Δυνητικά επικίνδυνες καταιγίδες


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), ψυχρές αέριες μάζες που λιμνάζουν στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από τη χώρα μας θα προκαλέσουν άστατο καιρό με όμβρους και καταιγίδες ιδιαίτερα στις ηπειρωτικές περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, δηλαδή θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια), χαλάζι ή και μεγάλης έντασης βροχές, οι οποίες σε τοπικό επίπεδο μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι στα πελάγη θα φθάνουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία γενικά δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 31 βαθμούς. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η καιρική αστάθεια θα συνεχιστεί στην περιοχή μας τουλάχιστον ως τα μέσα της νέας εβδομάδας. Στο διάστημα αυτό οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στα θαλασσινά ταξίδια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Άστατος καιρός με όμβρους και καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Όμβροι και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 30 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Άστατος καιρός με όμβρους και καταιγίδες κατά περιόδους Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 31 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στο Β. Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια Δ 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Όμβροι και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 30 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Άστατος καιρός με όμβρους και καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 29 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Με αφορμή τους ανθρώπους που πέθαναν στις φλόγες στην ανατολική Αττική, αλλά και τις πυρκαγιές στη Σουηδία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, το BBC εξηγεί ότι αν και οι φωτιές μπορούν να προκληθούν και από φυσικά αίτια, στο 90% των περιπτώσεων μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι. Είτε από ένα μπάρμπεκιου, είτε από ένα τσιγάρο, είτε από εμπρησμό, αν υπάρχει καύσιμη ύλη και οξυγόνο, η φωτιά ξεσπά πολύ εύκολα. Η Ελλάδα βίωσε έναν ασυνήθιστα ξηρό χειμώνα και το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε και την άνοιξη, με συνέπεια η βλάστηση να καταστεί ιδιαίτερα εύφλεκτη. Αλλά πέρα από τη λειψυδρία, ο άνεμος καθορίζει πόσο καταστροφική θα είναι μία πυρκαγιά, ανάλογα με τη δύναμη και τη φορά του.

    Φλεγόμενη ύλη μπορεί να ταξιδέψει μακριά και να βάλει νέες φωτιές σε αποστάσεις χιλιομέτρων, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι οι φλόγες που σκαρφαλώνουν από τα χαμηλά κλαδιά στις κορυφές των δέντρων. Κι αυτό διότι οι φωτιές επιφανείας είναι εύκολο να ελεγχθούν, ενώ μερικές είναι και καλές, διότι βοηθούν τα φυτά να αναγεννηθούν. Από την άλλη δεν είναι μόνο το ξύλο και το χορτάρι, που τροφοδοτούν τις πυρκαγιές, αλλά και τα σπίτια και τα αυτοκίνητα, εξαιτίας του υλικού τους, που αποτελείται από πλαστικά και από λάστιχα. Στην Ελλάδα, τα αμάξια έπιασαν φωτιά στον δρόμο πιο γρήγορα από τα δέντρα και χωρίς να τα αγγίξουν οι φλόγες, καθώς άρπαξαν από δεκάδες μέτρα μακριά.

    Δυστυχώς, άνθρωποι συχνά χάνουν τη ζωή τους σε πυρκαγιές στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Πολλά από τα θύματα στην Ελλάδα παγιδεύτηκαν στην κίνηση, κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχαν καλύτερα σχέδια εκκένωσης. Η ιδανική καύσιμη ύλη, όπως τα ξερόχορτα, θα μπορούσαν επίσης να έχουν καθαριστεί από δρόμους και σπίτια. Ήταν σαν μία βόμβα που περίμενε να εκραγεί. Η ζέστη και οι φλόγες είναι οι πιο άμεσες απειλές για τους ανθρώπους και μπορεί και ο καπνός από τη βλάστηση να είναι τοξικός και επικίνδυνος για όσους έχουν άσθμα ή, προβλήματα στους πνεύμονες, αλλά συνήθως διαλύεται γρήγορα.

    Αντίθετα, ο καπνός από το καμένο πλαστικό είναι πολύ πιο επικίνδυνος. Η αλλαγή στη διαχείριση της γης οδήγησε επίσης σε περισσότερες πυρκαγιές στην Ευρώπη. Παλιότερα υπήρχαν μικρά χωράφια σε όλη την Ευρώπη που οι άνθρωποι διαχειρίζονταν, αλλά όταν αποχώρησαν η γη αναπτύχθηκε υπερβολικά και οι φωτιές διαδίδονται πιο γρήγορα. Σε μία περίπτωση στη βορειοανατολική Αγγλία δεν ήταν η βλάστηση που έπιασε φωτιά αλλά το έδαφος. Οι πυροσβέστες έχουν μία σειρά τεχνικών για να αντιμετωπίσουν τις φωτιές, απομονώνοντας το οξυγόνο, ρίχνοντας νερό με σωλήνες ή, με αεροπλάνα και ελικόπτερα και δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες, που είναι μία δύσκολη δουλειά και για αυτό όχι τόσο δημοφιλής στον κόσμο. Επίσης όσα αεροπλάνα και ελικόπτερα να έχεις, χωρίς επίγειες δυνάμεις δεν σβήνει η φωτιά. Οι καλά εκπαιδευμένοι πυροσβέστες έχουν την ικανότητα να επιλέξουν τον καλύτερο τρόπο κατάσβεσης, αλλά συχνά η πυρκαγιά συμπεριφέρεται απρόβλεπτα.
    https://www.bbc.com/news/world-44943143
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλό και διαφωτιστικό το άρθρο που μας δίνεις Βαγγέλη. Εξαιρετικά κατατοπιστικό και πρακτικά χρήσιμο είναι και το σχετικό σημερινό άρθρο του Θοδωρή Κολυδά:

      http://www.news247.gr/kairos/foties-stin-attiki-itan-mono-ta-mpofor.6636013.html

      (Για το πώς ανοίγουμε τους συνδέσμους, το έχω γράψει αλλά το ξαναγράφω. Είναι πολύ απλό. Πάμε στο τέλος της σελίδας, πατάμε "σχόλια ανάρτησης", επιλέγουμε από τα σχόλια που εμφανίζονται αυτό που μας ενδιαφέρει και ανοίγουμε το σύνδεσμο με δεξί κλικ)

      Διαγραφή
    2. Αυτά που λέγαμε. Τα διαχρονικά σκάνδαλα: Ρεμούλες, παρανομίες, πιέσεις από ισχυρούς, ασυδοσία και στο τέλος εκατόμβη θυμάτων.

      Καραβασίλη: Μας πίεζαν να πολεοδομηθεί το σύμπαν - Στο Μάτι έχτισαν την παραλία

      "Μας πίεζαν για να πολεοδομηθεί το σύμπαν. Είχα κι εγώ πιέσεις που ήταν αδύνατο να δεχθώ. Αργότερα, στις τροποποιήσεις που έγιναν υπήρξαν εντάξεις για να συμπληρωθεί ο σχεδιασμός με δασικές εκτάσεις που αποχαρακτηρίστηκαν σε αγροτική γη κλπ".

      "Στο Μάτι οι δρόμοι δεν επαρκούσαν. Υπήρχε το ζήτημα ότι όλη η ζώνη αιγιαλού-παραλίας είχε αποκλειστεί από ξενοδοχεία, κτίρια και μάντρες παρότι η νομοθεσία προβλέπει πως πρέπει τα κτίρια να είναι 100 μέτρα από την παραλία".

      "Είναι ένα ζήτημα πολιτικό με π κεφαλαίο. Έχει να κάνει με την πολιτική για να προστατεύσεις τον φυσικό πλούτο αλλά κυρίως τους πολίτες, αν τους αφήνεις να χτίζουν μέσα σε ρέματα και δάση, δεν τους φροντίζεις. Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν γιατί δεν βρήκαν δρόμους διαφυγής".

      http://www.news247.gr/koinonia/karavasili-mas-piezan-na-poleodomithei-to-sympan-sto-mati-echtisan-tin-paralia.6636296.html

      Διαγραφή
    3. Η ρεμούλα, η λαμογιά, η απάτη και άλλες «ελληνικές» αξίες πάντα θέλουν 2 άτομα και πάνω για να ευοδώσουν καλύτερα. Θυμάμαι τα τελευταία 15 χρόνια 3 τουλάχιστον έρευνες, που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, από ιδρύματα όπως το πανεπιστήμιο Πειραιά, το Ε.Μ.Π. κ.α., με θέμα την διαφθορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αν δεν με απατάει η μνήμη μου, σε όλες πρώτη αμαρτωλή θέση και περίοπτη κατείχε η πολεοδομία ανατολικής Αττικής, ενώ στην λίστα εμφανίζονταν πάντα τα δασαρχεία. Αν κάποιος γνωρίζει ποιοι από όλους αυτούς τους «σάπιους» ελέγχθηκε ως προς τα περιουσιακά του στοιχεία – δεν μιλάω για το γελοίο και ψευδές τυπικό πόθεν έσχες - και τιμωρήθηκε ή αποπέμφθηκε από την θέση του να μου το πει και εγώ θα «βουρκώσω» από την προσπάθεια εξυγίανσης του κατεστημένου.
      Αλλά, όπως συμβαίνει τα τελευταία πενήντα χρόνια που έχω εικόνα, «τώρα δεν είναι η ώρα να αποδοθούν ευθύνες», «μετά το πένθος θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο» και άλλα τέτοια ωραία που ακούγονται από διάφορους και διαχρονικούς «πολιτικούς απατεώνες».
      Στο τεχνικό κομμάτι των πυρκαγιών, κάποια στιγμή πρέπει κάποιος να πιέσει τους «αρμόδιους» να ασχοληθούν με εργασίες που είναι δημοσιευμένες από δεκαετίας και αναφέρουν τον σημαντικό παράγοντα της πυρόλυσης που συμβαίνει στο μέτωπο της φωτιάς και σε αρκετό βάθος μπροστά, κάνοντας την ταχύτητα εξάπλωσης της να αυξάνει εκθετικά και δείχνει ότι εκτός από το μέτωπο και εκεί χρειάζεται ταυτόχρονη επέμβαση.
      Χριστόδουλε έσωσα αρκετά τσαμπιά από το μοσχάτο Αμβούργου, εντάξει δεν ήταν ακόμη «μέλι» αλλά τρωγόντουσαν ευχάριστα ήταν αρωματικά και εύγευστα. Το μοσχάτο Αλεξανδρείας φοβάμαι ότι δεν θα προλάβω να το γευτώ αφού αρκετές ρώγες στα τσαμπιά του εμφανίζουν μεγάλα στίγματα με σκλήρυνση της επιδερμίδας, σημάδι ότι μάλλον θα χαλάσει πριν το κόψω. Εχθές μετά τις 9 το βράδυ στην περιοχή της Χαλκίδας υπήρχε έντονη δραστηριότητα με ηλεκτρικά φαινόμενα και ελαφριά βροχόπτωση. Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  2. Τριπολη σημερα πυκνη ομιχλη το πρωι και τωρα φοβερη καταιγιδα με κεραυνους και αερα αλλα και χθες αξιολογη καταιγιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα,κ εδώ στο νησί είχαμε το μεσημέρι ένα δυνατό μπουρίνι,αερας,κεραυνοι κ έντονη βροχή,15 λεπτά περίπου κράτησε το φαινόμενο,μετα ήλιος κ απόλυτη ηρεμία.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσο αφορά το θέμα της πυρκαγιάς στην αττική έχω διαβάσει παρά πολλά άρθρα,πουθενα δεν υπάρχει ούτε μία παραίτηση......από τη στιγμή που επιλέγεις, κάποιο αξίωμα στην τοπική αυτοδοιηκηση κ γενικότερα στην πολιτική θα πρέπει να έχεις το σθένος να παραιτηθείς κ να αναλάβεις τις ευθύνες που σε αναλογουνε,τα πάντα έχουνε το κόστος σε αυτή τη ζωή,τοσες ψυχές που χάθηκαν ζητανε δικαίωση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να την κάνεις την παραίτηση Αντώνη; Μπουλντόζες χρειάζονται! Και αντιμετώπιση του καρκινώματος εργολάβων - καταπατητών - δασαρχείων - πολεοδομίας. Τι θα βγει αν σήμερα παραιτηθεί ένας υπουργός και αύριο ξαναχτιστεί το Μάτι όπως ακριβώς ήταν πριν την καταστροφή; Μυαλό θα βάλουμε κάποτε; Ως πότε θα κυριαρχεί το "πολιτικό κόστος", η ψηφοθηρία, το ρουσφέτι; Σήμερα ο Σπίρτζης ξεκινάει λέει έρευνα για το πολεοδομικό αίσχος στο Μάτι, για τις αποκλεισμένες παραλίες από τα σπίτια και τις μάντρες. Τόσα χρόνια, αυτός και οι προκάτοχοί του δεν τα ήξεραν; Δεν τα βλέπανε; Έπρεπε να φτάσουμε να έχουμε νεκρούς για να τα δούμε;

      Διαγραφή
  5. Γιατί η Λεωφόρος Μαραθώνα από αντιπυρική ζώνη εξελίχθηκε σε "φονιά"

    ..."Στη χώρα μας προέχει ο γενικός παντογνώστης «εργολάβος», αυτός «διαμορφώνει», αυτός κερδίζει (με χίλια δυο κόλπα) τους διαγωνισμούς ενός επίσης αναξιόπιστου Δημοσίου, αυτός αποκτά τις άδειες κατασκευής, αυτός παραποιεί τα σχέδια και περιφρονεί, κωφεύει ή παραβιάζει κατά το δοκούν τον "επιστημονικό" κανόνα όπου αυτός υπάρχει και έχει σχέση με το πράσινο και το τοπίο(πάντα με την ανοχή του άθλιου δημοσίου)."...

    http://www.news247.gr/incoming/giati-i-leoforos-marathona-apo-antipyriki-zoni-exelichthike-se-fonia.6636385.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα, Γιώργο.
    Κι ότι έγραφα σχόλιο για τη Λ. Μαραθώνος στα χθεσινά σχόλια τα δικά σου και του Βαγγέλη πιο πάνω…
    Βαγγέλη και Γιώργο, πολύ χρήσιμα και σωστά όλα αυτά που αναφέρατε για τους παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτή την τραγωδία, και πιθανόν να ξανασυμβεί αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση. Εγώ θα ήθελα να αναφερθώ στη Λ. Μαραθώνος, η οποία θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία της φωτιάς. Από τη στιγμή που πέρασε η φωτιά τη Λ. Μαραθώνος, μόνο στη θάλασσα θα σταματούσε! Η Λ. Μαραθώνος με πλάτος 15-20μ, θέλοντας και μη, αποτελεί αντιπυρική ζώνη (με την έννοια ότι διακόπτει τη βλάστηση), η οποία αποδείχτηκε ότι δεν ήταν επαρκής για τη συγκράτηση/περιορισμό της φωτιάς, και λογικό, πιθανώς, μιας κι ο άνεμος στην περίπτωσή μας ήταν πολύ ισχυρός. Όμως, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ισχυρή αντιπυρική ζώνη, αν στις άκρες της Λ. Μαραθώνος φυτεύονταν πλατύφυλλα (φυλλοβόλα ή αειθαλή) δέντρα (π.χ. σφενδάμια, μουριές, κατάλπες, πλατάνια, κτλ.) αντί για πεύκα/κουκουναριές, τα οποία θα αρδεύονταν, όπως συμβαίνει και τώρα με τα πεύκα, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση στο κόστος κατασκευής του δρόμου. Επίσης, τα πλατύφυλλα δέντρα προσφέρουν σκιά, μειώνουν τη θερμοκρασία, συγκρατούν το νερό, δημιουργούν λιγότερη καύσιμη ύλη στο έδαφος σε σύγκριση με τα πεύκα, αλλά και βελτιώνουν την αισθητική του τοπίου συνδυάζοντας διάφορα είδη πλατύφυλλων.
    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάλι επιλεκτικά θα χτυπήσουν οι καταιγίδες.Λιμονο σε εμάς που περιμένουμε μήνες να βρέξει και όπως φαίνεται θα περιμένουμε πολύ ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οικισμοί αυθαιρέτων μέσα σε δάση


    "...Ελάχιστοι είναι οι δασικοί χάρτες της Βόρειας, Νότιας και Ανατολικής Αττικής που έχουν αναρτηθεί. Ολοι έχουν καταρτιστεί περίπου εδώ και μία πενταετία, παρέμεναν όμως στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος λόγω της απροθυμίας των πολιτικών του προϊσταμένων να αντιμετωπίσουν τις (εκτιμώμενες) συνέπειες των όσων επί δεκαετίες «κρύβονταν κάτω από το χαλί»...

    http://www.kathimerini.gr/976659/article/epikairothta/ellada/oikismoi-ay8airetwn-mesa-se-dash

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Λαμερα,δυστηχως ο φόβος του πολιτικού κόστους υπάρχει δεκαετίες ολόκληρες,πιστευω ότι δεν τολμαει κανείς να τα βάλει με το σύστημα της διαφθοράς,μπορω να πω για τη μυτιληνη όπου γεννηθηκα κ μεγάλωσα ότι υπάρχουνε λαμογια κ λαμογια οι οποίοι έδρασαν κ δρουνε ακόμη,εχουνε χωθεί σε όλες τις υπηρεσίες του νησιού κ κόβουνε κ ρραβουνε,οι βουλευτές κ οι δήμαρχοι έρχονται κ φευγουνε,αυτοι μένουνε κ έχουνε απλωθεί....σε όλα τα γρανάζια της κοινωνίας,μπορει να σφυριζουνε όλοι αδιάφορα αλλά είναι τοπική κοινωνία,κ μαθαίνονται τα πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή