«Επειδάν γάρ ο μετοπωρινός χρόνος έλθη, πάντες που οι άνθρωποι προς τον θεόν αποβλέπουσιν, οπότε βρέξας την γην αφήσει αυτούς σπείρειν» (Ξενοφώντος Οικονομικός, 17.2)


Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Ένα άλλο χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινούμενο ανατολικά εξασθενεί κι έτσι δεν θα επηρεάσει σημαντικά τον καιρό της χώρας μας. Αυτό βασικά σημαίνει ότι, πέρα από τη συννεφιά, οι βροχές που είναι πιθανό να σημειωθούν θα είναι περιορισμένες και ασθενείς. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι άνεμοι μόνο στη Θάλασσα Κυθήρων θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Το Σάββατο (20/10), μια ατμοσφαιρική διαταραχή, που θα κινηθεί από την κεντρική Ευρώπη προς την Τουρκία μέσω των Βαλκανίων, θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Β. Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας. Την Κυριακή (21/10), λίγες βροχές προβλέπονται στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις ανατολικές περιοχές. Τη νύχτα προς τη Δευτέρα στη Β. Ελλάδα αναμένονται βροχές και καταιγίδες, αποτέλεσμα της κίνησης ενός ψυχρού μετώπου από την κεντρική Ευρώπη προς την περιοχή μας. Με αυτή την εξέλιξη, τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-10-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα βροχών στα ορεινά της Α. Μακεδονίας. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα βροχών στα νοτιοδυτικά. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή πιθανότητα βροχών στην Πελοπόννησο. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών στην Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στη Θάλασσα Κυθήρων 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Παροδικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 23 βαθμούς.

45 σχόλια:

  1. Η μεσημβρινή κυκλοφορία φαίνεται να κάνει την δουλειά τής με διαδοχικά συστήματα και οπότε και κακοκαιρίες κατά κύματα. Βελάξαμε με την καιρική απραξία και αρρώστησε το πνεύμα και παράλληλα αρρώστησε το σώματι από κρυολόγημα. Πάντως έρχεται μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον πρώτα ο Θεός. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έρθει φίλε το κρύο κ όλοι θα αρρωσταίνουν ευκολα..καλύτερα να έχει ήλιο κ καλοκαίρια

      Διαγραφή
    2. Συμμερίζομαι την γνώμη σας για το κρύο. Στο θέμα του να έχει ήλιο και καλοκαιρία η καλοκαίρια, πιστεύω ο δάσκαλος (κύριος ζιακόπουλος) έβαλε την καταλληλότερη επικεφαλίδα για αυτή την εποχή. «Επειδάν γάρ ο μετοπωρινός χρόνος έλθη, πάντες που οι άνθρωποι προς τον θεόν αποβλέπουσιν, (οπότε βρέξας την γην αφήσει αυτούς σπείρειν») Καλό βράδυ να έχουμε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο .

      Διαγραφή
    3. Εξαιρετικά άστοχο το σχόλιο σας αγαπητέ. Ο κόσμος αρρωσταίνει με την κακοκαιρία εν μέσω φθινοπώρου και χειμώνα και όχι το αντίθετο. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
    4. Διαφωνώ εν μέρει κύριε Γεωργιάδη.
      Το κρύο είναι απαραίτητο το χειμώνα διότι ο φρέσκος Σιβηρικός αέρας καθάριζεί την ατμόσφαιρα κ σκοτώνει τα μικρόβια αλλά δημιουργεί βέβαια κ συνθήκες κρυολογήματος(λόγω κυρίως μεγάλων θερμοκρασιακών διαφορών εξωτερικής ατμόσφαιρας κ σπιτιών),αντίθετα με έναν καιρό όπως ο περσινός που είχαμε όλο το χειμώνα υγρασία ζέστη κ Σαχαριανής προέλευσής σκόνη αν θυμάσαι οι ιώσεις έπαιρναν κ έδιναν.Αυτά ενημερωτικά.

      Διαγραφή
    5. Εάν αναφέρεστε σε εμένα, καλοπροαίρετα δεν το κατάλαβα το σχόλιο σας. Καλησπέρα! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    6. Χτές και σήμερα ζέστανε φίλε Μάρκο.Τις προηγουμενες μέρες είχε ένα αδιαφορο καιρό και πονηρό θερμοκρασιακά.Στον ήλιο ζεστούλα στον ίσκιο κρύο,το μεσημέρι ζεστούλα,το πρωί,νύχτα κρύο κλπ.Χωρια η ατμοσφαιρα εδώ στα ηπειρωτικά τουλαχιστον ήταν και είναι χάλια!Τότε επυθημουσαμε καιρό με καταιγίδες και καθαρούς νοτιάδες,με ότι συνεπάγεται αυτό θερμοκρασιακά και η διάθεσή μας σαν καιροφιλοι θα ήταν καλή.Όποιος θέλει ήλιο και ζέστη τέτοια εποχή απλώς δεν είναι καιροφιλος.Τώρα θα έρθουν νερά αλλά με κρύα.Τουλάχιστον ξέρεις ότι έχει κρύο και θα φυλαχτείς.Καλώς να έρθει λοιπόν αυτήν ή αυτές οι αλαγες του καιρού!Μακριά απο τα όψιμα μελτέμια τέτοια εποχή!

      Διαγραφή
    7. Ο λόγος που στο κρύο αρρωσταίνουμε πιο εύκολα είναι ότι ο οργανισμός εξασθενεί από την προσπάθειά του να κρατηθεί ζεστός και γίνεται πιο ευάλωτος στους ιούς. Όσο πιο βαρύς είναι ο χειμώνας, τόσο πιο σαρωτική είναι η εποχική γρίπη. Για παράδειγμα πέρσι που η Ελλάδα είχε ήπιο χειμώνα, τα κρούσματα και τα θύματα ήταν πολύ λιγότερα από άλλες χρονιές. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που είχε βαρυχειμωνιά και για αυτό γράφει και η Le Monde "η γρίπη σκοτώνει", επισημαίνοντας ότι πέρσι καταγράφηκαν 13 χιλιάδες θάνατοι, ενώ λιγότεροι από τον μισό πληθυσμό και μόνο το 1/4 των γιατρών είχαν εμβολιαστεί. Στους επαγγελματίες που πρέπει απαραίτητα να εμβολιάζονται η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Agnes Buzyn συμπεριλαμβάνει εκτός από τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους οδοντίατρους, και τους μασέρ κινησιοθεραπείας, αλλά και τις πεντικιουρίστες. Παγκοσμίως μόνο το 26% των γιατρών εμβολιάζεται.

      Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας έχει αρχίσει ήδη καμπάνια ενημέρωσης για τη γρίπη, υπενθυμίζοντας ότι είναι απαραίτητο το πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή των επαφών όταν κάποιος έχει τον ιό, ενώ τονίζει ότι πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 65 ετών, όσοι έχουν κάποια χρόνια ασθένεια ή, παχυσαρκία, αλλά και οι έγκυες, δηλαδή, περίπου 12 εκ. άνθρωποι. Την περσινή περίοδο 2017-18 είχε εμβολιαστεί μόνο το 45,6% του πληθυσμού, έναντι του 75% που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με συνέπεια 13 χιλ. θανάτους που αποδόθηκαν στη γρίπη, που σε ποσοστό 85% αφορούσαν άτομα άνω των 75 ετών. Το 81% όσων διακομίστηκαν στην εντατική ανήκε επίσης στις ευπαθείς ομάδες και από αυτό το ποσοστό μόνο τα 2/3 είχαν εμβολιαστεί. Συνολικά 75 χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από την εντατική λόγω γρίπης, με συνέπεια πολύ ηλικιωμένοι να περιμένουν καθηλωμένοι σε φορεία.

      Το εμβόλιο δεν καλύπτει από όλες τις περιπτώσεις γρίπης, αλλά κάθε χρόνο αποτρέπει 2.000 θανάτους, που θα ήταν 2.500, αν το 63% των ατόμων υψηλού κινδύνου εμβολιαζόταν. Τουλάχιστον, οι Γάλλοι είναι καλά ενημερωμένοι, καθώς το 70% γνωρίζει ότι το εμβόλιο είναι η πιο ενδεδειγμένη κίνηση για την προστασία από τη γρίπη. Πολλοί πέφτουν, όμως, θύματα φημών και παραπληροφόρησης, καθώς ένα 52% θεωρεί λανθασμένα ότι το εμβόλιο μεταδίδει τη γρίπη. Τέλος, δεν υπάρχει ομοιοπαθητικό εμβόλιο.
      https://www.lemonde.fr/sante/article/2018/10/18/grippe-seulement-la-moitie-des-personnes-a-risque-sont-vaccinees_5371524_1651302.html

      Υ.Γ: Στην Ιαπωνία παρασκεύασαν χάπι το οποίο παίρνεις μία κι έξω και ήδη χορηγείται και καταπολεμά πολύ αποτελεσματικά τη γρίπη, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι δεν την αφήνει να μεταδοθεί. Θα αρχίσει να χορηγείται σε 1-2 χρόνια και στην Ευρώπη. Πάντως, ο ήπιος καιρός είναι ο πιο αποτρεπτικός παράγοντας εξάπλωσης του ιού της γρίπης.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  2. Mιας και μας έρχεται από βδομάδα ψυχρό μέτωπο από την κεντρική Ευρώπη ας πάμε ακόμα πιο βόρεια, στη Νορβηγία, όπου η πρωθυπουργός Erna Solberg ζήτησε επισήμως συγγνώμη εκ μέρους κυβέρνησης από τις γυναίκες της χώρας, οι οποίες είχαν κακομεταχείριση, εξαιτίας των ερωτικών τους σχέσεων με Γερμανούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως μεταδίδει το BBC. Στη Νορβηγία που έμεινε ουδέτερη στον πόλεμο, εισέβαλαν οι ναζί τον Απρίλιο του 1940 και περίπου 50 χιλιάδες γυναίκες έκαναν σχέση με Γερμανούς στρατιώτες. Ο Heinrich Himler, από τα ηγετικά στελέχη των SS, ενθάρρυνε τους Γερμανούς να κάνουν παιδιά με αυτές, προσδοκώντας ότι έτσι θα προωθούσε το κόνσεπτ των ναζί για την Άρια Φυλή.

    Πολλά από αυτά τα παιδιά μεγάλωσαν σε μαιευτήρια που έφτιαξαν το 1941 οι Γερμανοί στη Νορβηγία, ενώ οι γυναίκες που είχαν σχέσεις με στρατιώτες ή, ήταν απλά ύποπτες για κάτι τέτοιο, έγιναν γνωστές σαν "τα κορίτσια των Γερμανών" και στόχος αντιποίνων μετά το τέλος του πολέμου, με την κατηγορία της προδοσίας. Οι τιμωρίες περιελάμβαναν στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, κράτηση, ακόμα και εξορία των γυναικών από τη Νορβηγία στη Γερμανία μαζί με τα παιδιά τους. Η Solberg χαρακτήρισε αυτές τις γυναίκες θύματα μίας αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς σε εκδήλωση για την 70η επέτειο από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έκανε επίσης λόγο για παραβίαση από τις νορβηγικές αρχές της θεμελιώδους αρχής ότι κανένας πολίτης δεν πρέπει να τιμωρείται χωρίς δίκη και να καταδικάζεται χωρίς νόμο.

    "Για πολλές από αυτές τις γυναίκες ήταν απλά ένας εφηβικός έρωτας, ή, η αγάπη για τις ζωές τους μέσω της αγκαλιάς ενός εχθρικού στρατιώτη ή, ένα απλό φλερτ που τις σημάδεψε για πάντα και για αυτό εν ονόματι της κυβέρνησης θέλω να τους ζητήσω συγγνώμη" ανέφερε η Νορβηγίδα πρωθυπουργός. Εφτά και πλέον δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου, πολλές από αυτές τις γυναίκες δεν ζουν πια για να ακούσουν τη συγγνώμη. Ο γιος μίας 22χρονης το 1944, που είχε σχέση με έναν 25χρονο στρατιώτη, δήλωσε, ωστόσο, ότι η συγγνώμη σημαίνει πολλά για την οικογένειά του. "Εκείνες που επηρεάστηκαν άμεσα δεν είναι πια μαζί μας, αλλά όλο αυτό αγγίζει και τις οικογένειες και τα παιδιά τους" ανέφερε χαρακτηριστικά σε νορβηγικά ΜΜΕ.

    Περίπου 10 με 12 χιλιάδες παιδιά ήταν καρπός των σχέσεων που είχαν Νορβηγίδες με Γερμανούς στρατιώτες. Μερικά εξ αυτών στοχοποιήθηκαν για λόγους εκδίκησης και δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες ή, μπήκαν σε ιδρύματα. Το 2007 κάποια από αυτά τα παιδιά πήγαν τη Νορβηγία στο δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά η προσφυγή τους απορρίφθηκε τυπικά (χωρίς να εξεταστεί επί της ουσίας), επειδή απλά τα χρόνια είχαν περάσει πια.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-45893490

    Έτσι είναι, ο χρόνος περνάει και πίσω δεν γυρνάει. Και την Πέμπτη πέρασε η ώρα μέχρι να κάνω στην Αθήνα μία δουλειά, κι έτσι πήγα στο Π. Φάληρο για βουτιά μετά. Εκεί που θα δεις και άστεγους εκτός από τους λουόμενους και τους περαστικούς. Έχουν στήσει το όποιο βιος τους εκεί, σε έναν άλλο κόσμο μία ανάσα από την παραλιακή. Αυτό είναι το Π. Φάληρο των αντιθέσεων. Ένας πλούσιος δήμος γενικά, αλλά και με άστεγους αν γυρίσεις την πόλη και κοιτάξεις με μία πιο προσεκτική ματιά. Ένας πεντακάθαρος δήμος στους μέσα δρόμους, αλλά μία βρώμικη παραλία, αν κοιτάξεις προσεκτικά τα βότσαλα και τη σχεδόν ξεθωριασμένη στον βυθό ποσειδωνία. Συνήθως και τα νερά είναι θολά, αν δεις, βέβαια, με τη μάσκα, γιατί απ' έξω φαίνονται εκπληκτικά. Όπως στα πάντα, όμως, έτσι και στη θάλασσα πρέπει να δεις κάτω από την επιφάνεια για να ανακαλύψεις την αλήθεια. Όμως, ακόμα και στου Φαλήρου τη θολούρα, φωτογράφισα λαβράκι και τσιπούρα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιοι λαοί Βαγγέλη μου κοιτάζουν να επουλωνουν τις πληγές τους και να κοιτάζουν μπροστά...εμεις μόνο στα Βαλκάνια κοιτάζουμε να διαιωνιζουμε μιση παθη κ κακίες. Αξίζει να διαβάσεις το βιογραφικό βιβλίο της σπουδαίας μας τραγουδίστριας Μαριζας Κωχ με τίτλο "Το ξανθό κορίτσι της Σαντορινης"
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη,μας ειπες για την Νορβηγία που όντως οι Γερμανοί στρατιώτες έδειξαν περισσότερο ερωτικό ενδιαφέρον λόγω κοινων χαρακτηριστικων ( ξανθιές, ψηλές, γαλανά μάτια) αλλα δεν αναφέρεις τίποτα για "τα παιδιά της Βέρμαχτ" στην Ελλάδα και τον ρολο της εκκλησίας εκεινη την εποχή...

      Διαγραφή
    3. Ό,τι έγραφε το BBC έβαλα. Αφορμή για το άρθρο του στάθηκε η συγγνώμη που ζήτησε επίσημα η νορβηγική κυβέρνηση από αυτές τις γυναίκες ανήμερα της 70ης επετείου από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θέμα της επικαιρότητας ήταν, δηλαδή, δεν έψαξα κάτι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. "Το ‘να μου φωνάζει “Σι” τ’ άλλο μου φωνάζει “Για”,
      τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά;"...

      Διαγραφή
  3. NW Pindos
    Φθινοπωρινή η τροχιά από εβδομάδα. Αρνητικές Τ πάνω από τα 1500μ. και ενδεχομένως και πρώτα χιονάκια (όχι κλασικά χιόνια ακόμη) στα υπερορεινά (μη κατοικίσημα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασίλης Σωμαράκης18 Οκτωβρίου 2018 στις 5:25 μ.μ.

    Ευτυχώς η μεσημβρινή κίνηση ευνοεί και τα νότια, Κυκλάδες -Κρήτη όπου και θα έχουμε πιστεύω επιτέλους ικανοποιητικές βροχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως θα δούμε όντως καλές βροχές κ εμείς στα νοτιότερα...καιρος του ειναι
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
  5. μπορει να ενοχλει μερικους αλλα εμενα μου ειναι μια χαρα καιρος χωρις υγρασιες μουχλες κτλ

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους,πριν αρκετά χρόνια όταν ειμουνα φοιτητής Θεσσαλονικη,28 οκτωβρη είχε χιονίσει μέχρι πυλαία,κ είχαμε πάει στον χορτιατη να πιούμε καφεδακι κ να παίξουμε χιονοπολεμο.....καλό βράδυ σε όλους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατεβαίνοντας εχθές το απόγευμα προς τον κάμπο για να μαζέψω χόρτα που λόγω καιρού θριβουν διαπίστωσα για μια ακόμη φορά ότι τα σημάδια που δείχνουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα έχει αρκετό ενδιαφέρον,ειναι πολλά και συνεχώς "ανανεώνονται".Μετα απο καιρό είδα την οικογένεια των λαγων,και μαλιστα να τρώει λαίμαργα και να μην τους συγκινεί σχεδόν καθόλου μα καθόλου η παρουσία μου.Τα γεράκια πετούσαν από πάνω μου με τον τρόπο που πετάνε όταν περιμένουν άσχημο καιρό.Βλεποντας και τα αμπέλια μου να έχουν ρίξει όλα σχεδόν τα φύλλα οπως και πολλά δέντρα,θυμήθηκα την κουβεντα που μου είπε ένας γέρος ναυτικός το καλοκαίρι στην Αιδηψό.Βαρυ χειμώνα,νωρίς χειμώνα.Τα σημάδια τέτοιο σενάριο δείχνουν.Εύχομαι να βγει αληθινό και να επηρεάσει όλη την χώρα,Χωρίς ζημιές και άλλα προβλήματα,ξεκινώντας από την επερχόμενη αλλαγή που θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες και γι 'αυτό έγραψα ότι κάτι καλό έρχεται(Και όχι κακο οπως βγήκε στο κείμενο και ζητώ συγγνώμη).Εγραψα προχθές ότι επιτελους ειδαμε λίγο ήλιο και πρέπει να το"ματιασα"καθώς 2 ημέρες τώρα ο αέρας δυνάμωσε και η συννεφιά έγινε περισσότερη και μάλιστα εχθές το απόγευμα έφερε και κάποιες ψιχάλες.Η αραιή ομίχλη που ειχε όλες τις προηγούμενες ημέρες σήμερα το πρωί έγινε τόσο πυκνή που έκανα τον διπλάσιο χρόνο για να πάω στην δουλειά μου,αλλα ήταν και η πρώτη φορά μετά από πολλές εβδομάδες που επικράτησε πληρης απνοια.Καλο μεσημέρι σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλη την παρέα κ καλό Σαββατοκύριακο.Αφού λοιπόν κλειδώνουν τα στοιχεία για την επικείμενη αλλαγή του καιρού με πολύ νερό τελικά σε όλη τη δυτική,κεντρική,νότια κ τοπικά κ Βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό αισθητή σταδιακή πτώση θερμοκρασίας κ κάποια πρώιμα πυκνά χιόνια στα ορεινά να πω κατ'αρχάς ότι η τάση του καιρού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από εδώ κ πέρα ενώ πολλά μακροπρόθεσμα μοντέλα δείχνουν πολύ ενδιαφέρον κ το Νοέμβριο,περισσότερο όμως από πλευράς πολλών βροχών κ νοτιάδων.
    Τέλος για να ανάψω κ λίγο τα αίματα μόλις βγήκε η εκτίμηση των Αμερικανών του accuweather για τον επερχόμενο χειμώνα(να πω ότι γενικά μέχρι στιγμής τα πήγαν αρκετά καλά για το φθινόπωρο καθώς αν θυμάστε προέβλεπαν καταρρακτώδεις βροχές κ ανέμους σε όλη την κεντρική Μεσόγειο κ τοπικά κ στη χώρα μας εξέλιξη που επιβεβαιώνεται εν μέρη μέχρι ώρας αν λάβουμε υπ'όψιν τις ασταμάτητες καταιγίδες στην Ιταλία κ τη Σικελία αλλά κ τον Ξενοφώντα-ζορμπά στη χώρα μάς μαζί με τα μελλούμενα που προβλέπονται από Δευτέρα αλλά κ τον Νοέμβριο) η οποία προβλέπει για τα βορειοδυτικά βαλκάνια κ την Ιταλία σταματημό της κυκλογένεσσης κ ήπιο γενικά χειμώνα ενώ κάνει λόγο για το ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ που φέτος δε θα έχει καμία διάθεση να κινηθεί προς τη δυτική κ βόρεια Ευρώπη αλλά θα πλήττει συνεχώς τα ανατολικά τμήματα τής Ηπείρου μας.Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα έχει συχνές ψυχρές κατεβασιές σε συνδυασμό αυξημένου υετού όπως κ η Τουρκία.
    Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι μεγάλο μέρος της χώρας φέτος θα έχει πολλά ενδιαφέροντα στον καιρό σε αντίθεση με πέρυσι που ο νοτιάς έφερνε μόνο ζέστη κ πολλά νερά κυρίως στα βδυτικά.
    Σας παραθέτω κ το λινκ για να δείτε κ μόνοι σάς.

    https://www.accuweather.com/en/weather-news/accuweathers-europe-winter-forecast-for-the-2018-2019-season/70006310

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστούμε Φώτη για την ενημέρωση και το λινκ! Πάντως εγώ, ερμηνεύοντας το χάρτη που δίνουν και συνεκτιμώντας και τις εποχικές προγνώσεις των δύο βασικών μοντέλων, βλέπω έναν χειμώνα στα κανονικά επίπεδα θερμοκρασίας και υετού και με καλές πιθανότητες για κάποιες "φωτοβολίδες" (κυρίως "ουκρανικά συστήματα" κλπ).

      Διαγραφή
    2. Μπροστά στην ενημέρωση που μας δίνεις εσύ Γιώργο δεν είναι κ τίποτα σοβαρό,πάντως ευχαριστώ κ εγώ.Οσο για τα τού καιρού μελλούμενα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,κάπως έτσι πιστεύω κ εγώ θα πάει.
      Πάντως να έχουμε περσινή επανάληψη το θεωρώ πλέον αδύνατο.

      Διαγραφή
  9. Σκόρδα, μαύρες μουτζούρες στην μασχάλη, θαλασσιές χάντρες και ότι άλλο επίταση η βασκανία να μην τα πάρουν πίσω τα μοντέλα τα χιόνια στα προσήνεμα μετά τις 30 Οκτωβρίου, καλησπέρα και υπομονή στους καιρόφιλους…. Χριστόδουλε, μακάρι τα σημάδια που διαβάζεις να επαληθευτούν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δημητρης Κορινθια19 Οκτωβρίου 2018 στις 8:39 μ.μ.

    Παιδιά καλησπέρα.Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν μεγάλη δυσκολία,στην παραγωγή ,όσο οι καιρικές συνθήκες γίνονται πιο βίαιες. Και σαν να μη φτάνει αυτό οι τιμές των προϊόντων είναι εξευτελιστικες.Ο πρωτογενής τομέας που για τη χώρα μας είναι το ΚΥΤΤΑΡΟ της ΑΝΆΠΤΥΞΗΣ, δυστυχώς έχει μεγάλο ΚΑΤΗΦΟΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ότι είναι να ρθει θε να ρθει, Φώτη. τα μοντέλα είναι τρέλα, συνήθως κοιτάζουμε τους ανέμους, τις ημέρες της βροχής, για να βγάλουμε τοπικά συμπεράσματα. έχει ενδιαφέρον αυτή τη φορά, η ΕΜΥ δίνει νότιους στα δυτικά και ανατολικούς στα υπόλοιπα, για τη Δευτέρα.
    είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω δυο θετικούς και δραστήριους ανθρώπους, να θυμηθώ τη βοιωτική φιλοξενία (αν και εντός έδρας) και να αισιοδοξήσω ότι θα συναντήσω και αρκετούς ακόμα, στο πρώτο Ζιακοπούλειο summit (θέλω να δω που θα γίνει αυτό, πραγματικά..). Χριστόδουλε, ευχαριστώ για τα δώρα, παρακαλώ μεγάλη εξαγοράσιμη συσκευασία την επόμενη φορά, χαιρετίσματα στον Ντίνο.
    καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλε Λευτερη,για μας τα ανατολικα προσυνεμα,τα σημαδια ειναι κατι παραπανω απο εμφανη οτι θα εχουμε πολυ κρυο και αρκετα εως πολυ καλα φαινομενα.Το επιβεβαιωνουν ολα τα φυτα,δεντρα,ζωα,πουλια και περισσοτερο οι"μετεωρολογοι"μου.Το θεμα ειναι να εχει πολλα νερα σε ολη την Ελλαδα και ειδικα σε περιοχες που το εχουν απολυτη αναγκη.Το θηριο που ειπε ο Φωτης,μαλλον ειναι "αγριεμενο".Αλλα οπως ειπε και ο Δημητρης,ειναι πολυ συμπαθητικος και καλος φιλος,οποτε,οι καλοι φιλοι,ειναι παντα ευπροσδεκτοι.Καλο βραδυ απο τα ομορφα Τρικαλα.Υ.Γ:Προσοχη στην κακοκαιρια που ερχεται.Εχει πολυ νερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα γυρισε ετσι τα γυρισε αλλιως παλι η ανατολικη κρητη στην καθιερωμενη υετικη τρυπα την επομενη εβδομαδα. Κλασσικα.πραγματα και το στεναχωρο ειναι οτι ηδη ο κοσμος ακουει για βροχες και λεει επιτελους...και τελικα ισως ουτε και τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραία μέρα σήμερα!Ζέστη για την εποχή ακόμα και στη σκιά και ούτε ένα συννεφάκι...αλλά και να υπήρχε που να φανεί με τέτοια χάλια ατμοσφαιρα που έχει ούτε ο ήλιος δεν φενεται καλά καλά!Αλλά εντάξει αφού δεν αρωστενεις εύκολα μ'αυτή τη ζεστή καλή μέρα είναι.Ας κάνει τέτοιες μέρες όλο το χρονο.Τέλος πάντων. Είναι όμως καλό ΣΚ γνωριζοντας τι θα ακολουθήσει από βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ο ευρωπαιος για το αλλο σκ θερμη εισβολη προβλεπει.. οτι να ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιστροφή σε κανονικές θερμοκρασίες δείχνει ο μ.ο. και του Ευρωπαίου και του Αμερικάνου, μετά από μια "μαζεμένη" ψυχρή εισβολή. Καλοδεχούμενα όσα νερά πέσουν και το ερχόμενο Σ/Κ ξανά στις παραλίες!

      Διαγραφή
    2. Φίλε ανώνυμε, είχες δίκιο, τώρα το είδα! Όντως θερμή εισβολή δίνουν τα μοντέλα για μετά! Στις παραλίες με ομπρέλα και αντηλιακό ολοι!

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα σε όλη την παρέα,το όνομα της κακοκαιρίας που έρχεται ορεστης....για να δούμε....κ ζιακοπουλε χαθήκατε εχθες,ελπιζω να μας ετοιμαζετε πάλι κάποια ανάλυση.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Eντάξει είχε λίγη παραπάνω ζέστη σήμερα, αλλά τι να πουν και στη Σαουδική Αραβία, η οποία παρεμπιπτόντως ανακοίνωσε ότι οι πρώτες έρευνες έδειξαν πως ο δημοσιογράφος Jamal Khassogi πέθανε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, μετά από καυγά που είχε με άλλα άτομα, όπως μεταδίδει το Reuters. "Oι έρευνες είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουν συλληφθεί 18 Σαουδάραβες για την υπόθεση" ανέφερε επίσης ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, προσθέτοντας ότι ο σύμβουλος του βασιλικού δικαστηρίου Saud al Qahtani και ο υπαρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Ahmed Asiri καρατομήθηκαν (όχι κυριολεκτικά, απλά παύτηκαν από τα καθήκοντά τους).
    https://www.reuters.com/article/us-saudi-khashoggi-death/saudi-arabia-says-journalist-khashoggi-died-after-fight-in-consulate-idUSKCN1MT2YI?il=0

    Ο Donald Trump έσπευσε φυσικά να δώσει συγχωροχάρτι στους δολοφόνους, υποστηρίζοντας ότι η εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του Jamal Κhassogi στο προξενείο της είναι "αξιόπιστη", όπως μεταδίδει το Reuters. Mιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Trump χαρακτήρισε, μάλιστα, την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για τις συνθήκες θανάτου του Khassogi ένα "θετικό πρώτο βήμα". Είπε επίσης ότι προτιμά οποιεσδήποτε κυρώσεις ενάντια στο Ριάντ να μην περιλαμβάνουν την ακύρωση παραγγελιών για όπλα.
    https://www.reuters.com/article/us-saudi-khashoggi-usa-trump/trump-says-saudi-explanation-on-khashoggis-death-credible-idUSKCN1MU011?il=0

    Θα συνεχιστούν, δηλαδή, οι πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και οι κυρώσεις (εμπάργκο) στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να φτάσει επιτέλους η τιμή της βενζίνης τα 2 ευρώ το λίτρο, αφού 1,6-1,7 είναι λίγο και δεν κονομάνε αρκετά οι Σαουδάραβες φίλοι των Αμερικάνων. Oι Σαουδάραβες κι οι Αμερικάνοι να κερδίζουν κι οι άλλοι να πάνε να... Εδώ που τα λέμε, βέβαια, οι Σαουδάραβες που κάνουν λόγο για καυγά στο προξενείο, ωχριούν μπροστά στο μεγαλείο της φαντασίας κάτι δικών μας φυντανιών, που έχουν ανακαλύψει κατά καιρούς για ζαρντινιέρες, τζαμαρίες και εξοστρακισμένες σφαίρες. Αλλά από τα μεγαλείο αυτό, ας περάσουμε στο γόητρο της υποβρύχιας συλλογής, που το έσωσε σήμερα ένα χταποδάκι που φωτογράφισα στα ρηχά, καθώς κατά τα άλλα είχα μόνο κάτι με μελανούρια, μουρμούρες, κακαρέλους, σαργούς, καλόγριες και σάλπες, πλάνα μακρινά.

    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ας ελπισουμε 28η οκτωβριου να κανει καλοκαιρια.να αφησει τα παιδια να κανουν παρελασεις και τον κοσμο να βγει να κανει βολτα στην πλατεια,να κανει εξορμησεις εκτος πολεων....
    ΔΕΜ ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ!

    ΥΓ:κυριε ζιακοπουλε!εχει πεσει στην αντιληψη μου μεσα στο διαδυκτυο οτι η προσεχης κακοκαιρια θα ειναι ιδιαιτερως επικυνδυνη!κατα ποσο απαιτηται προσοχη?

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οπως ακριβως ειπε ο Γιωργος,ο ιδιος καιρος που υπηρχε στα Τρικαλα οταν εφυγα το μεσημερι,υπηρχε και στο χωριο μου που εφθασα,με την διαφορα οτι ο αερας που φυσουσε εκανε λιγο πιο δροσερη την ατμοσφαιρα,η οποθα ηταν πολυ θολη.Αυτο ομως θα αλλαξει συντομα,μεσα στην αυριανη ημερα.Θολη ηταν και η θαλασσα στην βουτια που εκανα στον Αγ.Κων/νο,(αλλα πολυ καλη στην θερμοκρασια της)παρολο που ηταν λαδι.Νικο σ'εχαριστω για τα καλα σου λογια και να σε ευχαριστησω και εγω για το κερασμα και ας "επαιζα"και εγω εντος εδρας.Επιφυλασομαι την επομενη φορα και ελπιζω να ειναι και ο Γιωργος μαζι μας η καποιος αλλος φιλος απο την γυρω περιοχη.Ευχομαι αυτη μας η συναντηση να αποτελεσει το εναυσμα για να ερθουμε σε επαφη φιλοι του μπλοκ απο ολη την Ελλαδα και καποια στιγμη να συνευρεθουμε να συζητησουμε (για αυτο που ολοι αγαπαμε,τον καιρο)και να φαμε και την προβατινα που χρωσταω(σουβλα η γαστρα)φυσικα τσιπουρο και κρασι δικα μου.Ολα τα αλλα δικα σας!!Αυτο βεβαιως πρεπει να το κανονισουν(το τραπεζι)ο κ.Ζιακοπουλος με τον αντιπροεδρο.Καλο απογευμα σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χριστοδουλε στα χνάρια του Βαγγελη Σπανου;χειμερινός κολυμβητής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το meteo.gr τα γύρισε πάλι τουλάχιστον για τη Θεσσαλονίκη! Καθόλου βροχή δεν προβλέπει για δευτέρα,τρίτη και τετάρτη και μόνο για μια μέρα η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά...φαίνεται ότι ούτε θέρμανση θα χρειαστεί να ανάψουμε. Μάλλον βιάστηκε η εμυ και το μετεο να μιλήσουν για.γενικευμένη κακοκαιρία..ο δάσκαλος από την άλλη σιωπά, ηθελημένα; να εικάσω ότι δεν έχει κάτσει η μπίλια ακόμη. Υπομονή ως αύριο βράδυ, έτσι είναι η πρόβλεψη, δεν μπορεί να αφορά παρά ίσως μια μέρα μπροστά για ακρίβεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να μη μιλήσω για την ψυχρή εισβολή από Τετάρτη βράδυ με τα λίγα φαινόμενα κ τους δυνατούς βοριάδες αλλά ούτε για τη διαφαινόμενη αλλαγή με νοτιάδες κ βροχές προς την 28η Οκτωβρίου κυρίως στη δυτική Ελλάδα,να μιλήσω για την ακριβοθώρειτη Ραγδαία κ καλά αλλαγή του καιρού από αύριο το απόγευμα πρώτα στα δυτικά κ από Δευτέρα στην υπόλοιπη χώρα η οποία τελικά θα αποδειχθεί ένα ήπιο φθινοπωρινό χαμηλό το οποίο όπως το βλέπω εγώ με τα νέα βραδινά στοιχεία σε καμιά περίπτωση δε δύναται να δώσει έντονα φαινόμενα σε καμιά πεδινή ηπειρωτική περιοχή.Ολο το νερό για άλλη μια φορά θα πέσει στο Ιόνιο(Τα Επτάνησα θα έχουν την τιμητική τούς) κ αργότερα στο Αιγαίο.Η Βόρεια Ελλάδα κ πάλι ψιλοπράγματα.
    Είναι απίστευτο φέτος το πόσο συνεχίζουν να παλινδρομούν τα μοντέλα καιρού για την περιοχή μάς ενω για άλλες περιοχές της Ευρώπης τα καταφέρνουν μία χαρά απο μέρες πρίν.Ελπίζω να τελειώσει κάποια στιγμή το φθινοπωρινό ελληνικό μεθύσι των προγνωστικών μοντέλων γιατί πραγματικά ακόμη κ ένα 24ωρο πρίν παίζουν με τα νεύρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεν φταίνε μόνο τα μοντέλα που τα γυρνανε αλλα και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες.Πιστεύω όμως ότι θα ρίξει πολύ νερό σε πολλές περιοχές.Τωρα οσο αναφορά την πορεία λίγη υπομονή δεν βλάπτει.Φιλε Αντώνη δεν προσπαθώ να ακολουθήσω κανεναν (μακάρι να μπορούσα να κάνω ότι ο Βαγγέλης)απλά ειμαι κολυμβητής γενικώς, χειμωνα-καλοκαίρι και μόλις βρω ευκαιρία βουτάω όπου βρω (θάλασσα,λίμνες,ποταμια)και δεν κοιτάω ποτέ αν το νερό είναι ζεστό ή κρυο (Φυσικά προτιμώ το κρυο).Δεν ξέρω ίσως να παίζει ρόλο και το ζώδιό μου (ψαράκι γαρ).Αυτο που σίγουρα γνωρίζω είναι ότι δεν μου φθάνει ο χρόνος και γι'αυτό θα κάνω αίτημα στην ΕΕ να δούμε τι μπορεί να γίνει.Καλο μεσημέρι σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι Χριστόδουλε σταματάω τα μπάνια τέλος Σεπτεμβρίου κ όχι λόγω θερμοκρασίας εννοείται αλλά έτσι....το'χω κ καλά ότι αλλάζει ο καιρός μετά χώρια κάποιων υποχρεώσεων που έχω,άλλωστε τα μπάνια τα ξεκινώ από Απρίλη μήνα κ μάλιστα σε θάλασσες της Ναυπάκτου(πατραικού) που ξέρεις πόσο κρύα είναι τα νερά εκείνη την εποχή.
      Όσον αφορά την εν λόγω μεταβολή εννοείται πως κάποιες περιοχές θα δούνε καλά νερά αλλά πάλι οι γνωστές για φέτος (δλδ όλη η Στερεά,Θεσσαλία νότια,κ κυρίως κ πάλι κεντρονότιο Ιόνιο,Πελοπόννησος,δυτική Κρήτη κ ύστερα νοτιοανατολικό Αιγαίο).Μεγάλη εμμονή να είναι συνεχώς εκτός όλη η Βόρεια Ελλάδα κ περιοχές της ανατολικής Κρήτης.
      Απλώς πίστευα ότι όπως έδειχνε το χαμηλό θα επηρέαζε όλη τη χώρα με αξιόλογα έως έντονα φαινόμενα.
      Τέλος πάντων υπομονή όπως λες ο χειμώνας είναι μπροστά μας ακόμα.

      Διαγραφή
  24. Πολλά αστραπόβροντα με δυνατές μπόρες αυτή τη στιγμή σε Αιτωλοακαρνανία κ Μεσσηνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ή αλήθεια είναι ότι τα μοντέλα κάθε 6 με 8 ώρες τα αλλάζουνε,,υπονονη,ενας μήνας έμεινε μέχρι να μπούμε στον χειμώνα,με γενικευμένες κακοκαιρίες,χιονια κ όλα τα ωραία,φιλε Χριστοδουλε σε παραδέχομαι,παντος καιρού....μακάρι το αίτημα σου να γίνει δεκτό......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Άν κάνουμε αίτημα για τα χειμερινά μπάνια,να δεις που θα μας κόψουν και τα καλοκαιρινά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γιωργο δεν εννοω αιτημα για τα μπανια,αλλα αντι να αλλαξει η ωρα,να την αυξησουμε λιγουλακι,ας πουμε να παει 30 ωρες αντι 24 και να ειναι 20 ωρες ημερα και 10 νυχτα,αν και το σκεφτομαι βεβαια,γιατι μετα θα πρεπει να αλλαξουν ολοι οι υπολογισμοι(μηνες,χρονια κτλ)γιορτες,εορτες,οποτε θα το δω!!Εχθες το απογευμα βρεθηκα Θεολογο,(σε αντιθεση με το χωριο μου που ειχε ηδη αρχισει να συννεφιαζει),ειχε υπεροχο καιρο,καταπληκτικη θσλασσα και πολυ καθαρα και κρυσταλλινα νερα.Ειχε και αρκετο κοσμο που πολλοι απολαυσαν το μπανιο τους οπως εγω.Στην επιστροφη μου,μετα το Μαρτινο,βρηκα συννεφια και στο χωριο μου,ψιλοβροχο.Την νυχτα εβρεξε λιγο περισσοτερο,αλλα επικρατησε απνοια και η θερμοκρασια σε καλα επιπεδα 12 βαθμους.Καλημερα και καλη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή