Προς το παρόν, παρηκμασμένου καλοκαιριού –λαϊκιστί γαϊδουροκαλόκαιρου- συνέχεια…


Βαρομετρικό χαμηλό στην Τυνησία κινείται αργά ανατολικά και εξασθενεί. Στη ΝΑ Ευρώπη η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο εξακολουθεί να προκαλεί στη χώρα μας Α-ΒΑ ανέμους με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η θερμοκρασία θα φθάσει τους 26 βαθμούς και οι βροχές θα είναι πολύ περιορισμένες. Την Παρασκευή (19/10), δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα. Το Σάββατο (20/10), παροδικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες θα σημειωθούν στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Β. Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Την Κυριακή (21/10), τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το Β-ΒΔ Αιγαίο κυρίως από τις απογευματινές ώρες.

Υ.Γ. Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού την επόμενη εβδομάδα, όλα δείχνουν ότι:
 
(α) Τις πρώτες ημέρες θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

(β) Στο δεύτερο μισό της εβδομάδας το σενάριο για βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες έχει αρκετές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Ο υετός θα εξαρτηθεί από την περιοχή της Μεσογείου προς την οποία θα κατευθυνθούν οι πολικής προελεύσεως αέριες μάζες.

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18-10-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες βροχές στη Θράκη. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κυρίως από το απόγευμα. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα βροχών στην Εύβοια. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και στη Θάλασσα Κυθήρων 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Μαζική επιστροφή στις παραλίες αναμένεται, λοιπόν, να έχουμε αυτό το ΣΚ, με βάση την πρόγνωση του καιρού. Άλλωστε, δειλά, δειλά άρχισε αυτές τις μέρες να κατεβαίνει κόσμος στην ακρογιαλιά. Μαζική επιστροφή μεν, όχι και γενική κατακραυγή δε για τα εγκλήματα που διαπράττει η Σαουδική Αραβία, καθώς ο εκπρόσωπος της Angela Merkel σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Jurgen Hardt δήλωσε ότι η Eυρώπη πρέπει να τροποποιήσει τη σχέση της με τη Σαουδική Αραβία, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της έρευνας για την εξαφάνιση του Jamal Khasoggi, όπως μεταδίδει το Reuters. O Khasoggi, Αμερικάνος πολίτης και επικριτής του Σαουδάραβα πρίγκιπα, εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία στις 2 Οκτωβρίου. Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι σκοτώθηκε και το πτώμα του απομακρύνθηκε από τον χώρο, κάτι που αρνούνται οι Σαουδάραβες.

    "Έχουμε μία διφορούμενη εικόνα για τη Σαουδική Αραβία, ειδικά με ό,τι συνέβη στην υπόθεση Khasoggi και η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει πολιτική απέναντι στη Σ. Αραβία" ανέφερε ο Hardt. Ο ίδιος υποστήριξε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για συγκεκριμένες προτάσεις για πολιτικές αλλαγές και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για οικονομικές κυρώσεις. Για να υπερθεματίσει ο Donald Trump λέγοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας για τη Σαουδική Αραβία, λόγω αμφιβολιών για το τι πραγματικά συνέβη στην υπόθεση Khasoggi. Χάδια, δηλαδή, από τον Trump στους Σαουδάραβες, παρά το γεγονός ότι ακόμα και Αμερικάνοι βουλευτές δείχνουν με το δάχτυλο τη σαουδαραβική ηγεσία, κι ενώ αυξάνεται η πίεση της Δύσης προς το Ριάντ για να δώσει απαντήσει.

    Τα σχόλια του Trump επέκρινε, εξάλλου, ο πρόεδρος της επιτροπής για εξωτερικές υποθέσεις του γερμανικού κοινοβουλίου Norbert Roettgen, λέγοντας ότι ουσιαστικά ο Αμερικάνος πρόεδρος έδωσε το ελεύθερο στη Σαουδική Αραβία να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να αγοράζει όπλα από τις ΗΠΑ. Για να σκοτώνει παιδιά στην Υεμένη θα μπορούσε να προσθέσει κανείς. Έγκλημα χωρίς τιμωρία.
    https://www.reuters.com/article/us-saudi-politics-dissident-germany/europe-may-need-to-change-saudi-policies-over-khashoggi-case-merkel-ally-idUSKCN1MR0ON?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ πάντως στη Ρόδο φίλε Βαγγέλη ο κόσμος ειδικά τα ΣΚ (και οι τουρίστες σε καθημερινή σχεδόν βάση κ τον Οκτωβρη) δεν εχει σταματησει να χαίρεται τις παραλίες. Το θερμόμετρο τσιμπάει τους 27 βαθμούς το μεσημέρι. Όση ζεστουλα όμως κ να κάνει, η τουριστική σεζόν σιγά σιγά φθάνει στο τέλος. Τα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία εκτός πόλης θα κλείσουν μετά την εθνικη μας επέτειο. Αν κ η ώρα για ταμείο δεν έχει έρθει ακόμα, νομίζω πως μια πολύ καλή σεζόν όχι μόνο για το νησί μου, αλλά κ για όλη τη χώρα μας, τελείωσε. Και η αυλαία της σεζόν φαίνεται να πέφτει παρεα με βροχές κ δυνατους ανέμους κατά πως δείχνουν κάποια μοντέλα.
      Όσο για τον Τραμπ, θα κρατήσω την προ 1 έτους κυνική του δήλωση "Συμπαθώ τη Σαουδική Αραβία γιατί μου φέρνει χρήμα"
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
    2. Tυχεροί όσοι ζουν ή, επισκέπτονται τη Ρόδο (αλλά και την Κρήτη) και είναι λάτρεις του βυθού. Μπορεί να δουν και το λιονταρόψαρο, που έχει κάνει κάποιες σποραδικές εμφανίσεις στη Ρόδο τα τελευταία χρόνια. Λεσεψιανός μετανάστης και αυτό (δηλαδή, πέρασε από τη διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο), είναι ένα πανέμορφο ψάρι με έντονα χρώματα και μεγάλα αγκαθωτά πτερύγια. Τα ραχιαία και θωρακικά του πτερύγια έχουν αγκάθια με ισχυρό δηλητήριο, αλλά η μοναδική και απίθανη περίπτωση να τσιμπηθεί άνθρωπος είναι αν το πιάσει σε πετονιά και πάει να το ξαγκιστρώσει. Μπορεί να κινδυνεύσει και ψαροτουφεκάς που δεν θα του επιφέρει καίριο χτύπημα. Μία στο εκατομμύριο, όμως, γιατί τα συγκεκριμένα ψάρια πρέπει να είναι ελάχιστα αυτή τη στιγμή στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

      Ουσιαστικά το λιονταρόψαρο είναι μία πιο πλουμιστή, μία τροπική σκορπίνα. Όπως και με τον λαγοκέφαλο, έχει αρχίσει η κινδυνολογία ότι θα πλήξει την τοπική πανίδα, όμως η φύση πάντα θα βρει το σημείο ισορροπίας. Κάτι που αποδείχτηκε και με τους γερμανούς, που έλεγαν παλιά ότι θα εξαφανίσουν τις σάλπες, γιατί και καλά θα τους έπαιρναν όλη την τροφή (αμφότερα είναι φυτοφάγα είδη), αλλά πλέον συμβιώνουν αρμονικά στους ελληνικούς βυθούς.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Αρκετοί γνωστοί μου ψαράδες έχει τύχει να ψαρέψουν η εστω να δουν λαγοκεφαλους. Υπαρχουν αρκετοι πληθυσμοι πια στα Δωδεκανησα αλλα κ γενικοτερα στο Νοτιο Αιγαιο. Το τελευταίο περιστατικό που εμαθα συνεβη πριν κανένα 10ήμερο στα Αφαντου (ανατολικά παραλια). Άκρως επικίνδυνο είδος εαν δεν το γνωρίζεις κ το φας...σε στέλνει στο νοσοκομείο σε χρόνο dt (σε κάποιες περιπτωσεις κ στον ταφο). Ευτυχώς οι αλιευτικοι σύλλογοι έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε αρκετές ενημερώσεις εδώ κ έτσι και οι πιο ερασιτέχνες ψαράδες είναι εις γνωσιν. Το λιονταροψαρο είναι πραγματικά πανέμορφο (έχω δει κ εγώ σε κατάδυση πέρσι), αλλά κ αυτό μπορεί να σε στείλει στο νοσοκομειο με τόσο δηλητήριο που έχει (ακόμα κ να πατήσεις τα αγκάθια του). Η φύση συμφωνώ μαζί σου θα βρει τις ισορροπίες της σταδιακά όμως ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι πριν δύο δεκαετίες αυτά τα λεσσεψιανα είδη δεν υπήρχαν στις θαλασσες μας. Σημάδι της θέρμανσης των νερών μας κ της γενικότερης αλλαγής του κλίματος.
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
    4. Ακριβώς. Η κατανάλωση λαγοκέφαλου είναι επικίνδυνη και πρέπει να αποφεύγεται. Όταν τα κανάλια λένε, όμως, συνέχεια "ο επικίνδυνος λαγοκέφαλος" στον μέσο τηλεθεατή, που δεν είναι καλά ενημερωμένος, δημιουργείται η εντύπωση ότι το ψάρι είναι επικίνδυνο γενικά, επιτίθεται κ.λ.π. Οι ψαράδες από την άλλη, ισχυρίζονται ότι σε μικρό μέγεθος οι λαγοκέφαλοι μπορεί να πιαστούν με μικρές γόπες για παράδειγμα και να μην γίνει αντιληπτή η διαφορά. Ας μην ψαρεύουν, λοιπόν, τις μικρές γόπες, ας έχουν δίχτυα με μεγαλύτερα ανοίγματα για να μην πιάνονται τα μικρά ψάρια και δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος.

      Ίσως το μοναδικό πρόβλημα με τον λαγοκέφαλο είναι ότι πρόκειται για δεινό θηρευτή, που ίσως να ασκήσει έτσι μεγάλη πίεση στους πληθυσμούς των ενδημικών ειδών. Ένας καπετάνιος στη βόρεια Εύβοια που μας είχε πάει στα Λιχαδονήσια μου είχε πει ότι οι λαγοκέφαλοι τρώνε ακόμα και τα μικρά χταπόδια. Πάντως, η εξάπλωσή τους δεν είναι τόσο ραγδαία, όσο ακούγεται. Στον Σαρωνικό και τον νότιο Ευβοϊκό, που συνήθως βουτάω δεν έχω δει ποτέ από το 2003, οπότε και έγιναν οι πρώτες θεάσεις λαγοκέφαλου σε ελληνικά νερά.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  2. Επιτέλους μετά από 5 ημέρες, εχθές αργά το απόγευμα έβγαλε ήλιο,αλλα με τον δυνατό αέρα να είναι πολύ κρύος, η θερμοκρασία δεν ανέβηκε σχεδόν καθόλου.Ολη νύχτα φυσούσε και το πρωί πραγματικά "ξυριζε"που λέμε.Η θερμοκρασία έμεινε ελάχιστα πανω απο τους 10 βαθμούς(10,3)στον κάμπο όμως έπεσε στους 9 βαθμούς και το μεσημέρι έφθασε στους 21 (πριν λίγο).Εδω και δυο ημέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και μερικά(μικρά βεβαια)κοπάδια από ψαρονια ή "ζαραβελια"οπως τα λέμε στην περιοχή μου.Λετε να πέσω μέσα στην...προβλεψη που έκανα ότι θα δούμε πολλά ενδιαφέροντα...;!!Κάτι Κακό...ερχεται πάντως...!!Καλο μεσημέρι σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν συνέχεια του άρθρου να πω ότι τέλη Μαΐου θυμίζει ο καιρός σήμερα με μέγιστες τούς 25 με 26β σε όλα σχεδόν τα πεδινά ηπειρωτικά ενώ στα δυτικά ηπειρωτικά κ τα νοτιοανατολικά νησιά ο υδράργυρος άγγιξε για λίγο ακόμα κ τούς 28β με αυτό το τροπάρι να συνεχίζει έως το Σάββατο.
    Τώρα όλο αυτό δείχνει να σταματά απότομα από την Κυριακή κ έπειτα όμως ακόμη προσωπικά δεν εκφέρω καμία άποψη από πλευράς υετού που τόσο τον έχουν ανάγκη πολλές περιοχές,που θα είναι περισσότερος,που λιγότερος η πόσο θα κρατήσει καθώς φάγαμε αρκετές απογοητεύσεις φέτος το φθινόπωρο κ θέλω να είμαι σίγουρος για την χαρά η όχι που θα μας προσφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει αρκετή ζέστη τις τελευταίες μέρες και έχουν βγει τσάρκα και οι χελώνες. Και οδηγώντας σε ένα δρόμο διπλής κατεύθυνσης, αλλά χωρίς διαγράμμιση, είδα ένα χελωνάκι, μικρότερο από μανταρίνι να προσπαθεί να τον διασχίσει. Έκανα γρήγορα δεξιά και νοήματα σε ένα αμάξι που ερχόταν από απέναντι για να κόψει ταχύτητα. Δεν σταμάτησε, αλλά ευτυχώς για ένα κυριολεκτικά εκατοστό δεν πάτησε το χελωνάκι. Μετά το πήγα εκατό μέτρα μακριά σε ένα χωράφι, γιατί από αυτό που προφανώς βγήκε έκαναν κάτι έργα. Με απογοήτευσε λίγο που η οδηγός δεν σταμάτησε, αν και της έκανα τόσα νοήματα και της έδειχνα και την άσφαλτο. Αλλά εντάξει, μπορεί να είχε δει και στις ειδήσεις για τις συμμορίες που σταματούν αμάξια και ληστεύουν τους οδηγούς...
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω μια εντελώς αβάσιμη και καθόλου επιστημονική διαίσθηση, ότι τον φετινό χειμώνα θα μας επισκέπτεται ένας φίλος από τα παλιά. Τον λένε σιβηρικο αντικυκλώνα. Καλο παιδί,θα τον συμπάθησετε. Καλο βράδυ σε όλους.
    Δημήτρης ρ.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σε όλους.

      Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τις αποκλίσσεις της Τ στα 2m στο παρακάτω site: http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2.php ; Αν επιλέξετε Europe από το μενού αριστερά, φαίνεται ότι η Ελλάδα ήταν στο μπλε για τις τελευταίες 120 ημέρες. Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα αντίστοιχα αποτελέσμαα του copernicus, όπως άλλωστε τα παρουσίασε και ο κ. Ζιακόπουλος πρόσφατα: http://ziakopoulos.blogspot.com/2018/10/blog-post_5.html.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. K γω την ίδια διαίσθηση έχω κ φέτος..

      Διαγραφή
    3. Φίλε coby, υπάρχουν όντως διαφορές ανάμεσα στις δύο πηγές. Δες π.χ τη σύγκριση των παγκόσμιων χαρτών του Σεπτεμβρίου (γιατί στις 120 μέρες δεν μπορούμε να αντιπαραβάλουμε μήνα):

      http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsr_t2m_anom_092018.png

      https://climate.copernicus.eu/sites/default/files/inline-images/map_1month_anomaly_Global_ei_2T_201809.png

      Πώς προκύπτουν αυτές οι αποκλίσεις μάλλον μόνο ο κ.Ζιακόπουλος θα μπορούσε να μας το εξηγήσει. Εμένα οι γνώσεις μου δεν επαρκούν για κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
    4. Φίλε Γιώργο καλημέρα.

      Ελπίζω ο κ. Ζιακόπουλοςνα μπορέσει να βρει λίγο χρόνο να μας το εξηγήσει. Όπως είχα γράψει και έγραψες κι εσύ χθες, τα δύο sites είναι εκ διαμέτρου αντίθετα στα αποτελέσματά τους, δεν είναι ότι διαφέρουν λίγο...

      Διαγραφή