Τα λαμπερά Χριστούγεννα είναι το σίγουρο…

Εις το βουνό (Όθρυς) ψηλά εκεί είν΄εκκλησιά ερημική... Το Χρήστου Τσαντήλα

Η χώρα επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση θυελλωδών ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 9 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ασθενείς τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στην ανατολική Ελλάδα. 


Την Τετάρτη (21/12), δεν προβλέπονται βροχές. Οι ΒΑ άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες τιμές θα είναι σχετικά χαμηλές και κατά τόπους στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα σημειωθεί παγετός. 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή (22 & 23/12), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Το τριήμερο Σάββατο – Δευτέρα (24 - 26/12), προβλέπεται καλοκαιρία με τους παρακάτω δηλωτικούς της εποχής αστερίσκους: (α) σχετικά χαμηλές ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας, (β) ομίχλες ακτινοβολίας το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά και (γ) αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση (κυρίως από τη τζακίλα) στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. 

70 σχόλια:

  1. Εγώ επιστρέφω στο προηγούμενο θέμα της δημοσιογραφίας όπου έχουμε
    -Τα χειμερινά καταλύματα έχουν πληρότητα από τώρα 95 τοις εκατό(μεταφρ.κάντε κράτηση να τελειώνουμε)
    -Η πτώση της θερμοκρασίας στα φυσιολογικά επίπεδα και οι ασθενείς χιονοπτωσεις Παρνασού δίνονται ως "χειμωνιάζει ο καιρός με κρύο και χιονοπτώσεις" με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι παραγγελίες του πετρελαίου θέρμανσης(μεταφρ.πάρτε ρε πετρελαίο μην μας μείνει την άνοιξη)
    -Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ από φυσικούς ερευνητές της που βλέπουν μόνο την Μεσόγειο και την Ελλάδα....(συνήθως οι δηλώσεις τους είναι με φωτισμό..από κάτω προς τα πανω σαν θρίλερ.)
    Κατά τα λοιπά βλέπω συνέχεια χάρτες Αμερικής γιατί από εκεί θα ξεκινήσει (?) η λευκή πρωτοχρονιά η όχι "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα από τη μουντή Στοκχόλμη .Χτες είχαμε θετική θερμοκρασία (2c) μετά από 16 μέρες ολικού παγετού .Η ζέστη …θα συνεχίσει μέχρι Πέμπτη όπου επιστρέφει ο ολικός παγετός .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να δούμε στην Αττική αν ο συγκεκριμένος τύπος καιρού μας δώσει ξανά κανένα δώρο. Μετά από περιόδους ζέστης και ανομβρίας μία είναι η απάντηση στατιστικά.

    Κατά τα άλλα σήμερα στη Φιλαδέλφεια αρκετός αέρας και συννεφιά με την θερμοκρασία στους 11-12c. Είχαμε ξεχάσει πως είναι να έχει κρύο.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή βδομάδα σε όλους. Μιας και μέχρι την επόμενη εβδομάδα δεν υπάρχει τίποτα ενδιαφέρον ένα ωραίο ιστορικό άρθρο http://amfipolinews.blogspot.com/2021/09/blog-post_4.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως αναμένονταν παρά την αισθητή πτώση της Τ850 σήμερα στα κεντρικά ανατολικά και βόρεια κυρίως, η κακή υποστήριξη με τα υψηλά γεωδυναμικά στα 500hPa και οι χαμηλές υγρασίες σε όλο το στρώμα της ατμόσφαιρας στα 500-1000hPa δεν άφησαν κανένα περιθώριο γιά αξιόλογα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές(εξαιρείται η Φθιώτιδα αλλά εκεί είναι βόρεια Στερεά και όχι ανατολικά ηπειρωτικά) ενώ και οι χιονοπτώσεις εκδηλώνονται κατά μέσο όρο πάνω από τα 850 με 1100μ από βορά προς νότο.
    Ήθελα να ήξερα κάποιοι από πού και ως πού δώσανε υψόμετρα χιονόπτωσης γιά σήμερα 250 και 400μ....
    Τελος πάντων.
    Κλείνοντας να πω ότι έχουμε αναφέρει την θετική τάση γιά κάτι χειμερινό προς την πρωτοχρονιά.
    Όμως θα παρακαλέσω όσοι αναγνώστες διαβάζουν τα σχόλια τού μπλογκ να μη δώσουν σημασία στα περί πανελλαδικών η προσήνεμων χιονιάδων από τώρα,καθώς δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη ακόμη γιά κάτι τέτοιο.
    Όλα στην ώρα τούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη στα Δυτικά δεν πήραμε μυρωδιά. 18αρια και 20αρια είχαν οι περισσότεροι σταθμοί.

      Διαγραφή
    2. Ναι σήμερα με την ηλιοφάνεια πιάσαμε 18αρια Γιάννη μέγιστες. Έχει πέσει όμως η θερμοκρασία αισθητά τώρα το βράδυ ενώ αύριο θα πέσει αρκετά και ως προς τις μέγιστες.
      Πάντα με τέτοιο ανεμολογικό πεδίο ευνοούνται τα ανατολικά στις Τ.

      Διαγραφή
  6. Έφτασε και τους 15 βαθμούς η θερμοκρασία τη Δευτέρα 19/12 στη Σαλαμίνα, αν και ο σταθμός βρίσκεται στο Αιάντειο, που δεν το πιάνει καλά ο βοριάς. Και στα νότια προάστια της Αθήνας καταγράφηκαν, ωστόσο, 14 βαθμοί, παρά τους ισχυρούς ανέμους.

    Παρεμπιπτόντως, σε ένα ψυχρό μέτωπο οφείλονται, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, οι σφοδρές αναταράξεις σε πτήση των χαβανέζικων αερογραμμών, που είχαν ως συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό 11 ανθρώπων, όπως αναφέρει το Skynews. Συνολικά, τραυματίστηκαν 36 άτομα - δυστυχώς κι ένα μωρό 14 μηνών ανάμεσα τους - αλλά μόνο τα 20 χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο, καθώς στα υπόλοιπα προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο της Χονολουλού.

    Το ισχυρό ψυχρό μέτωπο περνούσε πάνω από τη Χαβάη, συνοδευόμενο από καταστροφικούς ανέμους και καταιγίδες με κεραυνούς. Ο μετεωρολόγος Thomas Vaughan ανέφερε, επίσης, ότι είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις για καταιγίδες με κεραυνούς στο Οάχου της Χαβάης, αλλά και για περιοχές από τις οποίες πέρασε το συγκεκριμένο αεροπλάνο.
    https://news.sky.com/story/eleven-people-seriously-injured-after-turbulence-on-hawaiian-airlines-flight-12771050

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τα άλλα δεν είσαι καιροφιλος😆εγώ όσους χειμερινούς κολυμβητές ξέρω δεν έχουν ιδέα από Μετεωρολογία και ούτε κοιτάνε πολύ τον καιρό για να πάνε για κολύμπι. Ότι βρέξει ας κατεβάσει λένε! Επομένως κατά βάθος σου αρέσει η Μετεωρολογία!

      Διαγραφή
    2. Μου αρέσει η φύση και ο καιρός είναι κομμάτι της.

      Διαγραφή
  7. Με ένα μικρό διάλυμα που θύμισε λίγο όχι και κάτι το ιδιαίτερο ότι είμαστε στο χειμώνα , επαναφορά στη καλοκαίρια,με λαμπερά Χριστούγεννα όπως λέει και ο δάσκαλος,για το μετά βλέπουμε Χρήστος από την σχετικά κρύα Όθρυ στα ημιορεινά και πεδινα σήμερα με ασθενή κατά βάση φαινόμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διά-λυμα __διά-λειμμα__(διά)-λήμμα . Στην .....καθομιλουμένη !.======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια διόρθωση μπορεί να βοηθήσει αρκεί να μην έχει την αύρα ειρωνείας. Οι περισσότεροι φίλοι εδώ ευτυχώς την αποφεύγουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επί της ουσίας συμφωνώ μαζί σου, φίλε Meteorakia. Μόνο που εγώ θα έλεγα
      "τη δυσοσμία της ειρωνείας". Ορισμένες φορές η διόρθωση είναι επιβεβλημένη για να γινόμαστε όλοι καλύτεροι, με την προϋπόθεση βέβαια που ετέθη.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε αυτό που λές αποτελεί ,εκτός των άλλων,και βασική αρχή της Παιδαγωγικής,την οποία ανέκαθεν ακολουθούσα και ακολουθώ πιστά. Τα αποσιωπητικά είχαν άλλη στόχευση...... Ποιός είμαι εγώ που θα ειρωνευτώ!!,=========Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Ο Χρήστος έκανε ένα ορθογραφικό λάθος. Ο Πέτρος ανέβασε σχόλιο προς δύο αποδέκτες. Προς τον Χρήστο εμφανώς καλοπροαίρετο, προς τον δεύτερο αποδέκτη μετά επιτρεπτού κεντρίσματος. Το κέντρισμα αυτό μπέρδεψε τον Meteorakia. Ο Πέτρος αισθάνθηκε την ανάγκη να αμυνθεί. Ο διαιτητής θύμισε τους κανονισμούς και προέβη σε συστάσεις. Τέλος!

      Διαγραφή
    4. Pierluigi Collina !!.========Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Εμ δάσκαλε δεν ήμουν και ο καλύτερος μαθητής τι να κάνω μου άρεσε να φυλάω πρόβατα στο βουνό ,αυτό όμως γράφτηκε εκ παραδρομής Χρήστος

      Διαγραφή
  10. Μην ανυσηχείτς κύριε Ζιακόπουλε...αν συνεχισθεί ..θα ανεβάσω δικό μου κείμενο χωρίς να το περάσω από διορθωτή ,το σοκ θα είναι τόσο ισχυρό....που κανένας δεν θα έχει όρεξη για σχόλια...!....."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοσαρκασμός και χιούμορ ανίκητα αλλά και δυσεύρετα!

      Διαγραφή
    2. Με τιμάτε κύριε Ζιακόπουλε...ευχαριστώ..."θωμάς"

      Διαγραφή
  11. Να δούμε ο καιρός πότε θα πάψει να είναι ανορθόγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευελπιστούμε του χρόνου, Απόστολε!

      Διαγραφή
    2. Πολύ αγάπη έπεσε και θα την πληρώσουμε οι ανώνυμοι πάλι!

      Διαγραφή
    3. Μπορει και στις καθυστερησεις δασκαλε! Αλλα και αν ο αγωνας ληξει υπερ της ανορθογραφιας, με την σεντρα του νεου αγωνα μπορουμε το 1-0 απο τα αποδυτηρια!!!!

      Διαγραφή
    4. Μιας και πιάσαμε την ορθογραφία, το σωστό είναι "πολλή αγάπη", επειδή η λέξη "αγάπη" είναι ουσιαστικό. Αν ακολουθεί επίθετο, τότε γράφουμε "πολύ". Για παράδειγμα, η θερμοκρασία είναι "πολύ χαμηλή" στην Αττική και συγκεκριμένα δεν ξεπερνάει τους 9 βαθμούς σήμερα Τετάρτη 20/12 το πρωί. Σύμφωνα, επίσης, με το effis οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ αυτή μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα είναι θερμότερη από τον μέσο όρο.

      Επιστρέφοντας από τα του καιρού στα ορθογραφικά, υπάρχει ασφαλώς και η λέξη διάλυμα και χρησιμοποιείται κυρίως στη χημεία, όταν ανακατεύουμε διαφορετικά υγρά σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα. Αλλά μιας και ο λόγος για το διάλειμμα, κι επειδή το παρόν blog είναι κι ένα μικρό σχολείο, ας παραφράσω ένα τραγουδάκι που λέγαμε ως μαθητές στον δάσκαλο. "Κι όλοι, όλοι, όλοι στην τάξη, θέλουν, θέλουν, θέλουν πολύ, μια ψυχρή εισβολή".

      "Μία ώρα κενή", έλεγε το τραγουδάκι. Και για να είμαι και έντιμος απέναντι στην υπόλοιπη τάξη, προσωπικά δεν τη θέλω την ψυχρή εισβολή, αν είναι τύπου Μήδειας και Ελπίδας. Μάλιστα, ακόμα και άνθρωποι που τους αρέσουν πολύ τα χιόνια, όπως η μητέρα μου και η θεία μου, άρχισαν να μην τα θέλουν μετά τα όσα τράβηξαν στις δύο συγκεκριμένες ψυχρές εισβολές. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, που λένε.
      https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

      Διαγραφή
  12. Ένα από αυτά που μου άρεσαν στην ενασχόληση μου με τα μαθηματικά ήταν και το ότι δεν χρειαζόταν να σκεφτώ την ορθογραφία. Όποτε έπρεπε να γράψω ένα κείμενο είχα πάντα την ανασφάλεια έψαχνα να δω αν είναι σωστά γραμμένο. Το παθαίνω κύριε Ζιακοπουλε ακόμα και τώρα μερικές φορές στον πίνακα μετά από τόσα χρόνια που διδάσκω αν και οι λέξεις είναι λίγες που χρειάζεται να χρησιμοποιήσω στην επίλυση ασκησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιας και αναφερόμαστε στο πεδίο των μαθηματικών,νομίζω ότι το "λήμμα", ως μαθηματικός όρος ,είναι θέμα ουσίας να γραφεί ορθά.Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που η ορθογραφία μπορεί να καταντήσει ανούσια βάσανος.Κάποτε είχαμε και το πολυτονικό.......Να είσαι καλά. =====Π,Α,

      Διαγραφή
  13. Πρώτη μέρα χειμώνα στη Νέα Ερυθραία σήμερα με συννεφιά και ενα ΒΑ που λυσσομανάει από το πρωί...μας έλειψε.Στους 7,5⁰c τώρα με αίσθηση στους 4⁰ c!Για λίγο βέβαια...ας ελπίσουμε από του χρόνου να σοβαρευτεί ο καιρός γιατί μέχρι και την Πίνδο άχιονη θα την βρει το 2023!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μην τα βάζετε με τον καιρό. Αν δεν άλλαζε κάθε λίγο και λιγάκι, οι εννιά στους δέκα δεν θα ήταν σε θέση να ξεκινήσουν μια συζήτηση.
    Kin Hubbard

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συμφωνώ με την δυσοσμία της ειρωνείας όμως μερικές φορές είναι ανεπαίσθητη οπότε είναι σαν αύρα (δεν αναφέρομαι στον φίλο ανώνυμο). Σε δύσκολες εποχές ίσως και να ήταν ένας τρόπος έκφρασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και επειδή όλοι κρεμομαστε από τα "λόγια" του δασκάλου..ευελπιστώ σημαίνει πολλές και καλές ελπίδες.Βλεποντας ενσεμπλια Ευρωπαίου και Αμερικανου αφήνουν νότα αισιοδοξίας..Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται!Καλησπέρα από Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το τελευταίο σχόλιο του κ.Ζιακοπουλου,ειναι κατά την άποψή μου η σύνοψη για τον φετινό χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάμε ολοταχώς για Πασχουγεννα από πλευράς θερμοκρασιών από ότι φαίνεται ακόμα και εδώ στη Θράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οι ανατολικές ΗΠΑ θα βιώσουν τα πιο παγωμένα Χριστούγεννα εδώ και χρόνια, όπως προειδοποιεί το severe-weather.eu. Από το δριμύ ψύχος, που θα συνοδεύεται και από σφοδρές χιονοθύελλες, αναμένεται να επηρεαστούν 100 εκ. άνθρωποι, στα 2/3 των ανατολικών πολιτειών στις ΗΠΑ. Το σύστημα κακοκαιρίας που ονομάστηκε Elliot αναμένεται να ρίξει τις αισθητές θερμοκρασίες στους -60 βαθμούς Φαρενάιτ (-60-32/1,8= -51 βαθμοί Κελσίου) στα βόρεια, ενώ οι πολικές αέριες μάζες θα αρχίσουν να κινούνται από τα Μεσοδυτικά προς τα Βραχώδη Όρη από αύριο Τετάρτη 21/12. Και ήδη από τη Δευτέρα 19/12 η αισθητή θερμοκρασία ήταν -20 βαθμοί Φαρενάιτ (-20-32/1,8= -29 βαθμοί Κελσίου) στα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ (Ντακότα, Μοντάνα κ.λ.π.).

    Από τα μέσα και προς το τέλος της εβδομάδας ο λοβός του πολικού στροβίλου θα κινηθεί νότια και τότε θα αρχίσει το ψύχος να επηρεάζει τις ΗΠΑ, με την κυκλοφορία να γίνεται μεσημβρινοί και τους βόρειους - βορειοανατολικούς ανέμους να ωθούν το κρύο μέχρι τη Φλόριντα την Παρασκευή 23/12. Οι πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της εποχής θερμοκρασίες, θα επιμείνουν από το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, τουλάχιστον για τις ανατολικές ΗΠΑ.

    Οι ψυχρές μάζες θα αλληλεπιδράσουν με ένα επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό που θα βαθύνει στα επίπεδα κυκλώνα, με πτώση 30mbar (η πίεση θα υποχωρήσει στα 960mbar την Κυριακή των Χριστουγέννων) φέρνοντας σφοδρές χιονοπτώσεις στα Μεσοδυτικά, από Κάνσας, το Μιζούρι και την Αϊόβα, μέχρι το Ιλινόις, την Ιντιάνα και το Μίτσιγκαν. Πολύ ισχυροί άνεμοι που θα περιορίζουν την ορατότητα και θα κάνουν απροσπέλαστους τους δρόμους, αναμένονται στο Σαιντ Λιούις, το Σικάγο και το Ντιτρόιτ, συνοδευόμενοι από χιονοθύελλες.

    Οι θερμοκρασίες θα είναι κάτω από τους -10 βαθμούς Φαρενάιτ (-10-32/1,8= -23 βαθμοί Κελσίου) στη Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ και τη Βόρεια και Νότια Ντακότα. Αλλά, ακόμα και στα Μεσοδυτικά, οι θερμοκρασίες θα είναι υπό το μηδέν (-17 βαθμοί Κελσίου). Όλα αυτά είναι απλά χειμώνας ή κλιματική αλλαγή;
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar-vortex-2022-christmas-winter-storm-elliot-arctic-front-deep-freeze-united-states-snow-mk/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.webcamtaxi.com/en/canada/british-columbia/vancouver-harbour.html

      Καταπληκτική κάμερα από το Vancouver. Με τόσο κρύο τι να σου κάνουν και τα Rocky mountains. Και μιλάμε για μία από τις πιο ζεστές περιοχές του Καναδά.

      Διαγραφή
  20. Σιγή ιχθύος στη παρέα.. περιμένουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναμενόμενο. Μετά το καρότο ήρθε το μαστίγιο από το GFS καθώς εξαφάνισε τα ψυχρά σενάρια. Το 'του χρόνου' του κυρίου Ζιακόπουλου παραπάνω έπρεπε να μας προϊδεάσει. Σπύρος, Αθήνα

      Διαγραφή
    2. Έχω κολλήσει στο «Λαμπερά Χριστούγεννα, βρεγμένα Φώτα», Σπύρο μου! Βρεγμένα, όχι χιονισμένα!
      Ας λέω εγώ. Μην τα παίρνετε όλα τοις μετρητοίς!
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε έφαγες την πρωτοχρονιά!

      Διαγραφή
    4. Την έχει φάει η λαϊκή κλιματολογία. Ίσως με τη λογική: βάλε κάτι ενδιάμεσο!

      Διαγραφή
  21. Καμμία άλλη παροιμία δεν έχει η λαογραφία κύριε Ζιακόπουλε?...η τουλάχιστον καμμία παραλλαγή της? "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Τ' Αγι' Αντωνιού, τ' Αϊ Θανασιού, του βλάχαρου ο Χειμώνας"

      Διαγραφή
    2. ....Οι παροιμίες...μου φαίνεται από τα λαμπερά Χριστούγεννα θα μας οδηγήσουν κατ ευθείαν στην Λαμπρή...καλύτερα τα σκίτσα...(αρκούδες..ντάλντον κλπ)"θωμάς"

      Διαγραφή
  22. Κάτι αξιόλογο διαφαίνεται μετά την μεθεπομένη των Χριστουγέννων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανδρέα, μου θύμισες την άλλη παροιμία "μπρος πίσω τα Χριστούγεννα, μπαίνει βαρύς Χειμώνας". Πράγματι την ημέρα των Χριστουγέννων γενικά δεν θυμάμαι πραγματική κακοκαιρία στην Κρήτη (μετρώ πολλές δεκαετίες), αλλά το δεύτερο μέρος δεν το βλέπω εύκολο να επαληθευτεί φέτος. Γ.Στυλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρήκα την παραλλαγή: "Γύρω - γύρω του Χριστού η καρδιά του χειμωνιού". Σε κάθε περίπτωση, έχω τη γνώμη ότι η παροιμία αυτή "βγήκε" με βάση τους χειμώνες του παλιού ημερολογίου

      Διαγραφή
  24. Καλώς τονε κι ας άργησε! Για τον Βοριά μιλάω.
    Μας πήρε και μας σήκωσε.Μας έφαγε το ξεροκρυο.Τι να τον κάνω τον χειμώνα χωρίς φαινόμενα.Βροχες και χιόνια θέλουμε παιδιά.
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δάσκαλε μιλήστε ξεκάθαρα φαίνεται κάτι σοβαρό για τέλη του Δεκεμβρίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν έχει κάτι θα πει.Οπως τότε με τους Ντάλτον

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι τις προβλέψεις μου τις έκανα στα σχόλιά μου. Από εκεί και μετά ισχύει η κινέζικη παροιμία: «Το να μην είσαι βέβαιος για κάτι είναι ενοχλητικό για αυτούς που σε ρωτούν, αλλά το να είσαι απολύτως βέβαιος για αυτό που λες είναι ανόητο».
      Σήμερα το μπλογκ γιορτάζει την Ημέρα των Παροιμιών!

      Διαγραφή
    3. Είπαμε ,ο Καρτέσιος έλεγε : "Περί πάντων αμφιβάλλω.Περί ενός δεν αμφιβάλλω, περί του ότι αμφιβάλλω"!.===========Π.Α.
      Υ

      Διαγραφή
  26. Μάλλον ο δάσκαλος βλέπει κάτι χειμωνιάτικο για 15 Γενάρη και μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σωστός ο δάσκαλος, αλλά εγώ περιμένω να γιορτάσουμε την ημέρες των παροιμιων,αλλά τις ημέρες με τα σκιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Άρωμα χειμώνα πήραμε στην περιοχή μου εχθές και σήμερα καθώς ο μουντος καιρός μαζί με τον δυνατό αέρα συνέθεσαν όμορφο σκηνικό χειμερινό.
    Στο δυτικό τμήμα της Βοιωτίας και ειδικά στον ορεινό όγκο του Ελικώνα έριξε καλό νερο (18 χιλιοστά είχε το Ζερικι)και εαν βοηθούσε από εχθές η θερμοκρασία θα είχε περισσότερο χιόνι το βουνό (και έτσι όμως πήρε μια καλή πασπαλα σχεδόν μέχρι τα 1100 μέτρα στο ανατολικό τμήμα ενώ στο δυτικό και στην κορυφή της "Παλιοβουνας" πρέπει να είχε πιο πολυ).
    Εμείς στα πιο χαμηλά πήραμε κάτι ψυχούλα ίσα ίσα για να...ξεγελασουμε την "καουρα" από την...λακερδα..
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ως λάτρης της λαϊκης παράδοσης ,καταθέτω κι εγώ το δικό μου δίστιχο: «Ο Ολύμπος (=gfs) κι ο Κίσσαβος (=Ευρωπαίος) τα δυο «βουνά» μαλώνουν, ποιος θα ρίξει τη βροχή και ποιος θα ρίξει χιόνι. Και θέλει ο Ολύμπος βροχή , ο Κισσαβος το χιόνι μα ο δάσκαλος ελάλησε : υπομονή γειτόνοι!» Αχιλλέας -Κέρκυρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Οι παροιμίες τού δασκάλου βγάζουν πάνω κάτω και το τι πιστεύει για τον καιρό της εορταστικής περιόδου.
    Είχα και εγώ κάποιες ελπίδες για την πρωτοχρονιά αλλά νομίζω εξαΰλώνονται και αυτές...
    Συμφωνώ απόλυτα με τα τού δασκάλου.
    Κάτι θα προσπαθεί να ανακατέψει ο καιρός προς την πρωτοχρονιά και μετά αλλά σπουδαία πράγματα δυστυχώς δεν φαίνονται(τα στοιχεία χάλασαν και από τα δύο μεγάλα μοντέλα).
    Παρατηρώντας τούς χάρτες θερμοκρασιών τις επόμενες ημέρες σε Ευρώπη και Αμερική αποδεικνύεται αυτό πού έγραψα προχτές περί μπαλονιών και κυμάτων rossby, ακόμη και σε μεγάλης κλίμακας κυκλοφορίας βορείου ημισφαιρίου.
    Δριμύ ψύχος σε όλη την Αμερική και τον Καναδά(μέχρι Φλωριντα και Μεξικό θα φτάσει η ψυχρή μάζα) και ταυτόχρονα καλοκαιρία με υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη!
    Ο φετινός ύπνος τού καιρού συνεχίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσω ότι είναι η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια που δέχεται ψυχρή εισβολή και η Φλόριντα, όπου δεν είχε χιονίσει ποτέ τον προηγούμενο μισό αιώνα. Όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η ώρα ή απλά κλιματική αλλαγή; Θα παγώσουν πάλι τα ιγκουάνα και θα πέφτουν από τα δέντρα, όπως τις δύο προηγούμενες φορές. Δεν πεθαίνουν, πάντως, απλά μπαίνουν σε αναστολή οι ζωτικές τους λειτουργίες, που επανέρχονται όταν η θερμοκρασία ανέβει.

      Για αυτό και υπάρχουν προειδοποιήσεις προς τον κόσμο να μην πειράζει τα ξυλιασμένα, στο έδαφος, ιγκουάνα. Αυτή τη φορά, παρεμπιπτόντως, γίνονται προειδοποιήσεις στους πολίτες ότι μπορεί να πάθουν ακόμα και κρυοπαγήματα, αν κυκλοφορούν έξω, λόγω των ακραία ψυχρών θερμοκρασιών. Το πρόβλημα είναι ότι στις ΗΠΑ 50 εκ. άνθρωποι ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, δηλαδή, δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη ή τρία γεύματα τη μέρα.

      Για όλους αυτούς τους ανθρώπους ο συγκεκριμένος χιονιάς θα είναι μία μάχη ζωής ή θανάτου, άλλωστε, είχαν πεθάνει δεκάδες άστεγοι στις ΗΠΑ, πριν μερικά χρόνια, που οι θερμοκρασίες είχαν υποχωρήσει μέχρι και τους -40 βαθμούς, τοπικά, νομίζω. Για αυτό λένε και ότι το καλοκαίρι είναι η χρυσή εποχή των φτωχών.

      Ο Σωκράτης φέρεται να το είχε πει, σύμφωνα με μία θεατρική παράσταση που κάποτε είχα δει (δεν ξέρω αν συνέβη και στην πραγματικότητα). Αφού τον καταδίκασαν σε θάνατο, ο Σωκράτης, που η μεγάλη του αγάπη ήταν η θάλασσα, θύμισε Αθανάσιο Διάκο στην απολογία του. Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα.

      "Το καλοκαίρι! Χρυσή εποχή των φτωχών. Μονάχα το καλοκαίρι ζούσα πλέρια το κορμί μου και τη σκέψη μου. Όλο μου το είναι βοούσε και φουρφούλιαζε χαρούμενα σαν λεύκα στον όχτο, γεμάτη αστράματα, πουλιά και τζιτζίκια. Πήγατε, λοιπόν, να με καταδικάσετε στη δόξα του καλοκαιριού, τον Μάη με τα λουλούδια. Αν ήταν χειμώνας, δεν θα 'βγαζα λέξη"...

      Κάτι ανάλογο είχε πει και ο Αθανάσιος Διάκος πριν τον εκτελέσουν οι Τούρκοι: "Για ιδές καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει, τώρα π' ανθίζουν τα κλαριά και βγάζει η γης χορτάρι". Περιγράφοντας, έτσι την ομορφιά της άνοιξης.

      Επειδή, όμως, είναι δικαίωμα του καθενός να του αρέσει ο όποιος καιρός, από σήμερα 21/12 αρχίζει - και με βάση το ηλιοστάσιο - η χρυσή εποχή των χιονόφιλων, ο χειμώνας. The Old Man Winter, που γράφει συχνά, πυκνά και το accuweather, δηλαδή, ο γερο-χειμώνας, αν και σε ελεύθερη μετάφραση μάλλον σημαίνει ο παλιόφιλος ο χειμώνας.

      Διαγραφή
    2. Σωστά όσα αναφέρεις και
      δικαίωμα τού καθενός βέβαια να ποθεί οποία εποχή τού αρέσει.
      Όσο γιά την επίσημη έναρξη τού χειμώνα σήμερα όπως έγραψες ξεκινά καί με τη βούλα.
      Καλό χειμώνα λοιπόν.
      Καλή συνέχεια από την παγωμένη σήμερα το πρωί ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία (0β).
      (τι Φλώρινα,τι Φλόριντα θα λέμε στο τέλος θερμοκρασιακά.
      Έτσι και το πληκτρολόγιο μού από τις πολλές φορές πού γράφει Φλώρινα κατά λάθος μού πέρασε και τη Φλόριντα με ω...)
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα στην παρέα!με αφορμή το σχόλιο του φίλου για τα ιγκουάνα να συμπληρώσω, κάτι αντίστοιχο, όπως έβλεπα χτες στην τιβι, συμβαίνει και με τους αλιγάτορες στις παγωμένες λίμνες . Η Αμερική ετοιμάζεται για κάτι πολύ ακραίο αφού το ψύχος θα κατέβει σε γεωγραφικά πλάτη αντίστοιχα με της β Αφρικής. Στα δικά μας, όπως λέει και ο φίλος Φώτης εξαϋλώνονται οι ελπίδες για κάτι δυνατό (όπως έδειξαν κάποια τρεξίματα) προς την πρωτοχρονιά.. βέβαια η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!.. όπως και να έχει απόψε μπαίνουμε στον χειμώνα καθώς θα έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο
      Χρήστος Αιγιάλεια

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ για το δικαίωμα στο γούστο, αρκεί να μην έχουμε εμμονές, γιατί υπάρχει και το ορθόν. Όλες οι μη ακραίες καιρικές συνθήκες πρέπει να συντελούνται στην κάθε εποχή, για το καλό του πλανήτη. Από κει και πέρα, δεκτή και η γκρίνια. Πάλι χωρίς εμμονή και επιμονή.
      Παρήγορο το ότι δε θα έχουμε 22αρια + τα Χριστούγεννα. Κάτι είναι κι αυτό.

      Διαγραφή
    5. Φώτη γράφεις στο μήνυμά σου ότι σε αντίθεση με το δριμύ ψύχος της Αμερικής και Καναδά σε όλη την Ευρώπη θα έχουμε καλοκαιρία με υψηλές θερμοκρασίες. Το λες συγκριτικά; Γιατί τώρα οι θερμοκρασίες είναι πια χειμωνιάτικες, κανονικές στο σύνολο της Ευρώπης. Βλέπεις στα μοντέλα ότι θα έχουμε σε όλη την Ευρώπη πχ διψήφιες θερμοκρασίες; Γιατί μπερδεύτηκα λίγο έτσι όπως διάβασα το μήνυμα. Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    6. Εννοώ Κωνσταντίνε ότι κοιτώντας τούς χάρτες την Τ850 σε όλο το βόρειο ημισφαίριο τις επόμενες ημέρες θα δεις,ότι σταδιακά όλη σχεδόν η Ευρώπη πλην την πολύ βόρειας και ΒΑνατολικής(λογικό εκεί να κάνει κρύο όσο να ναι), θα έχει καθημερινά θερμοκρασίες με διψήφια νούμερα(ακόμη και στην Αγγλία).
      Παντού δλδ Χριστούγεννα με ήλιο και ήπιο καιρό(18αρια σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις).
      Όταν προς τα τέλη τού μήνα το δριμύ ψύχος θα αρχίσει να περιορίζεται στα βορειότερα της Αμερικής, τότε σιγά σιγά θα ενεργοποιηθεί το κρύο και στην Ευρώπη χωρίς όμως ακόμη άγριες διαθέσεις.
      Τέλος να σημειώσω γιά άλλη μία φορά ότι οι δείκτες κυκλοφορίας ΑΟ ΝΑΟ και Julian madden, είναι τελείως ενδεικτικοί γιά τον καιρό της χώρας μας.
      Δεύτερη φορά φέτος πού θα έπρεπε να ευνοούν προς τα τέλη τού μήνα την χώρα μας βάση αυτών πού έδειχναν και δυστυχώς άλλη μία αποτυχία είναι πολύ κοντά.

      Διαγραφή
  31. Αυτό που είπατε προηγουμένως κ. Ζιακόπουλε για το παλαιό ημερολόγιο, μου δημιούργησε την ακόλουθη απορία: τα στατιστικά στοιχεία και οι παρατηρήσεις της ΕΜΥ είναι προσαρμοσμένα στη αλλαγή των 14 ημερών μετά το 1924;

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. -6.5 σήμερα το πρωί στο Ανω Βόιο...και τα ποτάμια κρουσταλιασμένα...ενω ολη η φύση έχει τυλιχτεί με πάχνη.......αν είχαμε άλλη κυκλοφορία...αυτήν η αναστροφή..θα σήμαινε πολύ χιόνι αν ο καιρός γυρνούσε σε νοτιά...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα σας και καλό χειμώνα που ξεκινάει επίσημα σήμερα (21/12) λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Γνωρίζει κάποιος που οφείλεται η αρκετά μεγάλη απόκλιση μεταξύ ECMWF και GFS στις πιέσεις εδάφους, ακόμα και στις 60 ώρες, πάνω από την Γροιλανδία; Το παρατηρώ εδώ και εβδομάδες ότι το GFS υπερεκτιμά (;) τον γροιλανδικό αντικυκλώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πρώτη πάχνη φέτος και στην Καλαμαριά. Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει: "Μετά από μια περίοδο με πάχνη, έρχεται το χιόνι". Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Όσο περισσότερο απομακρυνομαστε απο την σημερινή ημέρα τόσο πιο ευχάριστα είναι τα νέα από το GFS !! Οι παλαιότεροι σε αυτό το μπλογκ καταλαβαίνουν τι εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή