Από το Έπος του '40

Στρατιώτες και ημιονηγοί. Αλβανία, 1940. Φωτ. Δημήτρη Α. Χαρισιάδη 
Κορυτσά, 1940. Άποψη της κοιλάδας της πόλης και του βουνού Μόροβα. 
Φωτ. Δημήτρη Α. Χαρισιάδη. Μουσείο Μπενάκη.

9 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οιελληνεσ αυτο που τουσ ενδιαφερει ειναι μονο ο χαβαλεσ κ οι βολτα χεσμενα εχουνε κ τα μνημονια κ τησ παρελασεισ κ τη μακεδονια μασ. ολοι ξεχυθηκαν παλι σημερα στησ καφετεριεσ κ στησ ταβερνεσ κ αυτοι που πολεμησαν για να ειμαστε τωρα εμεισ ελευθεροι κακο τησ κεφαλισ τουσ.αυτοι ειμαστε γιαννησ ανωγεια κρητη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραβλέπω την εμφάνιση του κειμένου για να εστιάσω στην ουσία της ανάρτησής σου. Όχι, φίλε μου. Δεν είμαστε όλοι έτσι. Και για την ακρίβεια οι πιο πολλοί δεν είμαστε έτσι. Προδομένοι, ευκολόπιστοι, μετανοιωμένοι, οργισμένοι και απελπισμένοι ναι, αλλά όχι αδιάφοροι. Όταν έλθει η ώρα, που να μην έλθει ποτέ, θα ξυπνήσει το θεριό μέσα μας. Το θέμα είναι να μην φθάσουμε ως εκεί.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα,χρονια πολλά,ζητω το έθνος,θα συμφώνησω μέ τόν κ ζιακοπουλο,ο τράχηλος του έλληνα δεν σηκώνει σκλαβιά κ πίεση,μακαρι να γίνουνε πολλά πράγματα ώστε να μην χρειαστεί να ξυπνήσει το θεριό,κ ο έλληνας να ξανακερδίσει την αξιοπρέπειά του κ γενικά να μπορεί να ζει πάλι ανθρώπινα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσυπογράφω κάθε λέξη του κ.Ζιακοπουλου.Ετσι ακριβώς είναι οπως τα λέει.Ευχομαι να μην έρθει ποτέ αυτή η ώρα,αλλα αν έρθει τότε,θα ξυπνήσει το θηρίο και αλίμονο σ' αυτούς που θα βρεθούν απέναντι μας.Οσο αναφορά τον καιρό,ευτυχώς που φύσηξε ΝΔ άνεμος και καθαρισε την μαύρη και απειλητική συννεφιά που υπήρχε το πρωί και έτσι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στις παρελάσεις των παιδιών μας.Εδω και δυο ημέρες ένας τρελός και παλαβός Δ άνεμος "σηκωσε"τα πάντα στο διάβα του και έκανε δροσερή την ημέρα και πολύ κρύα τα βράδια.Ειδικα την Παρασκευή το απόγευμα έως το πρωί του Σαββάτου οι ριπες του αερα πρέπει να ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ.Η μέρα με την νύχτα η διαφορά στην περιοχή μου από Θήβα και Λιβαδειά που επικρατούσε άπνοια.Αιτία φυσικά το βουνό που για άλλη μια φορά έκανε την διαφορά Και μετά βίας αφηνει την θερμοκρασία να φτάνει τους 20 βαθμούς και το πρωί-βράδυ να πέφτει και κάτω από τους 10 βαθμούς.Μοναδικη "παραφωνια"η... τριλιζα που "επαιζαν"πανω απο τα κεφάλια μας(Τρίτη μέρα).Ωραιο"παιχνιδι"η τριλιζα, ειδικά αν οι παίκτες είναι"έμπειροι"αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον...!Χρόνια πολλά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχθες, το απόγευμα που πήγαινα στην καβάλα είχε αρκετή ομίχλη στην περιοχη,σημερα επιστροφή στα πάτρια εδάφη,μυτιληνη,ηλιος κ ένα ελαφρύ,νοτιο ρεύμα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατά τη γνώμη μου η αγάπη για την πατρίδα δεν φαίνεται από σημαιάκια και επετείους, αλλά από το πώς συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας, στα ζώα, στο περιβάλλον. Π.χ., τι να τα κάνω τα σημαιάκια, αν ο άλλος τρέχει σαν τρελός στον δρόμο βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων και τη δική του φυσικά, αν πετάει τα σκουπίδια του όπου βρει, αν ξοδεύει αλόγιστα το νερό, αν κοιτάζει μόνο πώς θα επωφεληθεί επιβαρύνοντας τον διπλανό του κ.λ.π. Από την άλλη, η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση έχει δυστυχώς διακοσμητικό, διεκπεραιωτικό στην καλύτερη περίπτωση ρόλο, αφού οι αποφάσεις για την Ελλάδα λαμβάνονται στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Αυτή είναι η αλήθεια, πικρή ως συνήθως. Ξένοι κάνουν κουμάντο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα οι Αμερικάνοι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και οι Γερμανοί στην οικονομία.

    Και οι Ιταλοί; Αυτοί έκαναν διαδήλωση στους δρόμους της Ρώμης, όπου βγήκαν χιλιάδες για να διαμαρτυρηθούν για τα σκουπίδια που ξεχειλίζουν από τους κάδους και τους δρόμους που είναι γεμάτοι λακκούβες, όπως μεταδίδει το BBC. Καταφέρθηκαν και εναντίον της δημάρχου Virginia Raggi, από το Κίνημα των 5 Αστέρων, η δημοτικότητα της οποίας έχει υποχωρήσει αρκετά από το 2016, οπότε και εκλέχθηκε, καθώς δεν κατάφερε να διαχειριστεί και το υψηλό χρέος της ιταλικής πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές κρατούσαν μεταξύ άλλων τα πλαστικά δίχτυα, που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να αποκλείει την πρόσβαση σε δρόμους που έχουν φθορές, επικίνδυνα πεζοδρόμια και πεσμένα δέντρα. Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αιώνια πόλη είναι τα ποντίκια και τα αγριογούρουνα που έχουν πολλαπλασιαστεί και η κακή κατάσταση των μέσων μεταφοράς, καθώς 20 λεωφορεία έχουν πιάσει φωτιά φέτος.

    Η διαδήλωση έγινε λίγες μέρες μετά το περιστατικό με τις κυλιόμενες σκάλες που κατέρρευσαν, τραυματίζοντας 20 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν οπαδοί της ΤΣΣΚΑ που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία για τον αγώνα του τσάμπιονς λιγκ με τη Ρόμα. Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Ρώμης υποστηρίζει από την πλευρά της ότι έχει κάνει πολλές προσπάθειες για να ανταποκριθεί στα προβλήματα της πόλης και χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Αλλά οι επικριτές της απαντούν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. Μάλιστα, έγινε και hashtag στο διαδίκτυο με τον τίτλο "Αρκετά" , μετά από μία σειρά από σοκαριστικά περιστατικά.

    Η αστυνομία συνέλαβε τρεις μετανάστες, όταν ένα 16χρονο κορίτσι βρέθηκε σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο και διαπιστώθηκε ότι του είχαν δώσει ναρκωτικά και το είχαν βιάσει. Έχουν κυκλοφορήσει επίσης βίντεο με αγριογούρουνα να περιφέρονται στους δρόμους της Ρώμης και να τρώνε από τα σκουπίδια. Η Raggi κέρδισε τις εκλογές, όταν υποθέσεις διαφθοράς έπληξαν την εικόνα των παραδοσιακών κομμάτων. Αλλά και η ίδια πλέον θα περάσει από δίκη για κατάχρηση εξουσίας, σχετικά με τον διορισμό της κυβέρνησής της. Η ετυμηγορία αναμένεται στις 10 Νοεμβρίου και η Raggi έχει πει ότι θα παραιτηθεί αν καταδικαστεί, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για νέες εκλογές.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-46003670
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχετε απόλυτο δίκαιο, κ. Ζιακόπουλε. Ακριβώς έτσι όπως τα λέτε, είναι. Κρύβονται πολλοί αιώνες ιστορίας μέσα μας, για να θεωρούμαστε αδιάφοροι.
    Ίσως είναι κι αυτό ένα είδος σοφίας, άλλα να δείχνεις και άλλο στην πραγματικότητα να είσαι.
    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mε κάθε σεβασμό προς όλους, αλλά η αδιαφορία, (η απάθεια που σκοτώνει για την ακρίβεια), είναι κύριο γνώρισμα του σύγχρονου κόσμου και για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πολέμους, φτώχεια και εξαθλίωση. Ούτε η Ελλάδα αποτελεί φυσικά εξαίρεση. Βλέπουμε την αδιαφορία και την απάθεια κάθε μέρα που προσπερνάμε έναν άστεγο σαν να είναι ένα σκουπίδι πεταμένο στον δρόμο, κάθε φορά που απολύεται από τη δουλειά του ο διπλανός μας και το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι "ευτυχώς δεν ήμουν εγώ". Επίσης τη χώρα μας την πήραν - αναίμακτα αυτή τη φορά - και οι αντιδράσεις ήταν από ανύπαρκτες ως αναιμικές. Δεν αντιδράσαμε (ιδιαίτερα) όταν μας επέβαλαν το μνημόνιο, όταν μας επέβαλαν δοτό πρωθυπουργό (μάλιστα, εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας έγραφε τότε, "καλά είμαστε κι έτσι, τι τις θέλουμε τώρα τις εκλογές"), όταν άλλαξαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Ουσιαστικά, την Ελλάδα κυβερνούν η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και ο διάδοχος του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), ο ακόμα πιο στυγνός και κυνικός ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης), με την Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) να έχει το γενικό πρόσταγμα. Πρόκειται για παράνομους θεσμούς (εμπνεύσεις των Γερμανών) χωρίς εκλεγμένα στελέχη, τα οποία αποφασίζουν, όμως, για το αν θα έχουν να φάνε ή, θα πεινάσουν εκατομμύρια άνθρωποι.

    Και να ήταν μόνο οι Γερμανοί, καλά θα ήταν. Είναι και οι Αμερικάνοι, που αποφασίζουν για θέματα εξωτερικής πολιτικής σε όλα τα Βαλκάνια, είναι και οι Κινέζοι που αγοράζουν κοψοχρονιά ακίνητα σε όλη την Αθήνα και όχι μόνο όσα πωλούνται. Συχνά, τα σπίτια κατοικούνται, αλλά πληρώνουν κάτι παραπάνω τους ιδιοκτήτες για να μετακομίσουν αλλού. Για να τους αδειάζουμε σιγά, σιγά τη γωνιά, θα μπορούσε να πει ωμά κανείς. Οι ξένοι είναι αυτοί που κάνουν στην πραγματικότητα παρέλαση στην Ελλάδα σήμερα. Όχι οι φτωδιάβολοι μετανάστες, όπως μας παραπληροφορούν καθημερινά τα ΜΜΕ, αλλά οι πλούσιοι "επενδυτές".

    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή