Απριλιάτικο χαλάζι

Αργιθέα, χαλάζι στο δρόμο λίγο πριν τη Μεταμόρφωση Ανθηρού, 12-4-2019.
Η φωτογραφία είναι του Τάσου Κωτή και στάλθηκε από τον ΝίκοΠαππά.

11 σχόλια:

  1. Μιας και ο λόγος για χαλάζι (= καταστροφή), το κόστος από τον φονικό κυκλώνα Idai, που έπληξε τη Μοζαμβίκη, τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι θα ανέλθει σε 2 δισ. δολ., σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Όπως γράφει ο Guardian, το ποσό αυτό θα διατεθεί για την αποκατάσταση των υποδομών και του ζωικού κεφαλαίου, ενώ συνολικά 3 εκ. άνθρωποι - οι μισοί εξ αυτών στη Μοζαμβίκη - έχουν πληγεί σε περιοχές που η καταστροφή ήταν καθολική. Ο Idai έπληξε πρώτα τη Μοζαμβίκη, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 600, πριν κατευθυνθεί προς τη Ζιμπάμπουε, όπου άλλοι 344 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Και στο Μαλάουι καταγράφηκαν 59 θάνατοι, καθώς η χώρα "πνίγηκε" από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο κυκλώνας έπληξε και τις υποδομές στη διαδρομή που συνδέει το λιμάνι Beira της Μοζαμβίκης με το Μαλάουι, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε, διαταράσσοντας το περιφερειακό εμπόριο και τις προμήθειες σε καύσιμα, σιτάρι και άλλα αγαθά. Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει δωρεές 282 εκ. δολ. για την παροχή άμεσης βοήθειας στους πληγέντες τους επόμενους τρεις μήνες. Και η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε για "παγκόσμια συνεργασία", καθώς η ανάκαμψη και η ανοικοδόμηση πρόκειται να αρχίσουν για τους φτωχούς και ευάλωτους πληθυσμούς στους κλιματικούς κινδύνους και τις καταστροφές.

    Tο κλίμα, που δεν πάει καλά και είχαμε για μία ακόμα μέρα ψιλόβροχο και συννεφιά στη δαντελένια ακρογιαλιά. Αλλά και δίχτυα και σκουπίδια, όπως φαίνεται και στις φωτό που έστειλα στον κ. Ζιακόπουλο, στη μεγάλη αμμουδιά.
    https://www.theguardian.com/world/2019/apr/13/cyclone-idai-caused-2bn-of-damage-and-affected-millions-says-world-bank
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως γίνομαι κουραστικός στο να επαναλάμβανω τα ίδια και τα ίδια,αλλά φίλοι μου αυτό το φετινό στην περιοχή μου ,καταντάει πιο κουραστικό από εμένα.
    Κοντά 40 ώρες συνεχόμενης βροχόπτωσης,δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο για να μπορέσουμε έστω λίγο να στεγνωσουμε.
    Μουλιασαμε,κουραστήκαμε και απογοητευόμαστε μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο.
    Εκτός τους πλημμυρισμενους κάμπους και της πηγές που σκάνε από παντού,τώρα βγάζουν νερό και πολλα υπογεια στο χωριό μου.
    Βροχή, βροχή και πάλι βροχή.
    Κουραστήκαμε.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καταλαβαίνω Χριστόδουλε, διότι σε μικρότερο βαθμό, βέβαια, τα ίδια συνέβησαν φέτος και στο Θυμάρι, όπου πλημμύρισαν υπόγεια κ.λ.π. Και οι Αλυκές Αναβύσσου έχουν μετατραπεί σε μία λίμνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται (υπερπληθυσμός κουνουπιών στα στάσιμα νερά κ.λ.π.). Όλο αυτό έχει, όμως, και τα καλά του, αφού εμφανίστηκε ζευγάρι πελαργών μαζί με τους γλάρους, αλλά κι ένας κύκνος μαζί με τις πάπιες. Ο πάλλευκος κύκνος κολυμπάει, μάλιστα, και στη θάλασσα στην Π. Φώκαια.

      Ας περάσουμε, όμως, σε έναν μαύρο κύκνο, σε ένα μαύρο πρόβατο, όπως θέλουν να παρουσιάσουν τον Τζούλιαν Ασάνζ για να τον απαξιώσουν και να τον μειώσουν στα μάτια της κοινής γνώμης. Έτσι ώστε να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα εγκλήματα πολέμου που αποκάλυψε μέσω των Wikileaks. Ενδεικτικό παράδειγμα της προσπάθειας να απομυθοποιηθεί είναι όσα είπε ο νέος πρόεδρος του Εκουαδόρ Lenin Moreno, που για να δικαιολογήσει τη σύλληψη του Julian Assange τον χαρακτήρισε "κακότροπο φιλοξενούμενο", που επιτέθηκε στους φρουρούς ασφαλείας στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπως αναφέρει το Bloomberg. "Δεν γίνεται να πηγαίνεις σε ένα σπίτι που σε καλωσορίζει θερμά, σου δίνει φαγητό και σε φροντίζει και να κατηγορείς τον οικοδεσπότη" ανέφερε ο Μοreno, που διαδέχτηκε στην προεδρία του Εκουαδόρ τον Raphael Correa, ο οποίος είχε δώσει το άσυλο στον Assange.

      "Προχωρήσαμε σε άρση ασύλου για αυτό το κακομαθημένο παιδί και ευτυχώς απαλλαχθήκαμε από ένα αγκάθι στα πλευρά μας" συμπλήρωσε ο Moreno, ενώ ο δικηγόρος του Assange στην πρωτεύουσα του Ισημερινού Κίτο δεν απάντησε σε e-mail που του έστειλε το Bloomberg. Και τώρα που τελείωσα το κείμενο, βγήκε επιτέλους ο ήλιος. Όμως, μεταφορικά έχει πάντα συννεφιά.
      https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-04-11/-spoiled-brat-assange-hit-our-embassy-guards-ecuador-says
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τη γραμμή σύγκλισης (;), η οποία έδωσε τις σημερινές βροχές στην ανατολική χώρα, να απομακρύνεται ανατολικά, ενώ ταυτόχρονα ένα νέο "κύμα" αστάθειας αναπτύσσεται από τα δυτικά. Φαίνεται πως στα τέλη της νέας εβδομάδας ο "χειμώνας" μας αποχαιρετάει με μια τελευταία ψύχρα και ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα στεγνώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο έτσι είναι,οι δορυφορικές δείχνουν αυτή τη στιγμή νέα έξαρση αστάθειας,μία από το Ιόνιο(αστραπόβροντα στο φουλ) κ μία στο εσωτερικό της δυτικής ηπειρωτικής χώρας.Παράλληλα η δέσμη πυκνής συννεφιάς κ βροχής που επηρέαζε από τα μεσάνυχτα εχθές τα ανατολικά ηπειρωτικά μπήκε πια στο Αιγαίο κ απομακρύνθηκε ενώ το όλο θέμα δείχνει έντονες μπόρες αύριο στα δυτικά κ από Δευτέρα κ στα ανατολικά κ μάλιστα Δευτέρα Τρίτη δεν αποκλείεται με τη στροφή των ανέμων σταδιακά σε ΒΑ κ πάλι εσείς να δείτε πολύ κλειστό κ βροχερό καιρό.
      Πάντως να πω ότι η ψύχρα για την εποχή είναι πολύ αισθητή καθώς τα πρωινά η θερμοκρασία κατρακυλά στους 8β ακόμη κ στα πεδινά,ενώ όπως λέει κ ο Χριστόδουλος στα πιο ημιορεινά πέραν του πολύ νερού που πέφτει τα τζάκια κ θέρμανση ακόμη καλά κρατούν.
      Τα ρούχα που φοράω τουλάχιστον στην περιοχή μου εξακολουθούν κ είναι χειμωνιάτικα κ πραγματικά δε μπορώ με τίποτα να ντυθώ πιο ελαφριά καθώς κ ο άνεμος που επικρατεί είναι πολύ ψυχρός!
      Θέλω να δω που το πάει φέτος γιατί μπορεί να βλέπεις Γιώργο από μεγάλη Δευτέρα να στεγνώνουμε αλλά το πόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο.
      Το μόνο που παρακαλάω είναι μετά από αυτό το πολύ άστατο σκηνικό(Προσωπικά πιστεύω θα συνεχιστεί σε αρκετές περιοχές κ τον Μάιο)μη πάμε σε ένα καυτό καλοκαίρι με πολλούς καύσωνες σε όλη τη χώρα κ κυρίως στα ανατολικά.Το απεχθάνομαι αυτό το σενάριο.
      Καλή συνέχεια κ καλές ασταθειες!

      Διαγραφή
  4. Να πλημμυρίσει φίλε Βαγγέλη το Θυμάρι,η Ανάβυσσος,όπως και κάποια μέρη στον κάμπο, είναι κάπως λογικό,να πλημμυρίσει όμως το χωριό μου,που είναι χτισμένο σε 4 λόφους,όπως και γύρω χωριά φυσικά,που δεν έχει γίνει άλλη φορά, μιας και τα νερά φεύγουν για τον κάμπο, είναι κάτι που δεν έχουν ζήσει ηλικιωμένοι άνω των 80 χρόνων.
    Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να καλλιεργηθούν χωράφια ,όχι μόνο στον κάμπο, αλλά ούτε σε ημιορεινές περιοχές.
    Η μισή και πλέον Κωπαιδα είναι γεμάτη από νερά, τα μισά και πλέον χωράφια είναι εντελώς ακαλλιέργητα, ούτε καν οργωμενα, και είναι δουλειές που έπρεπε να γίνουν όχι εχθές όπως λέμε, αλλά πριν από ένα μήνα.
    Και έχουμε μέσα Απριλίου.
    Και δεν δείχνει με τίποτα να ξεκόψει.
    Γι αυτο έγραψα πριν λίγες ημέρες, ότι όλα μου δείχνουν, πως η χρονιά για τις παραγωγές είναι ζημιαρικη.
    Βλέποντας και ερμηνεύοντας τα σημάδια, το είπα και όχι γιατί είμαι μάντης.
    Και όσα βλέπω δεν με γέλασαν ποτέ, αν αστοχω κάποια φορά, είναι γιατί κάτι δεν ερμηνεύω καλά, καθώς όλα τα φυτά, ζώα,ψάρια κτλ,δεν κάνουν ποτέ λάθος.
    Και πάνω απ'όλα είναι η εμμονή του καιρού σε μια περιοχή, είτε είναι για καλό ή για ζημιές.
    Όπως λέμε στον αθλητισμο:Η φόρμα κερδίζει την κλάση.Σε μας κόλλησε η βελόνα και μας τρέλανε φέτος.
    Στην κεντρική Μακεδονία και όπου αλλού,κόλλησε στην ανομβρία.
    Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε, ακόμη εντονότερα προβλήματα και σιγά σιγά θα στρώσει η κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάπως έτσι το έστρωσε από χαλάζι πρίν λίγες ημέρες ανατολικά του χωριού μου σε μεγάλη έκταση,από την περιοχή της Οιχαλίας,Φαρκαδωνας μέχρι τα χωριά του Παλαμά Καρδίτσας.Στη Μαραθεα κοντά στο χωριό μού μια παλάμη χαλάζι μου είπε ο πατέρας μου.Ζημιες σε σιτηρά,καλαμπόκια και μποστανικά.Καποιες απ' αυτές τις είδα σε βίντεο σε χωριό κοντά στο Νεοχώρι.Παντως θα τη πω την αμαρτία μου το θέαμα από κεινη την καταιγίδα ήταν εντυπωσιακό...!
    Και σήμερα έδειχνε για κάτι δυναμικό,τοπικά ίσως θα έριξε το άσχημο,αλλά πιστεύω ότι ο δυνατός Δυτ.ανεμος που φυσαγε απ'το μεσημέρι και μετά απέτρεψε εκτεταμένες δυνατές καταιγίδες,τουλάχιστον για τη δυτ.Θεσσαλια.Ποτιστηκες βροχούλες μόνο.
    Επίσης σήμερα το πρωί είδα και φρέσκες άσπρες πασπαλες σε κάποιες βουνοκορφές κυρίως προς Γιάννενα μεριά.Ισχυει ακόμα ή παροιμία "χιόνι που δε λιώνει περιμένει κι άλλο";
    Χριστοδουλε πολλές φορές εγώ θα ήθελα να ήταν το χωριό μου πάνω σε λόφο καμιά διακοσαριά μ.ψηλοτερα από 'δω,ήτε για να αποφεύγω τέτοιου είδους πλημμύρες τού κάμπου , ητε να είμαι πιο κοντά στο χιόνι κλπ.Ετσι είναι ο κάμπος έχει τα καλά του και τα κακά του...
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kλειστό το κέντρο κι αυτή την Κυριακή, αλλά όλο και περισσότερος κόσμος προτιμάει πια τη βουτιά από το τρέξιμο και το ποδήλατο και κατεβαίνει στην αγαπημένη μου ακτή, όπου έσωσα ένα κουνούπι στα κρυστάλλινα τα νερά, από αυτά που δεν τσιμπάνε, όχι τα κακά τα μικρά. Από το κέντρο της Αθήνας να περάσουμε, όμως, στο κέντρο της Ευρώπης - ναι υπάρχει και τέτοιο κυριολεκτικά. Ένα μικρό γερμανικό χωριό, λοιπόν, θα γίνει το κέντρο - γεωγραφικά - της ΕΕ, όταν αποχωρήσει η Βρετανία, μεταδίδει το Reuters. Xρειάζεται περίπου μία ώρα για να διανύσει κανείς με αυτοκίνητο τα 55 χιλιόμετρα από το σημερινό κέντρο - γεωγραφικά - της ΕΕ, που είναι η κοινότητα Westerngrund στη νότια Γερμανία, στο Gadheim.

    Mία επιγραφή, στην οποία μπορεί κανείς να διαβάσει "προσεχώς το κέντρο της ΕΕ" κοσμεί ήδη την είσοδο του χωριού. Σε ένα χωράφι του χωριού, μάλιστα, θα μπει και μία βάση, πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί η σημαία της ΕΕ. Θα είναι μία λυπηρή μέρα για το Westerngrund, όταν θα χάσει τον τίτλο του ευρωπαϊκού κέντρου που είχε κερδίσει το 2013 με την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ και τη διεύρυνσή της. Το ακριβές σημείο σημαδεύεται με μία πλάκα, έναν χάρτη και μία σημαία της ΕΕ.

    Κι ενώ το κέντρο - γεωγραφικά - της Ευρώπης μετακινείται συχνά, πυκνά, παραμένει σταθερά στη Γερμανία από το 2004, όταν τα κράτη - μέλη αυξήθηκαν σε 25 από 15. To Gadheim είναι τόσο μικρό, που δεν έχει καν δήμαρχο και υπάγεται διοικητικά στο γειτονικό Veitshoechheim και πλέον υπάρχει η ελπίδα ότι με αυτή την εξέλιξη θα μπει στο χάρτη. Οι ντόπιοι προσδοκούν σε αύξηση των τουριστών, είναι πολύ ενθουσιασμένοι και ένας είπε στον δήμαχρο του Veitshoechheim, Juergen Goetz, να ανακηρύξει την Theresa May ως επίτιμη δημότη του Gadheim. Ο δήμαρχος είπε, όμως, ότι αυτό "είναι δύσκολο, γιατί το Gadheim μπορεί να γιορτάζει, αλλά η μέρα του Brexit δεν θα είναι καλή για την υπόλοιπη Ευρώπη".
    https://www.reuters.com/article/us-britain-eu-germany-gadheim/german-village-could-become-eus-geographic-midpoint-post-brexit-idUSKCN1RL23B?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εννοείτε πως θα είχαμε βελτίωση του καιρού έστω 1-2 24ωρα,εως το μεσημέρι της Δευτέρας που θα ερχόταν το καινούργιο σύστημα.
    Και όντως είχαμε, αλλά μόνο για κάτι λίγες ώρες.Ξεκινησε η μέρα καλά,αλλά για ποτέ ανταριασε και για ποτέ ξεκίνησε να βρέχει καταρράκτωδης, ούτε που πρόλαβα να καταλάβω.
    15λεπτη μπόρα βάρβαρη από το πουθενά.
    Άνοιξε για 4-5 λεπτά,και άλλη μια 20λεπτη μπόρα πιο δυνατη,να καθήλωσε κάτω δποωτ υπόστεγο, περιμένοντας άραγε τι;
    Μην έχοντας τι να κάνω, τα μαζεύω και φεύγω.
    Κατεβαίνω μέχρι Αλίαρτο να πάρω κάτι που είχα αφήσει και βλέπω ότι και εκεί ειχε ριξει ισωςωκαι περισσότερο νερό.
    Φεύγοντας για να επιστρέψω στο χωριό μου, βλέπω ένα μαυρο"θανατηφορο"τοξο,να εχει καλύψει, όλη την οροσειρά του Ελικώνα, όλο τον Παρνασσό και την βόρεια Εύβοια έως και το ύψος του Μαρτίνου.
    Προχωρώ και σκέφτομαι, τι ακριβώς πρέπει να αναμένω.
    Η απορία μου λύθηκε πολύ σύντομα.
    Ούτε 1 χιλιόμετρο πριν φτάσω στο χωριό μου, ξεκίνησε μια ισχυρότατη καταιγίδα,που με κράτησε καθηλωμένο μέσα στο αυτοκίνητο επί μισή ώρα .
    Σε κάποιο μικρό διάλειμμα,ούτε λεπτό,πετάχτηκα έξω και μπήκα σπίτι μου.
    Το τι επακολούθησε, δεν περιγράφεται.
    Ένα πραγματικό "σαρωμα"απο έντονη βροχή και χαλάζι διαρκείας.
    Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια.
    14,40 εδεησε να σταματησε.
    Είπα να κατέβω να δω αν το χαλάζι έφθασε μέχρι τα αμπέλια μου.
    Δεν πρόλαβα να μπω στο αυτοκίνητο και ξανάρχισε να βρέχει.
    Γύρισα σπίτι και έβαλα, ένα ακόμη μισοκιλο κρασί...Να πάμε για ύπνο,Κατερίνα που λέει και το τραγούδι...
    Απλά αυτό που γίνεται σε μας δεν υπάρχει...
    Άντε γεια,που λέει και Ο Τσουκαλάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και να που η χθεσινή νυχτερινή καταιγίδα που μελετήσαμε χθες από το Ιόνιο μας ξετίναξε όλη νύχτα έως σήμερα το πρωί αφήνοντας στον σταθμό της πόλης 40mm(στα ορεινά σίγουρα παραπάνω)κ πολλές εκκωφαντικές αστραπές που μας άφησαν όλη νύχτα άυπνους.
    Στη συνέχεια βελτιώθηκε ο καιρός άλλα κ πάλι έχει ξεκινήσει συνεχή βροχή από το μεσημέρι αυξωμειούμενης έντασης.
    Το πρώτο μου μπάνιο φαίνεται να αργεί ακόμα καθώς με 15β μέγιστες θερμοκρασίες όπως σήμερα δε πας πουθενά.
    Τουλάχιστον ας κρατήσει στο μεγαλύτερο διάστημα της μεγάλης εβδομάδας κ μετά βλέπουμε.
    Καλή βροχερή συνέχεια Κυριακής λοιπόν για τις περισσότερες περιοχές κ καλή νέα επίσης βροχερή εβδομάδα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Που θα πάει θα περιοριστεί ή αστάθεια,κ εδώ Μυτιληνη φετος ήτανε το κάτι άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή