Ζέστη Ιουλίου με υφέσεις και εξάρσεις


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στη Δ. Μαύρη Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο ευνοεί την επικράτηση ΒΔ ανέμων στην περιοχή μας με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) όσο και την Παρασκευή (20/7) η ζέστη θα είναι υποφερτή, καθώς η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο (21-22/7), δεν προβλέπονται βροχές και οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο με τη μέγιστη τιμή της να φθάνει το Σάββατο τους 37 και την Κυριακή τους 39 βαθμούς. Τη Δευτέρα (23/7) στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπεται βαθμιαία μεταβολή του καιρού με όμβρους και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα βορειοδυτικά. Η ζέστη στις παραπάνω περιοχές θα υποχωρήσει, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα θα είναι έντονη.

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 34 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 32 βαθμούς.

6 σχόλια:

  1. Αν θυμάμαι καλά, για το πρώτο δεκαπενθήμερο του φετινού Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία στο σταθμό της Μίκρας (ΕΜΥ) έφθασε τους 28,0 C, με κλιματική τιμή του μήνα 26,6 C. Αν μπορέσω θα ενημερώσω αύριο για την μέση θερμοκρασία έως και σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον Καναδά εκατοντάδες παγετώνες συρρικνώνονται και μπορεί να εξαφανιστούν, όπως αναφέρει ο Guardian. Χρησιμοποιώντας εικόνες δορυφόρων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πάνω από 1.700 παγετώνες έχουν αλλάξει από το 1999 μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πώς η άνοδος των θερμοκρασιών μπορεί να επηρεάσει τους παγετώνες στην περιοχή, οι οποίοι συρρικνώθηκαν κατά 1700 τετραγωνικά χιλιόμετρα τα τελευταία 16 χρόνια, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια πάγου 6%. Από το 1959 ως το 2000 είχαν συρρικνωθεί κατά 927 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συνολικά από 1.773 παγετώνες οι 1.353 είχαν συρρικνωθεί σημαντικά, χάνοντας τρία στρώματα πάγου περίπου, ενώ ούτε ένας δεν είχε αυξήσει τον όγκο του.

    Υπάρχουν επίσης πολλά περισσότερα παγόβουνα στην περιοχή και όλα αυτά είναι συνέπεια της αύξησης των θερμοκρασιών, καθώς ο αρκτικός Καναδάς είναι το ταχύτερα θερμαινόμενο μέρος στη γη. Η μέση θερμοκρασία στην περιοχή αυξήθηκε κατά 3,6 βαθμούς από το 1948 ως το 2016. Και κατά 0,78 βαθμούς από το 1996 ως το 2016, περίοδος. Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη το φθινόπωρο και τον χειμώνα, κι ενώ η άμεση επίπτωση είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστούν και τα μοναδικά οικοσυστήματα, που αναπτύσσονται για χιλιάδες χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετοί παγετώνες δεν είναι αρκετά ψηλοί, έτσι ώστε να συσσωρευτεί φρέσκο χιόνι πάνω τους και να αποφύγουν το λιώσιμο, που θα τους οδηγήσει σε εξαφάνιση, αν το κλίμα δεν αλλάξει.
    https://www.theguardian.com/world/2018/jul/18/canadas-high-arctic-glaciers-at-risk-of-disappearing-completely-study-finds

    Κι ενώ οι πάγοι συρρικνώνονται, οι πλαστικές σακούλες αυξάνονται και πληθύνονται, αφού δεν είχε προηγούμενο αυτό που είδα την Τετάρτη στην Πέρδικα της Αίγινας. Μιλάμε για νέφος από σακούλες να έρχεται κατά πάνω μου με τον βορειοδυτικό άνεμο και τις σάλπες, τις καλόγριες και τα μελανούρια να κολυμπούν ανάμεσά τους. Μάζεψα όσες μπορούσα και με βοήθησε κι ένας υπάλληλος της καντίνας, που είχε στην παραλία, αλλά η μάχη ήταν άνιση. Μετά, βέβαια, άλλαξε ο άνεμος, αφού γύρισε σε νοτιά, οπότε οι σακούλες πήγαν σε άλλη γειτονιά. Κι εμείς πήγαμε στην παραλία Κλήμα (όχι το κλίμα ο καιρός, από το κληματαριά μάλλον) ή, Κλειδί, που ήταν τίγκα στα ιστιοπλοϊκά. Με στενοχώρησε κι ένας ψαρουτουφεκάς, που χτύπησε μία μικρή γλώσσα, αλλά τουλάχιστον έσωσα μία καλόγρια από κιούρτο.

    Τη φωτογράφισα κιόλας, πριν τη βγάλω από τον κιούρτο που είναι ένα συρμάτινο δοχείο, όπου βάζουν δολώματα, τα ψάρια μπαίνουν από ένα άνοιγμα στο πάνω μέρος και μετά δεν μπορούν να ξαναβγούν. Καλού, κακού έβγαλα τα δολώματα από μέσα και έκαναν πάρτι και οι κακαρέλοι, με τους σπάρους, τα μελανούρια τους σαργούς. Στην Πέρδικα είδα και σμέρνα, αλλά κρύφτηκε σε ένα βυθισμένο κανό, στην Αγ. Μαρίνα, ανοιχτά του λιμενοβραχίονα που έχει ένα τεράστιο λιβάδι ποσειδωνίας, όχι στον ρηχό αμμώδη κόλπο, βρήκα έναν αναπνευστήρα και μάζεψα μερικές ακόμα σακούλες και άλλα πλαστικά. Μία κυρία μου έδωσε και συγχαρητήρια και μου είπε ότι νωρίτερα είχε γεμίσει ολόκληρο κάδο με σκουπίδια, αλλά στα Λουτρά στη Σουβάλα λίγο μετά δεν είχε ανάλογα κοπλιμέντα. Ούτε και ψάρια, χταπόδια και βασιλικά καβούρια, μόνο μία πέρκα κι ένα μπαρπουνάκι, μερικούς σαργούς, κακαρέλους, καλόγριες και μελανούρια.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επαγγελματικές,κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις μου"εκλεψαν"ολο τον χρόνο όχι μόνο να γράψω αλλα και ακομη να διαβάσω τα σχόλια σας.Διενυσα πανω απο 2.000 χιλιόμετρα από την Άρτα,Αγρίνιο,Ναύπακτο,Καρπενήσι,ορεινή Αργιθεα,Τρίκαλα,Καλαμπάκα,Καρδίτσα και κάνα δυο Αθηνες έτσι για "συμπληρωμα"Και μια τώρα το απόγευμα για"επιδόρπιο".Ελπιζω σε μια 2μερη παύση πριν ξεκινήσω νεο γύρο το ΠΣΚ,αυτή την φορά προς Λαμία Βόλο Λάρισα Πλαταμώνα Λεπτοκαρυά Κατερίνη και ίσως μάνα Σαλονικη.Ολες οι περιοχες που πέρασα είχαν τις δικές τους ομορφιές και η κάθε μία μου αφησε το δικό της στίγμα.Ωραιες παραλίες και καταπράσινα βουνά.Γυρίζοντας στα πάτρια εδάφη εχθές το βράδυ με"καλωσόρισε"ένας δροσερός Δ άνεμος που όλη νύχτα χάρισε ανάσες δροσιάς.Σημερα στην δουλειά είχε αρκετή δροσιά και στην συνομιλία που είχα με τον οινολογο μου με παρότρυνε να μετρήσω στα αμπέλια μου τους βαθμούς(γραδα).Πριν φύγω για Αθήνα το εκανα και έπαθα την πλάκα μου.Στον "μαραθωνιο"λοιπόν των αμπελιών σαφές "προβαδισμα"είχαν η Μαλαγουζια(12.3)και σε μικρή απόσταση ακολουθούσαν τα Μοσχατα(11,9).Με ντεμαραζ διάρκειας όμως μπήκαν πρώτα στην "κουρσα"τα Σιραχ (13.1)και τερματίζουν άνετα και χωρίς φωτο-φινις.Ο Ιούλιος οπως προέβλεψα πριν λιγο καιρό γίνεται τρυγυτης για την περιοχή μου.Ο οινολόγος μάλιστα μου είπε ότι ξερικα Μοσχατα έχουν ξεπεράσει τους 13 βαθμούς και θα κοπούν από εβδομάδα.Οποτε μπορώ εκτός απο την Καληνύχτα μου,να ευχηθώ καλά κρασια και καλό χειμώνα...!!Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χριστοδουλε τι γίνεται;πλάκωσε δουλειά;μέρες έχουμε να μάθουμε νέα σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Χριστόδουλε, μου κάνει εντύπωση το ποσό πρώιμα ωριμάζουν τα σταφύλια σου. Έχω και εγώ Μαλαγουζιά και την Κυριακή που πέρασε ήταν ακόμη πράσινη. Όπως και να έχει πάντως σου εύχομαι καλο τρύγο. Την Μαλαγουζιά μην την πάρει βροχή γιατί σαπίζει εύκολα. Εξάλλου έχει πιο ωραία αρώματα, κατά την γνώμη μου, όταν είναι λίγο άγουρη...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Αντώνη η ευχή που μου είχες δωσει πριν το Πάσχα έπιασε τοπο και οι δουλειές έχουν ανοίξει για τα καλά.Ακομα και στο ΚΤΕΛ δεν παίρνω ανάσα καθώς εχουμε παρει δρομολόγια και απο τον Δημο,συν τα μπάνια του λαού οπότε ο χρόνος μειώθηκε.Οπως βλέπεις κοντεύει και ο τρυγος στην περιοχή μου.Βαλε και τα δρομολόγια με ΙΧ και φορτηγάκι που προσπαθώ να "συμληρωσω"τα χιλιόμετρα(μου λειπουν γύρω στα 2.3-3 εκατομμύρια ακομη)για να πάρω την...συνταξη...!!(Τρώνε,πίνουμε λέμε και καμιά...βλακεια να περνάει η ώρα).Θα ήθελα να σε μαλωσω βεβαια (Γιατί δεν καλούμε στην γιορτή ούζου όταν είμαστε εκεί αλλα πιο νωρις)αλλα δεν το κάνω,γιατι μια φορά...μαλωσα τον Σιμουλη και εκανε ένα μήνα να μου ξαναμιλήσει.Αγαπητέ φίλε Δημήτρη και έμενα μου κανει μεγάλη εντύπωση η ωρίμανση των σταφυλιών τόσο νωρίς καθώς την ημέρα έχει αρκετή ζεστη άλλα τα βραδια και τα πρωινα η θερμοκρασια πέφτει πολύ κάτω απο τους 20 βαθμούς και μάλιστα ο αέρας που φυσά σχεδόν κάθε μέρα-νύχτα είναι πολλες φορες πολύ δροσερός.Τι να πω.Εγώ πάντως ετοιμάζομαι από Δευτέρα να κόψω τα Σιραχ και τις Μαλαγουζιες.Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου.Εχεις δίκιο για την Μαλαγουζια είναι πολύ δύσκολη,τόσο σαν φυτό οσο και στην οινοποίηση της, κάτι που σίγουρα ξέρεις καλά.Θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν μπορούσαμε να ανταλλάξουμε απο κοντά τις εμπειρίες μας,καθώς τα αμπέλια είναι η μεγάλη μου αδυναμια και παρολο που ασχολούμαι από μικρό παιδί συνεχίζω να μαθαίνω καινούργια πράγματα.Φυσικα ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να γράψω και κάποιες εμπειρίες μου εδω στο μπλογκ για να μαθαίνουν και οι υπόλοιποι φίλοι μας πόσο συναρπαστικη είναι η καλλιέργεια του αμπελιου ή ΑΜΠΕΛΟΣ οπως πολύ σωστά το ελεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας μιας και είναι θυληκο γένους και γι'αυτό είναι τόσο δύσκολο στην καλλιέργεια έχει όμως και συναισθηματα που είναι τόσο ευμετάβλητη οπως όλα τα θυληκα.(Ουφ τελείωσα απο τις 9.30 ξεκίνησα να γράφω και τωρα τα καταφερα...!!αρα...δικαιουμε ενα ούζο Μυτιλήνης...!!)Καλο μεσημέρι σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή