Αμφίρροπος αγώνας επικράτησης μεταξύ μελτεμιού και ζέστης, με την αστάθεια πλέον στην… ελάσσονα αντιπολίτευση!

Τολό, του Σταύρου Παυλόπουλου

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΕΝΤΑΣΗΣ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (3/7) ΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (9/7/23)

ΓΕΝΙΚΑ

Δεν προβλέπονται ακραία φαινόμενα. Με σκαμπανεβάσματα η ένταση των βόρειων ανέμων και η θερμοκρασία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΡΙΤΗ

Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες ασθενούς έως μέτριας έντασης τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στα ορεινά αυτής.

Άνεμοι: Β-ΒΔ ως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: ως τους 35 βαθμούς.


ΤΕΤΑΡΤΗ

Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα στην ηπειρωτική Ελλάδα πλην Θράκης (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).

Αναφορικά με τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες αλλαγές.  


ΠΕΜΠΤΗ

Σημαντική εξασθένηση της απογευματινής αστάθειας.

Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ.

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες ασθενούς έως μέτριας έντασης το απόγευμα στη Β-ΒΑ.

Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: ως τους 37 βαθμούς.


ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Παροδικές καταιγίδες στη ΒΑ Ελλάδα.

Επικράτηση Β-ΒΔ με ένταση 6 με 7 μποφόρ.

Πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας.

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.

32 σχόλια:

  1. Υπέροχο καλοκαίρι προς το παρόν στην Ήπειρο με τη θερμοκρασία να μη μπορεί να ξεπεράσει τους 30βαθμους στην Ηγουμενίτσα και με χαμηλά ποσοστά υγρασίας και δυσφοριας. Για αιρ κοντίσιον ούτε λόγος! Πάντως σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία η επόμενη εβδομάδα θα είναι δυσκολη στη χώρα μας καθώς θα έχουμε το πρώτο σοβαρό θερμό κύμα της σεζον στα όρια του καύσωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς. Ούτε ανεμιστήρας, αλλά ούτε και θερμοσίφωνας, ένας σπάνιος συνδυασμός. Και παρά το γεγονός ότι το μελτέμι δεν φτάνει, μέχρι στιγμής, στον Σαρωνικό. Βασικά, οι άνεμοι είναι μεταβλητοί όλες αυτές τις μέρες. Το πρωί της Δευτέρας 3/7 είδα σε στοιχεία μετεωρολογικού σταθμού ότι φυσούσε βορειοδυτικός στο Φάληρο και όταν κατέβηκα μετά από πολλές ώρες, πάντως, στην παραλία είχε θολούρα και νοτιά.

      Ανατρέχοντας εκ νέου στον σταθμό μετά, είδα ότι ο άνεμος είχε γυρίσει σε νοτιοανατολικός. Το μελτέμι πρέπει να είναι σχετικά ενισχυμένο μόνο στο κεντρικό Αιγαίο μέχρι στιγμής, ούτε ο Ευβοϊκός πρέπει να επηρεάζεται ιδιαίτερα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα από τη σχεδόν φθινωπορινη Στοκχόλμη με αέρα ψυχρα κ βροχή κ μέγιστη όχι πάνω από 14-15c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρχίζει και κλειδώνει το πρώτο και με διάρκεια θερμό κύμα όπως σας λέγαμε το 2ο 10ημερο τού Ιουλίου.
    Όπως όλα δείχνουν θα επηρεαστεί όλη η ηπειρωτική χώρα απ'άκρη σ' άκρη ενώ πολύ πιθανός είναι και ο πρώτος ήπιος καύσωνας.
    Θερμοκρασίες άνω των 36 με 37β επί καθημερινής βάσης θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
    Η Τετάρτη τέλος, δείχνει να είναι δυνατή μέρα αστάθειας γιά τα βόρεια καθώς και γιά περιοχές της Πίνδου και δυτικότερα όπου γιά άλλη μία φορά ο καιρός θα δείξει την προτίμησή τού.
    Αυτά τα ολίγα προς το παρόν.
    Καλή συνέχεια από την δροσερή παράκτια Ναυπακτία(με το ζόρι 29β μαξ λόγω τού μαΐστρου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να συμπληρώσω, ότι και αυτή η εβδομάδα στα κέντρο ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι αρκετά θερμή από αύριο και μετά όπως έγραψε και ο δάσκαλος.
    Κοινώς τελείωσαν τα ψέματα με τις συνεχείς δροσιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Φώτη ναι επιτέλους αποκαταστάθηκε η τάξη όλα φυσιολογικά για την Αθήνα μου ο ορισμός του καλοκαιριού και κυρίως η άνοδος της θερμοκρασίας μετά το θερινό ηλιοστάσιο είναι γεγονός γιατί πριν από αυτό παλεύαμε να πιάσουμε με το ζόρι 24-27ο όταν ξεκίναγαν τα 30+ από τη πρώτη βδομάδα του Μάη τώρα θα ρεφαρει ο καιρός και ιδανικό θα είναι να βγει όλος ο Ιούλιος με θερμοκρασίες Αθηνών 30...38(39) και για κάνα τριήμερο και (42-43) όπως προσπέρσι 3-4 Αυγούστου 43-44φυσιολογικο ελληνικό παραδοσιακό καλοκαίρι

      Διαγραφή
    2. Καλώς τον : https://www.youtube.com/watch?v=bHEYUrUV9FE

      Διαγραφή
    3. Γεια σου φίλε Διονύση καυσωνακια! Εννοείς να βγει όλος ο Ιούλιος με 38αρια 39αρια για την πόλη των Αθηνών;; αυτό δεν θα είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό καλοκαίρι αλλά μαρτύριο...

      Διαγραφή
  5. Κύμα ζέστης που σύντομα οι τηλεμετεοπερσονες θα βαφτίσουν μίνι καύσωνα. Φίλοι μου πόσοι ή καλύτερα ποιος θα ασχολούνταν πριν μερικές δεκαετίες με ένα κύμα ζέστης μέσα στον Ιούλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φώτη καλησπέρα ο Δελαπόρτας Είμαι ο Σπύρος δυστυχώς θα μας πάει τρένο από ότι φαίνεται και μάλλον μετά τις 15 πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το πρώτο δυνατό κύμα καύσωνα ο υποτροπικό φέτος δεν αστειεύεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με μόλις 3 ημέρες άνω των 32 στην Ξάνθη βαθμών και αυτές ακριβώς εκεί στους 32 δεν το λες και θερμό το καλοκαίρι εδώ. Δροσερό σίγουρα. Και από την στιγμή που θα συνεχίζουν ως τώρα και θα συνεχίσουν τις επόμενες μέρες οι βροχές άρα πάμε για δροσερό καλοκαίρι ως τώρα εδώ. Κάθε μέρα μα κάθε μέρα εδώ και δύο μήνες τουλάχιστον έχουμε συννεφιά ή πολλή ή λίγη. Μέρα με πλήρη ηλιοφάνεια χωρίς ίχνος νεφών έχει να κάνει τουλάχιστον δύο μήνες. Πράγμα πρωτοφανές για την περιοχή μας. Όχι καύσωνα ούτε καν ζέστη δεν κάνει εδώ ειδικά τα βραδυα που έχει σίγουρα ψυχρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-06-26/eu-looks-into-blocking-out-the-sun-as-climate-efforts-falter

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Bloomberg ανακάλυψε την… Αμερική!
      Ο «δάσκαλος» πριν από 10 χρόνια στον τρίτο τόμο της τριλογίας του για τον καιρό αφιέρωσε σχεδόν σαράντα σελίδες για το θέμα. Ενδεικτικά παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα:
      «Οι εφαρμογές της γεωμηχανικής για τον έλεγχο του κλίματος
      Οι λύσεις-τεχνικές της γεωμηχανικής χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
      • Στις παρεμβατικές τεχνικές, όπως είναι η Διαχείριση της Ηλιακής Ακτινοβολίας (Solar Radiation Management-SRM) η οποία στοχεύει στην ελάττωση του ποσού της ηλιακής ακτινοβολίας (ενέργειας) που φθάνει στην επιφάνεια και στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη και
      • Στις θεραπευτικές (επανορθωτικές) τεχνικές, οι οποίες στοχεύουν στον περιορισμό ή την εξάλειψη του αιτίου που προκαλεί την κλιματική αλλαγή, δηλαδή την Απομάκρυνση Διοξειδίου του Άνθρακα από την Ατμόσφαιρα (Carbon Dioxide Removal-CDR).
      Η πρώτη κατηγορία, η οποία είναι και η πιο πλούσια σε ιδέες, περιλαμβάνει τεχνικές που κατά περίπτωση αποβλέπουν:
      -Στη «σκίαση» του πλανήτη με τη βοήθεια αντικειμένων τοποθετημένων στο διάστημα (διαστημικά σκίαστρα ή ηλιακά κάτοπτρα).
      -Στη μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας με την τεχνητή αύξηση της συγκέντρωσης των αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα και κυρίως των ενώσεων του θείου στη στρατόσφαιρα (Επιλογή Πινατούμπο).
      -Στη λεύκανση των νεφών που δημιουργούνται πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές.
      -Στην αύξηση της ανακλαστικότητας της επιφάνειας του πλανήτη.
      Η απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μπορεί να επιτευχθεί με:
      -Τον εμπλουτισμό του νερού των ωκεανών με ρινίσματα σιδήρου (σιδηρούχος λίπανση των ωκεανών ή λύση Τζέριτολ) με στόχο την ανάπτυξη του πλαγκτού, το οποίο έχει την ικανότητα να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και όταν πεθαίνει να το μεταφέρει μαζί του στα βάθη των ωκεανών.
      -Την κατασκευή και λειτουργία συσκευών (τεχνητά δένδρα) για την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και στη συνέχεια την αποθήκευσή του στο υπέδαφος ή στον πυθμένα των ωκεανών.
      -Πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για τη δέσμευση μεγαλύτερων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και την αποθήκευσή του στη βλάστηση και το έδαφος».

      Διαγραφή
    2. Aν δεν τα εγκρίνει ο Β.ΣΠ δεν μετράνε!

      Διαγραφή
    3. H ερώτηση απλή.....αλλά η απάντηση δύσκολη....αφού έχουμε...τόσες τεχνικές...γιατί δεν εφαρμόζουμε καμμία?....να προσθέσω και την φαντασίωση μου...την επέκταση της λίμνης της Δοιράνης....έτσι ωστε ο Βαρδάρης να βρίσκει...υδρατμούς και να κάνουμε την Θεσσαλονίκη Σικάγο των Βαλκανίων...ίσως να χρειασθεί να χαμηλώσουμε και λίγο το Πάικο....."θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Στην τελευταία παράγραφο αναφέρει, πάντως, το Bloolberg ότι οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι τέτοια εγχειρήματα στην καλύτερη περίπτωση θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή από την την αντιμετώπιση της πραγματικής αιτίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, των εκπομπών ρύπων.

      Και στη χειρότερη περίπτωση, τέτοιες παρεμβάσεις τεράστιας κλίμακας μπορεί να παραβλέπουν παράπλευρες επιπτώσεις, όπως την αλλοίωση των - ζωτικών για τον πλανήτη - μοτίβων βροχής.

      Βέβαια, σε θεωρητική βάση γίνεται η συζήτηση. Η ΕΕ δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας ούτε την κατάργηση αλλαγής ώρας, για την οποία οργάνωσε και πανευρωπαϊκή διαδικτυακή ψηφοφορία πριν μερικά χρόνια. Η κωλυσιεργία της είναι παροιμιώδης και η δράση της υποτυπώδης.
      Β. ΣΠ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  9. Φρονίμως ποιών ,δάσκαλε,δεν αναφέρεις τη μείωση της κατανάλωσης υδρογονανθράκων, καθ όσον οι εκτιμήσεις λένε ότι για αρκετές δεκαετίες ακόμα θα συνεχίσουν να αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας ......... ---======Π.Α.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο θερμότερος Ιούνιος από το 1884 είναι γεγονός στη Βρετανία, καθώς με μέση θερμοκρασία (μέρας και νύχτας) 15,8 βαθμούς, κατέρριψε μάλλον εύκολα το προηγούμενο ρεκόρ των 14,9β., που είχε σημειωθεί το 1940 και το 1976, όπως επισημαίνει το Skynews. Σύμφωνα με τον Mark McCarthy από το MetOffice, η μεγαλύτερη θερμοκρασία που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 32,2 βαθμοί. Ο αρχικά καλός συνδυασμός υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών κοντά στους μέσους όρους, κατέρρευσε στη συνέχεια του μήνα, όταν επικράτησαν θερμές και υγρές αέριες μάζες, επισήμανε ο μετεωρολόγος.

    Συνολικά, 72 κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο βίωσαν τον θερμότερο Ιούνιο από το 1957, με θερμοκρασίες ως και 2,5 βαθμούς πάνω από τους μέσους όρους. Και ο Paul Davis από το MetOffice κάνει λόγο για αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς η όλο και πιο ζεστή ατμόσφαιρα, αυξάνει τις πιθανότητες για νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα, επίσης, με το MetOffice, o Iούνιος του 2023 ήταν ο πιο ηλιόλουστος από το 1957, ενώ έπεσε το 68% των βροχών που αντιστοιχούν στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.

    Ο Ιούλιος άρχισε ελαφρώς ψυχρότερος από τον Ιούνιο με βροχές το ΣΚ (1-2/7) σε πολλά μέρη της Βρετανίας και αυτό θα είναι το μοτίβο και στο υπόλοιπο της εβδομάδας. Το MetOffice αποκάλυψε, επίσης, ότι η παγοκάλυψη στην Ανταρκτική κατέγραψε ιστορικό χαμηλό τον Ιούνιο, ούσα πολύ μικρότερη από το προηγούμενο ρεκόρ και συγκεκριμένα κατά 1,3 εκ. τετρ. χιλ., μία έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Βρετανία.
    https://news.sky.com/story/hottest-june-ever-in-uk-met-office-says-but-announcement-invokes-something-sinister-12913954
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο λόγος περί φαντασιώσεων ( "Θωμάς").
    Πριν από αρκετά χρόνια,επήρχε εδώ στην Κορινθία ένας τοπικός ανεξάρτητος sui generis υποψήφιος βουλευτής ,ονόματι Τσαμαντάς,ο οποίος,μεταξύ των άλλων εξαγγελιών του,υποσχόταν να κατεδαφίσει τα Γεράνεια Όρη,για να επισπεύδεται έτσι η ανατολή του ήλιου,με αποτέλεσμα να ωριμάζουν νωρίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά !!.
    Σε κάθε εκλογή σπαταλούσε αρκετά χρήματα,πουλώντας περιουσιακά στοιχεία,με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να τεθεί υπό δικαστική αντίληψη, με προσφεύγοντες τη γυναίκα και τα παιδιά του .
    Επιμύθιον : οι φαντασιώσεις (και οι αυταπάτες) ενίοτε πληρώνονται . --=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έπεσε η σκιά στην κοιλάδα του Σπερχειού σήμερα το απόγευμα.Φαινεται και από τον δορυφόρο.cool
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στα 30,8 χιλιοστά σταμάτησε σήμερα στα Γιάννενα είχε πολλά κέφια ο καιρός...Εκείνο που δεν λαμβάνει υπ όψιν ειναι ότι έχουμε Ιούλιο και πρέπει να κάνει μια παύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δάσκαλε πες μας για τον καύσωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μίλησα για αμφίρροπο αγώνα. Οι τίτλοι των αναρτήσεών μου συνήθως είναι συμπυκωμένες προγνώσεις.

      Διαγραφή
    2. Up to the point !

      What does up to the point mean?
      idiom. used to indicate that a statement is partly but not completely true. I understand his feelings up to a point.

      Διαγραφή
  15. Δυνατή αστάθεια πάλι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και 4 στις 5 η βροχή τον Ιούλιο στην πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. H πιο ζεστή μέρα παγκοσμίως ήταν η 4η Ιουλίου με μέση θερμοκρασία 16,92 βαθμούς και με τους καύσωνες να ταλαιπωρούν τις ΗΠΑ (Τέξας και Αριζόνα) αλλά και το Μεξικό και την Κίνα.

    Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι η θερμοκρασία άγγιξε τους 39 βαθμούς, αλλά ευτυχώς τοπικά και πρόσκαιρα (Κρανίδι). Οι αμέσως επόμενες υψηλές θερμοκρασίες δεν ξεπέρασαν οριακά τους 37 βαθμούς (Καλλιθέα, Βάρη, Ασπρόπυργος, Άγιοι Θεόδωροι Κορινθίας, Άργος, Λουτράκι), σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του meteo.gr.

    Kαι η Τετάρτη 5/7 ξεκίνησε, εξάλλου, με βοριαδάκι, αλλά γύρισε σε νοτιά μετά το μεσημεράκι. Δεν υπάρχει, πάντως, κανένα πρόβλημα από τους ανέμους στη θάλασσα, τουλάχιστον, στον Σαρωνικό, όπου εμφανίστηκαν και οι πρώτοι λούτσοι, όπως πάντα αρχές Ιουλίου. Ακόμα είναι στο στάδιο του γόνου, θα μεγαλώσουν ως το τέλος του καλοκαιριού και όσοι είναι τυχεροί θα ξεπεράσουν μια μέρα και το ένα μέτρο σε μήκος, δικαιώνοντας το προσωνύμιο τους "τα μπαρακούντα της Μεσογείου".
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν και είμαστε μακριά ακόμη, κάποια μοντέλα δείχνουν ,από τις 20 Ιουλίου και μετά ,εξωπραγματικές θερμοκρασίες παντού και ιδίως στον Θεσσαλικό κάμπο. Θα υπάρχει σίγουρα πληροφόρηση, αλλά χρειάζεται και κάποια ψύχραιμη προετοιμασία. Τι λένε τα στοιχεία σας; (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή