Καιρικής αστάθειας συνέχεια…


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η χώρα θα επηρεαστεί από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, μία διαταραχή στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα που θα κινηθεί από τα Β. Βαλκάνια προς την περιοχή μας θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες βασικά στην ηπειρωτική Ελλάδα, το Β-ΒΔ Αιγαίο και την Κρήτη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Παρασκευή (19/4), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται κυρίως στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, την Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια και την Κρήτη. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Σαββατοκύριακο (20-21/4) θα περάσει με Β-ΒΑ ανέμους, αρκετή ψύχρα και τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

ΠΕΜΠΤΗ, 18 Απριλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18-4-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο ΒΔ Αιγαίο και την Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα.Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Not so drame...

    Οι μισές και βγάλε από τις βροχές των τελευταίων ημερών να είχαν πέσει στη Γαλλία, θα είχε γλιτώσει και η Παναγία των Παρισίων. Παρεμπιπτόντως, η ΕΚΤ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θέλει να συμμετάσχει στις προσπάθειες αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε μερικώς από την πυρκαγιά, χωρίς να αποκαλύψει το ποσό που θα διαθέσει. Έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο τοποθετήθηκε, εξάλλου, ένα ειδικό δοχείο στο οποίο οι ευρωβουλευτές θα μπορούν να καταθέτουν τις δωρεές τους για τη Notre Dame. Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk κάλεσε από την πλευρά του τα κράτη μέλη να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.

    Η ΕΚΤ και όλοι αυτοί που πίνουν με το καλαμάκι το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων βγήκαν, λοιπόν, και πάλι παγανιά. Συμπέρασμα: Και τα σπασμένα (ή, καλύτερα τα καμένα) της Παναγίας των Παρισίων οι φτωχοί και οι άνεργοι θα τα πληρώσουμε. Επίσης όσοι βιώσαμε πέρσι στην Ελλάδα την τραγωδία στο Μάτι, συγγνώμη, αλλά δεν γίνεται να συγκινηθούμε από τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων. Not so drame, για να παραφράσω κι εγώ τον παραφρασμένο τίτλο της Liberation (Notre Drame).
    https://www.liberation.fr/direct/element/la-banque-centrale-europeenne-compte-participer-aux-efforts-de-restauration_96545/

    Sorry για το έντονο ύφος μου, αλλά είναι αυτός ο καταθλιπτικός καιρός, είναι και η θολούρα στον Μπάτη που βίωσα για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες. Με δύο σακούλες που βρήκα, πάντως, στον βυθό να κολυμπούν μαζί με τους γύλους, τους σπάρους, τους σαργούς, τους κακαρέλους, τις καλόγριες, τα μπαρμπούνια και τους χάνους, μάζεψα και μερικά σκουπίδια από την ακρογιαλιά. Και είδα και τους ναυαγοσώστες να κάνουν προπόνηση στο τζετ σκι και το κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά και μιλήσαμε και λίγο με τα παιδιά. Baywatch το Παλαιό Φάληρο. Το καλοκαίρι έρχεται.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε Βαγγέλη, πρέπει να το πάρεις κάπως αλλιώς, γιατί το έχεις πάρει τελείως λάθος. Η παγκόσμια ιστορία είναι οι άνθρωποι και τα επιτεύγματά τους (καλά και κακά, μεγαλειώδη και επαίσχυντα). Και το χθεσινό γεγονός ήταν η καταστροφή ενός παγκόσμιου μνημείου, ενός κομματιού της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Τα έχεις κάπως μπλέξει μέσα σου (με κάθε σεβασμό) και πρέπει να τα ξεμπλέξεις.

      Και το ίδιο ισχύει και με την άδικη εμμονή σου να κατηγορείς (έμμεσα) όλους όσους προτιμάνε τον χειμώνα από το καλοκαίρι, ότι παρακαλούν για επικίνδυνες ή αχρείαστες κακοκαιρίες. Προσωπικά τα τελευταία 4 χρόνια που διαβάζω το φιλόξενο αυτό blog δεν το είδα ποτέ. Εγώ για παράδειγμα λατρεύω τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, άλλοι μόνο το ένα ή το άλλο. Δεκτό και σεβαστό. Ας μην κάνουμε άδικους αφορισμούς...

      Με κάθε σεβασμό,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Oι άνθρωποι δίνουν μεγάλη σημασία στα σύμβολα και τα υλικά αγαθά και γενικά σε πράγματα χωρίς σημασία και χάνουν την ουσία. Οι φυσικοί πόροι της γης επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού επί τρία, μάλιστα, κι, όμως, υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι που πεθαίνουν κυριολεκτικά στην πείνα. Η ανθρωπότητα το έχει πάρει λάθος όχι εγώ. Κι εγώ άνθρωπος είμαι, βέβαια, οπότε μέρος του προβλήματος. Δίνουν τώρα 1 δισ. ευρώ για τα δοκάρια και τα ντουβάρια της Παναγίας των Παρισίων, ενώ παιδιά λιμοκτονούν και υποφέρουν σε εμπόλεμες ζώνες. Είναι ντροπή!
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Το παρόν μπλογκ είναι για αυτούς που θέλουν να μαθαίνουν για την εξέλιξη του καιρού χωρίς υπερβολές και κατεβατά που κουράζουν και για εκείνους που θέλουν να διαβάζουν για το ρόλο και τη θέση του στην ιστορία, τη λογοτεχνία, την ποίηση κ.α. Όσοι θέλουν επιτηδευμένα να ξεχωρίζουν από τους άλλους και να διαφωνούν για τη διαφωνία παρακαλούνται να αναζητήσουν αλλού στέγη.

      Διαγραφή
    4. Σχόλια σχετικά με το παραπάνω θέμα δεν θα αναρτηθούν.

      Διαγραφή
  2. Τέσσερις τραυματίες από κεραυνό που έπεσε στην Ακρόπολη. Να τα βλέπουν αυτά όσοι επιχαίρουν με τις κακοκαιρίες. Απορώ πώς μπορούν και παρακαλάνε κάποιοι για φαινόμενα από τα οποία απειλούνται ζωές. Η πλάκα είναι ότι θεωρούν και φυσιολογικό να γίνεται κατακλυσμός κάθε μέρα τέτοια εποχή. Αλλά, εντάξει η κλιματική αλλαγή είναι μόνο το καλοκαίρι. Τώρα είναι η παράταση του χειμώνα...
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το θεμα ειναι, οτι προκειται για φαινομενα που οπτικα εχουν ενδιαφερον.Το γεγονος οτι ειναι επικινδυνα τετοια φαινομενα δεν αμφισβητηται ουτε παραβλεπεται τουλαχιστον απο εμενα.απλα στα καιρικα site επικεντρωνομαστε στο θεαμα που προσφερεται,παραλληλα αγνοωντας τις επιπτωσεις και τις καταστροφες που προκυπτουν.καλως-κακως η συγκεκριμενη τακτικη δεν κοβεται ουτε ειναι και το ευκολοτερο να κοπει.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    2. Φίλε από την Καρδίτσα, τόσο δύσκολο είναι να βάζεις κεφαλαία γράμματα και τόνους εκεί που πρέπει;

      Διαγραφή
    3. Με τους τονους θα ηθελα να αναφερω οτι υπαρχει θεμα.Ποτε μου,οσες φορες εγραψα σχολια εδω στο ενδιαφερον blog,αλλα και αλλου οπουδηποτε,δεν τονιζα τις λεξεις κυριως λογω του γεγονοτος οτι γραφω γρηγορα οταν ειναι να γραψω καποιο σχολιο.
      Ετσι λοιπον θα μου παρει διπλασιο με τριπλασιο χρονο αν κατσω και βαλλω τονους.
      Οσο αφορα το αλλο το θεμα,μπορει να λυθει αμεσα.Ηδη στο υπαρχον σχολιο μου το τακτοποιησα το ζητημα.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    4. Να με συγχωρείτε για το (εν μέρει) εκτός θέματος σχόλιο. Με όλη την καλή διάθεση και λόγω φύσης του επαγγέλματός μου θέλω να πω στον οποιονδήποτε γράφει -είτε σε αυτό το blog είτε οπουδήποτε- ότι έχει μεγάλη αξία να θυσιάζουμε αυτόν τον λίγο χρόνο για να γράφουμε κατά το δυνατόν σωστά, μιας και η αντιμετώπιση της γλώσσας μας από εμάς τους ίδιους τους ομιλητές της εδώ και αρκετά χρόνια είναι αποκαρδιωτική. Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να πούμε ότι για να γράφουμε πιο γρήγορα θα βάζουμε παντού ι και ε, χωρίς να λογαριάζουμε την αξία της ιστορικής ορθογραφίας. Κάπως έτσι έκαναν την εμφάνισή τους και τα θλιβερά greeklish, που δυστυχώς κάποιοι τα χρησιμοποιούν ακόμα και κάνουν τα μάτια μας να πονούν και τη γλώσσα να υποφέρει ακόμα περισσότερο. Στα καιρικά θα συμφωνήσω με τον φίλο από την Καρδίτσα ως προς το γεγονός ότι η όποια ευχή κάθε καιρόφιλου δεν είναι να συμβούν καταποντισμοί και καταστροφές, αλλά να μπορέσει να απολαύσει αυτό που μπορεί να χαρίσει ως θέαμα η μητέρα-φύση. Αναμφισβήτητα υπάρχουν και οι καιρο-καταστροφολάγνοι που χαίρονται στις περιπτώσεις που περιέγραψε ο Βαγγέλης παραπάνω και πράγματι περιμένουν να συμβούν ακραίες καταστάσεις, χωρίς φυσικά να υπολογίζουν ή να ενδιαφέρονται για τις συνέπειες. Νομίζω ότι τέτοια άτομα δεν... κυκλοφορούν εδώ μέσα. Πάντως, το να θαυμάζει κανείς τη δύναμη της φύσης, ακόμα κι αν πρόκειται για τη θλβερή κλιματική αλλαγή, νομίζω ότι δεν είναι μεμπτό. Και μιλώντας για δύναμη της φύσης, αυτή κάνει αλλεπάλληλες παρελάσεις και στο νομό Αττικής εδώ και αρκετές ημέρες. Σημαντικές χαλαζοπτώσεις απ' όσο διάβασα και είδα υπήρξαν σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, αν και τα φαινόμενα ήταν νομίζω πιο σύντομα. Και σήμερα απ' ότι φαίνεται ο καιρός θα κινηθεί στο ίδιο μοτίβο. Καλή σας ημέρα.

      Διαγραφή
  3. Το έριξε τελικά το "τιμημένο"στο χωριό μου και στη γύρω περιοχή γύρω στις 3μμ.ημουν ακόμη Τρίκαλα αλλά αντίκρυσα την καταιγίδα από 'κει. Ήταν σε μέγεθος φασολιου όπως το περιέγραψε ο πατέρας μου,μαζί με καταρρακτώδη βροχή για ένα τέταρτο-20λ.περιπου και μετά για λίγο μόνο βροχή.Το έστρωσε κάτω στις αυλές είχαν ασπρίσει,και οι δρόμοι πλημμύρισαν.Εγω που γυρισα στο χωριό γύρο στις 6μμ.ειδα τα σπαρμενα και τα δισκοσβαρνισμένα χωράφια είχαν νερό σε μεριές μεριές και γυαλισμενα άρα την ώρα της καταιγίδας θα είχαν πολύ νερό.Για ζημιές ίσως σε στάρια και καλαμπόκια απώλειες θα υπάρχουν δε μάθαμε ακόμα κάτι.Επίσης και για όσους βιάστηκαν και έσπειραν βαμβάκι θα φανεί αν έγινε ζημιά κυρίως από τα νερά και τα κρύα που έχουμε κυρίως τη νύχτα και το πρωί.
    Πάντως τώρα που γράφω φαίνεται ορεξάτος για μια βραδινή μποριτσα ερχόμενη από Β-ΒΑ μεριά...αλλά μάλλον δύσκολο..θα δούμε.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιωργο θα ηθελα να μου πληροφορησεις αν εριξε χαλαζι στα τρικαλα και στην γυρω περιοχη απο το σ/κ και υστερα.
      λ.χ σημερα εβρεξε?

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    2. επιβεβαιώνω Γιώργο, αναφορά χαλαζιού, ήμουν εν κινήσει στον δρόμο Λάρισα-Τρίκαλα, περίπου 3μμ, στους Γεωργανάδες. κοπάνημα στο αυτοκίνητο και ο δρόμος πλημμυρισμένος. σε αυτές τις περιπτώσεις, το δίλημμα είναι αν πρέπει να σταματήσεις ή όχι (δεδομένου ότι οι τροχοί χάνουν την επαφή με το οδόστρωμα και η φθορά από το χαλάζι μπορεί να αυξηθεί αν έχεις ταχύτητα). τέλος πάντων, υπάρχουν υπέρ και κατά, συνέχισα γιατί φαινόταν μπροστά ο ουρανός καθαρός. και όντως, η ένταση του φαινομένου ήταν ισχυρή, το χιλιομετρικό του εύρος όμως (στον άξονα ανατολή-δύση) μικρό..
      καλημέρα σε Όλους, Ν.Παππάς

      Διαγραφή
  4. Καλά είπα εγώ!Ξαφνικά δύο ξεροί κρότοι κεραυνών έξω από το χωριό μου στις 22:30 περίπου,άρχισε κατευθείαν να βρέχει σιγανά,και ξαφνικά η βροχή δυνάμωσε και συνάμα ο αέρας (βοριάς)και είχαμε για 20λ.δυνατο ανεμοβρόχη,τώρα βρέχει πιο σιγανά ,ο αέρας όμως συνεχίζει πιο δυνατός ΒΔος και πολύ κρύος.
    Το πέτυχα πάντως!Βραδινή μπόρα..αλλά το ανεμοβροχη συνεχίζεται τώρα πάλι ενισχυμένο.Δεν ξέρω τώρα αν είναι μπόρα ή είναι κάτι πιο γενικευμένο και χρονοβόρο.Θα δούμε.Καληνυχτα!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάλι,τι να πω φίλοι μου...;
    Έχω γίνει κουραστικος πλέον.
    Από όπου και να έρθει το σύστημα, είμαστε στην πρώτη γραμμή.
    Σήμερα το μεσημέρι, έγινε πάλι της ποπης.
    Μετά τις 12,γέμισε από παντού.
    Ένα "μανιτάρι",ανάμεσα Παρνασσό και Ορχομενού, ήρθε ευθεία πάνω μας, τρέλανε την μισή Κωπαιδα, πέρασε μέσα από την "Στενή"(Το πέρασμα που υπάρχει ανάμεσα Κωπαιδας και του δικού μας κάμπου)και ξεχύθηκε σαν άλλος Μ.Αλεξανδρος,χτυπώντας μας αλύπητα.
    Βροχή,χαλάζι στο μέγεθος φουντουκιου και αστραποβροντα που έκαναν το έδαφος να σείεται.
    Μέσα σε 1 ωρα(3-4)εριξε για μια ακόμη φορά,απίστευτο νερό, σε όλη την γύρω περιοχή.
    Μετέτρεψε όλο τον κάμπο σε λίμνη και σε πολλά σημεία το άσπρισε από το χαλάζι.
    Για καλή μου τύχη, σταμάτησε το χαλάζι 100 μέτρα πριν από τα αμπέλια μου.
    Τυχερός μέσα στην ατυχία,καθώς μετατράπηκαν σε δεξαμενές του νερού. Αλλά αφού δεν τα χτύπησε το χαλάζι, να μην μιλάω καθόλου, γιατί γείτονες μου,έπαθαν πλήρη καταστροφή.
    Τόσο οι"μετεωρολογοι"μου, όσο και το φεγγάρι, είχαν για μια ακόμη φορά απόλυτο δίκιο.
    Τι να πω, έχουν χάσει πλέον τα λόγια την αξία τους.
    Π...Η μπάλα,έλεγε ο Ιβιτσα Οσιμ...
    Π...Η εμμονή, λέω και εγώ λέω την σειρά μου.
    Άμα θέλει, δεν την σταματάς με τίποτα.
    Απλά αυτό που γίνεται φέτος σε μας δεν υπάρχει...
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να πω και εγώ τη γνώμη μου, καταρχήν για τη γλώσσα μας, είναι προτιμότερο να γράφουμε αγγλικά, γαλλικά κλπ παρά τα θλιβερά greeklish...Π.χ. με αποκαρδιώνει στις στάσεις να βλέπω afixis, anachorisis, θα προτιμούσα να έλεγε arrival , deperature. Διαφωνώ κάθετα με την άποψη ότι μόνο οι φιλόλογοι,θεολόγοι και νομικοί πρέπει να χειρίζονται σωστά τη γλώσσα...Δε μπορεί για παράδειγμα ένας θετικός επιστήμονας να διαβάζει τη λέξη "έμπυρο" και να το μπερδεύει με το έμπειρο. Και πόσο χρειάζεται η γλώσσα για την κατανόηση της ορολογίας! Άλλωστε καθηγητές ξένων γλωσσών έχουν παραδεχτεί ότι δυσκολεύονται πολύ με την ορολογία όταν ζήτησα μετάφραση εγχειριδίων από τα Γερμανικά και από τα Γαλλικά!
    Στη μετεωρολογία τώρα, τα συγγράμματα των αειμνήστων, Καραπιπέρη και Μαριολόπουλου,για όσους γνωρίζουν καθαρεύουσα ,θα βρουν ξεκάθαρες περιγραφές, χωρίς πολλά λόγια για τους όρους και τους ορισμούς της μετεωρολογίας με τα τότε γνωστά στοιχεία!
    Η γλώσσα επίσης ,των βιβλίων του κυρίου Ζιακόπουλου είναι πολύ προσεγμένη και με μεγάλη σαφήνεια όπως επίσης και σε όλες τις αναρτήσεις του στο blog.
    Εν κατακλείδι, όσοι σεβόμαστε τον εαυτό μας,την επιστήμη και το πολύ υψηλό επίπεδο των σχολιαστών του blog, δεν είναι άσκοπο το να αφιερώνουμε τον πρέποντα χρόνο για να γράφουμε σωστά!
    Εγώ,προσωπικά, σας παρακολουθώ ανελλιπώς,θέλω να σχολιάζω συχνότερα αλλά δεν το κάνω επειδή δεν έχω το χρόνο να γράψω σωστά και τεκμηριωμένα!
    Σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα για το θέμα της σωστής χρήσης και γραφης της γλώσσας μας, όπως και του τονισμού. Τα greeklish ξεκίνησαν τη δεκαετία 80 καθ επεκτάθηκαν στις αρχές της δεκαετίας 90, όταν στα τότε unix συστήματα δεν υπήρχαν ελληνικά fonts. Ως Μηχανικός Πληροφορικής που είμαι πότε δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί εξακολούθησαν και τα χρησιμοποιούσαν παρόλο που η αρχική επιτακτική ανάγκη χρήσης τους δεν υπήρχε πια.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή