Καιρός: το παλεύει για καλούτσικες βροχές σε κάποιες ανατολικές και νότιες περιοχές


Υψηλές πιέσεις εξακολουθούν να καλύπτουν τις κεντρικές, βόρειες και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης με αποτέλεσμα εκεί να συνεχιστούν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η ανομβρία. Αντίθετα, στη ΒΔ Ευρώπη και κυρίως στα Βρετανικά Νησιά αναμένεται κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις Ν-ΝΔ ανέμους. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι και πάλι οι ενισχυμένοι ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, τοπικές βροχές αναμένονται στα ανατολικά και τα νότια και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 26 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά, φαινόμενο που αυτή την εποχή παρουσιάζει μεγάλη συχνότητα. Το Σαββατοκύριακο (13-14/10), τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς θα σημειωθούν κυρίως στην Α. Στερεά- Εύβοια και τη Β-ΒΔ Κρήτη. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες αναμένονται και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας.   


Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-10-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές σε Α. Μακεδονία, Θράκη και Χαλκιδική. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στο Θρακικό 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές κυρίως το απόγευμα-βράδυ σε Α-ΝΑ Θεσσαλία και Α. Στερεά-Εύβοια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στη Β-ΒΔ Κρήτη και πιθανώς στις Δ. Κυκλάδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα ασθενών βροχές στα βόρεια κυρίως το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.

10 σχόλια:

  1. Μία ενδιαφέρουσα έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι μετανάστες αύξησαν το ετήσιο εισόδημά τους κατά 21 χιλ. δολάρια (μέσος όρος), με τους πιο καλοπληρωμένους να είναι στην Ελβετία, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ δημοσιεύει το Bloomberg. Συγκεκριμένα, το 45% των εργαζόμενων μεταναστών είπε ότι αμείβεται καλύτερα για τη δουλειά του στο εξωτερικό, όπου μετακινήθηκε κι ένα 28% για να πάρει προαγωγή. Στην Ελβετία το ετήσιο εισόδημα αυξήθηκε κατά 61 χιλιάδες δολάρια και οι μέσες ετήσιες αποδοχές ενός εργαζόμενου μετανάστη είναι 203 χιλ. δολ., διπλάσιες από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο.

    Η Σιγκαπούρη αναδείχτηκε, όμως, για τέταρτη σερί χρονιά η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να ζεις και να δουλεύεις, πάνω από τη Γερμανία, τη Ν. Ζηλανδία και τον Καναδά. Η Ελβετία είναι όγδοη σε αυτή την κατάταξη, εξαιτίας του υψηλού κόστους ανατροφής των παιδιών και της δυσκολίας να κάνεις φίλους. "Η Σιγκαπούρη έχει όλο το πακέτο" ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση της HSBC για τους εργαζόμενους μετανάστες. Η Σουηδία από την άλλη διακρίνεται για τις ίσες ευκαιρίες που δίνει στα δύο φύλα, ενώ η Ισπανία, η Ταϊβάν και η Νέα Ζηλανδία είναι πρώτες στην κατηγορία της εμπειρίας. Πάντως, οι γυναίκες, αν και μετακινούμενες στο εξωτερικό αύξησαν τα εισοδήματά τους κατά 27%, μόνο το 1/4 εξ αυτών είχε και επαγγελματική ανέλιξη, έναντι του 47% των ανδρών. Μόνο οι μισές είχαν επίσης πλήρη απασχόληση, ενώ οι ετήσιες αποδοχές τους ήταν κατά 42 χιλ. δολ. λιγότερες από αυτές των ανδρών.
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-10/want-a-21-000-pay-raise-hsbc-recommends-you-move-overseas?srnd=premium-europe
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μπορούσα να προσθέσω στην παραπάνω έρευνα ότι η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα για να ζεις, αρκεί να μην δουλεύεις. Kαι σίγουρα δεν είναι η χειρότερη για τους πρόσφυγες, όπως πάνε να παρουσιάσουν κάποια ΜΜΕ και όπως φαίνεται και από όσα είπαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Reuters για παιδιά προσφύγων που η Αυστραλία έχει εγκαταστήσει σε καταυλισμούς στο νησί του Ειρηνικού Nauru και τα οποία βρίσκονται σε ημικωματώδη κατάσταση, ανήμπορα να φάνε να πιουν και να μιλήσουν. Το Νauru είναι ένα από τα δύο νησιά του Ειρηνικού, όπου διαμένουν εκατοντάδες αιτούντες ασύλου, οι οποίοι συνελήφθησαν, όταν προσπάθησαν να φτάσουν με βάρκες στην Αυστραλία, η οποία έχει επικριθεί για τον τρόπο που τους μεταχειρίζεται από τον ΟΗΕ και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ήταν από τους λίγους που είχαν πρόσβαση στους καταυλισμούς και παρείχαν ψυχολογική υποστήριξη στους αιτούντες ασύλου και τους κατοίκους του Nauru, μέχρι το έθνος του Ειρηνικού να ακυρώσει τη σύμβαση μαζί τους. "Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο νησί γίναμε μάρτυρες μίας επιδείνωσης της ψυχικής υγείας μεταξύ των προσφύγων ασθενών, με τα παιδιά να είναι αυτά που έχουν τα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα" ανέφερε ο Paul McPhun, εκτελεστικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. "Πολλά παιδιά είναι σε ημικωματώδη κατάσταση, ανήμπορα να φάνε, να πιουν και να μιλήσουν και ορισμένα χρειάζονται μετάγγιση με ορό" συμπλήρωσε ο ίδιος. Ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Αυστραλίας Peter Dutton ανέφερε ότι επιθυμεί τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Nauru στην Αυστραλία, αλλά κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε κι άλλους αιτούντες ασύλου να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι με βάρκες.

    Οι συνθήκες στο Nauru και σε μία άλλη εγκατάσταση στην Παπούα Νέα Γουινένα έχουν καταγγελθεί από τον ΟΗΕ και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Phun αποκάλυψε ότι 78 από τους πρόσφυγες που εξέτασαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Αυστραλίας έχει κερδίσει εν όψει των εκλογών του 2019 την κοινή γνώμη για την πολιτική της, που ισχυρίζεται ότι αποτρέπει τους πνιγμούς στη θάλασσα και διαφυλάσσει τα σύνορα της χώρας. Μία καμπάνια στα social media συγκέντρωσε μέσα σε μία μέρα το ποσό των 50 χιλ. αυστραλιανών δολαρίων (35 χιλ. δολ.) για να παρουσιάσει πρόσωπα των προσφυγόπουλων στην Όπερα του Σίδνεϊ. Η Αυστραλία έχει σταματήσει να δημοσιοποιεί στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων, που υπολογίζεται ότι είναι 500 στο Nauru και 600 στην Παπούα Νέα Γουινέα (νησί Manus). Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκτιμούν ότι η προσφυγική κρίση θα επιδεινωθεί αφού οι ΗΠΑ ακύρωσαν το 2016 μία συμφωνία με την Αυστραλία και υποδέχτηκαν λιγότερους από 500 πρόσφυγες, αντί για 1.250, όπως είχαν υποσχεθεί αρχικά.
    https://www.reuters.com/article/us-australia-immigration/child-refugees-in-nauru-camp-struggle-to-eat-drink-talk-msf-idUSKCN1ML0S2?il=0

    Ένα ακόμα κοινό που έχει, εξάλλου, η Αυστραλία με την Ελλάδα, πέρα από τους πρόσφυγες είναι οι ποσειδωνίες, που ευδοκιμούν μόνο στη Μεσόγειο και σε κάποια σημεία και στην Ωκεανία. Και την Πέμπτη πήγα και πέρα από τις ποσειδωνίες στο βαθύ κομμάτι της παραλίας στο Θυμάρι, μετά από μία βουτιά με το κεφάλι στα άσπρα βράχια, που έχουν ύψος 2 μέτρα σκάρτα. Μετά από δύο σερί επισκέψεις στα αβαθή της Βάρκιζας, ένιωθα σαν να κοιτάζω την άβυσσο, καθώς προσπαθούσα να πιάσω μία μεγάλη διάφανη σακούλα. Μάλιστα, δεν ήταν καν στον πυθμένα, αλλά την είδα να χάσκει στα μεσόνερα σαν φαντασματάκι στο απέραντο γαλάζιο. Τελικά τη μάζεψα με την απόχη, που την έχω σαν ανεμούριο όταν έχει δυνατό βοριά με πεντακάθαρη ατμόσφαιρα και κρυστάλλινα νερά.

    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερη χωρα για να ζήσει κάποιος ειναι η Ελλάδα για δουλειές με καλο μισθό υπάρχουν αρκετές άλλες.

      Διαγραφή
  3. Michael: Ο ισχυρότερος τυφώνας των τελευταίων 26 ετών στις ΗΠΑ

    "...Ο Michael αποτελεί τον ισχυρότερο τυφώνα που πλήττει τις ΗΠΑ τα τελευταία 26 χρόνια μετά τον τυφώνα Andrew (24 Αυγούστου 1992), τον ισχυρότερο καταγεγραμμένο τυφώνα για την πολιτεία της Φλόριντα και τον 3ο πιο ισχυρό τυφώνα που εισέρχεται στην ενδοχώρα των ΗΠΑ από το 1898."
    ..."O Michael αναμένεται κατά τη διάρκεια της Πέμπτης να συνεχίσει την πορεία του βορειοανατολικά, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει μια πιο ανατολική πορεία και πιθανότατα να προσεγγίσει ως ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό τα Βρετανικά νησιά τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου"...

    Πηγή: http://www.meteo.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά από τούς πιο δυνατούς τυφώνες που έχουν χτυπήσει την ηπειρωτική Αμερική όμως ο "ΒΑΣΙΛΙΑΣ" των τυφώνων μαγκούτ που χτύπησε προ εβδομάδων την Κίνα πιστεύω ότι είναι ότι πιο καταστροφικό κ πιο σπάνιο φαινόμενο έχει καταγραφεί προκαλώντας εκατοντάδες νεκρούς κ ανυπολόγιστες καταστροφές.
      Υπάρχουν κ σχετικά βίντεο εν ώρα δράσης του μαγκούτ στο you tube που πραγματικά προκαλούν δέος.

      Διαγραφή
  4. Χριστοδουλε, Νίκο φυσικά θα βρεθούμε.Πώς όμως θα γίνει,θα συνενοηθητε εσείς πιο νωρίς και θα στείλετε σε μυν. εδώ για το πού θα σας βρω και ώρα;Εγώ σκέφτομαι αύριο βράδυ να γράψω εδώ το τηλ. μου να ξεμπερδεύουμε.Μόνο που δεν ξέρω να το σβήσω μετά.Δεν τα πάω και γω καλά μ'αυτά.Το μόνο που μπορώ να πω τώρα είναι ότι το Σάββατο πρωί θα κατέβω Τρίκαλα γιά κάτι δουλειές και από τις 11-12 και μετά θα μπορώ να βρεθούμε για καφέ ή για τσίπουρο.Πάντως και αύριο τέτοια ώρα μπορώ να γράψω,γιατί το πρωί δουλεύω και μετά έχω κάτι τρεχαματα όπως και σήμερα να ξέρεται.Αυτά προς το παρών...τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πραγματικά, εκτός της αυξημένης ραγδαιότητας, ένα άλλο καινούριο συνήθειο φαίνεται να είναι αυτά τα μεγάλα κομμάτια ανομβρίας, ένας, ενάμισης μήνας, μέσα στο Φθινόπωρο ή τον Χειμώνα. πάντως, όταν μιλάμε για συγκρίσεις και αμφιβολίες σχετικά με τις παλιές κλιματικές τιμές, αναφερόμαστε στον υετό. το τρένο της θερμοκρασίας είναι κοντά στον σταθμό του ενός βαθμού, καλό είναι να μην φτάσει λέει τον ενάμιση και οπωσδήποτε όχι τους 2.
      μόνο που το "οπωσδήποτε" είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε για όποιον δε θέλει να ζυμώσει".
      Γιώργο, έχω τον αριθμό του Χριστόδουλου, στείλε μου αν θέλεις το δικό σου στο nikos.k.pappas@gmail.com. Σάββατο μεσημεράκι είναι καλά. ας μας συγχωρήσουν οι φίλοι για τις προσωπικές παρακάμψεις, Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  5. https://m.facebook.com/neide.lopes.0922/posts/1699787896816406

    Μερικές φανταστικές κ συνάμα επικίνδυνες στιγμές από τον "βασιλιά" μαγκούτ.Το έχω πάρει από το Facebook,κάντε αντιγραφή κ πατήστε μέσα στο βίντεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εικόνες αποκάλυψης!! Απορώ πως κυκλοφορούσαν άνθρωποι στους δρόμους κάτω από τέτοιες συνθήκες. Και (άσχετο αλλά και σχετικό) έχω σκυλοβαρεθεί αυτή τη νέα μόδα, βίτσιο (πως αλλιώς να το πω;) με τα κατακόρυφα βίντεο. Έχει πήξει το διαδίκτυο από κατακόρυφα βίντεο, που είναι βέβαια λειψά βίντεο, μισά βίντεο. Και δεν καταλαβαίνω αν αυτοί που τα τραβάνε βαριούνται να στρίψουν το κινητό τους και να τραβήξουν ένα βίντεο της προκοπής ή το κάνουν σκόπιμα.

      Διαγραφή
    2. Με αυτό απορώ κ εγώ,πως ενώ εξελίσσονταν αυτό το θηρίο τόλμησαν να βγουν άνθρωποι εκτός σπιτιού.
      Όσο για τα κατακόρυφα βίντεο μίας κ το έθεσες με βρίσκεις 1000% σύμφωνο κ δε μπορώ να καταλάβω αυτό το κόλλημα με τίποτα.Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι χάνεται η μισή κ πλέον λήψη?
      Να φανταστείς στον περίγυρό μου όταν το κάνουν αυτό φτάνω σε σημείο να τσακωνόμαστε με το να προσπαθώ κ να επιμένω να τούς αλλάξω το τρόπο λήψης τούς.

      Διαγραφή