Τι συνέβη με τους ανέμους της περασμένης αποφράδας Δευτέρας;


Πηγή: http://www.ereportaz.gr
Από την πλευρά της μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τη Δευτέρα 23-7-2018 πέρασε από τη χώρα μας ένα ψυχρό μέτωπο προσανατολισμένο κατά τη διεύθυνση ΝΔ - ΒΑ. Με τη διέλευση του μετώπου αυτού οι ΒΔ άνεμοι στην περιοχή του Κορινθιακού ενισχύθηκαν λόγω καναλισμού, γεγονός που συμβαίνει σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Στην υπήνεμη πλευρά των Γερανείων ο ΒΔ άνεμος πήρε τη μορφή αεροκαταρράκτη και ως τέτοιος στο δρόμο προς την Κινέτα ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο.


Στην περίπτωση της περασμένης Δευτέρας υπήρξε και ένας άλλος παράγοντας που συνετέλεσε στην αύξηση της έντασης των ανέμων όχι μόνο στην περιοχή της Κινέτας, αλλά και σε όλη τη διαδρομή τους πάνω από την Αττική. Ας τον δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Από τους διαθέσιμους χάρτες παρατηρούμε ότι κάθετα στη διεύθυνση του μετώπου υπήρχε ισχυρή οριζόντια θερμοβαθμίδα που οδήγησε στην καθ ύψος ενίσχυση του (γεωστροφικού) ανέμου (backing winds-cold advection). 

Κατά τη γνώμη μου, η μεταφορά ορμής από τις ανώτερες προς τις κατώτερες ατμοσφαιρικές στάθμες ήταν η αιτία να ενισχυθούν σημαντικά οι άνεμοι και στην κατώτερη τροπόσφαιρα. Έτσι μπορώ να εξηγήσω το γεγονός ότι στη στάθμη των 850 hPa (1500-1600 μέτρα) πάνω από τον Κορινθιακό παρατηρήθηκαν εντάσεις ανέμου περί τους 45 κόμβους.  Τα παραπάνω αποτελούν σκέψεις που χρειάζεται να επαληθευτούν με βάση τις αναλύσεις που εγώ δεν διαθέτω.

3 σχόλια:

  1. Πολύ ορθή περαιτέρω ανάλυση του φαινομένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους,πολυ καλή ανάλυση κ ζιακοπουλε,πολλα μπουρίνια σήμερα μυτιληνη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα. Σε σχέση με τα φαινόμενα της περασμένης Δευτέρας εντόπισα το παρακάτω άρθρο και θα ήθελα την άποψη σας σχετικα με τα lee waves που αναφερει στην δυτική κρητη (αν ισχύει), αν θα μπορουσατε.

    https://www.news247.gr/kairos/poynentes-o-dytikos-anemos-poy-metetrepse-se-stachti-tin-attiki.6635693.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή