Καλημέρα...

Μετεωρολογικός σταθμός με φόντο το γεφύρι Καλογερικό λίγο πριν 
από τους Κήπους του Ζαγορίου. Φωτ. Νίκος Κωτούλας, 20/10/2018

9 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλό καιρό να έχουμε αυτή την εβδομάδα. Κάτι που φαίνεται ότι θα συμβεί, καθώς σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα και οι βροχές θα είναι ποτιστικές και όχι καταιγίδες που δεν προσφέρουν τίποτα. Η γη και τα μικρά δέντρα δεν μπορούν να συγκρατήσουν το ορμητικό νερό των καταιγίδων που πάει χαμένο και βρωμίζει τη θάλασσα με χώμα και όλες τις βλαβερές ουσίες που έχει απορροφήσει αυτό. Το ξέρω διότι τα δεντράκια που έχει φυτέψει η κοινότητα στην παραλία και τα ποτίζουμε ειδικά το καλοκαίρι πολύ συχνά, είναι στεγνά (οι λάκκοι τους, δηλαδή) μόλις μία ώρα μετά την καταιγίδα. Αντίθετα με τη σιγανή, ποτιστική βροχή, συγκρατούν το νερό ακόμα και για μία μέρα και βάλε.

    Καταιγίδα, αλλά από διαδηλωτές είχαμε, εξάλλου, στην Κροατία καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια, αλλά και να μειώσει τις συντάξεις για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα, όπως μεταδίδει το Reuters. Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση ζήτησε από το κοινοβούλιο να περάσει νόμο για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι τώρα τα 65 έτη, από το 2033 και μετά, υπερασπιζόμενη τη μεταρρύθμιση ως ένα βήμα για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης περικοπές 5% στις συντάξεις ετησίως όσων σταματούν να δουλεύουν πριν φτάσουν το όριο συνταξιοδότησης. "Υπάρχει πολλή δυστυχία και πικρία σε εμάς, δεν είναι μία ανεύθυνη πρόταση για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους μας;" αναρωτήθηκε ο επικεφαλής ενός από τα συνδικάτα που οργάνωσαν τη διαδήλωση, Kresimir Sever.

    Mερικοί από τους διαδηλωτές φώναζαν "κλέφτες" και πολλοί κρατούσαν πανό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θα φτωχύνει τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους."Από το σχολείο στην ανεργία και από τη δουλειά στον τάφο" έγραφε ένα πανό των διαδηλωτών. Στη διαδήλωση συμμετείχαν βιομηχανικοί εργάτες, νοσοκόμες και άλλοι επαγγελματίες που ισχυρίζονται ότι είναι πρακτικά αδύνατο να δουλεύουν ως τα 67. "Δουλεύω στη βροχή και στον καυτό ήλιο, τα πόδια και η πλάτη μου σηκώνουν εκατοντάδες φορτωμένους κάδους κάθε μέρα, έχω ήδη κάνει ένα χειρουργείο στο γόνατο και σύντομα θα χρειαστεί επέμβαση και το άλλο" ανέφερε ένας εργαζόμενος στην αποκομιδή των απορριμμάτων μεγάλης εταιρίας. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος θα βλάψει κυρίως τους γηραιότερους, που συχνά υποχρεώνονται να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα για λόγους υγείας ή, απολύονται από την εργοδοσία.

    Οι Κροάτες έχουν επίσης χαμηλό προσδόκιμο ζωής σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους. Τα συνδικάτα προτείνουν, λοιπόν, να γίνει δημοψήφισμα, αν η κυβέρνηση απορρίψει τα αιτήματά τους για κατάργηση του επίμαχου νόμου. Για να προκαλέσουν, όμως, δημοψήφισμα τα συνδικάτα θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του 10% του εκλογικού σώματος, δηλαδή, 375 χιλιάδων πολιτών. Οικονομικοί αναλυτές και ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ασφαλιστικό της Κροατίας δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
    https://www.reuters.com/article/us-croatia-protests-retirement/croatians-protest-over-government-plan-to-raise-retirement-age-idUSKCN1MU0HY?il=0

    Ανάλογες διαδηλώσεις είχαμε πρόσφατα και στη Ρωσία, όπου ο Πούτιν πήγε να περάσει νόμο για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανήμερα της έναρξης του μουντιάλ και ακόμα γίνονται ζυμώσεις και όλα είναι ανοιχτά. Να που δεν είμαστε οι μόνοι τελικά. Υπάρχει μία παγκόσμια τάση απαξίωσης ως και εξαθλίωσης των ανθρώπων γενικά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαδήλωση άνευ προηγουμένου, όπως γράφει η Le Monde, έγινε και στους δρόμους της Ταϊπέι, με χιλιάδες ανθρώπους να ζητούν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν από την Κίνα. Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος κρατούσαν πανό που έγραφαν "δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία" ενώ ανέμιζαν σημαίες και φώναζαν "θέλουμε δημοψήφισμα, όχι στην προσάρτηση". Είναι η πρώτη διαδήλωση με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να προκηρυχθεί και επίσημα η ανεξαρτησία του νησιού, από τη μέρα που έγινε δημοκρατία, δηλαδή, εδώ και 20 χρόνια.

    Το κάλεσμα έγινε από τη νέα Συμμαχία Formosa, που έχει τη στήριξη δύο πρώην προέδρων, του Lee Teng-hui και του Chen Shui-bian, καθώς η Κίνα σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Ταϊβάν. Η ηπειρωτική Κίνα και η Ταϊβάν διοικούνταν από δύο αντίπαλα καθεστώτα από το 1949, μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους κομμουνιστές του Πεκίνου και τους εθνικιστές πρόσφυγες στην Ταϊπέι. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της, τη στιγμή που η Ταϊβάν αυτοπροσδιορίζεται ως κυρίαρχο κράτος, αλλά ποτέ δεν έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της. Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα κάνει χρήση βίας, αν η Ταϊβάν επιδιώξει ένα επίσημο διαζύγιο.

    "Λέμε στην Κίνα να σταματήσει να τυραννά την Ταϊβάν" δήλωσε ο ηγέτης της Συμμαχίας, ο 63χρονος Kuo Pei - horng, προσθέτοντας ότι "ο λαός της Ταϊβάν θέλει να είναι κύριος του εαυτού του". Το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά η πρόεδρός του, που ακροβατεί ανάμεσα στον ασιατικό γίγαντα και τους αυτονομιστές, διατηρεί σιωπηρά το σημερινό στάτους κβο. Παρά την καλή θέληση, όμως, της Tsai Ing -wen, οι σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν έχουν ψυχρανθεί από την ημέρα της ανόδου της στην εξουσία. Η ίδια αρνείται να ασπαστεί τη γραμμή του Πεκίνου ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της ενιαίας Κίνας, η οποία σε αντίποινα δεν αφήνει το νησί να συμμετάσχει σε διεθνείς συνδιασκέψεις και να έχει διπλωματικές σχέσεις με άλλα κράτη, ενώ υποχρεώνει πολυεθνικές εταιρίες να αναφέρουν την Ταϊβάν ως μέρος της Κίνας.

    Για να γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν από την Κίνα, πρέπει να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει δημοψηφίσματα για συνταγματικές τροποποιήσεις και για την κυριαρχία. Αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές δεν είναι πιθανό να τροποποιήσει η Tsai τον νόμο, καθώς αυτό θα ήταν σαν να κυματίζει ένα κόκκινο πανί στη μύτη του Πεκίνου. Το κόμμα της, μάλιστα, απαγόρευσε σε στελέχη και βουλευτές του να συμμετάσχουν στη διαδήλωση και διοργάνωσε μία ξεχωριστή συγκέντρωση ενάντια στην προσάρτηση της Ταϊβάν από την Κίνα στα νότια του νησιού, αλλά χωρίς να ζητάει δημοψήφισμα. Από όλα αυτά φαίνεται και πόσο δύσκολο είναι να είσαι πραγματικά ελεύθερος σε αυτή τη ζωή.
    https://www.lemonde.fr/asie-pacifique/article/2018/10/20/a-taiwan-des-dizaines-de-milliers-d-independantistes-dans-la-rue_5372357_3216.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ουαλία και τώρα πάλι Ισπανία. Δεν έχουν τέλος οι φονικές πλημμύρες φέτος το φθινόπωρο. Αυτή τη φορά ένας πυροσβέστης βρέθηκε νεκρός στη Μάλαγα, στη νότια Ισπανία την Κυριακή 21/10, μετά από σφοδρές ολονύκτιες βροχοπτώσεις που πλημμύρισαν δρόμους και υποχρέωσαν εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όπως μεταδίδει το Reuters. Στην πόλη Campillos αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους και βρέθηκαν στραπατσαρισμένα το ένα πάνω στο άλλο, όταν τα νερά υποχώρησαν.

    Σχεδόν 400 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε 24 ώρες στην πόλη Ardales, 62 χιλιόμετρα από τη Μάλαγα, σύμφωνα με το περιφερειακό περιβαλλοντικό τμήμα. Ο πυροσβέστης Jose Gil έχασε τη ζωή του όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε με άλλους δύο συναδέλφους του ανατράπηκε. Οι άλλοι δύο πυροσβέστες διασώθηκαν.
    https://www.reuters.com/article/us-spain-floods/floods-kill-firefighter-in-southern-spain-idUSKCN1MV0QS?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχετική με την προηγούμενη είναι και η είδηση ότι ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Γαλλία ανέρχονται στα 200 εκ. ευρώ, όπως γράφει η Le Monde.
      Δηλαδή, θα χρειαστούν συνολικά 200 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των κατοικιών που καταστράφηκαν, όπως και των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire που έχει ζητήσει από τις ασφαλιστικές εταιρίες να αποδεσμεύσουν τα ποσά όσο πιο γρήγορα γίνεται. Κάτι ανάλογο είχε ζητήσει και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Edouarde Philippe.

      Οι πλημμύρες στην περιοχή του ποταμού Aude είχαν στοιχίσει μέσα σε ένα βράδυ τη ζωή σε 14 ανθρώπους, άλλοι 70 είχαν τραυματιστεί και εκατοντάδες είχαν πληγεί. Η φυσική καταστροφή επηρέασε 126 κοινότητες και ο Emmanuel Macron αναμένεται να επισκεφτεί τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου τις πληγείσες περιοχές για να συναντήσει τις οικογένειες των θυμάτων, τους δημάρχους και τα συνεργεία διάσωσης. Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Eric Andrie πρότεινε στην κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από την Κομισιόν και συγκεκριμένα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.

      Λίγες ώρες αργότερα ο επίτροπος για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε ότι "παρακολουθούμε την κατάσταση στην Aude και η ΕΕ είναι έτοιμη για να παράσχει κάθε βοήθεια".
      Η Γαλλία είχε αποταθεί στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ και το 2010, μετά την καταιγίδα Xynthia, αλλά και τους τυφώνες Irma και Maria που έπληξαν τις υπερπόντιες κτήσεις της Γουαδελούπη και Σαιντ Μάρτιν.

      Η κυβέρνηση έχει 12 βδομάδες διορία για να κάνει μία εκτίμηση για τις ζημιές, διότι αν είναι μικρότερες από το 1,5% του ΑΕΠ, δεν μπορεί να γίνει επίκληση του Ταμείου Αλληλεγγύης. Οι ζημιές πρέπει να ανέλθουν δηλαδή, σε 1,02 δισ. ευρώ, πολύ πιο πάνω από το ποσό που εκτίμησε ο Bruno Le Maire για να γίνει επίκληση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ που δεν αποζημιώνει φυσικά πρόσωπα, αλλά καλύπτει τις δαπανηρές επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης, με την εκταμίευση, μάλιστα, να γίνεται μήνες μετά.
      https://www.lemonde.fr/societe/article/2018/10/21/inondations-dans-l-aude-des-degats-de-l-ordre-de-200-millions-d-euros-selon-bruno-le-maire_5372522_3224.html
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα σας.
    1) Πληθαίνουν οι ενδείξεις για μια πολύ χαρούμενη ανακοίνωση του κ. Ζιακόπουλου.
    2) Ο Ορέστης απεδείχθη μεθυσμένος όπως τον Ορέστη Μακρή στον "μεθύστακα" και έδωσε μόνο 0,6 mm στη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναμενόμενο τελικά για την πόλη σάς Χρήστο.Δε την πάει μία τη Βόρεια Ελλάδα φέτος το φθινόπωρο.Απο αύριο ήλιος εκεί.

      Διαγραφή
    2. Από σήμερα το μεσημέρι φίλε Φώτη! Τα χάλια μας.

      Διαγραφή
  5. Για ένα σοκ για το σύστημα κάνουν λόγο Βρετανοί επιστήμονες με αφορμή τη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας αυτή την εβδομάδα, καθώς θα σημειωθούν ακόμα και ασθενείς χιονοπτώσεις στη Σκωτία, μετά από ένα διάστημα με πολλή ζέστη, όπως επισημαίνει το Skynews. Σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας οι θερμοκρασίες έφτασαν και τους 21 βαθμούς το ΣΚ, αλλά οι ίδιες περιοχές θα βιώσουν ψύχος μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες ως την Παρασκευή και θα πέσει και χιονόνερο και αυτή η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ένα σοκ για το σύστημα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

    Αν και οι χιονοπτώσεις είναι ασυνήθιστες για αυτή την εποχή, είχαν σημειωθεί ξανά τον Οκτώβριο του 2012 στη Σκωτία. Νοτιότερα δεν θα πέσουν χιόνια, ωστόσο, οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν στους 8 με 9 βαθμούς από τους 21 που είχαν φτάσει το Σαββατοκύριακο και απλά μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους μερικές σκόρπιες νιφάδες. Κι αυτές σε μερικές μόνο περιοχές. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι, πάντως, σταδιακή, με ένα απλό κρύο στις αρχές της εβδομάδας, πριν ο αρκτικός αέρας φέρει μία γεύση από χειμώνα την Παρασκευή.ν Μακριά από μας...
    https://news.sky.com/story/cold-turn-in-the-weather-will-be-shock-to-the-system-11532132
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή