Ακραίες περιπτώσεις καλοκαιρινών βροχών και καταιγίδων και οι επιπτώσεις τους

Πηγή: Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός

Την καλοκαιρινή περίοδο οι καταιγίδες, στη διάρκεια των οποίων σημειώνονται μεγάλα ύψη βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα (αιφνίδιες πλημμύρες - flash floods), δεν είναι ασυνήθιστες στη χώρα μας. Στις περιπτώσεις αυτές πέρα από τις υλικές καταστροφές έχουμε θρηνήσει και ανθρώπινα θύματα. Ιδιαίτερα επικίνδυνοι είναι και οι πολύ ισχυροί άνεμοι που τους καλοκαιρινούς μήνες συνοδεύουν τις καταιγίδες (μπουρίνια). Τα μπουρίνια είναι πιο συχνά στη Β. Ελλάδα και συνήθως παρατηρούνται όταν διέρχονται από τη συγκεκριμένη περιοχή  ψυχρά μέτωπα.


Ορισμένες φορές τη θερινή περίοδο στην περιοχή μας παρατηρείται ο λεγόμενος καιρός της ψυχρής λίμνης. Στην περίπτωση αυτή στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από τη χώρα λιμνάζουν ψυχρές αέριες μάζες που προκαλούν βροχές και καταιγίδες μεγάλης έντασης και μεγάλης διάρκειας. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο καιρός των προηγούμενων ημερών που δημιούργησε προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Αν στη διάρκεια ενός καλοκαιρινού μήνα ο καιρός της ψυχρής λίμνης παρουσιάσει μεγάλη συχνότητα, παρατηρούνται μεγάλα μηνιαία ύψη βροχής και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. 

Τα σημαντικότερα από τα προαναφερθέντα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στη χώρα μας είναι κατά περίπτωση τα παρακάτω:
Ιούνιος
Με βάση το αρχείο των παρατηρήσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, από το 1890 ως σήμερα ο βροχερότερος Ιούνιος ήταν ο Ιούνιος του 1901 με 120,0 χιλιοστά βροχής. Ακολουθούν οι Ιούνιοι του 1936 (73,0 χιλιοστά), του 1968 (60,0 χιλιοστά) και του 2017 (58,0 χιλιοστά). Αν δεν κάνω λάθος, το φετινό Ιούνιο στην Αττική τα περισσότερα χιλιοστά (103,0) έχουν καταγραφεί στην περιοχή των Αμπελοκήπων. 

Το θλιβερό ρεκόρ των ανθρώπινων θυμάτων από πλημμύρες κατέχουν τα Τρίκαλα Θεσσαλίας που επλήγησαν από την τρομερή πλημμύρα του Ληθαίου ποταμού της 4ης Ιουνίου 1907. Λέγεται ότι τότε είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

 Ιούλιος
Το καταστροφικότερο μπουρίνι των τελευταίων 70 ετών παρατηρήθηκε το απόγευμα της 21ης  Ιουλίου 1983 στην περιοχή του Θερμαϊκού με ανέμους που έφθασαν τα 150 χιλιόμετρα την ώρα. Στην περίπτωση εκείνη, πέρα από τις μεγάλες υλικές καταστροφές, χάθηκαν 9 άνθρωποι. 

Τον 21ο αιώνα μία από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές πλημμύρες στην Αθήνα σημειώθηκε στις 8 Ιουλίου 2002. Στο επίκεντρο της πλημμύρας βρέθηκε ο Κηφισός, στην πρώτη και μεγαλύτερη από τις τέσσερις πλημμύρες που σημειώθηκαν ως την ολοκλήρωση των έργων, δηλαδή ως το σκέπασμά του. Στην περίπτωση εκείνη το ύψος βροχής έφθασε στο Αστεροσκοπείο τα 91,0 χιλιοστά και στο σταθμό της ΔΕΗ στην πλατεία Κουμουνδούρου τα 137,0 χιλιοστά. Αν ληφθεί υπόψη ότι τα εκατοστά αυτά έπεσαν σε διάστημα περίπου 2 ωρών, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις ισχυρότατης βροχής στο Λεκανοπέδιο. Επισημαίνεται ότι στην πλημμύρα εκείνη είχε χάσει τη ζωή το ένας άνθρωπος και είχαν παρατηρηθεί μεγάλες υλικές καταστροφές.

Αύγουστος
Το μήνα αυτόν η καταστροφικότερη πλημμύρα των τελευταίων 60 ετών σημειώθηκε στις 23 προς 24 Αυγούστου 1990 στα Βασιλικά της Εύβοιας, όπου χείμαρρος παρέσυρε και έπνιξε οκτώ ανθρώπους.

Καλό μήνα, φίλοι μου

3 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε, νομίζω οτι μιά σπάνια για την εποχή περίπτωση ψυχρής λίμνης με ακραίες βροχοπτώσεις ήταν και εκείνη του περσινού Ιουλίου.

    http://www.emy.gr/emy/el/climatology/climatology_extreme

    http://ziakopoulos.blogspot.com/2017/09/2017_10.html

    Είχαμε τότε και χιονόπτωση στον Όλυμπο, 16 η 17 Ιουλίου! Στην καρδιά του καλοκαιριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα εύχομαι δασκαλε κ καλές διακοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετικό με το θέμα είναι το ρεπορτάζ του Reuters για τις διαδηλώσεις εξαιτίας των ελλείψεων νερού που έγιναν στο Ιράν και πήραν βίαιη τροπή. Συγκεκριμένα, αστυνομικοί πυροβόλησαν διαδηλωτές, που έκαναν επιθέσεις σε τράπεζες και κυβερνητικά κτίρια, αλλά ευτυχώς τραυματίστηκε μόνο ένας άνθρωπος και δεν σκοτώθηκε κανένας. Πυροβολισμοί ακούγονταν και σε βίντεο που κυκλοφόρησαν, αλλά το Reuters δεν κατάφερε να εξακριβώσει την αυθεντικότητά τους, ενώ πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση έδειχναν τράπεζες με σπασμένα παράθυρα και έναν διαδηλωτή οπλισμένο με καραμπίνα.

    Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, ενώ υπάρχει ανησυχία για μία σειρά διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει για το νερό στο Ιράν από τις αρχές του 2018. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι οι συνέπειες της ξηρασίας διογκώθηκαν εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, ενώ στην περιοχή μένουν και μέλη μίας αραβικής μειονότητας, που εκφράζουν παράπονα για διακρίσεις και πολλούς ελέγχους σε βάρος τους. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Καμεϊνί κατηγόρησε, πάντως, τις ΗΠΑ ότι μαζί με τον συνασπισμό των αντιδραστικών αραβικών κρατών του Κόλπου προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση στην Τεχεράνη.
    https://www.reuters.com/article/us-iran-unrest/iran-calls-for-calm-after-water-protests-clashes-idUSKBN1JR1MS?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή