 2-3 ημέρες πάλι στις 300 ώρες και πηγαίναμε από 15ημερο σε 15ημερο ώσπου ο χειμώνας του 2007 τελείωσε και δεν πήραμε χαμπάρι τότε!
    Δυστυχώς έτσι μοιάζει η εξέλιξη μέχρι στιγμής! Ένας αντικυκλώνας σωστός ΕΦΙΆΛΤΗΣ, απουσία κρύου, απουσία υετού (βροχής, χιονιού)και δεν ξέρουμε αν και πότε μπορεί να σπάσει αυτή η ριμάδα η κυκλοφορία!
    Πραγματικά προσωπικά έχω αρχίσει να απογοητεύομαι...
    Η ελπίδα βέβαια πεθαίνει τελευταία.
    Όμως μην λέμε είμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα, γιατί επαναλαμβάνω ότι έτσι λέγαμε και το 2008 και ήρθε το τέλος για ένα χειμώνα που ποτέ δεν ήρθε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ θα σταθώ στο "σχεδόν" χαωτικο που αναφέρετε κύριε ζιακοπουλε και θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί σχεδόν? Επειδή μπορούμε και μοντελοποιουμε το χαωτικο ίσως το καθιστά σχεδόν χαωτικο? Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά την ταπεινή μου γνώμη,τα αστρονομικά δεδομένα και οι νόμοι της Φυσικής βάζουν κάποια όρια στο χάος.

      Διαγραφή
    2. επιπλέον, μια κοινή παρανόηση είναι η απόδοση της καθομιλουμένης έννοιας του "χάους" στα συστήματα του ομώνυμου μαθηματικού κλάδου, των οποίων η συμπεριφορά είναι μαθηματικά χαοτική (μη γραμμική και πιο ευαίσθητη στις αρχικές συνθήκες) και όχι παντελώς άτακτη και απρόβλεπτη.

      Διαγραφή
    3. Σημαντική η διάκριση ,Νίκο. "Έτερον εκάτερον".=====Π.Α.

      Διαγραφή
  18. Στις ΗΠΑ snowzilla και στην Ελλάδα ξεραιλα... Καλημέρα από την ηλιόλουστη και ανοιξιάτικη και σήμερα Ξάνθη από ότι φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ενός κακού μύρια έπονται.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρονια πολλα Δασκαλε κ σε ολη την παρεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Υπομονή χιονόφιλοι του blog! Σαν να φαίνεται ότι ο καιρικός σεφ θα χώσει την κουτάλα του στη σούπα του πολικού στροβίλου...τώρα το αν το ανακάτεμα θα μας ευνοήσει εξαρτάται από τη ζαριά όπως είπε και ένας φίλος παραπάνω. Σπύρος, Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Και η πρώτη βδομάδα του Γενάρη θα είναι θερμότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, αλλά η θερμοκρασία θα αρχίσει να συγκλίνει προς τις τις μέσες κλιματικές τιμές, μετά τις 9/1, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εκτίμηση του effis. Tότε, θα αρχίσουν και οι βροχές, αρχικά στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο και από τις 16/1 και το Αιγαίο.

    Κατά τα άλλα, γίνεται μία προσπάθεια - όχι στο παρόν blog, αλλά από δημοσιογράφους και ερασιτέχνες μετεωρολόγους - συμψηφισμού του φονικού χιονιά των ΗΠΑ με την "ακραία ζέστη" στην Ευρώπη. Κατ' αρχάς, μεγάλο μέρος της βόρειας, κεντρικής και δυτικής Ευρώπης είχε επίσης χιόνια στις αρχές Δεκέμβρη και μόλις την τελευταία εβδομάδα ανέβηκαν κάπως οι θερμοκρασίες. ΄

    Επίσης, δεν γίνεται να συγκρίνεις μία εθνική τραγωδία - και στην Ιαπωνία πέθαναν 17 άνθρωποι από το ψύχος και τις χιονοπτώσεις, αλλά αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ και θα πρόκειται για εκατόμβη, μόλις γίνει ο τελικός απολογισμός, είναι εθνική τραγωδία - με θερμοκρασίες όντως υψηλές, αλλά από τις οποίες δεν έπαθε κανείς τίποτα. Όσο για αυτά, που λένε για ιστορική ζέστη την Πρωτοχρονιά μερικοί ερασιτέχνες μετεωρολόγοι, πανομοιότυπος ήταν ο καιρός και πέρσι και πρόπερσι την Πρωτοχρονιά. Και ήρθαν και πάρα πολλά χιόνια μετά. Ο χειμώνας "καθυστερεί¨στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αλλά τελικά παίρνει και παράταση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

    Το μόνο αρνητικό που βλέπω στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχει χιονίσει ακόμα στα βουνά. Ταυτόχρονα, βλέπω, όμως, αμέτρητες χαρούμενες φατσούλες στον δρόμο, λόγω της καλοκαιρίας. Μου έμεινε, ειδικά, η εικόνα μίας μητέρας που βούτηξε το μωράκι της στη θάλασσα, όπως κάνει ο παπάς στην κολυμπήθρα. Και τη συνέκρινα με εκείνη του πατέρα στο Μπάφαλο, που όταν το αμάξι του έμεινε και από βενζίνη, πήρε στους ώμους του το μικρό του παιδί, ενώ το μεγαλύτερο ακολουθούσε τα χνάρια του, καθώς από τη χιονοθύελλα δεν μπορούσαν να δουν ούτε στο ένα μέτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κράτα αρχείο (και νερό).Θα τα πούμε το καλοκαίρι...Καλημέρα.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Μην πέφτεις στην παγίδα και κρίνεις μόνο από την Ελλάδα, μία κουκίδα στον πλανήτη, Δημήτρη. Η (βορειοανατολική ) Ιαπωνία έχει δεχτεί τριπλάσιες χιονοπτώσεις από τον μέσο όρο της εποχής, σύμφωνα με τον Guardian. Κι εκεί πέθαναν (συνολικά 17) άνθρωποι, επειδή τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούσαν να τους προσεγγίσουν στους χιονισμένους δρόμους.

      Sorry, αλλά από τις τραγωδίες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, προτιμώ τους 20 βαθμούς και τον ήλιο της Ελλάδας. Όσο για το νερό, από τα 90'ς ακούω ότι θα ξεμείνουμε. Τελικά, έφτασε το 2022, έχασα πολλά αγαπημένα πρόσωπα, δύο δουλειές, δύο αυτοκίνητα, αλλά νερό έχουμε ακόμα άφθονο.

      Διαγραφή
    3. Υπήρχε περίπτωση να γίνουν οι τραγωδίες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στην Ελλάδα? Όχι. Είναι νορμάλ οι θερμοκρασίες των 20 βαθμών και άνω στην Ελλάδα? Όχι . Μιλάμε για τερατώδη κατάσταση καθώς τα δέντρα που είναι στον ποταμό Νέστο όπου μένω διατηρούν ακόμη την φυλλωσιά τους σχεδόν πλήρη. Αν αυτό αγαπητέ είναι νορμάλ τι να πω...Μην πιάνεις εσκεμμένα τις ακραίες καταστάσεις που ανέφερες...

      Διαγραφή
    4. Νορμάλ είναι οι θερμοκρασίες των 20 βαθμών στην Ελλάδα, από τη στιγμή που συμβαίνουν κάθε χρόνο για κάποιες μέρες τον χειμώνα. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε πιο κοντά στην Αφρική απ' ό,τι στην Αρκτική Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι λιγότερο από μία εβδομάδα πριν είχαμε ψυχρή εισβολή στην ανατολική χώρα (19-21 Δεκέμβρη) με μονοψήφιες θερμοκρασίες στην Αθήνα την Τρίτη 20/12.

      Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν 57 νεκρούς σε πληθυσμό 350 εκατομμυρίων και η Ιαπωνία 17 θύματα σε πληθυσμό 120 εκατομμυρίων. Αναλογικά, λοιπόν, είχαμε αντίστοιχα θύματα σε χιονοκακοκαιρίες, αλλά και πλημμύρες από την Αριάδνη το 2017 και μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα τη Μάνδρα.

      Επιτρέψτε μου επίσης να αμφιβάλω για τις ευαισθησίες - όχι τις δικές σας προσωπικά, γενικά μιλάω - για το κλίμα. Ο εκνευρισμός κάποιων οφείλεται στο ότι δεν κάνει τον καιρό που τους αρέσει και είναι σεβαστό. Αν χιόνιζε στην Ελλάδα, δεκάρα δεν θα έδιναν ακόμα και αν είχε 20 βαθμούς στη Σκανδιναβία ή τη Σιβηρία μέσα στο καταχείμωνο. Μεταξύ κατεργαρέων, ειλικρίνεια.

      Διαγραφή
    5. Κανείς δεν είπε να χιονίσει στην Ελλάδα... Είπαμε να κάνει τον καιρό με τα κρύα και τις βροχές και έστω τα λίγα χιόνια που έκανε προ δεκαετιών όταν ήμουν μικρός στην περιοχή μου στην Θράκη...Ούτε χιονολαγνος είμαι ούτε βροχολαγνος το αντίθετο θα έλεγα καθότι μου αρέσει πολύ ο ήλιος και ο ξηρός καιρός. Αλλά έχουμε χειμώνα και πρέπει να κάνει τον καιρό της εποχής. Αυτό είναι το νορμάλ πως να το κάνουμε δηλαδή.

      Διαγραφή
    6. Με βάση το ηλιοστάσιο, ο χειμώνας διανύει μόλις την πρώτη του βδομάδα, αυτό είναι κάτι που ξεχνάτε όλοι. Φυσικά, άλλες χρονιές τα χιόνια και τα κρύα είχαν ήδη κάνει την εμφάνιση τους από τις αρχές Δεκέμβρη, αλλά κανείς δεν μπορεί να υπογράψει και συμβόλαιο με τον καιρό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ταμείο θα γίνει στο τέλος. Και απομένουν ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος για να κριθεί ο χειμώνας, που τα τελευταία χρόνια φτάνει στο πικ του από τα μέσα Γενάρη και μετά.

      Προσωπικά, δεν θυμάμαι ούτε έναν χειμώνα που να ήταν ανύπαρκτος, καθώς ακόμα και το 2018 που δεν είχε χιόνια στα πεδινά, οι βροχές ήταν αλλεπάλληλες και είχε πρασινίσει και άγονο νησάκι στη μέση της θάλασσας, ενώ κάτι αλυκές είχαν μετατραπεί σε λίμνη. Οπότε, δεν αντιλαμβάνομαι την αγωνία ότι ο χειμώνας δεν θα έρθει φέτος, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ. Μάλλον περί αδημονίας πρόκειται, τελικά.

      Διαγραφή
  23. Είναι αδύνατο να μην περάσουν όλο το χειμώνα, ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή μας. Το αν θα έχουμε χιόνια ή όχι, είναι άλλη κουβέντα. Και το Καλοκαίρι δε γίνεται να μην έχουμε κάποιες μέρες με έντονη ζέστη. Απαντώ στο ερώτημα αν μπορεί να είναι έτσι ο καιρός μέχρι το τέλος του Χειμώνα. Όχι, δε γίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Απαντήσεις
    1. Αποστολη να σου θυμισω τον χειμωνα του 2007 που εκανε μια ψυχρη εισβολη και αυτη τον μαρτη ενω ολο τον υπολοιπο χειμωνα ειχαμε ridge.
      Συμφωνω οτι αποκλειεται να μην περασει καποια ψυχρη μαζα ολο τον χειμωνα, αλλα τι να το κανουμε φιλε οταν φευγουν μηνες ολοκληροι ανομβροι και αχιονοι με 18αρια. Κατι δεν παει καλα.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ Αλέξανδρε. Εξυπακούεται ότι δεν είναι φυσιολογικό

      Διαγραφή
  25. Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους!!!! Υγεία ηρεμία και όλοι οι αγαπημένοι μας να ειναιμαζί μας.
    Εγώ να κάνω μια ερώτηση, ως παντελώς άσχετος με τον καιρό;. Αν, όπως λένε, από βδομάδα η θερμοκρασία θα ανέβει στους 20 βαθμούς, στην Αμερική, και λιώσει απότομα ολο αυτό το χιόνι και χυθεί στους ο ωκεανούς δεν θα αλλάξει η θερμοκρασίες τους; και αν ναι δεν θα επιρεασει την κυκλοφορία στον αέρα; δείχτε κατανόηση αν είναι χαζομάρα αυτό που είπα. Σας ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Διαβάζω πολλούς φίλους που λένε ότι κάντε υπομονή,θα δούμε χιόνια στις αυλές μας φέτος...και ερωτώ αυτό είναι το ζητούμενο;δηλαδή απο αυτό εξαρτάται αν θα βγει τελικά ένας χειμώνας ''καλός'' ή όχι;Μπορεί τον Γενάρη να δούμε μία κατεβασιά κρύου και να χιονίσει μέχρι τις βάρκες,αλλά αυτό πλεον είναι φωτοβολίδα.Όταν όλος ο μήνας είναι ξηρός και την τελευταία μέρα κάνει το νερό μαζεμένο θα μιλάμε για κανονική βροχόπτωση;Παρεπιπτόντως η μουριά έξω από το σπίτι μου έχει βγάλει καινούργια φύλλα!και έτσι όπως πάει βλέπω να ανθίζει κιόλας...Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δεν συμφωνώ με τον «συμψηφισμό» που επιχειρείται μεταξύ της ψυχρής εισβολής που παρατηρήθηκε στη ΒΑ Αμερική και της μεταφοράς θερμών αερίων μαζών που έλαβε χώρα στη Ν. Ευρώπη. Δίνει την εντύπωση ότι η φύση διαθέτει μηχανισμούς εξισορρόπησης του καιρού και κατ’ επέκταση του κλίματος και επομένως δεν πρέπει να ανησυχούμε. Και τα νερά θα αναπληρωθούν και όλα θα κυλήσουν όπως τις παλιές καλές εποχές.
    Το παρόν άρθρο κατατείνει κυρίως στο να αντιληφθούμε ότι το κλίμα που διαμορφώνει η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν κάνει κύκλους. Πορεύεται σε άγνωστο δρόμο με συνέπειες αλλού περισσότερες και αλλού λιγότερες και με εκπλήξεις δυσάρεστες για τις χώρες και τις περιοχές που βρίσκονται μια ανάσα από τη ζώνη των υποτροπικών υψηλών πιέσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε όμως με τις βροχές δεν το βλέπουμε αυτό;Συνήθως δηλαδη δεν φτάνουν το μέσο ορο κατά τη διάρκεια του έτους;

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Δάσκαλε και χρόνια πολλά! Ό,τι πιο εύστοχο έχει ειπωθεί για τα καινούργια δεδομένα (υπερθέρμανση) που διαμορφώνουν το κλίμα, με αποτέλεσμα να πορεύεται σε άγνωστους δρόμους...

      Αντώνης

      Διαγραφή
  28. Συνεπώς, διορθώστε με αν συμπεραίνω λανθασμένα, το κλίμα της Μεσογείου είναι αυτό που επιρρεαζεται άμεσα από τις απρόβλεπτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής,κατι που ήδη διαφαίνεται στη χώρα μας. Επομένως η κλιματική αλλαγή έγγυται στην χαοτική συμπεριφορά των κλιματικών περιόδων-εποχών με απρόβλεπτες συνέπειες στην θερμοκρασία, τον υετο και τελικά στην χλωριδα και την πανίδα της περιοχής. Το κλίμα αλλάζει... προς το άγνωστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Θα ζεστάνει αρκετά και στις πληγείσες ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες. Πάμε για υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες με το νέο έτος για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του βόρειου ημισφαιρίου. Πλέον δεν έχουν χιόνι ούτε τα βουνά της Ευρώπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ισχύει αυτό που γράφεις. Το 62,4% του ευρωπαϊκού εδάφους είναι καλυμμένο με χιόνι, σύμφωνα με άρθρο του severe-weather που είχα επισυνάψει τις προάλλες. Συνολικά μία έκταση 6,8 εκ. τετρ. χιλιομέτρων και μέχρι το τέλος του έτους θα λιώσουν τα χιόνια στα 0,6 με 0,8 τετρ. χιλ., λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας. Συνολικά, επίσης, στο βόρειο ημισφαίριο η χιονοκάλυψη είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της εποχής και ρεκόρ είχε γίνει και τον Νοέμβριο.
      https://www.severe-weather.eu/global-weather/snow-extent-northern-hemisphere-christmas-rising-usa-eu-forecast-rrc/

      Διαγραφή
    2. Πάντως, αυτός απαντάει επικαλούμενος συγκεκριμένη πηγή. Χιόνι υπάρχει, αλλά όχι εδώ. https://www.foto-webcam.eu/webcam/zellamsee/

      Διαγραφή
  30. Παιδιά, είναι πολλά τα καμπανάκια που χτυπάνε πια. Κι ας εξομαλυνθεί η κατάσταση στο υπόλοιπο του Χειμώνα. Αν συμβεί κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα ακόμα, οι βλαστοί μήκους 10 έκ. και τα φύλλα, που έβγαλε η κληματαριά-κρεββατίνα, κάτι που πρώτη φορά βλέπω, στα πεδινά της Καρδίτσας, με το καθαρά ηπειρωτικό κλίμα..

      Διαγραφή
  31. Καλησπέρα σας! Από ότι κατάλαβα κύριε Ζιακόπουλε αυτό που λέτε είναι ότι βαδίζουμε σε άγνωστα καιρικά μονοπάτια και ότι από εδώ και πέρα η κατάσταση με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε σημείο του πλανήτη γίνεται τελείως απρόβλεπτη, πέρα από τα συνηθισμένα! Να θυμίσω εδώ, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ότι και τον Χειμώνα του 2006/07 είχαμε πλήρη ανυπαρξία χιονοπτώσεων, ακόμη και στα βουνά, αλλά και συνεχή καλοκαιρία. Δε ξέρω αν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ή αν συνδέονται τα γεγονότα σίγουρα όμως κάτι τρέχει! Αν προκαλέσαμε χάος στο χάος της ατμόσφαιρας φανταστείτε τί έχει να γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. "Πολύ πιθανόν να έλθει πολική βόμβα και στην Ελλάδα" .Τίτλος συνέντευξης εκπροσώπου (γεωλόγου νομίζω) θεσμικού φορέα.Τελικά,δάσκαλε, "τίς δικαιούται διά να ομιλεί" δημοσίως επί τόσο κρισίμων θεμάτων ;.Και εγώ,ο πολίτης,που ψάχνω την υπεύθυνη ενημέρωση, τί να κάνω ;...............-===============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πολύ πιθανή πολική βόμβα και στην Ελλάδα είπε ο Λέκκας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε θα ήθελα να αναφερθώ στις δηλώσεις του κυρίου Λέκκα περί πιθανότητας μιας πολικής βόμβας και στην Ελλάδα. Έχουμε διαφορετικά μεγέθη γεωγραφικό ανάγλυφο θάλασσες. Πώς το λέει αυτό εκτός και αν το γράφουν αλλάζοντας την ερμηνεία των όσων είπε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπητοί μου φίλοι στο ερώτημα αν μπορεί να επηρεαστεί η χώρα μας από μιά πολική (αρκτική) βόμβα έχω δώσει απάντηση πριν από οκτώ χρόνια:
    https://ziakopoulos.blogspot.com/search?q=%CE%91%CF%81%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82+%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%82+%CF%83%CF%84%CE%B7+%CE%92%CE%91+%CE%91%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%95%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7
    Καλό απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή