Υψηλών θερμοκρασιών και ανομβρίας συνέχεια...


Βροχές και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται στις περισσότερες χώρες της δυτικής και της βόρειας Ευρώπης. Αντίθετα, στις υπόλοιπες περιοχές της ηπείρου μας, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, θα συνεχιστούν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η ανομβρία. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι ασθενείς άνεμοι, οι τοπικές ομίχλες κυρίως το πρωί και οι λίγες βροχές που θα σημειωθούν το πρωί στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη Θράκη. Την Πέμπτη (1/11) δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Παρασκευή (2/11) και το Σαββατοκύριακο (3-4/11) η ανομβρία θα συνεχιστεί στην περιοχή μας. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ με ένταση στο Ιόνιο 3 με 4 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31-10-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα παροδικών βροχών στη Δ. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές το πρωί στο Ιόνιο και την Ήπειρο. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα: Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 και τοπικά ΒΔ έως ΒΑ 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 26 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

26 σχόλια:

  1. Kαλησπέρα Δάσκαλε,
    Κανένα απολύτως καιρικό ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα, χάνουμε για ακόμα μια φορά την καλύτερη περίοδο για εκρηκτικά χαμηλά με βροχές και καταιγίδες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της θάλασσας. Αυτό το καταραμένο ridge κοντεύει να μας καταπιει ,τόσο υψηλά γεωδυναμικά ούτε το καλοκαιρί ... σε συνδυασμό με τον αντικυκλώνα που θα μας φέρει το βοριά ο οποίος θα ανεβάσει τις θερμοκρασίες αρκετά (τουλάχιστον θα γλιτώσουμε την μπίχλα του νοτιά και την υγρασία). Νοτιάς χωρίς βαρομετρικά χαμηλά ,είναι σαν τον βοριά χωρίς χιόνι το χειμώνα. Όπως και να έχει σε περιόδους βαρετοκαιρίας προτιμούμε καθαρό βοριά για καλύτερη ατμόσφαιρα ή έστω ένα δυτικό (ΔΝΔ-ΔΒΔ) ο οποίος είναι ξηρός.
    Αναμένουμε μήπως αλλάξει κάτι το 2ο δεκαήμερο του Νοέμβρη γιατι αν κολλήσει η βελόνα στην κυκλοφορία χαθήκαμε....
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Είμαστε η πρώτη γενιά του πλανήτη που γνωρίζει ότι τον καταστρέφει και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για να τον σώσει" τα είπε όλα με μία φράση η εκτελεστική διευθύντρια του WWF Tanya Steele. Για τις επιπτώσεις που έχει για τον πλανήτη η ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς η άγρια ζωή πεθαίνει με ταχύτερο ρυθμό από ποτέ και η φύση χρειάζεται διεθνή στήριξη, όπως αναφέρει το Skynews. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 μόνο το 10% του πλανήτη θα έχει μείνει ανεπηρέαστο από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ ήδη 9 στα 10 θαλασσοπούλια έχουν πλαστικό στα στομάχια τους. Επίσης, οι πληθυσμοί της άγριας ζωής στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έχουν μειωθεί κατά 89% από τη δεκαετία του 1970 και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι τα υψηλότερα εδώ και 800 χιλιάδες χρόνια.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των θαλασσοψιττακών συρρικνώνεται, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας μειώνουν και τα αμμόχελα με τα οποία τρέφονται. Από την άλλη, υπάρχουν φόβοι ότι οι σκαντζόχοιροι σχεδόν θα εξαφανιστούν τις επόμενες δεκαετίες και οι επιστήμονες έχουν την ίδια ανησυχία και για άλλα είδη, καθώς βρίσκουν εκατοντάδες άρρωστα και λιποβαρή ζώα κάθε χρόνο και προειδοποιούν όλο τον κόσμο να πάρει σοβαρά το θέμα και να κάνει κάτι για να βοηθήσει.
    https://news.sky.com/story/humans-are-wiping-out-life-of-earth-says-wwf-with-many-species-in-danger-of-disappearing-11539686

    Όλα τα παραπάνω με δικαιώνουν που τα χώνω στους ψαράδες και τους ψαροτουφεκάδες, οι οποίοι αποδεκατίζουν με τη σειρά τους την ιχθυοπανίδα. Την Τρίτη έτοιμος ήμουν για καυγά με έναν λίγο περίεργο τύπο, που κάτι κυρίες ισχυρίζονταν ότι ήταν ηδονοβλεψίας ή, κλέφτης, από αυτούς που έρχονται καμιά φορά στη δαντελένια ακρογιαλιά. Μπορεί να μην ήταν, βέβαια, τίποτα από όλα αυτά. Και να ήταν μια χαρά. Πήγαινε με το μηχανάκι του πάνω - κάτω στην παραλία, έκανε 2-3 φορές τον γύρο της καντίνας και την ανάγκη στο ύψωμα πάνω από εμάς και έφυγε μόνο για λίγο όταν τον πέρασα δύο φορές ξυστά με το αμάξι, κορνάροντας δυνατά. Όπως και όταν σκίζω τα δίχτυα των ψαράδων για να απελευθερώσω αθώα ψάρια, καβούρια, χταπόδια και σουπιές έχω έτοιμη τη δικαιολογία αν με πιάσουν, αφού σε τέτοια περίπτωση θα πω ότι μπλέχτηκα και τα έσκισα για να σωθώ, έτσι και τώρα αν μου ζητούσε τον λόγο, θα απαντούσα ότι του κόρναρα για να προσέχει μην τον χτυπήσω.

    Ο τύπος έφυγε με κατεύθυνση προς Π. Φώκαια, αλλά μετά από 100 μέτρα έκανε αναστροφή και γύρισε στην αγαπημένη μου ακτή. "Τεράστια, τεράστια είναι" φώναζα εκείνη τη στιγμή. Αφού μόλις είχα δει την πρώτη θαλάσσια χελώνα από τις 23 Σεπτεμβρίου 2017. Ακριβώς 13 μήνες και μία βδομάδα η αγαπημένη θαλάσσια χελώνα επέστρεψε πάνω στην ώρα. Κατέβηκε κι ένας άλλος εύσωμος κύριος για να δει τη χελώνα, έγινε ένας μικρός χαμός και ο περίεργος τύπος έγινε καπνός. Γιατί δεν κάθισε κι αυτός να δει τη θαλάσσια χελώνα; Μήπως θα έχει ξαναδεί και ποτέ;
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις 10 Οκτώβρη περίπου έγραψα αναφορικά με την ανομβρία να μην βιαζόμαστε και να περιμένουμε να δούμε το γ΄ δεκαήμερο τρέχοντος μήνα για να απολογίσουμε τις βροχές. Από εδώ και πέρα μπορούμε άνετα να γκρινιάζουμε περί ανομβρίας. Αν βέβαια μας ακούσει κανείς, αυτό είναι "αλλουνού παπά Ευαγγέλιο". Επιπλέον, είχα τονίσει τον περασμένο Μάιο σε κάποιους που περίμεναν τις Οκτωβριανές βροχές ότι δεν μας εξασφαλίζει κανένας πλέον ότι το φθινόπωρο θα έχουμε βροχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλούτσικη καταιγίδα στην Κόνιτσα. Όπως επιτυχώς πρόβλεψαν τα μοντέλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το προλάβατε το σχόλιό μου, δάσκαλε!

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς δάσκαλε,βγάζει ωραία φθινοπωρινά πράγματα σήμερα στη βδυτική χώρα γενικά ενώ τα μοντέλα επιτέλους πέσαν με ακρίβεια μέσα καθώς είχαμε τις βροχούλες στα δυτικά το μεσημέρι όπως κ τα έντονα φαινόμενα προς το μεσημέρι έως κ τώρα στα βδυτικά όπως αναμενόταν άλλωστε.
      Όσο για τη συνέχεια δυστυχώς θα το ξανά πω....Κατάντια.

      Διαγραφή
  5. Περιμένω από τον φίλο ΝW Pindos και άλλους Ηπειρώτες να γράψουν για την περιοχή τους. Φαίνονται ωραία πράγματα στη δορυφορική. Τι να κάνουμε, αφού μας έχει ρημάξει η μούχλα και η καιρική απραξία, να παρηγοριόμαστε τουλάχιστον διαβάζοντας τι γίνεται εκεί. Αρχίζω και φοβάμαι οτι, όπως και πέρυσι, η δυτική Ελλάδα θα μονοπωλήσει και πάλι τον ελληνικό χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτην την ωρα εχουμε πολλές αστραπές στην πολη μας(Γιάννενα)και βροχή μέτριας έντασης.

      Διαγραφή
    2. Φωτόπουλος Λευτέρης30 Οκτωβρίου 2018 στις 8:52 μ.μ.

      Χαιρετισμούς από τα Γιάννενα . Έπιασε μια καλή βροχούλα από τις 7 και μετά και ακόμη τώρα βρέχει σιγανά και όμορφα .Να πεθυμήσουμε και εμείς βροχή .δεν το περίμενα

      Διαγραφή
    3. Λες Γιώργο,αυτό θα ήταν καλό για μας τους δυτικούς.
      Εγώ πάντως βάση αυτών που έβλεπα πίστευα ότι φέτος είναι κ σειρά της ανατολικής κ νότιας χώρας να λάβουν βροχές κ χιόνια αλλά μου φαίνεται όλα αυτά που διαβάζουμε κ μελετάμε στα μακροπρόθεσμα κ εποχικά μοντέλα αποδεικνύονται μια τρύπα στο νερό.
      Απόδειξη ότι ενώ φαινόταν το φθινόπωρο μαζί με την Ιταλία να παίρνουμε κ εμείς πολλά νερά τελικά μια λεπτομέρεια τα άλλαξε όλα,οπότε ας μείνουμε με την ελπίδα ν'αλλάξει σύντομα αυτή η καιρική "σπαρίλα" γιατί μου φαίνεται στο τέλος θ'αλλαξουμε χόμπι σ' αυτή τη χώρα.

      Διαγραφή
  6. Δημητρης Κορινθια30 Οκτωβρίου 2018 στις 7:36 μ.μ.

    Οι δύο πιο βροχοφωροι μήνες πάνε χαμένοι. Έχω τη γνώμη, πάντα εμπειρικά, ότι θα έχουμε στην πλειοψηφία των ημερών του χειμώνα ημέρες ξηρές και παγερες.Λίγες θα είναι οι ημέρες με εξάρσεις υετου.Μακάρι να κάνω λάθος. Εδώ στο χωριό μου αντλούμε το νερό για άρδευση από γεωτρησεις βάθους 250m.Με μεγάλο κόστος άντλησης. Εβρεξε με το Ζορμπα,σπειραμε τα χωράφια για να βοσκήσουν τα ζώα,και τώρα που χρειάζεται βροχή ο τοπος για να βοηθήσει να φυτρώσουν τα σπαρτά....... ΠΑΠΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά η μέτριας έντασης βροχή εξελίχθηκε σε καταιγίδα δίνοντας σε λιγότερο απο δυο ώρες 31 χιλιοστά(http://www.metar.gr/ws/alexan/).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με το τελευταίο κύριο τρέξιμο του GFS, την Παρασκευή η ισόθερμη των 20 βαθμών στα 850 ακουμπάει τη δυτική Πελοπόννησο! Με την υποχώρηση της νέφωσης και της υγρασίας πάμε για 30άρια κατά τόπους, ίσως και παραπάνω. 25+ γενικευμένες μέγιστες σ΄όλη την πεδινή χώρα και μάλιστα με βόρειο ρεύμα! Εύλογο, εφόσον τα Βαλκάνια θα "φλέγονται". Θα θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, το θερμού τύπου μελτέμι, εκείνες τις ανυπόφορες καλοκαιρινές μέρες που φυσάει και δεν δροσίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δροσιά θα έχει με το που θα γυρίσει σε βοριά από Πέμπτη - Παρασκευή. Μην μένουμε σε ένα πικ της θερμοκρασίας, διάρκειας λίγων ωρών το μεσημέρι. Από το ξημέρωμα μέχρι τις 11 και από τις 4 το απόγευμα και μετά έχει πολλή δροσιά. Επίσης, οι 27-28 βαθμοί (μέγιστη θερμοκρασία και τοπικά) δεν είναι κάτι το αφύσικο για Οκτώβριο. Κάθε χρόνο τις πιάνει αυτές τις θερμοκρασίες ο συγκεκριμένος μήνας. Στην Ελλάδα ζούμε, όχι στην Φινλανδία (ευτυχώς). Όσον αφορά, όμως, μόνο τον καιρό, δυστυχώς. Ξέρεις τι μου είχε πει ένας Φινλανδός στη Βάρκιζα πρόσφατα; "Πουθενά δεν υπάρχει αυτός ο ήλιος που έχετε στην Ελλάδα, σε μας τώρα θα έχει 0 βαθμούς". Μία έκφραση απογοήτευσης σχηματίστηκε στο πρόσωπό του και αμέσως κοίταξε προς τον ουρανό για να γευτεί λίγο ακόμα ήλιο.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Ποιά δροσιά ρε Βαγγέλη; Οι 25 βαθμοί όπου θα ...πέσει η θερμοκρασία θεωρείται δροσιά; Για αρχές Νοέμβρη; Κατανοητό οτι εσύ θα ήθελες να πάει έτσι όλος ο χειμώνας. Σεβαστό. Αλλά να διατηρούμε και κάποια επαφή με την πραγματικότητα!

      Διαγραφή
    3. Αν έχει 5 και 6 beaufort βοριά τις επόμενες μέρες, τότε ίσως όχι αμέσως, αλλά σταδιακά θα πέσει η θερμοκρασία αρκετά. Αλλά και 20-25 βαθμούς να έχει γιατί είναι τόσο κακό; Τέλη Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη έχουμε, όχι χειμώνα, που η έναρξή του με βάση το ηλιοστάσιο είναι στις 21 Δεκέμβρη, δηλαδή, σχεδόν σε δύο μήνες. Νομίζω ότι αρκετοί από εσάς είστε αρκετά ανυπόμονοι όσον αφορά τον χειμώνα. Από μέσα Σεπτέμβρη ονειρεύεστε χιόνια. Κάθε πράγμα στον καιρό του, όμως. Από την άλλη ο καιρός είναι και λίγο τζόγος. Από την άποψη ότι δεν τον ορίζεις και απλά περιμένεις να σου κάτσει αυτό που θέλεις. Όπως λέει, όμως, και μια παροιμία, "του χαρτοπαίκτη, του ψαρά, του κυνηγού το πιάτο εφτά φορές είναι αδειανό και μία φορά γεμάτο".

      Για να φέρω κι άλλο παράδειγμα από μία ανάλυση που είχε κάνει ο Ουμπέρτο Έκο για τους οπαδούς. Είχε πει, λοιπόν, ο αείμνηστος Ιταλός φιλόσοφος ότι ο λόγος που οι οπαδοί φανατίζονται τόσο πολύ σε σημείο ψύχωσης με την ομάδα τους είναι γιατί δεν συμμετέχουν στο παιχνίδι. Συμβαίνει, δηλαδή, το οξύμωρο να είναι οι οπαδοί αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας μεν, καθώς παίκτες, προπονητές και παράγοντες έρχονται και παρέρχονται, να μην μπορούν να επηρεάσουν στο ελάχιστο την πορεία της δε. Γι' αυτό και κάνουν και τα επεισόδια, επειδή έτσι νομίζουν ότι παίζουν κι αυτοί κάποιο ρόλο στον αγώνα.

      Κι επειδή γνωρίζω λίγο από την ψυχοσύνθεση των οπαδών, ποτέ δεν είναι τελικά ευχαριστημένοι. Δεν χαίρονται πραγματικά. Συνήθως γκρινιάζουν ή, είναι αγχωμένοι. Και δέκα πρωταθλήματα να πάρει η ομάδα τους, θα σταθούν στο 11ο που έχασε. Ο πραγματικός λόγος είναι, όμως, ότι δεν συμμετέχουν στο παιχνίδι, ο "ρόλος" τους είναι να περιμένουν άλλους να παίξουν και δεν διοχετεύουν ενέργειά τους σε κάτι δημιουργικό. Δεν κάνουν κάτι που να τους αρέσει και να τους γεμίζει, καταλήοντας έτσι παθητικοί θεατές γενικότερα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλους,22 βαθμοί το μεσημέρι στο νησί,12 τώρα,το άσχημο είναι το αγιάζι που πέφτει,το οποίο σε περουνιαζει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Moυ αρέσει που ζηλεύετε κάποιοι τον καιρό της Ιταλίας, όπου μετρούν ήδη 12 νεκρούς. Αν και ασχολείστε με τον καιρό, δεν έχετε καταλάβει ότι από εδώ και πέρα τα φονικά καιρικά φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά. Δεν έχει υπάρξει καταιγίδα χωρίς νεκρούς φέτος στη γειτονιά μας (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία, Ιορδανία, Λίβανος). Αυτό λέει η πραγματικότητα. Το τι λένε τα βιβλία της μετεωρολογίας για την καταιγίδα δεν έχει και τόσο σημασία, όταν τα ξεπερνάει η πραγματικότητα. Δεν θα υπάρχει μία μέση κατάσταση πια. Δεν θα υπάρχει το φθινόπωρο από τα παλιά. O καιρός θα είναι ή, του ύψους ή, του βάθους για να πω απλοϊκά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να προσθέσω και ότι το χόμπι πρέπει να προϋποθέτει και τη δική μας συμμετοχή. Να είμαστε, δηλαδή, ενεργοί. Και όχι να εξαρτάται η χαρά μας από το αν θα βρέξει ή, θα χιονίσει, διότι στην Ελλάδα θα περιμένουμε πολύ. Αντίθετα, αν το χόμπι μας έχει να κάνει με τη δική μας δραστηριότητα και δεν είμαστε απλά παθητικοί θεατές, τότε νιώθουμε σχεδόν πάντα γεμάτοι και χαρούμενοι.

    Υ.Γ.: Και όσο είναι δυνατόν, μακριά από οθόνες, Τηλεοράσεις, υπολογιστές, κινητά κ.λ.π. Και όποτε είναι δυνατόν, εξορμήσεις στη φύση. Στη θάλασσα, στο βουνό, στο δάσος, στον αγρό.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται πως δε θέλουμε τις καταστροφικές πλημμύρες της Ιταλίας οι οποίες θα συνεχιστούν έως την Παρασκευή,νερό θέλουμε μόνο γιατί αν δε ρίξει το φθινόπωρο ποτέ θα ρίξει?
      Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου καθώς η κλιματική αλλαγή αυτό έχει επιφέρει,δλδ καιρικό μποτιλιάρισμα με εμμονές συστημάτων για μήνες με ακραία φαινόμενα σε κάποιες περιοχές κ ακραίες ξηρασίες σε άλλες.
      Πολύ σωστή κ η επισήμανση σου για τα κινητά,τούς υπολογιστές κ.α. που μας έχουν αποχαυνώσει κ απομακρύνει από τη φύση αλλά δυστυχώς όσο κ να προσπαθήσουμε σ'αυτό η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας κ ο εκμοντερνισμός δεν αφήνει κανένα περιθώριο κυρίως στη νεολαία ν'αλλάξει κατεύθυνση.
      Υ.Γ.Θα πούνε μερικοί ότι όλο το καλοκαίρι έβρεχε δε σου έφτασε?ΚΑΜΙΑ σχέση το ένα με το άλλο γιατί άλλο καταιγίδες με τεράστια τοπικότητα κ μικρής έκτασης της μίας ώρας κ άλλο φθινοπωρινές ποτιστικές γενικευμένες βροχές.Στη πρώτη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι 0.

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα από Χαλκίδα, ανέλπιστη βροχή το βράδυ, ομίχλη και υγρασία «σαπίλα» το πρωί.
    Η «ανωμαλία» συνεχίζεται μετά την νεραντζιά σήμερα είδα ότι άνθισε και η πορτοκαλιά μου, στα οκτώ χρόνια που την έχω άνθιζε τον Απρίλιο και το Οκτώβριο έκοβα τα πορτοκάλια της. φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να μας λυπηθεί κανείς…….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η προσμονή μιας κακοκαιρίας, η πρόγνωση της και τέλος η βεβαιότητα ότι θα έρθει είναι αυτά που μας προκαλούν ευχαρίστηση. Ακούγεται περίεργο αλλά μόνο αν έχεις αυτή την πετρια μπορείς να το καταλάβεις. Άβυσσος το μυαλό του ανθρώπου..σίγουρα όμως δεν κανεις δεν θέλει απώλειες η καταστροφές. Καλημέρα σε όλους
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς!Όταν ασχολείσαι μανιωδώς με τον καιρό τόσο φαινομενικά όσο κ προγνωστικά είναι όλα αυτά που είπες,πράγματα που δεν μπορούν να καταλάβουν οι υπόλοιποι.

      Διαγραφή
  14. Der Spiegel: Οι καταιγίδες απειλούν τις χώρες της Μεσογείου

    Οι χώρες της Μεσογείου απειλούνται άμεσα από την κλιματική αλλαγή, καθώς οι καταιγίδες στην περιοχή γίνονται όλο και πιο ακραίες, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

    Η επικαιρότητα ήρθε να επιβεβαιώσει τις παρατηρήσεις των επιστημόνων, καθώς μέσα σε τρεις ημέρες οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κακοκαιρία στην Ιταλία, στην περιοχή της Ρώμης και την Καλαβρία.

    «Η θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών έχει αλλάξει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», λέει ο Πέτερ Χόφμαν, μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο Έρευνας για το Κλίμα (PIK)στο Πότσνταμ. «Στη Μεσόγειο, έχουμε νέα ρεκόρ φέτος. Άλλαξε η δυναμική του καιρού».

    «Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συχνότητα αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται, αλλά είναι πιθανό ότι η ένταση τους θα αυξηθεί». Η έντονη βροχόπτωση γίνεται πιο ακραία και ο κίνδυνος για πλημμύρες αυξάνεται.

    Από τις καταιγίδες των τελευταίων εβδομάδων, περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μεσόγειο.

    Στα μέσα Οκτωβρίου, από τις σφοδρές βροχοπτώσεις υπερχείλισαν ρέματα και ποτάμια στην περιοχή γύρω από την πόλη Καρκασόν στη Νότια Γαλλία. Σε ορισμένες περιοχές, η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα επτά μέτρα. Μέσα σε λίγες ώρες, έπεσε βροχή που συνήθως πέφτει σε μισό χρόνο. Οι ασφαλιστικές εταιρίες εκτιμούν τη ζημία στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

    Η Ιταλία γνώρισε έντονα καιρικά φαινόμενα, σφοδρές βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.

    Στην Ισπανία επλήγη Ιδιαίτερα η Μαγιόρκα το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου, 233 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες. Από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα. Άλλες περιοχές της περιοχής της Μεσογείου βίωσαν επίσης σφοδρές βροχοπτώσεις.

    Στην Τυνησία, από τις βροχοπτώσεις πλημμύρισε η περιοχή γύρω από την τουριστική πόλη της Ναμπούλ. Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

    Στην Ιορδανία, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Νεκρά Θάλασσα.

    Το γεγονός ότι βρέχει λίγο περισσότερο στη Μεσόγειο τον Οκτώβριο δεν είναι ασυνήθιστο, εξηγεί ο ερευνητής του κλίματος Πετερ Χόφμαν . Η κλιματική αλλαγή ωστόσο, αυξάνει τη διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας μεταξύ νερού και αέρα: η ένταση των βροχών αυξάνεται.

    Επιστήμονες από το Κίελο έγραψαν στο περιοδικό «Nature Communications» ότι η Μεσόγειος απειλείται από ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν η λιμνοθάλασσα της Βενετίας, η Έφεσος, αλλά και τα ερείπια της Καρχηδόνας στην Τυνησία. Μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς απειλούνται με εξαφάνιση. Και οι συνέπειες πιθανώς δεν περιορίζονται στη Μεσόγειο. «Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στη Μεσόγειο έχει επίσης ισχυρό αντίκτυπο στις βροχοπτώσεις ακόμη και στη Γερμανία», λέει ο Χόφμαν.

    Η όλη δυναμική της ατμόσφαιρας αλλάζει. Οι πλημμύρες του 2002 και 2013 στη Γερμανία σχετίζονταν επίσης με τις εξελίξεις στη Μεσόγειο. «Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα των αλλαγών στη Μεσόγειο, που επίσης αισθανόμαστε στη Γερμανία» προσθέτει.

    Υ.Γ: Για να δείτε ότι δεν τα βγάζω από το μυαλό μου. Οι επιστήμονες λένε ότι οι καταιγίδες θα είναι όλο και πιο σφοδρές και πιο φονικές - 60 νεκροί φέτος το φθινόπωρο στη Μεσόγειο.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά όλα αυτά που αναφέρεις. Κάνεις όμως ένα μεγάλο λάθος: Μπαίνεις σε ένα μπλογκ καιρόφιλων και, με τον τρόπο σου, προσπαθείς να μας γεμίσεις ενοχές για την αγάπη μας στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αυτό που δεν μπορείς να το καταλάβεις αποδέξου το και προχώρα παρακάτω. Μην κολλάς. Αδικείς τον ίδιο σου τον εαυτό.

      Διαγραφή