«Επειδάν γαρ ο μετοπωρινός χρόνος έλθη, πάντες που οι άνθρωποι προς τον θεόν αποβλέπουσιν, οπότε βρέξας την γην αφήσει αυτούς σπείρειν» (Ξενοφώντος, Οικονομικά Α, 17,1)

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό ΝΔ της Πελοποννήσου κινείται ανατολικά. Προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν τόσο το ψυχρό μέτωπο που βρίσκεται στα Β-ΒΔ Βαλκάνια όσο και ένα χαμηλό που αρχίζει να οργανώνεται στη Δ. Μεσόγειο. Με αυτές τις συνθήκες, ο καιρός το νέο  εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα παραμείνει ήπιος με ομίχλες το πρωί κυρίως στα ηπειρωτικά, αλλά και τοπικές βροχές κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι μόνο στα ΝΔ πελάγη θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Την Τετάρτη (21/10) και κυρίως το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή (22-23/10) προβλέπεται κακοκαιρία στη χώρα με βασικά χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες. Τα παραπάνω φαινόμενα αυτή την εποχή είναι ευεργετικά για την προετοιμασία των χωραφιών για τη σπορά, αλλά συχνά η ένταση και η διάρκειά τους δημιουργούν προβλήματα (πλημμυρικά φαινόμενα). Είναι αυτό που έγραψα τις προάλλες: από «το δόξα τω Θεώ» στο «βοήθα Παναγιά». Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη Β. Ελλάδα από την Πέμπτη και στην υπόλοιπη χώρα από την Παρασκευή.  

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20-10-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι το απόγευμα σε Δ-ΒΔ. Θερμοκρασία από 13 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα νότια. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα νότια. Άνεμοι ΝΔ έως ΝΑ 3 με 5 και στα νοτιοδυτικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Άνεμοι ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 25 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Άνεμοι ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 23 βαθμούς.


1 σχόλιο:

  1. Εντυπωσιακο που τοσες χιλιαδες χρονια αργοτερα καταλαβαινουμε την αρχαια γλωσσα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή