Βοριάδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας


Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρωσία ως τα Β. Βαλκάνια κινείται γρήγορα Ν-ΝΑ. Ακολουθούν πολύ ισχυροί Β-ΒΔ άνεμοι, οι οποίοι το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσουν όλη τη χώρα και θα προκαλέσουν πτώση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στις ανατολικές και βόρειες περιοχές της. Κατά τα άλλα, οι βροχές που θα σημειωθούν θα είναι σύντομες και θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα. Την Παρασκευή (26/10), ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση, καθώς θα υπάρχει σχεδόν παντού ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Ωστόσο, οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές κι έτσι το κρύο νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα είναι αισθητό. Το Σαββατοκύριακο (27-28/10), ο καιρός θα είναι σχετικά ζεστός με ομίχλες το πρωί και νοτιάδες ως 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο). Ασθενείς τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο. 


Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25-10-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 8 έως 21 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 9 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες στο Α. Αιγαίο, την Κρήτη και Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β-ΒΔ 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Θερμοκρασία από 13 έως 22 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 18 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία από 10 έως 17 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και ο πρίγκιπας Χάρι, που ανέφερε ότι είναι μία καθημερινή απειλή για τα νησιά Φίτζι, τα οποία επισκέφτηκε, ανακοινώνοντας και υποτροφίες για τη μελέτη του προβλήματος, όπως μεταδίδει το Reuters. Παράλληλα, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, μιλώντας σε φοιτητές του πανεπιστημίου της πρωτεύουσας τον Φίτζι, Σούβα και τους είπε ότι "βιώνετε τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών με άγριους κυκλώνες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ειδικά σε νησιά, όπως το Τουβαλού και το Κιριμπάτι, χρόνια πριν ο κόσμος αρχίσει να συζητάει για το πρόβλημα".

    Παγκοσμίως η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει 26 εκατοστά από τον 19ο αιώνα και τα στοιχεία δείχνουν ότι μελλοντικά θα πρέπει να μεταφερθούν σε υψηλότερο επίπεδο 40 χωριά των Φίτζι, που σχεδόν καταστράφηκαν το 2016 από κυκλώνα, που προκάλεσε 44 θανάτους και ζημιές 1,4 δισ. δολ., ποσό ίσο με το 1/3 του ΑΕΠ των νησιών. Αν η άνοδος της θερμοκρασίας δεν συγκρατηθεί κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, οι πάγοι θα λιώσουν στην Αρκτική, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα εξαφανιστούν και ο καιρός θα γίνει χειρότερος. Ο Χάρι, εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση από τη Βρετανία τεσσάρων υποτροφιών για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής στα νησιά Φίτζι και την Καραϊβική, ενώ η γυναίκα του Μέγκαν μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να μορφώνονται οι γυναίκες και χιλιάδες έσπευσαν να τη δουν από κοντά κατά την επίσκεψή της σε μία αγορά.
    https://www.reuters.com/article/us-britain-royals-fiji/prince-harry-highlights-daily-threat-of-climate-change-on-visit-to-fiji-idUSKCN1MY0TI?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τη στιγμή, ωστόσο, που το πριγκιπικό ζεύγος κάνει παγκόσμια τουρνέ, εκατοντάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν σε αυτοκίνητα και τροχόσπιτα, επειδή ο μισθός δεν τους φτάνει για να πληρώσουν τα ολοένα και αυξανόμενα ενοίκια, όπως αποκαλύπτει το Skynews. Αυτή η τάση είναι πιο έντονη στο Μπρίστολ, όπου τα τροχόσπιτα σχηματίζουν ουρές σε κάποιους δρόμους. Μερικά έχουν σπασμένα παράθυρα, αλλά είναι ζωγραφισμένα με γκράφιτι, αλλά για πολλούς τα οχήματα είναι το νέο σπίτι τους. Ανάλογες είναι οι εικόνες και σε πιο πλούσια προάστια με βαν στη σειρά, κάποια εκ των οποίων έχουν και σόμπες, ενώ άλλα δεν διαθέτουν ούτε ένα υποτυπώδες κρεβάτι, ενώ είναι σταθμευμένα σε μία από τις πιο ακριβές γειτονιές της πόλης.

    O Max Riley που δουλεύει ντελίβερι και ζει τους τελευταίους οκτώ μήνες στο κόκκινο φορτηγάκι του, εξηγεί ότι αυτή είναι η μοναδική του επιλογή διότι δεν μπορεί να πληρώσει το νοίκι, που ήταν 500 στερλίνες την τελευταία φορά που έμεινε σε σπίτι. Το Μπρίστολ έχει υιοθετήσει μία πολιτική για να διώχνει τον κόσμο από τον δρόμο, αν παρατηρηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά, όπως έγινε με 50 βαν και τροχόσπιτα που απομακρύνθηκαν γύρω από ένα νεκροταφείο μετά από παράπονα των γειτόνων. Στο Μπρίστολ τα ενοίκια έχουν αυξηθεί 33% κατά μέσο όρο, αλλά και συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρχαν 4.751 άστεγοι το 2017, κατά 15% περισσότεροι απ' ό,τι το 2016. Υπάρχουν επίσης χιλιάδες άλλοι που πιστεύεται ότι ζουν σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή, σε αυτοκίνητα. Πολλοί μένουν στα αμάξια μαζί με παιδιά, διότι δεν έχουν επιλογή, καθώς τα ενοίκια αυξάνονται με έξι φορές ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι οι μισθοί.

    Και οι επιλογές για 1,1 εκ. κόσμο είναι κάποιο δωμάτιο σε ξενώνα για όλη την οικογένεια, συχνά με κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, οπότε το να μένει κάποιος σε τροχόσπιτο ή, αμάξι μοιάζει προτιμότερο. Μπορεί να είναι, όμως, και επικίνδυνο, διότι συχνά πολλοί άνθρωποι πέφτουν θύματα κλοπής, ενώ τα βαν τους καταστρέφονται. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Μπρίστολ επιμένει ότι δεν πρόκειται για μία μόνιμη λύση, κατανοώντας όπως λέει, την ανάγκη των ανθρώπων να μείνουν ζεστοί και στεγνοί, ειδικά τον χειμώνα και υποστηρίζει ότι η αιτία δεν είναι μόνο τα υψηλά ενοίκια, αλλά και η μείωση των επιδομάτων στέγασης. Η Heather Wheeler, υπουργός για τους Άστεγους είπε "ότι θα γίνουν επενδύσεις 9 δισ. στερλινών για να μπορούν όλοι να μείνουν σε ένα σπίτι και θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί δανεισμού, έτσι ώστε να μπορούν οι τοπικές κοινότητες να διαχειριστούν την κατάσταση".
    https://news.sky.com/story/hundreds-living-in-cars-and-caravans-across-uk-as-rent-rises-11534020
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοιτάμε τον υετό με αντκυκλωνικού τύπου και ειδικής έκδοσης κιάλια, και όποτε έρθει ο υετός, τις περισσότερες φορές λέμε να βρέξει να συμπληρώσουμε τα χιλιοστά που μας λείπουν για τον εκάστοτε μήνα και όλα αυτά πολλές φορές μέσα σε μια κακοκαιρία που ρίχνει κουβάδες νερό και παει τζάμπα που δεν συμπληρώνετε σωστά και όμορφα. Σίγουρα αυτά τα βιώνουν κι'αλλες χώρες και ο καιρός κάνει κύκλους αλλά με την κλιματική αλλαγή όλα να τα περιμένεις. Έχει γούστο Το καλοκαίρι που μας έρχεται στην ελλαδα να εχουμε πάλι ψυχρές λίμνες στην τρόποσφαιρα και καταιγίδες. Σαν να μένει ο καιρός πίσω στις εποχές και τα κάνει μετά και ακανόνιστα. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://old.wetterzentrale.de/pics/MS_2438_ens.png

    Υπομονή, τι άλλο να πούμε. Προσωπικά βλέπω άνετα 25άρια για Αττική από Σάββατο και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενημερωτικα στα νησια Φιτζι ο δικτατορας εκει ολως τυχαιως ειναι ο προεδρευων του κινηματος της "κλιματικης αλλαγης"...να τα λεμε κι αυτα...

    Νικ Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θεσαλονικη υετοσ του μηνα 0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νίκο η καταιγίδα εκείνη δεν είχε επηρεάσει τα Τρίκαλα.Αν και μεγάλη σε έκταση καλοκαιρινού τύπου,παρόλο πού δημιουργήθηκε απο κεντρικά και δυτικότερα Αντιχασια,κατεβαίνωντας είχε ΝΑ πορεία και όχι Ν που είχα πει πριν. Δηλ. νομίζω πρέπει να έπιασε Παλαιοπυργο,ίσως και Μεγαλοχωρι,αλλά σίγουρα ξέρω δεν έπιασε Πατουλια,Γλίνος.Ο Θείος μου απ'το, Γλίνος που ήρθε στο χωριό μου μετά απο δύο ημέρες,κατ'αρχήν τα 'χασε μ'αυτά που είδε στα χωράφια,στις αυλές των σπιτιών,τα δέντρα,τον κήπο τον δικό μου και τα σπασμένα πλαστικά παντζούρια του σπιτιού μου που ήταν φάτσα στον αέρα,είπε ότι στο Γλίνος δεν έριξε τίποτα μόνο αέρα σηκωσε..εδώ έριξε...και κουνούσε το χέρι του. Ήταν μεσημέρι ότι είχα γυρίσει σπίτι απ'το σχολείο είχε πιάσει μαυρίλα ΒΔκα του χωριού μου.Ακουγωταν κεραυνοί απο κείνη την πλευρά,την ώρα πού έτρωγα σηκωνομουνα για να βλέπω την εξέλιξη τις καταιγίδας,θυμάμαι βλέπω σε μια στιγμή πίσω απο την μεγάλη και κοντινη πλέων μαυρίλα υπήρχε μία λωριδα άσπρου χρώματος.Δεν το έδωσα πολύ σημασία αυτό.Την ώρα που συνέχιζα το φαγητό μου ξαφνικά κατάλαβα τα μπουμπουνιτα σταματισαν.Σηκώνομαι για να δω και βλέπω ότι ή μαυρίλα κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα προς το χωριό,είχε ήδη φτάσει και πάνω απ'τα κεφάλια μας,και πίσω της ακριβώς ακολουθούσε ενα φάσμα ασπροκητρινου χρώματος που εξαφάνησε τα βουνά απέναντη.Στη γραμμή ακριβώς μαύρου και κήτρινου έβγεναν λάμσεις αστραπων χωρίς σταματημο και ακουγόταν ένας συνεχής υπόκωφος ήχος."Μαμά έλα να δεις"φωνάζω αμέσως.Έρχεται η μητέρα μου στο παράθυρο και μόλις βλέπει αυτο ανοίγει το παράθυρο και κλίνει αμέσως τα παντζούρια.Κλείσε όλα τα παντζούρια γρήγορα μου λέει.Ο πατέρας μου ξαπλωμένος που ήταν,σηκώνεται βγαίνει στη βεράντα,και μόλις βλέπει τι γίνεται έρχεται στον πίνακα και κατεβάζει το γενικό του ρεύματος.Στο σκοτεινό πλέων μέσα σπίτι εκτός απο τα υπόκωφα συνεχή μπουμπουνιτα ακούγαμε και μια άλλη βουή.Εγώ δε κρατηθηκα,πήγα κατευθείαν στην πόρτα ανοίγω λίγο και βλέπω να πλησιάζει προς το χωριό μια μάζα απο διάφορα πράγματα στον αέρα ψηλά,κλαδιά ,φύλλα,νάιλα και άλλα πολλά και μία τρομαχτικη βοή με διάφορους θορύβους ανάμεσα,την ώρα που ακόμα μέσα στο χωριό σχεδόν δεν κουνιοταν φύλλο ακόμα.Ελάτε να δείτε φωνάζω.Ερχετε μόνο ο πατέρας μου και κείνη την ώρα έρχεται το πρώτο κύμα αέρα πάνω μας την ώρα πού τα δέντρα πιο πέρα τα είχε λυγίσει νόμιζες θα ακουμπούσανε κάτω στη γη.Αμέσως κλείνουμε την πόρτα και ξαφνικά δυνατος θόρυβος χτυπάει στο σπίτι μας λες και τράκαρε τραχτερ πάνω μας.Ηταν ο αέρας με διάφορα αντικείμενα που σφυροκοπούσαν το σπίτι.Ακόμα και κοτόπουλα λέγεται ότι σήκωσε.Και μετά απο λίγο άρχισαν και οι πέτρες να χτυπάνε.Ήταν το χαλάζι.Ο θόρυβος τρομαχτικος,η μάνα μου σταυροκοπιουταν και έλεγε παναγίτσα μου,ο πατέρας μου ανήσυχος κι αυτός παρόλο που εμασε το βαμπακι,και γω για λίγο θυμήθηκα τον φόβο μου που είχα πιο μικρός για τις καταιγίδες.Αλλα ήθελα να δω όμως τι γινότανε έξω.Πήγα στο δωμάτιο που κοιτάζει προς Ν πλευρά,ανοίγω λίγο και ανοίγω λίγο και το πατζουρι.Το θέαμα εντυπωσιακό.Το χαλάζι να πάει σφαίρα να σφυροκοπάει σπίτια αποθήκες,τα δέντρα γερμενα προς τα κάτω και κλαδεμενα ο τόπος κάτω γεμάτος κλαδιά και φύλλα.Ξαφνικά καταλαβαίνω ότι η καταιγίδα πάει να κοπάσει.Και πραγματικά σε λίγο κοπάζει.Δεν κράτησε πολύ.Όταν βγαίνουμε έξω βλέπουμε τα αποτελεσματα της καταιγίδας που περιέγραψα και στο προηγούμενο σχόλιό μου.Η ατμοσφαιρα πλέων ψυχρή ήμασταν κιόλας καλοκαιρινά ντυμένοι λόγο της ζέστης περιόδου που επικρατούσε πριν. Οι χωριανοι όλοι βγήκαν απο τα σπίτια και κοίταγαν κι αυτοί γύρω γύρω.Τι απότομο ήταν αυτό λεγαν όλοι.Για μένα όμως δεν ήταν τελειος απότομη γιατί την κατάλαβα απ'την ώρα που γύριζα απ'το σχολιο.Αυτά λοιπόν μ'αυτήν καλοκαιρινή Οκτωβριανή καταιγίδα.Φυσικά απ'τους Οκτωβρίους έχουμε να θυμηθούμε πολλές καταιγίδες με νερά όμως,αυτή ήταν διαφορετική σύντομη και βίαιη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μετά τον αγώνα της ΑΕΚ και ως το πρωί έριξε πολύ βροχή και σε συνδυασμό με την ομίχλη που κράτησε ως το μεσημέρι έκανε την ατμόσφαιρα να θυμίζει κάτι από Λονδίνο.οι λίγες ώρες ηλιοφάνειας το μεσημέρι δεν κατάφεραν πολλά πράγματα,Αφού από νωρίς το απόγευμα έβγαλε αρκετό αέρα και ξανά ομίχλη το βράδυ και φυσικα (;!)ξανάφερε ψιχάλες και λίγη περισσότερη βροχή την νύχτα ως το ξημέρωμα.Ισως φαίνονται παράξενα όλα αυτά που σας μεταφέρω,αλλα αυτή η εμμονή του καιρού εδώ στην περιοχή μου είναι εκπληκτική.Συνεργεια του ΕΛΓΑ που ήρθαν εχθές από Λαμία δεν μπόρεσαν να μπουν σε χωράφια στην Κωπαιδα και άκουσα να λένε ότι είναι πολύ δύσκολο να μπουν ως το τέλος της εβδομάδας.Οι ελιές πέφτουν σωρηδόν στο έδαφος και μαζί με τον δακο που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό έχουν κάνει μεγάλη ζημιά.Ο κάμπος "ασπριζει"ακομα και το βράδυ από τα βαμβακια που οπως φαίνεται θα μείνουν αμαζευτα,ειδικα αν επικρατήσουν και ομιχλες το επόμενο διάστημα.Αμαζευτα έχουν μείνει και πολλά καλαμπόκια.Για να δούμε τι θα γίνει.Αγαπητέ φίλε Νίκο έχεις δίκιο σε όσα έγραψες και όντως το χιόνι ήταν πολύ και μόνο στα ορεινά.Ηταν όμως μια από τις ομορφότερες περιπέτειες μου που Εχω ζήσει.Απο το Νεραϊδοχώρι έως και το "ΠΑΝΟΡΑΜΑ" έκανα πραγματικό σλάλομ ανάμεσα στα αυτοκίνητα και στο ξενοδοχείο όταν έφθασα ήμουν και ο μοναδικός Αφού όλοι οι άλλοι αποκλείστηκαν στο δρόμο.Ολη νύχτα με την παρέα μου και τον ξενοδόχο απολαμβάναμε το χιόνι παίζοντας χαρτιά και έφυγα με τα από 2 ημέρες.Παρεπιπτοντος η πρέφα είναι από τα ωραιότερα παιχνίδια και όταν παίζεται σωστά από τους παίκτες της (Χωρίς ψεύτικες αγορές και επιλογές συμπαικτών)γίνεται πολύ γοητευτικό.Κριμα που χάνονται οι παλιοί πρεφαδοροι γιατι μαζί τους χάνεται και η γοητεία του παιχνιδιού.ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή