Περί σωρειτομελανίου σκιάς



Η γωνία του Ήλιου που ανατέλλει τονίζει το ύψος των πανύψηλων καταιγιδοφόρων νεφών (σωρειτομελανιών), τα οποία με τη σειρά τους ρίχνουν μεγάλες σκιές στα χαμηλότερα νέφη και στο έδαφος.

Γράφοντας για τη σκιά, συνειρμικά μου ήρθαν στο νου:

(α) η έκφραση «περί όνου σκιάς» που απλά σημαίνει διαφωνήσαμε ή τσακωθήκαμε για το τίποτα,

(β) η αναγκαιότητα να μετράμε το μπόι μας το καταμεσήμερο και όχι το πρωί ή το απόγευμα με βάση τον ίσκιο μας και

(γ) τα εκπληκτικά μαθηματικά του Θαλή: «Τη στιγμή που το μήκος της σκιάς μου θα είναι ίσο με το ύψος μου, το μήκος της σκιάς της πυραμίδας θα είναι ίσο με το δικό της ύψος».

Καλή Κυριακή σε όλους!


10 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό Δάσκαλε! Καλημέρα σας! Καλή Κυριακή σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία φθινοπωρινή σχεδόν μέρα με ποτιστική βροχή και θερμοκρασία να φτάνει 17-18c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να γιατί δεν μπόρεσε να κάνει το ρεκόρ στο επί κοντώ χθες βράδυ ο Ντουμπλάντης.

      Διαγραφή
  3. Ζέστη σήμερα εδώ στη Φθιώτιδα. Μέχρι το μεσημέρι. Έχει βγάλει έναν δυνατό αέρα τώρα και κάθεσαι στο μπαλκόνι και είναι απόλαυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tον Ιούνιο οι θερμοκρασίες ήταν 1,1-1,6 βαθμούς χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή (δεκαετία 2010-19), με εξαίρεση την Ήπειρο, που η αρνητική απόκλιση μισός βαθμός, σύμφωνα με το meteo.gr. Για τη Θεσσαλία ήταν ο ψυχρότερος Ιούνιος από το 2010, στη Θεσσαλονίκη και οι 30 μέρες ήταν πιο κρύες από ό,τι συνήθως κατά -2,3 βαθμούς (μ.ο.), ενώ στην Αττική η αρνητική απόκλιση ήταν -1 βαθμός, με χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις μέσες τιμές στα 3/5 του μήνα.

    Πουθενά στην Ελλάδα δεν έχει φτάσει, εξάλλου, φέτος το καλοκαίρι η θερμοκρασία τους 38 βαθμούς και οι 37,7β. είναι η μέγιστη τιμή που έχει, μέχρι στιγμής, καταγραφεί. Τις δύο πρώτες μέρες του Ιουλίου η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 30 βαθμούς στο Φάληρο και άλλες παράκτιες περιοχές της Αττικής, λόγω του νοτιά (θαλάσσια αύρα).
    https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2811
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βροχή πάλι στη Θεσσαλονίκη χθες πριν τα μεσάνυχτα, που συνεχίσθηκε και μετά τα μεσάνυχτα. 3 στις 3 πρώτες μέρες του Ιούλη, δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατόπιν μελέτης της μεγάλης κυκλοφορίας...(για την μικρή δεν το χουμε..το είπαμε)...διαπιστώνονται τα εξής..
    α)Ο Γροιλανδικός σε έξαρση του σχηματίζει παδίο χαμηλών πιέσεων με κέντρο δυτικά της Ιρλανδίας..με αποτέλεσμα...να μπορεί αυτό να" σκάψει" την Σαχάρα πλήν όμως ..η Ιταλία δέχεται το π΄ρωτο χτύπημα..όσο για εμάς τα δυτικά.σίγουρα θα ζεσταθούν αρκετά..αλλά αυτό μόνο.
    β)Ο Γροιλανδικός δεν έχει αντοχές..με αποτέλεσμα το μοτίβο...της παραγράφου (α) να μην έχει διάρκεια...την συνέχεια όμως τα μοττέλα δεν μπορούν να την περιγράψουν.
    13,6 βαθμοί στο Ανω Βόιο και 93 τοις εκατό υγρασία....οι μέγιστες ακόμα καλές κοντά στους 30 με 32 βαθμούς .405 mm το Επταπύργιο....δεν το σχολιάζω ακόμη...με 100 mm ακόμα πιάσαμε τον ετήσιο υετό,162 mm o Ιούνιος στο Ανω Βόιο,μέση θερμοκρασία...24,5 απόλυτα ελάχιστη 5.7 στις 02/6,απόλυτα μέγιστη 35 στις 23/6 χαμηλότερη ελάχιστη 20 βαθμοί....περίπου Σεπτάμβρης δλδ."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θέατρο σκιών.
    Σκιάχτρο.
    Σκιές........
    Σκιώδης (υπουργός).
    Σκιάζω (1) =ρίχνω σκιά
    Σκιάζω (2) =φοφίζω (τάσκιαζε η σκλαβιά). κ.ά.

    Ευχαριστώ για τις ευχές σας. Ο Πέτρος ανήκει σαυτούς που έμειναν στην Ιστορία με το ......παρατσούκλι τους !

    Ο μήνας νομίζω Ιούλιος ,από τον Γάιο Ι ο ύ λ ι ο Καίσαρα.---=====Π . Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή