«Ύσον, ύσον (βρέξε, βρέξε), ω φίλε Ζευ, κατά της αρούρης (γης) των Αθηναίων και των πεδίων»


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία κινείται βορειοανατολικά, ενώ η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) στη χώρα μας δεν προβλέπονται βροχές και οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 5 με 7 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά (μέσα) του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου. Την Παρασκευή (2/11) το μόνο νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η μικρή ενίσχυση των ΒΑ ανέμων, οι οποίοι στο Αιγαίο και τη Θάλασσα Κυθήρων θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Το Σαββατοκύριακο (3-4/11) προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα ανατολικά και νότια θα είναι κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση (Κυριακή). Χωρίς αξιόλογες βροχές θα περάσουν και οι πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας.
Καλό μήνα, φίλοι μου

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1-11-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους στη Μακεδονία πιο πυκνές. Άνεμοι ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 28 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Καλό μήνα κάτι όμως δεν πάει καλά μεγάλη η καιρικη ανωμαλία γιατί από τι άκουσα ανομβρος θα φύγει ο μισός Νοέμβριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπροστά στο κύμα κακοκαιρίας η κυβέρνηση της Γαλλίας αποφάσισε να ανοίξει 14 χιλιάδες επιπλέον θέσεις σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης για τους άστεγους σε περίπτωση που επικρατήσει δριμύ ψύχος, όπως γράφει η Le Monde. Αυτές θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες 136 χιλιάδες θέσεις, που είναι ανοιχτές κατά τη διάρκεια του έτους, ανάλογα και με το κρύο που κάνει κάθε φορά. Οι συγκεκριμένες θέσεις θα είναι διαθέσιμες ως τις 31 Μαρτίου, ενώ άλλες 250 θα ανοίξουν στο πολύ σικ 7ο διαμέρισμα του Παρισιού. Η υπόσχεση του Emmanuel Macron που ήθελε να μην υπάρχει κανένας άστεγος μέχρι το τέλος του 2017 παραμένει, ωστόσο, ακόμα ανεκπλήρωτη.

    Ο αρμόδιος υπουργός Julien Denormandie αποκάλυψε, πάντως, ότι το κράτος θα διαθέσει άλλα 5 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ειδικών ομάδων που θα καθοδηγούν τους άστεγους στα ειδικά καταλύματα, προσθέτοντας ότι "αυτό που ήταν αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια να κοιμούνται γυναίκες με τα παιδιά τους στον δρόμο, είναι πλέον πραγματικότητα". Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι προτεραιότητα από τις χιλιάδες που κοιμούνται στους δρόμους, θα έχουν οι οικογένειες με βάση το νέο πλάνο της γαλλικής κυβέρνησης.Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άστεγοι δεν δέχονται τη βοήθεια, δεν καλούν το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (115) και για αυτό θα είναι σημαντική η συμβολή των ειδικών ομάδων για να τους πείσουν.

    Η Ομοσπονδία Αλληλεγγύης που διαχειρίζεται το 80% των καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης χαιρέτισε την κυβερνητική πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς πολλοί άστεγοι πεθαίνουν στους δρόμους και το καλοκαίρι. Στο τέλος του περασμένου χειμώνα η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει 5.000 θέσεις σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης, με συνέπεια το 36% όσων φιλοξενούνταν να επιστρέψουν στους δρόμους την άνοιξη, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αλληλεγγύης, που καταδίκασε και τη μείωση των κονδυλίων κατά 33 εκ. ευρώ σε δύο χρόνια. Καταλήγοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν μόνιμες θέσεις για να φιλοξενούνται και οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας, αλλά και οι άστεγοι που βγαίνουν από τη φυλακή.
    https://www.lemonde.fr/societe/article/2018/10/31/plan-grand-froid-l-etat-annonce-14-000-places-d-hebergement-supplementaires_5376784_3224.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πειραματική μακροπρόθεσμη εκτίμηση για τον Νοέμβριο από τον Βασίλη Πανάκογλου:

    https://e-meteolarissa.blogspot.com/2018/10/m.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FrAbFz+%28Meteolarissa+PWS%29

    Συμπέρασμα: Κάτι σαν τον Οκτώβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To παλεύουμε μεσα στο γενικό χάος της ατμόσφαιρας Γιώργο. Πολύ χάλια το πάει αλλά ελπίζουμε στο μέλλον να σταματήσει αυτή η κυκλοφορία.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο δεν προσπαθώ να δημιουργήσω ενοχές σε κανέναν. Επισύναψα το άρθρο του Spiegel σχετικά με τις φονικές καταιγίδες φέτος στη Μεσόγειο, διότι και οι Γερμανοί επιστήμονες υποστηρίζουν αυτά που λέω για τις κακοκαιρίες, οι οποίες θα είναι πλέον πολύ χειρότερες από ό,τι είχαμε συνηθίσει παλιότερα. Για να δείξω ότι δεν τα υποστηρίζω αυθαίρετα όλα αυτά, αλλά τα τεκμηριώνουν και συνάδελφοί σας. Διότι αυτή είναι η πραγματικότητα.

      Το ότι μας αρέσει κάτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην κακή του πλευρά. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι μέσα στην υποκειμενικότητά μας. Δεν μπορεί να παρουσιάζεται η κακοκαιρία σαν ιδανική κατάσταση. Ούτε το κρύο. Άλλωστε, η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι 36,6 βαθμοί. Κάτι που σημαίνει ότι ο άνθρωπος λειτουργεί καλύτερα στους 27-28 βαθμούς παρά στους 4-5. Γιατροί μου τα έχουν πει αυτά, όταν τους ρώτησα για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσω κολυμπώντας τον χειμώνα.

      Γιατί και εμένα μου αρέσουν τα χειμερινά μπάνια, αλλά δεν θα προσπαθήσω τα παρουσιάσω ως την ιδανική επιλογή, γιατί δεν είναι. Όλοι έχουμε κάποιο πάθος, αλλά το θέμα είναι να μην θολώνει την κρίση μας. Ειδικά την κρίση κάποιου που μπορεί να τον ακούν και να τον διαβάζουν πολλοί άνθρωποι και να επηρεάζονται από την άποψή του. Τέλος, κι εμένα με ανησυχεί πολύ η παρατεταμένη ανομβρία, διότι μπορεί να τελειώσει πάλι με μία σφοδρή και καταστροφική καταιγίδα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Το τελευταίο που είπες Βαγγέλη είναι το πιο σημαντικό,δλδ ότι τέτοιες καταστάσεις συνήθως δεν οδηγούν σε καλό.
      Όμως δε μπορώ να δεχτώ όσα επιχειρήματα κ αν μου βρεις ότι αυτή η κατάντια που σήμερα αυτή τη στιγμή που σού γράφω κ έχω ιδροκοπήσει ολόκληρος ειναι νορμάλ Νοέμβρη μήνα.
      Για να μη θυμηθώ τώρα κ την καιρική κατάντια όλο τον περασμένο Απρίλιο με 30αρια.
      Εμείς αγαπάμε τον καιρό για τη φυσιολογικότητά του κ τα φαινόμενα του έντονα η μη στην κατάλληλη εποχή.Θέλουμε ζεστά κ άνομβρα καλοκαίρια εφόσον εννοείται έχουμε βροχερούς κ κρύους χειμώνες,όπως παλιά!Δε θέλω ανωμαλία ως καιρόλάτρης-φυσιολάτρης.
      Υ.Γ. Ανωμαλία είναι αυτό που κάνει τώρα κ όχι όταν βρέχει κ χιονίζει το χειμώνα για μεγάλο διάστημα αυτό μη το ξεχνάμε γιατί θα ξεχάσουμε στο τέλος κ το κλίμα της χώρας μας εδώ κ αιώνες.

      Διαγραφή
  4. Με μια ματια στα παγκοσμια μοντελα απορει καποιος πως θα βρεξει καποια στιγμη στη χωρα μας. Ειναι τετοια παγιωση της κυκλοφοριας που για τους γνωστες προκαλει ανατριχιλα σαν ενα ανεξηγητο φυσικο παραδοξο. Βασικα οποιαδηποτε κλιματικη τιμη παυει πλεον να επιβεβαιωνεται φυσικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα σε όλους,ηρεμια παίδες κ υπομονή,ολα θα αλλάξουνε,ας μην ξεχνάμε κ αυτούς που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους κ οι βροχές κ το κρύο τους ταλαιπωρούν,ενας από αυτούς είμαι κ εγώ,τελοσ πάντων θα ερθουνε κάποια στιγμή κ οι βροχές κ το κρύο,δεν μπορούμε να κάνουμε κ πολλά,θα πρέπει να συνηθίζουμε να ζούμε με τα νέα κλιματολογικα δεδομενα,μας αρέσει ή όχι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σας και καλό μήνα. Η τρέχουσα καιρική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, σου δίνει την τρομακτική εντύπωση ότι δεν θα ξαναβρέξει ποτέ, η τουλάχιστον ότι δεν θα ξαναδούμε κανονικότητα των φαινομένων αναλόγως των εποχών. Αυτός είναι ουσιαστικά ο ορισμός της κλιματικής αλλαγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολλά χρόνια είχα να συναντησω την σημερινή εικόνα.Απο το χωριό μου έως και το Σχηματάρι πυκνή ομίχλη σκέπασε τα πάντα.Ομορφη ατμόσφαιρα αν και λίγο επικυνδινη.Απο εχθές το απόγευμα φαίνονταν ότι θα είχαμε αλλαγή στην περιοχή μου,καθώς απο την Παρασκευή ο δυνατός αέρας δεν άφησε ούτε την θερμοκρασία να ανέβει πανω απο τους 22 βαθμούς,ούτε να βγάλει ομιχλες,αλλα και να κρατάει πολύ καθαρή την ατμόσφαιρα.Ακομα και αυτή την ώρα,έχει κάτι σαν χαμηλή νεφωση Και ο ήλιος δεν μπορεί να υπερνικήσει με τίποτα.Καλο μηνα να εχουμε,με υγεία και χωρίς...γκρίνιες(ας υπάρχει λίγη υπομονή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς η χρόνια ξεκίνησε στραβά απ την αρχή
    Ήπιο καλοκαίρι χωρίς πολλά κρύα...καταξερο και ζεστό στα νότια-υπερβολικά βροχερό στα βόρεια...πολύ υγρό καλοκαίρι εντελώς αφύσικο για τη χώρα μαςκαι χωρισ Μελτέμια (ΕΥΤΥΧΩΣ χωρίς καύσωνες)...και τώρα ζεστό φθινόπωρο στα βόρεια..ήπιο στα νότια και πολύ ανομβρο...για να μη μιλήσω γι τα πολύ ακραία και θανατηφόρα φαινόμενα που μας έπληξαν φέτος
    Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι αυτό το μη φυσιολογικό καλοκαίρι θα μας στερούσε τις βροχές που φυσιολογικά παίρνουμε φθινόπωρο και χειμώνα και ΟΧΙ καλοκαίρι...
    Και βεβαιαως όλο αυτό θα διακοπεί με επίσης ακραία και δυνητικά θανατηφόρα φαινόμενα..η ιστορία αυτό έχει δείξει...εγώ απλά ελπίζω οι περιοχές που θέλουν βροχή να την πάρουν...
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή