Δύο παρατηρήσεις στο φινάλε του καύσωνα

Α. Συνοπτικής κλίμακας άνεμος και όχι αύρα

Οι άνεμοι που επικρατούν σε μια περιοχή είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των συνοπτικής κλίμακας ανέμων, όπως για παράδειγμα είναι το μελτέμι, και των ημερήσιων ανέμων (αυρών) που εξαρτώνται από τη γεωγραφία της περιοχής. 



Στο διπλανό σχήμα παρατηρούμε τις αύρες στην Αττική, όταν η ένταση του μελτεμιού επιτρέπει να σχηματιστούν. Όπως είναι γνωστό, η θαλάσσια αύρα είναι μια ατμοσφαιρική κυκλοφορία (βρόχος) με τους ανέμους στην επιφάνεια να κατευθύνονται από τη θάλασσα προς την ξηρά και τους ανέμους σε ύψος το πολύ 1.000 μέτρων να ακολουθούν αντίθετη κατεύθυνση (από την ξηρά προς τη θάλασσα). 




Στο παρακάτω σχήμα βλέπουμε ότι το μεσημέρι της Τετάρτης (26/7) στα 925 hPa (ύψος περί τα 850 μέτρα) οι άνεμοι στον Σαρωνικό και την Αττική κατευθύνονται από τη θάλασσα προς την ξηρά, όπως και στην επιφάνεια. Οι άνεμοι αυτοί είναι οι συνοπτικής κλίμακας άνεμοι που στην περίπτωσή μας συνεπικουρούνται από την θαλάσσια αύρα. Στις ανατολικές ακτές της Αττικής οι συγκεκριμένοι άνεμοι, θερμαινόμενοι κατεβαίνοντας από τα βουνά, νικούν κατά κράτος τη θαλάσσια αύρα του Ευβοϊκού.








Β. Οι καιροί ου μενετοί για... μπουρίνια

Το ψυχρό μέτωπο που θα επηρεάσει την Τετάρτη (26/7) τη Β-ΒΑ Ελλάδα δεν είναι ικανό να προκαλέσει μπουρίνια. Με τις υσοϋψείς στα 850 hPa παράλληλες με τις ισόθερμες (βλέπε χάρτη) και χωρίς επάρκεια υγρασίας είναι ένα ανενεργό μέτωπο, το οποίο πολύ λίγα πράγματα μπορεί να δώσει. 





Την Πέμπτη (27/7), όμως, στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών όμβρων ή και καταιγίδων  (όχι με τη μορφή καταστροφικών μπουρινιών) λόγω δυναμικού αιτίου (θετική μεταφορά στροβιλισμού).



55 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε για ακόμη ένα καταπληκτικό μάθημα! Καλησπέρα από την ζεστή Λέσβο όπου εχθές τη νύχτα δρόσισε αρκετά θα έλεγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε είστε κατατοπιστικος για την Θράκη. Παρήγορο ότι οι βροχές ή καταιγίδες στην Ξάνθη όπως λέτε δεν θα έχουν μάλλον την μορφή καταστροφικων μπουρινιων. Ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aρα κατά βάση τα Ανατολικά και βόρεια θα βράσουν αύριο. Να δούμε τι θα κάνει ο κάμπος και η Πελοπόννησος. Πέρα από την ζέστη που ταλαιπωρεί εμάς είναι και τα ζώα που ταλαιπωρούνται. Πάντα αφήνω τροφή και νερό για τα αδέσποτα αυτές τις μέρες. Απλή λογική.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύγε Γιάννη, να τα φροντίζεις και όταν δεν βράζει ο τόπος. Να δούμε μήπως τη γλιτώσουμε και σήμερα, όπως και χθες, στην Αττική.

      Διαγραφή
    2. Nαι και φροντίδα και όχι τα πάνω πάνω φαγητό και νερό αλλά και στειρώσεις.

      Διαγραφή
    3. Mπράβο σου, Γιάννη.

      Διαγραφή
  4. Eχω την αίσθηση ότι εδώ στα ΒΔ(Ανω Βόιο) η μεταβολή ήδη έχει αρχίσει....με μέτρο ΒΔ...και μικρή πτώση της θερμοκρασίας...στους 22 τώρα.."θωμάς'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε, σάς ευχαριστούμε για όλα και για όλα αυτά τα χρόνια. Την καλησπέρα μου σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μετά από έναν βροχερό και ψυχρό Ιούνιο ο Ιούλιος φεύγει θερμότατος και ξηρότατος για όλη τη χώρα. Ο Αύγουστος; Για να δούμε. Υγεία πάνω από όλα. Αθάνατοι οι πιλότοι μας που τόσο άδικα έφυγαν στο καθήκον…
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Hot dry windy που λένε και στα Σούρμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ώρες 06.30 Τζερμιάδο Λασιθίου 16,1 C - Παλιόχωρα Χανίων 36,3 C.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 'Ολο και κάτι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για τα αδέσποτα.
    Με τους αδέσποτους δεσπότες τους δεν ξέρω τι γίνεται........!!.---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ερώτημα μου είναι τα όποια μέτρα παίρνονται η θα παρθούν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αρκετά ώστε να ανακόψουν την πορεία της υπερθέρμανσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι η πορεία της υπερθέρμανσης είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί. Η επιβράδυνσή της είναι ο ρεαλιστικός στόχος. Όμως, το μεγάλο ερωτηματικό στο ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας είναι οι θετικές στην κατεύθυνση αυτή αναδράσεις.

      Διαγραφή
    2. Δύο φυσικές θετικές αναδράσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη:
      1) Με την έναρξη του λιωσίματος του χιονιού ή του πάγου η σκουρότερη επιφάνεια του εδάφους που αποκαλύπτεται ανακλά πολύ λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την περαιτέρω θέρμανση του πλανήτη και το γρηγορότερο λιώσιμο των υπόλοιπων ποσοτήτων χιονιού ή πάγου. Το ίδιο θα συμβεί με τα νερά των ωκεανών, όταν θα λιώσουν οι θαλάσσιοι πάγοι. Με άλλα λόγια, το λιώσιμο του χιονιού και του πάγου δημιουργεί θετική ανάδραση στη διαδικασία υπερθέρμανσης του πλανήτη.
      2) Τεράστιες ποσότητες μεθανίου βρίσκονται θαμμένες στον πυθμένα της θάλασσας με τη μορφή υδριτών. Οι υδρίτες είναι συγκεκριμένης κρυσταλλικής δομής πάγος με διάκενα (κελιά) μέσα στα οποία έχει εγκλωβιστεί μεθάνιο. Σχηματίζονται σε βάθη που κυμαίνονται από τα 200 έως τα 2.500 μέτρα και παραμένουν σε στερεά κατάσταση λόγω της μεγάλης πίεσης του νερού και των χαμηλών θερμοκρασιών. Αν η θερμοκρασία στον πυθμένα της θάλασσας αυξηθεί, οι υδρίτες θα αποσυντεθούν σε πάγο που θα λιώσει και σε αέριο μεθάνιο που θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Η θετική αυτή ανάδραση στη διαδικασία υπερθέρμανσης του πλανήτη αποτελεί τεράστια απειλή, που δυστυχώς είναι πλέον ορατή. Μεγάλος είναι επίσης ο κίνδυνος απελευθέρωσης του μεθανίου που είναι αποθηκευμένο στα παγωμένα εδάφη και τα πετρώματα λόγω της θέρμανσης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή

      Διαγραφή
    3. Καποιοι "επιστημονικοί κύκλοι" δημοσιεύουν μελέτες οτι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η παγοκάλυψη στη Γροιλανδία είτε και στην Ανταρκτική και αντικρούουν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας και φυσικα ομιλούν για στημένα παιχνίδια και τα γνωστά...
      Μου έχουν πει για τους υδρίτες ότι ίσως οφείλονται για παράξενες εξαφανίσεις πλοίων, καθότι αν μια τέτοια μάζα απελευθερωθεί απότομα σε περιοχή ναυσιπλοίας και εξέλθει απότομα από τη θάλασσα, φανταστείτε τι περιδινίσεις θα δημιουργήσει προσπαθώντας να αναπληρωθεί κενό τοπικά με γειτνιάζον θαλασσινό νερό...
      Βέβαια δεν ξέρω αν αυτές οι τεράστιες φυσαλίδες απελευθερώνονται απότομα και βίαια στο σύνολό τους, ή "ροκανίζονται" σταδιακά από ττης περιφέρειά τους προς το κέντρο τους..
      Γιάννης Καραμήτσος

      Διαγραφή
    4. Αρνητικές στην αύξηση της θερμοκρασίας αναδράσεις υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν?

      Διαγραφή
    5. Δηλαδή οι συνεχείς φωτιές εξηγούνται με αυτό ή δεν αφορά το μπλογκ αυτό το θέμα;

      Διαγραφή
    6. Με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, Νώντα, αυξάνεται η συγκέντρωση των υδρατμών στην ατμόσφαιρα, οι οποίοι είναι ένα από τα σημαντικότερα θερμοκηπικά αέρια. Αυτό στη γενικότητά του αποτελεί θετική ανάδραση. Όμως, οι αιωρούμενοι στην ατμόσφαιρα υδρατμοί, όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν, συμπυκνώνονται σχηματίζοντας νέφη. Τα νέφη επηρεάζουν με πολύπλοκο τρόπο το κλίμα της Γης και ρόλο σε αυτό παίζουν: ο τύπος, το ύψος και το χρώμα τους. Τα λευκά νέφη ανακλώντας την άμεση ηλιακή ακτινοβολία συμβάλλουν στην ψύξη της επιφάνειας του πλανήτη (αρνητική ανάδραση), αλλά τα σκούρα νέφη, απορροφώντας θερμότητα τόσο από τον ήλιο όσο και από τη γη, συμβάλλουν στη θέρμανση του (θετική ανάδραση).

      Διαγραφή
    7. Με λίγα λόγια δάσκαλε, η φύση δεν έχει πολλούς "άσσους" κρυμμένους για να κάνει την αναστροφή που χρειάζεται! Συνεπώς οι πρωτοβουλίες πρέπει να έρθουν από τον άνθρωπο, που ΤΩΡΑ πρέπει να δράσει και πρώτιστα να κατανοήσει το πρόβλημα ώστε να συνταχθεί με την επιστημονική κοινότητα και να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις τις αλλαγές στη καύση ορυκτών καυσίμων. Αλλά από σήμερα κιόλας ο καθένας μας μπορεί να αλλάξει κάποιες συνήθειες του γιατί και τα μικρά από πολλούς φτιάχνουν το μεγάλο.

      Διαγραφή
    8. Κύριε Ζιακόπουλε έχω πολλά ερωτήματα αλλά οι επισημάνσεις σας για τις οποίες είχατε κανει..μία εισαγωγή(κρυόσφαιρα κλπ)....δεν μου το επιτρέπουν ,είναι...τόσο συγκεκριμένες...που αντικειμενικά προσβάλουν ακαδημαικές θεωρίες...περί χαοτικής μορφής του κλιματος κλπ.Εγώ να πώ ότι μακάρι η φυσική μεταβλητότητα που από ότι κατάλαβα είναι ο αγνωστος χ δώσει μια καταλυτική λύση στο πρόβλημα..(εμείς δεν μπορούμε να μοιράσουμε ουτε το σιτάρι της γής σιγα μην τα καταφέρουμε με το κλίμα)..Για τους συντρόφους...καθήσαμε εμμονικά σχεδόν να συγκρίνουμε τον καύσωνα του 87 με τον σημερινό...αν βρισκαμε χρόνο και συγκρίναμε τους χειμώνες της δεκαετίας του 80(που ευτυχώς τους εζησα στην εφηβεία μου) με τους χειμώνες του 2000 και μετά θα καταλαβαίναμε άνετα ότι το κλίμα άλλαξε(αόριστος).Τέλος διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο οπου είχε εισαχθεί το κριτίριο του μεγέθους του χαλαζιού...σε σχέση με το εύρος που συναντάνται στην Ευρωπη....συμπεράσματα χαλάζι...στην ΒΔ Ευρώπη μεγαλύτερο των 5 εκατοστών ήταν σχεδόν άγνωστο...το 1950...σήμερα έχει διπλασιάσει την έκταση της εμφάνισης του."θωμάς΄¨

      Διαγραφή
    9. Μεγάλη αλήθεια αυτό που γράφεις, "Θωμά", ότι οι άνθρωποι δεν μπορούμε να μοιράσουμε το σιτάρι της γης - γενικεύοντας, τα αγαθά της για να έχουν όλοι μία αξιοπρεπή ζωή - θα τα καταφέρουμε με το κλίμα; Αυτή η φράση εξηγεί πολύ απλά και πολύ ωραία ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα, που καλούμαστε να λύσουμε.

      Διαγραφή
    10. Το πρόβλημα αγαπητέ ανώνυμε των 08.34 πέρα από τους γεωπολιτικούς "εγωισμούς" είναι ότι οι λαοί δεν βιώνουν με τον ίδιο τρόπο την κλιματική αλλαγή...για τους Ιάπωνες η για τους κατοίκους την Ανατολικής Σιβηρίας ας πούμε...δεν λέει ακόμα πολλά πράγματα....για έναν κάτοικο όμως της Μεσογείου....ουσιαστικά του εχει αλλάξει την ζωή...."θωμάς"
      υ.γ. Περιμένω τα καλούδια του Σεπτεμβρίου...η αλλιώς τι έχουν να δούν τα μάτια μας....η κανέναν μεσογειακό κυκλώνα...η κανέναν καύσωνα....πάντως πρωοτοβρόχια...και την "δεύτερη άνοιξη...".....του φθινοπώρου δεν το βλέπω.

      Διαγραφή
  11. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες ,πολιούχος στο χωριό μου σήμερα η Αγία Παρασκευή με δυνατό λιβα από χθες την νύχτα,όλα κάποτε τελειώνουν έτσι και ο καύσωνας φτάνει στο τέλος του,νομίζω η νύχτα έχει μεγάλωσει και συνεχίζει οπότε φένεται να μας αποχαιρετά για μένα οριστικά, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. If you truly love nature, you will find beauty everywhere - Vincent Van Gogh.

    Aν αγαπάς αληθινά τη φύση, θα βλέπεις παντού την ομορφιά (της) - Bίνσεντ Βαν Γκογκ, ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους στην ιστορία της ανθρωπότητας και μία φράση τόσο επίκαιρη σήμερα, που τα βλέπουμε όλα μαύρα, λόγω των συνθηκών και της στενάχωρης επικαιρότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eντυπωσιακές θερμοκρασιακές διαφορές στην Αττική, με τα βόρεια προάστια να έχουν 40-43 βαθμούς και όχι μόνο τα αστικά κέντρα (Χαλάνδρι, Μαρούσι, Αγ. Παρασκευή κ.λ.π.), αλλά και περιοχές, όπως ο Διόνυσος και η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Εντυπωσιακοί και οι 43 βαθμοί στην Κερατέα, τα Σπάτα και την Παλλήνη, που "πληρώνουν" το ότι ο νοτιοδυτικός άνεμος λειτουργεί ως καταβάτης εκεί.

    Αντίθετα, λίγο πιο νότια η Ανάβυσσος έχει 33-34 βαθμούς, όσους και σχεδόν όλοι οι παραθαλάσσιοι σταθμοί στον Σαρωνικό (εξαίρεση αποτελούν η Σαλαμίνα και η Αίγινα με 40-41β.), αλλά και στον νότιο Ευβοϊκό. Ακόμα και ο Πειραιάς έχει κάτω από 34 βαθμούς, χάρη στη θαλάσσια αύρα, που δροσίζει και περιοχές όπως το Πέραμα (34β,) η Νίκαια (35β.) και ο Κορυδαλλός (36β.).

    Μία τρίτη κατηγορία (θερμοκρασιακά) αποτελούν η Αθήνα και οι γύρω δήμοι (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη) με πάνω από 39 βαθμούς. αν και οι Αμπελόκηποι ξεπέρασαν και τους 41β.

    Στον νομό Θεσσαλονίκης δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα 40άρι μέχρι στιγμής, με το κέντρο της πόλης και την Καλαμαριά να έχουν μόνο 33β. Ακόμα πιο δροσερή η Νέα Μηχανιώνα, έχει πέσει και κάτω από τους 30 βαθμούς τώρα, περίπου στις 3.30μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους!
    43.1 επιασε η κερατεα που αποτελει και ρεκορ σταθμου. Γενικα οπως αναμενοταν τα κεντρικα και βορεια βορειοανατολικα προαστια ειχαν 41-44 βαθμους. Δυσκολη μερα. Υπονομη λιγες ωρες ακομα! Τελειωνει το βασανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όπως τα είπατε δάσκαλε! Ότι βρίσκεται ανατολικά της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού, ψήθηκε σήμερα! Εμείς,αν και πιάσαμε το 40άρι, οι τοπικοί μικροκυκλώνες που δημιουργούσαν οι ΔΝΔ άνεμοι στο Σαρωνικό κατερχόμενοι από τα Γεράνεια έστελναν κατά περιόδους θαλασσινό αέρα χαμηλώνοντας παροδικά τις θερμοκρασίες.
    Πιστεύω ότι Σπάτα και οι γύρω περιοχές πρέπει να έχουν ρεκόρ καταγραφών σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στα τελειώματα του ο καύσωνας είπε να μας αλλάξει σήμερα τα φώτα. 41 βαθμοί κελσίου Μυτιλήνη αυτή την ώρα. Πρώτη φορά φέτος πιάσαμε 41 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άξιο ,νομίζω,παρατηρήσεως : Το Γύθειο (Μαραθονήσι) και οι Κροκεές (Λεβέτσοβα),στο νομό Λακωνίας,σήμερα ,σε όλη την Πελοπόννησο,σημείωσαν την υψηλότερη θερμοκρασία ,45 C ,αλλά και τη χαμηλότερη σχετική υγρασία ,12 % !!. ---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάντως όσο αφορά την περιοχή μου Αγ.Δημήτριο Μπραχάμι να υπενθυμίσω ότι βρίσκομαι σε υψόμετρο 79-80μέτρα και όχι και πολύ μακριά από τη θάλασσα παραλιακά σε Καλαμάκι και Άλιμο ίσα να απέχω 3-4χιλιομετρα από τη θάλασσα παρόλα αυτά η πρόβλεψη της θερμοκρασίας ήταν και για σήμερα όπως και της κυριακής που μας πέρασε για 43-44ο παρόλα αυτά αν και παραθαλάσσια την κυριακή έπιασα 42 και για κάνα 20 λεπτό και 43 οπότε για την Κυριακή μόνο δίνω τα εύσημα στην Ε.μ.υ για την ακρίβεια τής σήμερα μετά βίας έπιασα 39,7ο καμία σχέση με την Κυριακή ξαφνικά σήμερα έγινα πιο παραθαλάσσιος από τη Κυριακή γιατί δεν έπιασα πάλι 42-43 ?ας το εξηγήσουν οι ειδικοί γιατί σήμερα μας έπνιξε η υγρασία και όχι λίβας καταβάτης όπως μας τα λέγανε για σήμερα αποτυχία και δυσφορη υγρασία έπρεπε να έχουμε μόλις 10-15%υγρασία ξηρή και ευχάριστη ζέστη η υγρασία δεν παλεύεται ούτε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες νιώθεις ότι κολλάς ολόκληρος και δυστυχώς το έχει συχνά αυτό το φαινόμενο πάντα όταν ο άνεμος φυσά από τον Υμηττό προς ενδότερα της πόλης είναι ξηρός και γλυκός και η αίσθηση άνεσης και στεγνότητας μοναδική αύριο δηλαδή με την αισθητή πτώση που μας λένε θα είναι καθαρό και ξηρό 36-37αρι με διάρκεια και χωρίς υγρασία εκτός και αν το βράδυ το γυρίσει σε αυτή τη μούχλα το νοτιά δεν υποφέρεται ας μας το εξηγήσουν αυτό το περίεργο και δυστυχώς πολύ συχνο φαινόμενο οι ειδικοί γιατί πρέπει πάντα ο άνεμος να φυσά προς τα μέσα στη θάλασσα για να νιώθουμε στεγνοί και άνετοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο πρώτο σχεδιάγραμμα παρουσιάζει, Dennis, o κ. Ζιακόπουλος τις θαλάσσιες αύρες που επικράτησαν (και) αυτή τη φορά. Και δικαιώνεται απόλυτα, καθώς στα παράλια του Ν. Ευβοϊκού φυσούσαν ασθενείς (βορειο)ανατολικοί άνεμοι, με συνέπεια να συγκρατήσουν τη θερμοκρασία σε περιοχές, όπως το Π. Ράφτη, η Νέα Μάκρη κ.λ.π. στους 33-34 βαθμούς, όσους είχαν περίπου και τα παράκτια του Σαρωνικού, ακόμα και ο Πειραιάς, με νοτιά.

      Εξηγεί, επίσης, ότι οι αύρες σχηματίζονται όταν απουσιάζει το μελτέμι, κάτι που σημαίνει ότι για να μην κολλάς πρέπει να φυσάει ισχυρός άνεμος. Ή να πέσει αρκετά η θερμοκρασία τη νύχτα, μετριάζοντας τις επιπτώσεις της υγρασίας.

      Διαγραφή
  19. Διάβασα ότι ο δείκτης δυσφορίας στην Πρέβεζα ήταν 55 C! Αν είναι δυνατόν! Φυσικά λόγω της πολύ υψηλής υγρασίας που έφτασε στο 75%! Μιλάμε για κατάσταση που δύσκολα αντέχεται από ότι καταλαβαίνω ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όποιος δεν έχει ζήσει Λαμιωτικο καύσωνα με λίβα,δεν έχει ζήσει τίποτα..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη, ισχύει ότι η φωτιά καίει μέσα στην πόλη της Λαμίας, όπως διάβασα σε διάφορα σάιτ; Δυστυχώς, χάθηκαν και δύο άνθρωποι στη Μαγνησία από την πυρκαγιά εκεί.

      Διαγραφή
  21. Στην Κόνιτσα το βάσανο τελείωσε.
    Πρώτο βραδάκι με 30 βαθμούς, άλλα βραδιά τέτοια ώρα βραζαμε !
    Υπομονή παιδιά, έρχεται και σε εσάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Υπερ-θέρμανση του πλανήτη , υπερ -κατανάλωση ορυκτών καυσίμων ,κ.λ.π. αποτελούν σίγουρα μεγάλα προβλήματα. Ο υπερ - πληθυσμός ........;;;---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η τελευταία ζεστή ημέρα του ατελείωτου καύσωνα η σημερινή, με πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες από Μαγνησία μέχρι Λακωνία - 44c σε Βόλο, Λαμία, Χαλκίδα, Σπάρτη. Στην Αθήνα (λεκανοπέδιο) από 40 έως 42 βαθμούς (όσο πιο ανατολικά τόσο πιο ζεστά), τα παραλιακά προάστια έμειναν κάπου στους 36c ενώ εκτός λεκανοπεδίου 43 - 44 βαθμούς
    χτύπησαν Μεσόγεια, βόρεια Αττική, περιοχές ημι-υπαίθριες. 41 βαθμούς στη N. Φιλαδέλφεια, βάσει δικής μου μέτρησης άλλα άσχετα με αυτό αν κάτι έσωσε – αν μπορούμε να το πούμε έτσι – τη σημερινή ημέρα είναι η χαμηλή υγρασία και το ότι το 40αρι δεν είχε διάρκεια – έκανε peak μια ίσως μιάμιση ώρα και μετά η θερμοκρασία έπαιζε από 36-38 βαθμούς ανάλογα την διεύθυνση του ανέμου.
    Η κλιματική κρίση όπως πολύ ωραία την έθεσε ο κ. Ζιακόπουλος είναι εδώ. Αρνητές ή δύσπιστοι πάντα θα υπάρχουν όπως σε όλα τα θέματα, θρησκεία, κορονοιός κοκ. Είμαστε όμως όλοι μέρος σε αυτό που ονομάζουμε δημοκρατία, τόσο εμείς που πιστεύουμε στην κλιματική κρίση όσο κι αυτοί που δεν πιστεύουν. Η γνώμη μου είναι ότι δεν έχει τόση σημασία να μαλώνουμε τους αρνητές όσο το ότι κάποια στιγμή εμείς που πιστεύουμε θα πρέπει να κατέβουμε στους δρόμους ζητώντας από τις κυβερνήσεις να κάνουν κάτι για το κλίμα και για το περιβάλλον το οποίο ζούμε. Όπως όταν κόβονται μισθοί, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα και βάλλεται το προσωπικό μας συμφέρον και κατεβαίνουμε σε διαμαρτυρία έτσι πιστεύω θα πρέπει να αρχίσουμε να δρούμε και για το περιβάλλον για να συνειδητοποιήσουν και οι κυβερνήσεις των κρατών ότι πλέον βάλλεται η ευημερία όλων μας από αυτή την κρίση, κλιματική και οικολογική.
    Ας ελπίσουμε ότι δε μας επιφυλάσσει άλλη δυσάρεστη έκπληξη το φετινό καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Γαλλία και άλλες χώρες υπάρχουν οργανώσεις όπως η Extinction Rebellion και οι Just Stop Oil, που κινητοποιούν χιλιάδες κόσμου, έχουν αποφασιστικότητα και δυναμισμό στις διαδηλώσεις τους, ενώ μπλοκάρουν εργοστάσια, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια, αλλά τίποτα δεν αλλάζει τελικά.

      Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν και οι κινητοποιήσεις των μαθητών, που ξεκίνησε η Greta Thunberg από τη Σουηδία, κινητοποιώντας εκατομμύρια συνομηλίκους της σε όλο τον κόσμο που διαδήλωναν κάθε Παρασκευή για το κλίμα. Αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

      Για να υπάρξει αποτέλεσμα χρειάζεται αλλαγή του παρόντος οικονομικού μοντέλου, που είναι η αιτία της κλιματικής αλλαγής. Όσο περισσότερο παράγουμε και όσο περισσότερο καταναλώνουμε, τόσο θα εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους του πλανήτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και η πικρή αλήθεια είναι ότι όπως δεν νοιάζονται αυτοί που θησαυρίζουν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για την καταστροφή που προκαλεί στο περιβάλλον η εξόρυξη τους, έτσι δεν ενδιαφέρονται και για την κλιματική αλλαγή.

      Εδώ δεν συγκινούνται που πεθαίνουν εκατομμύρια από την πείνα και τους πολέμους και εξακολουθούν να κατασκευάζουν και να πωλούν αφειδώς όπλα, θα ενδιαφερθούν για την κλιματική αλλαγή, που οι συνέπειες της δεν είναι και εύκολα και άμεσα αντιληπτές; Προσωπικά, είμαι πολύ απαισιόδοξος.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι θέμα πίστης , αλλά είναι ζήτημα επιστημονικής γνώσης . Η μόνη γλώσσα που θα μορούσαμε να συνεννοηθούμε σε τεραστιο ποσοστό .... αλλα΄... καλά κρασά

      Διαγραφή
    3. Κάνε υπομονή ,όπου νάναι πέφτει.........!---===== Π.Α.

      Διαγραφή
  24. Η φωτιά σήμερα στην Λαμία ξεκίνησε σε κομμάτι του περιαστικού άλσους,δίπλα από το κάστρο της πόλης,που συνορευει με κατοικίες.Δυο άλση έχει η πόλη και είναι η τρίτη φωτιά που μπαίνει σε αυτά τις τελευταίες 10 ημέρες.Σιγουρα είναι εμπρησμός.Την ώρα που ξεκίνησε η φωτιά πάντως "καιγόταν" ο τόπος από τον λίβα.Το 2007 και το 2021 είχαμε τόσο διαβολικό λίβα.
    Σήμερα οι φωτιές απειλούν πόλεις όπως η Λαμία και ο Βόλος.Δειτε το σαν προειδοποίηση.Κανεις δεν είναι ασφαλής,πουθενά.Αυτο είναι το μέλλον που έρχεται και το τίμημα που θα πληρώσουμε όλοι για την απληστία και τον εγωκεντρισμο μας.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτιά σε περιαστικό άλσος!!. Αδιανόητο,για λόγους προφανείς. Κανονικά έπρεπε να αποτελεί σύντομο ανέκδοτο. Είμαστε άξιοι της διαχείρισης που κάνουμε.--===Π.Α.

      Διαγραφή
  25. Φώτης Καραβούλιας27 Ιουλίου 2023 στις 12:50 π.μ.

    Γειά σας κύριε Ζιακόπουλε. Απορία σχετικά με την-θαλάσσια-αύρα. Στις 21/7, ήμουν στην κορυφή του Ταυγέτου, στα 2405μ.(Γ.Υ.Σ.) Είχα ένα φτηνό ηλεκτρονικό θερμόμετρο-υγρόμετρο, που εκτιμώ πως η "αναξιοπιστία" του βρίσκεται στο, μάξιμουμ +-1 βαθμό κελσίου. Στις 12:30, ο σταθμός της Σπάρτης του ΕΕΑ, 2200μ. χαμηλότερα, έδινε 41C, 25% και ασθενή-μέτριο ΑΝΑ στα 10km/h και ριπές στα 25km/h. Την ίδια ώρα στο πλάτωμα της κορυφής, άπνοια, και 26 συν, υπό σκιάν στον τοίχο της εκκλησίας, με 25%. Πέντε μέτρα παραδίπλα, στη ΝΔ άκρη του πλατώματος, με την θάλασσα της Καρδαμύλης στα πόδια μου, στο "επίνειο" της κορυφής, 2400 μέτρα χαμηλότερα και 13 χλμ απόσταση(google earth), ερχόταν ενα σαφώς δροσερό ρεύμα από την ίδια κατεύθυνση, με 22.5 βαθμούς σταθερά... Θαλάσσια αύρα; Μου θύμισε κατευθείαν τη θαλάσσια αύρα του χωριού μου, Ν. Φιγαλεία ν. Ηλείας, 500 μ. υψόμετρο και 10 χλμ από τη θάλασσα, που έρχεται με σαφώς ανεβασμένη θερμοκρασία εννοείται, και μειωμένη υγρασία, σε σχέση με π.χ. το σταθμό της Ζαχάρως(ΕΑΑ), στα 500 μέτρα από τη θάλασσα... Το ερώτημα σαφές. Υπάρχει θαλάσσια αύρα στα 2400μ;
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Διάβασα αυτό το άρθρο για τα ρεύματα του Ατλαντικού. Κ. Ζιακόπουλε σίγουρα χρειάζομαι την δική σας επιστημονική άποψη.

    Σε περίπτωση που η βόρεια και κεντρική Ευρώπη μπει σε κλίμα παγωμένο οι πιθανότητες να μην γίνουμε Φλόριντα μου φαίνονται ελάχιστες.

    https://www.ot.gr/2023/07/26/partners/financial-times/i-yperthermansi-tou-planiti-apeilei-me-katarreysi-ta-reymata-tou-atlantikou-mesa-ston-aiona-symfona-me-nea-meleti/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χαίρετε. Ως Αλμυριώτης στην καταγωγή γνώριζα ότι σήμερα ήταν η σειρά της Μαγνησίας να μπει στην πύρινη λαίλαπα. Διάσπαρτες εστίες φωτιές υπήρχαν σήμερα σε όλη τη δυτική Μαγνησία, καθώς μέσα σε διάστημα μισής ώρας η θερμοκρασία ανέβηκε 10 βαθμούς με το μπάσιμο του λίβα. Δυνατός και καυτός, οδήγησε το αεροδρόμιο της Αγχιάλου να καταγράφει 46 βαθμούς. Δεν γνωρίζω αν είναι κάλπικο λόγω πυρκαγιών ή αληθινό κατά 100%, το σίγουρο πάντως είναι ότι όποιος γνώριζε την τοπογραφία της περιοχής πέτυχε διάνα. Ένα άτομο συνελήφθη να βάζει φωτιές στον Βόλο, αλλά η κατάσταση είναι τραγική καθώς οι φωτιές στη ΒΙΠΕ του Βόλου δεν έχουν σβήσει. Μια περιοχή που δεν ανήκει στις πολύ επιρρεπείς στις φωτιές περιοχές, δείχνει πώς στο μέλλον μπορεί να αλλάξει η εικόνα. Η κατάσταση με το κράτος μας πρέπει να αλλάξει χτες. Τα συλληπητήρια μου για όσους χάθηκαν αλλά και τη συμπόνοιά μου για όσους έχουν ζημιωθεί ή έχασαν ζώα από όλον αυτόν τον πύρινο κλοιό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Μάριε πολύ φοβούμαι ότι αλλαγή του κράτους χωρίς αλλαγή δική μας καθίσταται λόγος κενός και ατελέσφορος.----=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Ο Δήμος κυνηγάει τους πολιτες και απειλεί με πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικοπεδα (και σωστά πραττει) αλλά οι χώροι ευθύνης του είναι με ένα μέτρο χόρτα και ξερόκλαδα-μεσα και γύρω απο την πολη.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  28. Καλημέρα δάσκαλε και φίλοι/ες
    Η ΕΜΥ εξέδωσε χθες το μεσημέρι έκτακτο δελτίο στο οποίο έκανε/κάνει λόγο για καταιγίδες και μπουρίνια.
    Σε άλλες σελίδες/εφαρμογές καιρικής πρόγνωσης δεν γίνεται λόγος για βροχές ή καταιγίδες. Γιατί αυτή η διαφοροποίηση; Μάλιστα η ΕΜΥ και στην ανανέωση που κάνει τα μεσάνυχτα συνεχίζει να μιλά για μπουρίνια. Έβρεξε πουθενά;
    Εδώ πάντως πρώτο πόδι Χαλκιδικής και συγκεκριμένα νότια Κασσάνδρα από χθες τα μεσάνυχτα λυσσομανά ο δυτικός άνεμος και ο ουρανός είναι αίθριος.
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σήμερα , αυτό που επικρατεί εδώ, το λες και δροσούλα . Άρα ,δεδομένου ότι βαίνομεν προς το τέλος του μηνός , Ζιακοπούλου εκτετέλεσται η προφητεία !----===Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ένα πολύ μικρό αντίο...
    Εφυγε από την ζωή εχθές το απόγευμα ένας αγαπημένος και χαρισματικός άνθρωπος,που αποτέλεσε μια μορφή όχι μόνο για το χωριο μου αλλά για όλη την ευρύτερη περιοχή.
    Ήταν ο Οδυσσέας.
    Μια εξαιρετική φυσιογνωμία ανθρώπου που από μικρή ηλικία μέχρι σήμερα στάθηκε κοντά σε όλες τις γενεές, μεγάλωσε και προσπάθησε να γαλουχησει και να εμπνεύσει με τον δικό του απαράμιλλο τρόπο όλους εκείνους που ήρθαν σε επαφή μαζί του.
    Λάτρης της ποίηση,της φιλοσοφίας, της αρετής, γνώρισε από κοντά και από τα γραφόμενά τους, μεγάλες φυσιογνωμίες όλων των εποχών από την αρχαιότητα ως σήμερα.
    Απι τον Θουκυδίδη και τον Πλάτωνα, μέχρι τον Καστοριά δη, τον Δήμου, τον Τομσκι και όλους τους πνευματικούς της κάθε εποχής.
    Δεν κράτησε όλες αυτές τις πληροφορίες, τις ιδέες, τις αρχές μίας ολόκληρης ζωής για τον εαυτό του.
    Προσπάθησε να τις μεταδώσει σε όλους εμάς τους μικρότερους και μεγαλύτερους, με νηφαλιοτητα και Αγάπη.
    Όπως συμβαίνει πάντα όμως οι περισσότεροι δεν τον κατάλαβαν και όπως αποδείχτηκε αργότερα ποτέ δεν φθάσαμε τον τρόπο σκέψης του. Ήταν μία σκέψη και μία ιδέα που κάνει κάποιους ανθρώπους να ξεχωρίζουν από τους λοιπούς.
    Η ζωή νομίζω δεν του έκανε τα χατηρια, δεν συνοδοιπορησε μαζί του σαν αρωγός.
    Η ζωή μας έδειξε μέσω εκείνου πόσο μερικές φορές γίνεται άδικη με τις ευγενικές ψυχές.
    Ο δρόμος για την Ιθάκη χωρίς προορισμό.
    Τι ειρωνεία βρε φίλε;
    Θα τον θυμόμαστε με αγαπη και σεβασμό αφμας κέρδισε με την εγκαρδιοτητα, την ειλικρινή, τη νηφαλιοτητα, την ψυχική ηρεμία, τη βαθιά του πίστη σε αρχές και αξίες, το φιλότιμο, την πνευματικοτητα του και την ανθρωπιά του.
    Αυτός ο άνθρωπος αγαπητοι μου, είχε να πει και είπε ΚΆΤΙ.
    Αλλο επίπεδο γνώσης και τρόπου σκέψεως, δυσθεώρητα και απροσιτα για το πλήθος.
    Το δικαίωμα να κατοικεί για πάντα μέσα στην καρδιά μας, το κέρδισε ο Οδυσσέας.
    Δεν θα είναι ούτε συγγενής μας, ούτε φίλος για να τον θυμόμαστε. Θα είναι απλά ο Οδυσσέας.
    Λένε ότι
    Αν χάσεις χρήμα, δεν έχασες τίποτα.
    Αν χάσεις την υγεία σου, έχασες κάτι.
    Αν όμως τον χαρακτήρα σου, έχασες τα πάντα.
    Οπότε φίλε Οδυσσέα, δεν έχασες
    Καλό σου ταξίδι.
    Γιάννης Μήτρου.(για την αντιγραφή, Χριστοδούλου Χριστόδουλος)
    Υ,. Γ:Με το "αντιο" του Οδυσσέα και του αγαπημένου Θεμιστοκλή, "κοιμήθηκε" σήμερα το πρωί και η αγαπημενη μου Λουσι, η χαριτωμένη σκυλίτσα, που κράτησε παρέα τις τελευταίες ημέρες στον δάσκαλο μου Οδυσσέα(10ετης η Οδύσσεια της...) όπως έκανε και στον Θεμιστοκλή, και έτσι από την ομορφη παρέα μας, έμεινα ο τελευταίος που θα πρέπει κάποια στιγμή στο μέλλον να κλείσω αυτόν τον ονειρικό, για εμένα, κύκλο... ωσπου να ανοίξει ο επόμενος.
    Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους 3 συνοδοιπορους μου...
    Ελπίζω και εύχομαι κάποτε να ξανασμιξουμε...
    Κραταω όσα μπορώ σφιχτά στην αγκαλιά μου, από τα τόσα πολλά μου διδαξατε...
    Ένα παράπονο έχω μόνο να σου κανω φίλε Οδυσσέα...
    Δεν με άφησες να σε δω και να σου κρατήσω το χέρι την ύστατη στιγμή...
    Θέλω να με θυμάσαι όπως με γευτηκες, μου έγραψες, καθώς πλέον δεν είχες η δυνατότητα ομιλίας...
    Εννοείται πως δεν μπορώ να σου κρατήσω κακία... Πως θα μπορούσα άλλωστε...
    Μετά τις ατελείωτες "αναβάσεις" μας στο ιερό βουνό του Ελικωνα, θεωρώ δεδομένη την βοήθεια και την προστασία σου, στην "Βυθιση" μου, στον μυστηριώδη Ταΰγετο, πριν συναντήσω τον δικό μου Όλυμπο...
    Καλή αντάμωση...
    Ζητώ ταπεινή συγνώμη για την κατάχρηση του παρόντος βήματος, τόσο από τον οικοδεσπότη, όσο και από τους υπόλοιπους φίλους.
    Εύχομαι Ολόψυχα στον καθένα σας, να συναντήσει στην Ζωή του και να πορευτει με τέτοιους αγνούς ανθρώπους που θα τους προσφέρουν πολλά περισσότερα από όσα θα πάρουν εάν και εφόσον τους δωθουν.
    Να προσέχετε και να προστάτευε ταινία όλους όσους αγαπάτε.






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. 1,5ωρη δυνατή βροχή στην Ξάνθη από τις 9:30 δροσισε καλά την περιοχή και έδωσε πολύ νερό. Ξεκίνησε σαν καταιγίδα όχι πολύ δυνατή και συνέχισε με ποτιστικη βροχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κομοτηνή, ημιωρη καταιγίδα , 18,5° τώρα. (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δάσκαλε υπάρχει περίπτωση φέτος να χουμε τέτοιο καύσωνα ξανά;Θα κάνεις εκτίμηση για το υπόλοιπο του καλοκαιριού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή