Επί θύραις αξιόλογη κακοκαιρία φθινοπωρινού τύπου!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ και σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις της Τουρκίας προκαλεί στην περιοχή μας ανέμους του νότιου τομέα με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ασθενείς ορογραφικές, ως επί το πλείστον, βροχές αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τις ανατολικότερες περιοχές από τη Θράκη ως τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 

Το Σάββατο (10/12) στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά προβλέπονται βροχές και καταιγίδες που τις απογευματινές - βραδινές ώρες κατά τόπους θα ενταθούν. Ως αργά τη νύχτα τοπικές βροχές θα σημειωθούν ακόμα στην υπόλοιπη Δ. Ελλάδα, την κεντρική Στερεά, τη Δ. Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι νότιοι άνεμοι σταδιακά θα ενισχυθούν ως τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα νότια. 


Την Κυριακή (11/12), βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι κατά τόπους στη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Πάντως, από το βράδυ και από τα δυτικά αναμένεται σχετική βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ με ένταση ως τα 9 μποφόρ (ΒΑ Αιγαίο), αλλά σταδιακά και από τα δυτικά θα στραφούν σε Δ-ΒΔ και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Τη Δευτέρα (12/12), ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, αν και στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στις Β-ΒΔ περιοχές της χώρας.

Υ.Γ.

1) Η συσσώρευση ψύχους στην κεντρική Ευρώπη νομοτελειακά θα οδηγήσει στη μεταφορά  μέρους αυτού προς τη χώρα μας. Όταν η κυκλοφορία στη Ν. Ευρώπη - Μεσόγειο είναι ζωνική, οι ψυχρές αέριες μάζες θα μεταφερθούν προς την περιοχή μας με το ΒΔ ρεύμα που επικρατεί πίσω από τα ψυχρά μέτωπα, αλλά δεν θα μείνουν πολύ στη χώρα λόγω της εκ νέου στροφής των ανέμων σε ΝΔ.

2) Οι θερμές και υγρές αέριες μάζες που το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα θα κινηθούν από το νότο προς την Α-ΒΑ Ευρώπη θα δημιουργήσουν εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για σοβαρές χιονοπτώσεις κυρίως στην Πολωνία, τη Λευκορωσία, τις Βαλτικές χώρες και σε δεύτερη φάση σε περιοχές της Σουηδίας και της Φινλανδίας. 

88 σχόλια:

  1. Eπειδή το νομοτελειακά μ αρέσει...να υποθέσω ότι η χιονόστρωση στις χώρες που εναφέρετε θα δημιουργήσει και την προυπόθεση για ανάπτυξη υψηλών πιέσεων σε αυτές και εμποδισμού....πολύτιμου για χιόνια νοτιότερα?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε ολο το blog και στον Κύριο Ζιακοπουλε.Φετος παρατηρώ απο μήνα Δεκέμβριο πολύ ψυχρές αέριες μάζες να κατακλύζουν την κεντροανατολική Ευρωπη..όταν άλλες χρονιές λέγαμε δεν υπάρχει ίχνος ψύχους στη Ρωσία κ.τ.λ.Μηπως είναι οιωνός ότι κάποια στιγμή θα έχουμε την ευκαιρία και εμείς να ζήσουμε Ντάλτον στιγμές πάλι.Για τους παλιούς του μπλογκ εγώ θα πανηγυρισω μόνο όταν δω ανάρτηση δασκάλου new milestone η Ντάλτον...Γιάννης από Χαλκίδα!Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και πέρσι στις 11/12, τότε είχε πέσει Σάββατο, έπνεαν θυελλώδεις νοτιάδες, με τα κύματα σε κάποια σημεία του Σαρωνικού να ξεπερνούν τα 3 μέτρα. Ακριβώς έναν χρόνο μετά θα επικρατήσουν την Κυριακή 11/12 ισχυροί νοτιάδες, που θα φτάσουν τα 9 beaufort στο ΒΑ Αιγαίο, όπως αναφέρει ο κ. Ζιακόπουλος, οπότε τα 7-8b. στον Σαρωνικό για κάποιες ώρες, μάλλον είναι σίγουρα.

    Την ίδια στιγμή μία περιοχή υψηλών πιέσεων στην Ισλανδία, θα μετατοπίσει το ψύχος νοτιότερα, σύμφωνα με το Weather - tracker του Guardian. Έτσι, οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν ως και 5 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα στη Βρετανία και ίσως σημειωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις, ενώ η αρνητική απόκλιση από τις μέσες τιμές θα είναι της τάξης των 10 βαθμών στη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ιρλανδία. Από το κύμα ψύχους θα επηρεαστούν και τμήματα της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου και αναμένονται και σημαντικές χιονοπτώσεις στη δυτική Ευρώπη.

    Βίοι αντίθετοι στη Νότια Αμερική, όπου το καλοκαίρι κάνει δυναμικό μπάσιμο με θερμοκρασίες ως και 47 βαθμούς στη βόρεια Αργεντινή, την Παραγουάη και τη νοτιοανατολική Βολιβία, δηλαδή, 15 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
    https://www.theguardian.com/uk-news/2022/dec/05/weather-tracker-cold-arctic-air-uk-winter-snow

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν νομίζω δάσκαλε σε όλες τις περιοχές φθινοπωρινού τυπου , τουλάχιστον στην περιοχή μου οι νοτιαδες δεν ευνοούν φαινόμενα,μέχρι στιγμής ένας ανύπαρκτος χειμώνας με τις θερμοκρασίες να θυμίζουν περισσότερο αρχές άνοιξης, δυστυχώς οι εποχές αλλάξανε ,είτε θέλουμε να το πιστέψουμε είτε όχι αυτή είναι η πραγματικότητα , Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανύπαρκτος χειμώνας δεν είναι για κατά αρχήν δε μπήκε ακόμα. Από 21 Δεκεμβρίου και μετά ο κανονικός χειμώνας. Εκεί θα δείξει αν είναι ανύπαρκτος.

      Διαγραφή
    2. Ναι βρε Χρήστο, ακόμη φθινόπωρο έχουμε ή έστω πολύ αρχές χειμώνα. Μια χαρά φθινόπωρο είχαμε από άποψη θερμοκρασιών. Μην λέμε κι ό,τι θελουμε αναπολώντας μόνο ένα παρελθόν που δεν υπάρχει κιολας. Από άποψη βροχών ναι να δεχτώ ότι έχουμε λιγότερες αλλά οι εποχές υπάρχουν. Ας μην είμαστε απόλυτοι και αφοριστικοί

      Διαγραφή
    3. Σωστά είναι νωρίς ακόμη αλλά από τις 21 και μετά σπυρί σπυρί μεγαλώνει η μέρα και μετράμε αντίστροφα ,επί λέξη ανέφερα μέχρι στιγμής οι θερμοκρασίες δεν θυμίζουν ότι οδεύουμε προς χειμώνα ,θα δείξει η πορεία Χρήστος Όθρυς

      Διαγραφή
    4. Απλά, καθυστερούν οι εποχές, φίλες Χρήστο, τα έχουμε ξαναπεί. Και οι βροχές άργησαν, αλλά ήρθαν και συνεχίζονται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με αλλεπάλληλα χαμηλά από τα δυτικά. Και τι έγινε, που θα αρχίσει να μεγαλώνει η μέρα από τις 21/12 και μετά; Οι μεγαλύτεροι χιονιάδες των τελευταίων ετών με "μεγάλη" μέρα συνέβησαν. Εδώ, πέρσι χιόνισε τον Μάρτιο, ακόμα και στην Αττική. Υπομονή. Και να χαιρόμαστε όλα τα πρόσωπα του καιρού και τις λιακάδες και τις μπονάτσες και τους 18 βαθμούς, που, ναι, μπορεί να είναι, επίσης, μέρος του χειμώνα.

      Διαγραφή
    5. Φίλε Χρήστο, ήθελα να γράψω στην πρώτη πρόταση και μου ξέφυγε το τελικό "ς". Ο δαίμων του τυπογραφείου.

      Διαγραφή
    6. Φίλε μου και στις 21 Ιουνίου σπυρί σπυρί όπως λες μεγαλώνει η νύχτα αλλά απο τέλη Ιουνίου και μετά αρχίζουν οι ζέστες και οι καύσωνες.

      Διαγραφή
    7. αφενός οι εποχές είναι όντως όψιμες στην Ελλάδα, αφετέρου τα όρια δεν είναι αυστηρά. τα διαστήματα 1-21 Ιουνίου και Δεκεμβρίου είναι σαν ουδέτερες διαφιλονικούμενες ζώνες. μεγάλες παγωνιές και καύσωνες έχουν συμβεί σε αυτές, πρόχειρα μου έρχονται οι -20 °C σε Τρίκαλα και Λάρισα μετά τη χιονόπτωση στις 16.12.2001 (πρέπει να ήταν στις 19.12) και αντίστοιχες θερμοκρασίες μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα το 1988.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα από την κυριολεκτικά παγωμένη Στοκχόλμη (για την ακρίβεια βδ της πόλης στο Jakobsberg -προάστιο).-5c η μέγιστη νωρίς το μεσημέρι σήμερα .Σίγουρα ένας Δεκέμβριος από τα παλιά για τη περιοχή .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Μάκη. Γνωστός μου γιατρός - ψυχολόγος που δούλευε παλιότερα στη Σουηδία, έφυγε λόγω του ψύχους. Την απόφαση την πήρε, όταν τον έστειλαν από τη Στοκχόλμη σε μία πόλη στα βόρεια της σκανδιναβικής χώρας, που δεν θυμάμαι το όνομα της. Είχε στείλει βίντεο με μία βόλτα που έκανε μέσα στο μαύρο σκοτάδι και το άσπρο χιόνι, που ξεπερνούσε το 1 μέτρο στις άκρες του δρόμου, όπου δεν έβλεπες σχεδόν ποτέ άνθρωπο.

      Έλεγε, δε, ότι αν έβγαινες έξω, χωρίς να έχεις καλυμμένα όλα τα μέρη του σώματος σου, κινδύνευες με κρυοπαγήματα. Για να μιλήσει στο βίντεο, έβγαζε για δευτερόλεπτα το κασκόλ του και το έβαζε ξανά, αμέσως μετά. Αυτό που με ξένισε, όμως, ενώ μάλλον ήταν και ο λόγος που έφυγε από την αρκτική αυτή πόλη της Σουηδίας ήταν ότι - σύμφωνα με τα λεγόμενα του - δεν χαμογελούσε κανείς, σχεδόν ποτέ.

      Διαγραφή
    2. Μάλλον ο φίλος σου γιατρός θα ήταν στο kiruna ,μια πόλη ψηλά στον αρκτικό κύκλο .Ναι εδώ είναι λιγότερο χαμογελαστοί οι άνθρωποι και λογικά παίζει ρόλο και το κλίμα και οι πολλές ώρες νύχτας .Άλλωστε είναι γνωστή η έκφραση :Det svenska vemodet-η σουηδική μελαγχολία .Εδώ πάνω το πρόβλημα είναι η καταθλιψη και ο αλκοολισμός .Μάκης από τη παγωμένη και εκ νέου χιονισμένη Στοκχόλμη

      Διαγραφή
  6. Κάνοντας μία μελέτη πάνω στα μεγαλύτερα προγνωστικά μοντέλα στις βραδινές ανανεώσεις τούς,καθώς και στο πολλαπλό δείγμα πρόβλεψης(ensemble) και κοιτάζοντας και τα ύψη υετού των τελευταίων ωρών(βόρειο Ιόνιο και από το ύψος τού Αμβρακικού κόλπου και πάνω) νομίζω ότι η κατάσταση των επόμενων τουλάχιστον 7 ημερών έχει ξεκαθαρίσει γιά το τι μέλλει γενέσθαι.
    Αρχικά το σύστημα τού Σαββατοκύριακου θέλει μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα στη δυτική Ελλάδα όπου μαζί με τα νερά των τελευταίων ημερών θα προστεθούν πολλά χιλιοστά ικανά να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα.
    Ειδικά γιά το κομμάτι δυτικότερα της Πίνδου και για τα ορεινά ημιορεινά από το ύψος της Ηλείας Αχαΐας και κυρίως Αιτωλοακαρνία μέχρι Ήπειρο με απόλυτη επίγνωση αυτών πού γράφω γιά τις περιοχές αυτές, ίσως πέσουν και πάνω από 100 με 150mm και μάλιστα σε γενικευμένο επίπεδο οπότε θέλει κάποια προσοχή από τούς Δήμους.
    Μάλιστα από τη νέα εβδομάδα εκεί οι βροχές θα συνεχιστούν κατά περιόδους με συνεχή δυτική ροή και αυτό είναι πού κάνει ακόμη πιό κρίσιμη την κατάσταση.
    Κοιτώντας τέλος τον χάρτη γεωδυναμικών υψών στα 500hPa από όλα τα μοντέλα, διακρίνετε ξεκάθαρα η μεγάλη κινητικότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο με την κίνηση "καρουζέλ",καθώς όλη η κυκλοφορία θα στρέφεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά στα νοτιότερα,και το αντίστροφο στα βορειότερα και τούμπαλιν.
    Επίσης και ο υποτροπικός θα παίρνει τις ευκαιρίες τού γιά ανυψώσεις ποτέ στα δυτικά της Ευρώπης και πότε στα ανατολικά(κυρίως Μεσογείου).
    Εν κατακλείδι λοιπόν,εγώ βλέπω ζωνική ή ημιζωνική κυκλοφορία γιά όσο πάει το προγνωστικό μάτι με πολλά νερά και τα χιόνια κατά περιόδους να απασχολούν τα ορεινά της Πίνδου και στην καλύτερη κάποια βόρεια και ΒΔυτικά ημιορεινά.
    Θα έχουμε και ανανεώσεις.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 50 ολόκληρα και σχετικά απρόσμενα χιλιοστά βροχής για τη μέρα που κλείνει στην Άρτα! Καταιγίδες συνεχείς, ειδικά η πρωινή, αλλά και η αποψινή ήταν "όλα τα λεφτά" με κεραυνούς δυνατούς και ραγδαία βροχή. Πέρα από κάθε πρόβλεψη νομίζω! Και χωρίς έκτακτα, ονόματα και ειδοποιήσεις από το 112. Φυσικά, ούτε λόγος για προβλήματα, παρά το πολύ νερό. Ο τόπος είναι συνηθισμένος σε αυτά τα ποσά στα ΒΔ της χώρας μας.
    Καλό σας βράδυ,
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως Παύλο πολύ νερό με καταιγίδες όλη την χθεσινή ημέρα στο νομό Αρτας.
      Μέχρι πέριξ τού Αμβρακικού κόλπου και στα πολύ βόρεια της Αιτωλοακαρνίας έφταναν τα φαινόμενα.
      Εμείς εδώ φτωχοί συγγενείς με κάποια ψιλόβροχα.
      Δε πειράζει έχουμε συνέχεια...
      Υ. Γ. Πλην των περιοχών των έντονων φαινομένων τού Σαββατοκύριακου να τονίσουμε επίσης και την ενίσχυση των νοτιάδων από αύριο το πρωί πρώτα στα δυτικά και το Ιόνιο και από το απόγευμα και μετά σε όλη τη χώρα και το Αιγαίο όπου θα παρατηρηθούν οπωσδήποτε μέγιστες εντάσεις στα 8 με 9 μποφόρ και στα ορεινά τής Πίνδου και στο θρακικό ίσως ακόμη και 10!(Κυριακή πρωί κυρίως αυτό).

      Διαγραφή
  8. Όμορφες καταστάσεις φίλε Φώτη και με εκπλήσσεις καθως προσωπικά δεν...περίμενα τέτοια...απρόσμενη εξέλιξη...
    Καλημέρα σε όλους σας,χρόνια πολλά στις Αννουλες και ας μην είναι του χιονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έκτακτο επίδομα 25 στερλίνες (πάνω από 25 ευρώ) θα δοθεί σε μέλη φτωχών νοικοκυριών στη Βρετανία, ειδικά για αυτή την ψυχρή εισβολή, σύμφωνα με το Skynews.Περισσότερα από 3 εκ. νοικοκυριά στη Βρετανία θα περάσουν δύσκολες ώρες σε αυτό το κύμα ψύχους, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα (710 χιλιάδες) ή δεν επιθυμούν (2,5 εκ.) να ακολουθήσουν τις συστάσεις για θέρμανση των σπιτιών τους στους 18 βαθμούς, ούτε μπορούν να αγοράσουν πολλά χοντρά ρούχα και να τρώνε ζεστό φαγητό.

    Περίπου 4,3 εκ. Βρετανοί έχουν μειώσει τις δαπάνες για θέρμανση, ενώ χρωστούν ήδη σε λογαριασμούς 1.600 στερλίνες έκαστος κατά μέσο όρο. Επικίνδυνη θα είναι ακόμα και η οδήγηση, λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων, αφού μπορεί να χιονίσει σε κάποιες περιοχές, αλλά και επειδή μπορεί κάποια αμάξια να μείνουν από μπαταρία, καθώς οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό, υποχωρώντας και στους -10 βαθμούς τις νύχτες.
    https://news.sky.com/story/millions-cant-afford-to-follow-advice-on-keeping-warm-as-temperatures-plummet-experts-warn-12763765

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μ' αρέσει που δε βάζεις και το "Β ΣΠ" στο τέλος.

      Διαγραφή
    2. Θα ήταν πλεονασμός να το έβαζε...

      Διαγραφή
    3. Οχι δεν ειναι πλεονασμος διοτι ο καθενας μπορει να επιχειρησει να γραψει με τετοιου ειδους διατυπωση σχολιο,ανωνυμα ενω αν ειναι επωνυμο το σχολιο εστω με την υπογραφη στο τελος του ονοματος(και ας γραφει ως ανωνυμος,χωρις να χρησημοποιει τον λογαριασμο google η στο ονομα url)ο αλλος θα επιφυλαχθει να το βαλλει διοτι εδω σηκωνει καταγγελια.

      Διαγραφή
    4. Κάθε υπολογιστής έχει ip, μέσω της οποίας μπορεί να βρεθεί από πού έγινε το εκάστοτε σχόλιο, το οποίο αν είναι κόσμιο δεν υπάρχει θέμα καταγγελίας, φυσικά. Καταγγελία σηκώνουν μόνο τα υβριστικά σχόλια. Επίσης, αν αναφέρεις την πηγή, μπορείς να μεταφέρεις οποιαδήποτε είδηση. Τέλος, ακόμα κι ένας "επώνυμος" μπορεί να έχει δώσει ψεύτικο όνομα, ενώ πάρα πολλοί λογαριασμοί στην Google είναι με ψευδώνυμα. Σημασία έχει η ευπρέπεια στον γραπτό λόγο και - αν γίνεται - να μεταφέρεις και κάποια είδηση που να έχει ενδιαφέρον για τους περισσότερους.

      Το γεγονός ότι στη Βρετανία θα δώσουν επίδομα για την ψυχρή εισβολή έχει ενδιαφέρον διότι δείχνει πόσο δύσκολος θα είναι ο φετινός χειμώνας, σε συνδυασμό με τη φτώχεια στην οποία βυθίζονται όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι.

      Διαγραφή
  10. Τα χιονομεντιουμ μιλησαν,οι χιονοπροφητες το διαλαλουν,θα εχουμε λευκα χριστουγεννα φετος:https://www.thetoc.gr/koinwnia/best-of-internet/ta-merominia-blepoun-leuka-xristougenna---pou-tha-to-strosei-tis-meres-ton-giorton/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Οι περισσότεροι επιστήμονες αμφισβητούν τα Μερομήνια». Μπορεί κάποιος να μου δείξει έναν επιστήμονα, χωρίς εισαγωγικά, ο οποίος να πιστεύει ότι ένα άσπρο σύννεφο νωρίς το πρωί της 3ης Αυγούστου προς το βορρά μπορεί να είναι σημάδι ενός χιονιά στις αρχές Μαρτίου του επόμενου έτους; Είπαμε, να σεβόμαστε την παράδοση, αλλά όχι και να πετάμε στο καλάθι των αχρήστων τη λογική. Αυτό το ξεκαθάρισε ο Καρτέσιος πριν από 500 χρόνια!

      Διαγραφή
    2. Ιωάννης Γώγος από Μυτιλήνη9 Δεκεμβρίου 2022 στις 7:13 μ.μ.

      Καλησπέρα από την φθινοπωρινή Λέσβο! Παρά την συννεφιά ανέβηκε αρκετά η θερμοκρασία λόγω του νοτιά. Μια διόρθωση κύριε Δημήτρη. Η 3η Αυγούστου αντιστοιχεί στον Οκτώβριο και όχι τον Μάρτιο, τουλάχιστον για αυτούς που μελετούν τον καιρό στις αρχές του Αυγούστου. Μικρός (μέχρι πριν λίγο καιρό..) πίστευα στα μερομήνια.. Γνωρίζοντας όμως τώρα ότι η ατμόσφαιρα και ο καιρός είναι ένα χαοτικό σύστημα έχω τις αμφιβολίες μου.. Στα σημάδια της φύσης πιστεύω, αλλά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά και όχι για 12 μήνες..

      Διαγραφή
    3. Έβλεπα πιο μικρός στις ειδήσεις κάποιες αιρέσεις που μία μέρα ξυπνούσε ένας παλαβός και μάζευε λαό. Αναρωτιόμουν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσοι πολλοί χαζοί που θα πιστέψουν στα λόγια ενός τρελού και θα αυτοκτονήσουν κιόλας ομαδικώς.

      Ναι η απάντηση του 2022 είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αμόρφωτοι που θα πιστέψουν το κάθε έναν που θα παρουσιαστεί σαν μεσσίας και στη δικιά μας περίπτωση σαν προφήτης καιρικών γεγονότων ή αλλιώς μερομηνας.

      Η βλακεία δεν έχει ταβάνι

      Διαγραφή
    4. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, Ιωάννη.
      Άλλοι αντιστοιχούν μια μέρα σε έναν μήνα, άλλοι μισή μέρα σε έναν μήνα, άλλοι το 1 το δίνουν στον Γενάρη και άλλοι στον Αύγουστο. Παλιότερα μερομήνια αποτελούσαν η 25η, η 26η και η 27η Νοεμβρίου με σκοπό την πρόγνωση του καιρού των τριών χειμωνιάτικων μηνών που ακολουθούσαν. Επίσης ως μερομήνια χρησιμοποιούνταν και οι πρώτες ημέρες του Μάρτη.
      Για τα σημάδια της φύσης, αναμφίβολα πολλά ζώα είναι προικισμένα με αισθητήρες που καταγράφουν και τις πιο μικρές αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση, την υγρασία, κ.λπ. και πριν την έλευση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής παίρνουν τα μέτρα τους. Ως εδώ καλά, αλλά ο σκίουρος μαζεύει φουντούκια όσο υπάρχουν στα δέντρα ή στο έδαφος από ένστικτο και όχι γιατί έρχεται βαρύς χειμώνας. Επίσης η βελανιδιά κάνει πολλά βελανίδια γιατί ήταν ευνοϊκές οι συνθήκες τους προηγούμενους μήνες και όχι γιατί έρχεται βαρύς χειμώνας.

      Διαγραφή
    5. Δάσκαλε θα θυμάσαι ίσως ,μιά και ήσουν υπεύθυνος τότε,την περίπτωση ενός καθηγητή Φυσικής σε ένα ΤΕΙ, ο οποίος,λίγο πρίν από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, έβγαινε στην τηλεόραση (αν θυμάμαι καλά στις "Πύλες του Ανεξήγητου"),και υποστήριζε ότι οι αγώνες
      θα αποτύχουν,γιατί η συσσωρευμένη λαική αντιπάθεια πρός τους αγώνες θα επηρεάσει τον καιρό και θα σημειωθούν έντονα φαινόμενα τις κρίσιμες ημέρες. Δεν γνωρίζω τη συνέχεια ως προς αυτόν και την εκπομπή,γιατί έλλειψα ένα μεγάλο διάστημα .=======Π.Α.

      Διαγραφή
    6. Αν θυμάμαι καλά, Πέτρο, ήταν στο κανάλι ALTER και την εκπομπή έκανε ο Κώστας Χαρδαβέλλας.
      Θυμάμαι ακόμα και την περίπτωση που σε μια εκπομπή που έκανε ο Ανδρέας Ροδίτης με μια συνάδελφό του στη ΕΤ-2 βρέθηκα καλεσμένος μαζί με έναν ωραίο άνθρωπο, που δεν ζει πια, τον Γιάννη Δημητρίου από την Άνω Αγόριανη Παρνασσίδας, ο οποίος ασχολούνταν επί πολλά χρόνια με τα μερομήνια. Επιστήμη εναντίον Παράδοσης!. Ο Γιάννης ερχόταν συχνά στην ΕΜΥ γιατί αγαπούσε τον καιρό και είχαμε δεθεί αρκετά. Εκεί μου είχε πει και το παράπονό του γιατί στον αδελφό του Δημήτριο Δημητρίου -το πρωτοπαλίκαρο του Βελουχιώτη με το ψευδώνυμο Νικηφόρος που είχε λάβει μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου- το ΚΚΕ είχε ρίξει όλο το φταίξιμο για την αποτυχία του ΕΛΑΣ να καταλάβει την Αθήνα τον ταραγμένο Δεκέμβριο του 1944.

      Διαγραφή
    7. Σημαντικό πρόσωπο ο Δημήτρης Δημητρίου. αξιωματικός από τη ΣΣΕ, αντιστασιακός, καταδικασμένος σε θάνατο από το εμφυλιακό κράτος για την εκτέλεση ενός δοσιλόγου, λογοτέχνης μεταπολεμικά... Σας είχε πει ποτέ ο αδελφός του ότι κι εκείνος, ο Γιάννης, πολέμησε στην Αντίσταση;

      Νίκος (φιλόλογος)

      Διαγραφή
    8. Νομίζω πως όχι. Μετέπειτα το έμαθα από άλλες πηγες. Όλο για τον Νικηφόρο μιλούσε και μάλιστα με περηφάνεια μου χάρισε και δύο βιβλία του αδελφού του.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  11. Κρατάει ακόμα το κρύο και τα χιόνια που ετοιμάζονται σε κεντροδυτική και βόρεια Ευρώπη. Συνέχεια έχουν τα ανατολικά. Καταπληκτική χιονοκάλυψη για την ήπειρο μετά από χρόνια τέτοια εποχή.

    Στα δικά μας τώρα, βλέπω η δυτική Ελλάδα θα συνεχίσει δυναμικά το φθινόπωρο της. Και στα πιο δικά μας, στην Αττική, θα επιμείνει ο ζεστός καιρός με τους νοτιάδες με πιθανή βροχή την Κυριακή. Θερμοκρασίες ίσως και πάνω από τους 20c. Ο σταθμός στο Γκάζι με 277μμ, αν συνεχίσει θα πάει το κέντρο της Αθήνας για κάτω από τα κλιματικά μμ.

    Θα γυρίσει κάποια μέρα που θα πάει, και βλέπω πολλοί να γκρινιάζουν.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ισχυρό νοτιά - στα πολλά beaufort δεν είναι ζεστός - και βροχή δύσκολα να έχει 20 βαθμούς στην Αττική την Κυριακή 11/12. Τα ίδια έλεγαν, θυμάμαι και στις 22 Δεκεμβρίου 2019, ότι θα γίνει ρεκόρ, επειδή οι τιμές ήταν όντως πολύ υψηλές στα 850hPa, αλλά τελικά οι θυελλώδεις νοτιάδες και η βροχόπτωση συγκράτησαν, τότε, τη θερμοκρασία κάτω από τους 17 βαθμούς.

      Σήμερα Παρασκευή 9/12, που η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 20 βαθμούς τοπικά στα νότια και τα δυτικά της Αττικής, αυτό συνέβη λόγω των ασθενών ανέμων και της ηλιοφάνειας για μεγάλα διαστήματα. Η θερμοκρασία υποχωρεί πάντα όταν οι άνεμοι είναι ισχυροί, ανεξαρτήτως της διεύθυνσης τους.

      Διαγραφή
    2. Και 18c να έχει πάλι ζέστη είναι για Δεκέμβριο μήνα.

      Διαγραφή
    3. Ο σταθμός του ΕΑΑ στο Γκάζι χάνει χιλιοστά βροχόπτωσης εδώ και δύο χρόνια. Επίσης, ο σταθμός του Χαροκοπείου στην Καλλιθέα αναφέρει υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες εξ αρχής, μάλλον δεν σκιάζεται σωστά. Πολλοί σταθμοί δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε στο λεκανοπέδιο. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα γεμίσουμε λάθος κλιματικά δεδομένα. Έλεος, πρέπει να βελτιωθεί αυτό το δίκτυο.

      Διαγραφή
    4. Δε νομίζω ολόκληρο EAA να μην φροντίζει τους σταθμούς. Οσο για το Χαροκόπειο μαζί με το Γκάζι και τη Νέα Σμύρνη είναι φουλ κοντά υετικά. Από τον σταθμό τον Πατησίων και βορειότερα οι σταθμοί επίσης είναι κοντά.

      Οσο για τις θερμοκρασίες βλέπω και σήμερα να 20αρίζουν αρκετοί σταθμοί.

      Διαγραφή
  12. Άσχετο, αλλά όταν ασχολείσαι με τα πίτουρα, σε τρώνε οι κότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάλι ψιχαλα στην Ξάνθη. Και στην περιοχή μου εκτός πόλης ακόμα χειρότερα. Πέρα από την πλάκα έχουμε να δούμε σοβαρή βροχή εδώ από τον Ιούνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχάριστα νέα.Βρέχει χορταστικά στην Ήπειρο.Επιτέλους!!!.-=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σας, βλέποντας τούς χάρτες ecmwf (για βροχή) απόψε θά έχουμε στην δυτική Ελλάδα πολλές βροχές, μακάρι στό υπόλοιπο του χειμώνα να υπάρχει αυτή η υγρασία σε συνδυασμό με κρύο για νά δεί και η δυτική Ελλάδα χιόνια, μακάρι και στα πεδινά, πολύ δύσκολο αλλά ας ελπίσουμε 🙂🙂 Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Γιάννης από την Παραμυθιά πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένος μετά από τα 95 χιλιοστά βροχής που έριξε σήμερα. Όπως και στα Γιάννενα έβρεξε ικανοποιητικα 45 χιλιοστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει όλη τη δυτική ΒΔυτική χώρα τις τελευταίες ώρες με τα ύψη βροχής ακριβώς εκεί πού περιμέναμε(δυτική Πίνδος) να ξεπερνούν κάθε προσδοκία με 200 πλας χιλιοστά σε αρκετούς σταθμούς κυρίως της ορεινής ημιορεινής Αρτας.
    Αρκετό νερό πέφτει και στην περιοχή μού ενώ οι ισχυροί ανέμοι σαρώνουν τα πάντα με αποτέλεσμα να πέσει και κολώνα της ΔΕΗ με προβλήματα ηλεκτροδότησης λίγο έξω από την πόλη.
    Δέος προκαλεί(πιθανόν να ισχύει γιατί δεν βλέπω κάποιο θέμα στο σταθμό) τα 237 χιλιόμετρα μέγιστης έντασης ανέμου στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας στη ΒΔυτική χώρα η οποία θα αποτελέσει και νέο εθνικό ρεκόρ.
    Είχαμε ενημερώσει και γιά τούς ανέμους έως 10 μποφόρ κατά μέσο όρο γιά την Πίνδο.
    Αιτία γιά τις μεγάλες εντάσεις των ΝΔυτικών ανέμων πρέπει να είναι και η απότομη πτώση της βαρομετρικής πίεσης όπου σε πολλές ΔΒΔυτικές περιοχές έπεσε και πάνω από 10mb μέσα σε ένα 12ωρο περίπου.
    Προσοχή μέχρι αύριο καθώς υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών.
    Νομίζω αυτή τη φορά σωστά μας ήρθε μήνυμα σε όλα τα δυτικά από το 112.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη πάντως εμείς εδώ κυριολεκτικά άνοιξη , Χρήστος Όθρυς

      Διαγραφή
    2. Χρήστο θερμοκρασιακά πάντως και εδώ πολύ μαλακός καιρός.

      Διαγραφή
  18. 17,6 ...
    Ελάχιστη θερμοκρασία...
    Θεσσαλονικη.
    Δεν χωράει περαιτέρω σχολιασμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ νερό έπεσε στην διάρκεια της νύχτας στην πόλη της Καλαμάτας συνοδείας ισχυρών ανέμων την ώρα της καταιγίδας.
    Με θέα λοιπόν τον όμορφο Μεσσηνιακό κόλπο θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στον τελευταίο "χορο" με την αγαπημένη μου.
    Όταν σε γνώρισα πριν 29 χρόνια (κρατήστε τον αριθμο)μέσα στο λευκό "φορεμα" από γύψο που σου είχαν φορέσει από την στιγμή που ήρθες,το μόνο που εξεχε ήταν το όμορφο χαμογελαστό πρόσωπό σου με τα μεγάλα γαλανά μάτια και τα λεπτά ξανθά μαλλιά σου να πέφτουν σαν στάχυ επάνω στο "φορεμα"..
    Όταν ρώτησα τους γονείς σου εάν σε είχαν τάξει πουθενά και μου απάντησαν,Όχι, τότε τους είπα ότι ήσουν δική μου.
    Ας γίνει πρώτα καλά, μου είπαν,μετά βλέπουμε.
    Ήδη είχα πάρει την απόφαση όμως και δεν μου αρνήθηκαν.
    Από τότε ξεκινησε ο μεγάλος μας "έρωτας "που διήρκησε 29 χρόνια.
    Ήσουν το πρώτο μου "παιδι",πνευματικό μεν,αλλά παιδί δε.
    Το δέσιμο μας απίστευτο,το ίδιο και η κατάσταση της σωματικής σου υγείας που άφησε άναυδους ακόμη και τους γιατρούς.
    Τριών χρονών βγάλαμε επιτέλους το λευκό σου"φορεμα και η πρώτη φορά που σε πήρα αγκαλιά μου ήταν για εμένα η μεγαλύτερη χαρά που είχα πάρει ποτέ μου.
    Από την στιγμή αυτή ξεκινήσαμε τα ταξίδια που σου υποσχέθηκα όσο καιρό ανήμπορη με παρακολουθούσες υπομονετικά να στα περιγραφω.
    Αυτά σιγά σιγά γινόντουσαν όλο και περισσότερα όλο και πιο μακρινά,ώσπου στο τέλος αρχίσαμε την "καθοδο" και από από εκει την"απογειωση" μας.
    Το παράπονό σου όμως,μόνιμο, γιατί να είσαι πάντα εσύ στην θέση του "οδηγου",μου έλεγες.
    Θα έρθει η στιγμή καλή μου,ου έλεγα,που οδηγήσεις και εσύ,μην βιάζεσαι,εγώ σε θέλω πάλι μου.
    Θα σε περάσω, Νονε μου,μου έλεγες θα μπω εγώ μπροστά και εσύ θα με ακολουθείς.
    Έτσι και έγινε,29 Ιούλιου ήταν που "αποφάσισες " να μπεις εσύ στο"τιμονι" και μόλις στα 29 σου χρόνια.
    Η σύνδεσή μας συνέχισε να είναι πολύ δυνατή ακόμη και λίγο πριν σε χάσω οριστικά στην τελευταία πανσέληνο πριν 3 ημέρες.
    Τώρα μόνο εσύ μπορείς να έρχεσαι να με βρίσκεις αφού εγώ πλέον δεν μπορώ να εισελθω πιο "μεσα".
    Θέλω να σε ευχαριστήσω για όλα όσα απλόχερα χάρισες σε εμένα και την οικογένειά μου και ειδικά στα 3 βιολογικά παιδιά μου,που ήταν για εσένα αδέρφια πραγματικα.
    Σ'ευχαριστώ για όλα τα "ταξιδια" που μπορέσαμε και κάναμε μαζί.
    Σ'ευχαριστώ πολύ που με διάλεξες να είμαι ανάμεσα στους 3 τελευταίους ανθρώπουςπου μίλησες μαζί τους.
    Σ'ευχαριστώ πολύ για τα τελευταία "ταξιδια" που μπορέσαμε να κάνουμε και με "περασες" από τις 2 μικρές "Πυλες" 29(28+1 /27+1+1),από την μεγάλη "Πύλη "(33+1)και μου έδειξες την ωραία "Πυλη"(αψιδα 33+33+1)την οποία βέβαια μόνο εσύ μπορείς να περάσεις αν και εφόσον....
    Να μην ξεχάσεις τίποτα από όσα έχουμε πει, να κρατάς γερά τα χαλινάρια και αν εκεί στα σκοτεινά σημεία ακούσεις το ουρλιαχτό του Λύκου,να ξέρεις ότι σε λίγο θα ακούσεις τον χαλκό να χτυπάει το "αμονι" και το τέλος της πορείας σου ,κοντά.
    Μην φοβηθείς, χτύπα και εσύ το χάλκινο σκεύος που έχεις και σε λίγο θα βρεθείς στην μεγάλη πόρτα.
    Μην ξεχάσεις το τίμημα για τον βαρκαρη,είναι ο μόνος που μπορεί να σε βγάλει στην πλατιά "θάλασσα " του Ποσειδώνα.
    Περιμένω νέα σου πριν το τελικό στάδιο.
    Όσο για αυτούς που λένε ότι αντιπροσωπεύουν την αγάπη του δημιουργού,αλλά δεν έχουν μάθει να σέβονται την μνήμη ενος"νεκρου",θα τους αφήσουμε να "ζουν" στον δικό τους κόσμο και τους αφιερωνουμε το τραγούδι μας.
    Ήταν μια φορά μάτια μου
    Και έναν καιρό
    Μια όμορφη κυρά Αρχόντισσα
    Να σε χαρώ...
    Καλό σου ταξίδι καλή μου,καλή κρίση και καλή αντάμωση.
    Υ.Γ:Αγαπητέ φίλε,λεβέντη Παναχαικε, Αργύρη,σ'ευχαριστώ πολύ για όλα όσα έκανες για εμένα και ειδικά για την παρουσία σου στην δυσκολότερη στιγμή μου και σου ζητώ συγγνώμη που έτυχε η πρώτη μας γνωριμία να γίνει κάτω από τέτοιες συνθήκες.
    Θέλω να πιστεύω ότι οι επόμενες συναντήσεις μας ήταν καλύτερες.
    Συγνώμη ζητώ, τόσο από τον οικοδεσπότη αυτού του όμορφου βήματος όπως και από όλους τους φίλους του μπλογκ που καταχραζομαι τον χώρο για προσωπικές στιγμές.
    Πιστεύω να την κάνετε δεκτή.
    Αργύρη,να μου προσέχεις την μικρή μου Αρχόντισσα που ξεκουράζεται κάτω από το αγαπημένο σου Παναχαϊκό, ωσότου την πάρω κοντά μου στο ιερό βουνό του Ελικώνα.






    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρε Χριστόδουλε,χαίρε ,και πάλιν ερώ χαίρε. Μια καρδιά υπερεκχειλίζουσα συναισθημάτων και ανθρώπινης τρυφερότητας.Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να είσαι πάντα καλά.-===============Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Χριστόδουλε και από εμένα σκέψεις συμπάθειας για την απώλεια σας ! Πέτρο χθες σε μελέτησα με ένα φίλο Χανιώτη πρώην συνάδελφο σου (Μάρκος Κ ΠΕ03) ο οποίος ζει και διδάσκει στο Κιάτο όπως και η σύζυγος μου (ΠΕ04) !

      Διαγραφή
    3. Κάθε άνθρωπος βιώνει με τον δικό του τρόπο την απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου, αλλά ο ψυχικός πόνος είναι κοινός και μεγάλος και μόνο ο χρόνος μπορεί να τον απαλύνει.
      Το μπλογκ είναι βαθιά ανθρώπινο και ανήκει σε όλους μας.

      Διαγραφή
    4. Να σαι καλά φίλε μού να την θυμάσαι.
      Τα είχαμε πει μαζί και τότε. Μας συγκίνησες με το κείμενο σού.

      Διαγραφή
    5. Αχ ρε Ζιακόπουλε ! .... (συγγνώμη για το ρε, μα έτσι το αισθάνθηκα ! σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, για το ανθρώπινο όσο και εκπαιδευτικό και μορφωτικό επίπεδο της σελίδας )

      Διαγραφή
    6. Συλλυπητήρια Χριστόδουλε και κουράγιο. Σκέψου ότι της έδωσες πολλή αγάπη και ότι στις δυσκολίες της ζωής της είχε τουλάχιστον κοντά της έναν άνθρωπο σαν κι εσένα. Να τις χαρίζει χαρούμενες στιγμές. Αυτές να θυμάσαι κι εσύ.

      Διαγραφή
  20. Δεν υπάρχουν λόγια... Κουράγιο Χριστόδουλε, τα δάκρυά μου, τίμημα συμπόνιας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μια παρέα είμαστε Χριστόδουλε, καμία κατάχρηση. Όσο για το συμβάν, δεν έχω να πω κάτι γιατί σε αυτά δε χωράνε λόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καθαρά ανοιξιάτικη μέρα στην Ξάνθη με 19 βαθμούς και ήλιο με λίγη συννεφιά μετά τη βραδινή βροχουλα. Ούτε ίχνος χειμώνα μέχρι τούδε. Πιστεύω να έρθει και αυτός σιγά σιγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τράβηξα την περόνη της δημοσίευσης από κεκτημένη ταχύτητα χωρίς να ευχηθώ καλή Κυριακή σε όλη την παρέα και ειδικά στον Δάσκαλο και στον φούλλλλ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σπυρίδων Μπαλαδήμας11 Δεκεμβρίου 2022 στις 12:44 μ.μ.

    καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλη την παρέα.
    Κουράγιο και δύναμη στον φίλτατο Χριστόδουλο σε αυτή την πολλή δύσκολη στιγμή. Η σκέψη μου μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλό Παράδεισο και Καλή Ανάσταση να έχει Χριστόδουλε! Υπομονή.. Ελπίδα.. Δύναμη και Αγάπη στους δικούς της και σε σένα Χριστόδουλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλό Παράδεισο και Καλή Ανάσταση να έχει Χριστόδουλε! Υπομονή.. Ελπίδα.. Δύναμη και Αγάπη στους δικούς της και σε σένα Χριστόδουλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Διαβάζοντας την συγκινητική ανάρτηση του Χριστόδουλου, αισθάνομαι την ανάγκη να του εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Συλλυπητήρια και από μένα Χριστόδουλε. Κανένα δεν άφησε ασυγκίνητο το τόσο πολύ εκφραστικό μήνυμά σου. Γ.Στυλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εγώ φίλε Χριστόδουλέ δεν έχω να πω τίποτα εκτός από καλό παράδεισο στην γλυκειά Αναστασία καθώς τα υπόλοιπα στα έχω πει από κοντά στις συναντήσεις μας.
    Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Χρήστο και την Βιργινία που με έφεραν σε επαφή μαζί σου και έτσι έμαθα όσα δεν κατάφερα να μάθω στα 70 χρόνια της ζωής μου.
    Σε ερωτώ δημόσια λοιπον(γιατί όλο αποφεύγεις την απάντηση όταν είμαστε μαζί) τι είναι αυτό που βλέπουν τα εγγόνια μου όταν πηγαίνετε στο ιερό βουνό του Ελικώνα και όταν γυρίζετε χαμογελούν και τα αυτιά τους;
    Σ'ευχαριστώ πολύ φίλε μου για όλα όσα απλόχερα μου χαριζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Συλληπητήρια Χριστόδουλε, εύχομαι να έχεις πολλές ευχάριστες στιγμές οι οποίες θα λειτουργήσουν ως φάρος αλλά και ως όμορφες αναμνήσεις! Καλό παράδεισο.
    Στα καιρικά, κατά τις 03:00-03:30 (??) ξύπνησα από την πολύ έντονη βροχή στην Πετρούπολη. Εννοείται, ότι μετά τις 09:30 είχαμε ένα εξαιρετικό ήλιο και το πουκάμισο με σηκωμένα μανίκια ήταν αρκετά ανεκτό. Μόνο μετά τις 13:00-13:00 τα σύννεφα επικράτησαν.
    Όπως λένε οι Ισπανοί: mucho ruido y pocas nueces = πολύς θόρυβος και λίγα καρύδια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φιλτατε φίλε Χριστόδουλο τα λόγια σου άγγιξαν την ψυχή μου και γαληνεψαν την βασανισμένη καρδιά μου Με γέμισαν αισθήματα υπέρτατης αγάπης ,,υπομονής και ιστούς Από την άλλη γέμισαν με γρατσουνιές τις πόρτες του μυαλού μου Ψάχνω και γω να βρω το Αθάνατο νερό να γεμίσω το ασημένιο Τάση με αυτό και να ποτίσω τους αγαπημένους μου ανθρώπους για να καλπάζουν πάνω στο άσπρο στο Ατι.της Αθανασιαςστα Λειβαδιά του χρονου και του χώρου!!Να χορεύουν ατελείωτα στα ανθισμένα πλάγια του Χελμού από αιώνιους Ασφοδελους που δροσίζονται από τα ψυχρά και κρουσταλενια νερά της ΣτυγαςΔεν ζητώ τίποτα για μένα ούτε κρατώ το νόμισμα για τον βαρκαρη!!Ο Μεγάλος καμηλιέρης ξέρει την δουλειά του και ποτέ δεν κάνει λάθος Την αγαπημένη σου φίλε μου θα την αγκαλιάσουν όλοι εκεί που είναι να είσαι σιγουροςΕγω σκύβω με σεβασμό σου δίνω το χέρι μου και μόνο αυτό σου τονίζω ότι νιώθω γεμάτος σαν άνθρωπος που σε γνώρισα ταξιδιώτη των χρόνων μύστη των ψυχικών δυνάμεων και της Συμπαντικής πραγματικότητας Είσαι πραγματικός φίλος μου ΡΙΟΝ Αργύρης Ψηλός "Γεροπαναχαικος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Η ονοματολογία κάθε απλής κακοκαιρίας επιτελεί στην εμπέδωση του συνεχούς φόβου στην κοινωνία.
    Έχουμε φτάσει στα κατώτατα σημεία της καθημερινότητας μας . Φόβος ... Πανικος ...= Υποταγή .
    Κατάντια του λαού μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ονοματολογια της καθε κακοκαιριας γινεται για να εμπεδωθει στην συνειδηση του κοσμου η προσοχη.
      Αν απο εκει και περα καποιοι το ερμηνευουν ως φοβο,λαθος δικο τους οχι της πολιτικης προστασιας που κανει απλα τα δουλεια της στην μεριμνα της ενημερωσης.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ μαζί σου, Stavkaran. Ακόμα κι αν δεν είναι αυτός ο σκοπός, δηλαδή, η πρόκληση φόβου, αυτό είναι τελικά το αποτέλεσμα. Και είναι ό,τι χειρότερο, αν ο μη γένοιτο, κληθεί κάποιος να αντιμετωπίσει όντως μία δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση, να διακατέχεται από φόβο και πανικό. Πολύ αρνητική και η συμβολή των ΜΜΕ, που διυλίζουν για μέρες κακοκαιρίες, οι οποίες επηρεάζουν ελάχιστα το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Αλλά εδώ, το καλοκαίρι ακούγαμε και διαβάζαμε περισπούδαστες αναλύσεις για τις τσούχτρες, που είχαν υποτίθεται κατακλύσει τις θάλασσες. Ακόμα και χάρτες έβγαζαν. Ήμαρτον.

      Κατά τα άλλα, χάρηκα για την επιστροφή σου στο blog. Σε θυμάμαι που έγραφες - πάντα εύστοχα σχόλια - και παλιότερα.

      Διαγραφή
  33. Τα θερμά μου συλλυπητήρια και από εμένα χριστόδουλε. Καλησπέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Παρατηρησα σημερα και χθες τους μετεορολογικους σταθμους της ηπειρου σε σχεση με τα υψη βροχοπτωσης και ειδα το εξης:σε καποιες στιγμες που δεν εδειχνε η ζωντανη καμερανα βρεχει οι σταθμοι εκεινη την ωρα εγραφαν χιλιοστα πραγμα που δειχνει ξεκαθαρα οτι οι σταθμοι ειναι χαλασμενοι και δεν συντηρουνται διοτι τσιμπαει η καταγραφη τους.
    Αυτο πιθανως με την αμφισβητηση της αξιοπιστιας σε αλλους σταθμους σταθμους στο αναλογο θεμα του υετου πρεπει να επισημανθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει απαντηθεί αυτό,υπάρχει χρονοκαθυστέρηση............-========Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Ειδικά στην Ήπειρο, επειδή το γνωρίζω από τα παιδιά που ασχολούνται, η συντριπτική πλειοψηφία των σταθμών όχι μόνο συντηρούνται, αλλά είναι και σε άριστη κατάσταση. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι οι ανανεώσεις των σταθμών γίνονται ανά 15 με 20 λεπτά, ενώ οι κάμερες ανανεώνουν κάθε λεπτό συνήθως. Οι σταθμοί πάνε μια χαρά, η κακοκαιρία και η τροχιά του συστήματος ήταν κομμένη και ραμμένη για την Ήπειρο και η περιοχή έδειξε τη δυναμική της με ανέμους του Νότιου και Νοτιοδυτικού τομέα. Σύστημα κινούμενο στην Αδριατική, οριακά β. Ιόνιο και το οποίο, κάνοντας ημικυκλική κίνηση προς ΒΑ, καταλήγει είτε στο β. Αιγαίο είτε ακόμη καλύτερα σε Σκόπια-Βουλγαρία, δίνει τα μέγιστα στην περιοχή, από μέτωπα καταιγίδων, μέχρι ασταμάτητο ορογραφικό υετό στις προσήνεμες στο ΝΔ ορεινές περιοχές και άλλα πολλά. Είναι τα κατ' εξοχήν βροχοφόρα συστήματα της περιοχής.
      Καλό βράδυ
      Παύλος, Άρτα

      Διαγραφή
  35. Χριστοδουλε, να θυμάσαι πάντα με αγάπη το πνευματικό σου παιδί. Εάν κάτι με συγκίνησε σήμερα ήταν ότι είχατε όπως φαίνεται πραγματικά πνευματική σχέση. Υπήρξες δηλαδή ουσιαστικός πνευματικός πατέρας και εκείνη ουσιαστικό πνευματικό παιδί. Ο,τι δηλαδή πιο όμορφο και ουσιαστικό.
    Τα συλλυπητήρια μου από τη βροχερή κ καταιγιδατη σήμερα Ρόδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κύριε Χριστόδουλε, θερμά συλλυπητήρια. Σπύρος Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλή δύναμη κύριε Χριστόδουλε.
    Ο πόνος λιγοστεύει όταν μοιράζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους.
    Χριστοδουλε δεν έχω λόγια να πω.
    Καλή δύναμη να σου δώσει ο Θεός, και καλό παράδεισο στο αγαπημένο σου πρόσωπο.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Η "Γαία" τελείωσε και μας άφησε 3 (ολογράφως "τρία") χιλιοστά βροχής .Δεν γίνεται δουλειά έτσι.Μου φαίνεται ότι πρέπει να βαδίσουμε εναντίον της Βαστίλης. Δεν μπορεί κυρία Μαρία Αντουανέττα μου άλλοι να τρώνε συνεχώς παντεσπάνι και άλλοι μπομπότα ,κι αυτή μουχλιασμένη.Εάν παραστεί ανάγκη τίθεμαι επικεφαλής των......Ιακωβίνων και αναλαμβάνω τον ρόλο του Ροβεσπιέρου!!.-======Π.Α.

    Υ.γ. " Τι ζητάς αθανασία στο μπαλκόνι μου μπροστά ,

    δε μου δίνεις σημασία κι η καρδιά μου πώς βαστά.

    Σ΄ αγαπήσανε στον κόσμο βασιλιάδες , ποιητές

    κι ένα κλωναράκι δυόσμο δεν τους χάρισες ποτές." ......................................................=====Στίχοι και μελωδία αγαπημένα.====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις 4 Ιουλίου 2015 είχα αναρτήσει άρθρο με τίτλο «Μια παλιά ιστορία με καιρικό ενδιαφέρον» που αναφερόταν στη μοιραία για τον Μαξιμιλιανό Ρομπεσπιέρο καταιγίδα της 27ης Ιουλίου 1794 που εμπόδισε τον όχλο του Παρισιού και τους Ιακωβίνους του να τον σώσουν. Με την ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή διαβάζοντας τη «Μαρία Αντουανέτα» του Στέφαν Τσβάιχ, μαθητής ακόμα του Γυμνασίου. Η εικόνα που είχα σχηματίσει τότε για την τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ήταν κάποια εικόνα μεταξύ του αμφίβολου «παντεσπανιού» και της «συγγνώμης» που ζήτησε όταν ανεβαίνοντας στη γκιλοτίνα, πάτησε κατά λάθος το παπούτσι του δήμιού της. Και για να μην παρεξηγηθώ, μέλος της λέσχης των Ιακωβίνων ήμουν κι εγώ, αλλά ως τη στιγμή που οι διάφορες συνιστώσες της άρχισαν να σφάζονται μεταξύ τους.

      Διαγραφή
  40. Καλησπέρα σας,
    εξαιρετικό καιρικά διήμερο στην Ήπειρο, βγαλμένο από παλιές φθινοπωρινές κακοκαιρίες (που "πρέπουν" σε ένα με ενάμιση μήνα πριν, αλλά είναι η νέα καιρική κανονικότητα...). Τα ορεινά τμήματα και ειδικά οι περιοχές πέριξ των Τζουμέρκων, δέχθηκαν απίστευτα ύψη βροχής, με επακόλουθα τα γνωστά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Άρτα έβρεχε από χθες νωρίς το πρωί με μέτρια προς δυνατή ένταση και ουσιαστικά σταμάτησε σήμερα αργά το μεσημέρι (αν κι έκανε μια ασθενή μπόρα ξανά πριν λίγα λεπτά). Δυστυχώς έχασα αυτό το υπέροχο διήμερο, καθώς βρέθηκα στην Πάτρα, όπου είχε κάμποσο αέρα, αρρωστημένη ζέστη και λίγες μπόρες του 10λεπτου που ξεκινούσαν και σταματούσαν απότομα και έβγαζε ήλιο. Επιστρέφοντας στην Άρτα, η θερμοκρασία ολοένα κι έπεφτε στο δρόμο, από τους 18(!!) στις 7 το απόγευμα στην αχαϊκή πρωτεύουσα στους 11,5 στην Άρτα στις 8.30. Δυστυχώς από την εντυπωσιακή είσοδο του χειμώνα στην κεντρική Ευρώπη, μάλλον εμείς θα πάρουμε το ελάχιστο δυνατό και αυτό μόνο η ΒΔ χώρα, με κάποια πρόσκαιρη μικρή πτώση της θερμοκρασία έως την Τετάρτη. Από εκεί και μετά τα θερμά σενάρια φαίνεται πως κερδίζουν σημαντικά έδαφος και η προοπτική ζεστών Χριστουγέννων είναι αρκετά πιθανή, με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, τα οποία και ελπίζουμε να αλλάξουν άμεσα. Κρίμα αν γίνει έτσι...
    Υ.Γ. Να ευχηθώ κι εγώ θερμά συλλυπητήρια στον Χριστόδουλο για την απώλεια του αγαπημένου του προσώπου και να είναι για πολλά χρόνια γερός και δυνατός να τη θυμάται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Εγώ φίλε Χριστόδουλέ δεν έχω να σου πω κάτι παραπάνω αφού εμείς τα λέμε συχνά πυκνά.Το μόνο που θέλω να τονίσω είναι ότι έβαλες δύσκολα στους περισσότερους από εμάς καθώς όλα αυτά που έγραψες είναι του Πανεπιστημίου και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων οι πιο πολλοί είμαστε του δημοτικού, δεν γνωρίζουμε τι είναι όλα αυτά με τις Πύλες κλπ και τα θεωρούμε τρελά,ενώ ίσως να μην είναι. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεις τον χρόνο και να μας εξηγήσεις απλά και κατανοητά όπως πολλές φορές κάνεις με μένα που μου έχεις αναλύσει τόσα και τόσα.
    Να είσαι καλά και να την θυμάσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! εκπληκτικά τα Θεοδώριανα μια κατηγορία μόνα τους,σε μια κακοκαιρία έριξε περισσότερο νερό από όσο έχει ρίξει στην περιοχή μου από την αρχή του χρόνου,τι σου είναι ο ορογραφικος υετός.. Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Kαλησπέρα σε όλους! Καταπληκτικό φθινόπωρο για την δυτική Ελλάδα όπως και να το κάνουμε και φέτος! Οι καταστροφές άμα έλειπαν θα ήταν ιδανικό.

    Στα ανατολικά και συγκεκριμένα στην Αθήνα όπως φαίνεται θα συνεχίσουμε με το φθινόπωρο και τον καιρό Νοεμβρίου. Δεν θα πω ότι δε ζήλεψα εχθές από τα χιόνια στο Λονδίνο.

    Με τέτοιες αρνητικές τιμές και για το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου θα πρέπει να περιμένουμε για τον χειμώνα. ¨Οπως το έχω πει σίγουρα η τσέπη μένει κερδισμένοι. Εχουμε γλυτώσει τουλάχιστον 1.5 μήνα θέρμανσης. Οποιος μπορεί να βάλει τώρα το θεωρώ ευκαιρία! Ποτέ δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί το επόμενο 3μηνο.

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao.gefs.sprd2.png

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή