Εβδομάδα, σχεδόν ίδια με την προηγούμενη


Βαρομετρικό στη Δ. Μεσόγειο κινείται αργά νοτιοανατολικά. Η περιοχή μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων, οι οποίοι οριακά στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), κάποιες βροχές που είναι πιθανό να σημειωθούν στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές θα είναι τοπικές και ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Το τριήμερο Τετάρτη - Παρασκευή (17-19/10) τοπικές βροχές μικρής διάρκειας προβλέπονται στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και ίσως στην Α. Στερεά, την Εύβοια, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Το Σάββατο (20/10) μόνο στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα είναι πιθανό να βρέξει τοπικά και πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16-10-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 και στο Θρακικό 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα ασθενών βροχών στην Α. Στερεά-Εύβοια. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και πρόσκαιρα κατά τόπους στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Περισσότερο τέλη Νοέμβρη, παρά μέσα Οκτώβρη θυμίζει το σκηνικό στη θάλασσα με τον βοριά και τη συννεφιά να έχουν διώξει σχεδόν τους πάντες από την ακρογιαλιά. Πάντως, πανομοιότυπο καιρό είχε και στις 15 Οκτώβρη 2011. Τη θυμάμαι εκείνη τη μέρα, καθώς είχα καπνίσει για τελευταία φορά, μετά από μία παγωμένη βουτιά. Ήταν Σάββατο και είπα αυτή τη φορά θα το κόψω οριστικά. Από την επομένη, Κυριακή 16 Οκτώβρη 2011 δεν κάπνισα ποτέ ξανά. Τα σκεφτόμουν όλα αυτά σήμερα, εφτά χρόνια μετά. Μέχρι να με βγάλει από τις σκέψεις μου μία μαυρολίτσα, που κυνηγούσε γόνο στα ρηχά. Η μαυρολίτσα είναι υποείδος της λίτσας, η οποία μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο (έχω δει μία τέτοιου μεγέθους) και είναι και τρομακτική στην όψη. Η μαυρολίτσα, σαφώς πιο μικρόσωμη και πιο χαριτωμένη, ονομάζεται έτσι από τα μαύρα στίγματα στα ραχιαία και το ουραίο της πτερύγιο. Αμφότερες είναι, ωστόσο, αρπακτικά ψάρια και ταχύτατα στο νερό σαν το μαγιάτικο, τη ζαργάνα και τον κυνηγό. Μετά από μερικά λεπτά την έχασα από το οπτικό μου πεδίο στα κρυστάλλινα νερά. Κι ενώ τα σύννεφα μαζεύονταν πια απειλητικά.

    Η καταιγίδα δεν ήρθε, όμως, ευτυχώς ποτέ. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες που προκλήθηκαν, καθώς η βροχή μηνών έπεσε μέσα σε λίγες ώρες στη νοτιοδυτική περιοχή Aude (είναι παραθαλάσσια κοντά στα σύνορα με την Ισπανία), όπως μεταδίδει το Reuters. Aκόμα και τα ελικόπτερα διάσωσης επιχειρούν με δυσκολία στις πληγείσες περιοχές, όπου άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε στέγες σπιτιών και δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν ούτε με βάρκες, καθώς τα νερά είναι πολύ ορμητικά, ενώ έχουν επιστρατευτεί 250 πυροσβέστες και 100 αστυνομικοί. Το ύψος τους φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις στα παράθυρα του πρώτου ορόφου των σπιτιών.

    Οι πλημμύρες χτύπησαν χωρίς προειδοποίηση και κατάπιαν τουλάχιστον έναν άνθρωπο ενώ κοιμόταν, δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ έπεσαν και αμάξια παρασύρθηκαν. Η στάθμη των υδάτων αναμένεται να ανέβει κι άλλο, τα σχολεία έκλεισαν και οι αρχές συστήνουν στον κόσμο να μένει σπίτι. Οι καταρρακτώδεις βροχές δεν είναι ασυνήθιστες αυτή την εποχή στη Γαλλία, αλλά οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι η θερμή θάλασσα στις μεσογειακές ακτές τις έχει ενισχύσει περαιτέρω. Η Γαλλία βιώνει το πιο θερμό έτος από το 1900.
    https://www.reuters.com/article/us-france-flood/at-least-six-people-killed-in-flashfloods-in-southern-france-waters-rising-idUSKCN1MP0IV?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mιας και ο λόγος για Γαλλία, η δήμαρχος Παρισιού Anne Hidalgo θα ανοίξει όλα τα κτίρια των δημαρχείων της ευρύτερης περιοχής και ένα μεγάλο ξενοδοχείο φέτος τον χειμώνα για τους άστεγους και ειδικά για τις γυναίκες, όπως γράφει η Le Monde. Σύμφωνα με μία απογραφή που είχε κάνει πέρσι ο δήμος στο Παρίσι υπάρχουν 3.000 άστεγοι, με τη δήμαρχο να ισχυρίζεται ότι θα δημιουργηθούν ισάριθμες θέσεις σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης για να τους φιλοξενήσουν. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη δημιουργηθεί 800 θέσεις σε κτίρια του δήμου, άλλες 700 θα είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2019, ενώ το κράτος θα μεριμνήσει για τις υπόλοιπες 1.500.

      Ο δήμος Παρισιού έχει ζητήσει και από επιχειρήσεις να διαθέσουν άδεια κτίρια που έχουν στην κατοχή τους, που θα διαμορφωθούν κατάλληλα για να φιλοξενήσουν άστεγους. Επίσης, ένα μεγάλο ξενοδοχείο του Παρισιού που στεγάζει εδώ και αιώνες υπηρεσίες του δήμου, θα φιλοξενήσει αφού διαμορφωθεί κατάλληλα με κρεβάτια κ.λ.π, 50 γυναίκες, με την προοπτική να γίνουν 100 όταν έχει πολύ κρύο. Θα τις φροντίζουν επίσης γυναίκες, επειδή οι περισσότερες έχουν τραυματικές εμπειρίες και φεύγουν από οποιαδήποτε ανδρική παρουσία. Στόχος της δημάρχου Hidalgo είναι να ξανανοίξει στο Παρίσι και ένα πραγματικό κέντρο πρώτης υποδοχής για μετανάστες.
      https://www.lemonde.fr/logement/article/2018/10/14/anne-hidalgo-ouvre-la-mairie-de-paris-aux-sdf_5369107_1653445.html
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  2. Οκτώβριε βροχάρη μού τσάκισες με τούς βοριάδες τα όνειρα των καταιγίδων που'χα για'μας χτισμένα και έμειναν τα χαμηλά εκ'δυσμάς στο νού καθηλωμένα. Κοιτάς τον καναδό κοιτάς και τον ευρωπαίο μα να'σου ο νοτιάς με ένα cumulus μαύρο και ωραίο. Καλημέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Καλή εβδομάδα. Φραγκίσκος από Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστα να πάνε φίλε.Μ'αυτόν τον πονηρό καιρό αν δεν προσέξεις λίγο αρωστενεις. Σε συνδιασμο με τη διάθεση 0.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς Γιώργη έτσι είναι και προσωπικά να πω του λόγου το αληθές, εργασία, δουλειά, σωματική άθληση, άντε και καμία έξοδο παραλιακή όποτε υπάρχει χρόνος με την παρέα για κανα μεζέ και την κοπέλα και οτι ασχολία και διασκέδαση σχεδιάσουμε. Όμως εάν δεν αποκτήσει ενδιαφέρον ο καιρός να κάτσεις να μελετήσεις και να χαρείς με λαχτάρα.... συγγνώμη για την έκφραση που θα χρησιμοποιήσω αλλά πέφτω σε κατάθλιψη. Υπομονή φίλοι. Καλό απόγευμα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  3. Θερμοκρασιακές αποκλίσεις από τον κλιματολογικό μέσο για την Ευρώπη και για το πρώτο μισό του Οκτώβρη:

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_60_t2anom_europe.png

    Οι αποκλίσεις υπολογίζονται με περίοδο αναφοράς το διάστημα 1981-2010. Σε άλλους ανάλογους χάρτες, πίνακες αλλά και προγνωστικούς χάρτες και μετεωγράμματα, οι αποκλίσεις αναφέρονται στην 30ετία 1971-2000. Άλλοι πάλι (μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Πανάκογλου και ο Μιχάλης Σ. - αν δεν απατώμαι) δίνουν αποκλίσεις με βάση το ιστορικό μετεωρολογικών σταθμών, με αναφορά σε ολόκληρη την περίοδο λειτουργίας τους, έτσι ώστε να φαίνεται σαφέστερα η διαχρονική τάση αύξησης της θερμοκρασίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό οτι παίρνουμε διαφορετικές τιμές αποκλίσεων ανάλογα με την περίοδο βάσης που χρησιμοποιούμε. Άραγε, κ.Ζιακόπουλε και λοιποί φίλοι, ποιά είναι η σωστή επιλογή; Δε θα έπρεπε να υπήρχε μια σχετική επιστημονική δεοντολογία, δεσμευτική για όλους, έτσι ώστε να λαμβάνουμε συγκρίσιμα αποτελέσματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, κυρίως αναφέρομαι στην περίοδο 1971-2000 για τους εξής λόγους: οι μέσοι όροι αυτής της περιόδου είναι όλοι μέσοι όροι τριακονταετίας (ώστε να γίνονται σωστά και συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών σταθμών), είναι οι πιο πρόσφατοι και είναι ελεύθερα διαθέσιμοι.

      Δυστυχώς η ΕΜΥ, απ'όσο γνωρίζω, δεν έχει δημοσιεύσει δεδομένα για την περίοδο 1981-2010, αλλά και αυτά του 1971-2000 που υπάρχουν στη σελίδα της, είναι μόνο για περίπου 20 σταθμούς.

      Καλό το ερώτημά σου προς τον κ. Ζιακόπουλο.

      Διαγραφή
  4. Οπως αφησα τον καιρο το Σαββατο μεσημερι,που εφυγα για Τρικαλα,ετσι ακριβως τον ξαναβρηκα,οταν γυρισα,αργα το βραδυ της Κυριακης.Ψιλοβροχο,κρυο και δυνατος αερας.Η θερμοκρασια απο 11-12 πρωι-βραδυ και 15-16 το μεσημερι,με την αισθηση μικροτερη λογω ανεμου.Σημερα το πρωινο θυμιζε Δεκεμβριο.Η διαφορα που συναντησα μετα την Ριτσωνα εως το Σχηματαρι τεραστια(14 το πρωι και κοντα στους 18.5 το μεσημερι,χωρις φσινομενα και αερα).Τα 43mm βροχης(τα 31mm απο Παρασκευη εως Σαββατο) και η λασπη στους καμπους το βεβαιωνουν,καθως οι μηχανες δεν μπορουν να μπουν στα χωραφια.Απο την Παρασκευη αγνοειτε και ο ηλιος.Η συνεχεια προβλεπεται πολυ ενδιαφερουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή