Η γνώμη μου

Έχω δει δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς υπουργούς από αμέλεια ή κακή εκτίμηση της κατάστασης να απουσιάζουν από τη μάχη. Όμως, έχω δει και υπουργούς να κοιμούνται ολόκληρες εβδομάδες στο υπουργείο τους, όπως έχω δει και άλλους υπουργούς να αρρωσταίνουν από την ένταση και το άγχος.

Βλέπω συνέχεια πυροσβέστες και εθελοντές να αγωνίζονται με αυταπάρνηση σε μια άνιση πολλές φορές μάχη εναντίον των πυρκαγιών. Βλέπω με σπαραγμό να χάνουν τη ζωή τους αεροπόροι. Βλέπω  καμένα δάση και πιάνεται η ψυχή μου. 

Βλέπω και ακούω θεωρητικούς (πολιτικούς κ.ά.) να εξηγούν και να ισχυρίζονται πως αν ήταν εκείνοι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και μου έρχεται στο νου εκείνος ο κινέζος ζωγράφος που ζωγράφιζε δράκους και όταν μια μέρα είδε έναν πραγματικό δράκο, το έβαλε στα πόδια.


Βλέπω και ακούω κλιματολόγους να μας λένε πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία ή η στάθμη της θάλασσας μετά από 30 ή 50 χρόνια και βλέπω πολλούς συμπολίτες μας να αμφιβάλλουν όχι τόσο γιατί  γνωρίζουν τις αβεβαιότητες των μοντέλων όσο γιατί πριν από κάποιες δεκαετίες ουκ ολίγοι κλιματολόγοι τους έλεγαν ότι θα ερημοποιηθούν μεγάλες περιοχές της χώρας και βέβαια αυτό δεν έγινε. Όταν στο ένα τρίτο του πληθυσμού, που μονίμως νομίζει ότι όλα γίνονται βάσει συνωμοτικών σχεδίων, προστεθεί το μεγάλο ποσοστό των δικαιολογημένα αμφιβαλλόντων που προαναφέρθηκαν, πόσοι πραγματικά μένουν για να βοηθήσουν ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο η φορά των πραγμάτων;

Ο όρος κλιματική αλλαγή υποδηλώνει αλλαγή του κλίματος με αίτια είτε φυσικά είτε ανθρωπογενή. Δηλαδή, μιλάμε για μετάβαση σε μια νέα κλιματική πραγματικότητα (κανονικότητα) σε βάθος χρόνου τουλάχιστον 30 ετών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Το κακό είναι ότι για την αλλαγή που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες δεν φαίνεται στον ορίζοντα οποιαδήποτε νέα κανονικότητα. Αυτό που ζούμε είναι η απορρύθμιση του κλιματικού συστήματος, η οποία, πέρα από τις αποκλίσεις από τις παλιές μέσες τιμές βασικών κλιματικών παραμέτρων, εκδηλώνεται με συχνότερα και εντονότερα ακραία φαινόμενα. Ο όρος κλιματική κρίση είναι ο καταλληλότερος, γιατί το κλιματικό σύστημα, με τη θερμότητα που συνεχώς εισάγεται σε αυτό, εξελίσσεται με εν πολλοίς άγνωστη δυναμική και ως εκ τούτου απρόβλεπτα.

Οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας δεν είναι εύκολο να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,2 βαθμούς από τα τέλη του 19ου αιώνα οδηγεί στην αύξηση της συχνότητας, της έντασης και σε πολλές περιπτώσεις της διάρκειας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Λείπει ο κρίκος που ενώσει την επιχειρησιακή μετεωρολογία με την κλιματολογία, δηλαδή η γνώση για το πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τα μόνιμα ή ημιμόνιμα (εποχικά) μοτίβα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

Είναι γνωστό ότι ο ρυθμός θέρμανσης της ατμόσφαιρας του πλανήτη δεν είναι ομοιόμορφος. Για παράδειγμα, ο ρυθμός θέρμανσης της Αρκτικής είναι εξαιρετικά μεγάλος, αλλά και η περιοχή της Ευρώπης θερμαίνεται με ρυθμό μεγαλύτερο από άλλες περιοχές της Γης. Οι μεσογειακές χώρες, που γειτνιάζουν με τη ζώνη των υποτροπικών υψηλών πιέσεων, ανήκουν στις εξαιρετικά ευπαθείς στην κλιματική κρίση περιοχές της Γης. Τα τελευταία είκοσι χρόνια καταρρίφθηκαν εδώ πολλά θερμοκρασιακά και όχι μόνο ρεκόρ που προκάλεσαν το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τεράστιες υλικές καταστροφές,

Στη χώρα μας έναν φτωχό υετικά χειμώνα, συμπεριλαμβανομένου του Μαρτίου, ακολούθησαν τρεις κρύοι και βροχεροί μήνες (Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος) και ένας Ιούλιος στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκε  ένας εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας και έντασης καύσωνας. Όπως έγραψα πρόσφατα, το θερμό κύμα ήταν ατελείωτο με εξάρσεις και μη ιδιαίτερα αισθητές υφέσεις και όταν η πρώτη έξαρση εξαφάνισε την εδαφική υγρασία, η πλούσια χαμηλή βλάστηση μετατράπηκε σε εύφλεκτη ύλη. 

Φοβάμαι ότι στα χρόνια που έρχονται θα δούμε χειρότερες καταστάσεις από αυτές που ζήσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πολιτεία και πολίτες όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζουμε ως τώρα τις φυσικές καταστροφές δεν θα είναι αποτελεσματικοί στο μέλλον. Ο εξοπλισμός με τα κατάλληλα μέσα και η καλύτερη οργάνωση των Υπηρεσιών που μάχονται στην πρώτη γραμμή αποτελούν βασικές προτεραιότητες, αλλά σημαντική είναι και η διασύνδεση των επιστημονικών φορέων με τους επιχειρησιακούς φορείς για τη μεταφορά της γνώσης που παράγεται στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας. Τέλος, η βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε γιατί μόνο έτσι θα μείνουν όρθιες η κοινωνία και η οικονομία της χώρας μας. 

40 σχόλια:

  1. Κύριε ζιακοπουλε είσαι ο άνθρωπος κ Ο επιστήμονας της καρδιάς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία αμφισβητεί την επιστήμη. Απλά αντιδρά στον βομβαρδισμό πληροφοριών που δέχεται και που μετά από ένα σημείο δεν προσθέτουν και τίποτα στην ενημέρωση του κοινού. Απλά δημιουργούν ένα καθεστώς φόβου που πνίγει τον κόσμο. Φόβο για τον κορωνοϊό, φόβο για την πολλή ζέστη, φόβο για το πολύ κρύο, φόβο για τις καταιγίδες, φόβο για τις πλημμύρες, φόβο για τα χιόνια και τελικά φόβο και για τη ζωή.

    Σε αυτή την τεράστια πίεση που δέχονται καθημερινά αντιδρούν οι περισσότεροι. Γιατί ουσιαστικά είναι σαν να τους λένε να σταματήσουν να ζουν, προκειμένου να μην πεθάνουν. Μακάρι να μην ξεπερνούσε ποτέ η θερμοκρασία τους 28 βαθμούς και να μην έβρεχε πάνω από δύο ώρες καμία μέρα, αλλά δεν γίνεται. Θα ζήσουμε, λοιπόν, και με τους καύσωνες και με τις πλημμύρες και με τις καταιγίδες και με τους παγετούς, όπως έκαναν οι άνθρωποι και σε πιο δύσκολους καιρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποια στιγμή ,εκ των πραγμάτων,θα υποχρεωθείς και συ να κηρύξεις τον πόλεμο στο "τέρας", ως άλλος Τσάμπερλαιν στον Χίτλερ !---======Π΄.Α.

      Διαγραφή
    2. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν επικοινωνήσει λάθος στον κόσμο το θέμα της κλιματικής αλλαγής οι επιστήμονες και οφείλεται και σε αυτό η δυσπιστία κάποιων. Στάθηκαν πολύ ή σχεδόν αποκλειστικά στη ζέστη που θα κάνει, με συνέπεια όταν ο άλλος αποκλείεται για μία ολόκληρη μέρα στην Αττική Οδό από τα χιόνια ή βγαίνει κολυμπώντας από λεωφορείο στην παραλιακή, να αναρωτιέται, "μα τι μου λένε τώρα";

      Ενδεικτικό είναι και το πόσα άρθρα και ρεπορτάζ γράφτηκαν σε όλο τον κόσμο τώρα με τον καύσωνα της Μεσογείου, ενώ δεν υπήρχε σχεδόν πουθενά η είδηση για τους μουσώνες της Ινδίας, που στοίχιζαν τις ίδιες μέρες εκατοντάδες ζωές. Φυσικά, οι μουσώνες σημειώνονταν ανέκαθεν, όμως, έχουν γίνει πιο σφοδροί και πιο φονικοί από το παρελθόν, ενώ νομίζω ότι και οι τυφώνες έχουν πολλαπλασιαστεί.

      Αλλά ακόμα και στα μέρη μας έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια οι μεσογειακοί κυκλώνες (τέσσερις μόνο στη χώρα μας καιι άλλοι τόσοι περίπου στη Μάλτα), όμως αυτή η αύξηση δεν αντιμετωπίζεται - τουλάχιστον δεν έχω δει να γράφεται κάτι τέτοιο - ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, όπως γίνεται με τους καύσωνες.

      .Το γεγονός επίσης ότι ο κ. Ζιακόπουλος έγραψε για τους κλιματολόγους που μιλούσαν πριν 30 χρόνια για ερημοποίηση περιοχών της Ελλάδας, που δεν συνέβη, δείχνει ότι και οι επιστήμονες κρίνονται - δεν είναι θεοί - και πρέπει να αποδέχονται και την κριτική και την αμφισβήτηση, τουλάχιστον για τόσο μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις. Και όχι μόνο από συναδέλφους τους, αλλά και από απλούς ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν το γνωστικό τους υπόβαθρο, αλλά έχουν μάτια και βλέπουν πόσα από αυτά που λέγονται στη θεωρία, συμβαίνουν τελικά και στην πραγματικότητα.

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς όπως λέτε είναι τα πράγματα Δάσκαλε. Όσο δεν παίρνουμε την κατάσταση στα σοβαρά και όσο δεν κάνουμε ο καθείς ότι μπορεί για να διορθώσουμε την ζημιά που έχει ήδη γίνει τόσο θα πλησιάζουμε στο σημείο χωρίς γυρισμό. Αν και νομίζω ότι πλέον ότι το σημείο μηδέν το ξεπεράσαμε και πλέον μπορούμε μόνο διαχείριση να κάνουμε του ζοφερου μέλλοντος που έρχεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ θα συγχαρώ για ακο,μαμία φορά τον κ Ζιακοπουλο για τη ν σοφρωσυνη του κ την σοβαρότητα του !.θα ήθελα όμως να ρωτήσω αν ο κρύος Ιούνιος οι πολλές βροχές το 2019 20 21 κ 22 στην Κρήτη τα χιόνια σε κεντρικά ορεινά κ ημιορεινα τον Απρίλιο 2020 21 22 τα αρκετά καλά χιονια το 2002 2006 2008 10 12 15 17 19 21 κ 22 με ανύπαρκτο χειμωνα στην πόλη μου τον βολο το αττικό παλιό καλό κλίμα που έχει αλλάξει με αρκετά χιονια τα τελευταία χρονια κλπ είναι ακραία φαινομ,ένα!.γιατί τα 40αρια κ 38αρια τα τελευταία χρονια σε γερμανι α Γαλλία κλπ η πολυ ζέστη από την φυσιολογική στην ιβηρικη οι ξεχασμένες, με πάρα πολύ χιόνι εικόνες από Βιένη στοκχολμη Πράγα Όσλο κλπ η τελευταία χρονια χωρίς χιόνι σε ν Υόρκη όταν κάθε χρόνο επαιζαν 5 κ 6 φορές στην τηλεόραση οι φωτιές στον Καναδά πιστεύω ότι είναι ακραία φαινομενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσον αφορά την Κρήτη, μόνο τον Φεβρουάριο 2019 είχαμε βροχές λίγο-πολύ γενικευμένες, που μπορούν να χαρακτηριστούν ακραίες (όχι πρωτοφανείς, ωστόσο με επαναληψιμότητα περίπου 50ετίας). Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν ήταν αναμενόμενο να οδηγήσουν στις βροχές αυτές και εγώ τουλάχιστον δεν θεωρώ πως οφείλονται στην κλιματική αλλαγή (το ίδιο φαινόμενο παρουσιάστηκε τουλάχιστον το 1949). Ομως, τα έντονα πλημμυρικά επεισόδια στα οποία μάλλον αναφέρεσαι, που παρουσιάστηκαν σε 2-3 περιπτώσεις τα επόμενα 3 χρόνια (Χερσόνησο/Μάλια κ.ά. τον Νοέμβριο 2020, Αγία Πελαγία/Σητεία τον Οκτώβριο 2022), δεν χαρακτηρίζουν μεν τους αντίστοιχους χειμώνες, οι οποίοι γενικά ήταν άνομβροι, η βιαιότητά τους όμως ήταν τέτοια ώστε νομίζω και εγώ ότι μπορούν να χαρακτηριστούν σαν προάγγελος της κλιματικής αλλαγής. Σχετικά πάντως με το θέμα των ακραίων πλημμυρικών επεισοδίων στην Κρήτη, θα πρέπει να κάνω μια επισήμανση : Θεωρείται ότι κατά τη Μινωική εποχή στο νησί σημειώνονταν πλημμύρες πολύ ισχυρότερες από τις μεταγενέστερες - και βέβαια από τις τωρινές, με κριτήριο το ότι οι μεταγενέστερες δεν κατόρθωσαν να εξαφανίσουν τα ίχνη των παλαιότερων (Jennifer Moody "Holocene Climate Change in Crete : An Archaeologist's View", 2003, σ.58).

      Διαγραφή
  5. Μικρές μόνο επισημάνσεις
    α)Η παρουσία ενός υπουργού στο υπουργείο του σε κατάσταση κρίσης είναι εκ του νόμου επιβεβλημένη..και δεν ανήκει στην διακριτική του ευχέρεια...εκεί λιτουργεί ως διοικητικό όργανο στην κορυφή της ιεραρχίας με άλλα λόγια η απουσία του είναι παράβαση καθήκοντος...νομικά θες και δόλο..αμεσο....αλλά θα κουράσω πολύ.
    β)Πέρα από τις ευχές και την εθελοντική συνδρομή των κρατών ένας μηχανισμός μέσα στην Ε.Ε. που θα επιχειρεί ενιαία στις φυσικές καταστροφές είναι επιβεβλημένος..ποτέ δεν τα κατάφερε η Ε.Ε. να συγκροτήσει με επιτυχία τέτοιους σχηματισμούς...για χίλιους δύο λόγους..αλλά...ο χρόνος κυλά.
    γ)Το χάσμα των επιστημών και της συνεργασίας μεταξύ τους σωστά το παρατηρήσατε...αλλά δεν νομίζω να είναι αξεπέραστο....τα λεφτά να μην μπάινουν στην μέση.
    δ)Τέλος....καλές οι Α.Π.Ε. κλπ. αλλά....και οι παρεμβάσεις...στο περιβάλλον πρέπει να εξετασθούν....όπως και εκεί που είναι δυνατόν η αντικατάσταση της μεσογειακής πεύκης με φυλλοβόλα,, πολλά μικρά φράγματα..(οχι μπετόν με φυσικά υλικά) κατά μήκος των χειμάρων...για συλλογή και διαχείρση του νερού τον χειμώνα.Τέλος αυτός που πήγε και φύτεψε φοίνικες στην Συγγρού ήταν πολύ προχωρημένος.....δεν υπάρχεί αλλη εξήγηση."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδώ στο βορρά η κλιματική αλλαγή είναι πολύ μεγάλη και αυτό σύμφωνα με το ινστιτούτο μετεωρολογίας της Σουηδίας.Ωραία καλοκαιρινή λιακάδα με 23-24c μέγιστη σήμερα .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποσο θα ηθελα στην Ελλαδα μας να υπηρχε σε καθε νευραλγικο τομεα ενας ανθρωπος σαν τον κυριο Ζιακοπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε , στου κουφού την πόρτα ,πάρε την πόρτα και φύγε.
    Άπειρες θεωρίες συνομωσίας, καμία διάθεση αποδοχής της επιστημονικής κοινότητας, άρνηση της νέας κλιματικής πραγματικότητας . Η αποδοχή της πραγματικότητας απλά θα έρχεται κάθε χρόνο να μας δείξει οτι κάτι αλλάζει δυστηχώς με τον χειρότερο τρόπο,αφού δεν καταλαβαίνουμε αλλιώς να λάβουμε τα μέτρα μας και αυτό ξεκινάει πρώτα από εμας τους ίδιους με μια καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης ,σεβασμού της φύσης του κλίματος και του καιρού. Όταν κάποτε(που δεν νομίζω να γίνει ποτέ) πάψουμε να ασχολούμαστε με τον ευατό μας και μόνο και πως θα περάσουμε καλά οι ίδιοι χωρίς να ενδιαφερόμαστε για τους γύρο μας ,πόσο μάλλον για την φύση.

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eπειχθήναι μεν νυν παν πράγμα τίκτει σφάλματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δάσκαλε πολύ ωραία η γνώμη σας! Εννοείται ότι αυτό που βιώνουμε λέγεται κλιματική κρίση !Οι άνθρωποι που ζούμε στην ύπαιθρο το ζούμε χρόνο με τον χρόνο.Ως αναφορά τις πυρκαγιές θα μου επιτρέψετε να πω πως δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή!Δεν υπήρχαν ποτέ καλοκαίρια που να μην ήταν ξηρά και ζεστά.επισης πάντα είχαμε μελτέμια(πιο δροσερά ,αλλά υπήρχαν).οι φωτιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι απλά δεν υπάρχει κόσμος να δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο όπως παλιά γιατί πλέον ο κόσμος ζει στις πόλεις...και εξαπλώνονται πολύ γρήγορα.Επισης δεν σεβόμαστε το περιβάλλον,έχουμε γεμίσει με σκουπίδια μέχρι και τις κορυφές των βουνών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός για τις πυρκαγιές. Το είχα επισημάνει κι εγώ σε προηγούμενη ανάρτηση, που είχε γράψει κάποιος αναγνώστης ότι παλιά δεν είχαμε πυρκαγιές. Η αλήθεια είναι ότι πάντα είχαμε, απ' όσο θυμάμαι τον εαυτό μου.

      Διαγραφή
  11. Από τα σχόλιά σας κράτησα και απαντώ στα παρακάτω:
    Α. Είχαμε και παλιά πυρκαγιές.
    Ναι, αλλά τώρα έχουμε: (α) αύξηση των θερμοκρασιακών δεικτών, συμπεριλαμβανομένων των ημερών καύσωνα, (β) μείωση του ολικού υετού (ετήσιου και θερινού) και (γ) αύξηση των ημερών ανομβρίας και ξηρασίας που συνδέεται με την μείωση του αριθμού των ημερών υετού. Τα παραπάνω οδηγούν στην αύξηση των ημερών με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης των πυρκαγιών.
    Β. Κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο καύσωνες
    Επιμένει ο φίλερις των νοτίων προαστίων ότι μιλάμε μόνο για καύσωνες, παραβλέποντας
    ότι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναφέρουμε συνεχώς: (α) τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης θυελλών (μετωπικών υφέσεων), αλλά την αύξηση της έντασης των παρατηρούμενων θυελλών, (β) την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης Μεσογειακών Κυκλώνων (Medicanes) και (γ) την αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας και των πλημμυρικών φαινομένων στις ακτές
    Γ. Άλλο κλιματική αλλαγή και άλλο ρύπανση
    Υπάρχει αλληλεπίδραση των δύο, αλλά άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Ξεχωρίστε τα για να βρείτε άκρη. Γενικότερα, όπως λέει και ο ΠΜΟ, η ανθρωπότητα εκτίθεται όλο και πιο πολύ σε κλιμακούμενους κινδύνους λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της αστικοποίησης και της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
    Καλή Κυριακή όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιβεβαιώνονται όλα τα παραπάνω τα τελευταία 40 χρόνια τουλάχιστον...(Δ)

      Διαγραφή
  12. Για τις πυρκαγιές θα πρέπει άμεσα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τη Κλιματική Κρίση(Του Χριστού 2α παρουσία Τελική Κρίση για τους ευσεβείς) ως φερόμενη δράστρια για τους εμπρησμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, πίσω από το πρόσφορο διαχρονικό άλλοθι κρύβεται επιστημονική αλήθεια.
      Η εκάστοτε αντιπολίτευση υποβαθμίζει ή θέτει εν αμφιβόλω την προαναφερθείσα αλήθεια και όταν γίνεται κυβέρνηση την επικαλείται. Έτσι, όμως, δεν πάμε πουθενά. Θα καιγόμαστε και θα πνιγόμαστε, παρακολουθώντας ανούσιες κοκορομαχίες.
      Έλεος, πια. Η πνευματική ηγεσία αυτού του τόπου, κομματικοποιημένη σε μεγάλο βαθμό, ψελλίζει αντί να βροντοφωνάζει. Λυπάμαι που το λέω, αλλά εγώ νομίζω ότι έτσι έχουν τα πράγματα.

      Διαγραφή
  13. Η θεωρία που έχει παραχθεί απο ανθρώπους που απευθύνεται στο ανθρώπινο είδος και το καθιστά υπαίτιο για τα περιβαλλοντικά ζητήματα το μόνο που παράγει είναι ενοχές. Είμαστε πολύ μικροί για να επηρεάσουμε έναν πλανήτη. Ο πλανήτης κάνει τα δικά του και ξέρει πολύ καλά τι κάνει γιατί έχει αμέτρητη εμπειρία. Το είδος μας είτε θα προσαρμοστεί στις αλλαγές είτε θα εξαφανιστεί όπως συνέβη και με άλλους ζωντανούς οργανισμούς στο παρελθόν. Ο πλανήτης σαν ζωντανός έχει και αυτός ένα τέλος. Ο άνθρωπος προσπαθεί να εξορκίσει το τέλος γιατί θέλει να ζήσει αιωνίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαστε ικανότατοι (όχι πολύ μικροί) για να επηρεάσουμε έναν πλανήτη.
      Κατά τα άλλα, συμφωνώ απολύτως ότι "ο πλανήτης κάνει τα δικά του και ξέρει πολύ καλά τι κάνει γιατί έχει αμέτρητη εμπειρία. Το είδος μας είτε θα προσαρμοστεί στις αλλαγές είτε θα εξαφανιστεί όπως συνέβη και με άλλους ζωντανούς οργανισμούς στο παρελθόν".

      Διαγραφή
  14. Κύριε Ζιακόπουλε θα γραφα πολλά....αλλά δεν γράφω τπτ...νομίζω κούρασα και εσάς και τους συντρόφους...η πρόταση μου είναι Αυγουστιάτικα....κάντε μας και ένα ιστορικό αφιέρωμα...να δροσιστούμε λίγο.,..η μάχη της Μόσχας θα έλεγα είναι ότι πρέπει...έχει και ενδιαφέρον καθώς..την δεκαετία του 40 υπήρξε μια ανατροπή της τάσης αύξησης της θερμοκρασίας...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπουδαία εναλλακτική θα ήταν και το The day after tomorrow!

      Διαγραφή
    2. Καλά αν γράψετε γι αυτό..και πάρετε και θέση υπόσχομαι.να στείλω ανώνυμο τάπερ.....πιπεριές κουρκούτι...με λίγο μπούκοβο !!"θωμάς"

      Διαγραφή
  15. <>
    Όσον αφορά την υφιστάμενη πολυδιαφημιζόμενη κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις αυτής είναι πραγματικά απολύτως κατανοητό από τους πολίτες το πόσο δραματικό είναι το μέλλον τους, βομβαρδιζόμενοι κάθε μέρα από αναφορές από ειδικούς (δυστυχώς) και μη για την ζοφερή πραγματικότητα που τους περιμένει.
    Φωνασκίες, για θερμότερο επόμενο καλοκαίρι με μεγαλύτερους πιθανόν καύσωνες ( προφανώς πολλοί διαθέτουν μαντικές ικανότητες).
    Αυτό που δεν κατανοούν πολλοί, είναι την ζημιά που προκαλούν στον τουρισμό, την αρνητική ψυχολογία στον πληθυσμό, που βάλλεται νυχθημερόν από τις αρνητικές επιπτώσεις που μας περιμένουν και το κυριότερο το άλλοθι που δίνουν στους πολιτικούς σωτήρες μας να κρύβονται πίσω από την κλιματική αλλαγή για να δικαιολογήσουν την ανίκανότητα τους.
    Ενημέρωση χρειάζονται οι πολίτες και όχι φωνασκίες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μα,δεν είπαμε ότι ο Θεός (ο πλανήτης,υπό μίαν έννοια) "παίζει ζάρια" ,και "πολλές φορές δεν ξέρει και πού τα ρίχνει " St. Hawking ; ---===Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κλιματική αλλαγή σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας αέρα και θάλασσας. Τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής είναι το ένα μέτρο χιόνι στην Αττική οδό όταν την ίδια ώρα το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου είναι κλειστό λόγω έλλειψης χιονιού ή ξηρασία στη βόρεια Ευρώπη την ώρα που έχουμε πλημμύρες στη Σαουδική Αραβία και άλλα τέτοια. Έως να πάψει η καύση ορυκτών για παραγωγή ενέργειας η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να αυξάνει την θερμοκρασία. Πολύ σωστά ο δάσκαλος λοιπόν επισημαίνει ότι πρέπει πάση θυσία να αντέχουν οι υποδομές και αυτές κυρίως είναι τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης. Φανταστείτε μια μέρα στο προηγούμενο καύσωνα μια μεγάλη πόλη χωρίς ρεύμα και νερό. Θα είχαμε ένα ακόμα 1987...για δε τις πυρκαγιές πιστεύω ότι όσο η νομοθεσία επιτρέπει την δόμηση παντού, πραγματικά παντού, οι εμπρησμοί θα συνεχίζονται. Τέλος θέλω να πω πόσο τυχεροί είμαστε όσοι ακολουθούμε το δάσκαλο μέσα σε αυτό το μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. -----Εκτιμώ ότι πρώτα θα στερέψουν οι φυσικοί υποχθόνιοι ταμιευτήρες ορυκτών και κατόπιν θα σταματήσει η καύση τους.

    ------ο ,η φίλερις - του ,της φιλέριδος. Κάπου στη Γραφή διαβάζουμε : "Κάλλιον διαμένειν τινά εις γωνίαν δώματος ή εις ανάκτορον μετά γυναικός φιλέριδος " !.

    -------Σε Μεσσηνία και Λακωνία γίνεται πειραματική καλλιέργεια υποτροπικών φυτών (αβοκάντο ,μάνγκο, λίτσι κ.ά.) ----=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αβοκάντο καλλιεργειται αρκετά χρόνια στην Κρήτη.

      Διαγραφή
  19. Ενώ το σύνολο σχεδόν των επιστημών έχει κάνει ασύλληπτα μεγάλα βήματα τις τελευταίες δεκαετίες - με πρωτοπόρο την Βιολογία, δυστυχώς υπάρχουν δύο απ' αυτές που έχουν μείνει ουραγοί στην εξέλιξη. Είναι οι επιστήμες της Σεισμολογίας και της Μετεωρολογίας - Κλιματολογίας. Οι συνεχείς αστοχίες της τελευταίας, από την πρωινή πρόγνωση για 3-4 μποφόρ που προσωπικά με "έστειλαν" για μπάνιο στην ανατολική Αττική την μέρα που κάηκαν 104 άνθρωποι εκεί δίπλα μου στο Μάτι, μέχρι την χρονιά χωρίς καλοκαίρι τον Μάη του 23, την ερημοποίηση της Κρήτης, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την καταβύθιση νήσων και πεδινών περιοχών του πλανήτη, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Κλιματική ψύξη, υπερθέρμανση, κλιματική αλλαγή, κλιματική Κρίση. Το αρνητής δεν το δέχομαι με προσβάλλει. Νιώθω σα να βάζουν με τους "παλαβούς" της επίπεδης γης και τους αρνητές
    των εμβολίων. Προτιμώ τον όρο Σκεπτικιστής. Και έχω ένα σωρό λόγους να έχω αμφιβολίες. Μα αυτό που πραγματικά με αφήνει άφωνο είναι πως ενώ πως ενώ τα τελευταία 2-3 χρόνια -που το παρακολουθώ επισταμένα- η ηλιακή ακτινοβολία έχει μειωθεί 40-50% το χειμώνα και 15-20% το καλοκαίρι και δεν υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά πουθενά στο διαδίκτυο. Σήμερα 30-7-2023 το πυρανόμετρο του σταθμού των Αμπελοκήπων έδειξε max 860 watt/τ.μ. αντί για τα 1030 που αντιστοιχούν στην εποχή. Και φαίνεται να μην νοιάζεται κανένας. Ακόμη κι αν αυτό μπορεί να έχει συνάφεια με την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Αυτά η τα έχει επισημάνει στην έρευνα της η β. Ζαρκοβα από το πανεπιστήμιο της Umbria. Η NASA ανταπάντησε πως η τυχόν επιβράδυνση της υπερθέρμανσης δεν μπορεί να ανατρέψει - απλά να επιβραδύνει τα καταστρεπτικά για τον πλανήτη αποτέλεσματά της. Οψόμεθα.
    Μιχάλης στ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη, αλλά από που προκύπτουν τα 1030w/τμ στην Ελλάδα;
      Σε αυτή την τιμή (τα 1030w) βασίζεστε και γράφετε πως : "η ηλιακή ακτινοβολία έχει μειωθεί 40-50% το χειμώνα και 15-20% το καλοκαίρι";

      Νομίζω θα το βρείτε ενδιαφέρον:
      https://www.researchgate.net/figure/Solar-radiation-in-W-m-2-for-each-month-and-daily-hour-Athens_fig2_319864978

      Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
      Μιχάλης από Παπάγου

      Διαγραφή
    2. Βασικά άρχισα να παρακολουθώ καθημερινά τους σταθμούς των Αμπελοκήπων, Πετρούπολης, Πεντέλης με γεωγραφικό πλάτος περίπου 38° από το το 2018. Και αυτό γιατί έχοντας κατασκευάσει ένα ηλιακό αερόθερμο και δοκιμάζοντας την απόδοση του σε διάφορες κλίσεις και συνθήκες ήθελα να έχω καθημερινά δεδομένα με σκοπό να το εξελίξω πετυχαίνοντας την καλύτερη δυνατή απόδοση. Η μεγάλη κάμψη των τιμών είναι εμφανής από το 2020-21. Στο κοντινό παρελθόν η διακύμανση των τιμών χειμώνα - καλοκαίρι ήταν 850-1050 ενώ τα τελευταία 2-3 χρόνια 450-900. Πέρα όμως από τις προσωπικές μου πληροφορίες δείτε κι αυτό: https://www.pveducation.org/pvcdrom/properties-of-sunlight/calculation-of-solar-insolation
      Προφανώς το δικό σας link δεν είναι λάθος , αλλά αναφέρεται στις τελευταίες μετρήσεις.

      Διαγραφή
  20. Φίλε μου whereisyourhappiness μαζί σου είμαι και για να γίνω πιο συγκεκριμένος...υπάρχει και η θεωρία ότι η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών...ακολουθεί την άνοδο της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας δλδ...έπεται αυτής...με άλλα λόγια...μπορεί να έχουμε περάσει το στάδιο της ανόδου της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και να τώρα να έχουμε την αποβολή της και από τους ωκεανούς..έτσι το ηλικακό ελάχιστο μπορεί να εκδήλωθεί σαν πτώση της θερμοκρασίας σε χρόνο διάφορο και επόμενο από την στιγμή που συμβαίνει.Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση που την διάβασα σε άρθρο του κυρίου Κολυδά πριν ένα δύο χρόνια....κρατάω όμως μία επιφύλαξη αν μεταφέρω σωστά τον επιστημονικό λόγο του.
    Από την άλλη...σήμερα σαφώς τουλάχιστον η Ευρώπη δεινοπαθεί από την άνοδο της θερμοκρασίας....και είδικά η Μεσόγειος περνά τα πάνδεινα....επομένως η θεωρία της υπερθέρμανσης για την ώρα έστω και χωρικά...επιβεβαιώνεται...πλήρως ,,,φυσικά όχι με τις βιβλικά χαρακτηρισιτικά που της δίναν την δεκαετία του 90.
    Για την διαχείριση της πληροφορίας δεν λέω τπτ απλά ότι η πληροφορία που μαθαίνουμε εγώ και εσύ....είναι αυτήν η πληροφορία που πρέπει να μάθουμε."θωμάς¨".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ "Θωμά" παρακολουθώ τα σχόλια σου - όπως βέβαια και του κ. Ζιακόπουλου - πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όσον αφορά την διαχείριση της πληροφορίας από το διαδίκτυο έχω παρατηρήσει πως συμβαίνουν "περίεργα" πράγματα τα τελευταία χρόνια, μάλλον θα έλεγα μια λογοκρισία σχετιζόμενη με την πολιτική ορθότητα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα ενώ πριν λίγα μόλις χρόνια αν έκανες αναζήτηση για το ποια είναι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έπαιρνες εύκολα την απάντηση 14,9 βαθμούς κελσίου. Τώρα όσο και να ψάξεις και σε οποιαδήποτε γλώσσα θα μάθεις πως είναι 1,2 ( ή αλλού 1,08) βαθμούς υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή. Δοκίμασε να κάνεις μια αντίστοιχη ευαίσθητη ερώτηση στο chat gpt. Όσο κι αν το πιέσεις δεν θα λάβεις καμία απάντηση.

      Διαγραφή
  21. Κομοτηνή, βροχή τώρα, 25°. Και σιγά σιγά φεύγει και ο φετινός αξέχαστος Ιούλιος, με περίπου 20 mm βροχής..(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Υπάρχουν δυστυχώς πολλά προβλήματα με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της επικοινωνίας της στο κοινό. Θέλω να αναφέρω τα εξής:
    α) Οι κυβερνήσεις και τα χειραγωγούμενα εξ αυτών μέσα βομβαρδίζουν συνέχεια το κοινό για τις συνέπειες της χωρίς να παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της αλλά και προσαρμογής σε αυτήν. Δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών διαφορών, ενίοτε μάλιστα μου φαίνεται ότι διάφορα πολιτικά συστήματα θεωρούν ως καλή εξέλιξη την αλλαγή αυτήν (πχ ρωσικό βαθύ κράτος: πλωτός Βόρειος Πόλος) αγνωόντας το κόστος που είναι μεγαλύτερο από το όφελος. Αυτό είναι το σύνδρομο του άπληστου κυβερνήτη κάθε χώρας που διαχρονικά χαρακτηρίζεται από αλαζονεία.
    β)Η κλιματική αλλαγή προέρχεται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά μέσο όρο 1,5 βαθμό πάνω από τον μέσο όρο του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κρύο πλέον στον πλανήτη όμως. Με την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας η κλιματική αλλαγή είναι απρόβλεπτη και έχει περίπλοκες συνέπειες. Ο κοινός ανθρώπινος νους σκέφτεται μόνο τη ζέστη όμως η ατζέντα έχει πολλά άλλα μέσα όπως οι καταιγίδες, οι καύσωνες, οι επίμονες βροχές ακόμα και οι χιονοθύελλες. Οι Κινέζοι επιστήμονες αλλά και πολλοί Αμερικανοί υποστηρίζουν ψύχρανση του χειμώνα στο εσωτερικό της Αμερικής και της Ευρασίας με την ταυτόχρονη τήξη των πάγων στους πόλους. Αυτό πριν μερικά χρόνια ήταν αδιανόητο! Άρα η κλιματική αλλαγή δεν είναι τόσο απλή. Άλλοι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουν δει αύξηση των εμμονικών μοτίβων καιρού και την αλλαγή των αεροχειμάρων που οδηγούν μια περιοχή να έχει είτε πολύ θερμό ξηρό καιρό ή και ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ- βροχερό και κρύο καιρό. Πώς το επικοινωνούν αυτό οι επιστήμονες; Πώς το βλέπουν οι κυβερνήσεις; το γνωρίζουν; Οι αμόρφωτοι άνθρωποι δεν κατανοούν το περίπλοκο της κλιματικής αλλαγής, βλέπουν έναν χιονιά στην Αθήνα και δεν καταλαβαίνουν ότι μπορεί πχ από πίσω να συμβάλει η αποσταθεροποίηση της κυκλοφορίας λόγω της κλιματικής αλλαγής σε ένα εν γένει θερμότερο έτος
    γ) Όπως και να έχει, θεωρώ ότι τα πιο οργανωμένα κράτη θα προσαρμοστούν εν μέρει στην κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα όμως που μας ενδιαφέρει, δεν έχει την τάση να προσαρμόζεται σε τίποτα. Δεν έχει στρατηγική σε τίποτα ,όπως πχ οικονομία,εξωτερική πολιτική, πυρκαγιές κλπ. Γιατί να έχει στην κλιματική ατζέντα; Με ένα κράτος που ξοδεύει τα λεφτά του στην επικοινωνία της κυβέρνησης και στην καταστολή των ανθρώπων, οργίζομαι και καταλαβαίνω τους ανθρώπους που χάνουν την εμπιστοσύνη τους στα πάντα όταν ο πρωθυπουργός λέει ότι φταίει η κλιματική κρίση για τις φωτιές. Σοβαρά; η κλιματική κρίση βάζει τις φωτιές; το μόνο που κάνει είναι ότι τους επιτρέπει να επεκτείνονται και να θεριεύουν. Δεν παθαίνει αυτανάφλεξη ένα δάσος, ή σπάνια συμβαίνει. Ο άνθρωπος βάζει τις φωτιές! Ας κοιτάξει λοιπόν ο πρωθυπουργός να υπάρχει όντως ένας σοβαρός προληπτικός μηχανισμός που να βοηθήσει όντως στην προσαρμογή στη νέα κανονικότητα, και ας αφήσει τις μισές αλήθειες που εξοργίζουν μόνο τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΑΝΗΣΥΧΗ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ31 Ιουλίου 2023 στις 6:32 μ.μ.

    Όταν οι κρίσιμοι παράγοντες για έναρξη και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών (θερμοκρασία/υγρασία αέρος, θερμοκρασία/υγρασία δασικών καυσίμων, άνεμος) αποκτούν ακραίες τιμές τότε ο κίνδυνος για καταστροφικές πυρκαγιές αυξάνεται. Καταστροφικές ώς προς τις επιπτώσεις, με μεγάλες καμένες εκτάσεις, απώλειες σε πανίδα καθώς και ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Το 2007, μιλάγαμε για megafires, και ακούω να αναφέρουν τον όρο, λες και τον ανακάλυψαν σήμερα.
    Η δημιουργία διαχρονικά, τόσο μεγάλων περιοχών μίξης δασών/δασικών εκτάσεων και κατοικίας αυξάνει τον κίνδυνο αυτό. Δεν ανοίγουμε το πονεμένο θέμα των δασικών αυθαιρέτων, τα οποία με νόμο πλέον οδεύουν προς "τακτοποίηση" για 30 χρόνια! Για να καούν ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, όπως δείχνουν π.χ. τα συμβάντα των πυρκαγιών στην Αττική, από το 2018 και έως σήμερα. Η διαμορφωμένη αυτή κατάσταση πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται.
    Τέλος, επισημαίνεται η απουσία διαχείρισης των δασών μας, εδώ και πολλά χρόνια, με την απαξίωση της άλλοτε ακμαίας και δυνατής δασικής (και αρμόδιας) υπηρεσίας. Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να επανέλθει και πάλι σε μια αξιοπρεπή κατάσταση και να επιτελέσει τον ρόλο της;
    Ήμουν νια και γέρασα. Και δεν είμαι αισιόδοξη, για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι όταν διαβάζω ή ακούω τις γνώμες των ειδικών, ιδιαίτερα όταν αυτοί καταφέρνουν σε λίγες αράδες να μας δώσουν την ουσία ενός πολυδιάστατου και δύσκολου στην αντιμετώπισή του θέματος.
      Έχω όμως και μερικές… διαφωνίες. Άλλο είναι να λες mega fires και να σε κοιτούν με ανοιχτό το στόμα και άλλο να λες μεγαλο-πυρκαγιές ή μεγα - πυρκαγιές! Απορώ πώς δεν ακούστηκε ακόμη το mega heat waves. Πέρα από αυτό, πόσο πιο πολύ εντυπωσιακό είναι να λες τύπος καιρού «hot - dry - windy» από το να λες «ζεστός, ξηρός και ανεμώδης καιρός»!
      Καλησπέρα και καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Καλό μήνα, άψογος όπως πάντα κύριε Ζιακόπουλε και πολύ εύστοχες οι επισημάνσεις σας για την αγγλική ορολογία. Εντυπωσιακό είναι ότι η λέξη "megafire", απουσιάζει από όλα τα μεγάλα ξένα λεξικά(δείτε one look dictionary) και εμείς εδώ την χρησιμοποιούμε ακατάπαυστα! Και κάτι άσχετο. Όπως ανακάλυψα, και συμφώνησε μαζί μου και ο κύριος Χαραλαμπάκης, ο όρος beach bar δεν υπάρχει στα αγγλικά! Είναι ελληνική επινόηση, όπως βέβαια και το 100% ελληνικό, και αδόκιμο, μπιτσόμπαρο! Μ.Σ.

      Διαγραφή
  24. ΑΝΗΣΥΧΗ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ1 Αυγούστου 2023 στις 6:31 π.μ.

    κ. Ζιακόπουλε, στο φιλόξενο και ουσιαστικό "χώρο" σας, αποκτώ γνώσεις και παίρνω πληροφορίες σημαντικές για τη δουλειά μας. Και ναι συμφωνώ .... μέγα-πυρκαγιές!
    Σας ευχαριστώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή