Στη ΒΔ Ελλάδα τα σημαντικότερα καιρικά φαινόμενα


Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την κεντρική Ευρώπη ως τις ακτές της Β. Αφρικής κινείται ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα προκαλέσει τοπικές βροχές ή και καταιγίδες κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με ένταση στο Ιόνιο ως τα 7 και στο Αιγαίο ως τα 5 μποφόρ. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι τοπικές ομίχλες και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Την Τετάρτη (31/10), προβλέπονται αρκετές νεφώσεις στη χώρα και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες βροχές στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ με ένταση στο Ιόνιο 2 με 4 και στο Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ιδιαίτερα στη δυτική Ελλάδα.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30-10-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Ν 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στα ΒΔ. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς τοπικές βροχές. Άνεμοι Ν 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 24 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 23 βαθμούς.

6 σχόλια:

  1. Καλοκαιράκι, δηλαδή, όλη τη βδομάδα στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου το Μeteo France εξέδωσε πριν λίγες ώρες (στις 12:30μ.μ. συγκεκριμένα) έκτακτο δελτίο. Σε κόκκινο συναγερμό λόγω των ισχυρών ανέμων, που έφτασαν και τα 160 χλμ./ώρα είναι η Κορσική, όπου οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν ως συνέπεια να μείνουν χωρίς ρεύμα 7.000 άνθρωποι και 5.000 νοικοκυριά παραμένουν ακόμα στο σκοτάδι. Υπάρχει επίσης και κίνδυνος για πλημμύρες στις πιο ευάλωτες περιοχές του νησιού. Αλλά πέρα από τη θύελλα της Κορσικής, εκδόθηκαν και άλλες 28 προειδοποιήσεις (χρώματος πορτοκαλί) για την ηπειρωτική Γαλλία.

    Συγκεκριμένα, για την Κυανή Ακτή και μία περιοχή των Άλπεων προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, ενώ σε άλλα 26 διαμερίσματα αναμένονται σημαντικές χιονοπτώσεις, κάτι σπάνιο για την εποχή. Δεν μπορεί, ωστόσο, να ειπωθεί με ακρίβεια μέχρι πού θα φτάνουν οι βροχές και από πού θα αρχίζουν τα χιόνια. Εκτιμάται, όμως, ότι από το πρωί της Τρίτης 15 με 30 εκατοστά χιονιού (και τοπικά 50 εκατοστά) αναμένονται από τα 800 ως τα 1.000 μέτρα, 5 με 10 εκατοστά ως τα 500 μέτρα και 2 με 5 εκατοστά κάτω από τα 500 μέτρα.

    Σε κάποιες περιοχές αναμένονται και 2 ως 7 εκατοστά χιονιού και στα πεδινά, 5 ως 15 εκατοστά στα ημιορεινά και 15 ως 30 εκατοστά σε υψόμετρα από 500 ως 800 μέτρα. Η Le Monde αναφέρει αναλυτικά τις περιοχές που αναμένονται τα παραπάνω ύψη χιονιού.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2018/10/29/intemperies-neuf-departements-en-vigilance-orange-neige-et-verglas_5375997_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανατολικός άνεμος τέτοια εποχή σημαίνει εμποδισμός βαρομετρικών,το χουμε δει εδώ κ 1,5 μήνα τώρα κ η κατάντια συνεχίζει.Το μόνο φθινοπωρινό στοιχείο η αυξημένη υγρασία μαζί με τούς δυνατούς νοτιάδες κ τις κάποιες βροχές κ συνεφιές που ευτυχώς επηρεάζουν τα δυτικότερα βορειοδυτικότερα τμήματα της χώρας αλλά από Πέμπτη βλέπω να πηγαίνουμε γιά πανελλαδικά μπάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι πρωτοφανείς οι θερμοκρασίες αυτέ που έχουμε και θα έχουμε τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα,καλη εβδομάδα να έχουμε,ας απολαύσουμε το καλοκαιράκι.....όλα καλά,απο εβδομάδα θα έχουμε πιο δροσερές ημέρες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Update έκανε η Le Monde, καθώς έκλεισαν και τα τέσσερα αεροδρόμια της Κορσικής, αλλά και πολλά καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, εξαιτίας της θύελλας (οι άνεμοι έφτασαν τελικά τα 130-150 χλμ./ώρα - τοπικά και παραπάνω), την οποία το Meteo France χαρακτήρισε ακραία. Tι να πουν, όμως, και στην Ιταλία, όπου ήδη μετρούν τουλάχιστον πέντε νεκρούς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τους ανέμους να ξεριζώνουν δέντρα και τους ποταμούς να υπερχειλίζουν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλήττεται από την κακοκαιρία, οι αρχές έκλεισαν σχολεία και συστήνουν στον κόσμο να ταξιδεύει, μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.

    Στη νότια Ρώμη δύο νέοι βρήκαν τραγικό θάνατο όταν δέντρο καταπλάκωσε το αυτοκίνητό τους, ενώ άλλος ένας έχασε τη ζωή του με παρόμοιο τρόπο και πολλοί τραυματίστηκαν στη γειτονική πόλη Terracina. Νεκρός από πτώση δέντρου υπήρξε και στη Νάπολι, ένας 21χρονος, ενώ στη βόρεια επαρχία της Λιγηρίας μία γυναίκα βρήκε τον θάνατο, όταν έπεσαν πάνω της συντρίμμια από ένα κτίριο. Δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν στη Ρώμη, όπου έκλεισε και το Κολοσσαίο και το ίδιο συνέβη και νοτιότερα σε έναν άλλον τουριστικό προορισμό στην αρχαία πόλη της Πομπηίας.

    Η Βενετία πλημμύρισε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, η παλίρροια έφτασε τα 156 εκατοστά και το 75% της πόλης είναι πλέον κάτω από το νερό. Με τον καιρό να αναμένεται να παρουσιάσει επιδείνωση, τα σχολεία θα μείνουν κλειστά σήμερα Τρίτη στη Ρώμη, τη Βενετία, τη Βερόνα και τη Νάπολι. Sorry, αλλά από αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στη δυτική Ευρώπη, προτιμώ τη λιακάδα της Ελλάδας, έστω και με λίγη παραπάνω ζέστη. Always the sun, που λέει και το τραγούδι. Όπως και όλα τα τραγούδια για τον ήλιο, που στην Ελλάδα ευτυχώς είναι το απόλυτο στάνταρντ του δελτίου (καιρού). Please don't take my sunshine away!
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Le Monde, βελτιώθηκε η κατάσταση στην Κορσική, όπου έγινε και άρση του κόκκινου συναγερμού, αλλά 17 διαμερίσματα της Γαλλία είναι σε επιφυλακή λόγω χιονιού και πάγου. Όλα αυτά καθώς η κακοκαιρία "Adrian" κινείται βόρεια, με συνέπεια να αρθεί και ο συναγερμός για πλημμύρες στην Κορσική, όπου ακόμα και κάποιες δυνατές βροχές στα ανατολικά και στο κέντρο του νησιού θα έχουν σταματήσει μέχρι το απόγευμα. Οι χιονοπτώσεις στην ηπειρωτική Γαλλία σημειώθηκαν, εξάλλου, σε υψόμετρα μεταξύ 400 και 600 μέτρων και κυμαίνονταν από 16 εκατοστά στο Σεντ Ετιέν, μέχρι 4 εκατοστά στο Βισύ και 6 εκατοστά στην Γκρενόμπλ.

      Για τη συνέχεια προβλέπονται, ωστόσο, ύψη χιονιού 15-30 εκατοστών (και 50 τοπικά) σε υψόμετρα από 800 ως 1.000 μέτρα, 5 ως 10 εκατοστά μέχρι τα 500 μέτρα και 2-5 εκατοστά κάτω από τα 500 μέτρα, ενώ θα επηρεαστούν και τα περίχωρα του Παρισιού. Μέχρι στιγμής 950 οδηγοί αποκλείστηκαν στους χιονισμένους δρόμους και 200 άτομα χρειάστηκε να φιλοξενηθούν σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης στο Σεντ Ετιέν και άλλες δύο περιοχές. Διακόπηκε επίσης και η σιδηροδρομική σύνδεση Λυών - Σεντ Ετιέν, με συνέπεια άλλοι 500 άνθρωποι να περάσουν τη νύχτα μέσα στο τρένο. Περίπου 800 οχήματα εγκαταλείφθηκαν επίσης στις άκρες των δρόμων, δυσχεραίνοντας και το έργο των εκχιονιστικών συνεργείων. Το βάρος του χιονιού προκάλεσε, εξάλλου, πολλές πτώσεις δέντρων στους δρόμους και 4.000 νοικοκυριά από συνολικά 7.000 στα οποία είχε κοπεί το ρεύμα, παραμένουν ακόμα χωρίς ηλεκτρικό.
      https://www.lemonde.fr/climat/article/2018/10/30/intemperies-precoce-l-episode-neigeux-s-intensifie_5376362_1652612.html
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή