Ατελείωτο κύμα καύσωνα με εξάρσεις και χλωμές υφέσεις!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, ο οποίος ως γνωστόν προκαλεί τους ενισχυμένους Β-ΒΑ ανέμους στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα, θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα την πτώση της έντασης των ανέμων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Όπως συνήθως συμβαίνει στην περιοχή μας τη θερινή περίοδο, με την εξασθένηση των ανέμων αρχίζει η άνοδος της θερμοκρασίας. Εκτιμάται ότι το τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή (21-23/7) θα είναι ιδιαίτερα ζεστό με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στις κατά τεκμήριο πιο θερμές περιοχές της κεντρικής και της νότιας Ελλάδας να κυμαίνονται από 42 ως 44 βαθμούς. 


Μάλιστα, την Κυριακή, με την επικράτηση Δ-ΒΔ ανέμων, η θερμοκρασία στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά και την Α. Πελοπόννησο είναι πιθανό να φθάσει και τους 45 βαθμούς. Εννοείται ότι με αυτές τις συνθήκες ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Υ.Γ. Βλέποντας και την τάση του καιρού που θα επικρατήσει την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας, σε εκείνον που προσβλέπουμε για βοήθεια είναι ο Προφήτης Ηλίας, ο οποίος σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση είναι ο έφορος των μετεωρολογικών φαινομένων, δηλαδή αυτός που ρυθμίζει τη βροχή, τον κεραυνό, τους καύσωνες και τα άλλα φαινόμενα! 


61 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη που το σκηνικό παραμένει δροσερό ως κ ψυχρό με μέγιστες 16-18c και περάσματα με μπόρες.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα μπορούσαμε να σας δώσουμε, Μάκη, καμιά δεκαριά βαθμούς από αυτούς που θα έχουμε το ΣΚ 22-23/7, να ήμασταν μια χαρά και εμείς και εσείς. Έχει όλη η Σκανδιναβία ανάλογες θερμοκρασίες; Και η Βρετανία, απ' ό,τι έχω καταλάβει, βιώνει ένα δροσερό και σχετικά βροχερό καλοκαίρι.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Foreign Office (υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου) προς τους Βρετανούς που σκοπεύουν να πάνε διακοπές σε Ελλάδα, Ισπανία και η Ιταλία, καθώς στις τρεις μεσογειακές χώρες οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν στους 43, 44 και 48 βαθμούς αντίστοιχα, όπως επισημαίνει το Skynews.

    Η ταξιδιωτική οδηγία του Foreign Office, που διευκρινίζει ότι δεν θα αποζημιωθούν όσοι ακυρώσουν διακοπές, δεν περιλαμβάνει και την Τουρκία, όπου οι θερμοκρασίες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 39 βαθμούς την Αττάλεια και τους 37β. στα Άδανα. Και στην Κύπρο, μεμονωμένα αναμένεται να είναι τα 40άρια και αυτά στο εσωτερικό του νησιού, ενώ ήπιες θα είναι οι θερμοκρασίες και στη Γαλλία με 34-36 βαθμούς στη Μασσαλία και 29β. στο Παρίσι.

    Μικρή είναι, επίσης, η πιθανότητα να βιώσει κάποιον καύσωνα φέτος το καλοκαίρι και το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά ως τα μέσα Αυγούστου. Στη Νέα Υόρκη ακυρώθηκαν πτήσεις, εξαιτίας των 235 πυρκαγιών που ξέσπασαν αυτή τη βδομάδα στον Καναδά και προκαλούν και ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ συνολικά 391 φωτιές είναι ενεργές.
    https://news.sky.com/story/europe-heatwave-how-is-it-impacting-spain-italy-and-the-continents-other-most-popular-holiday-destinations-12922373
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε μακάρι ο προφήτης Ηλίας να βάλει το χέρι τού(γιορτάζει αύριο), μήπως και επιτέλους μετά τις 28 τού μήνα καταφέρει να δροσίσει ουσιαστικά(απλά ενδείξεις και μάλιστα χλωμές ακόμα).
    Όσο γιά τον νέο ισχυρό καύσωνα ο οποίος όπως είχα γράψει από μέρες κρύβει και το τρίτο κύμα την επόμενη εβδομάδα, νομίζω ότι μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής, στα κεντροανατολικά ηπειρωτικά ίσως συμβούν και κάποια ρεκόρ καθώς οι γνωστές περιοχές δεν αποκλείεται να αγγίξουν τιμές των 46 βαθμών με συνδυασμό λίβα ΒΔυτικών ανέμων.
    Χωρίς καμία υπερβολή και βλέποντας τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας,θεωρώ επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω μέτρων για τις ανθρώπινες δραστηριότητες μέχρι την Κυριακή τουλάχιστον(όσοι δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους να γίνει παύση εργασίας και οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτια), όπως και να γίνει αύξηση περιπολιών σε όλα τα δάση ακόμη και από απλούς πολίτες, ενώ ταυτόχρονα να απαγορευθεί η πρόσβαση σε όλα τα μεγάλα δασύλλια γιά οποιασδήποτε δραστηριότητα.
    Τέλος κάτι προς τούς επιχειρηματίες.
    Μην αφήνετε το προσωπικό σας μεταξύ 12 και 5 αυτές τις ημέρες να κυκλοφορεί με τα μηχανάκια σε μεταφορές.
    Δεν αργεί να γίνει το κακό.
    Ας σοβαρευτούμε όλοι μπροστά σε αυτό το δύσκολο διάστημα πού έρχεται (κατά τη γνώμη μου το ξανά έγραψα ότι το 2021 ήταν χάδι μπροστά σε αυτό) και μην κοιτάμε απλά την πάρτυ μας.
    Υ. Γ. 6η συνεχόμενη μέρα καύσωνα στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία με τις θερμοκρασίες και πάλι μεταξύ 39 και 41 βαθμών.
    Φούρνος διαρκείας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μόνη διαφορά με το 2021 και το 2017 είναι ότι απλά έχουν περάσει, ενώ το 2023 το ζούμε τώρα και για αυτό μας φαίνεται τόσο χειρότερο. Αλλά το 2021 είχαμε γενικευμένα 45άρια, θερμοκρασία 47,2 βαθμών στον Λαγκαδά και ακόμα κι αν υπάρχουν αμφισβητήσεις για την εγκυρότητα της συγκεκριμένης μέτρησης, πάρα πολλοί σταθμοί είχαν ξεπεράσει τους 46 βαθμούς,. Επίσης, ο καύσωνας στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου κράτησε πάνω από δέκα μέρες και άλλη μία βδομάδα αυτός στα τέλη Ιουνίου 2021. Και το 2017 είχαμε θερμοκρασία 45,9 βαθμών στην Ελευσίνα και επίσης δύο σπαστές βδομάδες καύσωνα (με γενικευμένα 45άρια σε Κρήτη (Μοίρες Ηρακλείου κ.λ.π.). Φέτος, έχουμε μέχρι στιγμής τρία 44άρια σε καμιά 400αριά σταθμούς.

      Το θέμα δεν είναι αυτό, όμως, αλλά ότι το 2021 κάηκαν 1.300.000 στρέμματα δάσους και βλάστησης (φέτος έχουν καεί 50 χιλιάδες στρέμματα) και αυτή ήταν η πραγματική καταστροφή και όχι οι καύσωνες. Για αυτό και το 2017 που είχε μόνο καύσωνες, αλλά όχι πολλές πυρκαγιές (μία μεγάλη στα Κύθηρα, νομίζω) δεν το μνημονεύει κανείς. Το στοίχημα είναι, λοιπόν, να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες πυρκαγιές στο δύσκολο διάστημα που έπεται. Γιατί όπως δήλωσε κι ένας πυροσβέστης, με αφορμή τη λιποθυμία συναδέλφου του, "εμείς να δείτε σε τι θερμοκρασίες επιχειρούμε και δεν μπορούμε να κάνουμε και τηλεργασία".

      Η πυρκαγιά δεν καταστρέφει μόνο τη στιγμή που εκδηλώνεται - και την υγεία των ανθρώπων με τους τοξικούς καπνούς της - αλλά κάνει διαχρονικά ζημιά στο περιβάλλον, όπως επισήμανε και ο κ. Λέκκας: "Η Αττική κινδυνεύει να ερημοποιηθεί από τις πυρκαγιές, να γίνει σαν το Ντουμπάι", ανέφερε σχετικά, διότι χωρίς δάση, χωρίς πράσινο, οι καύσωνες θα είναι ακόμα πιο επώδυνοι στο μέλλον.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Α όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.
      Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.

      Διαγραφή
    3. Μονολεκτικά στην υψικάμινο του πυρός η Μεσόγειος όλη και φυσικά και η Ελλάδα και ενοείτε φυσικά μετά από σφοδρούς καύσωνες σίγουρος θεωρείται και μεγάλος χιονιάς αττική όπως ελπίδα Μήδεια κ.λ.π φέτος δεν είχαμε ιδιαίτερη χιονόστρωση παρά 10 πόντους στα αυτοκίνητα ίσα για το 3 στα 3 να γραφτεί ότι χιόνισε και έστρωσε σερί 3 χρόνια φέτος θα έχουμε θεωρώ γερά πράγματα και το χειμώνα 4 στα 4 και μισό μέτρο χιόνι (Αθήνα) λευκά Χριστούγεννα παίζει να τιμηθεί και μια φορά η παράδοση να το ζήσω και αυτό;

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ με το 2021 τουλάχιστον για Αθήνα δεν φαίνεται χειρότερο από το 23. Τα ίδια χάλια είχαμε. Φιλαδέλφεια τελευταίες μέρες πολύ ανεκτές με τον αέρα. Πλέον παρακαλάς να μένεις στο μπετό για να μην λαμπαδιάσεις.

      Διαγραφή
    5. Βαγγέλη συμφωνώ σε όλα όσα λες περί πυρκαγιών πυροσβεστών και δασών.
      Μην συνεχίζεις και υποτιμάς όμως τις συνθήκες πού είχαμε και ειδικά θα έχουμε το επόμενο διάστημα.
      Σε πολλές περιοχές(δεν λέω σε όλες) η διάρκεια θα σπάσει ίσως όλα τα ρεκόρ ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα σταματήσει όλο αυτό...
      Μην επιμένεις σε πράγματα τα οποία δεν γνωρίζεις η ίσως η γενική άποψή σου ως προς το καλοκαίρι σε κάνει να πιστεύεις αυτά πού θες.
      Φιλικά πάντα.

      Διαγραφή
    6. Και ο Jeank έγραψε, Φώτη, ότι μία απ' τα ίδια ήταν το 2021 με το 2023. Απλά το πρώτο πέρασε, ενώ το δεύτερο το ζούμε τώρα.
      Β. ΣΠ,

      Διαγραφή
    7. Με το συμπάθιο, Φώτη, αλλά νομίζω ότι εσύ υποτιμάς τους καύσωνες του 2021, όταν γράφεις για "χάδι", ενώ κάηκαν 1.300.000 στρέμματα δάσους. Και χωρίς μελτέμια, όπως φέτος, που έχουν καεί μέχρι στιγμής 170 χιλιάδες στρέμματα. Ήταν τόσο ισχυρός και επίμονος ο καύσωνας του 2021, που κάηκαν η μισή Εύβοια και η μισή Αττική και η μεγαλύτερη δασική έκταση όλων των εποχών σε ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα. Υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό;

      Αλλά και τις θερμοκρασίες να πάρουμε, υψηλότερες ήταν τότε από ό,τι φέτος και με πολύ μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος. Ενδεικτικά, το 2021 είχαν περάσει τους 40 βαθμούς σε μία μέρα πάνω από 250 σταθμοί, ενώ φέτος 87. Δεν ξέρω πολλά από μετεωρολογία, ναι, αλλά νομίζω δεν πρέπει να κοιτάμε μεμονωμένες ακραίες τιμές, αλλά το πλήθος των περιοχών που επηρεάζονται από τον καύσωνα.

      Και με εξαίρεση 1,5 μέρα που είχαμε όντως καύσωνα στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, όλες τις υπόλοιπες μέρες οι θερμοκρασίες ήταν ανεκτές ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, όπως λέει και ο Jeank. Απλά, μας λένε εδώ και ένα μήνα κάθε μέρα για τον καύσωνα και μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, που έχουμε κάθε καλοκαίρι σε κάποια μέρη της Ελλάδας είναι εξωπραγματικές, ενώ καλώς ή κακώς είναι ο κανόνας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    8. Ωραία στην Αθήνα ίσως να είναι το ίδιο.
      Επιμένεις ότι γιά άλλες περιοχές θα είναι το ίδιο η πιό ήπιο?
      Θα σου κάνω στο τέλος απολογισμό και θα δεις...
      Καλημέρα.

      Διαγραφή
    9. Καλημέρα στην παρέα, παιδιά δεν έχουμε φτάσει ούτε καν στη μέση αυτής της καυσωνικης περιόδου, ίσως να είμαστε ακόμα και στην αρχή γτ δεν γνωρίζουμε καλά καλά πότε θα τελειώσει και τα δύσκολα είναι μπροστά. Μην βιαζόμαστε για συγκρίσεις Όπως γράφει σωστά ο Φώτης, στο τέλος θα γίνει ο απολογισμός.
      Καλημέρα από τα παράλια της Αιγιάλειας με την Τ στους 34 βαθμούς αλλά η πλήρης άπνοια κάνει την κατάσταση αφόρητη.
      Χρήστος

      Διαγραφή
    10. Πάντως το 2021 είχαμε στην Φθιωτιδα πολλά 46αρια με φοβερό λίβα.Μαλλον τα ίδια και φέτος.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  4. Μανουλαμ, καψίματος συνέχεια
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάκη από Στοκχόλμη νάσαι πάντα καλά κ νά περνάς καλά!
    Το νά μάς ενημερώνεις για το δροσερό καιρό της Στοκχόλμης εν μέσω διαρκούς καύσωνα δέ καταλαβαίνω τί νόημα έχει !
    Γενικά δηλαδή δε ξέρω γιατί πρέπει νά ενημερωνόμαστε γιά τόν καιρό εκεί αλλά anyway !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά λέω τη καλησπέρα μου τώρα αν σε ενοχλεί απλά προσπερνά τα μηνύματα .Μάκης Στοκχόλμη

      Διαγραφή
    2. Τουλάχιστον τα λέει μια φορά όχι σαν τον φίλο β.σπ. που ότι σκεψη του έρχεται κάθε στιγμή τη μεταφέρει αυτούσια στο μπλογκ

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ. Και εγώ χαίρομαι φίλους τους Μπλογκ που μένουν σε άλλες χώρες και μας λένε τον καιρό της περιοχής τους. Το βρίσκω ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
    4. Τους θέλουμε και τους δύο. Κώστας, Νέο Ψυχικό

      Διαγραφή
  6. Ωραία. Την πάσαν ελπίδα μας εις τον προφήτην Ηλίαν ανατίθεμεν. Ο οποίος βεβαίως ήταν αρκετά αψύς,περισσότερο και από τον γνωστό Κρητικό ,καθόσον " τους ιερείς της αισχύνης ξίφει κατέσφαξεν"!.
    Για να δούμε, μπορεί να επιβεβαιωθεί το 20 +13 = 2 Αυγούστου ,του αγαπητού Χρίστου Σιμούλη.
    Απόψε πολλές βουνοκορφές εσπερίζουν .Χρόνια πολλά στον Ηλία και την Ηλιάνα .Ιδιαιτέρως............! ---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, καθηγητά μας. Προτείνω κι εγώ, επειδή η περί του Αι Λιος ρήση είναι μάλλον προ της ισχύος του νέου ημερολογίου.

      Διαγραφή
  7. Δηλαδη καλέ μου δάσκαλε η έκφραση ζήτω που καήκαμε θα πάρει σάρκα και οστά στην κυριολεκτική της μορφή!!Καλή δύναμη σε όλους μας,και προσωπικά περισσότερο απ τον προφήτη Ηλία εμπιστεύομαι το έμπειρο μάτι του δασκάλου.Ελπίζω να συνεχίζει να βλέπει εκείνη την μικρή ανάσα τέλος του μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω πλέον ότι η ποιότητα της δημοκρατίας μας έχει εκπέσει τόσο πολύ ,ώστε ακόμα και μερικοί απο τους παρουσιαστές των δελτίων καιρού υποβαθμίζουν λίγο το επερχόμενο κυμα καύσωνα , ευθυγραμμιζόμενοι με μια κυβερνητική κανονικότητα της φρίκης . Αλλωστε τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται με καμμία φωτιά πλήν της Αττικής ! Άλλαξε το αφήγημα γαρ ... Μπορεί να ξαναλλάξει ... ΠΤΩΧΗ ΕΛΛΑΣ . Καημένοι κι εμείς . Ευελπιστούμε να εγκαταλείψουμε τούτο τον τόπο πλεον . Φευ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι μόνο "φευ" ,αλλά και : ουαί -βαβαί - παπαί - ιαταταί........!.---=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Μα, οι τρεις από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές αυτό το διάστημα στην Αττική έχουν εκδηλωθεί (δυτική, ανατολική) ή στη γειτονιά της (Λουτράκι). Από χθες λένε και για τη Ρόδο και τη Λακωνία. Και πώς υποβαθμίζουν τον καύσωνα, όταν επί ένα μήνα είναι πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων; Το αντίθετο συμβαίνει. Αν θέλεις να υποβαθμίσεις κάτι, απλά το εξαφανίζεις από την επικαιρότητα. Έχοντας δουλέψει σε ΜΜΕ για 1,5 δεκαετία, γνωρίζω ότι αυτό είναι το μόνο εύκολο.

      Ειδικά με τον καύσωνα, αν έλεγαν τα ΜΜΕ από το πρωί ως το βράδυ ότι οι 40 βαθμοί είναι φυσιολογική τιμή για το καλοκαίρι, σταδιακά αυτό θα περνούσε στην κοινή γνώμη, να είσαι σίγουρος. Όσο για το ποια είναι η αλήθεια; Ότι για 1,5 μήνα βιώσαμε ένα ήπιο καλοκαίρι, μετά από τους επίσης δροσερούς Απρίλιο και Μάιο και στο δεύτερο μισό του Ιουλίου μας έκατσαν οι καύσωνες μαζεμένοι.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  9. Μετά από τις ζέστες αυτές που κάνει προβλέπω δυνατές καταιγίδες, μπουρίνια εδώ στην Θράκη - Ξάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γείτονα μου, αύριο κατά τόπους στην περιοχή μας, κάπου είδα μια πρόβλεψη για απογευματινες-βραδυνες βροχές. Δεν ξέρω κατά πόσο θα επαληθευτουν... Η ζέστη βέβαια δεν θα απομακρυνθεί.(Δ)

      Διαγραφή
    2. Όνειρα θερινής νυκτός καλή ώρα, αυτά για καταιγίδες στη Θράκη φίλε από Ξάνθη.
      Ζέστη ατελείωτη το επόμενο μεγάλο διάστημα και εκεί(όχι όμως ακραία όπως στα νοτιότερα) και από μπόρες μόνο κάτι σποραδικά φαινόμενα φαίνονται τις επόμενες ημέρες κυρίως στα ορεινά μικρής έκτασης και διάρκειας αλλά παρόλα αυτά πιθανόν ισχυρά.
      Αυτά τα τοπικά φαινόμενα το μόνο πού κάνουν είναι να αυξάνουν ακόμη περισσότερο το δείκτη της δυσφορίας.
      Δεν θέλω να σας απογοητεύσω αλλά τελικά ουσιαστική αποκλιμάκωση από τις υψηλές θερμοκρασίες και αστάθειες δεν φαίνονται ούτε τις πρώτες ημέρες τού Αυγούστου σύμφωνα και με τα πιό φρέσκα στοιχεία.
      Γιά να πω και κάτι θετικό όμως, δεν δείχνει να έρχεται άλλο κύμα καύσωνα μετά από αυτό, περίπου έως και τις αρχές τού μήνα.
      Τα άλλα θα τα αναλύουμε καθημερινά καθώς ο συγκεκριμένος καύσωνας δεν είναι παιχνίδι.
      Υ. Γ. Σήμερα στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία είχαμε την 7η συνεχόμενη μέρα καύσωνα όμως εδώ η θερμοκρασία με το ζόρι ξεπέρασε σήμερα τους 39β στους περισσότερους σταθμούς μας.
      Αντίθετα στην Λάρισα είχαμε 42 πλας βαθμούς, στη Θήβα επίσης 42,στη Λιβαδειά 41,στο Άργος 41 ενώ και αρκετοί σταθμοί της Αττικής ξεπεράσαν το φράγμα των 41 βαθμών ενώ στην ουσία μόλις σήμερα ξεκίνησαν σε αυτές τις περιοχές τα πιό δύσκολα.

      Διαγραφή
    3. Επαληθεύτηκε η πρόβλεψη, έβρεξε αρκετά σε ορεινά και πεδινά, κατά τόπους, Ξανθης και Ροδόπης. Δρόσισε για λίγο βέβαια. Γενικά πολλή ζέστη, όχι όμως καύσωνας, δηλ.ανω των 38°.(Δ)

      Διαγραφή
  10. Καλό κουράγιο στους φίλους του blog...Σπάρτη μέγιστη σήμερα 38,7 και χτες 38,3 με ελάχιστες 23...Καλαμάτα σήμερα 41,9 και χτες 41,7 με ελάχιστες 28 και καταβάτη βόρια μέχρι 42 km/h... με λίγα λόγια για μας εδώ το μελτέμι σημαίνει καύσωνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο κ Ζιακοπουλος παντα ακριβης κ παντα μακρυα απο κινδυνολογιες!!όσο για τον φίλο απο στοκχολμη εχω ξαναγράψει πως κ η σουηδια την τελευταία 15ετια τουλάχιστον είναι απο τις πρώτες χώρες με αχιονους χειμώνες σε σχέσημε παλαιουςκ κάποια καλοκαίρια με θερμες εξαρσεις!.ανοδος θερμοκρασίας παντου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα η αναφορά σας στον Προφήτη Ηλία σπάνια συναντώ επιστήμονες να συνδυάζουν την επιστήμη με την πίστη ταυτόχρονα αλλά αυτός που είναι αληθινός επιστήμονας αναγνωρίζει το μεγαλείο του Θεού και της Δημιουργίας Του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νικόλαος Παντελικίζης19 Ιουλίου 2023 στις 6:49 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλη την παρέα... Εκτός από την μαυρίλα και το ψυχοπλακωμα από τις φωτιές, έχουμε και την απίστευτη εμμονή με τα ατελείωτα κύματα καύσωνα που μας έχουν γονατίσει! Πραγματικά δεν αντέχουμε άλλο, τουλάχιστον ας μιλήσω για τον εαυτό μου βέβαια... Προσπαθούμε να πιαστούμε από κάποια έστω μακροπρόθεσμα στοιχεία από τα προγνωστικά μοντέλα για το πότε θα φύγει αυτός ο εφιάλτης και δυστυχώς δεν υπάρχουν...
    Πραγματικά ο Προφήτης Ηλίας να βοηθήσει να μας λυπηθεί ο Θεός γιατί δυστυχώς ως άνθρωποι θερίζουμε τους καρπούς της τραγικής συμπεριφοράς μας απέναντι στο περιβάλλον!
    Ελπίζω κάποιοι ελάχιστοι που δεν βλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και η υπερθέρμανση του πλανήτη τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, τώρα να το βλέπουν...
    Γιατί φοβάμαι πολύ ότι αυτή θα είναι πλέον η νέα εφιαλτική κανονικότητα στο κλίμα τα επόμενα χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Παντελίκιζη, τον καύσωνα τον κάνει αφόρητο η ποντικοπαγίδα που λέγεται Αθήνα, μόνιμα πνιγμένη στο τσιμέντο. Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων - για να μην πω το σύνολο τους - το 1987 ήταν στην πρωτεύουσα, που τότε είχε και το τοξικό και θανατηφόρο νέφος, συν τοις άλλοις. Και είναι πραγματικά κρίμα που μία τέτοια τραγωδία δεν αποτέλεσε την αφορμή για να γίνει η Αθήνα μία πόλη με περισσότερο πράσινο, με λιγότερα κτίρια και αυτοκίνητα.

      Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο. Μόνο στη γειτονιά μου χτίστηκαν / χτίζονται 7-8 πολυκατοικίες φέτος το καλοκαίρι και υπάρχει μόνιμα σκόνη στην ατμόσφαιρα.Οι μονοκατοικίες που είχαν ένα κήπο και μερικά δεντράκια εξαφανίζονται η μία μετά την άλλη. Το μόνο που άλλαξε από το 1987 ήταν ότι γέμισε η Αθήνα και air condition τα οποία λειτουργούν (ειδικά σε δημόσιες υπηρεσίες / (πολυ)καταστήματα) από τους 25-30 βαθμούς στο φουλ επιβαρύνοντας κι άλλο την ατμόσφαιρα.

      Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να απαιτήσουμε μία ανθρώπινη πρωτεύουσα - άπειρα τα παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού ότι είναι εφικτό, αν υπάρχει βούληση - με πράσινο και όχι να... μαλώνουμε τον καιρό, επειδή η θερμοκρασία φτάνει τους 40 και τους 45 βαθμούς.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Νικόλαος Παντελικίζης20 Ιουλίου 2023 στις 1:50 μ.μ.

      Φίλε Βαγγέλη προφανώς και δεν μαλώνω τον καιρό για τους καύσωνες, αφού δυστυχώς ο ανθρώπινος παράγοντας έκανε ότι μπορούσε για να επισπεύσει την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη!
      Από την άλλη εξέφρασα την απογοήτευση μου βλέποντας τα προγνωστικά μοντέλα να μην μας δίνουν λίγη αισιοδοξία ότι θα πάρουμε μια ανάσα δροσιάς!
      Συμφωνώ μαζί σου στο ότι πρέπει να υπάρξει η βούληση από την πολιτεία και εμάς για περισσότερο πράσινο στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της χώρας μας, όπως και παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στο να ανακοπεί το φαινόμενο της θερμικής νησίδας που χειροτερεύει την κατάσταση στα αστικά κέντρα όταν έχει καύσωνα!

      Διαγραφή
  14. Καλησπερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους!
    Γνωμη μου ειναι οτι 26 και 27 αν πεσουν μεσα τα μοντελα, θα πρεπει να παρθουν αποφασεις απο την κυβερνηση για την εργασια σε εξωτερικους χωρους ολη την διαρκεια της ημερας. Θα εχουν προηγηθει και 4-5 μερες ισχυρου καυσωνα.
    Ειμαι και εγω της αποψης να μην υπαρχει πανικος στην ενημερωση, αλλα καποιες φορες χρειαζεται κινητοποιηση απ'ολους.
    Και δεν ειναι κακο να πουμε οτι απειλουνται πολλα θερμοκρασιακα ρεκορ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε Μάκη από Στοκχόλμη σε χαιρετώ από το Ριον Να είσαι καλά και εγώ προσωπικά σε ευχαριστω για τις πληροφορίες σου Σε τιμά που με την νοερη παρουσία σου βρίσκεσαι στην παρέα μας Λίγο πιο δίπλα σου στην πανέμορφη και πολύ δροσερή Νορβηγια ήδη εμφανίστηκαν και κάποια χιόνια στις βουνοκορφές πάνω από τα 2200 μέτρα να είσαι καλά και εάν μπορείς στέλνε περισοτερες καιρικεςπληροφοριες Φίλε μου με τρελαίνει και με ηρεμεί η φθινοπωρινή μελαγχολία στις μεγάλες Σουηδικές λίμνες Βενερ και Βετερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μάκη από Στοκχόλμη, συνέχισε να γράφεις όπως γράφεις και να μας στέλνεις τα δροσερά σου λόγια εκεί απο τα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.
    Εύχομαι απο τον καύσωνα και από τις πυρκαγιές, να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.Λυπαμαι πολύ για την μεγάλη καταστροφή που άφησαν πίσω οι τελευταίες πυρκαγιές στην χώρα μας.
    Καλή υπομονή να έχουμε όλοι μας απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες, και όχι άσκοπες μετακινήσεις.
    .Ας ελπίσουμε να έχουμε ένα φθινόπωρο και ένα χειμώνα στην εποχή που πρέπει, γιατί δεν πάει πλέον άλλο.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε.Καλο βράδυ στην όμορφη παρέα της σελίδας αυτής.
    Ο Προφήτης Ηλίας να είναι ο βοηθός όλων των ανθρώπων, και να μεσολαβήσει να έρθουν οι απαραίτητες βροχές στην ώρα τους.
    Δημήτρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα στον αγαπητό μας δάσκαλο και σε όλους τους φίλους.
    Έχω την εντύπωση , χωρίς να είμαι ειδικός επί του θέματος, ότι η μετεωρολογική κατάσταση όπως πάει να διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες θα αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο δημιουργίας επαγωγικών πυρκαγιών , ανάλογες με αυτή που είχαμε στην βόρεια Αττική το 2021.
    Έχοντας το "προνόμιο¨ να ζήσω δεκάδες πυρκαγιές, μεγάλες και μικρές τα τελευταία 40 χρόνια μπορώ να διαβεβαιώσω ότι αυτή η πυρκαγιά είχε στοιχεία που την έκαναν πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες.
    Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε από τον αγαπητό μας δάσκαλο, περισσότερα για το πως λειτουργούν αυτού του τύπου η πυρκαγιές και ειδικά πως τροποποιούν τις τοπικές μετεωρολογικές συνθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και εγώ χαιρετώ τον φίλο Μάκη από Στοκχόλμη. Πολύ χαίρομαι να ακούω αναφορές καιρού από την Ευρώπη και τον κόσμο. Εξάλλου όλα συσχετίζονται. Ούτως ή άλλως ποτέ δεν ενόχλησε ή προσέβαλε κανέναν και είναι ευγενικότατος. Δεν ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα! Στα του καιρού βλέπω ότι και ο κύριος Ζιακόπουλος είναι απαισιόδοξος πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ηρεμήσουμε εύκολα με αυτή τη ζέστη. Πάντως εγώ δεν έχω όρεξη να κάνω τίποτα με τέτοια ζέστη. Πράγμα πολύ κακό γιατί συχνά πυκνά θα έχουμε πρόβλημα με τα χρόνια. Από το 2020 βλέπω ότι παγιώνεται να λειτουργεί με εμμονές ο καιρός. Η μεταβλητότητα του καιρού μου φαίνεται ότι είναι πολύ πιο αργή πλέον .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Με την άδεια του οικοδεσπότη της ιστοσελίδας, θα μου επιτρέψετε να μέμψω μερικούς που όλη τους την αυστηρότητα την εξαντλούν σε κάποιες "διαφορετικές" φωνές εδώ μέσα, όπως ο Β.Σ. ή ο Μάκης, τους οποίους αμφότερους δεν γνωρίζω.
    Όμως βρε παιδιά, ήμαρτον, την μανέστρα δηλ. την χαλάνε κάποιοι άνθρωποι που μπορεί να παρεκκλίνουν από το "ορθόν" , το οποίο εμείς έχουμε στο μυαλό μας ? Δεν προσβάλλουν , δεν ειρωνεύονται , δεν θίγουν κανέναν. Ειδικότερα ο Β.Σ. παραθέτει και κάποιες πληροφορίες, - ναι, ίσως να μην μας ενδιαφέρουν πάντα όλους- , για τις οποίες μάλιστα πάντα αναφέρει και την πηγή άντλησής τους ( δεν λέει "μου είπαν", "άκουσα" κλπ ).
    Και τελικά, ας υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο κα οι " γραφικοί" ( με την καλή έννοια) , η εποχή μας σφίζει από τον μαζάνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα να δεις αυτοί είναι διαφορετικές περιπτώσεις. Ο μεν Μάκης αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία για την Στοκχόλμη και αναφέρεται πάντα στα του καιρού,ο δε Βαγγέλης αναφέρει εκτός των καιρικών στοιχείων που είναι ενδιαφέροντα και προσωπικά του στοιχεία που δεν αφορούν το σαιτ όπως σε ποιο γάμο πήγε, πόσες βουτιές έκανε, το είδε στην θάλασσα, που πήγε για μπάνιο και γενικώς ότι του κατέβει. Εννοείται ότι είναι σεβαστοί και κοσμιοι και οι δύο και ότι δεν προσβάλλουν δεν ενοχλούν. Απλώς ο Βαγγέλης λέει και που πήγε, τι είδε, τι έκανε κάτι που δεν αφορά το σαιτ κατά τη γνώμη και είναι κάτι που κουράζει πάντα κατά την γνώμη μου.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ αν και έχω μαλώσει τον Βαγγέλη,όταν τον χειμώνα θέλουμε χιόνια κι αυτός θέλει ήλιο και ζεστουλες.Κατα τα άλλα δεν με ενοχλεί καθόλου και νομίζω πως οι απόψεις μας σε άλλα θέματα συγκλίνουν.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Eντάξει, τώρα, μία φορά έγραψα για την παρουσία μου σε γάμο, όχι για να αναφερθώ στο γεγονός, αλλά στο σπάνιο για την εποχή - ήταν 17 Ιουνίου 2023 - να φοράμε λεπτές κολεγιακές και μακρυμάνικα πουκάμισα, αλλά να κρυώνουμε και να είναι όλα μούσκεμα από τη βροχή που είχε προηγηθεί. Ένα μήνα μετά, βιώνουμε, δυστυχώς, την άλλη όψη του νομίσματος με τον καύσωνα.

      Όσο για τη θάλασσα, όλοι έχουμε αδυναμίες, ενώ πάντα προσπαθώ να συνδέω τις αναφορές μου με τον καιρό. Στους 28 βαθμούς έχει φτάσει, εξάλλου, η θερμοκρασία της θάλασσας τοπικά στην Ισπανία, όπως αναφέρει ο Guardian σε άρθρο του, στο οποίο κάνει λόγο και για καθημερινές τετράωρες στάσεις εργασίας των υπαλλήλων της Ακρόπολης από σήμερα Πέμπτη 20/7. Η στάση αποφασίστηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας, διότι αν και η Ακρόπολη έκλεινε για πέντε ώρες τη μέρα από την Παρασκευή 14/7, έγινε άρση του συγκεκριμένου μέτρου από τη Δευτέρα 17/7, όταν δρόσισε πρόσκαιρα, πριν επιστρέψει ο καύσωνας.

      Και στην Ιταλία, τα συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει με απεργίες σε εργοστάσια, λόγω του καύσωνα, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους και για τους οικοδόμους, αλλά και τους εποχικούς εργάτες στα χωράφια, προτείνοντας ωράρια 4π.μ. - 11π.μ. Δυστυχώς, όμως, ένας 60χρονος που εργαζόταν σε φούρνο στην Πάδοβα, πέθανε μάλλον λόγω της ζέστης και αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι δεν γίνεται να σταματήσουν να δουλεύουν άπαντες.

      Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους πυροσβέστες, καθώς ανακλήθηκαν και οι άδειες τους, ενώ ήρθαν και ενισχύσεις σε εναέρια μέσα (Γαλλία, Ιταλία) και προσωπικό από άλλες χώρες. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας, 29 πυροσβέστες, άλλοι τόσοι πολίτες και ένας αστυνομικός χρειάστηκαν νοσηλεία για αναπνευστικά προβλήματα ή τραυματισμούς σε μόλις ένα τριήμερο πυρκαγιών. Ας ελπίσουμε και ας προσπαθήσουμε όλοι με πρώτο και καλύτερο το κράτος για τον περιορισμό των πυρκαγιών στο υπόλοιπο του καλοκαιριού.
      https://www.theguardian.com/world/2023/jul/19/strike-threats-in-italy-and-stoppages-in-greece-as-workers-struggle-with-heat
      Β. ΣΠ,

      Διαγραφή
  20. Φίλε Άγγελε συμφωνώ απολύτως μαζί σου Πάνω απ' όλα σεβασμός στην άποψη του άλλου εφ όσον δεν υπαρχει ύβρις και χλευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. .Προφήτου Ηλιού του Θεσβιτου σήμερα, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, με την θεία λειτουργία που τελέστηκε σήμερα στο εξωκλήσι στο Τσαταλι της Όθρυς σε υψόμετρο 1200μ με την θερμοκρασία το πρωί στους 30 βαθμούς,ο τίτλος δάσκαλε τα λέει όλα τι θα ακολουθήσει,μάλλον οι οποίες δροσιες τέλος του μήνα θα πάνε περίπατο , Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα σε όλους από την Κερκυρα που «χορεύει» και αυτή στους ρυθμούς του καύσωνα! Υπομονή και δύναμη σε όλους! Ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Ζιακόπουλο αν οι λόγοι για τους οποίους «βλέπει» δροσιά προς το τέλος του μήνα, εξακολουθούν να υφίστανται ή θα μας πάει «τρένο» ο καύσωνας ως τις αρχές Αυγούστου (και βλέπουμε) ! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ας ελπίσουμε όλοι νά αντέξει τό δίκτυο καί νά εχουμε κανονικά ρεύμα , γιατί τό νά κάτσουμε μέσα μέ τό καύσωνα είναι μία λύση ( γιά όσους βέβαια έχουν αυτή τή δυνατότητα ) ! Χωρίς κλιματισμό όμως δε θά τή βγάλουμε καθαρή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τό ακούω Χειμώνα καί τό ακούω καί Καλοκαίρι ! "Θά σημειωθούν πολύ χαμηλές / υψηλές θερμοκρασίες γιά τήν εποχή" !
    Μά υπαρχει περίπτωση αυτές οι χαμηλές / υψηλές θερμοκρασίες να σημειωθούν κάποια άλλη εποχή;
    Τό πιό σωστό δέ θά ήταν νά λέμε απλά "θά σημειωθούν ασυνήθιστα πολύ χαμηλές / υψηλές θερμοκρασίες" η "χαμηλές / υψηλές θερμοκρασίες ακόμα καί γιά την εποχή " ;
    Χρόνια ακούω αυτή τήν έκφραση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μπορεί να πέσει η θερμοκρασία έξι βαθμούς σε μισή ώρα; Στις 14:40 της Πέμπτης 20/7 η ένδειξη στον σταθμό της Αναβύσσου ήταν 39,5 βαθμοί με βορειοδυτικό άνεμο και στις 15:10 υποχώρησε στους 33,7 βαθμούς, όταν γύρισε σε νοτιοδυτικό. Στο Π. Φάληρο, τον Άλιμο, τη Σαλαμίνα και γενικά σε όλο τον έσω Σαρωνικό που επικρατούσε από το πρωί θαλάσσια αύρα, οι θερμοκρασίες ήταν 35-36 βαθμοί, ενώ στο εσωτερικό της Αττικής 38-39 β., τοπικά και πάνω από 40-41 βαθμοί, όπως στη Βάρη και τα Πατήσια αντίστοιχα.

    Στην Καλλιθέα καταγράφηκε η μεγαλύτερη τιμή στην Αττική με 41,4 βαθμούς, αλλά υπάρχουν οι γνωστές ενστάσεις για τον συγκεκριμένο σταθμό και την αξιοπιστία του. Το ίδιο και για αυτόν του Κρανιδίου, που αυτή την ώρα (15:30) έχει την υψηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα με 42,1 βαθμούς.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το τελευταίο διάστημα η ΕΜΥ έχει σταματήσει στις προγνώσεις της για την θερμοκρασία να αναφέρει "στα παραθαλάσσια δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερη". Επειδή δεν μου αρέσει η συνωμοσιολογία ας μου δώσει κάποιος μια λογική εξήγηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει η θαλάσσια αύρα..

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή κατά την ΕΜΥ δεν υπάρχει θαλάσσια αύρα πλέον, αφού δεν αναφέρει πλέον τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στα παραθαλάσσια?

      Διαγραφή
  27. Καταιγίδα στην Γκιώνα, δεν φαινόταν πουθενά σε πρόβλεψη. Στις 26-27 του μήνα δείχνει +31 +32 στα 850hPa, δεν το εχω ξαναδεί εγω προσωπικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. "αραβικο"καλοκαιρι εν ελλαδι σε εξελιξη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Νώντα, για την πρόγνωση και την απορία σου, εγώ πιστεύω ότι επειδή υπάρχει μεγάλης κλίμακας βόρειο ρεύμα δεν αφήνει το μηχανισμό της θαλάσσιας αύρας να λειτουργήσει. Λέει πάντως η ΕΜΥ για την Αττική χαμηλότερες μέγιστες στα βόρεια και ανατολικά όπου ο ΒΒΑ άνεμος έρχεται σαν θαλάσσια αύρα από Αιγαίο και Σαρωνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή