Ως το Σάββατο ουδέν σημαντικό από το καιρικό μέτωπο


Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων και στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη). Κατά τα άλλα, λίγες βροχές θα σημειωθούν κυρίως στη Θράκη και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Την Πέμπτη (18/10) παροδικές βροχές προβλέπονται στη Θράκη και ίσως στην Εύβοια και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Παρασκευή και το Σάββατο (19 & 20/10) δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Την Κυριακή (21/10) βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κυρίως από τις απογευματινές-βραδινές ώρες. 

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17-10-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές στη Θράκη και τα ορεινά της Α. Μακεδονίας. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών στην Εύβοια. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών στο ΒΑ Αιγαίο και τη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 25 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

4 σχόλια:

  1. Άντε να βρέξει επιτέλους ...όσο για την άλλη βδομάδα αναμονή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που ουσιαστικά έγραψε ο κ. Ζιακόπουλος το ΣΚ ότι δεν είναι καλό να πέσει η βροχή ενός μήνα σε μία μέρα για παράδειγμα, επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο στη Γαλλία. Εκεί, μάλιστα, η βροχή εφτά μηνών έπεσε μέσα σε λίγες ώρες, με συνέπεια 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στις χειρότερες πλημμύρες εδώ και έναν αιώνα, όπως μεταδίδει το Reuters. Aρκετοί θάνατοι σημειώθηκαν στην πόλη Trebe, η οποία βρίσκεται μεταξύ δύο καναλιών, που υπερχείλισαν, συμπεριλαμβανομένου και του ποταμού Aude. Λόγω της φονικής κακοκαιρίας ο Macron ανέβαλε τον ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου.

    "Είναι σαν εμπόλεμη ζώνη, το χωριό έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο" δήλωσε ένας κάτοικος, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έκανε αρχικά λόγο για 13 νεκρούς, πριν αναθεωρήσει τον αριθμό προς τα κάτω κατά έναν. Ο πρωθυπουργός Edouard Philippe επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές, όπου επιχειρούν 350 πυροσβέστες και λόγω της κατάστασης αναμένεται να διπλασιαστούν. Η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με λασπωμένα ποτάμια να ξεριζώνουν δέντρα να χτυπούν πάνω σε τσιμεντένιους πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος και να σκίζουν δρόμους στη μέση στην περιοχή Aude. Eννέα ελικόπτερα διάσωσης προσπαθούν να σώσουν ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί σε στέγες σπιτιών, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν φύγει από την περιοχή. Tο ύψος των υδάτων φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις στα παράθυρα του πρώτου ορόφου των σπιτιών στην περιοχή Aude, που είναι και δημοφιλής τουριστικός προορισμός με κλασικά σπίτια. Οι πλημμύρες χτύπησαν χωρίς προειδοποίηση και κατάπιαν τουλάχιστον έναν άνθρωπο ενώ κοιμόταν.

    Tα σχολεία έκλεισαν και οι αρχές συστήνουν στον κόσμο να μένει σπίτι, καθώς οι πλημμύρες είναι εφάμιλλες με εκείνες του 1891, που θεωρούνται μέχρι σήμερα οι χειρότερες όλων των εποχών. Οι καταρρακτώδεις βροχές δεν είναι ασυνήθιστες αυτή την εποχή στη Γαλλία, αλλά οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι η θερμή θάλασσα στις μεσογειακές ακτές τις έχει ενισχύσει περαιτέρω. Η Γαλλία βιώνει το πιο θερμό έτος από το 1900.
    https://www.reuters.com/article/us-france-flood/at-least-five-people-killed-in-flashfloods-in-southern-france-waters-rising-idUSKCN1MP0IV?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν, βέβαια, και (πολύ) χειρότερα (από τις κακοκαιρίες), καθώς η Υεμένη μπορεί να αντιμετωπίσει τον πιο φονικό λιμό εδώ και 100 χρόνια, αν δεν σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας, όπως αναφέρει ο Guardian. Aν ο πόλεμος συνεχιστεί, σε τρεις μήνες ο λιμός θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και 12 με 13 εκ. άνθρωποι θα κινδυνεύσουν να πεθάνουν από την πείνα. Κάτι που φαινόταν αδιανόητο, όταν η ανθρωπότητα έμπαινε στον 21ο αιώνα, δηλαδή, ότι θα βίωνε ξανά καταστάσεις σαν της Αιθιοπίας. Να, όμως, που μπορεί να επαναληφθούν στην Υεμένη, η οποία βρίσκεται εν μέσω ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου τα τελευταία τρία χρόνια με τους αντάρτες Houthis να μάχονται ενάντια στον σαουδαραβικό συνασπισμό, που θέλει να επαναφέρει στην εξουσία την αναγνωρισμένη από τη Δύση κυβέρνηση.

    Χιλιάδες πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τα ναρκοπέδια στα οποία είναι εγκλωβισμένοι, ενώ 10 χιλιάδες είναι οι νεκροί και εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι. "Είναι ντροπή, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος" λέει η Lise Grande από την υπηρεσία ανθρωπιστικού συντονισμού για την Υεμένη. Τα σχόλιά της έγιναν μετά από νέους βομβαρδισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους, πέντε εκ των οποίων από την ίδια οικογένεια, ενώ άλλοι 20 τραυματίστηκαν στο λιμάνι της Χοντεϊντά. Ανάμεσα στα θύματα είναι και παιδιά. Η Grande είπε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να κάνουν τα πάντα για να προστατεύουν τους πολίτες, να μην τους σκοτώνουν, να μην τους ακρωτηριάζουν, να μην τους τραυματίζουν. Αλλά οι σκοτωμοί, οι ακρωτηριασμοί και οι τραυματισμοί έχουν αυξηθεί τους τρεις τελευταίους μήνες, καθώς η Χοντεϊντά έχει γίνει το επίκεντρο των συγκρούσεων με πάνω από 170 νεκρούς και 1.700 τραυματίες, ενώ 425 χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τον Ιούνιο του 2018.

    Ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθεί να καταλάβει αυτή την πόλη - λιμάνι της Υεμένης. Αλλά ακόμα κι αν τα καταφέρει η μάχη στην Ερυθρά Θάλασσα απειλεί να οδηγήσει την Υεμένη στον λιμό. Τον περασμένο μήνα η οργάνωση "Σώστε τα Παιδιά" προειδοποίησε ότι η σύρραξη εξελίσσεται σε έναν "πόλεμο των παιδιών", με πολλά εξ αυτών να φέρουν τραύματα, τα οποία αλλάζουν για πάντα τη ζωή τους. Οι επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, τα παιδιά είναι στην πρώτη γραμμή της βίας και οι γιατροί δεν προλαβαίνουν να χειριστούν το πλήθος των τραυματισμών. Συν τοις άλλοις το νόμισμα της χώρας έχει καταρρεύσει, οι τιμές των τροφίμων διπλασιάστηκαν και η απειλή του λιμού μεγαλώνει.
    https://www.theguardian.com/global-development/2018/oct/15/yemen-on-brink-worst-famine-100-years-un
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην τραγωδία της Υεμένης, μεγάλη είναι, βέβαια, και η υποκρισία του δυτικού κόσμου που από τη μία κατηγορεί τη Σ. Αραβία, όπως έκανε πρόσφατα με την υπόθεση της εξαφάνισης - δολοφονίας του δημοσιογράφου στο προξενείο της στην Τουρκία, αλλά από την άλλη συνεχίζει να της πουλάει όπλα. Αφού όταν μιλάει το χρήμα, όλοι καταπίνουν τη γλώσσα τους. Αλλά μιας και ο λόγος για τον δυτικό κόσμο, η Νέα Υόρκη βίωσε το πρώτο Σαββατοκύριακο (13-14/10) από το 1993 χωρίς ούτε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς, όπως αποκαλύπτει η Le Monde. Tα καλά νέα, που χαιρέτισε και ο δήμαρχος της αμερικάνικης μεγαλούπολης Bill de Blasio, κράτησαν, όμως, από το μεσημέρι της Πέμπτης (11:37 τοπική ώρα), όταν ένας άνδρας μέσα από ένα μαύρο αυτοκίνητο πυροβόλησε έναν άλλον στο Μπρούκλιν, μέχρι τη Δευτέρα στις 13:15 πάντα τοπική ώρα σημειώθηκε και ο πρώτος τραυματισμός ενός 27χρονου στο Μπρονξ από σφαίρα που δέχτηκε στο πόδι.

    Ο αριθμός των περιστατικών με πυροβολισμούς έχει μειωθεί, πάντως, στη Νέα Υόρκη των 8,5 εκ. κατοίκων. Από την αρχή του 2018 και μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 600 άτομα είχαν πάρει μέρος σε ανταλλαγή πυροβολισμών, ποσοστό χαμηλότερο κατά 1,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017. Το αμέσως προηγούμενο Σαββατοκύριακο (6-7/10) ήταν, πάντως, τραγικό με πολλά περιστατικά πυροβολισμών στο Μπρούκλιν και στο Μπρονξ. Όσον αφορά τις δολοφονίες, μετά από μία πτώση στις 292 το 2017, που ήταν οι λιγότερες από τη δεκαετία του 1950, η τάση είναι πάλι ανοδική. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2018 σημειώθηκαν 147 δολοφονίες στη Νέα Υόρκη, οι περισσότερες στο Μπρούκλιν και το Μπρονξ, κάτι που συνιστά αύξηση κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2017.
    https://www.lemonde.fr/ameriques/article/2018/10/16/weekend-sans-fusillade-a-new-york-une-premiere-depuis-1993_5369830_3222.html

    Θυμήθηκα τώρα το βιβλίο "Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν" που είχα διαβάσει πολύ μικρός. Αναφερόταν στις προσπάθειες ενός κοριτσιού μίας φτωχής οικογένειας να επιβιώσει. Όταν μετά από χρόνια η κοπέλα επέστρεψε στο πατρικό της βρήκε το δέντρο με το οποίο είχαν μεγαλώσει μαζί, να είναι ακόμα στην αυλή. Παρά τις αντιξοότητες, δηλαδή, το καλό στο τέλος νικάει. Όπως και ο ήλιος στον μύθο του Αισώπου τον βοριά. Και πράγματι, με το που βγήκε ο ήλιος την Τρίτη και δεν ήταν τόσο δυνατές οι ριπές του βοριά επέστρεψαν καμιά δεκαριά λουόμενοι στη δαντελένια ακρογιαλιά. Και οι μαυρολίτσες ήταν εκεί. Και τα μελανούρια, οι καλόγριες, οι σάλπες, οι μουρμούρες, οι κακαρέλοι, οι σαργοί, οι κέφαλοι, οι γύλοι. Για όσους θέλουν και κάτι παραπάνω, κάθε βράδυ στις 8 έχει η ΕΡΤ 1 ντοκιμαντέρ για τον βυθό. Μία ώρα απέραντο γαλάζιο.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή