Περί της συνοπτικής κλιματολογίας του Οκτωβρίου


Παλαιότερα είχα γράψει στο μπλογκ ότι με τον όρο «συνοπτική κλιματολογία» εννοούμε τον κλάδο εκείνο της κλιματολογίας που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των κλίματος από την άποψη των συνιστωσών της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που το διαμορφώνουν με έμφαση κυρίως στη σύνδεση μεταξύ ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, καιρικών φαινομένων και κλιματικών διαφοροποιήσεων. Με αφορμή όσα παρατηρούμε ως τώρα στο φετινό φθινόπωρο και όσα υπαινίσσονται τα μοντέλα στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις τους, αποφάσισα να ασχοληθώ σήμερα με τη συνοπτική κλιματολογία του φθινοπώρου και ειδικότερα με εκείνη του Οκτωβρίου. Με αυτά που ακολουθούν ελπίζω να καταλάβετε την ανησυχία μου για την απουσία του αγαπημένου μου γαρμπή και τη μεγάλη επιφυλακτικότητά μου απέναντι στην άποψη ότι εφόσον στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχουμε πιάσει τη μέση τιμή του ετήσιου υετού, όλα βαίνουν καλώς με το κλίμα.


Στα συμπεράσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας μελέτης1 που έχει γίνει από καθηγητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα την ενδοετήσια μεταβλητότητα και τη χωρική κατανομή του ύψους και της διάρκειας του υετού στην Ελλάδα, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Οκτωβρίου το χωρικό μέγιστο του ύψους του υετού εμφανίζεται στη ΒΔ Ελλάδα ως αποτέλεσμα της διέλευσης των πρώτων υφέσεων της ψυχρής περιόδου του έτους που κινούνται από τη Δ. Μεσόγειο προς τα κεντρικά Βαλκάνια και από εκεί προς τη Μαύρη Θάλασσα. Με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 37 ετών (1961-1997) από 38 σταθμούς της ΕΜΥ μπορούμε να πούμε ότι τα συμπεράσματά της όχι μόνο είναι αξιόπιστα, αλλά σκιαγραφούν με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα της χώρας μας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από άλλες παρόμοιες μελέτες.

Σε μια άλλη αξιόλογη μελέτη2, που είχαν εκπονήσει συνάδελφοί μου από την ΕΜΥ με αντικείμενο τις ψυχρές εισβολές του φθινοπώρου στην περιοχή μας, βρέθηκε ότι την περίοδο 1982 - 2006 υπήρξε αυξητική τάση στη συχνότητα εμφάνισης ημερών με θερμοκρασίες στη στάθμη των 850 hPa χαμηλότερες ή ίσες από τις μέσες (κανονικές) θερμοκρασίες που καθορίζονται από τα κλιματολογικά δεδομένα της Ε.Μ.Υ. σε επίπεδο δεκαημέρου. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη μελέτη ορίζεται ως «επεισόδιο ψυχρής εισβολής» κάθε χρονική περίοδος μεγαλύτερη ή ίση των 48 ωρών, στη διάρκεια της οποίας παρατηρείται συνεχής πτώση της θερμοκρασίας, η οποία (πτώση) για τουλάχιστον ένα 24ωρο είναι μεγαλύτερη ή ίση από τους 5 βαθμούς Κελσίου. Αν προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε το συμπέρασμα της μελέτης αυτής με όρους ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, θα λέγαμε ότι υπήρξε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης είτε της μεσημβρινής κυκλοφορίας στην ΝΑ Ευρώπη (το πιθανότερο) είτε της ζωνικής κυκλοφορίας στην κεντρική Ευρώπη (συχνότερες αντικυκλωνικές εισβολές στα Β. Βαλκάνια που συνήθως προκαλούν λίγο υετό αλλά αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή μας).

Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης βόρειων ανέμων στην περιοχή μας το φθινόπωρο και ειδικότερα τον Οκτώβριο δεν είναι ανεξάρτητη από την ελάττωση της συχνότητας εμφάνισης νοτιοδυτικών ανέμων (γαρμπήδων) στη χώρα μας και κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα. Και οι δύο τάσεις είναι αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού των μετωπικών υφέσεων που διέρχονται από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια τον συγκεκριμένο κεντρικό μήνα του φθινοπώρου.

Η μεγάλη εικόνα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας του Οκτωβρίου δείχνει ότι το θερμικό χαμηλό της Κύπρου, αν και εξασθενημένο, εξακολουθεί να υπάρχει. Όμως, η συχνότητα και η ένταση των βοριάδων στη χώρα μας το συγκεκριμένο μήνα δεν εξαρτώνται τόσο από αυτό το χαμηλό όσο από τις αντικυκλωνικές επεκτάσεις  (εφήμερες και στην περίπτωση εμποδισμού πολυήμερες) στα Β. Βαλκάνια. Από την άλλη  πλευρά του χάρτη, τη δυτική, η υφεσιακή δραστηριότητα στη Δ. Μεσόγειο, που με προϋποθέσεις επηρεάζει και την περιοχή μας, σχετίζεται με την κάθοδο του πολικού αεροχειμάρρου προς τα μικρότερα γεωγραφικά πλάτη. Τον 20ό αιώνα και κυρίως τους προηγούμενους από αυτόν αιώνες ο πολικός αεροχείμαρρος επισκεπτόταν συχνότερα τη Μεσόγειο, αλλά τώρα τα πράγματα φαίνεται σιγά-σιγά να αλλάζουν.
   
Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μας έχει ήδη επιφέρει αλλαγές στην ατμόσφαιρα, την υδρόσφαιρα, την κρυόσφαιρα και την βιόσφαιρά του. Ορισμένες από αυτές είναι ορατές «διά γυμνού οφθαλμού», αλλά οι περισσότερες όχι. Αναφορικά με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, οι αλλαγές διακρίνονται πολύ δύσκολα λόγω της φυσικής μεταβλητότητας του καιρού και του κλίματος. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές ανιχνεύονται με τη στατιστική επεξεργασία των μετεωρολογικών παραμέτρων που μας βοηθάει να δούμε τις διαχρονικές τάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα του υετού, θέλω να τονίσω ότι  το συνολικό ετήσιο ύψος του δεν είναι ασφαλής δείκτης της κανονικότητας του κλίματος. Στο συγκεκριμένο θέμα μεγαλύτερη σημασία έχει ο αριθμός των ημερών υετού και σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, όπως είναι η γεωργία και η υδρολογία, ο χρόνος που σημειώνεται ο υετός.      

Ας ελπίσουμε ότι οι «περίεργοι» μετόπωροι Ετησίες που ορισμένες χρονιές πνέουν στην περιοχή μας ως τον Νοέμβριο δεν θα αποκτήσουν μονιμότερο χαρακτήρα σε βάρος των νοτιάδων, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για βροχές όχι μόνο στη ΒΔ Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Διαφορετικά, θα πρέπει να μάθουμε να περνάμε τα φθινόπωρά μας με τις ψεκάδες του βόρειου ρεύματος, κάποιες βροχές τοπικού χαρακτήρα που θα δίνουν περαστικές από την περιοχή μας μικροδιαταρχές και σπανιότερα αλλά επικινδυνοδέστερα με τους κουβάδες του νερού που θα φέρουν στη χώρα αποκομμένες από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία μεγάλης ή μέσης κλίμακας μεσογειακές διαταραχές.


Παραπομπές:

1 Bartzokas, A.C. J. Lolis, and D. A. Metaxas, 2003A study on the intra-annual variation and the spatial distribution of precipitation amount and duration over Greece on a 10-day basis. Int. J. Climatol.23, 207222

2 Μητά Κ., Μαρινάκη, Α. Ζεΐνη Κ. και Κωνσταντάρα Μ., 2008: Στοιχεία μελέτης ψυχρών εισβολών που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα τους φθινοπωρινούς μήνες. Πρακτικά 9ου Συνεδρίου Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Θεσσαλονίκη (COMECAP 2008).

20 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και επίκαιρο.
    Να θυμίσουμε ότι στη Μίκρα (αλλά και σε άλλους σταθμούς) η ανομβρία συνεχίζεται και ότι στο πρώτο μισό τουλάχιστον φθινόπωρο, ο καταγεγραμμένος υετός (~8mm) αντιστοιχεί στο 6% της κανονικής τιμής όλου του φθινοπώρου. Και δεν είναι μόνο αυτό: σε αυτές τις 45 ημέρες, η Μίκρα είχε ουσιαστικά μόνο μία ημέρα βροχής (7mm στις 30/09).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό ισχύει, Μιχάλη, με μικροδιαφορές για όλη την ΔΚΒ Ελλάδα (τουλάχιστον), πρακτικά όπου δεν πέρασε γεμάτα ο Ζορμπάς. 50 μέρες, 0 εώς 2 καλές βροχές. Αρχές Σεπτέμβρη, είχα διατυπώσει μια επιφύλαξη στη διαισθητική μας πρόβλεψη (που συχνά εμπλουτίζεται από την επιθυμία με ολίγη από μακροπρόθεσμα μοντέλα) για καλοκαίρι που φεύγει και υγρό φθινόπωρο που έρχεται. και αυτό κοιτάζοντας όντως τα ετήσια νούμερα, όχι όμως με την έννοια της φυσιολογικής πορείας και της πληρότητας, αλλά κυρίως φοβούμενος ότι μετά τα νερά των προηγούμενων μηνών, μας τη φυλάει, για να το πω επιστημονικά. επιστημονικά το εξήγησε ο κ. Ζιακόπουλος. μένει να δούμε τη μονιμότητα ή όχι της κατάστασης, όπως τονίζει στην τελευταία παράγραφο.

    να αναφέρω πάντως κάποια στοιχεία για τον υετό στα Τρίκαλα (που είναι περιοχή ΝΔ ρεύματος και μεσογειακών υφέσεων), για τη δωδεκαετία 2007-2018. με την αίρεση της σχετικής σύγκρισης μεταξύ του σταθμού ΕΑΑ και του σταθμού ΕΜΥ (δυστυχώς δε γίνεται αλλιώς) της περιόδου αναφοράς που αναφέρει ο κ. Ζιακόπουλος, καθώς και του σημαντικότατου θέματος της χρονικής κατανομής: δύο ζεύγη μίζερων Οκτώβρηδων εντοπίζω, το 2012-13 (30-23 mm) και το 2017 (16 mm) - τρέχων (όπου όμως μένει να δούμε το τελευταίο δεκαήμερο). οι άλλοι 8 ήταν αρκετά υετοφόροι. γενικά για τη 12ετία, στα πάνω τους οι Σεπτέμβριος (120%), Ιούνιος (50%) και Μάρτιος (20%) (οι μεταβατικοί δηλαδή). στα κάτω τους οι Απρίλιος (-45%), Νοέμβριος (-25%), Δεκέμβρης-Ιανουάριος (-20%). περί κατανομής έχουμε 28% του ετήσιου υετού να είναι στο θερινό εξάμηνο τον 20ο αιώνα, έναντι 31% τώρα.

    ενδεικτικά όλα αυτά, πολλές οι αιρέσεις, όπως και αυτή του μη επαρκούς διαστήματος.
    ευχαριστώ, συγνώμη αν κούρασα, καλό υπόλοιπο ΣΚ, σε όλην την παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως ισχύει και για άλλους σταθμούς. Ενδεικτικά (από τις σελίδες της ΕΜΥ), mm υετού στις 45 περίπου ημέρες του φθινοπώρου:

      Κοζάνη 13,0
      Έδεσσα 6,1
      Καστοριά 6,0
      Σέρρες 3,4
      Σητεία 4,9
      Κόνιτσα 2,8

      Ενδιαφέρον είναι το ζήτημα της ανακατανομής του ετήσιου υετού που αναφέρεις όπως και της μεταβολής του αριθμού ημερών βροχής (μεταβολή ραγδαιότητας), θέματα στα οποία αναφέρθηκε και ο κ. Ζιακόπουλος.
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    2. Εξαιρετικό κ κατατοπιστικό το άρθρο του δασκάλου όπως κ τα στοιχεία που λέτε κ εσείς παιδιά(Νίκο δυτικοθεσσαλέ καλησπέρα μετά από καιρό) κυρίως όσον αφορά στην κατανομή του υετού ανα ημέρα κ όχι μόνο όμως αυτό που βλέπω μέρα με τη μέρα στα μοντέλα είναι η εκνευριστικά εμμονή του ανατολικού ανέμου κρατώντας λίγο δυτικότερα της χώρας μας τα οργανωμένα χαμηλά για πολλές ημέρες ακόμα κ πηγαίνοντας τις σωτήριες πλέον για τη δυτική κ Βόρεια κυρίως χώρας βροχές μέρα με τη μέρα πίσω.
      Σαν να μας το χρωστάει όπως είπε ο Νίκος από το φετινό υγρό κ βροχερό καλοκαίρι πού όμως άνετα θα μπορούσε να συνεχιστεί καθώς κ άλλες γειτονικές χώρες πού είχαν παρόμοιο καλοκαίρι μ'εμάς συνεχίζουν κ δέχονται άφθονες βροχές.
      Τελείωσε το πράγμα δε μας θέλει γενικά,ούτε σαν καιρόφιλους,ούτε σε μακρόχρονες εκτιμήσεις καιρού.Θα περιμένω λοιπόν να αλλάξει ουσιαστικά η κυκλοφορία κ θα κάνω αναγκαστικά γαϊδουρινή υπομονή,που θα πάει κάποτε θ'αλλάξει.

      Διαγραφή
    3. Εάν η βόρεια και η δυτική Ελλάδα θέλουν βροχές τότε τι να πουν τα νότια και Κρήτη όπου όλες οι περιοχές δεν έχουν πιάσει ούτε το 1/4 του μέσου όρου....Η βόρεια Ελλάδα έχει ήδη πιάσει το μέσο όρο όπως και η θεσσαλονικη με τις καθημερινές καταιγίδες Μάιο-Ιούλιο....
      Δε λέω να μη βρέξει και εκεί αλλά υπάρχουν περιοχές που θέλουν απεγνωσμένα τη βροχή και που οι συνέπειες της ξηρασίας θα είναι πολύ πιο ολέθριες εκεί
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    4. Φίλε από τα Χανιά δε λέω ότι δεν έχεις δίκιο ίσα ίσα με αυτό που μας λες επιβεβαιώνεις αυτά που συνέχεια φωνάζουμε κ μερικοί ακόμη κ από την περιοχή σού διαφωνούν.Το κλασικό φθινόπωρο για να δει όλη η χώρα νερά θέλει τούς υγρούς νοτιάδες τού κ τις μεσογειακές κλασσικές υφέσεις του με τη δυτική κυκλοφορία.Όσο φυσά ΒΑνατολικά καλύτερα να το ξεχάσουμε.Το μόνο παρήγορο για εσάς(αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι)ότι βλέπετε μέσα μέσα κανένα ψιλόβροχο.

      Διαγραφή
  3. Το ενα συννεφο δεν σμιγει το αλλο πλεον λαικηστι. Αυτο παρατηρουμε πλεον τουλαχιστον κρητη ακομα και με κυκλωνες. Νεφοσκεπη κλειστο καιρο εχουμε να δουμε ισως και πανω απο χρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NW Pindos
    Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο (αν και με την επιστημονική ορολογία της μετεωρολογίας δεν είμαστε εξοικειωμένοι). Συμφωνώ ότι έντονα φαινόμενα που φέρνουν πολύ νερό για μια - δυο μέρες και πιάνουν το μέσο όρο ενός μήνα αλλά με τον υπόλοιπο μήνα άνομβρο δεν σημαίνει ότι είμαστε και εντάξει κλιματολογικά. Δεν ισχύει εδώ αυτό που λέμε ρεφάραμε για μια - δυο μέρες και τελειώσαμε. Μάλιστα η γη δεν απορροφά το ίδιο μεγάλες ποσότητες νερού, που πέφτουν απότομα, από ότι αν οι ίδιες ποσότητες έπεφταν σταδιακά και με σωστή συχνότητα. Είχα επισημάνει σε προηγούμενο σχόλιο μου, συγκρίνοντας με το παρελθόν, ότι, κατά τη γνώμη μου, τα καιρικά φαινόμενα ειδικά από τα μέσα φθινοπώρου και μετά και με τη θέση που βρίσκεται η χώρα μας θα έπρεπε να κάνουν την εμφάνιση τους τουλάχιστον ανά δεκαήμερο (για να μην πω ανά εβδομάδα) και όχι να υπάρχουν τόσο μεγάλα, κενά καιρικών φαινομένων, διαστήματα. Ο άξονας Αδριατική - Ιόνιο - Μεσόγειος είναι λίγο ΄΄τεμπέλης΄΄ και από ότι καταλαβαίνω η επιστημονική εξήγηση αποτυπώνεται στο παραπάνω άρθρο. Σε γενικές γραμμές πάντως θυμάμαι ότι πάντοτε μιλούσαμε για αλλαγή του καιρού από του Αγίου Δημητρίου και μετά, σε κάθε περίπτωση από μέσα Οκτωβρίου και μετά. Θερμοκρασιακά πάντως φέτος παρατηρείται μια κανονικότητα στη ΒΔ Ελλάδα (Δ. Μακεδονία ειδικότερα) με κλασικές φθινοπωρινές ομίχλες το πρωί και θερμοκρασίες μονοψήφιες (ακόμη και 4-5 βαθμών) κατά τόπους ακόμη και σε πεδινά τμήματα και ειδικά κοντά σε ποταμιές. Αυτό που αναμένουμε προς το παρόν είναι η συνήθης πτώση της θερμοκρασίας, που θα εξαφανίσει τα 20άρια από τα πεδινά τμήματα της Ελλάδας και η είσοδος σε κλασικό φθινοπωροχειμωνιάτικο μοτίβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη που σας …έριξα στα βαθιά. Προσπάθησα να ρίξω μία γέφυρα ανάμεσα στην επιστημονική (ερευνητική) βιβλιογραφία της μετεωρολογίας και στο πεδίο των γενικών συζητήσεων περί καιρού και κλίματος των ερασιτεχνών μετεωρολόγων. Επέλεξα να μη χρησιμοποιήσω περισσότερο κατανοητή γλώσσα όχι γιατί θα χρειαζόμουν περισσότερες σελίδες αλλά γιατί ήθελα να μεταδώσω αναλλοίωτες τις μεθόδους, την ακρίβεια και το πνεύμα της επιστημονικής έρευνας. Καλή Κυριακή σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Πολύ καλά κάνατε και θα θέλαμε (μερικοί τουλάχιστον) να βλέπουμε συχνότερα τέτοια άρθρα-αναλύσεις.

      Διαγραφή
  5. Στην εκδήλωση αλλά και μετά του φαινομένου El Nino το 2015 ειδικά την τελευταία σερί τριετία 2015-2018 σαν να επικρατεί μία μεγάλη άνοβρη φθινοπωρινή περίοδος για την Ελλάδα Και Σαν να έχει εξαφανιστεί το φθινόπωρο και έχει πάει η σκυτάλη με επίμονους και αντκυκλωνικούς καιρούς, σαν να άφησε κουσούρια στην ατμόσφαιρα το φαινόμενο του El nino και επέφερε ατμοσφαιρική ανωμαλία διαρκείας. Ας με διορθώσει όποιος μπορεί μετά χαράς και αν δεν είναι κόπος, γιατί προσωπικά αυτό παρατηρώ. Πολύ ενδιαφέρον κύριε ζιακόπουλε περί συνοπτικής κλιματολογίας τού καιρού και συνεχίστε την ενημέρωση δυναμικά. Ευχαριστούμε! Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΟΡΕΣ ΑΝΕΜΟΙ που ιερουργούνε
    που σηκώνουν το πέλαγος σα Θεοτόκο
    που φυσούν και ανάβουνε τα πορτοκάλια
    που σφυρίζουν στα όρη κι έρχονται

    Οι αγένειοι δόκιμοι της τρικυμίας
    οι δρομείς που διάνυσαν τα ουράνια μίλια
    οι Ερμηδες με το μυτερό σκιάδι
    και του μαύρου καπνού το κηρύκειο

    Ο Μαΐστρος, ο Λεβάντες, ο Γαρμπής
    ο Πουνέντες, ο Γραίγος, ο Σιρόκος
    η Τραμουντάνα, η Όστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δύο νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τη θύελλα Callum που έπληξε την Ουαλία και τις δυτικές ακτές της Βρετανίας, όπως αναφέρει ο Guardian. O ένας έχασε τη ζωή του από κατολίσθηση σε αυτοκινητόδρομο και τον άλλον τον ξέβρασε η τρικυμισμένη θάλασσα στο Μπράιτον. Ξεβράστηκαν επίσης και 100 πρόβατα, ενώ οι αρχές συστήνουν στον κόσμο να μένει σπίτι και να αποφεύγει να κινείται με το αυτοκίνητο, εκτός κι αν είναι μεγάλη ανάγκη, για να διευκολυνθεί κιόλας το έργο των σωστικών συνεργείων. Η μεγαλύτερη ριπή ανέμου που καταγράφηκε ήταν 97 χιλιόμετρα την ώρα και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής 46,2 χιλιοστά, ωστόσο, υπάρχουν προβλέψεις και για 100 χιλιοστά τις επόμενες ώρες στην Ουαλία και για 200 τοπικά, με τους ειδικούς να ανατρέχουν σε αρχεία 30 ετών για παρόμοιες καταστροφές.

    Κάτοικοι 29 σπιτιών διατάχθηκαν να τα εγκαταλείψουν, επειδή θα ανέβει η στάθμη των υδάτων ποταμού. Λόγω των ισχυρών ανέμων και των αντίξοων συνθηκών γενικότερα, δεν θα αρχίσει πριν τη Δευτέρα η απάντληση των υδάτων
    https://www.theguardian.com/world/2018/oct/13/storm-callum-buffets-wales-leaving-one-dead

    Τροπική καταιγίδα (Leslie) έπληξε, όμως, και την Πορτογαλία, αφήνοντας 300 χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, καθώς τα 1.000 περίπου δέντρα που έπεσαν, έριξαν καλώδια ηλεκτρικού και απέκλεισαν δρόμους, όπως μεταδίδει το Reuters. Oι αρχές συστήνουν στον κόσμο να μένει σπίτι και κυρίως να αποφεύγει παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα. Ίδιας έντασης άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα στην Ισπανία, όπου εκδόθηκε προειδοποίηση για πλημμύρες, λίγες μέρες μετά τους 12 θανάτους στη Μαγιόρκα από ανάλογα φαινόμενα.
    https://www.reuters.com/article/us-storm-leslie-portugal/storm-leslie-hits-portugal-leaves-thousands-without-power-idUSKCN1MO0BR?il=0

    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νέες θερμοκρασίες - ρεκόρ στη Γαλλία (14/10/2018)

    «Μετά τις 10 Οκτωβρίου, δεν είχαμε ποτέ καταγράψει τόσο υψηλές θερμοκρασίες στο Νεβέρ, το Μπορντό ή τη Νανσί», όπου την Παρασκευή ο υδράργυρος άγγιξε τους 29,4 βαθμούς, τους 28,8 βαθμούς κελσίου και τους 26,5 βαθμούς αντίστοιχα, σημείωσε η ίδια μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η μετεωρολόγος εξήγησε ότι οι θερμοκρασίες κυμαίνονται κατά μέσο όρο 9-10 βαθμούς άνω των κανονικών για την εποχή επιπέδων με εξαίρεση τις περιοχές κοντά στη Μεσόγειο, όπου είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερες"

    http://www.meteo.gr/news_all.cfm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από ΝΟΑΑ: στις ΗΠΑ (εκτός Αλάσκας) ο περασμένος Σεπτέμβριος ήταν ο τέταρτος θερμότερος και ο τρίτος υγρότερος (πιο υετοφόρος) από τότε που υπάρχουν αρχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρόμοια εκτίμηση με τη σημερινή του κ. Ζιακόπουλου είχε κάνει πρόσφατα ένας άλλος επιστήμονας στην τηλεόραση, υποστηρίζοντας ότι στο μέλλον η Ελλάδα μπορεί να έχει περισσότερες καταιγίδες τροπικού τύπου, αλλά γενικά το κλίμα της θα είναι ξηρό και άνυδρο. Παρεμπιπτόντως, στην Ινδονησία που δέχεται απανωτά χτυπήματα από φυσικές καταστροφές μυρίστηκε ψητό η Παγκόσμια Τράπεζα και θα δώσει δάνειο 1 δισ. δολ. στην ινδονησιακή κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων και την ανοικοδόμηση στα δύο νησιά της χώρας, που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι, όπως μεταδίδει το Reuters. Eπίσης θα δώσει και επιχορήγηση 5 δισ. δολ. για τεχνική υποστήριξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανοικοδόμηση θα γίνει σωστά. Η εκτελεστική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Kristalina Georgieva επισκέφτηκε το νησί Palu, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 2.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 500 είχαν σκοτωθεί στο νησί Lombok που είχε πληγεί με τη σειρά του από σεισμούς το καλοκαίρι. Λίγο πιο μακριά από τα συντρίμμια, στο νησί Μπαλί, η Ινδονησία φιλοξενεί τις ετήσιες συνόδους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

    Οι αρχικές εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ότι η χασούρα από τις καταστροφές στις υποδομές θα φτάσει τα 531 εκ. δολ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό το ποσό οι απώλειες ζωών και γης, αλλά και η ζημιά στην οικονομία από τις χαμένες θέσεις εργασίας και ζωικού κεφαλαίου. Το δανειακό πακέτο περιλαμβάνει και μετρητά προς τις 150 χιλιάδες φτωχότερες οικογένειες για μία περίοδο από έξι μήνες ως ένα χρόνο, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσανατολίζεται εκτός από την ασφάλιση των περιουσιακών της στοιχείων να εκδώσει και "ομόλογα καταστροφής" (για φυσικές καταστροφές). Κατά μία έννοια, όμως, όλα τα ομόλογα την καταστροφή δεν φέρνουν;
    https://www.reuters.com/article/us-imf-worldbank-disaster/world-bank-provides-1-billion-standby-facility-for-indonesia-disaster-relief-idUSKCN1MO050?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητήρια κ ζιακοπουλε για το άρθρο σας,τέτοιες μετεωρολογικές αναλύσεις τις έχουμε ανάγκη,,έκαστος στο είδος του κ ο ζιακοπουλος στις προγνώσεις του....κ όχι μόνο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σε όλους,ψιλοβροχο σήμερα στον βολο.....άκρως φθινοπωρινό πρωϊνό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατα παράξενο τρόπο το ίδιο σκηνικό στις 6 το πρωί στο χωριό μου με δυνατό ψιλοβροχο και δυτικό αέρα!Λίγο πιο δυτικά στα Τρίκαλα πιο ψηλά πράγματα από θέμα βροχής.Τώρα έχει ξανηξει και βγήκε ήλιος που μπορείς όμως και κάθεσαι άνετα στον ήλιο.Αν ξαστερωσει όμως το βράδυ προβλέπεται κρύα και υγρή νύχτα!

      Διαγραφή
  13. Πολυ φοβαμαι παντως και φετος οτι θα το παει αναποδα ο καιρος! Βοριαδες φθινοπωρο και οταν τους θελουμε το χειμωνα με τις ψυχρες εισβολες θα τους ψαχνουμε με το κυαλι και θα μας φαει ο νοτιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή