Η πιθανή εξέλιξη του καιρού ως τα τέλη του μήνα

Υποχώρηση αναμένεται να παρουσιάσει ο καύσωνας στην Ισπανία και τη Β. Ιταλία, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές της Ν. Ευρώπης θα συνεχιστεί και μάλιστα κατά τόπους θα ενταθεί. 

Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η θερμοκρασία θα φθάσει τους 43 βαθμούς και όλα δείχνουν ότι το Σαββατοκύριακο θα είναι πιο ζεστό, με τη θερμοκρασία να φθάνει ακόμα και τους 45 βαθμούς (Α. Στερεά και Α. Πελοπόννησος). 

Οι άνεμοι την Παρασκευή και το Σάββατο μόνο στο Α-ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο θα φθάνουν τα 5 μποφόρ, αλλά σταδιακά την Κυριακή θα επικρατήσουν παντού Δ-ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Εννοείται ότι ο συνδυασμός των σχετικά ενισχυμένων ανέμων με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει πολύ τον κίνδυνο των πυρκαγιών και όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο συγκεκριμένο θέμα. 


Τη Δευτέρα (24/7), προβλέπεται και πάλι ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Α-ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο) και οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν κυρίως στην Α. Ελλάδα. 

Την Τρίτη (25/7), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού αφορούν στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα και θα είναι: η εξασθένηση των ανέμων και η άνοδος της θερμοκρασίας. 

Το διήμερο Τετάρτη  - Πέμπτη (26-27/7) και εν μέρει την Παρασκευή (28/7) αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα. Το πού ακριβώς θα φθάσει ο υδράργυρος θα το δούμε στην πορεία. Το παρήγορο είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα η ζέστη αυτή θα αποτελέσει το grand finale του πολυήμερου και έντονου θερμού κύματος του φετινού Ιουλίου. 

Τέλος, για τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου σας είχα υποσχεθεί λίγη δροσιά. Ελπίζω να μην γκρινιάξετε πολύ αν αντί της λίγης δροσιάς βολευτούμε με έναν σαφώς ηπιότερο καύσωνα. 

95 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους ημέρα νούμερο 1 για τον καινούργιο καύσωνα. Ας ελπίσουμε να φανεί επιτέλους ένα φως στο τούνελ και να ξεφύγουμε από τους μικρούς και μεγάλους καύσωνες σε μικρές και μεγάλες δροσιές

    Αναλυτικά υψηλότερες θερμοκρασίες από αξιόπιστους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιφέρειας μας ήταν οι εξής:

    Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 42,7
    Λάρισα EAA 42,5
    Λάρισα ATA 41,6
    ΑΣ Πλατανουλιων 41,3
    Δένδρα Τυρνάβου 41,3
    Πλατανούλια 41,2
    Χάλκη Λάρισας 41,2
    Νέσσωνα Συκουρίου 41,1
    Λαρισα ΕΜΥ 41

    Σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας σημειώθηκαν:
    Ελασσόνα 40.5
    Φάρσαλα 40,6
    Καρδίτσα πόλη 41,6
    Τρίκαλα 40,7
    Καλαμπάκα 38.6
    Μουζάκι 39,2
    Αγιά Λάρισας 36,1
    Βόλος κέντρο 38,9
    Βόλος παραλία 34,8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασιλη νομιζω οτι για την εγκατασταση θερμομετρου σε μετεορολογικο σταθμο οφειλουν να πληρουνται ορισμενα κριτηρια,οπως το οτι πρεπει το θερμομετρο οπως και ο ιδιος μετεορολογικος κλωβος να εχει υψος τουλαχιστον 2 μετρα απο την επιφανεια του εδαφους,και να λειτουργει ο μηχανισμος αερισμου.
      Τα υπολοιπα κριτηρια ποια μπορει να ειναι που πρεπει να πληρουνται για την τοποθετηση των θερμομετρων;

      Διαγραφή
    2. Όταν είσαι σε ανοιχτό χώρο 2 μέτρα από το έδαφος. Αν είσαι σε πόλη σε ταράτσα σε γωνία με βόρεια κυρίως προσανατολισμό και να μην υπάρχουν κοντά μεγάλα εμπόδια. Το παν είναι ο αερισμός γιατί αλλιώς απολαμβάνεις τα κάλπικα 40+ της ΕΜΥ με τους αυτόματους θερμοκαζανακια.

      Διαγραφή
    3. Δεν απαιτηται στο θεμα της εγκαταστασης των θερμομετρων να υπαρχει γυρω χωρος πρασινου για καλυτερη αντιπροσωπευτικοτητα των θερμοκρασιων τους καλοκαιρινους μηνες;

      Διαγραφή
    4. Ναι για τους σταθμούς εδάφους πράσινο. Για τις ταράτσες γωνία να υπάρχει ανοιχτός ορίζοντας.

      Διαγραφή
  2. καυσωνας σαχαριανων προδιαγραφων........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε ολους από τη Στοκχόλμη.Σαν πρώην κάτοικος ιωαννινων δε μου λείπει καθόλου η απάλευτη ζέστη .Βροχή και σήμερα εδώ κατά διαστήματα και θερμοκρασία μέγιστη 16-17c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάκη καλησπέρα.
      Σχεδόν σαραντάρισαν σήμερα τα Γιάννενα!

      Διαγραφή
    2. Χαλι μαύρο φίλε Φώτη !!!Εδω θελουμε ζακέτα .Μάκης Στοκχόλμη

      Διαγραφή
  4. Οκ Δάσκαλε
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή ο δάσκαλος μας προσέχει πολύ τις λέξεις που χρησιμοποιεί το "ηπιότερο καύσωνα" μου ακούγεται περισσότερο σαν προσπάθεια να μας δώσει κουράγιο γιατί πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Υπάρχουν πολύ θερμές αέριες μάζες με συνεχόμενη τάση για επέκταση στην βόρεια Αφρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, το σχόλιο σου ότι ένας ήπιος καύσωνας θα συνεχίζεται με διαλείμματα ως τις 4 Αυγούστου, επιβεβαιώνεται από το πρωινό τρέξιμο του τζίφου. Ωστόσο, θα έχουμε προσαρμοστεί μέχρι τότε (αστειεύομαι). Πέρα από την πλάκα, πάντως, είναι αξιοθαύμαστη η προσαρμοστικότητα των ειδών διαχρονικά. Το αποδεικνύει το ότι οι καύσωνες που βιώνουμε κάποιες μέρες στην Ελλάδα είναι η καθημερινότητα για μήνες σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και με πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες.

      Και οι άνθρωποι επιβιώνουν μια χαρά - από άποψη καιρού, διότι δυστυχώς οι ένοπλες συρράξεις, με συνέπεια τη φτώχεια και την εξαθλίωση για όσους γλιτώσουν από τις σφαίρες είναι μία άλλη καθημερινότητα εκεί - έστω και με το air condition στο φουλ. Μας έλεγε πρόσφατα γνωστός που δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή, ότι "αέρα αναπνέω μόνο τον χειμώνα, το καλοκαίρι είμαι με το air condition στο σπίτι, κατεβαίνω στο κλιματιζόμενο υπόγειο γκαράζ, μπαίνω στο αυτοκίνητο με air condition, σταθμεύω στο επίσης κλιματιζόμενο πάρκινγκ της δουλειάς και εργάζομαι με air condition στο γραφείο.

      Το αντίστροφο, δηλαδή, με καλοριφέρ, έκανε για μήνες τους χειμώνες στον Καναδά μακρινός συγγενής μίας θείας μου. Αλλά και συνάδελφος του αδελφού μου που είναι σε παράρτημα της Πολωνίας, του έλεγε ότι τον χειμώνα μετά τις 5μ.μ. είναι ρίσκο να βγεις έξω, ειδικά αν δεν έχεις καλυμμένη με χοντρά ρούχα κάθε σπιθαμή του σώματος σου.

      Με όλα αυτά θέλω να επισημάνω ότι από άποψη καιρού η Ελλάδα είναι - ακόμα, τουλάχιστον, διότι διάβασα στη Le Monde ότι οι μέρες με καύσωνα θα αυξηθούν κατά 15 με 20 ως το 2050 - από τις πιο ευνοημένες στον πλανήτη. Ακόμα και με τις πυρκαγιές, που οι μέρες που θα υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν θα αυξηθούν, επίσης, κατά 15% με 70%, το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι κλιματικό, διότι διαχρονικά δεν δίνονται χρήματα για την πρόληψη τους, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα.
      https://www.lemonde.fr/planete/article/2023/07/20/en-grece-des-incendies-a-repetition-et-toujours-un-manque-de-prevention_6182766_3244.html
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ίσως το λέει και γιατί η κάλυψη του καύσωνα απ τα μμε δεν είναι ανάλογη του τι συμβαίνει.Καλοκαιρι είναι και έχει καύσωνα

      Διαγραφή
  6. Όπως το χιονι έτσι και ο καύσωνας δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα μέρη του φίλου μας Χριστόδουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η επομενη εβδομαδα που θα συνδυαστει με υψηλοτατες θερμοκρασιες και δυτικους ξηρους ανεμους θα κανουν την κατασταση εξαιρετικα επικινδυνη για την δημιουργια και την εξαπλωση των πυρκαγιων πραγμα που σημαινει οτι η χωρα μας θα βρεθει κυριολεκτικα μεσα στην κολαση με το θεμα να εχει να κανει οχι τοσο απο το θεμα πως θα κανει καυσωνα,οσο περισσοτερο μην βρεθει απο την μια στιγμη στην αλλη ζωσμενη με ανεξελεγκτες φωτιες που θα θυμιζουν εκρηξεις υπερηφαιστειων και θα την κανουν να παραλυσει.
    Μεχρι και ο πρωθυπουργος ακυρωσε τα ταξιδια του στο εξωτερικο απο οτι ακουσα.
    Εξαιρετικα επικινδυνες και εφιαλτικες καταστασεις,βγαλμενες απο τις πυλες της κολασεως που θα ανοιξουν διαπλατα τις πορτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ σε όλα τα γραφόμενα τού δασκάλου γιά την εξέλιξη έως το τέλος τού μήνα.
    Άλλωστε πάνω κάτω τα ίδια έγραψα και εγώ στην προηγούμενη ανάρτηση.
    Καλό ξημέρωμα από την βάση της πόλης πιά λόγω δουλειάς,με τη ζέστη έντονη μεν τώρα το βραδάκι αλλά αρκετά πιό ανεκτή από την παράκτια Ναυπακτία καθώς εδώ σε αντίθεση με εκεί η σχετική υγρασία κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάλι τα ίδια με την σουηδια !.Κ ερωτώ πάλι πόσο έχει αλλάξει επί το θερμότερο την τελευταία 15ετια ο καιρός?όνειρο ξεχασμένο οι χιονοθυελες ανεβασμένη θερμοκρασία πυρκαγιες Κ ξηρασια που δεν υπήρχαν παλία!.!!έτυχε φέτος να εμφανιστεί δροσερό καλοκαίρι όμως παλεύει η σουηδια η Γερμανία η Γαλλία όλη η Ευρώπη ο Καναδάς Κ η Αμερική Κ όλος ο πλανητης για ρεκόρ ανόδου τα τελευταία χρονια!Κ ο Ιούνιος στην χώρα μας ήταν δροσερός Κ λοιπόν τι εγινε?Ολα, αυτά με στοιχεια!!πολύ ήπιος οχειμωναςπου πέρασε Κ η πόλη, μ ΟΥ ο βολος είχε 5 μέρες χιονι! Κ τι με αυτό??τελικά με αποδειξεις νομίζω ότι Κ η σουηδια καμία σχέση δεν έχει, με τα παλιά πλεον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πυρκαγιές στην Ελλάδα υπήρχαν κάθε καλοκαίρι από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Παιδάκι ήμουν στα τέλη της δεκαετίας του '80 και σβήναμε με τα λάστιχα για το πότισμα φωτιές στο Θυμάρι, παιδάκι ήμουν όταν είχαμε πάει διακοπές στην Κέρκυρα και κάηκαν στο δάσος δύο τουρίστες. Οι πυρκαγιές δεν είναι καιρικό φαινόμενο - άσχετα αν ευνοούνται από καιρικές συνθήκες, όπως τα μελτέμια - αλλά αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό, ανθρώπινων λαθών, παραλείψεων και σκοπιμοτήτων. Οι απόψεις του καθενός είναι σεβαστές, αλλά μην διαστρεβλώνουμε και την πραγματικότητα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Όχι μόνο στο τέλος, αλλά και στις αρχές της δεκαετίας του '80 : το 1981, επί Ράλλη - αλλά λίγο πριν τις εκλογές - κάηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα, κυρίως στην Αττική, πάλι.

      Διαγραφή
  10. Κρίμα που απουσιάζει εις τας αιωνίους μονάς ο Δάντης ( Dante Alighieri) ,για να επιληφθεί αρμοδίως της επερχομένης......κολάσεως !!!.---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τουλάχιστον, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 20-21/7 έπεσε η θερμοκρασία κάτω από τους 30 βαθμούς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της Αττικής. Μόνο οι Αμπελόκηποι και η Νέα Σμύρνη είχαν 30άρια, αλλά και χαμηλότερη υγρασία από τα παραθαλάσσια. Στον αντίποδα, η θερμοκρασία στο Πόρτο Ράφτη υποχώρησε στους 22 βαθμούς, στο Μαρκόπουλο στους 25β. στα Σπάτα στους 24β., στην Ανάβυσσο στους 26β., σε Καλλιθέα, Σαλαμίνα, Αθήνα και Άλιμο στους 28β., στον Πειραιά στους 29β., στο Φάληρο στους 29,5β. Η Βάρη που έπιασε σχεδόν 41 βαθμούς τη μέρα, έπεσε στους 26β. τη νύχτα.

    Επίσης, οι δείκτες δυσφορίας δεν ξεπερνούσαν πολύ τις ονομαστικές τιμές της θερμοκρασίας. Όταν βρισκόσουν έξω υπήρχε αίσθηση δροσιάς, τα σπίτια, ειδικά τα μικρά που δεν έχουν καλή μόνωση και τα βλέπει από παντού ο ήλιος, έχουν "πυρώσει", βέβαια, αλλά ακόμα και σε αυτά τη νύχτα και τώρα νωρίς το πρωί της Παρασκευής 21/7, που η θερμοκρασία είναι 28 βαθμοί, η κατάσταση είναι ανεκτή.

    Για παράδειγμα, δεν χρειαστήκαμε ανεμιστήρα ούτε χθες τη νύχτα, ενώ στα θερινά σινεμά της Σαρωνίδας, που είναι και κατάλληλα διαμορφωμένα με πολλά φυτά κ.λ.π., είναι ακόμα πιο δροσερά. Η πυρκαγιά εκεί πρέπει να εκδηλώθηκε, εξάλλου, πολύ ψηλά, αφού καμένο μυρίζει μόνο όταν περάσεις τη μεγάλη ανηφόρα της λεωφόρου Σαρωνίδος και αρχίσεις να κατεβαίνεις προς Ανάβυσσο. Ούτε εκεί φαίνονται καμένα, απλά σου έρχεται η μυρωδιά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ βρε Βαγγέλη, έπεσε η θερμοκρασία με το ζόρι το ξημέρωμα στην Αθήνα κάτω από τους 30β και το θεωρείς επίτευγμα?
      Εγώ το πρωί σήμερα 23 βαθμούς είχα και το air cool δουλεύει μέρα νύχτα φαντάσου.
      Τα ντουβάρια ήδη έχουν βράσει.
      Ο καθένας όπως την αντιλαμβάνεται τη ζέστη βέβαια.

      Διαγραφή
    2. Με τον νοτιά δεν έχει πολλή ζέστη στην Αττική, Φώτη, ειδικά στην παραθαλάσσια. Ενδεικτικά σήμερα Παρασκευή, περασμένες 3μ.μ., τα παράκτια από τον Πειραιά ως την Ανάβυσσο και το Λαύριο έχουν 32-33 βαθμούς. Αλλά και πιο μακριά από τη θάλασσα, στην Καλλιθέα, τη Νέα Σμύρνη, την Αθήνα κ.λ.π. η θερμοκρασία είναι 35-36 βαθμοί και μόνο στα βόρεια προάστια (Ψυχικό, Μαρούσι) ανεβαίνει στους 37-38β., διότι δεν φτάνει ως εκεί η αύρα του νοτιά.

      Όσο για τα βράδια, σε περιοχές χωρίς πυκνή δόμηση και με πολλά δέντρα και χώμα, τη βγάζεις άνετα με ανοιχτά παράθυρα, ενώ όταν κάθεσαι εκτός σπιτιού είναι αντικειμενικά δροσερά. Στον αστικό ιστό θα πρέπει να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού είτε με τεχνητά μέσα (air condition), ή με τεχνάσματα (κλείνοντας τα παντζούρια, ενίοτε και τα παράθυρα στον ήλιο), ενώ και έξω από αυτό δεν υπάρχει φυσικά η αίσθηση της δροσιάς, αλλά και πάλι δεν είναι και τόσο δραματικά. Αν γυρίσει σε δυτικό, βέβαια, την Κυριακή 23/7, θα είναι φυσικά χειρότερα για την Αττική.

      Κατά τα άλλα, θέλω να γράφω και κάτι θετικό, διότι ο φόβος και ηττοπάθεια που ενσταλάζουν τα ΜΜΕ στον κόσμο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Πουλάνε φόβο κι εμείς αγοράζουμε αφειδώς. Φόβο για τους καύσωνες, φόβο για τους χιονιάδες, φόβο για τις καταιγίδες, φόβο ακόμα και για τις τσούχτρες. Κι όλα αυτά μετά από 2,5 χρόνια φόβου για την πανδημία. Και μετά από 10 χρόνια φόβου για την οικονομία.

      Ας δούμε λίγο θετικά τη ζωή. Άλλωστε, αυτή η εποχή μας έτυχε να ζήσουμε. Υπήρξαν και πολύ χειρότερες - ο καιρός δεν είναι το παν - και ανεξάρτητα από αυτό δεν ωφελεί σε τίποτα να ζεις συνέχεια με το άγχος ότι κάτι κακό θα συμβεί.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  12. Δυνατή καταιγίδα στα ορεινά της Ξάνθης (Εχινο κλπ) χθες το απόγευμα με χαλάζι και σφοδρους ανέμους. Ίσα ίσα έφτασαν δυο τρεις ψιχάλες στην πόλη της Ξάνθης. Δεν μπορώ να ότι δροσισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kαλημέρα σε όλους και καλή αρχή καύσωνα να έχουμε. Βάση ΝΑSA πάμε στο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην γη και φαίνεται το 24 να είναι ακόμα θερμότερο λόγω Εl Nino.

    Eχετε δει πριν τις προεκλογικές δηλώσεις κανέναν να μιλάει για αντιμετώπιση της αστικής νησίδας κανείς; Πέρα από δρόμους και κτήρια υπάρχει κανείς σοβαρός για την αντιμετώπιση της κατάστασης; Σε περιοχές που η θερμοκρασία δεν πέφτει ήδη κάτω από 30c μιλάμε πλέον για Μέση Ανατολή. Ερχονται καύσωνες διαρκείας και όλοι κοιμούντα ή είναι ιδέα μου;

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαίνω για να συμφωνήσω...με τον ανώνυμο των 05.55μ.μ....στην χώρα.όπου το αυτονόητο...φαίνεται παράλογο..."θωμάς"

      Διαγραφή
  14. Καλημερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους!
    Ειναι τοσο τραγικα τα πραγματα που ενω εχουμε μπροστα μας ενα 3ημερο καυσωνα, το ματι παει κατευθειαν στους χαρτες του επομενου καυσωνα 26-27...
    Καλα κανει ο δασκαλος και δεν αναφερει ακομα τιμες θερμοκρασιων για εκεινες τις μερες. Αυτο που θελω να πω, ειναι οτι τριζουν παρα πολλα ρεκορ!!
    Δυσκολη κατασταση για πολυ κοσμο. Ευπαθεις ομαδες, εργαζομενοι σε εξωτερικους χωρους κ.λ.π.
    Επικινδυνες μερες λαμβανοντας στα υποψιν και την καταπονηση που ηδη υπαρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καύσωνας που δεν έχουν ζήσει οι παππούδες και οι γονείς μας ειναι αυτός που ζούμε φέτος και μια καιρική εικόνα από το μέλλον που θα ζήσουν τα παιδιά μας. Εικόνα άκρως ανησυχητική! Κατά τα άλλα δεν μας άρεσαν οι βροχές και οι δροσιες του Ιουνίου και γκρινιαζαμε ποτέ θα έρθει το καλοκαίρι! Είπαμε να καλοκαίριασει αλλά όχι να πάμε στο άλλο ακρο και να ψηθουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα το ξανά γράψω με πλήρη ευθύνη των όσων εκφράζω και με απέραντο σεβασμό στην επιστήμη της μετεωρολογίας που τόσο πολύ εκτιμώ.
    Αυτό πάει γιά κάποιους πού θέλουν σώνει και καλά να μας πουν ότι ο φετινός Ιούλιος είναι άκρως φυσιολογικός.
    ΔΕΝ είναι πρωτόγνωρες οι θερμοκρασίες πού έχουμε και θα έχουμε σε σχέση με το παρελθόν, αλλά Η ΑΠΊΣΤΕΥΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ τού φαινομένου χωρίς καμία ουσιαστική αποκλιμάκωση.
    Αυτό ΝΑΙ, δεν είναι καθόλου φυσιολογικό η συνηθισμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ακόμη μια φορά μιλάς σωστά φίλε Φώτη... Όποιος θέλει να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ας το κάνει...
      Βράζουν εδώ και μέρες μέχρι και τα ορεινά χωριά της επαρχίας μας.
      Η Κόνιτσα είναι αφόρητη χωρίς κλιματισμό και Αώο.
      Καλή δύναμη σε όλους

      Διαγραφή
    2. Συγνώμη αλλά υπάρχει κάποιος και εντός του μπλογκ αλλά και εκτός που θεωρεί ότι ο Ιούλιος είναι άκρως φυσιολογικός? Ποιος το είπε αυτό εδώ στο μπλογκ?

      Διαγραφή
    3. Η βιασύνη της εποχής που θέλει τρομολαγνία κατέστησε κάποιους να τον βγάλουν τον χειρότερο Ιούλιο πριν καν τελειώσει.Μπορεί να σθμβεί αλλα γιατί βιάζονται;Θα πρέπει στην Αθήνα να έχει 12 μέρες σερι με 40+ για να περάσει το 87 και το 2021.

      Διαγραφή
    4. Ναι υπάρχουν αρκετοί..
      Εκτός του μπλογκ αναφέρομαι.

      Διαγραφή
  17. Και το Σεπτέμβριο αρχίζει η περίοδος των τυφώνων για τη Μεσόγειο! Για να ολοκληρωθεί η νέα υποτροπική κανονικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εδώ στην ανατολική Πελοπόννησο δεν έχει βρέξει αρκετά από τις αστάθειες που πέρασαν.Στον καύσωνα όμως είμαστε παρών απο τις πρώτες περιοχές.Συν αυτώ και επικίνδυνη περιοχή για φωτιά.
    Μήπως στο κοντινό μέλλον είναι και απο τις πρώτες περιοχές ερημοποίησης;
    Πενήντα δύο χρόνων που είμαι σήμερα, δεν έχω θυμηθεί πλήρες ακαρπια στον ελαιώνα της περιοχής μου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ελλάδας.Δυσκολοι καιροί.
    Καλό απόγευμα σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως Δημήτρη,σε κάποιες μελέτες που είχα δει παλιότερα ,η περιοχή μας αναφερόταν στις υποψήφιες προς ερημοποίηση.
      Όσο για την ακαρπία στους μη αρδευόμενους ελαιώνες,το ιδιο συμβαίνει παντού.Αλλά και για τους αρδευόμενους ,έως πότε θα υπάρχει νερό ;.'Ολο και λιγοστεύει.
      Μες το κατακαλόκαιρο κάνω όνειρα για μια επόμενη χρονιά πλούσια σε νερά. Όνειρα θερινής νυκτός ,θα μου πείτε.Τι να κάνω ,δεν πάει άλλο !!.
      Χαιρετισμούς σε όλους από την πολύ ζεστή ,αλλά οχι διακεκαυμένη (ακόμα) Δυτική Κορινθία.---====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Δημήτρη εκτός από την ανομβρία που υπάρχει η ελιά για να καρπισει θέλει κρύο!και το χιόνι της κάνει πολύ καλό,αλλά τελειώσανε αυτά!παλιότερα πίστευα πως ο καιρός "κύκλους" κανει,τώρα πιστεύω πως η κανονικότητα έχει χαθεί...ο χειμώνας που πέρασε ήταν απ' τους πιο ζεστούς και ανομβρους...Τα ίδια και εδώ στην περιοχή μου! Κάρυστος Ευβοίας

      Διαγραφή
  19. Ακραίοι καύσωνες με μέσο χρόνο επαναφοράς την τριακονταετία όπως είχε γράψει ο δάσκαλος μετά τον καύσωνα του 2021 αλλά είχε τονίσει ότι δεν πρέπει να μας δημιουργεί ψευδαίσθηση κανονικότητας, νά τον πάλι το 2023 στη διετία. Άραγε θα έρθει ο επόμενος του χρόνου; Ή μήπως θα έχουμε δύο ή τρία τέτοια κύματα ανά καλοκαίρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να πω και εγώ για την περιοχή μου ζέστη έχουμε καταλάβει μέχρι στιγμής,αλλά σχεδόν καθημερινά έχει αεράκι, φυσιολογικη ζέστη για την εποχή εδώ στην περιοχή μου μέχρι στιγμής και σήμερα η θερμοκρασία μέχρι 37 βαθμούς και αεράκι που φυσάει να κάνει την ατμόσφαιρα ποιο ευχάριστη,από αύριο ίσως τα ποιο δύσκολα θα δείξει, Χρήστος Όθρυς και δεν μιλάω για τα ποιο ορεινά αλλά και τα πεδινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καύσωνας: «Θα σπάσει το ρεκόρ του 1987» λέει ο διευθυντής της ΕΜΥ
    https://www.newsit.gr/ellada/kaysonas-tha-spasei-to-rekor-tou-1987-leei-o-dieythyntis-tis-emy/3823111/?fbclid=IwAR3GH5cdyCbkKrj2BigRkWV-eKjTvX9lqy_T4dvnVZe6DPen2R2PGoWVgUg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τα επομενα χρονια προς το τέλος της δεκαετίας και την αρχή της επόμενης , οι "καλοκαιρινες" άδειες των ευρωπαίων (κυρίως) στη Μεσόγειο , θ'αλλάξουν "εποχή" . Τα ηνία θα λάβει το "παλαιό" φθινόπωρο για αρχή και βλέπουμε για την "παλαιά" άνοιξη δευτερευόντως ... Οψόμεθα
    Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τα μπετά βράζουν στην Αθηνα, αλλά εμείς μυαλό δεν βάζουμε . Η οικοδομική δραστηριότητα οργιάζει με νέες οικοδομές παντού .Οποία μονοκατοικία έχει αντέξει μέσω αντιπαροχης γίνεται εξαωροφη πολυκατοικία .Το Ελληνικό ήταν μια ευκαιρία να δωθεί στον. πληθυσμό ένα τεράστιο πάρκο , ανάσα για την πόλη . Αντί αυτού ουρανοξύστες , πολυτελείς κατοικίες και mall...Αντί να βελτιώνεται το αστικό περιβάλλον επιβαρύνεται με επιπλέον μπετον .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δυστυχώς μόλις διάβασα γιά τον πρώτο νεκρό από το κύμα καύσωνα.
    Εάν τελικά ισχύουν οι πληροφορίες το θύμα είναι ένας 43χρονος ντελίβερι πού εν μέσω εργασίας του το μεσημέρι έπαθε θερμοπληξία, ανέβασε πυρετό και με το πού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έπαθε τρία απανωτά εγκεφαλικά χάνοντας τη μάχη γιά τη ζωή.
    Αυτά πού γράψαμε προχτές γιά την ανάγκη προληπτικών μέτρων και οι επιχειρήσεις να φροντίσουν να μη δουλεύει κανένας έξω μεταξύ 12 και 6 το απόγευμα, από το ένα αφτί μπήκε και από το άλλο βγήκε σε πολλούς.
    Η μπανανία πού ζούμε δε θα γίνει ποτέ χώρα και αυτό δεν οφείλετε μόνο στους πολιτικούς μας αλλά και σε εμάς τούς ίδιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σεβόμενοι τους συνανθρώπους μας, είναι να μην παραγγέλουμε τις ζεστές ώρες της ημέρας, αλλά να πηγαίνουμε οι ίδιοι να παίρνουμε το γεύμα μας. Όσο διαρκέσει η εμμονική αυτή συμπεριφορά του καιρού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δυστυχώς όχι μόνο εργαζόταν μέσα στον στον καύσωνα. Δεν υπήρχε καν σύμβαση εργασίας.Σύμφωνα με την ανακοίνωση Της Αστυνομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητέ Φώτη τον χαρακτηρισμό "μπανανία" μάλλον θα τον απέφευγα ,αλλά επί της ουσίας συμφωνώ απολύτως.--=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πάντως στην περιοχή μου την Ξάνθη δεν είναι και τόσδραματικά τα πράγματα. Έκανε μια μέρα πριν μια βδομάδα 38 βαθμούς και από εκεί και πέρα είμαστε στους 35,36,37 βαθμούς. Στην δε παραλία που πηγαίνω στα Αβδηρα είμαστε στους 33,34,35 βαθμούς. Μιλάμε βέβαια για πολλή ζέστη για την περιοχή μας αλλά υπάρχουν και χειρότερα ανά την Ελλάδα. Πολύ χειρότερα.. Το πρόβλημα βέβαια είναι η διάρκεια αυτού του καύσωνα που είναι μάλλον πρωτοφανής. Νωρίς το πρωί η θερμοκρασία πέφτει για λίγο στους 23 με 24 βαθμούς. Υπομονή τίποτε άλλο και μεγάλη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες από πλευράς ηλικίας, εργασίας και υγείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα.. κάποιοι που λέγανε ότι ο Ιούλιος ο φετινός, θά είναι ο πιο δροσερός,που πήγαν,,,😥😥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. "(...) το grand finale του πολυήμερου και έντονου θερμού κύματος του φετινού Ιουλίου."
    Θα μου άρεζε να διάβαζα: "(...) του φετινού καλοκαιριού".
    Αν πάει έτσι και ο Αύγουστος, αλίμονό μας.

    Δήμητρα - Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Θα ήθελα τη γνώμη των φίλων για την παράσταση ΄΄Ο έρωτας στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Eπειδή είμαι φύσει αισιόδοξος παρατηρήστε λίγο...το πεδίο χαμηλών πιέσεων που αναπτύσεται...στην ΒΑ...Ευρώπη από εβδομάδα....ιδανική θέση...ωστε με τον κατάλληλο εμποδισμό...να φέρει πάλι...δροσιές στην χώρα μας...Για την ιστορία...14,5 βαθμοί σήμερα στο Ανω Βόιο,,,αισθάνομαι προνομιούχους..και φοβαμαι μην με ματιάσετε..38,5 χθές...το μεσημέρι."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμα το βράδυ πέφτει στους 14 δεν θα με ένοιαζε και στους 50 να φτάσει το μεσημέρι αφού φαντάζομαι το 38,5 θα ήταν για ελάχιστη ώρα.

      Διαγραφή
    2. Φίλε jeank όπως λέει και ο σύντροφος(ανώνυμος 0106) παρακάτω για την Τρίπολη των 14 ..βαθμών η μαγεία....των αναστροφικών ημιορεινών περιοχών είναι ότι από τι; 2100 μέχρι και τις 0800 ...η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 20....ο οργανισμός ανακουφίζεται...και ανασυγκροτείται...την διαφορά την κάνει... η ποιότητα του αέρα..που είναι φουλ ανανεωμένος από τα δάση.......που στον δίνουν πίσω πεντακάθαρα....αυτά είναι τα μικρά γλένται των κατά άλλα εγκατελειμένων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας.."θωμάς"

      Διαγραφή
  33. Πριν 416 χιλιάδες χρόνια η Γροιλανδία βίωνε μία υπερθέρμανση, ανάλογη με τη σημερινή και η στάθμη της θάλασσας είχε ανέβει, τότε, κατά 1,4 μέτρα, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Science, που αναδημοσιεύει η Le Monde. Aν μπορούσε να φανταστεί κάποιος το τοπίο εκείνης της εποχής, θα είχε και πάγους και τούνδρα και δέντρα, αλλά και μαλλιαρά μαμούθ να περιπλανώνται στις αχανείς εκτάσεις της Γροιλανδίας.

    Για αυτό, άλλωστε, πήρε και το όνομα Greenland (Πράσινη Γη), αφού το 20% της επιφάνειας της - το 70% σύμφωνα με το Science - δεν καλυπτόταν από πάγους, αλλά από βλάστηση. Το επιστημονικό περιοδικό εκτιμά επίσης ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κυμαινόταν από 1,4 ως 5,5 μέτρα. Όλες αυτές οι ανακαλύψεις είναι σημαντικές, διότι παραπέμπουν σε μία εποχή ανάλογη με τη σημερινή.

    Πριν 416 χιλιάδες χρόνια, δηλαδή, η μέση θερμοκρασία της γης ήταν κατά 1,5 βαθμούς υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή. Σήμερα, η θερμοκρασία είναι κατά 1,2 βαθμούς υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή, λόγω της επίδρασης ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), η αποψίλωση των δασών κ.λ.π.

    Η σύγκριση των δύο εποχών δείχνει ότι η Γροιλανδία είναι ευαίσθητη στην κλιματική απορρύθμιση και υπάρχει ο κίνδυνος να λιώσουν οι πάγοι της σε βαθμό μη αναστρέψιμο στους αιώνες που έρχονται. Aυτό το ταξίδι στον χρόνο που ρίχνει φως στο μέλλον του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας, ξεκινά με μία απίστευτη ιστορία.

    Το 1966, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, ερευνητές του αμερικάνικου στρατού τρύπησαν τον πάγο της βορειοδυτικής Γροιλανδίας στη μυστική βάση Camp Century. Με προκάλυμμα την έρευνα, ήθελαν να κρύψουν 600 πυρηνικούς πυραύλους με βεληνεκές ως τη Σοβιετική Ένωση. Κάνοντας διάτρηση 1.400 μέτρων, εξόρυξαν και λίγο περισσότερο από τρία μέτρα υποπαγετώνιου πυρήνα ιζήματος, πριν τον ξεχάσουν σε μία αποθήκη για αρκετές δεκαετίες.

    Αυτά τα πετρώματα ανακαλύφθηκαν ξανά το 2017 και η ανάλυση τους έδειξε ότι ήταν αναμεμιγμένα με φύλλα, φρούτα, κλαδιά και έντομα, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι ο πάγος της Γροιλανδίας έχει ήδη λιώσει τουλάχιστον μία φορά τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2023/07/20/climat-le-groenland-a-en-partie-fondu-il-y-a-400-000-ans-sous-l-effet-d-un-rechauffement-proche-de-celui-que-nous-vivons_6182807_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Παρά τον καύσωνα διαρκείας, μόνο τρία ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας έσπασαν σε όλη τη νότια Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Σαρδηνία (46,2 βαθμοί) στο αεροδρόμιο της Μάλαγα (44,2 βαθμοί) και στο Δυρράχιο της Αλβανίας (40,4 βαθμοί). Το ρεκόρ των 48,8 βαθμών από τον Αύγουστο του 2021 στη Σικελία, ίσως τελικά να μην καταρριφθεί, δεδομένου ότι στην Ισπανία και τη Γαλλία δροσίζει από βδομάδα.

    Αλλά και στην Ιταλία, τον καύσωνα διαδέχτηκε το χαλάζι με 110 ανθρώπους να τραυματίζονται, ευτυχώς ελαφρά, από τα παράθυρα που έσπασαν και το αυτοκίνητα που υπέστησαν ζημιές, ειδικά στο Τρεβίζο. Οι χαλαζόκοκκοι είχαν διάμετρο 15 εκατοστών και ήταν αυτοί τελικά που ισοφάρισαν το ρεκόρ μεγαλύτερου μεγέθους που κρατούσε από τον Μάιο του 2016 στη Ρουμανία.

    Στα Βαλκάνια και κυρίως στην Κροατία και τη Βοσνία σημειώθηκαν επίσης φονικές πλημμύρες μετά τον καύσωνα, ενώ εκατοντάδες είναι τα θύματα και από τους μουσώνες στην Ινδία, τη στιγμή που ο τυφώνας Egay αναμένεται να κινηθεί από τη θάλασσα των Φιλιππίνων στην ανατολική Κίνα.
    https://www.theguardian.com/world/2023/jul/21/weather-tracker-records-fall-europe-heatwave-wildfires-hailstones-philippines-typhoon
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αλλαγές στο ωράριο της σημερινής (22/7) συναυλίας των Guns n' Roses στο ΟΑΚΑ, λόγω καύσωνα, διάβασα σε έναν τίτλο και από περιέργεια άνοιξα το κείμενο. Οι αλλαγές αφορούν μόνο στη μετάθεση της ώρας εισόδου στο Ολυμπιακό Στάδιο από τις 4μ.μ. στις 5μ.μ., οπότε και θα έχει υποχωρήσει μάλλον ο καύσωνας (αστειεύομαι). Οι, δε, κάτοχοι εισιτηρίων VIP θα μπορούν να βρίσκονται στις θέσεις τους και από τις 12:15μ.μ.,τις 3.30μ.μ. και τις 5μ.μ.

    Σε κάθε περίπτωση, οι δεκάδες χιλιάδες που θα πάνε απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο, θα περιμένουν κάτω από τον καυτό ήλιο και ο ένας πάνω στον άλλον, να βγει στις 7μ.μ. το support group (το συγκρότημα The Last Internationale) που εμφανιστεί πριν τους Guns n' Roses (8.30μ.μ.). Και ρωτάω με το φτωχό μυαλό μου: Δεν είναι επικίνδυνες αυτές οι συνθήκες συνωστισμού επί τόσες ώρες και με πολλή ζέστη και υγρασία; Ρητορικό είναι, βέβαια, το ερώτημα. Πολύ απλά, διότι είναι και πολλά τα λεφτά.

    Διαχρονικά, το ελληνικό κράτος παίρνει μέτρα, όπου το παίρνει. Κλείνοντας για παράδειγμα το Πεδίο του Άρεως ή το Πάρκο Τρίτση, υπό τον φόβο πυρκαγιάς. Και ποιος θα τη βάλει; Οι γονείς που θα κάνουν μία βόλτα με τα παιδιά τους ή οι παρέες νέων, που δεν μπόρεσαν να πάνε στην παραλία και αναζήτησαν λίγη δροσιά σε κάποιον από τους ελάχιστους χώρους πράσινου στην τσιμεντοποιημένη Αθήνα;

    Ή μήπως ο κάθε επίδοξος εμπρηστής - που πρόκειται για εγκληματία, ουσιαστικά - δεν θα αψηφήσει την όποια απαγόρευση, προκειμένου να φέρει σε πέρα το καταστροφικό έργο του; Δυστυχώς, η υποκρισία περισσεύει.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς το παρόν πολύ ομαλά τα πράγματα και σήμερα στην Αττική. 36c στο κέντρο, 38 στα Πατήσια και 37 στο Μαρούσι. Δεν ξέρω πόσο πιθανό είναι να 40αρίσουν αρκετές περιοχές στο λεκανοπέδιο.

      Διαγραφή
    2. Για παραθαλάσσια λόγω αύρας δεν το συζητώ. 32-34c.

      Διαγραφή
    3. Eνημέρωση: 36.3c λέει το θερμόμετρο που έχω στην Φιλαδέλφεια υπό σκιά στον πρώτο όροφο στις 14:10 δίπλα από το άλσος στο ύψος του θερινού.

      Διαγραφή
    4. Έτσι είναι, Jeank. Στη Σαλαμίνα ξεπέρασε, βέβαια, η θερμοκρασία τους 41 βαθμούς, αλλά έχω ξαναγράψει ότι είναι από τα πιο ζεστά μέρη της Αττικής. Και τη νύχτα μπορεί να υποχωρήσει η θερμοκρασία ακόμα και κατά 15 βαθμούς εκεί.

      Η έκπληξη ήταν οι 40 βαθμοί του Παπάγου, ανεξάρτητα από το ότι επειδή είναι στο εσωτερικό του νομού δεν τον φτάνει η θαλάσσια αύρα. Το ίδιο ισχύει και για το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή, τα Σπάτα, όπου καταγράφηκαν 38-39 βαθμοί, ενώ Εκάλη και Βαρυμπόμπη άγγιξαν τους 40β.

      Σίγουρα η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά δεν ζούμε και μία σύγχρονη τραγωδία, όπως ίσως να νομίζει κάποιος που δεν βρίσκεται στην Ελλάδα και διαβάζει τα διάφορα σάιτ. Το παρόν blog εξαιρείται, βέβαια, αφού είναι σχεδόν μοναδική η ικανότητα του κ. Ζιακόπουλου να επισημαίνει τις δυσκολίες και τους κινδύνους, χωρίς να φοβίζει τον αναγνώστη.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  36. Ομοβροντία Β. ΣΠ.! Ιστορία, Γεωλογία, Πολιτιστικά βλ. συναυλία, Ψυχρός Πόλεμος, Egay τυφώνας!, Ρητορικά ερωτήματα κλπ. Με λίγα λόγια. Τρικυμία εν κρανιω. Βαγγέλη είσαι κινητή εγκυκλοπαιδεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και "κινητή εγκυκλοπαίδεια" και "τρικυμία εν κρανίω" ;;; .--=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Παρέλειψες να αναφέρεις τα αγγλικά, τα γαλλικά, το πιάνο...
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε των 3:40 είπα να το μετριασω κάπως..

      Διαγραφή
    4. Βαγγέλη είσαι ασυγκρατητος.

      Διαγραφή
  37. Τρίπολη 14.4c ελάχιστη με τέτοιες θερμοκρασίες στα 850, τι σου κάνουν τα 660 υψ. μαζί με το οροπέδιο όμως. Στα Λαγκάδια π.χ. μέσα στο Μαίναλο στα 1.100 υψ. παίζει στους 20c.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. UPDATE
    Καλησπέρα στο μπλογκ.
    Λήξη καύσωνα σύμφωνα με όλα τα τελευταία στοιχεία τα οποία αρχίζουν και συγκλίνουν, από την ερχόμενη Πέμπτη και μετέπειτα.
    Τελικά οι πιό δροσερές αέριες μάζες θα μας κάνουν τη χάρη και θα κατηφορίσουν μέσω της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων προς τη χώρα μας ήδη από την Πέμπτη το πρωί και από τα ΒΔυτικα.
    Έτσι λοιπόν από τις 27 τού μήνα και έως περίπου τού Σωτήρος(αυτό με επιφύλαξη) οι θερμοκρασίες στη χώρα μας θα βρίσκονται σε φυσιολογικά θερμά επίπεδα μεταξύ 34-36 βαθμών τα μεσημέρια στα πεδινά ηπειρωτικά.
    Από εκεί και έπειτα βλέπουμε.
    Υ. Γ. Ότι καλύτερο να συμπέσει αυτή η πτώση της Τ πάνω στην άδεια σού για διακοπές.
    Μπορώ να πω ότι νιώθω ευλογημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι 100% μαζί σου Φώτη,όντως ευλογία να πας διακοπές και να έχεις ήπιο καιρό ώστε να απολαμβάνει και το θαλάσσιο μπάνιο σου χωρίς να βράζεις αλλά και να κάνεις ποιοτικό ύπνο το βράδυ με την φυσική δροσιά της επαρχίας..τελικά το έμπειρο μάτι του δασκάλου έπεσε μέσα!!Καλή υπομονή αυτό το τετραήμερο σε όλους μας!!

      Διαγραφή
    2. Φωτη ευτυχως ληξη την πεμπτη. Και οπως λες ευλογημενος αν αρχιζει η αδεια σου πανω στην πτωση της Τ. 28-29 θα κατηφορισω στη ξηρομερο.

      Διαγραφή
    3. Κοντά θα είμαστε Αλέξανδρε, Λευκάδα καλώς εχόντων των πραγμάτων εγώ..

      Διαγραφή
  39. Φώτη, άκουσε το δάσκαλο ο ΑϊΛιάς και έκανε το θαύμα του..."από του ΑϊΛιός γυρίζει ο καιρός αλλιώς"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Χθες και σήμερα δουλεύει ο Σαρωνικός! Φοβάμαι, τρέμω τον πουνεντομαΐστρο από αύριο! Ο Θεός βοηθός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να μας φέξει και αύριο Κυριακή 23/7 με (ασθενή) βορειοανατολικό για κάποιες ώρες, Χρήστο. Άλλωστε, σήμερα και χθες οι άνεμοΙ είναι μεταβλητοί. Η μέρα ξεκινάει με νοτιά, γυρίζει το απόγευμα σε ανατολικό κ.ο.κ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη, κυρίως για τις φωτιές λέω, λόγω κορινθιακού στη Δυτική Αττική ο ΔΒΔ ενισχύεται κατά 3-4 μποφόρ παραπάνω από ότι στη γενική κυκλοφορία, με πρόβλεψη τα 5 μποφόρ φθάνουμε τα 8 και μας έχουν φέρει τον όλεθρο τους θερινούς μήνες.

      Διαγραφή
  41. Και φυσικά όταν καίγεται η ανατολική Ελλάδα ή Ήπειρος ως γνωστόν είναι σε καλύτερη μοίρα.. Μόνο η Αρτα έπιασε 40αρι ως τώρα... 36μολις η Ηγουμενίτσα... Όχι τόσο τραγικά δηλαδή... Εμείς θα φάμε καυσωνα κυρίως τη Δευτέρα με την επικράτηση μελτέμιου. Καλησπέρα!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Eπισυναπτω την σημερινη ανακοινωση του Αστεροσκοπείου με ένα ερώτημα στο τέλος : "
    Σύνταξη άρθρου: Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος
    Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, 10:00


    Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το Σάββατο 22/07 ξεκινάει η κορύφωση της δεύτερης φάσης του καύσωνα με την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας. Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή τιμές της σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας το Σάββατο 22/07. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών. Όπως βλέπουμε οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας θα είναι 9-11 βαθμούς θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα" Το ερώτημά μου είναι το εξής διαβάζοντας το συγκεκριμένο απόσπασμα "..πως βλέπουμε οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας θα είναι 9-11 βαθμούς θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.." Ερωτω: Υπάρχει εποχή του χρόνου που οι συγκεκριμενες θερμοκρασίες είναι κανονικές; Αν όχι τώρα πότε; Τον Αυγουστο; Τόσο δύσκολο είναι να γράψουν αντί για "εποχη" το "περιοχή" ? Το θεωρω λάθος να σκάει όλη η Αφρική πάνω απο το κεφάλι σου, μέσα Ιουλίου, και να γράφεις εποχή! Γράψε αν δεν θες αυτο "από τις μέσες τιμές της εποχής", μην αφήνεις όμως υπονοούμενο ότι σε κάποια άλλη εποχή θα είναι νορμάλ αυτές οι θερμοκρασίες, και είσαι και επιστήμονας! Με εκτίμηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Φώτη τις δροσερές ημέρες τις βλέπεις να έρχονται με μελτέμια, ή με μπαλάκια του τένις; Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νωρίς ακόμη Δημήτρη γιά να το γνωρίζουμε αυτό.
      Μάλλον θα κυριαρχεί ΒΔυτικο ρεύμα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και μελτέμι στο Αιγαίο σύμφωνα με τα τωρινά.
      Παρόλα αυτά όμως δείχνει να αυξάνεται κάπως η σχετική υγρασία μετά τις 27 τού μήνα. Θέλω να πω ότι ναι μεν θα δροσίσει αρκετά σε σχέση με το τωρινό έκτρωμα αλλά στην καρδιά τού καλοκαιριού είμαστε, μην περιμένουμε ότι τα μεσημέρια δεν θα έχει ζέστη και μάλιστα αρκετή.

      Διαγραφή
    2. Φώτη να είσαι καλά, και πάντα να μας ενημερώνεις για τον καιρό με τον τρόπο που εσύ ξέρεις.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

      Διαγραφή
    3. Μην έχουμε και σήμερα μπαλάκια στην ΒΑ χώρα.

      Διαγραφή
    4. Φουντούκια, καρύδια, μπαλάκια...
      Στο τέλος κάθε καύσωνα ή έξαρσης καύσωνα στη Β-ΒΑ Ελλάδα δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες.
      Σήμερα νομίζω κι εγώ ότι σε Α. Μακεδονία και Θράκη είναι αρκετά πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
    5. Ελπίζω Δάσκαλε μόνο να δροσιστουμε και να μην καταστραφουμε όπως έγινε σε Βόρεια Ιταλία, Σερβία, Κροατία και Βοσνία όπου είχαν και υλικές ζημιές και ανθρώπινες απώλειες. Όπως πολύ σωστά είπες Δάσκαλε μετά από καύσωνα ή και στη διάρκεια του εδώ στην Θράκη-Ξάνθη που μένω ξεσπουν βίαιες καταιγίδες, μπουρίνια που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο.

      Διαγραφή
  44. Καλησπέρα σε όλους. Μπορεί και σήμερα η πλειοψηφία των σταθμών εντός λεκανοπεδίου να μην άγγιξαν τους 40 βαθμούς– το ανέφερε και η Χριστίνα Σούζη εχθές ότι δεν πιστεύει η Αθήνα να πιάσει 40 βαθμούς και σήμερα λόγω της θαλάσσιας αύρας – αλλά υπάρχει ένας παράγοντας που κάνει τη σημερινή μέρα την χειρότερη από αίσθηση. Κι αυτός ο παράγοντας δεν είναι άλλος από την αυξημένη υγρασία που έχει κάτσει σαν τείχος από τα κεντρικά σημεία του λεκανοπεδίου και νοτιότερα. Είναι η πρώτη φορά που μέσα στο σπίτι νιώθω με το a/c στην ίδια θερμοκρασία με όλες τις προηγούμενες ημέρες και δεν είναι αρκετό. Ένας γενικά ασυνήθιστος παράγοντας για Αττική πλην των παραθαλάσσιων περιοχών. Αύριο πάμε για ξηρές συνθήκες και λίβα. Πιστεύω αύριο, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε αυτή η θερμή περίοδος, η πλειοψηφία των σταθμών στο λεκανοπέδιο θα δείξουν καθαρόαιμα 40αρια και 40+ γιατί μέχρι στιγμής όποια σημειωθήκαν ήταν κυρίως βορειότερα του κέντρου, στις κλασικές στη ζέστη περιοχές. Υπομονή και προσοχή σε όλους μας και για την εβδομάδα που έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλησπέρα σε όλους.
    Θέλω να πω στον αγαπητό Φώτη αλλά και σε όλους τους φίλους του μπλογκ ότι όσο και να προσπαθούμε να εξηγήσουμε τη λογική στους άλλους τόσο χάνουμε τον χρόνο μας. Για τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής το γεγονός ότι το 1900 τόσο πιάσαμε κάπου 45 βαθμούς ή ότι έκανε καύσωνα το 1958 για το "Χ" διάστημα είναι επιχείρημα ότι δεν πάει τίποτα στραβά. Έτσι κι αλλιώς "ο καιρός κάνει κύκλους μωρέ". Τι σημασία έχει αν μέσα σε διάστημα 2 χρόνων (2021-2023) έχουμε δύο παρατεταμένους καύσωνες με θερμοκρασίες 40+ βαθμών κάπου στην Ελλάδα για συνεχόμενες μέρες; Τι σημασία έχει που μέσα στον χειμώνα είχαμε χορτάρια της άνοιξης παντού, δέντρα που δεν έριξαν τα φύλλα τους, καλοκαιρίες επί παρατεταμένα διαστήματα και αλλαγή της χρονικής κατανομής του υετού; Αυτά δεν έχουν σημασία για όλους. Και αν πάλι ο καιρός κάνει τα κουλά του και χιονίσει κάπου πεδινά φέτος θα λένε "ορίστε δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή". Όταν είσαι παρανοϊκός και αναλφάβητος, ό,τι και να σου δώσουν ως αντεπιχείρημα εσύ θα το σβήνεις. Η κοινή λογική δεν είναι και τόσο κοινή από ό,τι φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανέκδοτο αυτό περί μη έντονης ζέστης στην Αττική σήμερα.
    Η θαλάσσια αύρα έκανε τη δουλειά της στην νότια Αττική με 35αρια όπως Φάληρο Πειραιάς Άλιμος αλλά παράλληλα ο δείκτης δυσφορίας ακόμη και τώρα φτάνει τούς 42 με 43 βαθμούς.
    Επίσης γύρω από το λεκανοπέδιο και στη δυτική Αττική είχαμε αρκετά 40αρια ενώ ακόμη και στα βόρεια προάστια και ημιορεινά της Αττικής πιάσαμε 38αρια και 39αρια.
    Εντάξει γνωρίζουμε όλοι ότι στην Αττική ειδικά, το ανεμολογικό πεδίο καθορίζει και τις θερμοκρασίες.
    Άλλωστε τι 39 τι 40 τι 41 με συνδυασμό τη δυσφορία όλα ίδια είναι.
    Μην ξεχνάμε ότι γιά την Αττική αύριο θα είναι η πιό δυνατή μέρα εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί το δυτικό ενισχυμένο ρεύμα.
    Ελλάδα όμως δεν είναι μόνο η Αττική.
    Ισχυρός καύσωνας σήμερα στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τούς 44β σε Λάρισα και Λιβαδειά ενώ πολλά 43αρια είχαμε σε Φθιώτιδα υπόλοιπη Θεσσαλία Βοιωτία και ανατολική Πελοπόννησο.
    40αρι είχαν εκ νέου τα Γιάννενα στα 500μ υψόμετρο ενώ από τον καύσωνα δεν γλίτωσε ούτε η Αχαΐα παρόλο τον δυτικό άνεμο που έρχονταν από το Ιόνιο με αποτέλεσμα και εκεί να δούμε εκτεταμένα 39αρια και βάλε.
    "Καίγεται" και η περιοχή μού σήμερα με τούς σταθμούς της ηπειρωτικής Αιτωλοακαρνίας να πιάνουν 41 βαθμούς και βάλε.
    Ο άνεμος στην κυριολεξία τώρα το μεσημέρι σε έκαιγε στο δέρμα.
    Τα σπίτια πιά χωρίς κλιματισμό είναι άκρως επικίνδυνα γιά την υγεία.
    Αύριο ας ετοιμαστεί η κεντροανατολική ηπειρωτική χώρα γιά θερμοκρασίες μέγιστες της τάξεως των 44 η και 45 βαθμών.
    42 με 43 στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια χώρα.
    40 με 43 βαθμούς και σε Κρήτη Δωδεκάνησα.
    Υ. Γ. Αυτή τη στιγμή το νησί της Ρόδου καίγεται απ'άκρη σ' άκρη.
    Οι εικόνες είναι τραγικές, και δυστυχώς αύριο τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα άσχημα από πλευράς ζέστης και ανέμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αίσθηση της ζέστης σήμερα Φώτη ήταν όντως πολύ διαφορετική στην Αθήνα. Και τις προηγούμενες μέρες είχε ζέστη αλλά παλευονταν... ως ένα σημείο. Σήμερα η ζέστη ήταν βαριά. Μάλιστα το heat index λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στους Αμπελόκηπους έφτασε τους 49,6 βαθμούς βάσει του σταθμού του Αστεροσκοπείου - μέτρηση η οποία πιστεύω
      ότι είναι έγκυρη. Προσοχή αύριο και ο Θεός να βάλει το χέρι Του στο νησί της Ρόδου να τελειώσει αυτή η κόλαση

      Διαγραφή
  47. Για τον Κορινθιακό και τον Β-ΒΔ άνεμο είναι όπως τα λέει ο αγαπητός δασονόμος Χρήστος Παπαηλίας.Διαβάζεις γενική πρόγνωση για περίπου 4 μποφόρ και σου "σκάνε" 8. Φεύγεις από τα ~ 25 km/h και πηγαίνεις στα ~70 km/h ,δεδομένου ότι η κλιμακα δεν είναι αριθμητική. Αυτό μας έχει ""βοηθήσει"" να κατακαούμε αρκετές φορές !!. Ας ελπίσουμε αυριο να πάνε όλα καλα.---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Εχθές Σάββατο μας κατέστρεψε ο νοτιάς και η υγρασία η αφόρητη και δεν πιάσαμε μέγιστη θερμοκρασία 37,5ο (στην περιοχή μου τουλάχιστον)Αγ.δημήτριος μπραχάμι 79μέτρα υψόμετρο και 3,5-4 χιλιόμετρα μακρυά απο τις ακτές καλαμακίου και αλίμου με ελάχιστη θερμοκρασία πρωινού Σαββάτου 29,5-30ο σήμερα όμως Κυριακή ο καιρός δίνει ρέστα με ελάχιστη 31,5ο μέχρι την ανατολή ηλίου και μόλις σε 3-4 ώρες δηλαδή τώρα που το γράφω σχεδόν 38ο και είναι η ώρα 10-38 πρωί χθές το 37,5-38 το έπιασε στις 15-25 το μεσημέρι σήμερα τη συγκεκριμένη ώρα θα έχουμε επιτέλους τα 43-44 που υποσχέθηκε η ε.μ.υ η σημερινή μόνο ημέρα μπορεί να χαρακτηριστεί ώς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ- ΚΑΥΣΩΝΑΣ οι άλλες μέρες ήταν απλά ένα χάδι ήπιο δηλαδή κανονικές θερμοκρασίες άντε +2-3 βαθμούς μέρες σαν τη σημερινή να επαναλαμβάνονται οταν έχουμε άδεια απο τη δουλειά ανάποδα μας το είπε κάποιος φίλος που εύχεται η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας να συμπέσει με άδεια για σκέψου το λίγο προτιμάς να δουλεύεις με 43-45ο?? αν και κανονικά πρέπει να κυρήσονται εθνικές αργίες αυτές οι μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή