Το κρύο φύλαγε ως τ’ Απριλιού τις δώδεκα, ακόμα και στις 18 πέρδικα ψόφησε στ’ αβγό!


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για την επικράτηση στη χώρα μας ΒΔ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (νοτιοανατολικά πελάγη). Κατά τα άλλα, η απογευματινή αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων στα ηπειρωτικά, θα είναι παρούσα και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 20 βαθμούς. Την Πέμπτη (18/4), μία ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από τα ΒΑ Βαλκάνια προς την περιοχή μας θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες βασικά στην ηπειρωτική Ελλάδα, το Β-ΒΔ Αιγαίο και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση 4 με 6 και αργότερα στο Αιγαίο 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Την Παρασκευή (19/4), τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στις ανατολικές περιοχές. Αναφορικά με τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν προβλέπονται αξιόλογες αλλαγές. Το Σαββατοκύριακο (20-21/4), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βοριάδες και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα  ηπειρωτικά, το Β-ΒΔ Αιγαίο και την Κρήτη.

Υ.Γ. Μη με ρωτάτε από τώρα για τον καιρό του Πάσχα. Δεν είμαι ούτε ο Τειρεσίας ούτε ο Ιερεμίας…

ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 Απριλίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17-4-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 19 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 20 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά της Κρήτης. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6  μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς.


5 σχόλια:

  1. Βροχές και βοριάδες, βοριάδες και βροχές. Και μόνο ο Χριστόδουλος με καταλαβαίνει, γιατί είναι και ο ίδιος παθών, αλλά και διότι είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση σε επαφή με την (άγρια) φύση. Πέρα από τα πλημμυρισμένα υπόγεια και τα σκουπίδια που μετέφερε η βροχή στην ακρογιαλιά, από όπου μάζεψα μερικά, είχε και κοκκινόχωμα, εμπλουτισμένο με όλες τις βλαβερές ουσίες του, ο πυθμένας. Είχε κατακαθίσει τόσο στα βραχάκια στα ρηχά, όσο και στην άμμο πιο βαθιά, καθώς ο βοριάς το ταξίδευε σιγά, σιγά μακριά.

    Υπάρχουν, βέβαια, και χειρότερα, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ νεκροί στο Μισισίπι, το Τέξας και τη Λιουζιάνα από καταιγίδες που προκάλεσαν ανεμοστρόβιλους και πλημμύρες, όπως μεταδίδει το BBC. Στο Τέξας δύο παιδιά οκτώ και τριών ετών πέθαναν όταν δέντρο έπεσε στο αυτοκίνητο της οικογένειάς τους, ενώ οι γονείς τους δεν τραυματίστηκαν. Μερικοί τραυματίες δεν μπορούσαν να διασωθούν για ώρες, καθώς ήταν αδύνατη η πρόσβαση στα σημεία που βρίσκονταν από τα χαλάσματα στους δρόμους.

    Συνολικά καταγράφηκαν 11 ανεμοστρόβιλοι σε τρεις πολιτείες. Από έναν από αυτούς τους ανεμοστρόβιλους σκοτώθηκε ένας άνθρωπος στο Τέξας και τραυματίστηκαν άλλοι 20, που ήταν σε μία εκδήλωση, ενώ συνολικά καταστράφηκαν 60 κτίρια, εκ των οποίων τα 55 ήταν σπίτια και στα υπόλοιπα στεγάζονταν κυβερνητικές υπηρεσίες. Δεκάδες κτίρια καταστράφηκαν και στο Μισισίπι, αλλά και ο σταθμός της πυροσβεστικής. Ένας 95χρονος έχασε τη ζωή του στο Μισισίπι όταν έπεσε δέντρο στο τροχόσπιτό του και ένα παιδί 13 χρονών βρέθηκε νεκρό σε πλημμυρισμένο κανάλι στη Λιουζιάνα.

    Στην Αλαμπάμα ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε, όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα, τη στιγμή που απομάκρυνε μαζί με άλλους δέντρα από τον δρόμο. Το σύστημα κινείται πλέον προς τα ανατολικά και προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Πενσυλβάνια, καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις συνοδεύονται και από ισχυρούς ανέμους, ενώ από τους ανέμους και τις βροχές θα επηρεαστεί και ο μαραθώνιος της Βοστώνης.
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-47938272
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με λιακάδα ξεκίνησε η μέρα, αλλά για να δούμε θα κρατήσει ή, θα μας τη χαλάσει πάλι καμία καταρρακτώδης βροχή, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζει ο Γιώργος Λαμέρας; Κατά τη γνώμη μου από το φθινόπωρο και μέχρι σήμερα έχουμε συνεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Δεν ήταν ακραίος ο ολικός παγετός στη Φλώρινα επί 15 συνεχόμενες μέρες; Δεν ήταν ακραία τα χιόνια σε περιοχές που άνθρωποι αποκλείστηκαν επίσης για μέρες. Δεν ήταν ακραίος ο περσινός χειμώνας στην Ευρώπη (the beast from the east το βάφτισαν οι μετεωρολόγοι). Καλά, η Κρήτη, όπου έγινε και πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχοπτώσεων είναι προφανές ότι χτυπήθηκε από την κλιματική αλλαγή. Και η εμμονή των ραγδαίων βροχοπτώσεων που επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά από τις 29-30 Σεπτέμβρη και τον μεσογειακό κυκλώνα, προκαλώντας είναι κλιματική αλλαγή. Και αυτό θα αποδειχτεί και από την περίοδο ανομβρίας που θα ακολουθήσει (εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής κι αυτή, αφού η φύση προσπαθώντας να ισορροπήσει πάει τελικά από το ένα ακραίο φαινόμενο στο άλλο).

    Έτσι, την αντιλαμβάνομαι προσωπικά την κλιματική αλλαγή, ως απορρύθμιση του κλίματος. Περισσότερη ζέστη σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες - και όχι φυσικά με το 1800 - δεν κάνει πουθενά στον πλανήτη, εκτός από την Αρκτική. Απλά λόγω της απορρύθμισης του κλίματος σημειώνονται κάποιες πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως π.χ. στην Αυστραλία, αλλά και κάποιες πολύ χαμηλές, όπως π.χ. στις ΗΠΑ και τον Καναδά και αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι η φύση προσπαθεί να ισορροπήσει.

    Και τελικά μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεως όποιος αφορίζει και απορρίπτει ελαφρά τη καρδία τους θιασώτες του global cooling, που διαφωνούν με τη θεωρία της υπερθέρμανσης. Και υποστηρίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος της γης σταδιακά θα ψυχθεί ως το τέλος του αιώνα, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας. Το ποιος έχει δίκιο θα το δείξει μόνο ο χρόνος. Δεν σημαίνει ότι είναι σωστό κάτι, επειδή το λένε οι περισσότεροι. Και ο Γαλιλαίος μόνος εναντίον όλων ήταν.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαφτίζεις το κρέας ψάρι, για να το φας. Όλοι οι χάρτες αποκλίσεων, οι μετρήσεις, τα πορίσματα για την συνεχιζόμενη άνοδο της ΜΕΣΗΣ πλανητικής θερμοκρασίας είναι fake news; Βαδίζεις ολοταχώς προς τις απόψεις τύπου Τραμπ, Βαγγέλη. Και όχι Γαλιλαίου.

      Διαγραφή
    2. Oι πόλοι και κυρίως η Αρκτική είναι που ανεβάζουν τη μέση θερμοκρασία της γης. Στις υπόλοιπες ηπείρους η αποκλίσεις είναι αμελητέες, ακόμα και με την αδόκιμη σύγκριση που γίνεται με δύο αιώνες και βάλε πίσω. Επίσης κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι. Μπορεί η φύση να αντιδράσει και η γη να ψυχθεί, αντί να προχωρήσει η υπερθέρμανση ως το τέλος του αιώνα. Μην είσαι δογματικός. Εδώ μας είπες πόσο ζέστη κάνει μέσα στα σπίτια στο Θυμάρι το καλοκαίρι, χωρίς πιθανότατα να έχεις έρθει ποτέ.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. Στα μέρη μου λέμε,πριν του Αγ.Γεωργιου δεν βγάζουμε το μπουφάν και πριν του Κωνσταντίνου και Ελένης, δεν βγάζουμε το πουκάμισο.
    Καλημέρα σε όλους σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή