Σχεδόν πανευρωπαϊκή η κακοκαιρία

Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων με πολλά κέντρα καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Το σύστημα αυτό θα παρουσιάσει εμμονή με αποτέλεσμα μια σχεδόν πανευρωπαϊκή μεγάλης διάρκειας κακοκαιρία, της οποίας τα βασικά χαρακτηριστικά θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις (κυρίως), οι ισχυρές βροχές και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Στην περιφέρεια της ηπείρου μας παρατηρούνται οι ισχυρότεροι άνεμοι, οι οποίοι στη ΝΑ Ευρώπη έχουν νοτιοδυτική διεύθυνση λόγω της ύπαρξης αντικυκλώνα στην Τουρκία. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), πέρα από τους θυελλώδεις ΝΔ ανέμους εντάσεως ως τα 10 μποφόρ (ΒΑ Αιγαίο), οι συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων στη Δ. Ελλάδα και δευτερευόντως στη βόρεια χώρα και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου. Έτσι, παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων κυρίως στα δυτικά, όπου τα φαινόμενα, πέρα από τη μεγάλη ένταση, θα έχουν και μεγάλη διάρκεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και έτσι τα χιόνια θα περιοριστούν στα ορεινά. Την Κυριακή (1/2), θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με αποτέλεσμα τη βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας. Πάντως, οι βροχές και οι καταιγίδες, αν και εξασθενημένες, θα συνεχιστούν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Φίλοι μου, καλό Σαββατοκύριακο και προσοχή στο δρόμο



Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 31-1-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες στα ανατολικά και χιόνια στα ορεινά. Διαστήματα βελτίωσης τις προμεσημβρινές και μεσημβρινές ώρες κυρίως στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι ΝΔ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 8 και πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΝΔ 6 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Μεγάλα διαστήματα βελτίωσης κυρίως στην Α. Στερεά-Εύβοια και την Α. Πελοπόννησο. Άνεμοι ΝΔ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και παροδικές καταιγίδες κυρίως στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Ν-ΝΔ 8 με 9 και πρόσκαιρα στο ΒΑ Αιγαίο 10 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών νωρίς το πρωί. Άνεμοι ΝΔ 7 με 8 και πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 17 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Βροχές και πιθανώς παροδική καταιγίδα. Διαστήματα βελτίωσης τις προμεσημβρινές και μεσημβρινές ώρες. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 9 έως 14 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. Αληθεύει κατά τη γνώμη σας η θεωρία πως η γη απομακρύνεται από τον ήλιο έστω και απειροελάχιστα κάθε χρόνο οπότε σε βάθος χρόνου θα έχουμε μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας-κάτι που ίσως αποτελεί και φυσική λύση στο φαινόμενο του θεεμοκηπίου!!!
    ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γνωρίζω τη θεωρία που αναφέρετε. Φαίνεται όμως πως θα την προλάβουν οι Κύκλοι του Μιλάνκοβιτς που έχουν περιοδικότητα κάποιες δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Όσο για την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων θερμοκηπικών αερίων, αυτή έχει ήδη αρχίσει και μετά από κάποιες δεκαετίες απλά θα αρχίσουμε να συζητάμε την εφαρμογή κάποιας θεωρίας επιστημονικής φαντασίας για να ψύξουμε τον πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή