Το χαμηλό της Σύρτης

Το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) καθοριστική επίδραση στον καιρό της χώρας μας θα έχει ένα βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίστηκε ήδη στη Σύρτη. Το σύστημα αυτό θα κινηθεί προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας με εξαίρεση την πιο ανατολική ζώνη της (Θράκη, Α. Αιγαίο, Δωδεκάνησα και ανατολικές περιοχές Κυκλάδων και Κρήτης). Οι διαφορές μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων του Ευρωπαϊκού Κέντρου (ECMWF) και του αμερικάνικού μοντέλου GFS τόσο στην ακριβή τροχιά που θα ακολουθήσει το χαμηλό όσο και στην έκταση και την ένταση των βροχών κάνουν την πρόγνωση δύσκολη αλλά ταυτόχρονα συναρπαστική. Κατά τη γνώμη μου, πιο πιθανό είναι να βγει το σενάριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου, σύμφωνα με το οποίο το χαμηλό θα κινηθεί Β-ΒΑ και θα δώσει αρκετές βροχές ακόμα και στη δυτική Ελλάδα. Η ασθενής μεταφορά στροβιλισμού στην ελεύθερη ατμόσφαιρα αντισταθμίζεται ως ένα σημείο από την αξιόλογη βαροκλινικότητα που υπάρχει στην κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «αξιοπρεπούς», κατά το ECMWF, επιφανειακού χαμηλού, το οποίο είναι ικανό να δώσει ισχυρά φαινόμενα, δεδομένης της δυνητικής αστάθειας που υπάρχει την εποχή αυτή πάνω από τις μεσογειακές περιοχές. Ένας από τους βασικούς λόγους που με κάνουν να ψηφίσω ECMWF είναι ότι η ανάλυσή του και η ως αυτή τη στιγμή επαλήθευση των προβλέψεών του είναι σαφώς πιο ρεαλιστικές από τις αντίστοιχες του GFS. Οψόμεθα…

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες μέρες, την Κυριακή (27/9), οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν βασικά στη Β. Ελλάδα (τοπικά φαινόμενα δεν αποκλείονται στην Ήπειρο, την ορεινή Θεσσαλία και τη Δ-ΝΔ Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Τη Δευτέρα (28/9) τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα αρχίσουν να στρέφονται σε ΒΑ, αρχής γενομένης από το ΒΑ Αιγαίο και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στις ΒΑ περιοχές.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26-9-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία και πιθανώς στην περιοχή της Ξάνθης. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς. Στη Θράκη η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα και από τα ΝΔ βαθμιαία βελτίωση. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 5 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι το απόγευμα σε ΒΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα και από το νότο προς το βορρά. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 26 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο ΒΔ Αιγαίο και τις δυτικές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 και στα δυτικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 28 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 25 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 24 βαθμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου