Ο Αφέντης, ο Κλέων ο Καίων και ο... ταλαίπωρος!


Με βάση τα κλιματολογικά αρχεία του τόπου μας, οι αναμενόμενες θερμοκρασίες δεν είναι σπάνιες. Όμως, υπάρχει κάποια ανησυχία για τη σχετικά μεγάλη διάρκεια του καύσωνα που θα ταλαιπωρήσει κυρίως αυτούς που εργάζονται στην ύπαιθρο και θα καταπονήσει τα ζώα, τα φυτά και τις ενεργειακές μας υποδομές. Εννοείται ότι με τέτοιες συνθήκες αυξάνεται σημαντικά και ο κίνδυνος των πυρκαγιών.

Καλό απόγευμα

 


15 σχόλια:

  1. Έξυπνο και εύστοχο το πινακάκι δάσκαλε.
    Από την άλλη ήρθε η ώρα να μιλήσουμε μία και έξω.
    Αυτό το μπλογκ χειμώνα καλοκαίρι όπως έχετε παρατηρήσει ποτέ δεν κινδυνολογεί και ποτέ δεν κρούει τον κώδωνα χωρίς λόγο η απλά για λόγους εντυπωσιασμού.
    Τα πράγματα όμως είναι ξεκάθαρα αυτή τη στιγμή και μας επιβεβαιώνουν.
    Ναι, έχει ξανά κάνει στη χώρα μας ανάλογη ζέστη η και παραπάνω.
    Ναι, δεν θα είναι της έντασης τού 1987.
    Όμως όταν ένας καύσωνας ξεκινά στις 12 τού μήνα, έστω και μικρές μόνο υφέσεις μέσα μέσα στα ανατολικά, και βλέπεις ότι φτάνουμε 23 τού μήνα και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει(παρά την μικρή αποκλιμάκωση) αν θα λήξει όλο αυτό,ναι, προκαλεί ανησυχία.
    Εγώ θα ξανά γράψω και θα συστήσω υπομονή, προληπτικά μέτρα γιά τις ευπαθείς ομάδες και αποφυγή εργασιών σε εξωτερικούς χώρους.
    Επίσης μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα από Κυριακή και μετά,στις πιθανές εστίες πυρκαγιών πού θα προκύψουν.
    Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα μπροστά σε αυτό το δύσκολο θερμοκρασιακά χρονικό κομμάτι πού έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tυχεροί μες στην ατυχία του καύσωνα θα είμαστε αφού κάπως μετριάστηκαν οι θερμοκασίες στα 850. Μένει να δούμε την συνέχεια. Καλοκαίρια χωρίς 40αρια έχουν υπάρξει και θα υπάρξουν. Πλέον θα μας φαίνεται ψωμοτύρι το 10ήμερο.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη όπου ευτυχώς η δροσιά καλά κρατεί και το πρωί η ζακέτα είναι χρήσιμη .Δε μου έλλειψε καθόλου το καμίνι των Ιωαννίνων Ιούλιο-Αύγουστο .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάκη, πηγαίνετε για μπάνιο στη Σουηδία; Πριν μερικά χρόνια ένας γνωστός από το σχολείο είχε παντρευτεί μία κοπέλα από τη Σουηδία και τους παραχώρησαν - έλεγαν, μάλιστα, τότε ότι το κάνουν σε όλα τα νεόνυμφα ζευγάρια αυτό - ένα νησάκι με σπιτάκι και βαρκούλα. Αν ισχύει, μιλάμε για παράδεισο. Ειδικά, με την κόλαση που τράβηξα από την κίνηση πήγαινε - έλα στο Θυμάρι σήμερα Τρίτη 11/7 για μία βουτιά. Ευτυχώς δεν είχε πολλή ζέστη - η θαλάσσια αύρα γαρ - και πήρα μαζί και τα σκυλιά, να παίξουν λίγο και αυτά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Έχει στη δυτική ακτή και βόρεια στο Πιτεια(Piteå)ωραίες παραλίες .εγώ προσωπικά όχι δε πάω εδώ στη Στοκχόλμη που είναι σα λίμνη τα νερά .

      Διαγραφή
    3. Κατά την γνώμη μου το καλοκαίρι του 2021 ήταν το πιο δύσκολο και ακολουθεί αυτό του 2007.Πέρα από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την μεγάλη διάρκεια αυτών,μας είχε ταράξει τότε ο λίβας,τουλάχιστον εδώ στην Φθιώτιδα.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. Το 2007 είχε τρεις καύσωνες το 2021 δύο.Αλλα εξίσου άσχημα

      Διαγραφή
    5. Είχε και τρίτο καύσωνα το 21 αρχές Ιουνίου-τέλη Μαη,αν δεν κάνω λάθος.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα από την ζεστή Λέσβο! Σήμερα το πρωινό ήταν δροσερό κάπως, με την θερμοκρασία στις 06:30 να ήταν γύρω στους 24 στην πόλη της Μυτιλήνης! Να δούμε από αύριο πόσο θα φτάσει με τον Κλέων -Καίων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άκουσα σήμερα την Νικολέτα στο δελτίο της ΕΡΤ και την καμαρωσα.
    Σαν να άκουγα εσάς κύριε Δημήτρη. Σωστή ανάλυση των στοιχείων χωρίς πανικό και τρομολαγνεια.
    Όπως είπατε όλοι πιο πάνω καύσωνας είναι και έχουμε καλοκαίρι οπότε θα περάσει.
    Προσοχή μεγάλη όσοι φίλοι έχουν προβλήματα υγείας, ο καύσωνας δεν θέλει παλικαριες....
    Προσοχή μεγάλη με τις φωτιές, ούτε φιδάκι για τα κουνούπια έξω!
    Προσέξτε τους αγαπημένους σας που έχουν θέματα υγείας, προσέξτε και κανέναν γνωστό που δεν έχει κανέναν να τον φροντίσει να δείτε αν είναι εντάξει.
    Μην ξεχνάτε τα ζωάκια, αφήστε και κανένα νεράκι για τα αδέσποτα.
    Η Κόνιτσα γιορτάζει την μνήμη του Αγίου Παϊσίου. Ας έχουμε όλοι την ευχή του.
    Έχετε όλοι τους φιλικούς χαιρετισμούς μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Ζιακόπουλε , μια ερώτηση αδαούς: Έχει κάποια διαφορά εάν οι θερμές αέριες μάζες έχουν κάποια πιο αμιγώς δυτική συνιστώσα ( Ιταλία) , απ' ότι μια πιο νότια-νοτιοδυτική συνιστώσα ? Πιθανόν σε χαρακτηριστικά όπως η υγρασία.. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mιας και η ανησυχία είναι για τη διάρκεια του καύσωνα, για 12 μέρες βιώνει θερμοκρασίες 43 βαθμών το Φοίνιξ, με το ρεκόρ να είναι 18 από το 1974, όπως επισημαίνει ο Guardian. Ο παρατεταμένος καύσωνας οφείλεται στο ότι οι υψηλές πιέσεις που χρειάζονται για να προκαλέσουν τις βροχές των μουσώνων, δεν βρίσκονται στη σωστή θέση, σύμφωνα με την κλιματολόγο Erinanne Saffell.

    Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο μεγάλος όγκος των χιονοπτώσεων φέτος στα δυτικά των ΗΠΑ, χρειάστηκε περισσότερη ενέργεια για να λιώσει, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής ενός καλοκαιρινού συστήματος υψηλής πίεσης. Σε κάθε περίπτωση, στις αρχές του 1900 το Φοίνιξ βίωνε περίπου πέντε μέρες με θερμοκρασίες άνω των 43 βαθμών το έτος, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια αυτές έχουν αυξηθεί σε 27, όπως εξηγεί η Saffell.

    Αλλά και το Λας Βέγκας θα έχει θερμοκρασίες 43 με 46 βαθμών και η νότια Καλιφόρνια μεταξύ 38β. και 45β. από την Παρασκευή 14/7 ως την Κυριακή 16/7 (σαν την Ελλάδα, δηλαδή). Στους 38-39 βαθμούς θα κυμαίνονται οι θερμοκρασίες και την Αλμπουκέρκη στο Νέο Μεξικό, ενώ στο Φοίνιξ δεν πέφτουν κάτω από τους 32, ούτε τη νύχτα.

    Στην πόλη της Αριζόνα έχουν απαγορευτεί οι περίπατοι με σκύλους σε μονοπάτια, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς από το 2016, ακυρώθηκαν πολλές συναυλίες, που θα γίνονταν με το ηλιοβασίλεμα, ενώ εκκλησίες, βιβλιοθήκες κ.λ.π. λειτουργούν ως κλιματιζόμενοι χώροι.

    Σε μία βιβλιοθήκη πηγαίνει για κάποιες ώρες αυτές τις μέρες ο Ιsaiah Castellanos, που έχει κάνει μεταμόσχευση ήπατος και κινδυνεύει περισσότερο από τον καυτό ήλιο. Δεν έχει λεφτά για σινεμά ή για να πάει σε ένα μουσείο, οπότε επιλέγει τη δωρεάν βιβλιοθήκη. Κάτι ανάλογο κάνει στο Φοίνιξ και ο Martin Brown, που είναι άστεγος, κι έτσι καταφεύγει με τον σκύλο του, ένα μαύρο λαμπραντόρ ονόματι Sammy, στο λόμπι του Circle the City, έναν ακόμα κλιματιζόμενο χώρο. Πρόκειται για μία κλινική για άστεγους, όπου μπορεί να πάει οποιοσδήποτε και να πάρει δωρεάν νερό και σνακ.

    "Είμαστε άστεγοι, δεν έχουμε άλλη επιλογή", εξηγεί ο Brown, υπενθυμίζοντας ότι το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ο καύσωνας, ούτε γενικά τα ακραία φαινόμενα, αλλά η φτώχεια και η πείνα, που κάνουν τους ανθρώπους ευάλωτους, ακόμα κι όταν ο καιρός είναι υπέροχος.
    https://www.theguardian.com/us-news/2023/jul/11/south-west-record-breaking-temperature-heatwave-arizona-nevada-new-mexico-california
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορεί να μην ισχύσουν οι θερμοκρασίες των 45 βαθμών που προβλέπονται για την άλλη βδομάδα, όταν τελικά έρθει αυτή, επισημαίνει η μετεωρολόγος του Skynews Joanna Robinson. Ο λόγος για τις θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν την Τρίτη και την Τετάρτη 18 και 19 Ιουλίου στην κεντρική Ισπανία και στη Σαρδηνία και άλλα μέρη της Ιταλίας. Στις ίδιες περιοχές, αλλά και στα ηπειρωτικά της Ελλάδας αναμένονται θερμοκρασίες 40-45 βαθμών την τρέχουσα εβδομάδα.

    Θερμοκρασίες που είναι 10 με 12 βαθμούς υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα αναμένονται το Σαββατοκύριακο 15-16/7 από τις Άλπεις μέχρι τη δυτική Πολωνία και για παράδειγμα η Πράγα στην Τσεχία μπορεί να έχει 34 βαθμούς, αντί για 24β. Για τη βόρεια Αφρική προβλέπονται θερμοκρασίες 50 βαθμών και η Τυνησία έχει ήδη 49β. εδώ και λίγες μέρες. Περνώντας από την Ευρώπη, όχι μόνο τη νότια, αλλά βορειότερα στη γηραιά ήπειρο, το κύμα ζέστης θα φτάσει ως τη Μέση Ανατολή, χωρίς να επηρεάσει, ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Επί της ουσίας, ο καύσωνας μπορεί να μην έχει τη διάρκεια, ή έστω την ένταση, που δείχνουν τώρα τα μοντέλα, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του Skynews.
    https://news.sky.com/story/europe-weather-spain-italy-and-greece-to-swelter-in-40c-heat-as-long-lasting-heatwave-grips-continent-12919114
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακόμα ένα ενθαρρυντικό σχόλιο από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, που κάνει λόγο για καύσωνα ουσιαστικά δύο ημερών - με μέγιστες 40-41 βαθμούς στην Αθήνα και 41-43β. γενικά - και αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας από την Κυριακή 16/7 με 35-37 βαθμούς. Εκτιμά, μάλιστα, ότι και οι τιμές της υγρασίας τα βράδια δεν θα είναι υψηλές και πως την επόμενη εβδομάδα θα επηρεαστεί περισσότερο η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος που δεν θα βρεθούν υπό την επίδραση των μελτεμιών.

    Δίκοπο μαχαίρι είναι, βέβαια, τα μελτέμια, καθώς αυξάνουν και τον κίνδυνο πυρκαγιάς, κάτι που επισημαίνει ο προγνώστης.
    https://www.newsit.gr/ellada/kairos-marousakis-o-kaysonas-kleon-tha-diarkesei-48-ores-oi-thermokrasies-tis-athinas/3816401/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στην ισπανια που οι χαρτες την εχουν βαμμενη στα κοκκινα,ποσο θα φτασει η θερμοκρασια τους 50 βαθμους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή