Μακρύ, ξηρό και ζεστό ελληνικό καλοκαίρι!

Οι συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στην Ισπανία αναμένεται να επεκταθούν γρήγορα και προς την Ιταλία. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι συνθήκες θα παραμείνουν ευνοϊκές για την επικράτηση Β-ΒΔ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (ΝΑ νησιωτική Ελλάδα) και τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε ανεκτά επίπεδα (μέγιστες τιμές 35 με 37 βαθμοί). Όμως, τις επόμενες ημέρες, οι θερμές αέριες μάζες αφρικανικής προελεύσεως που έχουν ήδη μεταφερθεί στη Ν-ΝΔ Ευρώπη θα επεκταθούν προς τη χώρα μας, με συνέπεια τη βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας. 


Εκτιμάται ότι οι πιο ζεστές ημέρες της εβδομάδας θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο, οπότε η θερμοκρασία στην ηπειρωτική Ελλάδα θα φθάσει τους 42 και τοπικά τους 43 βαθμούς. Οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες δεν είναι σπάνιες για την περιοχή μας, αλλά φαίνεται ότι ο επικείμενος καύσωνας -με αυξομειώσεις στην έντασή του- θα μας ταλαιπωρήσει και την επόμενη εβδομάδα.


41 σχόλια:

  1. Καλημερα δασκαλε. Πολυ σωστες οι θερμοκρασιες των 42-43 βαθμων. Τοπικα θεωρω πως μπορουν να παρατηρηθουν και 1-2 βαθμους υψηλοτερες.
    Αυτο που φαινεται στους χαρτες ειναι η πτωση στα ανατ. ηπειρωτικα την κυριακη και την δευτερα λογω των χαμηλων πιεσεων στην ροδο που θα δωσουν εναν επικινδυνο βορια, και η εκ'νεου υποτροπη απο 17 και μετα. Πολυ νωρις βεβαια, αλλα απο τις διαταξεις και απο τα ensemple στην σταθμη των 850hpa, φαινεται ενα σιγουρο 7ημερο καυσωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα από την ηλιόλουστη Στοκχόλμη .Ευχάριστο αεράκι και ήλιος με 24-25c μέγιστη .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλάξανε τα κοζα στην κυκλοφορία πλέον! Χαμηλές πιέσεις στην Αγγλία και Σκανδιναβία, υποτροπικος και υψηλές πιέσεις στη Μεσόγειο. Απονη ζωή! Σύντροφοι δυστυχώς θα μας πάει αίμα μέχρι 22 και βάλε.. Ιουλίου ο καύσωνας. Καλό κουράγιο!

      Διαγραφή
  3. Σίγουρα δεν θα είναι ασυνήθιστες αυτές οι θερμοκρασίες, σχεδόν τα περισσότερα καλοκαίρια τις βλέπουμε και πολύς ντόρος έχει γίνει. Το θέμα μάλλον θα είναι η διάρκεια, όπως λέτε κύριε Ζιακόπουλε αν συνεχιστεί και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα και άγνωστο ακόμα έως πότε, τότε θα αρχίσουν τα ζόρια . Λίγο προσοχή στις ευπαθείς ομάδες και φυσικά όσο μπορούμε να φροντίσουμε τα αδέσποτα. Καλή συνέχεια καλοκαιριού να έχουμε και υπομονή, φάγαμε περίπου το μισό θέρος ανώδυνα μην έχουμε παράπονο!
    Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάνε οι δροσερές μακροπρόθεσμες! Θα πάρει φωτιά το τσιμέντο. Δεν αγχώνομαι όμως στα μεγάλα αστικά κέντρα! Ας γκρεμίσουμε τα πάρκα και δάση να γίνουν κατοικίες και δρόμοι.

    Υγ. Σίγουρα έχουμε περάσει και χειρότερα.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στη νοτιοανατολική Γαλλία άρχισε από τη Δευτέρα 10/7 ο καύσωνας, που δεν θεωρείται ασυνήθιστος για την εποχή, με θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς, όπως αναφέρει η Le Monde. Δεν είναι, όμως, οι θερμοκρασίες, που την Κυριακή κυμάνθηκαν μεταξύ 34-37 βαθμών και τη Δευτέρα ανέβηκαν στους 37β. με 40β. αλλά η εμμονή του καύσωνα, που απαιτεί κάποια επιφυλακή, ειδικά για τα ευάλωτα και εκτεθειμένα άτομα, σύμφωνα με το Meteo - France.

    Κι αυτό, διότι είναι ακόμα αβέβαιο πότε θα τελειώσει ο καύσωνας, που μπορεί να έχει διάρκεια στα νοτιοανατολικά, αν και στα παραθαλάσσια οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες (31-35 βαθμούς) και τα 40άρια αναμένονται στην περιοχή του Var, που είναι ευάλωτη στη ζέστη. Θα υποχωρήσουν, όμως, ακόμα κι εκεί στους 36 βαθμούς τις επόμενες μέρες.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2023/07/10/sept-departements-du-sud-est-ont-ete-places-en-vigilance-orange-canicule_6181272_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Οι Ιταλοί τον ονόμασαν "Κέρβερο".

      Διαγραφή
    2. Πάλι καλά που δεν είναι Κλέαρχος...

      Διαγραφή
  7. Και ναι τελικά,μετά από πολύ σκέψη οι περισσότεροι ενημερωτικοί φορείς συμφώνησαν σε αυτά πού εδώ και 10 μέρες σας έχουμε προϊδεάσει.
    Σωστό κατά τη γνώμη μού το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων από την ΕΜΥ.
    Όπως είπε και ο Αλέξανδρος τοπικά θα παρατηρηθούν έναν με δύο βαθμούς υψηλότερες τιμές από τις μέσες πού ανέφερε και ο δάσκαλος.
    Το όνομα αυτού "Κλέων"! (Να και τα βαφτίσια).
    Υπομονή παιδιά, όσο και διάρκεια να έχει θα περάσει.
    Ιούλιος είναι και απόλυτα λογικό κάποια στιγμή μετά από τόσο ευνοϊκή κυκλοφορία να έρθει και αυτό.
    Από τη στιγμή που είναι μέσα στα καιροχρονικά φυσιολογικά πλαίσια δεν θα παραπονεθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είπαμε ,ο τίτλος του δασκάλου τα λέει όλα,ας τα κάνει τώρα στην ώρα του και να μην είναι παρατεταμένο γιατί τότε θα μιλάμε για ασυνήθιστο καιρό,και να έρθει ένα κανονικό φθινόπωρο στην ώρα του, Χρήστος Όθρυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα ζητούμενα είναι τα εξής για τα επόμενα χρόνια : 1. Διάρκεια καυσωνικών επεισοδίων . 2. Υγρασία (sos). 3. Αριθμός επεισοδίων . 4. Φθινόπωρο θα ξαναδούμε ?. 5. Οi Χειμώνες πλέον πόσο συχνά θα είναι τόσο ήπιοι όσο φετος ? . Ολα αυτά αφορούν και επάγονται της ραγδαίας κατάρρευσης της βιόσφαιρας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήπιο είναι και το καλοκαίρι, μέχρι στιγμής. Όπως ο χειμώνας είχε την Μπάρμπαρα, έτσι και τώρα μία καλοκαιρινή Μπάρμπαρα έρχεται επί της ουσίας. Να δούμε και πόσο τελικά θα διαρκέσει, διότι και τον χειμώνα η Μπάρμπαρα έδειχνε αρχικά στα μοντέλα ατελείωτη, αλλά τελικά το έντονο κρύο, συνοδευόμενο από χιονοπτώσεις, κράτησε 3-4 μέρες. Το ίδιο είχε συμβεί και με τους χιονιάδες Μήδεια και Ελπίδα τον Φλεβάρη του 2021 και τον Γενάρη του 2022 αντίστοιχα. Ειδικά η Μήδεια έδειχνε ότι θα κρατήσει σχεδόν από τα μέσα ως το τέλος εκείνου του Φλεβάρη, αλλά από τις 17/2 άρχισαν οι λιακάδες.

      Με όλα τα παραπάνω θέλω απλά να παρατηρήσω ότι δεν σημαίνει πως επειδή σήμερα 10 Ιουλίου δείχνουν τα μοντέλα ότι και στις 20 και στις 22/7 θα επικρατούν ακόμα συνθήκες καύσωνα, αυτό θα συμβεί κιόλας. Παρεμπιπτόντως, και σήμερα Δευτέρα 10/7 με το ζόρι πέρασε η θερμοκρασία τους 35 βαθμούς τοπικά και επιλεκτικά. Mέχρι τις 20 Ιουνίου σε ελάχιστες περιοχές ήταν πάνω από 30β., ο Μάιος και ο Απρίλιος ήταν από τους πιο ψυχρούς της τελευταίας δεκαετίας, αλλά αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί στο διηνεκές.

      Καλοκαίρι είναι, θα κάνει και πολλή ζέστη, κατά περιόδους. Άλλωστε, είχε να κάνει ισχυρό καύσωνα από τις αρχές Αυγούστου 2021. Αντικειμενικά κρίνοντας, λοιπόν, μια χαρά μας έχει πάει το καλοκαίρι - από άποψη θερμοκρασιών, τουλάχιστον - και πέρσι και φέτος.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  10. Μέχρι τώρα κ.Ζιακόπουλε το πρώτο μισό του καλοκαιριού, ούτε μακρύ είναι, ούτε ξηρό και φυσικά ούτε καν θερμό, το αντίθετο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ανώνυμε νομίζω ότι ίσως σου δαφεύγει αυτό με την......"αχλάδα"΄!

      Υ.γ.Ο Κλέων,στρατωτικός και πολιτικός του 5ου π.χ.αιώνα,αντίπαλος του Περικλή, έχει μείνει στην Ιστορία ως συνώνυμο της δημαγωγίας και του λαικισμού. Το "άθλημα" βλέπετε είναι παμπάλαιο!---=======Π.Α.

      Διαγραφή
  11. Και Κλαίων να τον έλεγαν δεν θα έπεφταν έξω. Όσο για την διάρκεια του πιστεύω δυστυχώς οτι προς τα τέλη Αυγούστου θα αποχωρήσει, με κάποια πιο δροσερα διαλείμματα κατά την διάρκεια του. (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κακοκαιρία πάντως με ονομα και με τις ακτινες του ηλιου ατελειωτες, πώτη φορά το βλέπω! Νικ-Νικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κακοκαιρία θεωρείτε και όμως....

      Διαγραφή
    2. Καινούργιοι όροι για να βγαίνουν και τα ονόματα για να "είμαστε σε εγρήγορση".

      Διαγραφή
  13. Καλά όλα αυτά ύστερα από τον ακραία ψυχρό Απρίλη Μάη και το πρώτο μισό και παραπάνω Ιούνιο με αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες τώρα εγώ ο καυσωνάκιας θα πάρω τη ρεβάνς και θα το ευχαριστηθω υπέρ του δεοντος καλώς να μας έρθει και να κρατήσει ως του προφήτη Ηλία με 42+plus ο καιρός δίνει τα ρέστα για τη προηγούμενη ψυχρή 2,5 μηνών περίοδο καλά όλα αυτά αλλά μήπως θα έπρεπε να κηρυχτεί όπως και με το χιονιά μέρα εθνικής αργίας σίγουρα η παρασκευή (ίσως και η πέμπτη η και η Δευτέρα το μόνο σίγουρο είναι ο καιρός των διακοπών και όχι της δουλειάς καύσωνας είναι να τον απολαμβάνεις στην ξαπλώστρα και στη σκιά φυσικά ο γλυκός και ξηρός λίβας να χαϊδεύει τις αισθήσεις καλή διασκέδαση σε όσους τον βιώσουν σωστά άπο την ξάπλα τους και όχι δουλεύοντας Καλό Καλοκαίρι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζεις ηλιθιωδώς ότι δοξάζεσαι!

      Διαγραφή
    2. α) Ο συμβολαιογράφος ξαναχτύπησε.

      β) Σαν σήμερα το 1977 ήμουν 11 ετών και θυμάμαι ότι κόντεψα να πεθάνω από τη ζέστη.

      Διαγραφή
    3. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να λες κοτσάνες και να νομίζεις ότι λες κάτι «σπουδαίο». Δικαίωμά σας να τις λέτε, δικαίωμά μας να μειδιάζουμε . Αχιλλέας.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα αγαπημένε, Ντιρέκτ – η τεχνική του χτυπήματος.
      Προβολή μεγαλύτερης εικόνας.....https://fightacademy.gr/ntirekt-i-texniki-tou-xtipimatos/

      Διαγραφή
    5. Ωστόσο, Χρήστο, η 6η Ιανουαρίου είναι η μέρα με τους περισσότερους θανάτους στο έτος, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή της Μ. Βρετανίας, καθώς από το 2005 ως το 2017 καταγράφονταν κατά μέσο όρο 1.732. Αντίθετα, η 30η Ιουλίου είναι η μέρα με τους λιγότερους θανάτους στο έτος μεταξύ 2005-2017 με μέσο όρο 1.208. Δηλαδή, κατά 13% λιγότερους από τον μέσο όρο (1.387) των υπόλοιπων ημερών του έτους.
      https://www.ygeiamou.gr/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/2361/poia-imera-tou-etous-pethenoun-perissoteroi-anthropoi/

      Από την άλλη, σχεδόν 62 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν σε 35 χώρες της Ευρώπης λόγω ζέστης από τις 30/5 ως τις 4/9/22, όπως γράφει η Le Monde. Aυτή η εκτίμηση έγινε από ερευνητές του l' ISGlobal στην Ισπανία και του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ιατρική Έρευνα στη Γαλλία (Inserm) και υπερβαίνει κατά πολύ τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, που κάνουν λόγο για 15 και 16 χιλ. θανάτους αντίστοιχα από τους καύσωνες του 2022. Η πολύ μεγάλη απόκλιση οφείλεται στο ότι από το Ινστιτούτο Ιnserm υποστηρίζουν ότι δεν μετρούν την πίεση στα συστήματα υγείας μόνο στους καύσωνες, αλλά και όταν επικρατούν θερμοκρασίες που δεν συγκαταλέγονται σε αυτούς, ωστόσο, μπορεί να έχουν επίσης σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

      Η αλήθεια είναι, όμως, ότι πρόκειται για θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη και δεν οφείλονται άμεσα σε αυτή, ενώ για να τους υπολογίσουν μετρούν την υπερβάλλουσα θνησιμότητα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα ή και ολόκληρου του καλοκαιριού. Δηλαδή, αν πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια ή άλλα παθολογικά αίτια το διάστημα της έντονης ζέστης απ' ό,τι συνήθως, αιτία θεωρείται ο καύσωνας, ανεξάρτητα από το αν είναι πραγματικά.

      Αντίθετα, σε περιόδους έντονου ψύχους, ποτέ δεν έχει υπολογιστεί η υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Δεν μετρούν, δηλαδή, αν πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια ή άλλα παθολογικά αίτια σε μία χιονοθύελλα, μία πλημμύρα, μία καταιγίδα, σε ένα διάστημα έντονου κρύου ή και σε όλο τον χειμώνα, αλλά μόνο τους θανάτους που οφείλονταν σε δυστυχήματα από τα καιρικά φαινόμενα. Για αυτό και στις χιονοθύελλες, τις καταιγίδες και τις πλημμύρες υπάρχουν και πολλοί θάνατοι νέων και υγιών ανθρώπων, ενώ στους καύσωνες είναι σπάνιοι ως και ανύπαρκτοι.
      https://www.lemonde.fr/planete/article/2023/07/10/pres-de-62-000-morts-en-europe-lors-de-l-ete-2022_6181350_3244.html
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    6. "Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε"
      Λουίτζι Πιραντέλλο
      και για την αντιγραφή
      Νίκος (φιλόλογος)

      Διαγραφή
    7. Πετάμε μία ατάκα, όταν δεν έχουμε επιχειρήματα. Μπορείτε, λοιπόν, να εξηγήσετε γιατί δεν χρεώνουν στο κρύο του χειμώνα τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά, όπως κάνουν με τη ζέστη του καλοκαιριού. Γιατί δεν βγάζουν την υπερβάλλουσα θνησιμότητα από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 4 Μαρτίου, όπως κάνουν από τις 30 Μάη ως τις 4 Σεπτέμβρη, για να τη χρεώσουν και στη χειμερινή περίοδο στις καιρικές συνθήκες.

      Και μην ξεχνάμε τις ιογενείς λοιμώξεις που ανέκαθεν - αλλά και στην πανδημία, όπως είδαμε - είχαν πολλαπλάσια θύματα τον χειμώνα απ' ό,τι το καλοκαίρι. Όποια στατιστικά κι αν δείτε, οι θάνατοι είναι περισσότεροι τον χειμώνα και δεν μπορεί να μην παίζει ρόλο το κρύο σε αυτό. Άλλωστε, η έκφραση που υπάρχει "να βγάλουμε τον χειμώνα", αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

      Από την άλλη είναι και τα ανθρωποέτη. Αν πεθάνει ένας 20χρονος σε πλημμύρα, διότι σε καύσωνα είναι μάλλον απίθανο, θα χαθούν 60 δικά του χρόνια (ας πούμε ότι θα έφτανε τα 80), συν 80 ή 160 των παιδιών που δεν έκανε. Αν βάλουμε και τα εγγόνια, προσθέτουμε άλλα 160 ή και 320 χαμένα ανθρωποέτη. Αντίθετα, αν πεθάνει ένας 80χρονος στον καύσωνα, δεν υπάρχουν χαμένα ανθρωποέτη, από την άποψη ότι έζησε τη ζωή του, έκανε παιδιά, γνώρισε εγγόνια κ.λ.π. Τα ανθρωποέτη είναι μία παράμετρος που εξετάστηκε πολύ κατά την πανδημία για να μετρήσει τις επιπτώσεις της.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα σας. Τι γίνεται στη Μακρακώμη; Κάθε μέρα βρέχει, χωρίς να βρέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To βροχόμετρο και ο σταθμός είναι ακριβώς δίπλα σε ένα γηπεδακι όποτε ποτίζεται μαζί με το γκαζόν.Ελλας το μεγαλείο σου...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  15. ...Ξεκινώντας,,,από το 10,6 που είχα το πρωί(0600) στο Ανω Βόιο και περιμένοντας να σηκωθεί η υγρασία ...ας είμαι λίγο αισιόδοξος.Παρατηρήσεις λοιπόν
    α)Το Αλγέρι Μαρόκο πέφτει λίγο μακριά από την Ελλάδα
    β)Οταν η αφετηρία της θερμής αέριας μάζας είναι Μαγκρέπ..τότε σε εμάς πρέπει να νικήσει και το δροασερό "ποτάμι" του Αιγαίου..καθώς είναι η μόνη θαλάσσια περιοχή στην Μεσόγειο που έχει ηπεριρωτικά χαρακτηριστικά..αφού ήταν πρωην ξηρά και είναι σχετικά αβαθής.
    γ)Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας εμφανίζεται εμποδισμός στην ΒΔ Ευρώπη με πολλές υποσχέσεις για εμάς.Στα αρνητικά τώρα
    Δυστηχώς τα ηπειρωτικά και κυρίως τα δυτικά θα δεινοπαθήσουν,το διάλειμα της Κυριακής το θεωρώ χωρίς ουσία καθώς δεν έχει κανένα στοιχείο ανακούφισης.Εκείνο όμως που πρέπει να προβληματίσει είναι η κατάσταση την Ιβηρική αλλά και την Ιταλία που πράγματι εδώ και χρόνια έχουν δεινοπαθήσει απο τις ακραίες εκφάνσεις του κλίματος."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός, "Θωμά" για Ιταλία, Ισπανία. Όπως γράφει και ο Guardian μπορεί να σπάσει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας που είναι οι 48,8 βαθμοί από τον Αύγουστο του 2021 στη Σικελία. Και πάλι το ιταλικό νησί θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για την κατάρριψη του δικού του ρεκόρ, καθώς στη Σικελία, αλλά και στη Σαρδηνία αναμένονται θερμοκρασίες 47-48 βαθμών τις επόμενες μέρες. Είναι ο πρώτος καύσωνας που αναμένεται να επηρεάσει φέτος την Ιταλία, μετά από μία άνοιξη και ένα ξεκίνημα του καλοκαιριού με καταιγίδες και πλημμύρες.

      Ακόμα κι αν δεν καταρριφθεί το ρεκόρ, οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 40-45 βαθμών στην Ιταλία, που ονόμασε τον συγκεκριμένο αντικυκλώνα Κέρβερο, καθώς η έντονη ζέστη αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο βδομάδες στα κεντρικά και τα νότια της χώρας και να υποχωρήσει ελαφρώς μόνο στον βορρά. Έτσι, επιλέχθηκε το όνομα Κέρβερος, που ήταν ο σκύλος που φυλούσε την κόλαση του Άδη και είχε τρία κεφάλια, επειδή και η Ιταλία θα χωριστεί σε τρεις κλιματικές ζώνες (βορράς, κεντρική χώρα και νότος), με την υγρασία να εκτοξεύεται τα βράδια. Πάντως, το ότι δεν θα πέφτει κάτω από τους 22 βαθμούς η θερμοκρασία τις νύχτες, που αναφέρουν οι Ιταλοί, δεν το λες και τραγικό.

      Ο καύσωνας θα επηρεάσει επίσης τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ισπανία, όπου αναμένονται θερμοκρασίες 44 βαθμών, οι οποίοι καταγράφηκαν ήδη από τη Δευτέρα 10/7 στην κοιλάδα του Γουαλδακιβίρ, ενώ 43 βαθμοί αναμένονται στη Μάλαγα την Τετάρτη 12/7, που θα είναι, όμως, η τελευταία μέρα του καύσωνα στην Ιβηρική. Αντίθετα στην Ελλάδα, που για πρώτη φορά δόθηκε όνομα (Κλέων) σε έναν καύσωνα, αυτός αναμένεται να έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, με θερμοκρασίες 42-43 βαθμούς την Παρασκευή 14/7.

      Για αυτό δόθηκε από τα αρμόδια υπουργεία εντολή στους εργοδότες να διασφαλίσουν ότι το προσωπικό δεν θα δουλεύει σε εξωτερικούς χώρους από τα μεσημέρια μέχρι τις 5μ.μ., ενώ έχουν ανοίξει κλιματιζόμενοι χώροι στην Αθήνα, όπου θα υπάρχουν και 150 σημεία με νερό για να πίνουν και να δροσίζονται τα αδέσποτα ζώα.
      https://www.theguardian.com/world/2023/jul/10/italy-heatwave-temperatures-european-record-forecast
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Aγαπητέ Β.ΣΠ. σοβαρές οι επισημάνσεις σου αλλά να θυμίσω και εγώ χαρακτηριστικά
      α)Η Σικελία μετα το καυτό καλοκαίρι του 2021 κυριολεκτικά πνίγηκε από αλλεπάληλες καταιγίδες ...θυμίζω 400 mm σε λίηες μέρες
      β)Η Ισπανία γνώρισε εναν από τους σκληρότερους χειμώνες το 2020-2021 με μισό μετρο στην Μαδρίτη,φέτος ξεράθηκε από τον χειμώνα με συνεχείς θερμούς αντικυκλώνες από πάνω της.
      γ)Όπβς ειχε επισημάνει ο κύριος Ζιακόπουλος η κλασική μεσογειακή κυκλοφορία με χαμηλά από τον Αντλαντικό...αγνοείται.
      Δέν ξέρω την επόμενη μέρα κλιματικά για αυτές τις χώρες αλλά και για την νότια Γαλλία...και τι κανουν εκεί οι αγρότες."θωμάς"

      Διαγραφή
  16. Τα είπε όλα ο δάσκαλος,τουλάχιστον ορισμένοι ας σεβαστουν ότι κάποιοι άνθρωποι όπως εγώ που η δουλειά τους είναι εξωτερική περιμένουν εδώ να ενημερωθούν σοβαρά απ τον δάσκαλο για τον καιρό!!Εσύ φίλε βάλε αργία στον εαυτό σου και πήγαινε να βρεις τον λιβα!!Αντηλιακό βάλε μόνο γιατί ο Ήλιος φέτος δεν αστειεύεται καθόλου!πίστεψε με!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. NW Pindos
    Καλημέρα σε όλη την παρέα!! Συνηθίζω να γράφω σχόλια στο καταχείμωνο όταν ξεκινάν τα πρώτα χιόνια! Ωστόσο, βρισκόμαστε ενόψει ενός ακραίου, από ότι φαίνεται, καύσωνα, βάσει των προβλέψεων ακόμη και για 44αρια και 45αρια! Το αντίστροφο, δηλαδή, ενός ακραίου πολικού ψύχους (για τη χώρα μας πάντα).
    Αυτό, που θα ήθελα να πω είναι ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ειδικώς: α) θα πρέπει να απαγορευθούν κυρίως από Πέμπτη και μετά όλες οι υπαίθριες εργασίες (δεν το συζητάμε), β) συνεχής κατανάλωση δροσερού - κρύου νερού (τουλάχιστον 3-4 λίτρα την ημέρα με σταδιακή, εννοείται, κατανομή κατά τη διάρκεια της ημέρας π.χ. δύο ποτήρια νερό ανά 2-3 ώρες ) ώστε ο οργανισμός να μην βιώσει καταστάσεις δυσφορίας - θερμοπληξίας. Η θερμοπληξία οφείλεται κατεξοχήν στην έλλειψη νερού στον οργανισμό. Ελαφριά γεύματα, γ) όσοι έχουν σπίτια σε ορεινά χωριά και τη σχετική δυνατότητα καλύτερα να περάσουν εκεί τις ημέρες του καύσωνα, κυρίως ηλικιωμένοι, δ) προσοχή στην οδήγηση μέσα στον καύσωνα και όχι πεζοπορίες εν μέσω καύσωνα. Παραμονή σε δροσερά και σκιερά μέρη και όχι ακραία μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ κλιματιζόμενου χώρου και εξωτερικής θερμοκρασίας. Το μεγάλο πρόβλημα με τα αστικά κέντρα σε σχέση με τα ηπειρωτικά είναι ότι στα πρώτα παραμένει υψηλή και η ελάχιστη θερμοκρασία κατά τις βραδυνές ώρες. Πάντοτε παγωμένα νερά μαζί σας στο αυτοκίνητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν μπορώ να βρω τον Μάριο που είχε γράψει σε προηγούμενο post του δασκάλου κάτι για το μετεωρολογικό σταθμό του Χαροκοπείου. Όποιος μπορεί ας βγάλει κάποιες φωτογραφίες από το μετεωρολογικό σταθμό και την ακριβή τοποθεσία του γιατί φαίνεται να βρίσκεται πίσω από το κτίριο του Χαροκόπειο κόντρα στο βορειοανατολικό αέρα πράγμα που με κάνει να πιστεύω ότι όντως οι τιμές είναι πλασματικές ανεξαρτήτως αν βρίσκεται στα δύο μέτρα υψόμετρο από το έδαφος. Το e-mail μου είναι meteovas79@yahoo.gr για όποιον βγάλει κάποια στιγμή φωτογραφίες και θα ήθελε να τις μοιραστεί μαζί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εντάξει,πήξαμε στην υπερβολή....Θα είχαμε το καλοκαίρι με τα 50άρια και τα μόνιμα 45 άρια και μετά είπαν ότι θα είχαμε τη χρονιά χωρίς καλοκαίρι. Τελικά είχαμε δροσιά και ψύχρα το Μάη χωρίς ψυχρές εισβολές που παλιά ήταν συχνό φαινόμενο και ήρθε ένα φυσιολογικό καλοκαίρι. Και όταν ο διαφαινόμενος καύσωνας έφτασε κοντά και κλείδωσαν οι προγνώσεις αποδείχθηκε ότι έρχεται ένας καύσωνας από εκείνους που μια φορά τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο είναι πολύ κοινός! Το ότι τα καλοκαίρια μας είναι μονίμως θερμά τις τελευταίες δεκαετίες είναι αλήθεια και δε θα αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη το φετινό είναι αλήθεια αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το αντιπροσωπευτικό δείγμα των θερμών τελευταίων δεκαετιών!
    Ψυχραιμία εις άπαντας λοιπόν και προσοχή στο μέτρο που όλοι έχουμε συνηθίσει για ένα πολύ γνωστό και κοινό καιρικό φαινόμενο για την πατρίδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η διάρκεια όμως του καύσωνα για 10 και βάλε μέρες προβληματίζει πολύ. Δεν ήταν έτσι τις προηγούμενες δεκαετίες. Διαρκούσε το πολύ 3 με 4 μέρες και ακολουθούσαν βόρειοι ανεμοι και μπουρίνι.

      Διαγραφή
  20. Νομίζω ότι θα δικαιωθεί πάλι ο δάσκαλος μας...οι μέγιστες δεν φαίνονται να είναι κάτι σπάνιο για Ιούλιο...η διάρκεια ίσως να κλέψει τις εντυπώσεις αλλά ως γνωστόν πέραν των επτά ημερών οι προβλέψεις είναι...απρόβλεπτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή